Häng med mig ut i skogen och älska bröd hett och hårt

036A7073 (1) 036A7128

Rösta på En Underbar Pod – nominerad till Svenska Podcastpriset!

Hårt och hett eller mjukt och ömsint. LCHF kan slänga sig i väggen – brödet har fått människan att överleva. Bröd är något jag gärna njuter av för mig själv och delar med andra. Den här gången drar jag och Erica till skogs för att grilla bröd över öppen eld och prata om högt och lågt. Samt våra starkaste skäl att älska bröd.
Vad är ditt förhållande till bröd? Skriv en kommentar och tryck på play här under!

Musik: Himlen över Hedlunda av Olov Antonsson.

Här kan du höra alla tidigare avsnitt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

65 kommentarer på “Häng med mig ut i skogen och älska bröd hett och hårt”

 1. Bröd är basföda… Pippis pappa överlevde på vatten och bröd… Jesus gav bröd och fisk åt folket… ja… så jag tror nog brödet överlever lchf-trenden… 😉 Jag tycker bröd är mättande på mer än det fysiska planet, för att låta flummig. Det är något kärleksfullt med ett hembakt bröd, det värmer själen liksom. Vill nu också ut i skogen och grilla bröd.

  /i

 2. Älskar bröd! Men vet också med mig att vår näringstömda jord lämnar hiskeligt lite nyttigheter kvar i brödet. Äter det för att det är galet gott.

 3. Jag älskar bröd med! men är tyvärr väldigt känslig mot gluten. Finns förvisso många glutenfria alternativ i butik, men blir inte samma sak och har svårt att lyckas när jag försöker göra hemma.

 4. Bröd är ungefär det godaste som finns, men det ger mig fruktansvärt ont i magen. Dessutom sväller jag upp som en boll av att äta det (inkl allt annat med hög andel kolhydrater). Nä, LCHF är grejen för mig!

 5. Älskade bröd tills jag insåg hur mycket det påverkar mina autoimmuna sjukdomar. Numer är alla sädesslag utom ris uteslutna, även glutenfritt då det ger exakt samma reaktion. Svårt i början tills jag insåg att man kan skapa magi av nötter, morötter och ägg.

 6. Hej Clara, tack för bra blogg. En undran bara. Är dessa bröd-inlägg också sponsrade av Kungsörnen då du var sponsrad av dem förra veckan? Inget ont menat. Vill bara inte behöva oroa mig för smygreklam. Ha det fint!

  1. Du behöver aldrig oroa dig för smygreklam här. Alla sponsrade inlägg är märkta. Är de inte märkta är det inte spons 🙂

  2. En liten fråga bara, varför skulle DU behöva oroa (??) dej hurvida det är ett omärkt reklaminlägg eller ej? På vilket sätt skulle det överhuvudtaget kunna påverka dej om det nu hade råkat vara så?

 7. Bröd gör livet värt att leva och det finns ingenting som skulle kunna få mig att någonsin äta LCHF.

 8. Älskar bröd men är inte lika galen i det som min far. När han som liten åkte ner till Skåne med familjen om vintrarna för att hälsa på sin mormor hade hon lagt nybakade limpor i deras sängar för att värma upp dem! Tänk dig att krypa ner där med den doften. Inte konstigt att han blitt brödtokig. Jag bakar de limporna ibland efter hennes recept.

 9. Älskar bröd men vetemjöl gör min mage gasig så jag bakar med bovete istället. Och teff. Och havre. Att baka bröd är ren kärlek och ända sen jag flyttade hemifrån har jag bakat flera gånger i veckan och njuter av att komponera nya recep

 10. Hej Clara, jag har googlat bloggskolan, nätkursen som gick att köpa av dig och några andra. Finns den kvar? Var hittar jag den?

 11. Jag lyssnade på ett extremt befriande inslag i P1:s Kropp & Själ för något år sedan som handlade om glutenallergi/intolerans. Läkaren som var med sa ungefär samma sak som du skriver här, nämligen att det har varit en av våra absolut viktigaste källor till protein. Heja bröd! ❤ Jag ÄLSKAR nybakt, enkelt, vitt bröd.

