Låt oss tala om Skam

Okej nu måste vi prata om Skam. Eftersom vi hade så roligt när vi pratade Gilmore Girls sist. Förstår att ni säkert redan är less på allt hyllande av serien. Och inte minst allt dissekerande av den i diverse krönikor. För att inte tala om allt problematiserande. HERREGUD vilket problematiserande det är kring kultur för barn och undgomar i dessa dagar.

Kan vi inte bara bestämma oss för att fiktiva karaktärer inte behöver vara bra förebilder och föredömen? Att ungdomsserier inte måste vara sedelärande berättelser med uppbygglig moral? Vi skrattar åt de som på fyrtiotalet varnade för att Pippi Långstrumps vilda beteende skulle smitta barnen. Men nu pratar folk på fullaste allvar om Skam på samma sätt. Samtiden får underkänt av mig.

Så. Med det sagt. Nu börjar vi med allt jag älskar med denna serie. (Har sett hela serien två gånger i rad så detta blir ett långt inlägg)

– Älskar i säsong ett när Chris börjar ragga och totalt stirra ut Isak i trapphuset. Hur de porträtterar henne som den mest självsäkra av alla tjejer.  Övertygad om sin sexappeal. Aldrig nämner de något om hennes vikt eller kropp eller att hon håller på och bantar eller så. Tvärtom berättar hon med glädje hur mycket hon äter – och klär av alla killar med blicken.

-När Noora läxar upp William på skolgården såklart. Det är väl favoritscenen för de flesta. Men jag älskar att den är en parafras på Jane Austens Stolthet och Fördom. Elisabeth som med rätta skäller ut Mr Darcy – och han som plötsligt får upp ögonen för henne och blir kär. Och sedan får kämpa ihjäl sig för att övertyga henne om att han inte är lika hemsk som hon har anledning att tro. Och precis som i Stolthet och Fördom finns den ond broder med och intrigerar och förstör. Fast här heter han Nikolai istället för Mr Wickham.

-Detta är den finaste scenen jag sett någonsin: I säsong tre när Isak bjuder Jonas på kebab och berättar för honom om att han är kär i en kille. Och reaktionen som han får. Jag börjar seriöst gråta varenda gång jag ser denna scen (har spolat tillbaka tio gånger).

– Gillar också hur ledsen och irriterad Isak är när Jonas kompis Elias dyker upp i stugan och förstör stämningen i säsong ett. Man minns ju hur det var när ens bästis fick en coolare kompis och blev helt personlighetsförändrad. (Här finns ju även aspekten av olycklig kärlek – men det vet man ju inte första gången man ser serien)

-När Chris ska ringa till pilsmannen och hon säger att Vilde och Noora kan flasha tuttarna. Deras skratt och gemenskap. Tänker på mitt kompisgäng i gymnasiet.

-Tycker mycket om scenerna när de ska till skolsköterskan. På grund av att det var ju så här. Vi tjejer gick i klungor till skolsköterskan för att beklaga oss. Det finns något så systerligt i det.

– Mina favoritkaraktärer är Eva och Sana. För att Eva genomgår en sådan utveckling genom serien. Och för att hon är så passionerad och skör men ändå stark. För att hon slutligen väljer sig själv framför Jonas. Sana är coolast av alla för att hon ser saker för vad de är och säger det man inte får säga. Hoppas nästa säsong handlar om henne.

– Av killarna älskar jag Jonas mest. Han ser lite ut som alla killar jag fallit för genom tiderna. Vilt hår. Stora mandelformade ögon. Lite speciell näsa. Något litet sydländskt över sig, oklart vad. Så himla fin. Ja i första säsongen är han ju hånfull mot Eva och driver med henne. Men hans utveckling till säsong tre. Jag säger bara ååååh! Isak är en stark tvåa.

-Avgudar avsnittet ute i stugan. Känns som ett grepp lånat från amerikanska high school-serier. Mitt så kallade liv, Dawsons Creek och Beverly Hills har alla haft minst ett sådant där lite spooky halloweenavsnitt. Fint avbrott i serien.

-Hela den här serien får mig för övrigt att tänka mycket på Mitt så kallade liv som var min älsklingsserie när jag gick i högstadiet. Den var för mig vad jag gissar att Skam är för många tonåringar idag. Hett tips till alla som inte sett den!

– Scenen när Noora sover över i Williams lägenhet första gången och de börjar bråka om vilken sida av sängen som är vems. Alltså kemin. Går inte att tänka sig att de inte skulle vara förälskade på riktigt. Även roligt när hon spelar gitarr för honom och retas.

– När Isak och Even smsar i kyrkan. Magi och romantik värdig vilken Hollywoodfilm som helst.

– Vilde är en så himla klockren karaktär. Känner inte alla en Vilde? Och stör ihjäl sig på henne. Trots att hon vill så väl. Det är fint hur man låter hennes och Sanas personligheter mötas och visa på fördomarna som finns.

– En av de roligaste scenerna är avsnitt två i säsong två. När tjejerna står på skolgården och diskuterar hur Jonas fått en tjej att komma under helgens fest. Och när han sedan kommer fram till dem. Musiken till får fem stjärnor av fem möjliga.

-Det är förresten brilliant musik rakt igenom serien.

-Tycker om att de inte är så perfekt stylade. Deras stil känns trovärdig. Sminket är liksom lite ojämnt och kladdigt. Tonårsfinnar i pannan och ofixade frisyrer.

-Som svensk tror jag att kärleken till Skam förstärks av att man inte känner igen några skådespelare. Alltså vi har bra skådisar i Sverige – men illusionen förstörs av att man redan sett Alexandra Rapaport eller Gustav Skarsgård i hundra olika roller. Här känner man inte igen någon och därför känns det som att de är sina karaktärer. Dessutom förstår man norska. Men inte tillräckligt bra för att störas av eventuellt skorrande, falskt skådespeleri som när man kollar på Bron eller Jordskott exempelvis.

– Det är också uppfriskande med en serie som utspelar sig i ett land som är nästan precis som Sverige fast ändå annorlunda. Precis lagom annorlunda för att man ska kunna bortförklara eventuella orimliga dramaturgiska vändningar med att “sådär är normalt att göra i Norge”. Men ändå tillräckligt likt för att man ska känna “precis sådär är det ju i Sverige!”

Sånt jag stör mig på: 

– Williams hår. ALLTSÅ HALLÅ!? Detta är det fulaste hår jag någonsin har sett. Varför har ingen gjort något åt denna Westlife-frisyr anno 1998? Man kan inte ha en manlig hjälte med sådan frisyr. Jag säger nej.

-Nooras karaktärsutveckling i säsong 3. Efter en sådan intensiv säsong 2 kändes det ovärdigt att liksom bara låta henne bli hängande. Säsong 3 tog udden av säsong 2s storhet. Vad hände egentligen med William och Nooras relation? Jag kräver svar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

153 kommentarer på “Låt oss tala om Skam”

 1. + älskar att alla är helt okej med Isak och Even! Inte en enda negativ kommentar, exakt som det ska va 2017 ???

