– Du som tycker att det är så himla viktigt med klimatet – varför äter du egentligen kött?

Frågan kommer när jag postar en bild på instagram med nyskördade grönsaker och en grillad köttbit. Ja, varför äter jag kött egentligen?

– Jo, svarar jag, därför att det är bättre för både klimatet och djuren än om jag skulle välja att vara vegetarian.

Kommentaren jag får väcker irritation hos mig. För det är inte första gången ifrågasättandet kommer. Alltid från vegetarianer som slentrianmässigt hävdar att deras val än bättre än köttätares. Det är som att vegetarianism är det yttersta tecknet på medvetenhet och god moral.

Det spelar liksom ingen roll vad för gott man gör för klimatet så länge man fortfarande äter djur.

Min familj driver ett litet ekologiskt jordbruk. Vi gör vårt yttersta för att basera kosten på våra egna, närproducerade grödor. Utöver att odla grönsaker brukar vi hålla höns och grisar – och funderar på att skaffa får. Djur för kött och mejeriprodukter behövs. Det är nämligen svårt att genom odling framställa protein och fett i någon hög utsträckning i Norrland. Tofu, avokado, linser, kokosolja och nötter växer dåligt på Västerbottens landsbygd.

Det ska framhållas att vegetarianer ofta är mer klimatmedvetna än den genomsnittlige konsumenten. Och inte bara väljer att äta grönsaker utan också ekologiska sådana. Det är såklart jättebra. Men jag kan inte släppa den naivitet och okunnighet som ofta följer med vegetarianism. Väldigt få har koll på verkligheten för en bonde. I dagsläget krävs det djurgödsel för att odla ekologiskt.

Den fina, närodlade och köttfria kosten vegetarianer kan äta – äter de för att någon annan är beredd att hålla djur.

– Ja men det besvarar fortfarande inte frågan, säger vegetarianen. Varför äter du upp hönsen, korna och fåren? Låt dem leva, beta och gödsla era odlingar i stället!

Ja, varför låter vi inte alla kycklingar i hönsgården leva? Jo, för att det kostar på. I en hönsgård är varannan kyckling som kläcks en tupp. Visst kan den få leva tills den blir så gammal att den självdör. Men tupparna kommer bråka och inte sällan picka varandra blodiga när de tävlar om rangen. Det är också besvärligt för hönsen med många tuppar i gården som ideligen ska para sig. Dessutom äter tupparna lika mycket foder som hönorna. Men ger inga ägg.

I teorin är det enkelt att hoppa över grisslakten och låta suggan leva. Ha kvar henne för markberedning och sällskap. Men en fullvuxen gris äter lika mycket mat som en hel familj.

Vegetarianer räddar inte nödvändigtvis fler djurliv än en köttätare. För vilka djur ska räddas? Vilka ska vi bry oss om? Ja, man kanske sparar livet på en gris genom att inte äta kött. Men vad ersätter man köttet med? Närodlade ekologiska grönsaker? I sådana fall är de gödslade med djurkiss och bajs. Eller så kanske man väljer importerad mat. Men vilka villkor har det framställts under? Med vilken respekt för naturen? Hur påverkar det klimatet när maten skickas hit?

Tänk inte bara på kor och grisar. Tänk på pollinerande insekter som trivs i småskaliga jordbruk. Med varierande växtlighet och utrymme för häckande fåglar. Småskaliga jordbruk är bra för den biologiska mångfalden. Kanske räddar du en gris från döden. Men vilka andra djur har dött för att din köttfria mat ska framställas och fraktas hit? Och för att du ska kunna fördöma köttätare slentrianmässigt? Sanningen är att vare sig du äter kött eller inte bidrar du till att djur dödas. Att låtsas om något annat är självbedrägeri.

Det går i teorin att åtminstone delvis ersätta stallgödsel med gröngödsel och komposterade växtrester. Men det är svårt att se hur det ska ske i stor skala. Det finns platser i världen där en helvegetarisk kost är lämplig och enkel att framställa. Där både fett och protein är lätt att odla. Men norra Sverige är tyvärr inte en av de platserna.

Jag kommer fortsätta äta kött från vår gård med gott samvete. Och för frälsta vegetarianer som fördömer det kommer jag fortsätta hävda att mitt val som småskalig jordbrukare är bättre än deras. Men du köttätare som tror att den här krönikan är din fribiljett till mer dansk fläskfilé utan dåligt samvete – du får tänka om.

Du behöver äta betydligt mindre kött, välja närproducerat och ekologiskt. Och betala mer för det du väl äter. Det är det enda rimliga valet. Gör du inte det är det hundra gånger bättre att vara vegetarian.