 12. Får lov att hålla med. Bröd, ja det är liksom bara löjligt gott och varför ska man plocka bort saker som får en att må bra..? Mn behöver ju inte äta en limap åt gången liksom 😉

 13. Då säger jag, bröd och kolhydrater kan slänga sig i väggen! Finns inget bättre för magen,knoppen och kroppen än LCHF. Är man frisk och inte går och släpar på en massa sjukdomar, psykiska som fysiska , är det bara bra om man kan äta allt. Allt börjar i magen och tarmarna. Mår inte dom bra, kollapsar resten av kroppen.
  Hälsningar
  Helén

  1. Handlar det inte om att försöka hitta en balans? Man behöver ju inte äta macka till frukost, lunch och middag. Sen tänker jag att det är skillnad på bröd och bröd & mjöl och mjöl. Har det syrats eller är det snabbjäst? Är det ekologiskt eller konventionellt odlat vete osv. Jag vägrar vara rädd för kolhydrater och bröd! (*Knuten näve upp i luften*) Balans är min melodi.

   1. Det handlar nog om olika saker beroende på vad den egna kroppen tål. Det är så lätt att sitta på höga hästar och vara för mustig för den som inga hälsoproblem har. Somliga klarar inte ens av att få sin mat kontaminerad av det minsta glutenmjöl…

    1. Ja precis Sara, verkligen! Vissa kan slanga LCHF i vaggen, vissa mar sa sjukt mycket battre av LCHF – sanna som jag till exempel! Om jag kunde sa hade jag atit brod i mangder men det funkar inte. Sa manga manniskor har problem-forhallanden till mat, speciellt socker. Vissa valjer att darfor avsta helt ifran kolhydrater for att inte fa i sig socker. Jag avundas verkligen folk som kan slanga LCHF i vaggen och tycker egentligen ingen som kan avsta ska halla pa med LCHF for brod ar livets mat! MEN det ar dumt att komma och snacka skit om LCHF och folk som haller pa med den kosten och endast tro att folk “inbillar” sig. Det finns ofta riktigt starka anledningar till varfor folk helt andrar om sin kost. “Det handlar om balans” ar det jobbigaste en manniska som har ett problemforhallande till mat kan hora. Om man inte kan kora balans med mat sa kan man inte. Ingen skam. You do you, I do me! Njut av brodet gjort av gluten, jag njuter av brodet gjort av ost, keso, och andra nice:a prylar 🙂 To each their own. Vi behover ingen mer skam gallandes mat.

     1. Håller med dig Emma, helt och fullt! Sluta upp med att skambelägga olika kost alternativ 🙂

    2. Vi har olika ingång i det. Jag har ju inga problem med gluten. Men som sagt, allt funkar olika bra för olika människor. Jag ville bara trycka på att det inte går att generalisera eftersom det är så olika vad som passar.

 14. Mjöl förr i tiden var det nog inget fel på, men dagens GMO-förstörda spannmål, av vilket vi dessutom tar till vara på tomma kalorier, nämligen det näringslösa innehållet, istället för fiberrika skalet, är inget att stoppa i magen. Gluten är enligt studier lika dåligt för kroppen som socker, eftersom det smälts tidigt i matsmältningssystemet och inte når ner till tjocktarmen dit allt som kräver lite tid för att smältas tar sig. Gluten är inget som göder de goda tarmbakterierna, utan de onda, som i mångas magar håller på att ta över tarmfloran. Eftersom 70% av immunförsvaret sitter där och vi inte bidrar med goda bakterier (gluten bidrar inte med dessa, däremot grönsaker, frön, nötter mm.) blir vi till konsekvens sjuka.

  Jag tror att i framtiden kommer vi att se helt annorlunda på det här med gluten, och vad vi stoppar i oss i övrigt. Tarmfloran är på väg upp på pidestal eftersom vårt mående beror så mycket på denna. Mycket av maten vi äter, och hur vi tillagar den, gynnar inte tarmfloran eftersom vi trycker i oss det företagen promotar och modifierar för att få ut största möjliga vinst.

