Ful i kläder

Jag känner mig ofta så ful i kläder. När jag är i bara mässingen så tycker jag om min kropp. Magens mjukhet. Höfternas rundning. Bröstens form. Mina starka axlar. Men så fort jag kommer i kläder så känner jag mig ful. Trosor som sitter åt på fel ställe. BH som trycker till ryggen så att fettet väller över. Kjolar som slutar exakt på det minst smickrande stället. Så att låren får en märklig form. Det handlar inte om att jag har fel storlek – utan om att kläderna på något vis är fel konstruerade. Som alla omlottklänningar som är fina på galgen i butiken men som har  urringningar där brösten rinner ur om man böjer sig fram. Kläder begränsar mig så mycket och trycker till och deformerar min kropp. Så att jag känner mig ful. Man ska väl känna sig finare av att klä på sig? Ska man inte det?

På H&M orkar jag aldrig ens gå och kolla längre. Jag får alltid gå upp två storlekar och så känns det som kläderna var gjorda för min sjuttonåriga kropp. Den kroppen som kunde bära upp allting. Med tanke på hur mycket kläder det finns är det förvånansvärt svårt att hitta vad jag söker. Färgstarkt, mönstrat, superkvinnligt, vintagekänsla, fast samtidigt påklätt och värdigt och modernt. Jag köper otroligt lite kläder. Inte för att jag är ointresserad – men för att det aldrig finns något jag gillar. Det slutar ofta med att jag köper något på second hand. Ofta åttiotalsklänningar som ska imitera fyrtio eller femtiotal. Det är den perfekta kombon. Och sedan så låter jag min syster sy om grejerna för att passa min kropp och sitta bättre. Men jag förstår inte att det ska vara så svårt att hitta plagg om man inte vill klä sig som en tonåring men ändå inte känna sig som en tant?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

114 kommentarer på “Ful i kläder”

 1. Just sådär känner jag också med köpekläder. Därför var det en sån himla uppenbarelse och befrielse när jag förstod att jag kunde sy mina kläder och inte behövde passa in mig i standardiserade former.Nu anpassar jag kläderna efter min kropp och inte tvärtom. Storleken har inte längre så stor betydelse vilket gör att min självkänsla och bekvämlighet i mig själv blivit mycket bättre.

  1. @Anna Neah – just därför följer jag din blogg och IG! Har sparat flera av dina mönster och drömmer om symester 😉 Tack för all inspiration jag får hos dig!

   @Clara – jag håller med! Jag har mest vintageklänningar och secondhandplagg i min garderob och blir kallsvettig när det är dags att köpa nya strumpbyxor och underkläder (sådant som jag inte kan sy själv). De flesta av mina vintagekläder har jag haft i mer än två decennier, det säger mycket om kvalitén och om att ha hittat sin stil redan när man var 18, 19 år gammal…
   Just därför tycker jag att det är fantastiskt att fler och fler vill lära sig att sy och sticka. Läste häromdagen att priserna för symaskiner, tyger och garn har stigit med 30% de senaste fem åren, ett tecken på att efterfrågan finns.

 2. Håller helt med! Alla trosor jag har glider ner under dagen, byxorna sitter antingen för hårt kring höften eller så glider det ner och INGENTING passar mina bröst. Seriöst, jag kan inte ens hitta en bra vit skjorta för allting glipar mellan brösten. Det hjälper inte ens att gå upp 3 stl i skjortor 🙁 Ett tips är Zalando, jag köpte några saker från märkena Anna Field och Kiomi och de satt fint 🙂 Men det kanske inte är din stil. Men ändå, kolla online 🙂

  1. Håller med! Älskar Zalando! Där finns så många olika märken, och kläder för vuxna kvinnokroppar.

   Jag tycker (Zalando till trots) också det är väldigt svårt at hitta kläder. Längesedan jag kände glädje i det.

  2. Testa The Shirt Factory om du letar skjortor – de har varianter med dubbla antalet knappar = äntligen ingen glipa mellan brösten!!! Dyra men håller verkligen länge…

 3. Jag var och köpte kläder på secondhand igår. Försöker köpa mer begagnat med tanke på klimatet. När jag i godan ro stod och tittade på lite tshirts kommer expediten fram och säger att “Stora storlekar finns på hängaren där borta”. Morr! Men det är ändå min favoritsecondhand och det vägdes senare upp av att en annan kund tittade ner i min korg o kommenterade fynden med orden “som hämtat från ett sommartorp”

 4. Det är så konstigt det där med dagens kläder, jag har så många gånger reflekterat över exakt samma sak i butikernas provrum. Jag hittar aldrig något att ha på mig. Trenderna sammanfaller inte alls med vad som passar min kropp eller smak och när jag väl provar något sitter det märkligt och jag undrar vad som är fel med min kropp, fast jag vet att det inte är mig det är fel på. På HM får jag ofta ta största storleken, vilket är lite lätt störande. JAG är alltså det största man får vara på HM, om man inte går till deras “specialavdelning” då. Vad det sänder ut för signaler för den yngre publiken behöver man inte vara raketforskare för att förstå. Och när något passar på ett ställe så hänger det löst eller sitter för tight på något annat. Har därför börjat fundera på att lära mig själv sy, ja inget superkomplicerast, men enkla klänningar och kjolar. Då kan jag åtminstone få kläder som passar min kropp. Det var bara det där med att få tiden att räcka till…

  Det låter underbart att du känner dig vacker utan kläder och förstår lite hur du känner. När det skär och får det att välla över, ja det smickrar då ingen och själv känner jag mig nog också som fulast och mest fel när det händer. Själv känner jag mig snygg och stark i yogakläder vilket resulterat i att det är så jag går omkring hemma. Mest hela tiden faktiskt. Skönt när man jobbar hemifrån och kan klä sig precis som man vill 😉

 5. Prova då var tjock också…
  Allt ser bra ut på galgen men verkligen lika bra på. Stretchjeans som har skön stretch i allt utom liningen, BHar som ser mjuka och sköna ut men som inte håller uppe alls och skjortor/blusar som är fina men som inte går att knäppa över brösten. Sen är det väldigt konstigt också att modeskaparna verkar tro att bara för att man har stlk 34/36 så är man också kort medan om man drar 48/50 så är man lång. Är så trött på hur kläder är skapade!

  1. Og om man bruker t ex Str 48/50 så er fortsatt jeans’ene tighte som fy i bena uansett modell, og bluser/skjorter supertrange i overermene….