   1. Ett av de bästa ögonblicken från säsongerna är just Jonas skratt, när de sitter där och Even står utanför. ?❤

 2. Tack för detta! Du satte ord på det mesta jag tycker om Skam. Jag älskar serien för den är som den är. För övrigt är de flesta karaktärer mina favoriter men jag har fastnat för Eva. Det är något med henne som jag gillar extra mycket.

 3. Säsong tre kan vara det starkaste jag sett i serieväg. Romantiken och spänningen – till känslan av att något är fel (får hjärtklappning bara av att skriva om det) på hotellet.. sedan det allra vackraste: en djupare kärlek där man finns för varandra inte bara i lust, utan också i nöd. Minut för minut, om det krävs. Dör.

  1. Jag håller med om vartenda ord, Lovisa. Denna säsong var så stark så jag var tvungen att se den två gånger på rad och jag har skrattat, gråtit, nervössvettats och haft hjärtklappning (precis som du säger, bara av att tänka på vissa scener). Dör (jag med).

 4. Det som hände med Noora och William är att han hoppade av serien och deras flytt till London och break-up var för att inte han var med…

   1. Han følte at tiden var inne for å prøve noe nytt og at det var slitsomt å bli gjenkjent som William absolutt overalt. Sjefen i P3 sa derimot at det var en uenighet om kontrakten..?!

    http://www.tv2.no/a/8688643/

    Kult at du skriver om Skam, forresten! Det virker som det har tatt av over store deler av verden 🙂

    1. Ang skuespillerne; Vi i Norge kjente heller ikke igjen noen av dem, såvidt jeg vet var alle i Skam helt ukjente. Det gjør serien veldig ekte, som du sier. I høst kom både Eskild og Chris (altså jente-Chris) inn på teaterhøgskolen, som er den mest prestisjetunge teaterskolen i Norge, de slipper inn ni studenter i året eller noe.

     1. Ja, de er (eller var er kanskje riktigere) helt ukjente og veldig unge. Og flinke.

   2. Jag tänker såhär angående Nooras karaktärsutveckling: Jo, det luktar ju nödlösning om situationen. Men, jag upplevde att många karaktärer bara fick vara med som små hintar i säsong 3. Långt mycket mindre än i tex säsong 1. Noora fick iaf en förklaring – hon åkte hem från London, spelade stark, men var ledsen. När hon låg och pratade i telefon med Eva sent på natten så kändes det verkligen som en av alla de otaliga gånger man legat och intalat sig själv om hur “löjligt det var att det skulle hålla i all evighet” eller att han ändå inte var rätt. Det var ju så med kärleken. Den betydde allt i en relativt kort period, sen gjorde det overkligt ont, sen gick det plötsligt över och var ingen stor grej alls. På något vis blir det trovärdigt i mitt huvud. Det har ju ändå gått typ ett halvår mellan skolavslutningen, och hennes hemkomst till Sverige.

  1. Tänker också att i säsong tre får vi se alla karaktärer ur Isaks perspektiv och Isak verkar tycka att Noora är betydligt mindre cool och betydelsefull än vad Eva tycker (vi fick ju se Noora från Evas håll i säsong ett).

 5. Jag tycker det är lite fint hur de ändrar karaktär beroende på vems synvinkel man ser dem ifrån. Att Noora blir lite självupptagen och irriterande i Isaks ögon t ex.

 6. Äntligen så kom detta inlägg! Jag gillar också scenen när Isak berättar för Jonas. Reaktionen är lika med noll. Och att Jonas frågar om det är honom som Isak är kär i. Allt är helt avdramatiserat. Scenen i kyrkan är också en favorit. Trodde ett tag att Even skulle göra något galet och dumt, usch.

  Men jag har ett tillägg; när Even berättar att han gick med i trivselgruppen för att Isak var där, varpå Isak frågar om Even redan hade sett honom (eftersom Isak ju sett Even) och Even svarar…… “Jag såg dig första skoldagen”. Romantiken! Det älskvärda!

  PS
  Tror att säsong fyra kommer handla om Even. Dels tittar han in i kameran i slutet, även om det inte är lika uppenbart som när Isak tittar in i kameran i säsong två. Dels har Even en lapp på kylskåpet där det står “Alt er LOVE”. Du känner väl igen frasen?!

  1. Ååh. Just den scenen “jag såg dej första dagen” var jag också tvungen att se en gång till ?

 7. Älskar också scenen på bänken med Jonas i säsong 3, så himla fin! Gillar Magnus också, tyckte först han var lite korkad, men när han berättar om sin bipolära mamma för Isac och därmed ger Isac nytt hopp, jag älskar det! Och första gången Magnus träffar Even och blir liksom lite överförtjust och dubbelkramar honom lite awkvard innan de går. Så roligt. För övrigt ömsom grät jag ömsom Gapskrattade jag genom hela serien.

  1. Jag älskar hur avdramatiserat och fint Magnus pratar om sin mamma och bipolär sjukdom och just när han fattar att det är DEN Even han hälsar på är så himla roligt, med kramen och glädjen. 😀 Fantastiskt!

 8. Lysande sammanfattning! ??
  Jag gillar verkligen hur de lyckas slå hål på massa fördomar på ett himla avslappnat sätt. Tex religion (Isak och Sana diskuterar islam). Eller då såklart att Isak är homosexuell. Även att de tar upp ätstörningar på en bra sätt. Ja jisses så bra det är.

 9. Såg första två säsongerna i våras innan det började pratas om denna serien här, tipsade alla om den för jag älskade den men hade ingen att direkt diskutera den med vilket var lite tråkigt!
  Tycker att säsong 3 är absolut bäst, Isak är min favoritkaraktär och han har vuxit så sedan start.
  Isak och Evens kärlekshistoria är magisk och scenen i med O helga natt är ungefär det vackraste som någobsin visats, får gåshud bara av att tänka på det!
  Hoppas att Sana och Eskild får mer plats i kommande säsong och är ganska säker på att huvudkaraktären blir Vilde.

 10. Känner mig också lite snuvad på konfekten över vad som hände med Noora & Wilhelm (?)! Det var en så bra säsong! Tredje säsongen var för mig lite mer trög än de tidigare. Även fast jag gillade den också!

  Ge oss mer Skam!

 11. Jag bara älskar serien! Helt besatt och liten sorgsen faktiskt, för det är ju en tid man aldrig får tillbaka igen. Men bra idé om att se om serien igen. Det är nog det jag ska göra:-) Kram

  1. Känner precis samma sak. Kan liksom inte släppa serien. känner mig helt löjlig som går omkring och faktiskt är deppig idag över att den är slut.

   1. Ja, det blev liksom en tomhet och nu finns det verkligen ingen serie som väger upp! Vad ska man nu titta? Haha, men så fantastiskt bra dem spelar! Det är en viktig serie ur många perspektiv!

 12. Spot on! Men kan vi också tala om Magnus? Världens gulligaste när han först är lite skeptisk till att Isak är homosexuell men sen är allt fint och han blir så himla glad när han får träffa Even.