  Bröd är enligt mycket forskning skadlig bukfylla.

  För den som är ytterligare intresserad hänvisar jag till tjejerna på Food Pharmacy som förklarar detta och mycket mer på ett roligt och lättförståeligt sätt.

  1. Tack för ett längre och utförligare svar. Det är precis detta jag menar. Talar av egen erfarenhet både när det gäller mig själv, min man och mitt yngsta barn. Jag har även kunnat introducera födoämnen igen som jag inte ätit på 10 år. Jag avstår hellre gluten,socker och stärkelserik mat
   Hälsningar
   Helén

 15. Bröd är så gott, och brödbaksluktens mysfaktor är svårslagen.
  Tyvärr kan jag inte äta gluten för då bråkar magen. Jag ska helst inte äta så mycket stärkelse eller andra kolhydratrika livsmedel överhuvudtaget. Mår bäst i kroppen om jag håller mig till kött, naturligt fett och grönsaker. Det märks extra tydligt på mig eftersom jag inte är helt frisk. Och kroppen tycker man ju om och vill vara snäll mot.
  Men alltså, bröd går inte riktigt att släppa, därför äter jag nog lite för mycket glutenfritt sådant.

 16. Jag älskar bröd och skulle kunna leva på det om det skulle gå… Det går dock inte för då hade jag rullat fram… Men det är inget som slår nybakt bröd, mycket smör och västerbottenost eller fetaost… Så gott!

 17. Jag älskar bröd! Ett tips (om du inte redan sett den) är Michael Pollans serie Cooked på Netflix. Helt fantastiskt berättande om hur matlagningen utvecklat mänskligheten. Inte minst brödet då.

 18. Sen jag upptäckte min glutenallergi har jag omfamnat LCHFbröd, dvs bröd gjort på exempelvis mandelmjöl, kockosnötsmjöl m.m. Men jag fattar att den vanligaste bilden av LCHF är att man skippar bröd, men så behöver det inte vara. Annars så saknar jag mest vedugnsbakat surdegsbröd, ett perfekt krisp i den hemmagjorda pizzan. Men men, är man intolerant så är man?
  Fina bilder från skogen!?

 19. Ojoj, idag har jag verkligen inget bättre för mig i min utmattingsvardag än att kommentera på din blog 🙂 Men jag måste bara skriva och tacka för den extremt roliga podden om tecken på utmattning. Gud vad jag skrattade! Tusen tack, ni ÄR såååå bra!!!

 20. Mitt förhållande till bröd är saknad.
  Håller upp med gluten för att se om jag kan bli lite piggare. Tycker att det hjälper. Är inte förkyld lika ofta på långa vägar heller.
  Det finns bra bröd att baka som inte innehåller gluten. Men jag saknar gott bröd och goda kakor, det gör jag.
  Knepigt.
  Gott pålägg lägger sig dock som plåster på saknaden.
  Pinnbröd ser gott ut …

 21. Men buuu, bröd är verkligen inte något att älska! Spelar ingen roll vad man tycker om det i största allmänhet – det gör kroppen illa.

  Något som dock är bra för själen är att lyssna på er podcast… 🙂 Mysigare sysselsättning får man leta efter!

  Trots att ni tycker om bröd…

 22. Jag befinner mig varesig i Vitnam, Indien eller Sydafrika. Men bland sköldpaddor, kameler och papegojor i Etiopien. Och varje tisdagskväll när min man är ute på äventyr i staden, så sätter jag på er podd och kryper upp i soffan med en kopp kryddstarkt te. Ni blir få ett fint sällskap i mörkret!

  Jag älskar att få följa de svenska årstiderna och högtiderna, att få förslag på svensk mat (som jag visserligen sällan kan laga, då ingridienser saknas – men vars bilder och recept ändå ger viss tillfredställelse) och att få höra era samtal och ärliga tankar. Både på bloggen och i podden! Så tack för att ni levererar en bit av Sverige ända hit till Afrikas horn!
  Vi har mkt fint här, men ikväll saknade jag den svenska skogen när jag lyssnade till er brasas sprakande. Och ost!! 🙂

  1. Hej Sofia,
   så kul att läsa din kommentar! Sköldpaddor och kameler hos dig, här har det varit snösmocka och minusgrader senaste dagarna. Kul att du lyssnar på podden och tack för att du levererar en del av Afrikas horn till oss!