  2. Intressant med H&M, det är ett av de få ställen jag fortsätter att hitta fina kläder som passar mig år efter år och därför den enda kedja jag alltid går till. Monki handlar jag på ibland, annars second hand (gärna Gudrun Sjödén) och den kanske mest oväntade affären är Lidl. Jag köper tajts och strumpbyxor som genomgående är sköna och billiga och om de ser ut att vara bra kvalitet är de det. Ser de ut som skit är de det också. Köper även trosor, tajts och sockar till dottern på Lidl.

   Jag köper mina trosor på ICA Maxi, de är höga i bomull i riktigt tantig modell men de är sköna och sitter bra på mig plus att de är billiga. BH har jag nästan slutat med sedan jag blev gravid med andra barnet, då fick jag så mycket instängdhetskänsla i BH att jag oftast var utan och jag börjar ha vant mig med det. Kanske börjar jag om när jag börjar jobba men endast i någon mjuk töjbar sort i så fall.

 6. Dina ord kunde har kommit ifrån mig. Känslan när kläder ger märken, “limpor” vid bh banden, men när jag ser mig naken så ser jag faktiskt helt ok ut ?

 7. Jag har slutat med obekväma kläder. Det är så ovärt att gå runt i kläder som gör att jag känner sig tjock och ful. Som vuxen har jag äntligen råd och mod att köpa alla mina kläder på Gudrun Sjödén (i alla fall på rea) som jag drömde om när jag var tonåring och tittade i kataloger på färgglatt och mönstrat men sen klädde mig i jeans som alla andra. Nu har jag bara ekologiska klänningar med mycket färg och bekväma byxor, ibland strumpbyxor, men då ångrar jag mig alltid för de åker bara ner och är obekväma. Blandar färger och mönster som en blind och känner mig helnöjd med det. Ser jag ut som en tant? Troligen ja. Bryr jag mig? Nej det är jag alldeles för bekväm för.

  1. Åh en fellow Gudrunista!
   Hoppas att du om du har Facebook är med i de underbara grupperna “Styling av Gudrun Sjödéns kreativa vänner” och “Gudrun Girls on Greene Street”!

   Jag är 33 nu och upptäckte Gudrun Sjödén för lite drygt 5 år sedan, nu består nästan hela min garderob av färgsprakande och mönstrade kläder som är bekväma och passar både till vardag och fest.

 8. Men verkligen! Finns knappt inget att köpa som lyfter fram eller förstärker allt som är vackert på mig. Jumperfabriken är ett gott undantag. (Och grejen är att jag egentligen aldrig känt mig snyggare än just nu – vid 36 års ålder.)

 9. Förstår dig precis! Jag har tänkt samma sak. Jag är så fin naken, även med något extra kilo, men då skapar kläderna fula veck och valkar. Brösten och rumpan blir platta. Suck.

 10. Jag håller verkligen med, hittar aldrig kläder nu för tiden! Allt är så konstig passform.. Är det någon som kan tipsa om en butik/online där man kan hitta klänningar med vintagekänsla?

  1. Rekommenderar topvintage.net, en fullkomlig guldgruva av vackra kläder i vintage-stil. Butiken ligger visserligen i Holland, men frakten är överkomlig, skickar snabbt och de har suverän kundservice (obs, är verkligen inte sponsrad :).

 11. Helt enig! Jeg synes nesten alltid kroppen min er fin uten klær, og blir like overrasket hver gang når jeg drar på meg f.eks en gammel favorittbukse og ser at den har begynt å stramme på feil sted.

 12. Det är helt galet!
  Det är precis som du säger, som om alla kläder är sydda för tonårskroppar!

  Mest frustrerad blir jag när jag försöker hitta bh:ar.
  Det finns visst inte en enda modell som är gjorda för lite mindre men post- amnings lösa bröst.
  INGENTING
  Allt är konstruerat för ett par tuttar som skall bära upp sig själva i de mindre storlekarna…
  Och ja det är ett minne blott…

  1. jag har börjat köpa endast victorias secret. hade bara hört om att de var så dyra men sen när jag köpte två st helt underbart mjuka och PERFEKT storlek, som en dröm (de andra ‘perfekta’ jag hade hittat innan ville jag inte ens använda längre), så blev jag förvånad hur billigt det är. alltså var som helst där man kan köpa bh’ar så kostar det ju 400-1000kr om det inte är typ HM eller lindex liksom. twilfit med mera, såna underklädes-affärer. de kostade ca 400kr/st som jag köpte och det är SÅ VÄRT när de är så sköna!! jag är extremt känslig för lappar och osköna sömmar osv, även där kupan är fastsydd i axelbanden, men på dessa finns inget sånt 🙂 vet inte priserna i sverige men jag köpte i usa å ska köpa några fler när jag ska dit i mars 🙂 (hade tidigare köpt 75D o trodde det var det jag ska ha, men visade sig att jag borde ha köpt 70F, de är så bra på att hjälpa en hitta rätt storlek)

  2. Johanna, gå till en riktig underkläders-affär, en som är duktig på bh.ar, och lite för dyr. Efter graviditet och amning och viktuppgång- och nedgång så passade ingen av mina tidigare bh:ar. Jag gick dit och sa att jag vill ha två stycken “vardags”-bh:ar. Jag gick därifrån med två HELT andra storlekar än jag någonsin har haft. Så värt det, och därefter kunde jag köpa rätt storlek på ett billigare ställe.
   Lycka Till

  3. Kika in pxc.se boka in en privat visning och du får Superbra hjälp. Har äntligen hittat behå som sitter bra och som inte skapar extra bröstet och limpor i ryggen.
   Lycka till!

 13. Åh förstår så mycket!! Sen jag fick barn förra våren, så vet jag inte vad jag har för klädstil längre. Eller vad jag har för kropp. Jag har tidigare älskat blommiga klänningar men nu tycker jag inte det passar mig lika bra längre. Modet nu tilltalar mig inte alls när det bara hänger på galgen, och får jag ingen aha-känsla känns det inte värt att prova. Jag har så många halvdana kläder i min garderob! Har värsta högstadieångesten varje gång hav ska ut ur huset och vill känna mig snygg ?

 14. Min dröm är kläder som man slipper “rätta till” hela tiden. BHband som sitter på plats, tröjor som inte åker upp hela tiden, jeans som inte glider ner (är det bara jag som sliter hål i hälorna i jeansen när jag måste dra upp dem hela tiden?), trosor som inte åker ner/glider in i rumpan… Har män såna här problem med eller är det just kvinnokläder? Klänning är mitt favorit plagg. Oftast det plagg som minst behövs rättas till. Dock svårt att hitta bra strumpbyxor till men på sommarn när man kan gå barbent är det nästan det enda plagg jag använder.

