Vem är den där Erica egentligen?

“Varför får vi inte veta mer om Erica?!” undrar poddlyssnare ibland.  Självklart ska ni få veta mer om denna enastående kvinna. Det finns mycket intressant att rota i. Varför är hon så hemlighetsfull kring sin kända bror? Varför vill hon leka radiogud? Vilken är hennes pinsammaste stund och vad gör hon egentligen med sina blomkrukor på handikapptoaletten? Jag tar mitt uppdrag som intervjuare på allvar och ställer henne mot väggen.

Erica har jobbat som journalist sen jag själv bara var 10 år gammal. När jag var i tjugoårsåldern lärde vi känna varandra när hon intervjuade mig. Vi klickade direkt. Jag minns att jag tyckte att Erica var så tjusig med sitt blonda rufsiga hår och rolig med sitt underfundiga språk. Och sedan fick jag upptäcka att hon är  en briljant skribent och radiomakare.

Jag och Erica har gjort en massa radio ihop under åren – och när vi blev utmattade ungefär samtidigt bestämde vi oss för att jobba mer tillsammans. Erica lämnade sitt jobb på Sveriges Radio, blev min webbredaktör och nu gör vi podden ihop.

Här kommer nu ett helt avsnitt med svar på frågor som jag vet att poddlyssnare och bloggläsare undrar över.

Vad vill du själv veta om Erica? Om du tycker att jag missat någon fråga i avsnittet skriv en kommentar!

Du kan följa Erica på instagram @iccodahlgren där finns bland annat bilder från podden och annat vi gör ihop.

Musik: Himlen över Hedlunda av Olov Antonsson.

Den här veckan har det varit svårt att se nya poddavsnittet i iTunes app Podcaster. Tyvärr inget vi kan påverka. Men om du prenumererar på En Underbar Pod i Podcaster får du nya avsnittet ändå. För dig som lyssnar här via bloggen och genom Acasts app spelar problemet ingen roll.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

38 kommentarer på “Vem är den där Erica egentligen?”

 1. Blev så glad över att ni gjort detta avsnitt! Liksom många andra lyssnare av podden så tycker jag att Erica verkar vara en riktigt härlig person! Var roligt att lyssna och lära känna henne bättre, mitt intryck av henne som ytterst sympatisk och klok består och fördjupas.
  Då jag jobbade i butik ett tag, då lät jag frustration och ilska gå ut över kartonger som skulle plattas till för återvinning. Effektivt.
  Jag känner igen mig i det hon berättade om att inte kunna jobba inom vården då empatin slår fel – att man är för inkännande och därmed blir deprimerad. Skulle Erica räkna sig som en HSP personlighet? (Jag är det och gissar på att hon är det.) Håller även med Erica om skvaller.

  Jättefin bild på Erica förresten; vacker, ser snäll och lite busig ut. 🙂 Som jag också uppfattar henne.

  1. Kul att du gillar avsnittet!

   Hade aldrig hört talas om det här med HSP innan Clara berättade om det. Gjorde nu lite kvickt ett nättest för att kunna svara dig. Hmm, fick lite motstridiga poäng. Har tex lätt för att känna sympati men kan å andra sidan stanna länge på en fest… tja kanske inte det mest seriösa testet.
   Kan absolut känna igen mig i delar av det som Clara och du beskriver. Men tror och hoppas samtidigt att jag skulle kunna passa bättre i vården i dag nu när jag är dubbelt så gammal som jag var när jag provade det sist.

   1. Jag kan känna igen mig i väldigt mycket av HSP personlighet men det finns ju olika varianter och nyanser och jag är den (ofta) utåtriktade. Finns mycket att läsa på nätet om detta om du är intresserad. Glad påsk lite i förväg!

 2. “Skvallra” som synonym till prata är intressant, funderar på om det är dialektalt? Ibland ser jag ordet “surra” i norrländska sammanhang, använder ni det? Ligger inte för mig som skåning 🙂

  På tal om Skåne hade det varit roligt att höra hur det kom sig att Erica jobbade på Radio Kristianstad! Var det bara kort vikariat eller bodde du fast i Skåne?

