Marknadsdagen

jokkmokksmarknad036A8215

Nu är vi hos min mormor. Direkt jag kommer hit så sjunker min puls och axlarna åker ner. Bhn börjar skava och måste akut tas av och ersättas av bekväma ullunderställ. Jag hamnar direkt i viloläge.

Såklart är vi på Jokkmokksmarknaden också. Så fint att vara här. Har kommit hit ända sedan jag var liten. Och marknaden är nog Sveriges äldsta och har funnit i över fyra hundra år. Den här fina renen med ett horn borta klappade vi idag.

jokkmokksmarknad036A8184

Så fint att få ta med Bertil och visa var han kommer ifrån – och också att han får lära sig mer om urfolket samerna. Vill man kan man göra massa turistiga saker också som att åka ut och kolla på norrsken, åka hundspann, köra snöskoter och mata renar.

jokkmokksmarknad036A8259

Istället för det sedvanligt snorkalla marknadsvädret var det 7 minus och lite snöfall.

jokkmokksmarknad036A8175

Jokkmokksmarknaden består av enorma mängder mat av olika slag. Renkött och fisk och honung och sånt där gott och bra. Massor av slöjd. Och massa krimskrams. Och en hel del amerikanska, tyska och japanska turister. Jag överhörde några amerikaner som konstaterade att nu med Donald Trump som president övervägde de att flytta till Jokkmokk istället.

jokkmokksmarknad036A8236

En hel del sånt här säljs också. Kanske inget för veganen men ändå.

jokkmokksmarknad036A8165

Marknadsgodis är ett måste. Alla sega kolor  – sjukt goda! Man får akta sina plomber bara.

jokkmokksmarknad036A8169

Bertil var på jakt efter en födelsedagspresent till sig själv. Han stod och funderade på en träkåsa – men det slutade med att han köpte sig en liten handsnidad ren. Jahapp. Smaken är som baken.

jokkmokksmarknad036A8221

Kolla in de fantastiska samedräkterna!

jokkmokksmarknad036A8278

Jag köpte souvasklämmor och marknadskarameller och ett renskinn att ha med som sittdyna på skidutflykt.  Bra skit!

Vi fick se renskötare som är skickliga på att kasta lasso för att fånga in sina renar. Bertil blev mycket inspirerad av lassokastning och övade när vi kom hem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

40 kommentarer på “Marknadsdagen”

 1. Ah, så fina bilder! Själv besökte jag marknaden för första gången ifjol men kunde inte komma i år strul med planeringen. Men nästa år, då blir det av igen!

  Hon tanten på näst sista bilden känner jag ingen från ifjol. Visst är klädedräkten fin!

 2. Söta renar, vackra dräkter. Och fattar jag dig rätt att sonen (sönerna) har samiskt påbrå? (Via din man?)

 3. Jag tycker det är så galet knäppt att vi lär oss relativt mycket om ursprungsbefolkning i andra länder i skolan, men i princip ingenting alls om vår egen. Och allt som de utsatts för – och fortfarande gör. Helt galet är det!

  1. Vill igen upplysa om att det finns även kverner. Vi är också utsatta, vi hade även renskötsel från början men förlorade den. Idag måste du vara bevisat same via blod för att få hålla på med renskötsel. Vad hände med kverner och vem känner till oss?

   1. Kverner känner jag inte igen, men däremot kväner. De borde få också minoritetsstatus såsom sverigefinländare, samer, tornedalingar, romer samt judar. Heja minoritet! (Ja ja, lite partisk är man ju ;)…;) )

 4. Vad glad jag blir när jag ser bilderna! Påminner mig om min uppväxt i Jokkmokk! Ackjor och renar och marknadsgodis.

 5. of topic; men har du kvar kappan från inlägget “Som
  Ett lakan” från 201201-något? Du var helt fantastiskt fin i den! Inlägget kom upp här till höger nu, Snövit i plommonsfärgad kappa stod det, ungefär. Superfin!!

 6. Haha, kan tänka mig att souvasklämmorna där är något helt annat än de på Lisebergs julmarknad (som är ett måste för en göteborgare som jag – tycker de är väldigt goda).