  1. verkligen! jag klarar inte av lappar och sömmar på trosor, och har äntligen hittat några som jag köpt typ 20st av! ett par från åhlens med liten spetskant som går ner från höften till ‘mellan benen’. svårt att förklara men kan skicka länk/bild om nån är intresserad 🙂 de är så sköna och täcker rumpan/åker inte in o skaver ingenstans! ????

    1. finns två olika, en som finns i svart och vit och är ekologisk ?? https://www.ahlens.se/Mode/underklader/trosor-15193/ahlens-trosa-med-spetsdetaljer-svart-88235469/

     och en som finns i lite olika färger men inte är ekologisk.
     https://www.ahlens.se/Mode/underklader/trosor-15193/ahlens-trosa-slip-bordeaux-88989767/

     finns några andra sorter som ser nästan likadana ut som dessa men typ att spetsen går hela vägen runt på övre kanten istället, DESSA HAR SÖM! jag gjorde först misstaget att köpa ett par såna så fick gå tillbaka dit och byta. men de är så sköna och har som sagt bara massa såna här nu i olika färger (fanns inte ekologiska när jag köpte alla men fr.o.m. nu köper jag bara de ekologiska när jag ska fylla på ???

 15. Jag känner igen mig i dina tankar, jag står ofta i spegeln och kikar på min kropp men när jag klär upp mig känns allt fel, tack för att du sätter ord på sånt som är svårt att prata om ?

 16. Och det blir inte lättare när man blir äldre och än mer formig. Undra varför vi kvinnor inte gör mer uppror mot dåligt konstruerade kläder. Det är nog för att vi har så mycket att kämpa mot. Tack Clara, för att du säger det vi tänker.

  1. Hej! Jättesvårt att hitta kläder som sitter bra när man som jag är 50+. Vägrar att ha tantkläder på mig. Vill att mina kläder ska hålla länge. Hälsningar Carola

 17. Åh jag känner så igen mig. Jag är så bekväm i min kropp utan kläder, och jag syr nästan alltid om allt jag köper för att det ska sitta bekvämt. Klänningar är min favorit men är svårt eftersom jag har liten överkropp och större neder.

 18. Jag förstår ditt dilemma. Jag handlar numera alla mina kläder på en “tant-butik” där klänningarna sitter bra på kroppen & får mig att känna mig vacker, kvinnlig och stark (dvs. inte som på de “vanliga” butikerna; ful, tjock och oglamorös). Visst är det en tantig butik men de kläder som jag köper tenderar att vara de som tanterna inte vill ha, för jag handlar alltid på rean, och det finns alltid i strl. M kvar 😉

  1. Håller med – har också börjat snegla in på, och även handlat i damigare butiker – och det var ju som att komma hem! Värdigt på något vis. Snygga snitt, inget nedhasat, byxor gjorda för damer med både mage och rumpa, blusar med bra längd.. Vill också rekommendera Zalando, nelly.com och asos, alla på nätet. Hittat riktigt bra och prisvärda grejer där, däremot är det ovisst om företagen har någon miljöprofil osv, vilket jag också försöker titta efter, men den uppblommade kläddiskussionen i åtanke.

 19. Du har så rätt hela vägen från bh o trosa sitter kläderna fel!Och jag är så trött på att mina kläder ska skava och behöva dras i, och för att inte tala om byxor! Även sk byxor med hög midja är så låga att magen väller över och bildar er osmickrande ring, vilket medför att man måste köpa superstora tröjor så att bilringen får plats! Skulle vilja starta en klädrevolution!

 20. Kan helt klart rekommendera OrkanLia där man kan få uppsytt efter mått! Jag tog mina mått och skickade, så man måste inte åka dit. Blivit supernöjd varje gång!

 21. Gudrun Sjödén och K&Us har ljuvliga kläder i bra material och mönster/stil som aldrig riktigt går ur tiden. Framförallt K&Us är riktigt bra. Tips!

  1. Jag håller med, speciellt om K&US. Jag har också “upptäckt” danska dumilde- underbara klänningar och fantastiskt bomull, inte helt lätta att få tag på bara.

 22. Du har helt rätt i det här och jag känner samma! Säkert är det också så att mode har blivit så billigt att man “har råd” att köpa kläder som inte riktigt sitter, för man kan ändå sedan köpa mer. Men jag tycker också det är sjukt svårt att hitta bekväma och snygga kläder nu som mellan 20 och 30-åring. Vi borde sätta mer press på tillverkarna!

 23. Just därför köper jag bara designkläder. De är välsydda i sköna material. Dyrt som tusan så får vänta på reorna och köpa få men älskade plagg. Att köpa snabbproducerat skit på hm går inte! Bättre att satsa på rodebjer, Dagmar, Filippa k, Gestuz, Baum und Pferdgarten osv. Mycket mer hållbart, fint och skönt! Tycker ofta inte om materialen på 80-talskläder tyvärr. Polyestern när den var ny var vidrig (det är den i och för sig fortfarande), men hittar man bra material är det toppen! I divorce bär Sarah Jessica parker bara omsydd vintage! Titta på för inspiration, låter som det som du efterfrågar!

  1. Samma här! Är rätt nätt men vill att det ska kännas bra mot kroppen, köper kläder som jag vill ha länge, älskar Rodebjer och de är ofta väldigt smickrande & man känner sig stark och fin. Köper helst begagnat (har gjort det sen jag var 13, 39 nu) på ex Tradera el blocket. Min rumpa kräver acnejeans och det hittar man för en hundring på dessa ställen. Ett tips för stilinspo är att googla into-mind, un-Fancy, eller styleBee. Där finns det hands on tips som tar itu med jag har inget att bära känslan.
   Kram kram

  2. Smaken är verkligen olika! Jag tycker att många svenska märken, som Filippa K och Dagmar till exempel, ofta har så tråkiga, raka snitt som verkligen inte alls lyfter fram min kropp. Känns mest som olika varianter av ett tält.

   1. Håller med dig! Är väl beroend på kroppsform kanske. På mig men smal midja och lite större rumpa/höfter sitter dessa raka kläder förskräckligt!

    1. Jag köper mest danska kläder; med nästan 180 cm, breda axlar och långa armar och ben är det dom som sitter bäst. Gillar Malene Birger, Samoe & Samsoe, Part Two och några till. Dyrt, ja men det är rea och secondhand som gäller. Filippa K är för smala och nätta människor; ibland kan man hitta nåt, då oftast i storlek XL….

 24. Spot on Clara!! Om H&M, second hand och kroppsformer. En önskar sig nästan kunna fixa om ett och annat, eller ja, de flesta kläderna. Gött att du delar lite tankar. 🙂

 25. Åh vad jag känner med dig!
  Modellång 38:a med lite former. Som man får när man är tvåbarnsmamma och 40+.
  Jag känner mig också som en tråkigt tant. Jag som ett tag var “inne” orkar inte ens ge mig ut och leta längre. Inte för att jag inte är intresserad, men få saker sitter längre som de ska…..

