Okej nu mÄste vi prata om Skam. Eftersom vi hade sÄ roligt nÀr vi pratade Gilmore Girls sist. FörstÄr att ni sÀkert redan Àr less pÄ allt hyllande av serien. Och inte minst allt dissekerande av den i diverse krönikor. För att inte tala om allt problematiserande. HERREGUD vilket problematiserande det Àr kring kultur för barn och undgomar i dessa dagar.

Kan vi inte bara bestÀmma oss för att fiktiva karaktÀrer inte behöver vara bra förebilder och föredömen? Att ungdomsserier inte mÄste vara sedelÀrande berÀttelser med uppbygglig moral? Vi skrattar Ät de som pÄ fyrtiotalet varnade för att Pippi LÄngstrumps vilda beteende skulle smitta barnen. Men nu pratar folk pÄ fullaste allvar om Skam pÄ samma sÀtt. Samtiden fÄr underkÀnt av mig.

SÄ. Med det sagt. Nu börjar vi med allt jag Àlskar med denna serie. (Har sett hela serien tvÄ gÄnger i rad sÄ detta blir ett lÄngt inlÀgg)

– Älskar i sĂ€song ett nĂ€r Chris börjar ragga och totalt stirra ut Isak i trapphuset. Hur de portrĂ€tterar henne som den mest sjĂ€lvsĂ€kra av alla tjejer.  Övertygad om sin sexappeal. Aldrig nĂ€mner de nĂ„got om hennes vikt eller kropp eller att hon hĂ„ller pĂ„ och bantar eller sĂ„. TvĂ€rtom berĂ€ttar hon med glĂ€dje hur mycket hon Ă€ter – och klĂ€r av alla killar med blicken.

-NĂ€r Noora lĂ€xar upp William pĂ„ skolgĂ„rden sĂ„klart. Det Ă€r vĂ€l favoritscenen för de flesta. Men jag Ă€lskar att den Ă€r en parafras pĂ„ Jane Austens Stolthet och Fördom. Elisabeth som med rĂ€tta skĂ€ller ut Mr Darcy – och han som plötsligt fĂ„r upp ögonen för henne och blir kĂ€r. Och sedan fĂ„r kĂ€mpa ihjĂ€l sig för att övertyga henne om att han inte Ă€r lika hemsk som hon har anledning att tro. Och precis som i Stolthet och Fördom finns den ond broder med och intrigerar och förstör. Fast hĂ€r heter han Nikolai istĂ€llet för Mr Wickham.

-Detta Àr den finaste scenen jag sett nÄgonsin: I sÀsong tre nÀr Isak bjuder Jonas pÄ kebab och berÀttar för honom om att han Àr kÀr i en kille. Och reaktionen som han fÄr. Jag börjar seriöst grÄta varenda gÄng jag ser denna scen (har spolat tillbaka tio gÄnger).

– Gillar ocksĂ„ hur ledsen och irriterad Isak Ă€r nĂ€r Jonas kompis Elias dyker upp i stugan och förstör stĂ€mningen i sĂ€song ett. Man minns ju hur det var nĂ€r ens bĂ€stis fick en coolare kompis och blev helt personlighetsförĂ€ndrad. (HĂ€r finns ju Ă€ven aspekten av olycklig kĂ€rlek – men det vet man ju inte första gĂ„ngen man ser serien)

-NÀr Chris ska ringa till pilsmannen och hon sÀger att Vilde och Noora kan flasha tuttarna. Deras skratt och gemenskap. TÀnker pÄ mitt kompisgÀng i gymnasiet.

-Tycker mycket om scenerna nÀr de ska till skolsköterskan. PÄ grund av att det var ju sÄ hÀr. Vi tjejer gick i klungor till skolsköterskan för att beklaga oss. Det finns nÄgot sÄ systerligt i det.

– Mina favoritkaraktĂ€rer Ă€r Eva och Sana. För att Eva genomgĂ„r en sĂ„dan utveckling genom serien. Och för att hon Ă€r sĂ„ passionerad och skör men Ă€ndĂ„ stark. För att hon slutligen vĂ€ljer sig sjĂ€lv framför Jonas. Sana Ă€r coolast av alla för att hon ser saker för vad de Ă€r och sĂ€ger det man inte fĂ„r sĂ€ga. Hoppas nĂ€sta sĂ€song handlar om henne.

