Att behÄlla inspirationen i jobbet kan kÀnnas svÄrt ibland. Och har man ett jobb som krÀver att man Àr kreativ kan det vara riktigt tufft att utrÀtta nÄgot nÀr inspirationen saknas. HÀr Àr nÄgra av de sÀtt jag hittar tillbaka till min inspiration.

  1. Vila. Den som Ă€r mycket kreativ behöver mycket vila. Det Ă€r inte den trĂ„kiga baksidan. Det Ă€r inte priset du fĂ„r betala för kreativitet. Det Ă€r tvĂ€rtom. Kreativitet Ă€r belöningen du fĂ„r nĂ€r du vilar. Om du Ă€r kreativt lagd kommer det vara enkelt att komma med idĂ©er bara du Ă€r utvilad – och hjĂ€rnan lite uttrĂ„kad. Nya tankar ploppar upp. Men Ă€r du aldrig uttrĂ„kad och lĂ„ter hjĂ€rnan vila mĂ„ste du tvinga fram kreativiteten. Och dĂ„ blir de enklaste sysslor oerhört anstrĂ€ngande. Vila Ă€r för kreativitet vad vatten Ă€r för en vĂ€xt.
  2. FortsÀtt utmana dig. Jag Àlskar att prova sÄdant jag inte gjort förut. Det Àr bra nÀr det kÀnns lite lÀskigt i magen.
  3. FortsÀtt lÀra dig nya saker. Det hÀr Äret har jag tagit rygg pÄ duktiga personer och gÄtt en rad kurser och tagit hjÀlp av en coach. Jag tÀnkte lÄng utanför min egen box och valde en engelsktalande fyrtioÄrig man. Har aldrig bett eller brytt mig om rÄd av en sÄdan förut sÄ det var intressant. GÄ en kurs. GÄ bredvid nÄgon som redan kan allt. Se en youtubefilm om ett nytt Àmne. LÀs en faktabok inom nÄgot som inte alls hÀnger ihop med ditt jobb. SÄ vitt skilda saker kan inspirera mig i mitt jobb som att höra om hur nÄgon redigerar sina bilder, sköter sin bokföring eller organiserar sin mailbox.
  4. Eller gör tvĂ€rtom. IstĂ€llet för att lĂ€ra nytt – tĂ€nk efter vad som brukade ge dig inspiration. GĂ„ tillbaks och gör samma saker. FörvĂ„nansvĂ€rt ofta kan man hitta inspiration pĂ„ samma stĂ€lle dĂ€r man letat förut.
  5. Reflektera. Stanna upp och tÀnk tillbaka pÄ sÄnt du faktiskt gjort. Prova att se med stolthet pÄ dig sjÀlv och resan. Jag lÀste Sköna Hem och slungades tillbaka till nÀr jag var liten och lÄg pÄ golvet i mitt rum och blÀddrade i mammas tidningar. Tittade pÄ de vackra hemmen, klippte ut favoritsidorna och drömde om att en gÄng ha ett eget hus. Och att jag skulle ha det lika mysigt.  Och sÄ blev jag sÄ glad av att tÀnka att jag idag faktiskt har ett sÄdant dÀr mysigt hem som i tidningen.
  6. Prova gÄ en hel dag utan att klaga pÄ nÄgot, gnÀlla eller sÀga nÄgonting negativt. Absolut inte högt men heller inte tyst för dig sjÀlv. Det kan vara svÄrt i början. Men mycket energi frigörs nÀr man slutar uppmÀrksamma och pÄpeka allt som Àr fel.
  7. TrĂ€na. Eller bara rör pĂ„ dig. Promenera, simma, spring eller ptja – hĂ€ng upp gardiner. Vad som helst som tar tankarna och kroppen ifrĂ„n det den gör nĂ€r du jobbar.