Sju sätt att behålla inspirationen

Att behålla inspirationen i jobbet kan kännas svårt ibland. Och har man ett jobb som kräver att man är kreativ kan det vara riktigt tufft att uträtta något när inspirationen saknas. Här är några av de sätt jag hittar tillbaka till min inspiration.

 1. Vila. Den som är mycket kreativ behöver mycket vila. Det är inte den tråkiga baksidan. Det är inte priset du får betala för kreativitet. Det är tvärtom. Kreativitet är belöningen du får när du vilar. Om du är kreativt lagd kommer det vara enkelt att komma med idéer bara du är utvilad – och hjärnan lite uttråkad. Nya tankar ploppar upp. Men är du aldrig uttråkad och låter hjärnan vila måste du tvinga fram kreativiteten. Och då blir de enklaste sysslor oerhört ansträngande. Vila är för kreativitet vad vatten är för en växt.
 2. Fortsätt utmana dig. Jag älskar att prova sådant jag inte gjort förut. Det är bra när det känns lite läskigt i magen.
 3. Fortsätt lära dig nya saker. Det här året har jag tagit rygg på duktiga personer och gått en rad kurser och tagit hjälp av en coach. Jag tänkte lång utanför min egen box och valde en engelsktalande fyrtioårig man. Har aldrig bett eller brytt mig om råd av en sådan förut så det var intressant. Gå en kurs. Gå bredvid någon som redan kan allt. Se en youtubefilm om ett nytt ämne. Läs en faktabok inom något som inte alls hänger ihop med ditt jobb. Så vitt skilda saker kan inspirera mig i mitt jobb som att höra om hur någon redigerar sina bilder, sköter sin bokföring eller organiserar sin mailbox.
 4. Eller gör tvärtom. Istället för att lära nytt – tänk efter vad som brukade ge dig inspiration. Gå tillbaks och gör samma saker. Förvånansvärt ofta kan man hitta inspiration på samma ställe där man letat förut.
 5. Reflektera. Stanna upp och tänk tillbaka på sånt du faktiskt gjort. Prova att se med stolthet på dig själv och resan. Jag läste Sköna Hem och slungades tillbaka till när jag var liten och låg på golvet i mitt rum och bläddrade i mammas tidningar. Tittade på de vackra hemmen, klippte ut favoritsidorna och drömde om att en gång ha ett eget hus. Och att jag skulle ha det lika mysigt.  Och så blev jag så glad av att tänka att jag idag faktiskt har ett sådant där mysigt hem som i tidningen.
 6. Prova gå en hel dag utan att klaga på något, gnälla eller säga någonting negativt. Absolut inte högt men heller inte tyst för dig själv. Det kan vara svårt i början. Men mycket energi frigörs när man slutar uppmärksamma och påpeka allt som är fel.
 7. Träna. Eller bara rör på dig. Promenera, simma, spring eller ptja – häng upp gardiner. Vad som helst som tar tankarna och kroppen ifrån det den gör när du jobbar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 kommentarer på “Sju sätt att behålla inspirationen”

 1. Så himla bra tips! Jag tycker att löpning/rörelse är allra bäst för min inspiration. Då gör jag en enda sak ostört och hjärnan får vila samtidigt. Jag brukar skynda sista biten hem för att hinna skriva ner alla idéer. Det funkar dock inte om jag tränar för hårt! Ett intervallpass tar för mycket uppmärksamhet.

  Sen tycker jag att det är viktigt att få avbrott från sin vardag. Kreativitet föds inte i ett hamsterhjul för mig. En helg i skärgården eller på landet är toppen.

 2. Det är intressant lärdom jag dragit under mina kortare perioder av sjukskrivning (pga stress): jag hittar tillbaka till mina egna tankar och mina egna idéer när jag får tillbringa många timmar ensam. Nu när jag har två barn blir precis allt bättre om jag får vara ensam hemma ibland. Jag blir en kreativare mamma som tycker om sig själv. Men med heltidsjobb som lärare blir det ej mycket tid över.

 3. Tack för den här listan! Så många bra tips. Jag tror att vilan är det svåraste att få till för många, mig själv inkluderad. Det som tydligast brukar hjälpa mig med inspiration är träning samt nya intryck men när intrycken blir för många så måste jag få tid att vila för att kunna sortera dem och framför allt få tid att hinna skapa utifrån de intryck jag just fått, innan det kommer nya intryck. Knepigt det där med inspiration men ack, så roligt!

 4. Älskar vilotipset och att det fick första platsen i listan! Det är verkligen SÅ mycket sanning i det och mycket klokt formulerat!

 5. Clara, vet du att du inspirerade mig till att byta jobb. Ett jättesvårt och läskigt beslut, men du har någon gång skrivit att man ska vara lite rädd, annars är det ingen mening! Eller, det var så jag tolkade det och det har varit mitt ledord det här året. På måndag kastar jag mig extremt långt utanför min komfortzon när jag ska miljöförhandla för Sveriges räkning. Tack för inspirationen!

 6. Åh vilka visa ord. Skriver under på allting, särskilt 1:an. Vet inte hur många gånger jag suttit framför datorn efter redan 8 timmar på samma ställe och liksom försökt krysta fram kreativitet och känt mig misslyckad när det inte gått.
  Det är så himla sant: Kreativitet är belöningen man får om man vilar och inte försöker pusha fram det. Finns en anledning till varför så många kända “genier” tog tupplurer ofta. =)

  Även 2:an har jag fått nya insikter om. Jag brukade tänka att “mitt entreprenörskap och företagande ska kännas tryggt och skönt, det är själva anledningen till att jag valt att bli min egen.” Och jag ger fortfarande mig själv tillåtelse att slippa jobbiga och svåra saker ibland. Men jag har också lärt mig att ingenting roligt kommer ur att bara safea hela tiden. Då växer man inte, och uppskattar heller inte de där lugnare, tryggare stunderna.
  Sålänge man själv har kontrollen och valfriheten så tycker jag absolut att man ska välja att utmana sig själv och gå utanför sin komfortzon. Det är så enormt utvecklande och roligt.

  Tack för ett superbra inlägg. <3