Efter julen-blues

r036A5330-1024x733

Jag tror jag har lite efter jul-blues. Det blir liksom en tomhet efter alla julhelger. Jag har ju piffat och fixat och donat sedan mitten av november. Allting har stegrats till ett härligt klimax av kalasande och häng med folk man tycker om.  Hela december är som ett enda lång mysorgie. Alla mornar vi stigit upp tillsammans, tänt ljus och bäddat ner oss med barnen i soffan för att se julkalendern. Alla adventsfrukostar, middagar med vänner, julkonserter och pyntande i varje vrå.

December är den månad på året då jag liksom fylls med värme över hela existensen.  Och det är så deppigt när helgerna är över. När mörket är precis lika kompakt. Många vintermånader väntar. Men inga röda papperstomtar, inga julstjärnor i fönstren och inga hyacinter som doftar gott att lindra det hela med. Nä, fy tusan så tråkigt.  Jag undviker alla bloggare och instagramare som  röjer ut julen redan i mellandagarna. Inte för att det är något fel – alla ska göra som de vill. Men jag vill bara hålla kvar bubblan så länge som möjligt.

Hela dagen idag har det bara fortsatt att vräka ner snö. Kunde knappt ta mig hem från stan. Och hela tiden tänkte jag på att få komma hem och lägga mig i vardagsrummet framför vår gran som ännu inte barrat det minsta. Och bara njuta av julkänslan ett liiitet tag till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

28 kommentarer på “Efter julen-blues”

 1. Vi har traditionen att behålla adventsljusstakar och stjärnor i fönstren till kyndelsmäss, alltså 2 februari. Trevlig tradition på flera sätt och jag tänker definitivt hålla fast vid det. Det hjälper lite mot mörkret såhär års!

 2. Eftersom alla envisas med att börja med julen i november är man ju kräkmätt redan på juldagen. Inget julpynt före lucia – då kan jag hänga på till tjugondag knut!
  Det bästa nu är ju TULPANER. Så friskt.

 3. Åh Clara! Jag känner verkligen igen mig i den känslan. Jag blir alltid deppig i januari när julen är slut. Man har liksom gått runt och känt sig varm inombords och fyllt tiden med mys, ljus, härlig musik och tid med dem man tycker bäst om. Just den här tiden har jag så svårt att se fram emot eller riktigt glädja mig åt något. Men jag kan iaf se fram emot fler av dina inspirerande blogginlägg och kommande avsnitt av en underbar podd? Det gör ändå att det känns lite lättare att ta sig igenom januarimörkret. /Mirjam (som ännu inte tagit ner adventsstjärnorna)

 4. Känner precis likadant! Julen är magisk. Bästa tiden på året för mig. Den 14:e ska vår gran fraktas till tippen av skolelever som får 75 kr till klasskassan för varje gran de hämtar. Det kändes avlägset när jag bestämde det men nu är det snart dags. Snyft!

 5. Jag haller med till hundra procent! Jag tycker det alltid blir sa tomt efter december och julhelgen. Längtar redan till nästa jul. Pa riktigt alltsa.
  Tack för en fin blogg! 🙂
  Mia

 6. Förstår dig och känner precis samma som dig! Känns tröstlöst att avsluta julen redan 27e december, köpa tulpaner och låtsas att det är vår liksom – det är ju aslångt till våren!! Nej, jag behåller gärna julen längre. Kan dessutom tänka mig att det är ännu värre för er som bor i norr i mörkret, det är ju just när det är mörkt som julen är så himla härlig. Här neråt Göteborg så börjar ändå liiite ljus komma tillbaka redan – så kanske att jag kan orka ta bort julsakerna snart. . . Kanske ☺

 7. Jag med, jag med. Tänker varenda kväll när jag kommer hem: Hur ska jag ORKA utan det här? Gran, milda ljussken, hyacintdoft… Särskilt som just nu är en väldigt jobbig tid när jag behöver omslutas av allt mjukt, varmt, tryggt, snällt. Och granen dricker en halvliter om dagen och är full av ljusgröna skott… Jag är inte redo för kall och kal januaritristess.

 8. Jag är med dig. Gråter nästan tjugondagknut när julen dansas ut. Behåller dock allt det röda fram till alla ❤ -ans dag, på så sätt blir skilsmässan från julen inte lika brutal…

 9. Så skönt att du skriver så…jag känner igen känslan. Blir så ledsen när andra röjer bort julen redan innan nyår. Varför ha så bråttom? Julen är ju underbar o så efterlängtad denna mörka tid på året! Blir också så vemodig när allt ska plockas ner o stuvas undan…

 10. Åh, vad jag håller med dig. Jag blir så deprimerad av att läsa om alla som slänger ut julen redan i mellandagarna. Själv vill jag vara kvar i den underbara julbubblan så länge det går och jag tror aldrig att jag kan tröttna på julen.

 11. Måste bara säga att visst är julen mysig men jag är faktiskt inte så fäst vid saker, de betyder inte så mycket för mig och definitivt inte för min man att vi deppar ihop när julsaker plockas undan. Jobbar på en second hand så jag har plockat i julsaker sedan början november och har fått mer än nog. Gemenskap kan man fortsätta med utan en massa julprylar. Tur att vi är olika och gör som vi vill.

 12. Hehe, jeg postet et tilnærmet likt blogginnlegg på bloggen min i dag, jeg også 😉 Januar er virkelig hardt for oss som elsker jula!

