Vår veranda är verkligen juvelen på huset och den tog vårt ganska skruttiga hus och gjorde det riktigt fint! Jag ska inte ta åt mig äran för det hela för det är min arkitektkompis Ulrika på Marstorps Byggnadsvård som har hjälpt mig med att rita upp den och färgsätta på lämpligt vis.

Att se henne arbeta är ganska fantastiskt – så stilsäker och snabb och med öga för detaljer. Jag har också gett Ulrika uppdraget att tänka ut hur vår hall ska planeras. Vi ska bygga om den (förhoppningsvis i höst) och då vill jag ha hjälp att tänka smart kring förvaring. Just nu är hallen nämligen ett stökigt kaos.

Ulrika säljer Ottossons Linoljefärg i den gamla gårdsbutiken där vi förut sålde våra grönsaker. Och det är toppen att kunna kila förbi och få hjälp att hitta rätt nyanser och köpa på mig olika små provburkar.

Jag har varit dålig på att måla med linoljefärg förut. Mest av gammal vana och det faktum att det inte funnits någon butik på nära håll att köpa färgen i. Men nu är det ändring på den fronten!

Till verandans knutar prövade vi ut en grå nyans som funkar till putsen på vårt hus. Den ska målas om nästa sommar så då kommer den stämma ännu bättre överens med fasaden.  Fast vi kom riktigt nära redan nu!

Den svagt smutsrosa nyansen på panelen är inte helt ovanlig på gamla byggnader av både puts och trä och gifter sig riktigt fint med det engelskt röda runt fönsterna. Fast det var ett evigt blandande och prövande för att få till exakt rätt nyans.

Den ena ytterdörren på verandan är grön och den andra är engelskt röd precis som fönstren och det är också fint ihop med det rosa.

Rabatten framför huset ska få gå i rött och vitt och gult (äldre sorter såklart) för i våra befintliga rabatter är det rosa, vitt och lila.  Så här vill jag ha knalligare färger. Det blir också mer spännande att våga mixa rött med rosa – än att fortsätta i samma snälla, milda färgskala som huset. Se bara hur fint det är med knallröda pellisar mot pastellerna ovan!

När man väljer växter till rabatterna kan man tänka att de skuggigaste rabatterna ska ha de ljusaste blommorna. I norr, skugga eller kvällssol klyser vita blommsterklasar klart. Men vid en solig vägg försvinner de lätt. Då är gult, rött, orange, choklad och svarta blommor bra alternativ som inte förtas av solskenet.