Skapa stilen – Lantligt gammaldags barnrum

Jag fick önskemål om att skriva ett inlägg om hur man skapar ett barnrum med lantlig och gammaldags känsla. Såklart kan jag göra det! Viktigt att dock att poängtera att man visserligen kan inreda i äldre stil – men att det ändå inte blir precis som det var förut. Gammaldags barnkamrar innehöll väl en promille av de leksaker som finns i dagens barnrum. Och långt tillbaka sov ju barnen snarare i en kökssoffa än i ett eget rum. Men okejrå. Nu kör vi!

Det första man ska tänka på är att välja bort alla möbler från IKEA och nyare kedjor. Besök istället secondhandaffärer, antikaffärer och loppisar. Och håll utkik på Blocket, Reshopper eller Tradera efter de bästa fynden. Bannlyst plastboxar som förvaring och ersätt dem istället med pappboxar. IKEA har fina som funkar – men på loppisar kan man också hitta prickiga, rutiga eller blommiga om man har riktigt tur.

Tapeter med mönster är såklart toppen i ett barnrum. Småblommigt, rutigt, med cowboys och indianer eller något annat retrotema. Cath Kidston har flera fina tapeter som känns som hämtade ur en engelsk barnbok från femtiotalet! Annars har Sandbergs tapet och Boråstapeter också ett fint sortiment. Och tapetsera hela rummet – fondväggar är ett ganska modernt påfund.

Välj bort nya lampor och ersätt dem med gamla (byt dock ut elen i dem så att de blir säkra). Istället för en skarp taklampa – placera ut många smålampor och riktbara golvlampor.

På väggarna kan man sätta upp gamla ramar funna på loppis. Håll utkik efter halvtrasiga barnböcker på loppis – skär ut sidorna och rama in dem som fina barnvänliga motiv. Eller leta efter gamla barnrumstavlor med kattmotiv eller söta hundvalpar.

Stringhyllor eller massiva trähyllor är att föredra framför plywood eller laminat. Jag har rara porslinsfiguriner från förr i barnkammaren. Men de står högt upp långt från klåfingriga barn. Längre ner står mer lekvänliga saker.

Trasmattor älskar jag! Ett måste i alla äldre hem. Så himla smart grej också eftersom de vävts av gamla trasiga kläder, lakan och tyger.

Fina kvalitetsleksaker i trä är också bra för den rätta looken.  Strykjärnet har min mamma haft och strykbrädan fyndade jag på loppis och klädde om med en bit tyg jag hade över sedan förut.

Tänk utanför boxen. Nattduksbordet bredvid sängen kan vara en liten byrå byggd av en sockerlåda med isolatorer i porslin som knoppar. Eller en söt gammal barnstol funnen på loppis och målad i någon fin färg.

Såklart ska gamla söta väskor få hänga framme.

Koffertarna hade jag som liten och min mamma hade dem innan dess. Sockerlådor med lock är också bra förvaring för alla möjliga grunkor och mojänger.

Pelargoner passar i ett äldre barnrum. Gärna i en loppad äldre kruka som den här.

Barnböcker – både nyare och äldre – med fina omslag kan få stå framme som en prydnad. En loppad tallrikshylla kan fungera som en fin bokhylla i barnrummet där tallrikarna ersätts med böcker.

På Myrorna hade jag en gång tur och hittade både soffa och stol i grönt med kurbitsmönster på. I perfekt barnstorlek.

En äkta gammal tapet är heller inte dumt att inreda med! Den här gula drömmen fann jag på loppis. Pigtittaren och byrån på det gamla klädskåpet är från mamma – och själva skåpet från en släkting till Jakob. Ångrar dock att jag målade det vitt för många år sedan.

Håll utkik efter färgglada klossar i trä och kvalitetsgrejer från BRIO i leksaksbackarna på loppis och returmarknader. Där har jag gjort de bästa fynden för bara några kronor.

Gamla barnkläder är ljuvliga men vill man inte klä barnen i dem kan man ju ändå hänga upp dem som dekoration.

Min gamla spjälsäng har båda barnen sovit i. Den rutiga tapeten känns som något ur ett engelskt barnrum från fyrtiotalet. Och jag mönstermixar med blommor för den rätta touchen! Av en gammal konsol och lite spetstyg tillverkade jag en sänghimmel.  En gammaldags växasäng eller en kökssoffa att sova i är också fint.

Bädda sängen med söta lakan. Ofta finns dessa billigt på loppis och har du tur hittar du monogramprydda med spets!

Små nätta förvaringsbyråer är finare än nybyggt dito. Även om de inte rymmer riktigt lika mycket…

Ja. Det var det hela. Hoppas ni fick lite inspiration för ett barnrum i gammal stil!

Då flyttade klippdockan Marit in i Folkes rum…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

25 kommentarer på “Skapa stilen – Lantligt gammaldags barnrum”

 1. Jag har blivit lite rädd för att köpa målade saker av trä, både t ex äldre brio-leksaker och annat, sen jag läste att de kan innehålla bly och därför inte är så bra ur barnsynpunkt, speciellt inte om de flagnar. Hur tänker du kring det Clara?

  1. Vet att BRIO använde sig av nickel och bly i metalldelarna på deras leksaker under 70-/80-talet nånting. Angående färg tror jag det är ganska lugnt så länge färgen inte flagnar(?), men en kanske inte behöver köpa det till en liten som fortfarande stoppar saker i munnen.