  1. Hej Lovisa,
   jag hade utbildat mig i Småland och jobbat på Sveriges Radio i Växjö i några omgångar så när jag fick erbjudande från radion i Kristianstad tyckte jag det lät kul. Ville se mer av Sverige och tyckte det var fantastiskt att gå runt i Tivoliparken och flanera längs Helge å! Det var bara ett sommarvik och kul. Men som du kanske hörde i poddavsnittet Swenglish hade jag ett handikapp i och med att jag inte fattade alla dialekter och absolut inte danska!

   Surra – jo, du har helt rätt. Det används nog minst lika mycket som snacka. “Vad surrar ni om?” och jag har också hört “Ska vi surra ihop oss?” 🙂

   1. Roligt! Ja Kristianstad är en fin stad, och som uppväxt på Österlen var ju “Radio Kristianstad, hundraett-komma-fyyy-raa!!” vår lokala radio 🙂 Minns med fasa allt dansband och Elvis som spelades, men jag var väl knappast målgruppen heller som barn och tonåring! Lyssnar själv nästan bara på P1 nu som vuxen, men har lagt märke till att P4 nuförtiden ofta spelar 80- och 90-talsmusik, och log åt mig själv över att ha blivit så “gammal” att jag tycker det är bättre än P3 🙂 Antagligen en helt naturlig utveckling!

    1. Helt naturlig!

     Alltså det spelades en Elvis-låt i timmen när jag jobbade där på 90-talet. Ett av mina första uppdrag var att åka och intervjua en undulat som självklart hette Elivs och den fågeln gjorde en sorts Elvisimitation om jag minns rätt.
     Jag spelade in fågeln, begrep inte ett jota av vad pippin sa, men när jag kom hem och spelade upp materialet blev arbetskompisarna lyriska. De hörde ju vad unulaten sa på elvis-skånska. Vi fick med fågeln i P4:s rikssändningar den dagen och först när bandet gick ut i radio hörde jag också att fågeln sa “puss puss Elvis är mammas gosse”. Det var kanske min största stund på P4 Kristianstad ;D

 3. Haha på tal om att beskriva sig själv med tre ord… minns en vän som beskrev sin storebror som “besk, barsk och bitter” 😛

 4. Vilken tur att vi “inte är kloka” så ni har läsare och lyssnare ? tack för ett trevligt samtal idag också. Glad påsk till er!

 5. Erica är underbar – självdistansen, humorn och de kvicka formuleringarna 🙂 Vilken härlig kvinna!

 6. Jätteroligt med ett avsnitt om Erica, hon verkar vara en så härlig person! Fast det verkar ni ju båda vara i och för sig 🙂 Tack för en superbra podd!

 7. Hej!
  Första gången jag lyssnar på din och Ericas podd och började med avsnittet om Erica. Älskar att Erica undrar vem som ska lyssna på ett avsnitt bara om henne och jag sitter och blir helt fast! Tycker ni har en sån härlig avslappnad ton till varandra (och dialekter) o har redan börjat lyssna igenom fler avsnitt, så du kan hälsa Erica att det var ett intressant avsnitt om henne 😉 Vill också tillägga att jag har läst din blogg i åratal och vill bara tacka dig för allt härligt du delar med dig av! Nu blir det till att börja följa podden också 🙂

  1. Åh Tina,
   Clara sms:ade just din kommentar så att jag absolut inte skulle missa den. Så glad att du gillar podden och välkommen in i poddlyssnargänget! 😀

 8. Alltså!

  Er pod är så rolig och bra att jag inte kan jobba. Jag ska skriva klart två artiklar till i morgon men det går inte att lyssna till och skriva samtidigt. Det är liksom mycket mer än bara bakgrundljud.
  Låter klyschigt men ni är en glädjepunkt i vardagen.
  Intelligent, nära och ofta väldigt roligt, tack!

