• Inlägget är ett annonssamarbete med Schär •

Glutenfritt bröd och veganska pålägg

Jag har många kompisar som är glutenintoleranta eller väljer bort gluten av andra anledningar. Och jag tycker att det är så svårt att veta vad jag ska erbjuda dem på när alla andra vid bordet äter vanliga smörgåsar. Gluten är  ju ganska knepigt – för det finns tillsatt i så många olika produkter jag aldrig ens reflekterat över.

Jag fick i uppdrag av Schär – som är marknadsledande på just glutenfritt färskare bröd – att testa deras nya sorter Sandwich Mörk och Sandwich Frömix med Chia.  Och dessutom ta fram två smarriga veganska röror som passar ihop med brödet. Det var spännande att prova ett helt glutenfritt bröd, för det har jag aldrig gjort förut. Jag blev förvånad över hur likt vanligt bröd det var!

Schärs bröd innehåller inga konserveringsmedel eller artificiella smak- och färgämnen. De är dessutom laktos och vetestärkelsefria vilket jag tycker är toppen. Med den smarta återförslutningsbara förpackningen håller sig brödet färskt längre. Schär finns i vanliga matbutiker och nu behöver du inte leta efter det glutenfria brödet i frysen längre – du hittar det i den glutenfria brödhyllan!

Avokadoröra med citron och koriander är ett otroligt gott pålägg. Toppa mackan med körsbärstomater och lite chiliflakes för hettans skull.

Het vegansk avokadoröra med koriander  (4 portioner) :

2 avokado

1-2 matskedar citronsaft

Ett rejält knippe koriander

Tabasco 3-4 droppar

Chiliflakes och salt

Schärs glutenfria bröd Sandwich Mörk

Körsbärstomater

Gör så här:

Mosa avokadon med en gaffel i en skål. Häll över citronsaften och klipp ner koriandern. Smaka av med tabasco, chiliflakes och salt.  Bred avokadoröran på en skiva Sandwich Mörk och skär över körsbärstomater. Avsluta med lite chiliflakes på toppen.

En mustig röra på soltorkade tomater och vita bönor mättar bra på mackan – som är rik på fiber och innehåller chiafrön.

Vegansk tomat- och bönröra med smak av citron (ca 4 portioner ) :

Stora vita bönor (tetra på 380 gram)

Soltorkade tomater (ca 100 gram)

3 msk olivolja

1 msk citronsaft

Den yttersta gula citronzesten från en ekologisk citron.

En finhackad vitlöksklyfta

Salt, peppar

Färsk persilja

Äppelskivor och salladsblad

Schärs glutenfria bröd Sandwich Frömix med Chia

Gör så här:

Skölj av de vita bönorna och lägg dem i en matberedare. Blanda ner de soltorkade tomaterna. Häll på olivolja, citronsaft, citronzest och en vitlöksklyfta. Kör i mixern till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar och addera lite mer olja ifall röran känns för tjock. Avsluta med att klippa över färsk persilja. Bred röran på brödet och lägg på tunt skurna äppelskivor. Lägg på ytterligare en brödskiva och skär sedan dubbelmackan till två trekanter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 kommentarer på “Glutenfritt bröd och veganska pålägg”

 1. Jag tål inte gluten och tycker schär gör superbra grejer! Godaste brödet och kakorna 😀 och superbra när det är utan vetestärkelse!

 2. Återförslutningsbara?! Jag som stör mig halvt ihjäl på att just deras förpackningar är så makalöst dåliga! Omöjliga att forcera och med en extra, liten onödig bricka inuti.
  Jaja, gott ser det ut! Har snöat in lite på förpackningar bara…

  1. Haha… Har heller aldrig fattat hur man försluter dem. En plastpåse och klämma runtomkring förpackningen brukar vara lösningen. ?

 3. Är själv glutenintolerant och vill inte ta i schärs grejer ens med tång. Att deras bröd skulle vara färska kan dessutom stark ifrågasättas. Tiden från bakdatum till bäst-före-datum brukar vara oändlig. Brödet på hyllorna i affären kan vara flera månader gammalt och smakar därefter (även om det kanske blivit något bättre på senare år?).

  Ett bättre tips för dem som av olika skäl inte äter gluten är att gå till det frysta sortimentet. Glutenfritt bröd gör sig bäst nybakat eller nytinat.

  1. Håller med om att man försöker undvika dessa bröd, är också glutenintolerant. Torrt och svampigt. Sempers frysta limpa “grovt med fibrer” ska de va!

 4. Åh, vad kul att du sammarbetar med Schär! De gör verkligen de bästa glutenfria produkterna.

  Förresten, ÄLSKAR din och ericas podd! Du är grym på radio, minns det sedan början av din karriär och från Sommar i P1. Hoppas på fortsättning! Du är grym på en hel massa annat med.

 5. Åh vad roligt! Jag äter glutenintolerant och även om de flesta grejer kan göras glutenfria blir jag så glad över maträtter som är riktade direkt till mig/oss. Detta lät jättegott!

 6. Har celiaki sen ett antal år tillbaka och personligen tycker jag att det enda positiva med Schärs bröd är att det är utan vetestärkelse. Som en del andra kommenterat är brödet varken särskilt färskt eller särskilt gott. Det godaste och nyttigaste glutenfria bröder bakar man själv. Glutenfri filmjölkslimpa är extremt enkelt att baka och blir supergott. Den enda produkterna jag gillar från Schär är annars deras petit beurre-kex (som inte säljs i Sverige) och deras mjölmix C “Pâtisserie” som också är utan vetestärkelse och funkar väldigt bra till mjuka kakor.

 7. Eftersom jag tycks vara både laktos- och glutenintolerant + överkänslig för mycket, t.ex xanthagummi och guarkärnmjöl, som tyvärr finns i sempers goda knäckebröd och fiberskorpor, så är det schär som gäller.. eller friggs goda ekologiska majs eller bovete knäckebröd. Men som sagt, ibland vill jag ha mjukt bröd. Tack för gott recept (låter åtminstone gott. .) på röran. Bra att du är noga med vem du samarbetar med. Allt gott!