   1. Googlade mig till att leksaker som är tillverkade 1978 eller tidigare kan innehålla bly. Kan ju vara något att ha i åtanke om en är osäker.

  2. Å herre guuud vilka bekymmer dom ska ju inte ÄTA upp leksakerna det lilla dom suttar På dom lite på dom det är piece of cake barnen som hade leksakerna innan har ju överlvt
   Då är det farligare att gå ut genom dörren å ut på gatan du KAN ju bli överkörd

   1. Fast bly är inte “piece of cake”….

    Och märkligt resonemang att barn innan “överlevt”, själv tycker jag det verkar rimligt att inte använda sådant som kan vara skadligt. Utgår från att mina barn gör detsamma den dag de får barn, om deras nuvarande leksaker visar sig vara skadliga.

    Men låt du dina barn suga på bly, så låter jag mina ha giftfria leksaker.

   2. När en har valmöjligheter brukar åtminstone jag försöka göra det val som känns mest rätt för mig. Sen finns det ju såklart risker med allt, tror inte att någon har påstått att ens barn kommer falla ner död för att dom råkar ha en leksak från -72 hemma, lika lite som att det känns rimligt att låsa in sina barn för att dom kan bli påkörda, trilla illa från ett träd eller dylikt. Men där har jag ju också valmöjligheter, jag kan t.ex. välja att hålla mitt barn i handen när vi går i trafiken om jag vet att hen är benägen att springa iväg.

 2. Åh så himla mycket fina saker som ryms i detta inlägg! Föredrar verkligen ett sådant barnrum framför ett sterilt vit-grått och tror faktiskt att barn gör det också.
  Tyvärr har jag inte riktigt fått tiden att ta tag i vårt barnrum men nu har jag perfekt inspiration! :)Barnen är ju bara 3 och 1 år så de har inte riktigt varit så intresserade av rummet. Bara den äldsta som sover därinne på nätterna men snart flyttar nog leken in dit också.

 3. Fint innlegg! Har også innredet barnerommet med gamle hyller, vokseseng og eldre leker både med tanke på miljøet og estetikken. Når det finnes så fantastisk mye gammelt og fint som barna setter pris på, hvorfor bare kjøpe alt nytt?

 4. Väldigt fint! Blir nyfiken på två saker: brukar dina barn leka på sina rum? (Min fyraåring drar helst ut grejerna från rummet och leker där vi är istället. Fastän hans rum är jättetrevligt.) Och hur gör du om t ex Bertil vill sätta upp en Blixten McQueen-plansch som “stör estetiken”? Får han det? 🙂

  1. Haha, ja om han vill sätta upp en sådan affisch i framtiden så får han såklart det. Jag kommer låta honom inreda själv när jag är stor nog att få testa sig fram i sin stil. Det fick jag som liten och det har jag så mycket glädje av i mitt vuxenliv. Det har nog varit en av förutsättningarna för min karriär.

   Eftersom vi har barnrummen på övervåningen så är det begränsat hur mycket barnen leker där. De är mest i vardagsrummet på dagarna och där får de härja precis hur mycket de vill =) Små barn vill ju gärna hålla sig i närheten av föräldrarna.

   1. Tack för svar! 🙂
    Jag tänker som du gällande barnens egna inredningsidéer, men tyckte ändå jag var lite lurig när jag sa att Disneyplanscherna får vara på baksidan av dörren, hehe.

 5. Så fint!!
  Vi har också den ABC-boken och författarna måste seriöst ha ätit någon mystisk svamp eller nått när de skrev boken. Herregud vad stollig den e! ??

 6. Hej!
  Jättefin inspiration! 🙂 Undrar hur du fäster de gamla ramarna på väggen (ex ramarna med rådjuren)?

  Jag har själv samlat ihop en massa och tänkt göra nått fint på väggarna men fastnat lite i hur jag ska få fast dessa på väggen..?

  Tack på förhand!

  1. Detta undrar jag oxå ☺ många av de gamla ramarna som inte har någon upphängning alls eller väldigt sned så man måste hitta annan lösning. Vill gärna ha lite tips!

 7. Så fantastisk fint Clara! Jeg blir aldri lei av å se på de fine bildene dine. Å følge bloggen din er som å abonnere på en svensk versjon av det norske magasinet Lev Landlig – mitt favorittmagasin. Det er så koselig. Takk for at du deler så mye med oss 😉

 8. Jag är lite sen på bollen här och har precis upptäckt din blogg:) Jag blir superinspirerad av dig och det du gör. Jag inreder just nu mina barn rum efter en flytt och är på tapetjakt. Föll för den fina rutiga tapeten som du satt i sovalkoven, med den röda spjälsängen. Vad heter den?

 9. Jag ÄLSKAR såna här inlägg. Sitter i en lägenhet med på tok för moderna tapeter och misstrivs nåt enormt. Dina bilder är som en tröst och ger hopp. En dag kommer kanske tur till mig och jag får leva ut min dröm. Tills dess så bunkrar jag inspiration här hos dig. Önskar fler såna här inlägg som handlar om att skapa lantlig stil. Gärna med lite tips på höstblommor.

 10. Så skönt med barnrum utan vimplar i pasteller och plastbollhav i grått, vitt och svart. Allt ser ju lika dant ut! Jag planerar att inreda med ikea garderåber och en ny säng (120 säng så vi kan ligge bredvid och natta) men jag inspireras av material, färg och mönster. Tack!