 13. Takk!
  Synes det er veldig gøy at svenske damer liker serien like godt som norske damer (vi er jo ikke i målgruppen).

 14. Jaaaaa! Varför kan vi inte bara acceptera att tjatsex, svek, gräs och alkohol är en del av hur våra teens har det och diskutera det istället för att förfasas över att det skildras i en serie?!?!?!?
  Jag tycker det är helt underbart med en serie där Sanas hijab inte är en grej (ibland för Vilde) och att hon är med lika mycket som de andra dra tjejerna och festar.
  En serie där diversifiering får vara självklar på ett sätt vi i Sverige inte sett tidigare.

 15. Jag håller helt med om scenen mellan Isak och Jonas på parkbänken, det är nog den bästa scenen av alla scener alla kategorier. Så fantastisk och jag kan inte sluta prata om den! Jag gillar även när Magnus förstår att det är Even (EVEN!) han hälsar på i skolan och han blir så exalterad och kramar honom. 🙂

  Sedan är ju William ingen fin person tycker jag, så att han bara jobbar och bryr sig om sin pappa i säsong 3 och Noora får åka hem med svansen mellan benen förvånar mig inte.

  Åh Skam, denna ljuvliga serie! Och jag hoppas väldigt mycket på att det blir Sana vi får välja i säsong 4, hon är en briljant karaktär och jag älskar hur hennes och Jonas konversationer om islam och hur avdramatiserat både islam, psykisk ohälsa och homosexualitet är i säsong 3. Den helt klart bästa säsongen!

 16. Jag tycker också att det är synd att noora och William fick ett sånt konstigt avslut. Även om jag vet att han hoppa av serien tycker jsg de borde haft en snyggare avslut. Hon hade inte behövt att vara med så mkt i denna säsong alls…. nu kändes det bara konstigt att hon dyker upp och hänger runt där hemma. Hur gör hon med skolan tex?
  Bästa hade varit att bara låta oss veta att de flytttst till London sen ingenting mer.. sen kunde hon komma tillbaka till S4. Då hade ens känslor för William och noora hunnit “svalna” av lite…

  Serien är verkligen bra! Skådisarna är fantastiska. ??

  1. Håller med! Blir helt ledsen över hur nooras och Williams relation utvecklas. Känns inte som d var intentionen fr författaren. Håller inte m tidigare inlägg om att han inte är en fin person. Jag tolkar hans utveckling som att han äntligen låter sin verkliga personlighet komma fram och släpper på bad boy-grejen när han blir kär i Noora. Hans dåliga sidor känns som ett försvar han byggt upp för att klara sin familjesituation.

 17. Jag tror att anledningen till att noora porträtteras annorlunda i säsong tre är att hon visas genom isaks ögon, så som han ser henne. Inte alls lika beundrande som Eva ser henne i säsong ett.

 18. GUUD älskar säsong tre!!!
  Blir helt lycklig av scenerna där killarna ska ge Isak råd. Hur de helt plötsligt måste gå när even kommer? När det finns waffel i kantina! CHATTES GUTTA!

  1. Ja älskart, samt när de frågar vem av dem Isak helst skulle vilja ligga med och och Magnus blir kränkt för han kommer sist ?

 19. Åh älskar Skam och tycker mest om Isak för han är himla modig och stark. Älskar med scenen där han berättade för Jonas och det var så fint. Tyckte inte om att de gjorde Even sjuk, det typ förstörde hans karaktär lite, kunde han inte bara fått vara vanlig? Förstår dock att de ville ha med en sådan karaktär men det passade inte så bra med Even tycker jag. Hellre någon helt oväntad karaktär för det var det som hände i mitt kompisgäng på gymnasiet, den mest oväntade blev den som blev sjuk.
  Gillar Sana och Noora mycket med och William faktiskt. Fast William mest för han är mörkhårig och med bruna ögon, faller ofta för såna killar.
  Skulle vilja ha mer Chris! I nästa säsong.

 20. Älskar älskar också den scenen när Isak berättar för Jonas om Even <3 Och alla andra scener du nämner! Och typ alla scener!

 21. Ja men det är ju kombinationen av avsaknaden av moralkakor samtidigt som de hanterar svåra områden på ett fint men ärligt sätt som är briljansen. Sååå trött på moraliserandet i ungomserier. Min favoritscen är i säsong två när Noora ligger hemma helt deprimerad och försöker skriva en artikel och så typ tvingar sig William in och så sover de tillsammans och så DEN musiken. Tycker allt med Nora och William i säsong två var så romantiskt att jag dog….

 22. + smset från Isaks mamma när han skrivit att han är kär i en kille etc och hon svarar att hon älskat honom sedan han föddes

 23. Bra Clara! Blir också irriterad på kritiken om att tjejerna i serien bara pratar killar och att serien inte skulle klara bechdeltestet. Det var ju så att man bara pratade killar! Helt realistiskt återgett. Och killgänget pratar faktiskt bara brudar. Och när Isak blir kär i Evan pratar killgänget om det också.

  1. Tycker absolut inte att killar tog över diskussionsämnenen för mitt gäng, alls. Men du har rätt i att serien ju fokuserar på relationer och inte på matteprov, idrott, andra samtalsämnen.

  2. Minns verkligen inte att jag bara snackade om killar med mina kompisar under gymnasieåren! Vi hade långa fikor där vi avhandlade politik, andra kompisar, skolångest, familjen, feminism, kläder, hur vi mådde mentalt, fester och resor. Naturligtvis pratade vi om kärlek och crushes också, och därmed killar (och tjejer!), men det var långt ifrån det enda vi pratade om.

 24. Såg sista hälften av säsong tre igår och ÅH när Isak berättar för Jonas! Grät också, spolade tillbaka, tvingade min man att titta, tittade igen. Också glad att flröldrarna reagerade som de gjorde, särskilt mammans relaterar jag till som mamma. Kan verkligen inte bestämma mig för vilken säsong som är bäst, tycker hela alltet är lysande!
  Mina nojor: var är alla föräldrar?! Först i trean finns det något slags föräldraspår. Fattar att det ska handla om tonåringarna men de känns så himla övergivna?! Sextonåringar? Jag får ångest. Överlag ser jag allt fler filmer och serier med “mamma-ögon” numera. Det är slitsamt. Tycker mina barn som alltid får en föreläsning efter om hur mycket jag älskar dem och att de måste känna att de kan berätta allt för mig och vad de än gör så kommer jag aldrig lämna dem osv osv…

  1. Tycker avsaknaden av föräldrar gör det så otroligt realistiskt, jag älskar det. Det ÄR ju så under tonåren (eller åtminstone för mig) att världen kretsar kring kompisar/fester/skolan/killar och sånt som föräldrarna inte får ta del av.

 25. Som tvåbarnsmamma är det härligt att tidsresa till gymnasiet igen. Älskar serien. Man kommer ihåg känslorna i kroppen. Jag blir lite rädd för framtidens tonårs- år. Fast alla vuxna är ju helt frånvarande för ungdomarna i serien. Och det hoppas jag verkligen inte att jag kommer vara.