– Av killarna Ă€lskar jag Jonas mest. Han ser lite ut som alla killar jag fallit för genom tiderna. Vilt hĂ„r. Stora mandelformade ögon. Lite speciell nĂ€sa. NĂ„got litet sydlĂ€ndskt över sig, oklart vad. SĂ„ himla fin. Ja i första sĂ€songen Ă€r han ju hĂ„nfull mot Eva och driver med henne. Men hans utveckling till sĂ€song tre. Jag sĂ€ger bara Ă„Ă„Ă„Ă„h! Isak Ă€r en stark tvĂ„a.

-Avgudar avsnittet ute i stugan. KÀnns som ett grepp lÄnat frÄn amerikanska high school-serier. Mitt sÄ kallade liv, Dawsons Creek och Beverly Hills har alla haft minst ett sÄdant dÀr lite spooky halloweenavsnitt. Fint avbrott i serien.

-Hela den hÀr serien fÄr mig för övrigt att tÀnka mycket pÄ Mitt sÄ kallade liv som var min Àlsklingsserie nÀr jag gick i högstadiet. Den var för mig vad jag gissar att Skam Àr för mÄnga tonÄringar idag. Hett tips till alla som inte sett den!

– Scenen nĂ€r Noora sover över i Williams lĂ€genhet första gĂ„ngen och de börjar brĂ„ka om vilken sida av sĂ€ngen som Ă€r vems. AlltsĂ„ kemin. GĂ„r inte att tĂ€nka sig att de inte skulle vara förĂ€lskade pĂ„ riktigt. Även roligt nĂ€r hon spelar gitarr för honom och retas.

– NĂ€r Isak och Even smsar i kyrkan. Magi och romantik vĂ€rdig vilken Hollywoodfilm som helst.

– Vilde Ă€r en sĂ„ himla klockren karaktĂ€r. KĂ€nner inte alla en Vilde? Och stör ihjĂ€l sig pĂ„ henne. Trots att hon vill sĂ„ vĂ€l. Det Ă€r fint hur man lĂ„ter hennes och Sanas personligheter mötas och visa pĂ„ fördomarna som finns.

– En av de roligaste scenerna Ă€r avsnitt tvĂ„ i sĂ€song tvĂ„. NĂ€r tjejerna stĂ„r pĂ„ skolgĂ„rden och diskuterar hur Jonas fĂ„tt en tjej att komma under helgens fest. Och nĂ€r han sedan kommer fram till dem. Musiken till fĂ„r fem stjĂ€rnor av fem möjliga.

-Det Àr förresten brilliant musik rakt igenom serien.

-Tycker om att de inte Àr sÄ perfekt stylade. Deras stil kÀnns trovÀrdig. Sminket Àr liksom lite ojÀmnt och kladdigt. TonÄrsfinnar i pannan och ofixade frisyrer.

-Som svensk tror jag att kĂ€rleken till Skam förstĂ€rks av att man inte kĂ€nner igen nĂ„gra skĂ„despelare. AlltsĂ„ vi har bra skĂ„disar i Sverige – men illusionen förstörs av att man redan sett Alexandra Rapaport eller Gustav SkarsgĂ„rd i hundra olika roller. HĂ€r kĂ€nner man inte igen nĂ„gon och dĂ€rför kĂ€nns det som att de Ă€r sina karaktĂ€rer. Dessutom förstĂ„r man norska. Men inte tillrĂ€ckligt bra för att störas av eventuellt skorrande, falskt skĂ„despeleri som nĂ€r man kollar pĂ„ Bron eller Jordskott exempelvis.

– Det Ă€r ocksĂ„ uppfriskande med en serie som utspelar sig i ett land som Ă€r nĂ€stan precis som Sverige fast Ă€ndĂ„ annorlunda. Precis lagom annorlunda för att man ska kunna bortförklara eventuella orimliga dramaturgiska vĂ€ndningar med att “sĂ„dĂ€r Ă€r normalt att göra i Norge”. Men Ă€ndĂ„ tillrĂ€ckligt likt för att man ska kĂ€nna “precis sĂ„dĂ€r Ă€r det ju i Sverige!”

SÄnt jag stör mig pÄ: 

– Williams hĂ„r. ALLTSÅ HALLÅ!? Detta Ă€r det fulaste hĂ„r jag nĂ„gonsin har sett. Varför har ingen gjort nĂ„got Ă„t denna Westlife-frisyr anno 1998? Man kan inte ha en manlig hjĂ€lte med sĂ„dan frisyr. Jag sĂ€ger nej.

-Nooras karaktÀrsutveckling i sÀsong 3. Efter en sÄdan intensiv sÀsong 2 kÀndes det ovÀrdigt att liksom bara lÄta henne bli hÀngande. SÀsong 3 tog udden av sÀsong 2s storhet. Vad hÀnde egentligen med William och Nooras relation? Jag krÀver svar!