Fin i kläder

När vi ändå håller på att prata om att känna sig ful i kläder – vill jag prata om att känna sig fin i kläder. För trots all min klagan har jag ju en del garderobsfavoriter. Som är nästintill perfekta (fast kanske inte riktigt ändå). Generellt kan jag säga att jag älskar klara, starka färger. Mönster och feminina snitt. Gärna äldre plagg – utan att jag för den skull vill känna mig som en femtiotalslajvare. (Obs absolut inget fel i att lajva femtiotal! Känns bara som att jag är förbi den tiden i min stil)

Den här röda gamla klänningen kommer från en släkting till Jakob. Underbar färg och fint mönster. Hade jag fått välja hade jag dock haft lite längre ärm. Och en extra knapp i ringningen.

Den här gula loppisfyndade solklännningen. Herreje vad jag känner mig chic i den! Perfekt med fickor också. Alla klänningar borde ha fickor. Observera Palmgrensväskan som jag fått av min syster. Har för mig att hon loppisfyndade den för en tjuga.

Denna svarta lilla vintageblåsa. Med axelvaddar och perfekt snitt. Även den här klänningen är dock lite väl kort i ärmen. Tycker inte om att behöva ha kofta för att inte känna mig naken. Känner mig också lite utklädd när jag bär helsvarta plagg. Jag är ju mer van vid knallfärg.

Den här vintageklänningen med stor rosett i nacken är en favorit. Fram för fler rosetter! Dock lite opraktiskt med ryggrosett då man får puckelrygg under koftan. Och kofta vill jag ha när det inte finns ärm.

Älskar den här lilla sommarklänningen som egentligen är en byxdress från åttiotalet som min syster sytt om till mig. Dock väl kort. VARFÖR är allt så kort? Har man långa ben blir den ju dessutom extra kort. Det räcker med att någon snyter sig för att den ska flyga upp.

Denna gröna omlottklänning från Myrorna är en klassiker i min garderob. Jamen den är så vansinnigt snygg bara! Finns inga fel på den. Skjortkragen och färgen är underbar. Axelvaddarna sprättade jag dock bort. Det bästa med omlott är att man kan ha det både under viktuppgång och viktnedång. I den här har jag pendlat tio kilo och ändå kunnat bära den utan problem.

Nu är det typ fem år sedan peplum-midjor var inne men jag älskar dem fortfarande. Perfekt snitt om man vill ha pennkjol men ändå behålla lite vidd över magen. Midjan blir smalare och höfterna bredare. Perfekt ärmlängd har den också, den här klänningen jag fyndade på Beyond Retro. Min syster sydde om den för att den skulle passa mig bättre.

Detta blåa fodral med blommönster, intag i midjan och liten puffärm är fantastiskt sött. Ett loppisfynd jag sprättat bort axelvaddarna på. Dock föredrar jag när kjolar slutar precis under knät istället för ovanför.  Det är mer smickrande för benens form. Besvärligt också att knapparna sitter i ryggen. Den är helt omöjlig att ta av och på utan assistans.

Det här är också ett loppisfynd. Perfekt ärmlängd för att inte känna mig naken utan kofta. Men egentligen alldeles för kort kjol för att jag ska vara helt bekväm. På vintern är det väl okej för då har jag ändå 120 deniers svarta strumpbyxor under – men som barbent är det blottarläge om jag böjer mig fram för att lyft upp en unge.

Den här superenkla sommarklänningen hittade jag på Emmaus i Borås i somras. Tror dock att det är en bara något år gammal klänning från Indiska. Sådan är samtiden. Det man hittar på loppis är ibland bara ett år gammalt. För femton år sedan hade det aldrig hänt

Tycker så mycket om blommorna som har något fyrtiotaligt över sig. Och ärmarna är väldigt fina. Men efter bara några tvättar blev klänningen urblekt och sladdrig som en gammal disktrasa. Synd på en sådan bra modell. Att det ska vara så svårt att tillverka något som har god kvalitet, passform och smickrande snitt?!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

53 kommentarer på “Fin i kläder”

 1. Håller med dig gällande ärmlängd. När korta ärmar är väldigt korta känner jag mig naken och dessutom tycker jag att de gör mina överarmar knubbiga. Ett I-landsproblem men ändå en aning frustrerande när man hittar plagg som är bra i övrigt.