 26. Har också fastnat i denna underbara serie trots att det börjar vara ett bra tag sedan jag själv i målgruppsåldern. Längtar redan till säsong 4. Blir spännande att se vad som händer med karaktärerna.
  Gillar att se de otroligt fina vänskapsbanden mellan karaktärerna, hur de löser problemen tillsammans och hur viktiga de är för varandra. Sådär som jag själv kommer ihåg att det var att man löste alla världsproblemen med sina vänner.
  Håller med om Williams frisyr, känns konstigt att han som ska vara den coolaste killen på skolan går runt med en sån kaluv. Och pengar verkar ju inte vara något problem. Gå till frisören. 😀 Synd ändå att han förvann ur serien. Läste att han skulle spela i någon ny serie.

 27. Älskar att de vuxna inte finns med. Det var ju så det var, kompisarna var mycket viktigare. Så roligt grepp med läraren där man bara ser hennes bh-lösa bröst, aldrig ansiktet. Eftersom hon ses genom Sana och Isaks ögon. Och när Isak träffar sina föräldrar i kyrkan men vi aldrig får se deras ansikten.

  1. Exakt! Jag är över 40 år nu och minns inte alls mina föräldrar från den tiden. Greppet med läraren och föräldrarna i kyrkan får mig att tänka på Tom & Jerry-filmerna från när man var liten, där man aldrig fick se överdelen av människorna/ägarna eftersom man såg allt från djurens perspektiv. Små detaljer som gör så mycket.

 28. Så många fina moments när kompisar står upp för varandra, som när Vilde spårar och tjejerna när hem henne, när Noora läxar upp William, när Isak berättar för Jonas, när Even säger att han sett Isak första dagen i skolan, när Magnus säger till Isak att fråga vad Even säger och inte bara lyssna på hans ex, när Vilde kommer hem med tortilla till Noora och hela deras bonding över ätstörningar, när Isak tar minut för minut med Even men ändå kan ställa en vanlig fråga – fors hos mig på fredag, vill du komma? Och “när Magnus träffat Even första gången Even? EVEN!?” Samt inga reaktioner på att Isak är gay, som det ska vara.

  Och självklart när Noora ska sova över hos William, så gulliga! Och ja, så ovärdigt slut för N och W, även om Noora porträtteras annorlunda pga s3 är genom Isaks ögon.

 29. Annan favoritscen: när Vilde får Noora att äta tortilla med samma ord som när Noora själv använde till Vilde tidigare. “Kroppen din tränger potät”.

 30. Åh. Det är alltså inte bara jag som spolat tillbaka och sett scenen där Isak berättar för Jonas ca hundra gånger <3

  Överlag är jag så SJUKT imponerad av skådisarna, hur naturliga och exceptionellt trovärdiga de är. Kemin mellan dem, så jävla verkliga dialoger, de avbryter varann, felsägningar som fått vara kvar osv.

  Förutom Jonas som jag önskar var tio år äldre och tillsammans med mig, så älskar jag Eskild. Förstår att killen som spelar honom kom in på teaterhögskola.

 31. Älskar hur väl serien visar hur hela världen kretsade kring en själv när en var i den åldern. Tror inte Noora och Williams historia är speciellt storslagen objektivt sett i skamvärlden.
  Det blir så tydligt sen i säsong 3 när Noora och William gjort slut lite i förbifarten typ…

 32. Jag är helt fascinerad av hur mycket du verkar hinna göra i veckorna! Jag tycker jag knappt hinner titta på nyheterna, och då har jag inte ens några barn. Hur många timmar på dygnet har du? Vad är knepet?

  1. Undrar också!! När frigör ni tid för serier? Antar att det handlar om prioriteringar, och att en annan tar lite för många mikro-pauser i tillvaron varefter man langar fram mobilen.. Men jag är verkligen nyfiken!

 33. Bortsett från Williams hår håller jag med om allt helt och fullt!! Några av mina favoritscener är förutom Nooras uppläxning av W när Noora sjunger (apropå stolthet och fördom) och när Sana lyssnar och ger råd till Noora om William.

 34. Då är det bara att börja se om serien för tredje gången då! 20 år sedan jag var 16 år men det känns som igår. Även om det hänt lite med tekniken sen jag var 16 (då fanns ju knappt SMS) så är så mycket annat så väldigt likt. Även att föräldrarna inte syns. Inte för att de inte fanns där, utan för att de var så oviktiga då, vännerna och skolan var ALLT.

  Till och med modet är ju samma som det var 1996 😀

 35. Har verkligen fastnat för Evas karaktär, ända sen första säsongen. Men tycker att de förstör henne mer och mer för varje säsong. Förstår inte alls grejen med att hon ska synas och “hooka” med vidriga chris gång på gång. Hoppas verkligen inte att det fortsätter i kommande säsonger. Hoppas istället att hon och Jonas hittar tillbaka till varandra på något sätt för han har som du säger växt väldigt mycket från säsong ett.
  Många verkar tro att nästa säsong blir Evens och jag hoppas så att det inte är fallet. Tycker inte det känns intressant att följa honom mer än vi fick se i trean.. hoppas istället på nån från tjejgänget 🙂

  1. och är jag förresten den enda som inte tycker att noora-williamhistorien var speciellt intressant? Älskar Noora, men William alltså?? Så tröttsamt att ha en historia om en typisk douche som bara haft det lite tufft i familjen, buhu! Och som inte kan ta ett nej, är det romantiskt?! Nej vidrigt! Och är helt med på frisyren, usch haha!

   1. Fast grejen är ju att han hela tiden känner att hon också känner nåt för honom. Och det romantiska ligger i att han orkar KÄMPA för det! Att han slåss för henne och förändrar och förbättrar sig för hennes skull. Jag ser det inte som att han inte kan ta ett nej.

 36. Håller med om allt! Förutom Williams frisyr då. Den är ju hur snygg som helst! ? Har inte sett om hela serien men är på god väg. Besatt! Hur kan man vara det som 42-årig gift tvåbarnsmamma?! ? Mannen min tittar med nu andra omgången och det är hur mysigt som helst.

 37. Ser det pratas om denna serie “överallt” och skämt om hur “alla” pratar norska hemma nu vilket jag förstått är kopplat till denna serie.. Jag får dock sån avsmak på allt som är hypat o tvärvägrar att haka på.. Kanske jag kommer ikapp om några år 😉 Dock tror jag inte jag är sugen på att kolla på tonårsdrama, har liksom vuxit ifrån det där o kan inte identifiera mig med det längre, eller nåt.

  1. Haha, känner igen mig. Sådär sade jag med, tills jag började titta och föll som en fura. Är så glad att jag gav efter!

