Jag fick önskemĂ„l om att skriva ett inlĂ€gg om hur man skapar ett barnrum med lantlig och gammaldags kĂ€nsla. SĂ„klart kan jag göra det! Viktigt att dock att poĂ€ngtera att man visserligen kan inreda i Ă€ldre stil – men att det Ă€ndĂ„ inte blir precis som det var förut. Gammaldags barnkamrar innehöll vĂ€l en promille av de leksaker som finns i dagens barnrum. Och lĂ„ngt tillbaka sov ju barnen snarare i en kökssoffa Ă€n i ett eget rum. Men okejrĂ„. Nu kör vi!

Det första man ska tĂ€nka pĂ„ Ă€r att vĂ€lja bort alla möbler frĂ„n IKEA och nyare kedjor. Besök istĂ€llet secondhandaffĂ€rer, antikaffĂ€rer och loppisar. Och hĂ„ll utkik pĂ„ Blocket, Reshopper eller Tradera efter de bĂ€sta fynden. Bannlyst plastboxar som förvaring och ersĂ€tt dem istĂ€llet med pappboxar. IKEA har fina som funkar – men pĂ„ loppisar kan man ocksĂ„ hitta prickiga, rutiga eller blommiga om man har riktigt tur.

Tapeter med mönster Ă€r sĂ„klart toppen i ett barnrum. SmĂ„blommigt, rutigt, med cowboys och indianer eller nĂ„got annat retrotema. Cath Kidston har flera fina tapeter som kĂ€nns som hĂ€mtade ur en engelsk barnbok frĂ„n femtiotalet! Annars har Sandbergs tapet och BorĂ„stapeter ocksĂ„ ett fint sortiment. Och tapetsera hela rummet – fondvĂ€ggar Ă€r ett ganska modernt pĂ„fund.

VĂ€lj bort nya lampor och ersĂ€tt dem med gamla (byt dock ut elen i dem sĂ„ att de blir sĂ€kra). IstĂ€llet för en skarp taklampa – placera ut mĂ„nga smĂ„lampor och riktbara golvlampor.

PĂ„ vĂ€ggarna kan man sĂ€tta upp gamla ramar funna pĂ„ loppis. HĂ„ll utkik efter halvtrasiga barnböcker pĂ„ loppis – skĂ€r ut sidorna och rama in dem som fina barnvĂ€nliga motiv. Eller leta efter gamla barnrumstavlor med kattmotiv eller söta hundvalpar.

Stringhyllor eller massiva trĂ€hyllor Ă€r att föredra framför plywood eller laminat. Jag har rara porslinsfiguriner frĂ„n förr i barnkammaren. Men de stĂ„r högt upp lĂ„ngt frĂ„n klĂ„fingriga barn. LĂ€ngre ner stĂ„r mer lekvĂ€nliga saker.

Trasmattor Àlskar jag! Ett mÄste i alla Àldre hem. SÄ himla smart grej ocksÄ eftersom de vÀvts av gamla trasiga klÀder, lakan och tyger.

Fina kvalitetsleksaker i trĂ€ Ă€r ocksĂ„ bra för den rĂ€tta looken.  StrykjĂ€rnet har min mamma haft och strykbrĂ€dan fyndade jag pĂ„ loppis och klĂ€dde om med en bit tyg jag hade över sedan förut.

TÀnk utanför boxen. Nattduksbordet bredvid sÀngen kan vara en liten byrÄ byggd av en sockerlÄda med isolatorer i porslin som knoppar. Eller en söt gammal barnstol funnen pÄ loppis och mÄlad i nÄgon fin fÀrg.

SÄklart ska gamla söta vÀskor fÄ hÀnga framme.

Koffertarna hade jag som liten och min mamma hade dem innan dess. SockerlÄdor med lock Àr ocksÄ bra förvaring för alla möjliga grunkor och mojÀnger.

Pelargoner passar i ett Àldre barnrum. GÀrna i en loppad Àldre kruka som den hÀr.

Barnböcker – bĂ„de nyare och Ă€ldre – med fina omslag kan fĂ„ stĂ„ framme som en prydnad. En loppad tallrikshylla kan fungera som en fin bokhylla i barnrummet dĂ€r tallrikarna ersĂ€tts med böcker.

PÄ Myrorna hade jag en gÄng tur och hittade bÄde soffa och stol i grönt med kurbitsmönster pÄ. I perfekt barnstorlek.

En Ă€kta gammal tapet Ă€r heller inte dumt att inreda med! Den hĂ€r gula drömmen fann jag pĂ„ loppis. Pigtittaren och byrĂ„n pĂ„ det gamla klĂ€dskĂ„pet Ă€r frĂ„n mamma – och sjĂ€lva skĂ„pet frĂ„n en slĂ€kting till Jakob. Ångrar dock att jag mĂ„lade det vitt för mĂ„nga Ă„r sedan.

HÄll utkik efter fÀrgglada klossar i trÀ och kvalitetsgrejer frÄn BRIO i leksaksbackarna pÄ loppis och returmarknader. DÀr har jag gjort de bÀsta fynden för bara nÄgra kronor.

Gamla barnklÀder Àr ljuvliga men vill man inte klÀ barnen i dem kan man ju ÀndÄ hÀnga upp dem som dekoration.

Min gamla spjĂ€lsĂ€ng har bĂ„da barnen sovit i. Den rutiga tapeten kĂ€nns som nĂ„got ur ett engelskt barnrum frĂ„n fyrtiotalet. Och jag mönstermixar med blommor för den rĂ€tta touchen! Av en gammal konsol och lite spetstyg tillverkade jag en sĂ€nghimmel.  En gammaldags vĂ€xasĂ€ng eller en kökssoffa att sova i Ă€r ocksĂ„ fint.

BÀdda sÀngen med söta lakan. Ofta finns dessa billigt pÄ loppis och har du tur hittar du monogramprydda med spets!

SmĂ„ nĂ€tta förvaringsbyrĂ„er Ă€r finare Ă€n nybyggt dito. Även om de inte rymmer riktigt lika mycket…

Ja. Det var det hela. Hoppas ni fick lite inspiration för ett barnrum i gammal stil!

DĂ„ flyttade klippdockan Marit in i Folkes rum…