  1. Lisebergs julmarknad (iaf senast jag var där för några år sedan) har samma typ av samisk mat som det är på Jokkmokks marknad, det är genuin mat gjorda av samer som vet vad det handlar om. Så ät och njut på Liseberg och du får en känsla, dock oftast utan snö och koltar, men man kan inte få allt här i världen 🙂

 7. är du på marknaden på lördag också? vi ska dit då! 🙂 första gången för mig trots att jag försökt/drömt om det i 7 år! min man är från usa så blir fint att visa han mitt ursprung också! 🙂 får se om jag tar kolten på eller ej..
  haha, kul att amerikanerna ville flytta till jokkmokk :p lule är bättre! 😀

 8. Åh vad kul att ni är där! Så himla avis! 🙂 Hoppas det är superhärligt!

  En kommentar till formuleringen “vår ursprungsbefolkning”
  alltså det är många som formulerar sig så, och det är väl för att vi inte vet annat. Men poängen är att det inte är “vårt” folk, samerna är ju sitt eget folk. Sápmi (alltså det samiska territoriet) sträcker sig över norra Sverige, Norge, och delar av Finland och Ryssland. Det är liksom ett eget område, och själva idén eller tanken att formulera det som svenskt är ju väldigt betonat av nationalstaten – och liksom förstärker den kolonisering som det samiska folket utsatts för. Det vore alltså att önska att sluta definiera samer som “svenskt” urfolk, ännu mindre “vårt”.

  Urbefolkning är också ett lite snårigt ord. Väl använt, men ordet befolkning kommer också från att det handlar om en befolkning inom en stat. Ett urfolk däremot har ingen koppling till en nationalstat, utan är sitt eget folk – på sina premisser.

  (Jag tycker bara det här är intressant att upplysa om/prata om. Tycker inte sämre om någon som uttrycker sig klumpigt för den sakens skull, men bara viktigt att vi pratar om hur vi benämner saker o ting, för det präglar normer och attityder i samhället.)

  1. Tack snälla för en mycket upplysande kommentar 🙂 nu fick jag lära mig något nytt

   1. Vi har ju även kverner som ursprungsfolk, vilket jag tillhör. Svenska staten har tyvärr bara godkänt samer. Från början finns samer, kverner och lantalaiset. Alla finns beskrivna i våra “upptagningsböcker” vid folkräkningar. Norra Sveriges historia är inte så känd men den är väldigt spännande med alla dessa inblandade folkslag och länder 🙂 kverner har även de ett eget språk meän kieli, en typ av finska som skiljer sig markant från riksfinska men talas i hela Tornedalen i princip.

    1. Så sjukt att jag aldrig ens hört talas om kverener. Känns fattigt att ha så dålig koll på Sveriges historia. Tack för att du delar med dig och upplyser 🙂

 9. Har läst din blogg i flera år men aldrig kommenterat.
  Du förgyllde verkligen min frukost i morse med dina fina bilder från Jokkmokk.

  Stort tack från Storbrittanien!

 10. Äh, sådana naturliga grejer som att en räv har ett byte i munnen har ju inte veganer nånting emot. De är ju rovdjur rävar.
  Sådant veganer dock har emot är väl renskinn och andra saker som är helt onödigt. Att döda djur när man inte ens behöver det, vilket människan inte gör.

  1. Renskinn är inte onödigt.
   Att man dödar djur man inte ens behöver må vara men dit hör inte ren. ?

  2. Jag tänkte inte på att räven tagit ett byte. Utan på att någon dödat både räven och fågeln för att stoppa upp dem =)

 11. Jag har tänkt på det där med “var man kommer ifrån” och visa ens barn det. Min pappa kommer från Stockholm, men jag, som är uppvuxen i Göteborg, har aldrig känt mig hemma i Stockholm. Jag känner verkligen inte att jag kommer därifrån. Min man är från Spanien. Vår son är född i Umeå. Vi ska visa honom hans fars spanska by till påsk, är det tänkt. Och förhoppningsvis kommer vi att åka dit ca 2 ggr per år under hans barndom. Kanske bo där i någon period. Men jag tror inte att han kommer att känna att han kommer därifrån, trots att hans pappa gör det och trots att hans kusiner bor där. Jag tror inte att han kommer känna sig som göteborgare heller, om vi inte flyttar dit förstås.