 38. Jag håller med om i stort sett allt du skriver Clara och bara av kommentarerna här verkar vi vara många Skam-fans. En grej som skaver väldigt mycket hos mig är dock Noora och Williams relation. Jag var lika fast i säsong två som alla andra, och det tror jag att vi blir just för att vi är så jäkla matade sen barnsben med att Williams beteende är romantiskt trots att det väl egentligen bara är rakt av våldtäktskulturigt och “Hollywood-romantiskt” på ett dåligt sätt. Fattar inte hur och varför en serie som är så nytänkande på så många sätt tog med en kärlekshistoria som berättats tusen gången om på samma sätt och som, om inte romantiserar så i vart fall normaliserar, tjatbeteendet hos en kille som liksom säger oss att det är ok att inte ta ett nej.

  1. Håller helt med dig Lisamarie, det är ju inte alls ett charmigt beteende han visar upp, bara obehagligt och kontrollerande. Framförallt blir det en så förutsägbar historia.

   Skippade faktiskt att se klart hela s2 först och gick över till s3, för att det blev så mycket fokus på William som enligt mig är en ointressant karaktär, jag ville veta mer om Noora, inte bara om honom liksom. Men nu har jag sett s2 och den är ju bra (duh det är ju Skam), men s1 och s3 är SÅ mycket bättre tycker jag.

  2. Håller inte alls med om att d är Hollywood- eller våldtäktsromantiserande att en kille kämpar för sin kärlek. I detta fallet är det ju dessutom tydligt att hon har känslor också. Och hon bestämmer när och om de ska ha sex.

   1. Att kämpa för sin kärlek i sig är givetvis inte fel, oavsett kön. Det jag menade är sättet han “kämpar” på: Ställer ultimatum, tjatar, ringer henne via hennes kompis trots att han vet att kompisen kanske tolkar det som att han är intresserad av henne. Han beter sig helt enkelt ganska egoistiskt och hänsynslöst för att få vad han vill ha tycker jag. Och ja, det stämmer att Noora vill ha sex när de väl har det, men det föregås också av att William säger nåt i stil med “egentligen borde jag fråga om du vill men…”. Sen visar ju Noora tydligt att hon vill, men poängen är liksom att män/killar gång på gång på gång framställs som att de ska tjata/vara dominanta OCH att det är nånting sexigt och åtråvärt eller i vart fall normalt. Vi har ju liksom sett det tusentals gånger nu. Så många gånger att vi tycker att det är normalt och tror att det ska vara så. Liksom tjejen som säger nej men egentligen vill. Killen som fortsätter. Det om något är början till våldtäktskultur i mina ögon.

  3. Håller med!! Han är fruktansvärd. Typiskt beteende som killar kommer undan med, medans en tjej aldrig skulle komma på tanken att vara så “på”. Hemskt hur det romantiseras!

 39. Åh Skam är så fin och bra, älskar!!!

  Jag tycker dock om att Noora och William först har en storslagen kärlekshistoria, men sen gör slut och att det inte funkade i London. Känns så himla trovärdigt, så där är det ju, särskilt när man är ung. Att man först är så kär så det inte går att tänka på annat, men sen när en verklig relation kommer igång blir allt mycket mer komplicerat och andra saker kommer emellan. Tycker lite om att det får vara så, det är ju storslaget så länge det varar, tycker inte säsong 3 förstör det romantiska i säsong 2.

  Sen angående scener, tycker jag det är så fint hur det porträtteras när Isak får reda på att Even är sjuk och tror helt blint på hans ex. Hur svartvitt man kunde tänka i dne åldern när man inte hade någon egen erfarenhet av något. Och hur fint det är när Magnus helt odramatiskt pratar om sin bipolära mamma och det går upp för Isak att Even har riktiga känslor för honom trots sin sjukdom. Åh det är så himla fint gjort tycker jag!!!

  Angående säsong 4 hoppas jag det blir Sana eller någon annan tjej som varit mer perifer hittills, som Evas gamla exbästis som blev ovän pga Jonas, eller den deppiga Linn i kollektivet med Nooora och Eskil.

 40. Jag vill tipsa er som tittar på serien att också gå in på http://skam.p3.no/ och också läsa sms och gruppchatterna som sker mellan scenerna. Det ger nästa lika mycket till till varje säsong!

 41. Instämmer om säsong 2, ävenom den var väldigt beroendeframkallande och välspelad så är det en historia vi hört massor med gånger innan. Och liksom i ‘Mitt så kallade liv’ så är ju William killen man vill ha (särskilt i den åldern) men Noora inte nödvändigtvis bör vara med, iaf inte i längden. Därför tycker jag det var fint att se Noora ur Isaks ögon i säsong 3, det tar lite ‘drömmen’ ut av det. Ett av mina favoritögonblick från säsong är när Vilde frågar Noora om William är ‘godt nok’ åt henne och Noora svarar jag vet inte. Så bra.
  Jag tycker säsong 3 var bäst. Oväntad kärlekshistoria (älskade referensen till Romeo & Juliet filmen!!). Det var en ungdomshistoria vi inte sett förut som kändes äkta.
  Vad gäller de saknade föräldrarna så har jag också funderat på det. Sen mindes jag mina vänner i den åldern och slogs av en ju flyttade hemifrån för att bo kollektivt med vänner. En annan bodde periodvis själv i pappans övernattningslägenhet. Andra hade frånvarande föräldrar. Vi som fortfarande bodde i kärnfamiljer var kanske hälften.

 42. Jag har startat en diskussionsgrupp om Skam på Fb. Tv-serien Skam Diskussionsforum heter den. För oss alla indnöade ?

 43. -“Du er ikke allene” med O helga natt i bakgrunden. Jag RYSER.

  -När Isak får smset av sin mamma och han äntligen kan känna sig accepterad av henne.

  -när Eskild för en gångs skull blir allvarlig och läxar upp Isak om de homosexuellas förtryckta värld.

 44. Jag känner mig som den enda i världen som inte har den minsta lust att kolla, kanske för att jag tycker det är så himla skönt att vara vuxen och inte vill bli påmind om de vidriga tonårsåren (alltså det var väl kul också och jag hade amazing vänner, men de präglades liksom av ångest över mig själv, över killar, över livet). Känns som att det bara skulle ge mig ångest-flashbacks, haha!

 45. Säsong 3 har så fantastisk bra referenser och symboliker till Romeo & Juliet (Baz Luhrman-filmen) och till Bibeln. I poolscenen så blir Isak “pånyttfödd” med en ny sexuell identitet efter att Even kysser honom en andra gång under vattnet. Vid första kyssen säger Isak att det är fusk varpå Even svara “tror du att det finns några regler?” Hela den säsong är så smart och vackert berättat.

 46. Åh skam <3.
  Jag håller dock inte med dig angående porträtteringen av Chris. Det är SÅ tröttsamt att större tjejer alltid ska liksom göras till ett skämt vad gäller sex och romantik . Dom är aldrig dom som får romantiska, mystiska, sexiga scener(jämför ex nora och williams, isak och evens och eva och jonas hångelscener med den där chris och casper hånglar). BLÄ vad trist att hon görs till endast den "roliga personen". Som i ex bridesmaids… trist!!

  1. Älskar ju serien men håller med dig om det du säger om Chris, synd att det blir så… Och att hon blir ihop med den “fulare” och lite konstiga killen istället för någon mer populär kändes också lite trist.