 23. Bröd är det bästa som finns! Skulle jag bara få leva på en sak resten av mitt liv skulle det vara gott bröd. Att leta fram gamla recept på råglimpor, sirapslimpor osv i min 90-åriga mormors gamla receptböcker är det bästa jag vet 😛 Finns inget mer avkopplande än att knåda en deg 😛

 24. Jag älskar bröd, både att baka och att äta. Skulle kunna leva på det morgon, lunch och middag. Men äter lätt för mycket av det.

 25. Grattis till alla som kan äta bröd utan att må dåligt. Det är ju fantastiskt gott, det tycker jag också. Men jag har upptäckt hur extremt mycket bättre jag mår utan.

  Sen att bröd har fått människan att överleva… Nej, människa har levt längre utan bröd än med bröd. Spannmål har kommit in sent i människans evolution.

 26. Älskar bröd! Såg en dokumentär på netflix som heter “cooked”. Den tar upp hur bra bröd är för människan. Såvida den helst är jäst i fem dagar och bakad i speciella ugnar (typ som man gjorde på medeltiden)

  Men känner fortfarande att bröd är liv för mig:D Så ja! Älska bröd!!! 🙂

 27. Hej, började fundera på var ni har gjort av er danska gårdshund.. Har inte sett honom i bild på ett tag…
  /Anna

 28. Fick mig en rejäl tankeställare sedan jag slutade med gluten för två år sedan. Jag mår så otroligt mycket bättre efter det. Först vid 40 års ålder förstår jag hur en mage ska fungera på riktigt! Min handledsvärk försvann och jag mår psykiskt bättre. Bakar eget bröd av bl a bovete och havremjöl ibland men min inställning till bröd har förändrats. Brukade älska bröd men valet är enkelt för mig! Saknar det sällan längre…

 29. Älskar bröd! Att baka det och att äta det! Prövade receptet på frallor från ett tidigare inlägg, de var lika goda som podden är underbar 🙂

 30. Jag älskar bröd, helst hembakt med en stor klet med smör inget pålägg ?
  Skiter i alla dieter när det kommer i min väg ?

 31. Jag är en av era lyssnare i Indien. Bor här sen snart 5 år tillbaka och tycker att poddar är ett härligt sällskap i bilen till och från jobbet. Gillar kontrasten mellan det indiska kaoset utanför rutan och det svenska lugnet i Västerbotten. Tack för sällskapet!

  1. Lina,
   kul att du skriver och berättar! Fin beskrivning av kontrasten, får själv bilder i huvudet – tack för det!

 32. Haha, usch, jag har en direkt osund relation till bröd. Särskilt nybakt, lite varmt fortfarande, så smöret smälter när en brer smörgåsen… och det ska vara riktigt smör! Och en lagrad ost. Då är jag i brödhimlen… Sedan finns ju fikabrödet, ja… säger inget mer nu! 🙂 jag är en brödjunkie. Haha. Snart jul också.. älskar vörtbröd och andra juliga brödsmaker.

  Glad förresten, har tre olyssnade avsnitt av er podd!

 33. Bröd kom till när mänskligheten kom fram till att det går att odla säd. Före det var det under långa tider jaktbyte som gav födan. Det är således jaktbyte som i tiderna har fört mänskligheten vidare, brödet kom senare. Att hylla bröd som mänsklighetens överlevnadskonst är inte korrekt.

 34. Jag älskar riktigt gott bröd, helst hemmabakat men numera finns det underbart bröd att få tag i lite varstans vilket jag är glad över:)

 35. Ingen brödmänniska men jag gillar fikabröd. Jag gillar knäckebröd eller väldigt färskt vitt bröd men det är ingen stapel i min diet utan jag kan ibland gå månader utan bröd.

 36. Brukar alltid säga att om jag måste välja en sak som jag skall leva på resten av livet skulle det vara smörgåsar. Säger en del om mitt kärleksförhållande till bröd?