 26. Jag har aldrig fattat kvinliga underkläder. De är alla så fruktansvärt obekväma. Jag har slutat med bh, fast jag har ju bara en A kupa så är kanske enkelt för mig att säga. Men ändå? Hemskt att ha använt ett plagg i över 10 år (som är hemskt oskönt) som jag ej behöver använda. Någon som har tips på trosor? Antingen trycker de in i rumpan eller bildar en stringtrosa så fort jag börjar gå några steg.

  1. För mig funkar bara stringtrosa. Jag vet att många tycker det är obekvämt, men jag tycker inte att det känns. Att ha en täckande trosa som klumpar sig under kläderna är helt omöjligt för mig, även om jag tycker att det är snyggare. Så det är mitt tips!

  2. Monki tycker jag har bra trosor – passar även min väldigt överviktiga kropp. 🙂 Hög midja som inte korvar ner sig och i fina material som ändå gör att man känner sig fin i bara dem. 😉

  3. postade två länkad lite högre upp, på sköna bra trosor från åhlens som jag börjat samla på, ingen söm eller nått! lagom fina och jättesköna ??? det är de enda jag kan använda efter jag hittade dom ?

 27. Jag har tänkt precis samma sak! Det gick liksom upp för mig för ett tag sedan att det inte är min kropp det är fel på, utan kläderna. Jag försöker numera bara köpa kläder som passar mig, men det är himla svårt. Hittade en klänning från 40-talet där midjan sitter precis där den ska och den går jag i jämt. Men det vore ju kul att kunna byta ibland..

 28. Men va sjutton? Nu har du preeeecis skrivit om mig! Igår var gag (på riktigt ) tvungen att gå ut och köpa mig ett par byxor då det sista gått sönder. Och iiiiingenstans hittade jag något som satt ordentligt. Antingen hänger rumpan ut eller så sitter de högt men då får man kameltå…på JC fick jag ett mindre sammanbrott och halvt frågade/anklagade butijen för att antingen bara ha ett utbud för sjuka personer eller 14-åringar…

  1. Vet inte om du testat Esprits jeans? Om inte, testa. Jag hittade ÄNTLIGEN jeans som passade och de var väldigt hjälpsamma och känns som att de tänkt till just att ha jeans för många kroppsformer.

 29. Håller helt med dig, så deppigt att leta kläder speciellt långbyxor och om man inte är smal. Bh och underbyxor som sitter bra svårt att hitta. Jag har hittat fina kläder på Masai där finns stort utbud och när jag var i USA hittade jag underbara bh på en outlet och långbyxor som sitter jättefint på en kedja som heter Chico’s. Den finns på nätet också. Vi var tre kompisar som handlade på Chico’s samtidigt och vi har helt olika kroppar och vi hittade byxor och fina toppar alla tre, dom är så sköna. Önskar att det skulle finnas en sådan kedja här med bra kvalite och vettiga priser och fina passformer. Nu är jag litet äldre men tycker det är kul att klä mig snyggt. Jag har en vän som köper många av sina kläder på seconhand och hon är såå raffig. Man kan hitta fina märkeskläder på seconhand för ett billigt pris, men det tar tid att leta. Lycka till alla klädletare och vi får göra revolution.

 30. Det är skitsvårt! Särskilt om man är kurvig och som du säger inte 17-22 i kroppen längre. Även om huvudet säger ibland att jag är det fortfarande:)
  Bäst blir det de där gångerna just när jag sytt om något så att det passar. Vintage är oslagbart. Men i bland behöver man bra basgrejor! En klänning, en blus, en kjol, ett par brallor som just inte gör att man känner sig fulare utan trygg och snygg! Har du kollat in Karoline de la Concha? Hon blandar på ett väldigt kul sätt. Knyter sjalar och håller på. Hennes blogg har gett mig lite inspiration tillbaka. Även om det är dyra grejor!

 31. I feel you sister!
  Blev så trött på alla fula kläder i garderoben så efter 2 graviditeter rensade jag ut ALLT som inte passade perfekt, var helt och fräscht och som jag verkligen inte älskade. Blev inte mycket kvar, men det som finns trivs jag i! Men sen är det ju så jobbigt och omständigt att hitta nya plagg. Och onlineshopping hatar jag, inga kläder är som man förväntat sig så det är bara slöseri med tid. Vet inte rikitigt hur jag ska lösa detta? Och bh:ar är ett kapitel för sig. Har st 70 runt ryggen men tydligen jääääättestor kupstorlek (typ G-H) och det finns ingenting. Var flera år sen jag hade en bh som faktiskt passade och den satt inte ens skönt…
  Puss och kram till alla systrar där ute med liknande bekymmer ❤

  1. Tipsar dig om bravissimo.com, engelsk online-shop. Jag köper alla mina behåar där, bra kvalitet, helt ok i pris och stort omfång i storlekar.

  2. Här kommer tips från mig som jobbat som personal shoppar i många år:

   Investera i en bra BH även om de är dyra! Freya är det enda märket som passar mig (65G) Jag köper en ny BH per år/vart annat år numera istället för ett gäng halvtaskiga varje halvår och som ändå inte sitter som de ska. Det är en utgift vid köpet men tack vare bra kvalité så håller de i några år och under tiden sitter bysten där den ska och axelbanden ramlar inte ner.

   De bästa trosorna enligt mig är från Twillfit. På mig sitter de som ett smäck och jag har aldrig känt mig så sexig som i dessa trosor. Jag ska aldrig mer handla från något annat märke. Trosor som täcker hela rumpan och som inte åker in – himmelskt. Blir det troskant – who cares. Min rumpa är värd mer än att klämmas in i ett par osköna string bara för att ingen annan ska behöva se en troskant.

   Ta och gå till en butik där de förstår sig på god service och be om hjälp! Vi säljare har tränat öga för vad som passar olika kroppar och ofta kan vi ta fram något som man själv aldrig skulle lagt märke till/vågat prova. Gå aldrig efter vad det står för storlek på plagget utan helt passformen. Alla märken skiljer sig åt i storlekarna, vissa är små i storlekarna, vissa är större. Vissa är gjorda för långa raka och vissa är gjorda för lurvigare (även om de flesta märken är gjorda för 180cm 50kgmodeller) Går man alltid på att “jag är 38” så kan det bli fel ändå. På vissa märken får jag gå upp till strl 40-42 för att märket har så små storlekar, andra kan jag gå ner till 36 för att de är så stora.