 13. Åh, precis den stunden har varit min morot hela veckan när arbetet dragit igång efter allt det du precis beskrivt. Imorgon är det dock troligtvis tid att pynta om här hemma. Skall försöka att peppa mig med alla fina minnen som man fått med familjen under advent och jul. Känns så härligt med folk som vågar vägra ha brottom. Behåller julen till minst tjugondag Knut. Har faktiskt unnat mig ett fint blommigt täcke och klickat hem en bok för att njuta av kommande veckor. Hoppas att du fick din fina stund även idag. /Jessika

 14. Blir alltid lika besviken när julen är över. Vill också tänja på denna mysiga tid på året då det är mörkt, stilla och ljuset kommer inifrån. jag vill inte ha bråttom, eller tänka vårtankar och tulpaner, jag vill bara bromsa upp och njuta… Men hittills har jag aldrig riktigt lyckats med det. När julkänslan väl har infunnit sig, är det nästan för sent.
  Jag tröstar mig med att det snart är dags för det kinesiska nyåret. Allt som går att firas ska firas.

 15. Vilken igenkänning! Jag funderar fasen på att ha kvar adventsstakarna och granen januari ut. Det kommer ju bli så himla mörkt utan dem, och januari är liksom redan mörk nog.

 16. Intressant synvinkel. Känner inte igen mig det minsta. Även om jag uppskattar julen så är det nästan ännu skönare att få det återställt, städa efteråt och istället börja tänka på våren och köpa tulpaner. 🙂

 17. Mysorgie är verkligen rätt ord för december. Som ett enda töcken av glögg, lussekatter, julbak och hyacinter! Förut brukade magin dö lite för mig redan efter julafton, men jag har ändrat mig lite på den punkten och försöker hålla kvar i julen så länge det går. Tycker faktiskt fortfarande att det är mysigt att tända granen på kvällen! Stort framsteg.

  Jag har också tänkt på det där du skrev någon gång om vintern i stan respektive på landet, och det är så himla sant. Jag hatade vintern när jag bodde i stan och plockade gärna fram tygskorna i januari. På landet KAN man inte göra det så man måste liksom leva med vintern på ett annat sätt, och så är den ju mycket vackrare på landet. Inte brun och slaskig, utan krispig och vit.

 18. För att hålla kvar lite av julkänslan vill jag tacka för ert initiativ med rimstugan i podden! Jag behövde hjälp med ett rim till en kopp med mustasch-skydd 🙂 Tänkte bara berätta hur det blev till slut.

  När du vill njuta av din varma dryck så sätt denna mot din mun med tryck.
  Med hjälp av denna du slipper i ditt ansiktshår, lämna några spår.
  Sätt den först under din kaffemaskin och låt det rinna, när du har druckit upp får du en puss av din kvinna.

  Hehe..sambon som är den mest kluriga av alla jag känner kunde inte gissa vad det var. Kanske inte så konstigt egentligen 🙂 Men tack ändå, för fantastisk podd och en blogg jag har följt nästan sen starten! Kram!

 19. Jag är precis så varje år, men i år hände det något med mig. Vet inte riktigt vad, det var som om allt med julen i år inte blev som jag hade tänkt, eller jag vet inte, men bara någon dag in i det nya året så bara packade jag ner hela julen tillbaka i sina lådor, slängde ut granen som inte ens börjat barra ja det bara blev så. Men det är skönt att få kika in här på din blogg och få julmysa lite 🙂

 20. Igenkänning! Jag älskar julen och vill inte kasta ut den. Min gran var tyvärr en flopp i år, den barrade och ramlade och ser väldigt ful ut nu så vi kastade ut den idag men resten får stanna lite lite till. Hittade två pappersklockor i rött och en vacker gammal girlang som gör mig så glad varje gång jag går förbi.

 21. Ja, det där känner jag igen! Älskar också julen och det blir starkare för varje år.
  Alla minnen läggs ihop och mina jular är ett ihopkok av alla jag hittills haft lyckan att vara med om, 47 stycken om jag räknar rätt 🙂

  Sedan ett par år har jag infört nollte advent, dvs söndagen före första för att få tjuvstarta pyntande och firande. Rekommenderas!

  Men alla årstider har sin tjusning och det gäller att njuta av varje. Men, som Clara skriver, just i övergången finns en saknad saknad.

 22. Skönt att höra att jag inte är den enda – jag är liksom 35 och alla i min närhet tycker jag är ganska fånig i min “julen är över”depp. Planerar redan för nästa…

 23. Min pappa var expert på att få granen att hålla sig frist och fin. Den brukande t o m skjuta skott. Vi kastade inte ut den för efter min födelsedag 30jan. Tog av glitter och kuler, men behövt ljusen.
  Januari ä så mörk och kall att det behövs lite mys.
  Kaffekopp och tänka julgransljusen på morgonen.

 24. Jag saknar också julkalendersmyset. Så jag och barnen bestämde oss för att fortsätta med tända ljus och mys. Men istället för att titta på ett avsnitt läser jag ett kapitel ur en bra bok för dem. Funkar nästan lika bra!

 25. Känner precis likadant! Vår gran står kvar och ljuser och ger lite julkänsla!
  Många hälsningar från Danmark!

 26. Jag känner mig så kluven. Julhelgen blev så konstig i år, vilket kanske inte är så konstigt eftersom det var andra julen utan mamma. Jag njöt i stora drag av att peppa inför julen här i vår lägenhet, sen åkte jag hemhem och där var det 13+ grader och solsken den 23e. Nu är jag tillbaka i Stockholm, är inte ett dugg sugen på julmat eller så, men jag undrar lite vart julen tog vägen. Är inte alls sugen på tulpaner heller. Mycket märklig känsla.