 37. Hej Clara!
  Jag ville bara tacka för er fina podcast, jag brukar lyssnar på den om kvällarna när jag ska sova. Den får liksom avståndet mellan Bogota och de norrländska skogarna att kännas lite mindre på nåt vis.
  Tack. <3

 38. Jag tycker det är mysigt med bröd så att säga:) Nybakat bröd till jul t ex,, Men jag mår inte bra av det och blir inte mätt utan hungrig av att äta bröd,, Jag är jättekänslig för kolhydrater.. Det bröd som människan överlevt på under lång tid förr är som någon skrev nedan av annan sort. Vetet “förädlades” på 40-50-talet och innehåller idag mer gluten, mer kolhydrater och mindre protein än det gjorde tidigare så det är väl troligtvis en förklaring till att så pass många inte mår bra av det bröd som generellt sett äts idag (och har mycket lättare för att gå upp i vikt av det),, Ungefär 1 procent av det vete som odlas på jordklotet idag, hur det är med de andra sorterna som t ex råg vet jag inte, är av det “gamla slaget” så det går att få tag på ifall man letar runt bland småskaliga mjölnare,,

  1. Ps. Det dinkelmjöl och liknande som säljs i butikerna är också av den “nya sortens” vete,,

 39. Hej Clara!

  Lyssnade precis igenom dagens podcast och hörde att ni sökte lyssnare från Vietnam. Jag blev glatt överraskad att ni kunde se vart vi lyssnare höll till. Jag tycker er podcast är så mysig att lyssna på och jag får en sån hemlängtan av alla ljud och röster. Jag flyttade från Sverige till Vietnam för fem år sedan för att jobba med heminredning och jag har nog följt din blogg lika länge. Jag har alltid tyckt om att läsa den men tycker att podden är verkligen ett plus på det. Det känns precis som om jag är hemma hos er och får delta i vardagen, som skiljer sig enormt från livet här i Saigon. Oftast hinner jag lyssna igenom ert avsnitt på morgonen innan jobbet går igång. Tack för ni tillför ett trevligt inlägg i min vardag här borta!

 40. Älskar bröd! När jag var barn ville jag alltid ha prickig-korv-macka när jag såg på Pippi eller Lotta. Och när jag tittade på Bullerbyn blev jag alltid så fasligt sugen på hårdbröd och blåbärssoppa, oklart varför egentligen. Min mamma älskar också bröd och har bakat massor och ställt fram vid maten. Vi har ätit macka till kvällsfikat och haft bröd på utflykter. Finns knappt något annat som går att variera i sån oändlighet. Vissa typer av bröd associerar jag verkligen med olika faser av livet och det är fint på nåt sätt. Som när jag och min bästa kompis alltid gick hem tillsammans efter skolan och fikade mackor och pratade och skrattade i timmar vid bordet.

 41. Bröd har aldrig varit något som passat mig. Ända sen barndomen då mamma tyckte det var höjdpunkten på kvällen. “Du måste äta en smörgås”! Personligen har jag alltid varit mer intresserad av pålägget…. Brödet växer i munnen, blir degigt och tråkigt. Nej, det bästa brödet är knäckebrödet!

 42. Åh, jag älskar också bröd! Tyvärr fungerar det väldigt dåligt med mitt blodsocker (jag har diabetes typ 1) men som tur är finns det ju alternativ som är blodsockervänligare!

 43. De här bilderna gjorde mig så varm i hela kroppen. Jag blev så glad! <3 Ville bara att du skulle veta det! =)

 44. Hej!
  Kommenterar här en månad i efterskott. I två månader har jag varit ute och back-packat, och lyssnat på er pod, fast inte i ordning så detta program hamnade på efterkälken. Men så hörde jag att ni efterfrågade era lyssnare utanför Sverige och jag tänkte, det är ju jag! Jag har rest i Vietnam, Kambodja och Thailand och fr a lyssnat på er på de långa bussresorna genom länderna… supermysigt att få länga tillbaka lite till Sverige! Tack för en underbart härlig pod!