 2. Så fina!
  jag har ingen “garderob” att tala om alls.
  För 5 år sedan gick jag ner nästan 70mkg i vikt och den garderoben jag byggt upp fram tills dess var ju såklart oanvändbar. Var sen viktstabil i två år innan jag gick upp 10 kg och det mesta var återigen obekvämt. Ett år senare blev jag gravid och gick upp 10 kg. Gick ner 5 kg och nu gravid och gått upp 5 kg. Jag är inte minsta brydd över de extra kilona, de kommer försvinna efter denna graviditet men jag har INGET att ha på mig. Ingen basgardeob eller inga gamla klassiker osv.

  Är 183 cm lång, lång överkropp och korta ben och nertill har jag stl 52 och upptill stl 46, ganska oproportionerligt med andra ord. Svårt att hitta kläder som funkar.

  Däremot fastnade jag i det du sa. Om man har långa ben så blir klänningar kortare. Är det inte snarare så att om man har oproportionerligt lång överkropp så blir allting kortare över rumpan?

 3. Å! Mina favoriter är de båda blå småblommig klänningarna. Bra när de ser lite ut som vanliga t-shirts på ärmarna tycker jag 🙂

 4. Håller med om allt, förutom längden på kjolen, för mig får den gärna sluta straxt ovanför knäet men absolut inte vara kort när det är precis så som du säger, att lyfter man upp en unge visar man hela rumpan! Det är så svårt tycker jag att känna mig snygg o bekväm samtidigt. Visst kan man visa både klyfta o rumpa i kortkort även efter att man blivit mamma o fyllt 30 men jag är inte bekväm i det längre. Däremot vill jag ju inte behöva känna mig tantig för det. Du får nog lov att starta klädlinje nu. Ibland hittar man ju fina kläder men de e alltid för dyra då igen.

 5. Jag älskar korta kjolar och klänningar och på sommaren är det det enda jag har på mig.
  Mitt tips för att kunna röra sig lika fritt i det som i ett par jeans är att ha ett par svarta cykelbyxor under, en känner sig mycket mer påklädd och riskerar inte att visa underkläderna för allt och alla. 🙂

 6. Drömmen för mig är att jag någon gång hittar en Palmgrensväska till en vettig peng. De är ju så himla, himla fina!

 7. Fantastiskt att samma dag få ta del av din poesi och detta om kläderna. En fantastisk bloggerska och blogg, helt enkelt.
  Tack så mycket!

 8. Blev alldeles förälskad i skorna på andra bilden <3 Och den sista klänningen såg otroligt skön ut, tråkigt att den blev så dålig efter tvätt 🙁 Annars var den grön-rutiga (?) klänningen min absoluta favorit, sjukt snygg. Kanske ska satsa på omlottklänningar? Pendlar själv mycket i vikt och det känns som om inte ett enda plagg i garderoben sitter bra. Tack för tipset 🙂

 9. Jag blev förvånad att din omlottklänning från Camilla Thulin inte var med i ditt svep.

 10. ÅÅååå, jeg elsker den gule kjolen din Clara!!! Etter at jeg så den på bloggen din har jeg lett etter noe lignende. Men den er jo second hand, så det er vanskelig å finne. Det lages jo ikke så mange slike kjoler i dag, dessverre. Men jeg skal aldri slutte å lete 😉

 11. Du är fin i dina klänningar Clara. Jag har inte samma stil och smak men det betyder ju inte att jag inte gillar de på dig. Däremot så ÄLSKAR jag Palmgrens väskorna. Min mamma hade en med dina ‘jobbpapper’ när jag var liten och tror hon helt slet ut den med tiden (mycket papper och lång karriär). Hon måste någon gång på senare år köpt en ny för när jag gick igenom hennes väskor efter att hon dog förra året så fanns det en där. Hur fin som helst. Den har nu flyttat hem till mig. Inte har jag så mycket användning för den just nu med två småbarn och jobb som läkare men varje gång jag ser den så blir jag så glad.