 12. Hörru Clara det heter inte samedräkt. Det heter folkdräkt eller gakti. Precis som det heter Västerbottens- eller 😉

  1. Åh. På Wikipedia benämner dem det som samedräkt. Och de äldre samer jag känner benämner det som samedräkt. Några säger tom lappkolt (!)

  2. Det här tycker jag känns så svårt med samerna. Så fort man försöker närma sig deras kultur och ta i dessa frågor så blir man snabbt knäppt på näsan för att man säger “fel”. Jag är fullt medveten om att samer behandlats illa under mycket lång tid, men snälla dra oss inte alla över en och samma kam!!

   Clara har redan fått flera tillsägelser nu. Hon benämner den samiska klädseln med fel ord, hon säger fel ord om lasso, hon får veta att samer minnsann inte är en “svensk ursprungsbefolkning”, hon får veta att det faktiskt också finns kväner och vem bryr sig om dem?? Osv….

   Det är väldigt svårt för oss som inte kan så mycket men VILL lära oss, när vi bara får tillrättavisningar! Jag tycker Clara har gjort fina och respektfulla inlägg om Jokkmokks marknad och vad som finns att uppleva där. Hon har inte skrivit nedvärderande på nåt sätt. Ändå bemöts hon med flera tillrättavisningar. Varför? Det är inte av elakhet som Clara skriver “lasso”!!!

   1. Ja, det kan vara svårt och det kan lätt bli fel. Men för många av oss som läser är detta verkligen viktiga frågor och vissa av formuleringarna i inlägget får mig att känna mig obekväm av samma anledningar som andra redan beskrivit.

    Jag tycker att de flesta av inläggen har varit väldigt informativa och respektfullt skrivna. De ser ut att ha varit skrivna i välmening ,för att det ska bli rätt nästa gång. Om man vill lära sig mer är det väl en bra sak? Hur skulle du vilja bli bemött för att inte känna dig knäppt på näsan och tillrättavisad?

    1. vad är det du känner dig obekväm med? jag tycker det bara är fint och kul att läsa. bara för att lasso heter nånting på lulesamiska och nåt annat på nordsamiska osv, så betyder det ju inte att det är fel för att man säger det på svenska. det är ju fortfarande ett lasso och man kan ju inte kräva att alla ska kunna samiska, finns ju många samer också som inte kan liksom. jag säger gáppte, lissto, ávve osv när jag pratar med någon som vet vad det är. men annars det är ju som att börja slänga in kinesiska ord när man pratar med en person som inte kan kinesiska, hur ska denne då veta vad det betyder?

     tycker dock att flera som tillrättavisat har gjort det på ett lite ‘drygt’ eller kaxigt sätt (eller hur man nu ska beskriva det), man kan ju försöka formulera sig lite finare/försiktigare.

     clara, säg orden på svenska om du inte kan de på samiska! de flesta bloggläsarna kan inte heller samiska så de skulle ändå inte veta vad det är! och skulle du skriva på samiska så skulle någon säga ‘det där är fel’ för det finns så många olika dialekter… hoff, inte är det lätt att tillfredsställa alla.. :p

     angående dräkten, det är en samedräkt, kolt, lappdräkt, gáppte, gakti, lappkolt osv osv. kärt barn har många namn 🙂

     jag tycker det är viktiga frågor men som sagt, alla måste inte kunna samiska och vi måste vara öppna och berätta, svara på frågor och förklara för att folk ska kunna få mer förståelse och kunskap om sakerna.

     var i jokkmokk idag och det var så fantastiskt!! massa fina skinn och ullprodukter. första gången jag var där, men definitivt inte sista! 🙂 kommer posta bilder på min kolt-blogg under nästa vecka!

 13. Det var tyvärr många år sen jag var på Jokkmokks marknad, men jag minns hur mysigt det var. Eftersom mina kusiner är renskötare och jag har bott i Ammarnäs i södra Lappland där mina kusiner bor, så jag har jag ju en rätt stor bekantskapskrets i Sapmi. Så det var också roligt att få träffa alla som man nästan bara träffar på marknaden. Numera bor jag i södra Sverige så det är inte lika lätt att ta sej dit en helg i februari, lång resa och det går mycket pengar. Härligt att ni vill ta reda på mera om den samiska kulturen, finns mycket att läsa på nätet för den som är intresserad. Börja med att kolla på samer.se