   När du hittat en stil du gillar, så är det mycket lättare att hitta liknande modeller på nätet och klicka hem. Jag kan vad som är bra för min kropp, så då väljer jag bara kläder som jag vet passar. Jag vet att vissa modeller från olika märken sitter som ett smäck (även om jag inte kan ha resten av kläderna för de är för raka i formen) Filippa K och Dagmar har några plagg som jag köper säsong efter säsong. Så fyller jag på med basplagg som koftor etc som jag vet att jag kan kombinera med det jag redan har. Då vet jag att jag har en garderob med saker som passar, som jag gillar och som jag känner mig fin i.

   Hittar du någon modell av tröjor, jeans, kjolar etc etc som passar dig? Köp på dig flera och spara i garderoben. När du slitit ut ett par så har du reserv, även om märket har slutat att göra plaggen. Vet inte hur många gånger kunder kommit in och velat ha något som passar dem så bra men där modellen utgått för det var bara den säsongens modell. det är INGET fel i att köpa samma tröja/jeans i flera exemplar (eller flera olika färger)!! Viktigaste är att du trivs i det och gör du det så känner du dig fin.

   Lindex har ett par strumpyxor utan söm framtill, jag lever i dem. Jag som alltid går i klänning/kjol och strumpbyxor klarar mig inte utan dessa släta strumpbyxor. Borta är den där fula randen längs naveln som man kan få av strumpyxor! Trickset med strumpbyxor är att ta en storlek större än vad man brukar. De kasar neråt om man har för tajta/liten storlek. Jag som har strl 40 köper dessa underbara strumpyxor i strl 40-42. Jag har inte behövt dra upp dessa strumpbyxor någon gång sedan jag började använda dessa för två år sen.

   Sista rådet: det är få som egentligen lägger märke till om någon har samma kläder ofta. Satsa på en garderob med kläder som DU känner dig fin i! Satsa på kvalité som håller längre, som inte ändrar sig i tvätten eller tappar passformen. Det är dyrt vid inköpet men blir mycket billigare i längden. Jag har många kläder som är 5-6 år gamla men som inte syns att de används ofta, för att kvalitén är så bra. Lätt värt de pengarna som jag la ut då. Fynda sådana kläder på rea, istället för att köpa ett gäng som sitter halvbra men bara för att det var billigt!

  3. jag har numera bara bh-ar från victorias secret köpta i usa. som kanske har ett rykte att det är så dyrt, men den underbart sköna, släta, mjuka bh jag hittade köpte jag 4st av och ska köpa några till när jag ska dit i mars (HOPPAS de fortfarande har samma modell ?). har 70F (32DDD i deras storlek) och de har större kupor också! in och kolla, hoppas du hittar nått ??

 32. Det här var precis vad jag behövde läsa idag! Just hemkommen från en runda på stan och provhytternas obarmhärtiga belysning… Suck! Även om jag är smal (stl 36) förändras kroppen med åldern (33 år), och kläderna verkar helt enkelt inte gjorda för mogna kroppar! Tur iaf att vi är många som känner likadant, för då blir det ju uppebart att det inte är oss det är fel på, utan kläderna!

 33. Vad tråkigt och frustrerande att känna så. Samtidigt tänker jag – vad härligt att du gillar din kropp precis som den är när du är utan kläder. Många kan trivs så dåligt i sin egen kropp att de t.ex. undviker speglar om de är nakna.

 34. Handlar nästan allt på Hm även om det väller ut överallt. Vet inte om tunikor är bäst om man inte är smal och platt?

 35. Instämmer! Vet inte hur många gånger jag stått i H&Ms provrum och tänkt “jag är inte en *storlek*, vad är felet på det här plagget?” pga hur plaggen är konstruerade. Det har också gjort att jag nästan helt slutat köpa kläder i sådana butiker. Det är inte värt att behöva stå och kriga med snitten för att plaggen ska passa. Detta, i kombination med att jag inför 2017 bestämde mig för att bara köpa sådant jag verkligen, verkligen behöver/vill ha, har resulterat i 0 nya plagg sen årsstarten.

 36. Mitt problem har alltid vart att hitta bekväma BHar, men i höstas köpte jag ett par vadderade i spets utan byglar och dem är det absolut skönaste som finns. Har 70E på vanliga och hade aldrig trott att en bygellös modell skulle sitta bra på mig, men som sagt jätteskönt och ger brösten en mycket finare och naturligare form.

  Tror dessutom att sköna underkläder är nyckel till att trivas i sina andra kläder.

 37. Jag är 27 och jag vet inte riktigt vad som hänt men ingenting sitter bra på mig längre? Det känns som om jag bor i mjukisbyxor och enkla, långa linnen, skittråkigt.. tröttnade på att köpa gina-leggings som bara faller i bitar, provade hms men de halkade ner direkt istället. Det känns som det enda som finns att välja på är antingen för stort eller för smått? Både när det kommer till byxor, linnen, tjocktröjor osv, så konstig kan väl inte min kropp se ut? Att jag sen inte kommer i strlk 44 i byxor hos en kedja men kommer i 40-42 hos en annan gör ju att det blir väldigt frustrerande att ens prova kläder, orka bära med sig tre par byxor i vardera 6 storlekar in i provrummet o hoppas att ett par passar liksom? Ska vi protestera och gå nakna eller vadå? Eller kanske i pyjamasbyxor? De brukar faktiskt sitta bättre än vardagsbyxorna… Det var ändå lite peppande att läsa att jag inte är den enda som är med om det här även om det är irriterande att klädbranchen uppenbarligen inte gör kläder för olika kroppar..

 38. Åh, känner helt och hållet igen mig!!! Känslan av att spegelbilden inte stämmer med hur jag tycker min kropp ser ut. Har dessutom bestämt mig för att jag vägrar anpassa mig till det mode de dtörre kedjorna anser att jag ska klä mkna kurvor i (dvs tält)! Jag har börjat handla kläder fr ngt engelska märken på nätet, dem passar min kropp mkt bättre, och så loppis och vintage, annars hade du varit svårt.

 39. Jag känner igen mig väldigt mycket i detta. Det är ju så oerhört sorgligt!! Ofta när man köper något där det verkar som att syftet är att det ska vara bekvämt (som stora trosor) så är det ändå inte ett dugg bekvämt eller fint.

 40. Älskar verkligen stämningen i detta kommentarsfält! Så mycket tips och hjälp! Kul när vi kan peppa och stötta varandra!

  Inte för att det inte brukar vara bra här men det blir extra roligt när det diskuteras, tipsas och hjälps åt!

  We go girls! ?

