Höstplantering för trädgården

r036A6520

Här uppe i Västerbotten är mornarna vita av frost och nästan alla blommor har frusit bort. Jag planterar ljung och prydnadskål och gör vackra stilleben. Och placerar dem så att jag kan njuta inifrån huset, när jag står och ser ut i trädgården.

r036A6755

Av trädgårdsäpplen kan man göra fina flytljus att lägga i ett vattenbad. Effektfullt när det börjar skymma.

r036A6965 karva pumpa

Nu finns det pumpor att köpa i butikerna och det enklaste och vackraste sättet att karva pumpa tycker jag är att borra den full med hål. Skär först loss ett lock så att du kommer åt att plocka bort inkråmet. Enklast är att skrapa ur det med en sked. Borra sedan igenom pumpan med en borrmaskin med olika tjocklekar. Det behövs många hål och gärna ganska stora så att pumpans ljus verkligen når ut när det är mörkt. Pluppa sedan ner tre värmeljus och tänd på!

höstplantering blommor ljung kål karva pumpa

Jag planterar i gamla zinkbaljor. Tycker om den låga vida sorten där det ryms flera sorters plantor. Prydnadskål i alla former är vackert och klarar frosten bra

r036A7048

Cyklamen tål lite frost men inte allt för kalla grader. Här har jag planterat en blomma inuti en krans gjord av kottar som jag har köpt på Panduro. En vacker bordsdekoration på ett tårtfat!

r036A6657

Det är fint att samla ihop pumpor, krukor, korgar och ljuslyktor till härliga trädgårdsstilleben. Placera på gruset eller gräsmattan för att skapa lite rumsindelning i trädgården.

r036A6429

Ett annat enkelt pysseltips är att forma ståltråd till tunna kransar, hjärtan eller andra former och sedan knipsa av ljung och linda runt och fästa med tunn blomstertråd som finns att köpa på blomsteraffärer.

Ja, det var mina bästa hösttips för trädgården! Söker du halloweenpyssel för barn? Kolla här?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

22 kommentarer på “Höstplantering för trädgården”

 1. Tycker det är så fint med pumpor (dekoration eller halloween…) men har aldrig fått behålla en enda från skatorna mer än ett dygn, sen är de sönderhackade….. ?

 2. Får jag tipsa om en grej!
  Skär hålet i pumpans botten istället. Snyggare när öppningen inte syns, mycket mycket enklare att få i värmeljus, och pumpan ruttnar inte ihop lika lätt!

  Jättefina hösttips, tack för inspiration! Trevlig helg ?

  1. För att jag inte köpte kottarna utan köpte en KRANS som bestod av kottar. Kransstommen är hållbar och kan återvändas i flera år 🙂

 3. Underbara underbara du! Så glad att du har energin, tiden och orken att dela med dig av dig själv. Blir glad av att just du, med så (enligt mig!) bra värderingar och inspirerande livsstil blir läst av så många. Heja dig!
  Och tack för finfina tips.

 4. Gjorde en pumpa full med hål i fjol. Men jag använde en sån där grunka man har för att ta bort kärnhuset på äpplen. Funkade jättebra. ?

  1. Vilken bra ide! Smart =) Säkert fler som har en äppelurkärnare än en hel borrmasnin till hands och så får man ju stora bra hål också !

  1. Jotack det vet jag. Men ännu har jag aldrig haft så tur att jag sprungit på en kottKRANS som det var frågan om här 😉

 5. Åh vilken underbar höstplantering ?…en massa inspiration får jag av dig.
  Jag önskar dig en härlig helg!!
  Kram Åsa

 6. Hur går hålen i pumpan ihop med din hål-fobi (heter det trypofobi?) som tydligen ska ha varit outhärdlig sist du tog upp det?

  1. Jag fattar det inte? Jag hade inte ens tänkt tanken på trypofobi i samband med denna pumpa. Sedan har jag sett liknande pumpor i andras bloggar och nästan kräkts av äckel. Det verkar som att hålfobin inte finns där när jag själv gjort hålen och vet vad de “består” av. Luft i en pumpa. Bisarrt. Tyvärr slutar den “logiken” gälla när det gäller hål som andra gjort i pumpor…