  1. Förlåt att vi stör dig – men jag kan inte hjälpa att bli väldigt glad och tacksam över äran ☺️? Lycka till med artiklarna

 9. Åh massor av kärlek till er båda! Underbart program, som alltid! Jag är lite nykär i Erica (haha), hon verkar så trygg och fin som person. Sådär som jag själv skulle vilja vara, men saknar nödvändig livserfarenhet för att framstå som. En fin förebild som jag gärna skulle vilja höra mer om/av ?

  PS. Erica har inte du gjort “tankar för dagen” någon gång i P1? Eller har jag bara drömt det?

  1. Hej Majja och tack för fin kommentar!

   Du har hört helt rätt. Jag gör Tankar för dagen i P1 och om bara ett par veckor är det dags igen för existentiella tankar kring utmattning, det har vi ju pratat en hel del om i podden också 🙂

 10. Jag ser fram emot att lyssna på avsnittet – sparar det lite till för att dra ut på njutandet! 😉
  Är smått förhäxad av den gula jackan som Erica har på sig på bilden, en sån fantastisk färgbomb! Vart är den köpt, måntro?

  Tack och kram på er, ni gör min favoritpodd!

  1. Hej Catrin,
   kul med en njutningsmänniska 😉

   Kappan köpte jag i Paris för några år sen. Jag hade siktat in mig på en handväska men när jag såg den här apelsingula kappan kunde jag bara inte låta bli. Vårkappa i Paris i april kändes så rätt. Också utan en ny handväska.

   Hoppas du gillar avsnittet!

 11. Så himla bra avsnitt. Har också saknat att höra mer från Erica. Piggar upp nu när man är höggravid (bf på söndag) och dunderförkyld, så man knappt vet varken ut eller in. Heja er! Kram

  1. Oj, när jag läser din kommentar kommer jag ihåg att många vänner också var just dunderförkylda när de skulle sätta ett nytt mirakel till världen. Men det gick bra för dem alla, så jag tror på dig på söndag (eller när det nu smäller)! En påskbaby – så fint!

   Glad att du gillar avsnittet. Vi ska göra fler som du kan lyssna på när du ammar sen 🙂

   Lycka till med alltihop!

 12. Så himla trevligt avsnitt! Har också varit sugen på att höra mer om Erika!
  Och det är något mer ers röster tillsammans som bara gör en lugn!
  Drack kaffe i vårsolen och lyssnade och bara njöt!

  1. Hahaha! Blir så glad över att du vet vilken bok jag menar!!
   Såg boken på loppis nu som vuxen och ville köpa den av ren nostalgi, men kom sen på att det ju vore helt meningslöst för den står hemma hos pappa än ;D

 13. Haha! Fet, snarstucken och långsint var tamejfan bästa personbeskrivningen jag hört! Vem vill inte ha mer av den varan?

  Erica, det är nåt med dig som gör att jag vill ha dig som terapeut? Så härligt lugn röst och kloka och roliga funderingar. Jag är också väldigt analytiskt vilket för med sig ett sjukligt negativt ältande (som ger ångest). För mig tar det sig i uttryck i tvångstankar. Vore spännande att höra er resonera kring ältande och hur man kan hantera det. Några tips?

  Tack för en härlig podd ❤️

  1. Hej Lisa,
   ältande är ett bra ämne – Clara har också pratat om att vi borde ta upp det. Hon är duktig på positivt ältande också så det kan bli ett kul program. Där kanske vi kan lära oss något. Jag skriver upp det i min gula podd-anteckningsbok!

   Ler när jag läser att du gillar “säg tre ord om dig själv” 🙂 Det är nästan bara humor som kan bita huvudet av ältandet tror jag. Är rädd att jag skulle vara en urusel terapeut eftersom jag själv skulle älta det min ältande patient ältade. Gul glad påsk!

 14. Det var ju jättekul så länge det varade….var tvungen att pausa och sen har jag inte fått igång poden. igen. (Jag lyssnar från Claras blog )…..vill ju höra allt ni har att säga……ni har ett så bra co drive mellan er!
  Glad Påsk! o Glad Vår! ????????????