 41. Ååå känner igen! Precis så! Tyvärr… när jag väl hittar kläder som ser fina ut, så sitter de så konstigt. Och skulle de nån gång sitta okej så är det nått dåligt jobbigt material …

 42. Oj, det kändes som jag skrivit texten själv.
  Är väldigt smal men hyfsat bystig och formig och då passar ju inget! Bh:ar skaver i ryggen så huden väller över. Trosor sitter åt över höfterna men glappar runt skinkorna. Avskyr den synliga troskanten.. Allt är gjort för kvinnor utan rumpa och bröst. Alla urringade omlottklänningar blir extrema, precis som du säger att allt väller ut. Medan raka klänningsmodeller får en att se stor ut för att någon annat fyller ut formen. Själv har jag skippat retroklänningar sen några år av ungefär samma anledningar. Orkar inte med strumpbyxor som går sönder hela tiden, man förbrukar ju en handfull per vecka. Och sömmar som klämmer år på fel ställe, två midjor… Jag är surfare och aktiv i yrket och vill ha snygga men ganska oömma kläder. Vilket lett till att jag får kommentarer att jag klär mig osött eller androgynt, vilket är helt skevt påstående egentligen. Men snyggt är det! Det bästa jag vet såhär års är jeans, rediga timberlandkängor och en linneskjorta och/eller rejäl ulltröja. Skönt, varmt, rejält, och KVINNLIGT!

 43. Det gäller att hitta ett märke som passar din kropp. Det finns uttalat en viss form hos stora företag. Zara t.ex har frankt kroppsideal som form med stor byst och sen liten kropp osv. Jag gillar Filippa K, de brukar passa mig och Wera som jag köper på Åhléns. Ett tag designade jag egna kläder för precis min egen kropp. Väldigt praktiskt…och dyrt. Det vore väl något för dig! En klädlinje.

 44. Känner exakt samma. Jag kan uppskatta min kropp på ett helt annat sätt när den är naken än när jag har kläder som skaver eller sitter åt helt fel. Klänningar är ett skämt för mig. Antingen är midjan placerad vid revbenen eller så är de hemskt korta. Jag har inget problem med att visa benen, men att visa rumpan så fort jag böjer mig framåt känns inte särskilt aktuellt. Skjortor glipar mellan brösten oavsett storlek och då har jag inte ens särskilt stora bröst. För att inte tala om trosor. Lindex hade sköna och bra med lagom hög midja som inte skar in nånstans, men sen bytte dom material och nu har jag varianter som antingen ger mig fyra skinkor eller helt glider ner under dagen. Ett par trosor gick tom sönder i grenen vid andra användningen. Där stod jag med en trosa som såg ut som ett hårband runt höften. Å andra sidan fanns det ju inget kvar som kunde korva sig mellan skinkorna, men ändå.

 45. Jag är 36 år och har fött tre barn. Jag tycker att Lindex är grymma på både trosor och kläder. Det känns som att jag har hittat rätt. Däremot sätter jag inte min fot på H&M, Vero Moda eller Gina Tricot. När jag är utomlands så handlar jag på Banana Republic, både för att jag gillar kläderna men också för deras service.

 46. Jag har precis lärt mig sy klänningar, ett enkelt mönster på en ärmlös modell. Sitter perfekt så nu blir det många av den. Syr av olika retrotyger så de blir ändå väldigt olika, och unika! På vintern kan man ha top under. De klänningar som passat mig bäst annars har jag köpt på Indiska. Mjuka A-linjeformade, passar mig som har stor byst, lätt överviktig men förhållandevis smal midja

 47. Men ja! Jag kan förvisso ha en del
  Klänningar från tex H&M men jag skulle så gärna hitta ett par välsittande byxor, eller för all del jeans!! Stora vrister och vader och lår i en blandning av muskler och fett. Rumpan är ganska stor och muskulös, midjan är mindre och höfterna är varken smala eller breda. Byxor är helt omöjligt!! Passar de på benen är de på tok för stora i midjan. Har aldrig hittat ett par som passar i midjan för de byxorna fastnar i knävecket haha. Och jag tycker att byxor och jeans är så himla, himla snyggt. Och allt som passar till byxor förstås.

 48. Kan rekommendera affären Folk i Malmö: http://www.folkmalmo.se/se/
  Klänningar som passar alla former och alla storlekar. Inte billiga men håller hur länge som helst. Har pendlat mycket i vikt under de senaste åren men oavsett om jag varit XL eller M har jag alltid hittat plagg som passar på Folk.

 49. Så sorgligt! Alla, jag menar alla som man pratar med om detta känner samma sak – det är otroligt svårt att hitta bra kläder. Problemet för mig är att jag har ingen normal kroppsform och är liten och överviktig. Inga affärer har något som passar mig och det jag köper måste alltid sys om och läggas upp. Det värsta är hur misslyckad och ful de stora kedjorna som HM och Lindex får en att känna sig. Idag finns inget annat än långa tunikor. Folk borde bojkotta dessa affärer!

 50. Jag handlar gärna från COS, som jag sett att du också har haft något plagg ifrån 🙂 Men jag handlar bara på second hand, alltså allting. Jag har dels alltid varit så fattig, men nu när jag har jobb och maken jobb och barnen är lite större, och vi kanske är lite mer medelsvenssons… eller näe, men närmare iaf, så kan jag inte handlar i vanliga affärer ändå, pga miljö och all överkonsumtion som sker. Får ont i magen av att gå in på H&M och se sååå mycket kläder i exakt samma. Det gör ont i hjärtat att veta att så många lider för att vi redan rika svenska ska kunna handla billigt…
  Önskar dock att jag var lite mer duktig på att sy och sådär, hade varit kul att kunna konstruera om kläder jag köper också 🙂
  Men jag har alltid älskat din stil Clara, och det var du som inspirerade mig för 9 år sedan att börja handla second hand. And now I can´t stop! 😀

 51. Jag kör tonåringsspåret. Eller snarare det sportiga. Är inte världens atlet men har insett att träningskläder är så jävla sköna samt att det numera är acceptabelt att gå till sitt jobb i leggings och hoodie. Så det är det jag gör nu. Jag lajvar förortshiphopare light och sportar stora adidaströjor med färgglada träningsskor. Jag har till skillnad från många andra mammor inte blivit större, utan istället helt förlorat alla mina former. Det känns sådär med två skinnlappar till tuttar ibland men jag har ju åtminstone inga problem med att få på mig kläder! Att ha tight på överkroppen är jag inte längre bekväm med, och där har vi ytterligare en fördel med sportlooken. I värsta fall går jag hem som en hurtig tvåbarnsmamma som tränar för tjejvasan. Men egentligen handlar det bara om att jag är less på allt som har tight passform, spets, hårda linningar, flippriga knappar och pressveck ?