  2. Håller så med om att Chris ska vara den tjocka lite komiska Karaktären exakt så som hon i bridedmaids.

 47. Jaaa! SKAM! Har haft så galet mycket att göra att jag inte har hunnit längre än till halva säsong två (det var innan jul) men är samtidigt så glad över att jag har så mycket kvar 😀 Hoppas hoppas att fjärde säsongen handlar om Sana eller Vilde.

 48. Det som hände med deras relation är väl att Thomas Hayes som spelade William hoppade av. Sjukt synd, tyckte om honom! Gillade frisyren och ögonen btw. 😛 säsong tre är bäst av alla! Så sjukt bra och fin. Och Jonas knappt reagerar på att han är kär i en kille – så underbart bra! <3

 49. Jag har inte ens sett den!
  Har inte haft tid liksom. Så nu har jag något att se fram emot har jag förstått när jag läser alla kommentarer.

 50. Hallå, i “o helga natt”-scenen, när Isak och Even ser varann och texten i låten går: du ser en älskad broder. Alltså jag klarar inte av det, börjar grina varje gång. Ja, jag har väl sett säsong 3 typ 3 gånger redan.

  Det finns för övrigt en fin Skam-spellista på Spotify. En minst sagt brokig men härlig mix.

   1. Hvilke voksne tenker du på?
    Det er ikke helt riktig at samtlige skuespillere er ukjente også i Norge – jente-Chris spilte karakteren Åsa i seriene Linus i Svingen og Jul i Svingen som gikk på NRKs barne-TV og var veldig populære.

    1. Tänker på Evas mamma och skolsköterskan exempelvis. Och visst var väl han som spelar Jonas med i något barnprogram också?

     1. Hun som spiller Evas mamma har visst medvirket i en norsk såpeserie, men utover det er hun nok ikke veldig kjent. Helsesøster er heller ikke noen spesielt kjent, norsk skuespiller tror jeg – men det endrer seg kanskje nå…
      Kjenner ikke til at Jonas har vært med i barneprogram, men det stemmer sikkert. Kom også på at både Even og Emma har hatt andre roller, Even spilte i NRKs filmatisering av Lars Saabye Christensens roman Halvbroren. Og Ruby Dagnall (Emma) spilte i den norske filmen Rosemari (med blant annet Tuva Novotny) som kom i fjor høst. Men alt i alt er nok følelsen av at skuespillerne ER karakterene like sterk for nordmenn, da majoriteten av dem er helt ferske fjes.

 51. Så nöjd över att läsa detta inlägg och du är spot on som vanligt Clara!
  Ingen har droppat min favvoscen än: Den när Isak möter Even i köket med Noora och Eskild, och sedan hånglar till låten 5 Fine Fröknar, vilken feelgood-scen alltså, har sett den lätt 10 gånger! Se den här:
  https://www.youtube.com/watch?v=psotveIsFLw

 52. Nej! Jag har inte sett klart än! Men JA, I love it hittills! Har precis börjat på säsong 2. Det jag älskar mest med denna serie är alla sköna stilar man möter. Haha, men ja, den är sjukt bra!

 53. Jag tycker att du har fel kring Noora (som är den person jag stör mig mest på).
  I säsong 1 är hon svincool. Vi ser henne genom Evas ögon, eftersom det är Eva vi följer.
  I säsong 2 blir hon mer nyanserad. Styrkor och brister. Vi ser henne genom hennes ögon.
  I säsong 3 ser vi henne genom Isaks ögon. En ganska självupptagen tjej.
  I love it.

 54. Ja, så enastående skickliga skådespelare. För att inte tala om manusförfattare och hela produktionsteamet. Succé för det innovativa sättet jobba med sociala media i kombo med gammelmedia. NRK.play slår alla rekord – liksom iofs SVTplay. Konceptet lär vara sålt till USA enligt New York Times… Spana också in de danska lärarna som “spelar” karaktärerna på Youtube:)

 55. Tycker också det är trist att Nooras karaktär typ försvann i s3, efter den fantastiska intensiteten i s2… tror de fick improvisera för att Jonathan Hayes som spelar William hastigt och lustigt hoppade av… Han fick helt enkelt mer uppmärksamhet än han pallade med. Trist är vad det är. Jag hade önskat det funnits en sådan serie när jag var tonåring, såna starka tjejer att identifiera sig med!

 56. Känns som att jag är den enda killen i världen som gillar skam… Men jag älskar serien! Detta enda som har blivit ett problem är att jag börja få ett lite norskt utal ibland xD. Men Det löser sig nog

 57. Jag har inte sett ett enda avsnitt! Fast däremot är jag otroligt fascinerad av att det är så många som talar om serien. Människor i alla åldrar och av alla sorter. T.ex. bloggaren Underbara Clara och bloggaren Kissie. Jag har svårt att tänka mig två mer olika bloggare. En dag MÅSTE jag börja titta 🙂

 58. Helt besatt och ser nu om hela serien från början. Jag gillar Nooras stil. Måste våga börja använda mörkt färgat läppstift, så snyggt.

  1. Jag vet inte säkert men min kompis brukar se med sin tolvåriga dotter i alla fall =)

 59. Såg första avsnittet av säsong 1 och kände typ “meh, inte riktigt min typ av serie” men hoppade fram till säsong 3 sen för att jag visste att den handlade om två killars relation. Och alltså fan fan fan vad det värkte i hjärtat över Isak. Kände igen mig så sjukt mycket från när jag själv höll på att försöka reda ut mina känslor och var så jävla rädd. Och sen reagerar alla rätt fint ändå, bara lite klumpigt av någon kanske. Men den där rädslan finns ju där ändå, det spelar ingen roll att det är 2010-talet liksom.

  Men flippade typ ur totalt av frustration att en serie som hanterar homosexualitet så jävla fint ändå inte klarar av att hantera bisexualitet lika fint. Som vanligt. Som i varenda jävla serie jag någonsin sett. När Isak frågade Eskild om råd ang det faktum att Even hade flickvän och de låter Eskild börja prata om att bisexuella killar inte gillar killar på “riktigt” (vet att han inte nämnde någon speciell läggning med ord men det är ganska uppenbart) istället för att låta honom säga typ “Isak, bisexualitet är en grej, det är säkert lika legitimt det han känner för dig”. Ville bara gråta. Det får ju reella konsekvenser när ALL media låtsas som att bisexualitet inte existerar. Det leder ju till år av förvirrad ångest hos verkliga människor. Skam räddade det ju lite i avsnitten som kom efter genom att i alla fall nämna bi och pan men fan att de inte hade kunnat göra det bättre. När allt det andra var så jävla bra.

  1. Åh, jag tolkade det inte alls som att Eskild avsåg bisexuelitet utan uttryckligen fenomenet där en man lever i ett parförhållande med en kvinna men “hookar” med män vid sidan om och säger att han ska lämna sin fru/flickvän men aldrig gör det. Samma gäller ju om den upptagna mannen är otrogen med en annan kvinna: ofta att han kommer att lämna “den första kvinnan”. Eskild talar alltså om sina erfarenheter av det fenomenet, INTE om bisexualitet eller pansexualitet.

