Fönsterlav

fönsterlav vitmossa renlav 036A7336

Jag tar skogspromenader så ofta jag kan för att hinna njuta skogen innan den snart ska täckas i snö. Det föll faktiskt några flingor i fredags även om de smälte bort direkt.

fönsterlav vitmossa renlav

Jag har satt i alla innerfönster efter sommaren och lagt vadd mellan rutorna. På nedervåningen ville jag dock ha fönsterlav. Det hade mormor mellan rutorna i sitt hus och det är himla fint – förutom att det förstås är bra mot kondens. Till jul kan man sätta dit små röda bär eller gammaldags flugsvampar av den där sorten man brukar ha i julgrupper.

r036A7396

Man får plocka fönsterlav, eller renlav som den också heter. Men man får plocka försiktigt och absolut inte ta för mycket på ett och samma ställe då den växer väldigt långsamt.

r036A8107

r036A8115

Nu fattas bara lite fönstertejp också, sedan är rutorna redo för vintern!

Här kan du läsa mer om hur jag tänker kring vinterfönster och färgsättning.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

31 kommentarer på “Fönsterlav”

 1. Det där är himla fint! Jag minns från äldre hus i Skåne när jag växte upp att folk hade bommulsvadd (?) och torkade eterneller ovanpå, det är också vackert! Ilon Wikland har förresten målat den detaljen i “Titta Madicken, det snöar!” i familjens köksfönster, jättefint!

 2. Du som älskar att vårda språket: INNANfönster heter det. Har just satt i mina egna… ☺️

  1. Innanfönster har jag aldrig hört. Här i Finland säger vi också innerfönster på svenska. 🙂

  1. Nu står det renlav ialla fall. Jag använder samma som jag köpt, år efter år, i adventsljusstakarna runt Jul just för att sen växer så långsamt. Men det kanske finns jättegott om den uppe i Norrlanda.

 3. Om en ej kan sätta någon mellan fönstren. Men det drar ändå hemskt vid altan dörr o fönster.
  Vad tipsar ni att en kan göra då? Tvättstuga dörren som leder ut i garaget där har vi hängt ett ulltyg o kände redan skillnad. Men fönstrena o altandörrarna…

 4. Min man och jag har köpt en stuga i år och tog ner innanfönstren från vinden i veckan, men vi förstår inte hur de ska sitta! Det finns ingen fästanordning alls! Eventuellt är den borttagen eftersom fönstrena är nyligen målade inför försäljningen (i tjock plastfärg, uuuh). På bilderna från dina fönster syns inte hur de sitter fast – sitter de bara med tejp?

  1. Hej! En del av våra innanfönster sitter fast med en skruv mitt på/mittemellan de två innanfönsterna. Och en del har en slags hasp som man låser ihop fönsterna med. Fästanordningen blir sedan dold av fönstertejpen. Vi kör också på fönsterlav (vadd under), samt kottar/Cecilia

  2. Våra innerfönster är så exakt gjorda att de hålls där av sig själv, dvs ingen fästning behövs. Litet pillrigt att få bort dem och dit dem är det nog dock….

 5. Fönsterlav mellan rutor är så fint. Är barndom för mig. Lite ledsen att vi inte har enkla fönster med innanfönster i vår stuga. Blir inte riktigt samma sak att sätta vadd eller fönsterlav mellan kopplade fönster.

  Hälsningar
  Kristina

 6. Väldigt fint! Vi har ett gammalt torp med vadd och eterneller mellan fönstren men blir lite sugen på att testa med renlav! MEN, jag blev nyfiken på att höra vad fönstertejp är? För att undvika drag misstänker jag, men av vilket material och hur går det med färgen om den är gammal och skör som i vårt hus? Tack för bloggen, podden och insta. Följer slaviskt!

  1. Ja fönstertejpen behövs för att täta, vi har hittat på IcaMaxi, deras hemavdelning. Du klipper remsor, blöter dem och fäster sedan i “gliporna”. Rätt lätt att fästa, dock svårare att få bort på våren då fönstren tas bort igen..

 7. Hej!

  En lite annan fråga….undrar hur du gjort med dina gamla lampor angående elen, de flesta gamla Strindbergslamporna och andra fina lampfötter samt gamla golvlampor har ju oftast ojordad el, har du lämnat in dem på en elaffär och bytt elen då?

  Älskar gamla lampor men alla säger det är så dyrt att byta elen, tänkte om du hade nån aning =)
  Jättefint med renlav i fönster!

  Ha det fint!

  1. Tack =) Jag har jordat kontakterna men inte bytt själva elen om det inte varit något uppenbart fel på den. Det är viktigt att inspektera så att det inte är något trasigt på sladden till exempel

   1. Tänkt på att man får bara sätta en jordad kontakt på en ojordad sladd om lampan inte har några metalldelar som man kan komma åt. En sk Europa-kontakt fungerar bra för en ojordad sladd och går att använda i jordade uttag.

 8. Vad har du för lampolja i dina oljelampor? Har köpt en väldigt snarlik lampa och vad som skulle vara “luktfri” lampolja på järnia, men det luktar så starkt och fränt att jag inte kan ha lampan tänd! Vad kan man göra, hälla tillbaka oljan i flaskan och byta ut eller måste man byta både olja och veke för att få bort lukten? Så trist, längtat så efter att få tända den nu när mörket är här. Tack!!

  1. Jag brukar ha oljan från Karlskronas lampfabrik till exempel. Den luktar litegrann men inte jättefränt