 52. Jag började sy mina egna kläder för några år sedan, så nu har jag nästan alltid klänning, jeansen ligger oanvända i garderoben och jag tänker att jag ska rensa ut dem men sen tänker jag att de är dyra och att jag kanske nån gång vill använda dem ändå?

  Så klänningar har jag som sitter bra på min kropp. Det svåra är då strumpbyxor. Varför sitter allt åt så hårt i midjan? Min lösning är att klippa små små hack i linningen så de blir lite större längst upp. Men de sitter ändå åt.

  Ett klädmärke jag ändå har en del av (förutom Marimekko) är Me&I. Jag har en kompis som säljer såna så jag brukar få komma på hennes träffar och jag fascineras varje gång av att vi är så många olika kvinnokroppar men att kläderna ändå sitter fint på flera av oss, trots att det bara brukar finnas en storlek att pröva.

 53. Jag känner igen mig på pricken i det du skriver! Är kurvig och av normallängd men kläderna jag hittar passar allt som oftast kvinnor som är långa och som har smala lår och liten rumpa. Skärpning klädindustrin!!!

 54. Jag kan rekommendera intimissimis BH:s! De finns flera utan bygel som är superbekväma och ger bra stöd utan att klämma. Kanske inte så vanligt med intimissimi i Sverige, jag kände inte till det förut, det är ett italienskt märke. Det finns här i Schweiz, och jag har sett affärer i andra länder med.

 55. Kolla in King Louies klänningar, det är mitt absoluta favoritmärke! Många omlott-modeller (med bra passform för brösten) och fina mönster. Klänningarna smiter åt på exakt rätt ställen och ger smickrande passform. Jag, (som annars har extremt svårt att hitta kläder som passar min kropp p.g.a svankrygg och breda höfter) bara älskar dessa klänningar! Vill ha tajt i midjan och vidd över höfterna.

 56. Alltså ja! Så sant. När det kommer till plus size-kläder (jag drar storlek 52) så verkar de designas av folk som aldrig sett en tjock människa, eller så har de bara sett en tjock människa och utgått från att alla har samma proportioner. Så himla värdelös passform. Och stört omöjligt att köpa kläder i butik här i Sverige eftersom utbudet är så begränsat (t ex HM har plockat bort plus-avdelningen från sina fysiska butiker på många ställen runt om i landet)… Nu blev det visst en rant om plus-kläder specifikt. Jag förstår inte hur passformen kan vara så off i både icke-plus-storlekar och plus-storlekar, det är som att en designar för någon sorts snäv bild av hur kvinnor kan se ut, istället för att ha insikts om att kvinnor i verkliga livet finns i så många olika former.

 57. Ack, ack, ack så sant! Jag kommer fortfarande ihåg den lördag för några höstar sen då jag skulle gå ut och köpa mig en ny svart rak vardagskjol, vilket är basen i min jobbgarderob, en bas som jag sen kompletterar med olika toppar och tröjor samt (inte minst) vintagekavajer från 40/50-tal. Efter att svettigare och svettigare ha provat mig igenom ett oändligt antal svarta kjolar som bara inte överhuvudtaget satt på mig – passar det över höfterna så är det tre storlekar för stort i midjan och vice versa – så var jag gråtfärdig. Jag gick och satte mig på en fin restaurang och beställde in en läcker lunch och ett glas vitt vin för att lugna ner mig och trösta mig. Men det är ju lite synd om man ska bli driven till alkoholism bara för att klädesbranschen ser ut som den gör. 🙂

  Till saken hör att jag inte är överviktig, inte har någon särskilt speciellt konstig eller udda kropp – liksom Clara så tycker jag till och med (numera) att min kropp är ganska snygg – men jag har bröst, midja och höfter/rumpa. Det borde ju inte vara något problem för en kvinna, tycker man, snarare tvärtom (se till exempel http://www.scienceofrelationships.com/home/2013/11/11/curves-ahead-the-science-of-female-waist-to-hip-ratio-and-at.html). Men tyvärr är kläder idag sydda för vad jag kallar UOS; dvs Unga Olympiska Simmerskor, alltså långa, magra, muskulösa 20-åringar med breda axlar, nästan inga bröst, nästan ingen midja och definitivt inga höfter. För mig var det en uppenbarelse när jag upptäckte att på 50-talet var det JAG som var idealet – 50-talskläder sitter som en smäck på mig. En gång träffade jag modeskaparen Lars Wallin på en konferens och började ´prata med honom. Å, jag var beredd att kyssa honom när han sa samma sak. “Jag gör kläder för kvinnor” sa han “för att kvinnor ska känna sig vackra, men det är ett problem att alla modeller idag är så unga och så nedbantade att de knappt har några kvinnliga former, så de kan inte bära upp mina kläder”.

  Så vad gör man om man inte kan beställa sina kläder från Lars Wallin? Vintage är definitivt ett svar i mitt fall. Ungefär halva min garderob är vintageklänningar, dräkter och kavajer från 40- och 50-talet. Men det täcker ju inte alla behov. Emmy är ett (visserligen dyrt) märke med retrostuk som fungerar för mig. Någon har nämnt Esprit jeans, och jag håller med. Det är hittills i alla fall det enda märke som jag ibland får till det med vad gäller byxor/jeans. Vad gäller underkläder rekommenderar jag varmt Primadonna. Dyrt men sitter bra och varar länge. Att kunna sy själv (och ha tid till det) vore ju optimalt men är inte i nuvarande läge i alla fall en lösning för mig. Däremot vill jag påpeka att det inte är så olösligt dyrt som många tror att låta sy upp kläder hos en professionell sömmerska. Det var ju faktiskt vad alla gjorde som inte kunde sy själva före konfektionens genomslag på 1900-talet. Att köpa färdiga kläder som inte är måttanpassade till den som ska bära dem är ett väldigt nytt koncept som egentligen faller på sin egen orimlighet.

  Visst kostar det betydligt mer än hos H&M – men inte mer än många konfektionsmärken som finns där ute och som sitter helt kass på mig. Och när man låter sy upp ett plagg så satsar man förmodligen på ett material i god kvalitet och en modell som både är klädsam på just mig och relativt tidlös, och då varar den länge, så jag skulle vilja hävda att det betalar sig i längden. Om man inte kan tänka sig att sy upp ett helt plagg så kanske det ändå kan vara en idé att köpa något som är vackert och i god kvalitet och som nästan passar och så låta en sömmerska ändra. Fast då ska man kanske kolla upp i förväg (öppet köp?) att det verkligen går att ändra just det här plagget i just det här avseendet. Oftast innebär det att hellre köpa för stort än för litet, för det är lättare att ta in än att lägga ut. Jag köper regelmässigt saker som passar över byst och/eller höfter och låter sen ta in dem i midjan.