   1. Ja visst pratar han med det fenomenet men han kopplar ju det fenomenet till killar som gillar både tjejer och killar. Tittar man bara på Skam utan att ta med resten av media i beräkningen är det ju inte så farligt. Men det är jävligt provocerande när ett verk där skaparna uppenbarligen varit väldigt, väldigt noggranna med att få till en bra representation av homosexualitet sen ändå bara dansar runt ämnet och inte vågar säga något rakt ut om bisexualitet utan snarare bara spär på lite gamla fördomar. Visst, de nämnde i alla fall orden bi och pan i senare avsnitt vilket är mer än vad de flesta serier/filmer lyckas med, men från osäkra karaktärer som inte visste något säkert. Det fanns ingen Eskild som självsäkert typ “Guys, så här är det. Har ni missat att man kan vara bi också?” när det är det som så desperat behövs när det ALDRIG får höras i media.

  1. Menar du att man ska låta unga tjejer leva i ofrihet? Är det helt okej? Läs gärna på om hederskulturer och hedersvåld innan du dömer den som ifrågasätter om hijab är ett fritt val. Det finns massor av litteratur kring detta. Jag kan också rekommendera litteratur kring psykologin kring hur våra fria val formas av strukturer och påtryckning.

   Jag är liberal feminist och i den rollen stöttar jag individer och deras rätt att själva välja hur de vill forma sina liv.

 60. Jag älskar SKAM, och jag tycker att Williams hår är supersnyggt jag, älskar den busiga varianten, hehe, men såklart allt är ju olika tycke. Vi har inte sett 3 än, men ska det. Samt JAA Jonas är verkligen en charmig, jag dras nog också mest till den personligheten, Williamkillarna vågade man ju aldrig bli kär i eller drömma om att få

  Ja man vill ju veta hur det går med alla paren, lika så Jonas och EVA?

 61. Håller med om allt (som vanligt, haha, det är min standardkommentar på din blogg) förutom att jag tycker att Jonas är dötråkigt och ocharmig och EVEN såklart är snyggast!
  Obehagligt hög igenkänningsfaktor i första säsongen när killarna driver lite med Eva hela tiden och hon aldrig riktigt är med, på riktigt… Dryga jävla snubbar, precis sådär var det. Brr.
  Tycker om säsong tre men jag tycker faktiskt den är lite tillrättalagd, bitvis. Men bara lite.

  1. Jag instämmer i att Jonas är tråkig och helt ocharmig. Men han är en schysst vän utan fördomar säsong 3. Och ja absolut är Even snyggast. 😍

 62. Jag älskar scenen i säsong 3 när Even diggar till låten “5 fine frøkner” i Isaks kök och det bara glittrar av kemi mellan dem. När Isak säger “du är mannen i mitt liv.” Och när de smäller av Lykke Lis låt “Tonight” och visar att man ibland bara går på känsla när man toksaknat någon. Jag älskar att Isak får vara en cool kille med luvtröja och bakåtvänd keps som gillar 90-tals hiphop och samtidigt vill bli kramad och sedd av sin kille. Jag älskar att det finns attraktion, ömhet och passion samtidigt som osäkerhet och dåliga val, hela paletten.

  1. Cajsa, jag behöver inte skriva en egen kommentar för du skrev precis vad jag känner 🙂

 63. Ingen annan som reagerar på hur William är lite som Christian fucking Grey från “50 shades”? Rik, strulig barndom, känslokall, ett asshole som inte tar ett nej och som blir kär i en tjej som läxar upp honom? Blev så trött på den säsongen, även om jag ändå älskar Noora. Säsong 3 är väl det bästa som hänt någonsin? Mer fokus på killarna, hur briljanta skådespelare dom är (glömmer att det inte är på riktigt) och hur allt kretsar kring Isaks “hemlighet” som sen är helt odramatiserad när han kommer ut? Det är perfektion. Och Even sen.. jag är så kär. Helt seriöst dom ögonen, dom intensiva ögonen.. och läpparna.. och hela han. Nä, nu dör jag. /mvh vuxen kvinna som aldrig varit kär i en tonåring ens i tonåren men nu ä är kär i Even.

  1. Haha känner verkligen igen detta, tur att “Isak” inte fanns för femton år sen för då hade jag plågats av olycklig kärlek till den skådespelaren 😀 . Så sjukt duktig, han är min favorit i hela serien. Hoppas få se honom mer i framtiden.

  2. Jag är 40 och kär i Even. Det är helt stört. Jag har alltid fallit för män i min egen ålder så det här är waaay out. Jag kunde ju vara hans morsa nästan. Gah. Jag kan bara inte värja mig mot ögonen, utstrålningen och charmen. Och att han är rent ut sagt vacker. Naturligtvis är han exakt lika charmig i verkligheten (intervjuer Youtube). Söka hjälp för detta kanske? 🤣

 64. Jag älskar att Noora inte dricker och att de flesta bara rycker på axlarna när hon säger det. Hade jag sagt så när jag var 17år hade alla höjt på ögonbrynen och tjatat på mig tills jag hade börjat dricka igen.

  1. Älskar också när Isak sitter i köket med killarna och de knåpar ihop ett sms till Even. När Isak vill lägga till en smiley men inte får för Jonas. Ååååh så himla gulligt. Dör!

 65. Jag håller med om en massa av sakerna som redan skrivits i kommentarerna. Tycker att säsong tre har varit solklart bäst och vissa scener kändes nästan livsförändrande. På ett bra sätt. En av de allra bästa scenerna är den där Isak uttrycker sig klumpigt och förtryckande gentemot de som går i Prideparad och “har tajts och kroppsglitter” och att han inte är “den sortens homosexuell”. När Eskild då säger att de människor som Isak är så noga med att inte associeras med är de människor som står upp för rätten att få vara som de är trots våld och hot. Att de människornas kamp gör att Isak får vara den han är (I korthet såklart, Eskild säger det så mycket bättre.) Åååhhh, det ger mig rysningar så bra är det! Tycker för övrigt också att Magnus är väldigt älskvärd och den karaktärsutvecklingen är lysande. Han börjar som en liten bifigur som mest bara hänger med till att leverera några av de mest avgörande delar av säsongen. Ruskigt bra!

 66. Det er jo bare en helt nydelig serie! Jeg synes kanskje sesong en og to var morsomst, i betydningen at jeg kunne sitte alene og le høyt av noen scener. Sesong tre har truffet meg rett i hjertet og magen. Nydelige skildringer av alle, og noen totalt hjerteskjærende øyeblikk. Tror kanskje en favoritt er da Isak kjøper ostesmørbrød i kantina og etterpå møter Even i døra. Den bittelille strimen av håp som finnes der tross alt.

  Jeg håper på en vår med jentene igjen.

