Så njuter jag av andras avundsjuka

När någon visar avundsjuka mot mig tänds en gnista i mitt bröst. Jag känner mig smickrad, pinsamt nog.
Erica däremot blir bara rädd och orolig av andras avund. Hon verkar inte ha fattat hur användbar avundsjukan är för att hitta rätt i livet! Det är väl därför hon klipper med slö sax i foton av gamla vedersakare…

Veckans nya poddavsnitt har en bitter smak. Vi grottar ner oss i avundet och bakar apelsinkakor med bittermandel för att njuta av smaken på tungan. Finns det inte något ljuvt i bitterheten? Jag tycker det. Avund kan vara destruktivt, men också en riktigt jädra energikick!

Musik: Himlen över Hedlunda av Olov Antonsson

När vi spelade in veckans avsnitt glömde vi fota av kakorna – så i  helgen bakade jag dem på nytt för att kunna fotografera. Stressad som jag var höftade jag mig igenom receptet. Och istället för fina knappformade kakor med gaffelavtryck plockade jag detta missfoster till kakbak ur ugnen. Blev så arg att jag slängde allting i soptunnan.

Men min faster plockade upp det igen. Och gav alla vid bordet varsin sked och sedan åt vi det smuliga misslyckande från bakplåtspappret. Ihop med alldeles för starkt kaffe med massa sump eftersom jag i ilskan måttat fel…

Så! Sätt igång och var avundsjuka på min bakkonst nu! Och mina härliga fikastunder! Eller testa att baka själv. Men följ receptet och ge fan i att höfta.

Receptet på apelsinkakor med bittermandel:

Vi utgick från ett recept från mytaste och gjorde en sats mördeg och blandade i rivet skal från 1 apelsin (bara den gula delen av skalet) och en halv riven bittermandel.

Blanda 4 dl vetemjöl
200 gram mjukt smör
1,5 dl strösocker
1 ägg

Som du hör i podden tycker jag mördegen är enklast att arbeta med om smöret först är tillräckligt varmt när man blandar ihop degen, sen kan du gärna lägga den färdiga degen i kylskåp tills den svalnat och blivit hårdare igen. Då är mördegen lätt går att forma. Går förstås ännu lite fortare om du snabbkyler degen i frysen.

Vi kramade ihop den svalkade degen till en korv och skar sen skivor av degen som rullades till bollar.

Tryck till varje liten degboll med en gaffel så får du kakor med ränder. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda i ugn 175 grader i ungefär 8-10 minuter.

Fotnot: Efter inspelningen upptäckte vi att en sockertång förstås både kan vara den tjusiga tång jag pratar om som man har på fikabrickan för att ta sockerbitar ur sockerskålen med. Det kan också vara en grövre tång som Erica pratar om, en tång man använde förr för att nypa av egna bitar från en sockertopp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

25 kommentarer på “Så njuter jag av andras avundsjuka”

 1. Jag skulle göra drömmar för ett tag sen, såna där fluffiga smuliga kakor. Blev platta. Jag smulade ner dem i muslin och fick sötmusli till frukost i flera veckor 🙂

 2. Jag håller med om att det finns en skillnad på att vara avundsjuk och missunnsam. Avundsjuka på det sätt som Clara beskriver som avundsfrisk kan väl absolut vara en drivkraft och något bra. Och då kan man också bli smickrad om någon är avundsjuk/frisk på en.

  Medan missunnsamhet är otrevligt både att känna och att bli utsatt för. Och fullt förståeligt och rimligt om Erica blir orolig och obekväm om hon upplever att någon känner så gentemot henne – beroende på hur starkt den andra känner missunnsamhet och hur personen är lagd så kan ju hen försöka sätta käppar i hjulet.

  Intressant att avund skulle bero på nåt sorts – felaktigt – tänk att det är “begränsad tillgång” och att man då kan bli missunnsam. Lättare att förstå då.

 3. Avundsjuka kan ibland leda till bitterhet. Bättre att ersätta avundsjukan med att kunna glädjas med andras framgång mm. Att inte jämföra sej med andra, känna tacksamhet och vara nöjd med det man har får mej att må bra och känna ett lugn.

