• Inlägget är ett annonssamarbete med Jordan •

Belöningskalender och tandborstningstrix

Att få små barn att borsta tänderna kan vara lite av en utmaning. Med vår äldsta har det gått ganska enkelt – men vår yngsta kille är otroligt envis och man kan få lirka och trixa för att han ska gå med på det. Jordan har tagit fram en belöningskalender som man kan låta barnen fylla i när de borstar tänderna. Ett himla bra tips för den som behöver hjälp på vägen.

De senaste två veckorna har vi testat att borsta med belöningskalenderns hjälp – och till min glädje går det riktigt bra! Vi har faktiskt inte utfäst någon “belöning” de ska få för att de borstat tänderna – men det kan man såklart göra. För vår sexåring var det märkvärdigt nog att få färglägga en ny “box” efter tandborstningen.  Ifall du också vill prova kalendern kan du ladda hem den här.

Bloggläsare som följt mig länge vet att jag för många år sedan bloggade om att jag var skeptisk till fluor. Jag fick med rätta många kommentarer och en hel del kritik – och har sedan dess läst på flera olika studier för att kunna ta ett bättre underbyggt beslut. Och som jag tidigare nämnt så ändrade jag mig när jag förstod att fördelarna med fluor i tandkräm verkligen överväger de eventuella riskerna. Jag är glad för att ni sa åt mig på skarpen!

Men det är viktigt att välja en tandkräm till barnen med anpassad fluorhalt. Eftersom små barn kan ha svårt att spotta ut tandkräm och istället sväljer ner den. Och på rekommendation från vår tandläkare undviker jag både till mig själv och barnen tandkräm med SLS som är ett skummedel som kan verka irriterande på känsliga slemhinnor och som dessutom är svårt för naturen att bryta ner.

Jordan släpper nu två nya barntandkrämer med anpassad fluorhalt som dessutom är fri från SLS! Och så har tandkrämen en mild smak som mina barn gillar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 kommentarer på “Belöningskalender och tandborstningstrix”

 1. Hej Clara, vill bara ge dig en stor eloge – det är så sjukt viktigt (särskilt i dagens samhällsklimat) att kunna ändra sig baserat på fakta – att faktiskt ta sig tid att försöka ta reda på hur saker ligger till, och sedan ändra sig – och dessutom berätta om det! Det kanske låter fånigt, men jag tror vi alla borde göra det mycket mer – vare sig det är hälsofrågor eller miljö eller invandring eller vad det nu kan vara (ju mer komplext, desto svårare är det förstås att hitta “fakta” men det går alltid att fatta MER välgrundade beslut). Vi har alla tendenser att tro och tycka vissa saker, men inte alla som klarar av att ifrågasätta sig själva…. Tack!

  kram

 2. Vad roligt att du gjorde ett eget inlägg om detta med fluortandkräm, jag minns att jag reagerade på ditt skeptiska inlägg på den tiden.
  Om man ska hålla utkik på tandkrämstuben, ska man leta efter SDS då eller heter det något annat i innehållsförteckningen?

 3. De där “runda” tandborstarna från Jordan (på bilden) är också himla bra, de har korta borst och passar fint till någon som inte vill gapa så mycket! Och greppvänlig för en vuxen som hjälper med borstning 🙂

 4. Vad glad jag blir av människor som du, som läser på ordentligt och faktiskt kan ändra åsikt utan att det är något märkvärdigt! Också fint att en välläst bloggare “vågar” gå emot anti-fluorhetsen. Jag, som tandsköterska, kan förstå oron över fluor men det är just väldigt mycket oro som sprids som löpeld utan hejd. En titt i backspegeln över fluorets verkan säger också sitt. Rätt fluortandkräm med rätt fluormängd. <3

 5. En sak jag lärde mig redan när jag skulle köpa första tandkrämen till min dotter var att undvika dem med “godissmak”, då har de svårare för att vila använda vanlig tandkräm när de blir större.
  Bra att du tar upp detta, för det är sååå viktigt md tandvård!
  Jag har alltid varit supernoga med det och typ ALDRIG slarvat utan borstat innan jag märkt att hon skulle duka under..;)

 6. Världens bästa tandborsttips för barn, funkar alltid. När jag var 12 år och satt barnvakt för en envis 4åring kom jag på tandtrollsleken och har använt lekenmed stor framgång med egna ungar men även andras.
  Recept: Ta ett barn mellan 2-10 år. Fråga med lekrösten om barnet har några tandtroll. Be att få kika lite i munnen. Sedan utbrister du ‘nej det kan inte vara möjligt!!Har du ett monstertandtroll i munnen? Nej hjälp, -får monstertandtrollet vara i din mun och bita sönder dina tänder. Ungen skakar på huvudet. Va ..vad säger tandtrollet?? Han säger att jag inte kan ta honom. Ska jag försöka? Ungen nickar. Fram med tandborsten och jaga troll biltandtroll, krokodiltandtroll, nästandtroll, hitta på och ungen säger vilka olika sorts troll du skall jaga bort med borsten. Funkar varje gång och roligt har man.