  I många år trodde jag att det var mig det var fel på och strävade efter att försöka passa in i de kläder som fanns på marknaden. Det gjorde mig alltså svettig, gråtfärdig och desperat. Numera anser jag att det är marknaden det är fel på och går i stället in för att få fram kläder som passar mig. Det gör att jag känner mig betydligt lugnare och gladare och vackrare!

 58. Haha, ” om man inte vill klä sig som en tonåring men ändå inte känna sig som en tant” – precis som jag jämt brukar säga. Jag är 38år och mitt klädmotto är “färgglad, annorlunda, snygg och speciell men vuxen!”
  Vad är det med detta tonårsmode, hur länge till ska det hänga i egentligen? Det är överallt! H&M, Zara, Vero Moda, JC, Mango, Vila, Lindex, Åhléns, MQ – tonårskläder så långt ögat kan nå! Buhu…

  1. Jag kommer lite från andra hållet mot vad många har beskrivit som ett problem här. Jag är kort (157) och smal (45kg). Orättvist kanske många tycker men för mig är det inte heller lätt. Alla dessa ‘tonårsbutiker’ som ni beskriver är snarare de enda som passar hyfsat (även om mycket är för långt även där). Men som är 37år och med ett kontorsjobb där jag vill vara välklädd vill inte jag heller se ut om en tonåring. Vilket tyvärr lättt blir fallet- eftersom tex Hm främst riktar sig dit med lite billigare material o snitt på just den typen kläder (kavajer, finare klänningar) När jag försöker köpa lite mer ‘mogna’ märken (typ filippa k, rodebjer, dagmar, tiger) för att just se lite mer elegant och skräddad ut är det mesta alldeles för stort. För långt och helt fel proportioner, axlarna för breda, midjan hamnar på höfterna, kavajer slutar för långt ner på benen, osv. Kläderna bär mig-inte tvärtom som det bör vara. Så att ‘bara’ vara smal löser inte heller allt.

   1. Hej till alltid för långt och helt fel proportioner, säger jag som är 1.60 med rak pojkfigur.

  2. Jag har precis fyllt 38 🙂 Här handlar jag:
   – Beyond Retro
   – Cissi och Selma
   – Bergelin
   – Rino
   Färg, glatt, figursmickrande och tidlöst! Beyond Retro har en superbra och prisvärd outlet i Malmö. Övriga tre finns oxå i butiker men hemsidorna är super!

 59. Jag har tyvärr inte unnat mig något härifrån än, men

  http://www.esterinflow.se

  verkar ha gedigna kläder. Snälla mot rumpa och bröst, dessutom är de så otroligt vackra att man dreglar! Tips till alla som gillar vintagestilen!

 60. Efter mycket letande har jag hittat ett märke som passar mig precis. Masai clothes. Där finns precis rätt modell för min kropp- timglas, ganska lång- som framhäver det jag vill framhäva och döljer det andra. Tunikor som jag har hela våren, sommaren och hösten. Sitter bra, och är så sköna! Feminina utan att vara flickiga eller damiga. Nästan hela min garderob kommer därifrån numera. Jag har helt slutat gå i andra butiker- jag hittar ändå inget där! Nyligen fick jag slänga en favorittunika som slitits ut. Det var med stor sorg jag skildes från den……..

 61. Hej Clara!
  Skapa ett samarbete med Cissi&Selma på Bondegatan 7. Om du inte sett deras grejer kanske kanske du blir jätteglad. De sponsrade mig när jag släppte min första skiva! ♥ Tack för att du är så go. ♥

 62. Precis sådär sa min mamma när hon var 70. Att hon inte ville se ut som en tonåring men ej heller känna sig om en tant. Så det verkar som om kläder för vuxna kvinnor som vill känna sig fina alltid har varit en bristvara. Och vuxna är vi ju ändå större delen av våra liv. Inte sant?

 63. Åhh, så många fina tips i det här kommentarsfältet. Älskar också att så många stolt berättar om deras kropp och hur den inte passar i kläder utan är så mycket finare utan. Det känns som att personen bakom tangenterna riktigt sträcker på sig ❤ Ett inte alls lika bra tips men en aha-upplevelse för mig var här om veckan när jag köpte en JEANSSKJORTA. Mjuk o stretchig, helt ok att ha lite oversize men min blev lagom då jag tänkte den skulle bli lös o ledig (var ju det där med storlekarna hehe). Jag veck upp ärmarna två varv så det blev trefjärdedelsärm precis som jag gjorde på allt innan graviditet och amning och bullmammaliv och kände mig precis sådär fin som jag vill känna mig ?

 64. Jag använder bara träningskläder numera, förutom ett par långa silkesskjortor som jag drar över träningtigthsen när jag ska vara fin och som döljer allt 😛 Vettifan om jag någonsin kommer klara av att köpa kläder igen…

 65. Hej! Jag känner igen mig själv i det, ful i vissa kläder, fin i andra kläder som sitter bekvämt, på kroppen. Men får själv kritiska kommentarer om dekoration på byxbenen, jag är för gammal, upprepar sig flera gånger” du är inte 20, inte 30, inte 40, snart 60 år. Man förändras, blir fetare. Men det tänker jag sätta stopp för. Träna bort fläsket och äta sundare klä mig snyggare och bekvämare i jeans och vintage topp, långkofta, långt hår. Men tyvärr tycker endel något helt annat, jag ska väga 60 kg till 163 cm lång vara små mullig, klä i stl. L på dam kläder och kort klippt hår. Det är avskyvärt att inte få bestämma över sin egen kropp. Därför är jag mycket deppad. Då känner jag mig så jävla ful. Som jag skrev MIG ÄGER INGEN annan än jag själv. Annars blir jag vansinnigt sköt er själva och skit i andras liv ni är bara så jävla avundsjuk på mig. PS. Jag är en jeans och shorts kvinna.

 66. Hej! Jag känner igen mig i det du beskriver, känner obekväm i snor tajta jeans, känner att får ont i knä. Antingen köpa några storlekar större eller träna bort fläsket på magen och låren. Äta rätt kost dricka bara vatten, inget annat, slopa sockrad mat och mellan på för och eftermiddag. Nu kommenterar jag inte någon annan än mig själv, jag känner mig obekväm som kvinna, men är van och orkar inte bry mig, är van att andra styr mig hur jag ska se ut i håret exempel, inte ha långt hår, inte klä mig i håliga byx knä, inte för stor tröja. Jag undrar vem jag är. En osäker hjärnskadad ful kvinna?

 67. Känner i gen mig i vad ni skriver. Har hittat lite ovanliga märken kläder på stortmode.se som är en sida med större storlekar, upp till 54.