 4. Kom på att ni pratade om avund mot “kvinnliga väsen”, det känner jag igen mig i, är själv lite klumpig och ograciös. Tycker det var lustigt att du Clara känner dig okvinnlig – du är ju själva sinnebilden för kvinnligt/feminint; kurvig, långt hår, vacker, huslig, pysslig, moderlig…

  1. Alltså Erica är underbar Jag älskar de här inläggen hon gör och skulle så gärna ha henne som storasyster ?

 5. Clara, jag är inte avundsjuk men ujujuj vad vacker du är på fotot ☺️Väldigt fin må jag säga!

 6. Några fler önskemål kring teman
  – drömmar, vad drömmer ni om? Privat? Professionellt? Vad längtar ni efter?
  – guilty pleasures, Klara har redan berättat att hon äter godis medan barnen får morötter, vad njuter ni av som inte riktig anses vara “ok”? Eller som ni inte berättar för andra?
  -att ge upp, när är det ok att ge upp? Sluta försöka? Vem är en vinnare och vem för en hopplös kamp mot väderkvarnar? När ska en fortsätta kämpa och när ska en släppa taget?

 7. Du skriver så himla personligt och fint och elegant på nåt sätt. Jag tycker att det är en väldigt skön paus från andra (vanligtvis välskrivna?) bloggar där det numera verkar gå inflation i att uttrycka sig så barnsligt som möjligt typ “pga kul”, “prick just nu”, “för att därför”. Ville bara nämna det.

  1. För att inte tala om alla bloggare som “hoppar”! Hoppar in i duschen, hoppar in i bilen, hoppar in i ett möte….. kära jestanes!!

   Religiösa Clara hon svär över sina apelsinkakor. And I love it!!!! 🙂

 8. Själv blev jag avundsjuk när jag såg avsnitten om Mandelmanns gård. Men verkligen inte missunnsam. Istället blev jag peppad nog att börja bygga upp en egen köksträdgård och utnyttja den underbara fruktträdgård vi faktiskt har på vår gård. Så avundsjuka är helt klart bra också!

 9. Jag jag testat dessa ikväll samtidigt som jag lyssnat på ert Poddavsnitt ❤️ Dessa gick rasande hem
  Tack för dagens guldglans

 10. Är det inte så att det är förebilder det handlar om?
  När jag var ung hade jag några kvinnor som förebilder som var några år äldre än jag.
  Nu är jag själv äldre och har fortfarande förebilder att sträva mot som är äldre än jag.
  Men, eftersom jag är “gammal” nu, så har jag även många yngre som förebilder.
  En förebild för mig är någon som man blir peppad och glad av, som gör saker man gillar.
  Erica och Clara, ni är ju bra exempel på fina, roliga förebilder!
  Tack för kul program. Kram ?

 11. Super! Sjålvm avundsjuk på smala kvinnor och effektiva och på rika oc hi viss mån pedanter och praktisaka och de som kan laga mat hahhahahha!

 12. snälla skriv inte att dina konstiga kakor är som “missfoster”. jag tar väldigt illa upp av det ordet. det gör nog fler som också haft olika erfarenheter.

  1. Synd att du har dåliga erfarenheter, men det är lättare för dig att sluta läsa eller hoppa över ett ord, än att Clara på sin blogg ska försöka skriva med ord som behagar varenda läsare. Det är tyvärr omöjligt. Lycka till med att bearbeta dina demoner <3

 13. I ugnen nu, fast fick byta smaksättning pga avsaknad apelsin. Och pärlsockret är slut. Kör på lime och ingefära istället och hoppas på att turen vänder!

 14. Haha ja vilket härligt avsnitt! 🙂 Avund är något jag försöker att inte lägga energi på, men det dyker ju upp då och då som en oinbjuden gäst. Mest blir jag avundsjuk på folk jag känner eller är bekant med. Kändisar tänker jaga tt dem blir duktiga på sin talang, men när jag känner ett rövhål som blir framgångsrikt kan jag känna “hur fan kan hen om det inte händer XXX”. Oftast är det inte åt mig själv jag blir avundsjuk utan åt andra jag anser mer lämpliga den framgången. Men det är ändå ganska sällan, tack gode gud för det. Däremot blir jag oftare ledsen när det går dåligt för dem jag älskar. Typ “kan inte det där hända Donald Trump eller Anders Breivik istället för min XXX”. Jag tror man blir missundsam och avundsjuk när man jämför sig själv, och jag brukar vara duktig på att hitta skäl att inte jämföra mig. Så det är nog därför det är väldigt sällan jag känner så. Som att, om någon köpt hus och jag ville det, tänkte jag “men dem har ju jobb, det har inte jag” och då känns det liksom rättvist och sporrar mig istället för att sänka mig.

 15. Hög igenkänning! Och den där delen om kvinnliga väsen! Jag känner igen det så väl! Har ni sett Mozart in the jungle och Flesh and bone?