 67. Jag älskar scenen där Isak kommer ut för Enskild och klantar till det. Hur Enskild svarar honom, där rösten dryper av känslor… Det var så vackert och mäktigt. Jag älskar hur Eskild, som faktiskt har porträtterats som en stereotyp fick leverera den insikten till Isak

 68. Himla smart spaning det där med Stolthet & Fördom. Även scenen där hon spelar gitarr, som någon påpekade.

 69. Men Williams hår! För att nu kommentera det enda ytliga 🙂 Jag blev kär i honom på grund av det håret! Den där blyga lilla luggen men framför allt att han alltid ser ut att ha misslyckats med stylingen, att den är sådär snygg hos frisören men han lyckas alltid vakna och inte fixa den, utan den ser sådär sovig och lite halvtovig ut på ena sidan. Eller virvlar lite åt fel håll. Love it!

 70. Tyckte också att det var lite jaha…? när det bara tog slut mellan Noora och William! Jag fattar att s 3 inte handlar om henne, men man var ju indragen i världens saftigaste och mest romantiska kärlekshistoria mellan dem, och sen tar det bara slut och Noora framstår som ganska våpig i jämförelse med de två första säsongerna. Tycker dock att säsong tre var absolut bäst!!!

  Och bra poäng med att en ungdomsserie inte måste vara moralisk. Varför skulle den behöva det?

 71. Jag tycker Noora (som karaktär) är oerhört tråkig och förstår inte riktigt folks känslor kring henne, men antar att hon är en lite serieartad version av “idealtjejen” just nu, starka superfeministen som lägger oneliners men är skör bakom kulisserna. Har inget emot idealet men hennes karaktär (och hela historien) i säsong två blev för klichéartad utan det där mångskiktade och drabbande som t.ex. Stolthet och Fördom fick mig att känna. Himlade med ögonen genom nästan hela säsongen (nu ljuger jag, hytteturen, delen om övergrepp och Nooras relation till Vilde tyckte jag om!) men ser att andra tycker den var superromantisk?

  Köper däremot helt det andra sagt om att karaktärerna visas genom huvudrollens blick! Syns även i hur t.ex. Jonas och Isak framställs i säsong ett. Tror jag och Isak känner lite samma om Noora :’)

  Säsong ett och tre var väldigt fina. Håller med helt om det Clara skriver om Eva och Sana som favoritkaraktärer (även Jonas för min del). Hoppas också att Sana får nästa säsong, älskar henne men vill se något mer än det tuffa och lite defensiva. Förstår serieskaparnas tanke med att hon ska porträtteras som stark osv, men det blir lite som att hon hela tiden måste försvara sig mot tittarnas fördomar. Tror en egen säsong är vad som behövs

  (Älskar såklart även Magnus och Mahdi, underbara! )

 72. Är fortfarande en av de få som inte sett serien ännu, jag får nog vänta några år som jag alltid gör när alla hypar en serie, vänta in den lite helt enkelt.

 73. Denna serie, vad är det som gör att man blir helt hooked! Särskilt när man är 40. Ish. Jag älskar att du gör referensen till Mitt så kallade liv och Pride & Prejudice, det finns så många likheter. Inte minst att skälla ut den dryga coola killen som sen blir tokkär i hen, och till slut inser man mot sin vilja att han är ju fantastisk. (Ok, Angela var ju typ Vilde, så kär hon var i Jordan innan han började se henne men ändå). En annan likhet är ju att alla tre serierna tar slut precis när de ääääntligen blir ihop och man bara vill se hur dom ska ha det i sitt romantiska liv, och så bara SLUT. Blir tokig på antiklimaxet, vi måste få gotta oss lite grand iaf, en stund!

  Kan inte bestämma mig för om jag hoppas mest på Sana eller Vilde för S4, men nån av dom. Power ladies!

 74. Jag har stört mig mycket på att Chris i tjejgänget blivit den klassiska knäppisen i ett gäng vars känslor inte tas riktigt på allvar. Tex när hon flirtar med Isak blir det bara Som en rolig grej, samma sak när hon hånglar på festen i säsong 2 och alla skrattar åt henne samtidigt som Nooras relation till William är så himla allvarlig och äkta. Älskar serien men tråkigt att den som bryter lite mot normen i sitt utseende och sitt kroppsbejakande också är den som blir den lustiga och tokiga karaktären vars känslor inte tas på allvar på samma sätt

 75. Åh, jag har liksom velat titta både fort och långsamt på SKAM för att jag ha velat läsa den här listan samtidigt som jag vill ha avsnitt kvar att titta på. Men, nu har jag sett klart den och jag håller med dig i så mycket! Jag vill också ha svar om Nooras och Williams relation! För sjutton! Vad hände i London? Och var är han? Och hur är det med Noora? Älskar också Chris självklara raggande i första säsongen, och hur mycket Eva växer. Det där tjejgänget är för övrigt guld. Saknade dem lite nu i säsong 3! Men gillade samtidigt att jag fick “tjuvlyssna” på ett killgäng istället.

 76. Vad heter låten i säsong två avsnitt tio där William får veta att Noora legat med hans bror?? Tacksam för svar

 77. Det är ju länge sen du skrev denna blogg och du har fått många kommentarer. Jag kan ändå inte låta bli att tacka för din träffsäkra beskrivning som sätter ord på vad jag känner och tänker om serien. Noterar dessutom att det är mest kvinnor som responderat så här kommer ett tack från den andra halvan av mänskligheten. Hoppas det var OK att jag länkade till din blogg på min Facebook-sida.

 78. Helt besatt av denna serie. Har hetstittat mig igenom säsongerna.

  Nästan allt är perfekt med serien.

  Men hallå, hur kan man inte gilla Williams frisyr? Han är ju så sexig när han tittar på Noora och genom den där luggen.

  Älskar kopplingen till baz luhrmans romeo and juliet i säsong 3. Det är min favvo regissör. Han har två filmer på min 10 i topp lista över bästa filmer, ovan nämnda och moulan rouge (stavning?). Det är jättekul att de “stulit” så många scener från romeo and juliet plus några av låtarna från filmmusiken.

  Hur gulligt är inte norska. Låter som en supertöntig version av svenska men jag kan inte få nog. Vill ha skam på ljudbok.

  Alltså eskild. Fnissar nästan åt alla scener han är med i. Tycker över huvud taget att serien är väldigt rolig. Skrattar högt flera ggr varje avsnitt. Det gör man ju inte ens åt riktiga komediserier.

  Frånvaron av vuxna är dock konstig. Inte att de inte får vara med i serien i sig men vad är själva grejen med att så många 16 åringar bor själva? Det känns ju inte realistiskt. Vet ingen som bodde själv i den åldern. Som Eva som bor själv för mamman jobbar nån annan stans. Helskumt. Skulle jag få ett jobberbjudande på annan ort med barn i den åldern så finns bara 3 alternativ. Barnet flyttar med, barnet får bo med pappan istället eller man får tacka nej till jobbet.

  Eva får gärna vara med lite mer framöver. Och hon får gärna hooka med Jonas igen.

 79. Haha måste lägga till att jag skrattar lika mycket varje gång åt scenen när noora kommer till sina kompisar efter råhångel med William och Eva kommenterar hennes utsmetade läppstift o undrar om hon “spisat pick”.