Det Àr hemligheten till att lyckas med nÄgot. Varför blir vissa elitidrottare? SjÀlvklart krÀvs talang. Men framförallt krÀvs det att man fortsÀtter trÀna nÀr alla andra slutat. Varför blir vissa bra pÄ att rita? SjÀlvklart krÀvs talang, men framförallt att man fortsÀtter rita. Detsamma gÀller skrivande, forskning, inredning, musicerande. Ja, allt. Jag tÀnker sÄ ofta pÄ kraften i att fortsÀtta. Orka köra pÄ.

I perioder har mitt jobb och mitt företagande kĂ€nts vĂ€ldigt jobbigt. Och det svĂ„ra med att driva eget Ă€r att man mĂ„ste vara sin egen motor. Om inte jag inte sjĂ€lv kör bilen  sĂ„ stĂ„r jag still. Ingen ger mig arbetsuppgifter, kunder, samarbetspartners. Jag mĂ„ste sjĂ€lv ordna detta. Och i dessa perioder – nĂ€r jag velat lĂ€gga mig ner och skita i allt – har jag haft ett enda motto: Bara dra pĂ„. Bara stanna inte. Eller egentligen Bare dra pĂ„. Bare stann’ inte pĂ„ smĂ„lĂ€ndska. Citatet kommer ur Astrid Lindgrens underbara biografi om sina förĂ€ldrar, Samuel August frĂ„n Sevedstorp och Hanna i Hult. Hennes förĂ€ldrars ord till barnen nĂ€r de var tvungna att göra nĂ„got tungt eller svĂ„rt som de helst ville slippa undan. Ända sedan tonĂ„ren nĂ€r jag lĂ€ste boken har detta varit mitt motto. Tillslut vĂ€nder det. Bara du inte slutar. Bara du inte stannar.

Förra vintern dÄ jag var sjukskriven och utmattningsdeprimerad. DÄ fick detta mala i mitt huvud. Jag orkade nÀstan ingenting. Men genom allt fick jag dra pÄ.  Bara inte stanna. Jag höll mig flytande. Jag tog mig framÄt. Det gick lÄngsamt men det gick tillslut. Och nÀr jag coachar andra företagare som precis startat och testar sina idéer. DÄ brukar jag trycka pÄ detta. Vad du Àn gör. Sluta inte. Du kanske sjÀlv inte mÀrker att du tar dig framÄt. Det kanske kÀnns sÄ tungt att du tror du stÄr stilla. Men bara hÄll dig flytande. FortsÀtt. Sluta inte. Tillslut har du förflyttat dig frÄn den plats dÀr du Àr nu. Resultatet av din anstrÀngning kanske kommer först om tre Är. Men det kommer bara om du fortsÀtter.