 12. Den där snygga prickiga klänningen du hade på Bertils kalas tycker jag att du borde ha tagit med! Tycker den är så snygg på dig. Sen hade du en gång nån grön… grönblå kanske?? klänning när du var med i Gokväll… var det den du visade här? Minns att jag såg dig och tänkte att det var en så lyckad modell och färg på dig! Och den du har på din bild i Expressen gillar jag också!

 13. Fantastiska klänningar! Jag vill också ha 🙂 Tyvärr är jag inget bra på att leta på second hand för jag har inte tålamodet.. Hade Myrorna eller Emmaus i Göteborg haft personal shopper hade jag utnyttjat det direkt!

 14. Men var är din egendesignade Jumperfabrikklänning?! Fram för skryt om äkta finheter som du gjort själv. Kram!

 15. In awe! Såå fina kläder, börja läsa din blogg 2008 och nästa dött av avundsjuka på dina second hand fynd 🙂 du o dina bloggläsare är i största allmänhet så fina och vet inte om det är rätt forum men av ngn anledning skriver jag här för vet inte riktigt hur jag ska reagera… någon kanske kan hänvisa mig rätt? På mitt jobb är det en manlig kollega som hela tiden vill kramas när vi ses, är på lite olika delar på jobbet så ses ej varje dag (som tur är). Några gånger har han kysst mig på kinden o jag har liksom ignorerat det pga tänkt “äsch det var väl inget” men samtidigt tyckt det varit jobbigt. Fick igår en ask med chokladhjärtan och vet inte hur jag ska hantera situationen. Tilläggas kan att han är dubbel så gammal (25 o 50+)! Dumt nog tänker jag att det kanske e ngt jag gjort fast vet ju innerst inne att jag inte överhuvudtaget har ngn “skuld”, är också rädd att det kan bli problem med repressalier eftersom vi på arbetsplatsen i högsta grad är beroende av varandra. Finns det ngn här som varit med om liknande? Jobbar ju kvar men har sån dålig känsla i magen inför jobbet imorgon. Tusen tack clara för finaste bloggen!!

  1. Prata med din chef! Tala om att du känner dig obekväm med det här. Och om du törs, ta upp det med kollegan, säg att “nu har vi nog passerat en gräns för vad som känns professionellt och bekvämt på arbetstid”. Vill kollegan då ta det utanför arbetstid är det bara att säga att du inte är intresserad av det.

   Lycka till!

  2. Usch vilken idiot. Kanske är ett kontroversiellt tips, men kom ihåg att man får ljuga hur mycket som helst för att slippa såna där övertramp. Ljug helt utan någon skam, om det hjälper dig. Jag vet att man ska prat med chefen och sånt men vågar man inte så skäms inte för att ljuga om att du har skaffat pojkvän. Han väljer väl antagligen att inbilla sig själv att du är intresserad. Typ skicka tillbaka asken och skriva tack men jag har pojkvän, det finns inget för honom att göra då.

   Men orkar du/ vågar du så är såklart Åsas tips bättre! Vill bara säga att man har all rätt i världen att ljuga sig blå för att slippa ouppskattad uppvakning.

 16. Starta egen klädlinje vore underbart! Själv kan jag inte ha klänningar. Den enda gången man ser kvinnor i klänningar för några år sedan är midsommaraftonsmorgon näår alla från stan ska till landet.

  1. Inte då, jag har alltid klänning (utom just idag faktiskt! men Marimekkobyxorna ville ut ur garderoben just idag) och många av mina kollegor jobbar faktiskt också ofta i klänning!

 17. Så himla fina kläder! Tänker att det finska märket IvanaHelsinki kanske är nåt som faller dig i smaken? Ganska tidlöst sådär, och dessutom helt fantastiska mönster!

  1. Jag har köpt kläder på “tantaffärer” sen jag var typ 17, då jag insåg att min kropp inte passade i lågt skurna jeans och för små toppar från HM. Gick i endast klänningar i flera år och fick jämt komplimanger för dom – tack vare modernt hår/smink/skor så såg dom liksom inte så tantiga ut längre. Har rätt stora bröst så ville ha något som inte blev vulgärt, och gärna långs ärmar, eller iallafall som täcker överarmarna – kolla “business”-avdelningar!

 18. Alltså den där bilden på dig i den gula solklänningen!!!! (Infoga: smiley med hjärtögon). Allt är perfekt! Minns den från förra gången du publicerade den för att allt är så sabla fint på den. Vill ha allt.

 19. Alla dina klänningar gör mig så glad!
  Har själv en fantastisk samling med klänningar som hänger i garderoben. En tredjedel av dem passar, har tyvärr vuxit ur de andra under ett och ett halvt års tid. Men nu är jag less på det, vill inte behöva köpa nytt när det redan finns plagg hemma. Till sommaren planerar jag att de passar igen.

 20. Jag vill så gärna fråga en sak men riskerar att låta dryg och otrevlig. Men jag vill inte vara varken dryg eller otrevlig utan undrar bara, ok? Så: har du naturligt inåtpekande fötter eller är det en fotopose?

 21. Vilka vakra bilder på vaker tjej i vakra kläder!
  Får man välja favoritbilder? Då är för mig den här sista klämmingen, men även bilden med svart-vita outfiten med hatten, nummer 4 bakifrån räknat. Du klär så fint i kjol i knälängd eller direkt ovanför knäet!

 22. Jag har slutat ha klänning för det finns ingen jag tycker om. Jag vill ha klänningar med kort ärm, som ända gar ner en bit pa överarmen, i svala tyger, som inte är för uringade fram eller bak och som inte är för korta i kjolen. Har sökt i flera ar men hittar inget och jag är urkass pa att sy. Sa numera har jag mest t-shirt och shorts, och ibland kjol.

 23. Håller med flera andra i kommentarsfältet – starta ditt eget märke (eller gör ett samarbete med en klädkedja, kanske?)! ? Hade garanterat blivit jättefina, kvalitativa kläder!

 24. Jättefina klänningar! Älskar blommiga klänningar med knyt i midjan speciellt mycket ♥.

  Förresten, bara av ren nyfikenhet: vad har du för utbildning(ar)? 🙂

  Trevlig fortsatt vecka!

 25. Jättefina klänningar! Tycker särskilt om den sista! Synd den var i dålig kvalité. Kram

 26. Wow älskar snitten på alla dina klänningar!!! Vilken guldgruva ? Å vill ha du är så snygg i alla!

 27. Vilka otroligt fina klänningar! Du har verkligen hittat de rätta snitten som du klär som allra bäst i. Sedan måste jag säga att du också passar jättebra i ditt långa, storlockiga hår med pannlugg. Fantastiskt!

 28. Du är såå fin i dina vackra klänningar att du inte någonsin borde känna dig ful. Vackra kvinnliga klänningar som verkligen framhäver dina fina kurvor!

 29. Cykelbyxor är bra att kombinera med korta klänningar. De ska inte synas, men fungerar som en försäkring mot pinsamma situationer. Då kan man slappna av och känna sig bekväm, samtidigt som man kan leka med barnen, gunga, sitta på golvet eller vad man nu vill.

 30. Dina ben ser perfekta ut oavsett om kjolen slutar över eller under knäna. Glöm aldrig det!

 31. Den där svarta vintage klänningen fick mig att svimma. Säg till om du vill skänka den. 😉

 32. Åh vad jag ÄLSKADE de här två inläggen. Så frustrerad man kan vara när man ska köpa kläder och hur galet det är att det ska behöva vara så? Det är ju en sån lycka och trygghet att ha kläder man känner sig snygg i!

 33. Blir så nyfiken när du skriver att du känner dig naken pga kort armlängd, kan du berätta ner om hur du tänker där? Du har så klart rätt till dina känslor men jag kan nästan lova att de allra flesta som ser dig inte tänker “naken!” när de ser dig i barärmat. 🙂

  1. Alltså jag menar inte naken som i nudist utan jag känner att mina armar är nakna när de saknar ärm 🙂 vilket de de facto också är

 34. Läser artikeln om dig i Kupé. Vill ha din fina cerise kofta. Ull förmodar jag. Vilket märke är det. Var köper jag den?
  Svara helst till min mail.

 35. ”Perfekt med fickor också. Alla klänningar borde ha fickor.” Ja!! Snälla, snälla…mer fickor åt folket! Miss Clarity med fickor, ja tack!