• Inlägget är ett annonssamarbete med Järnaglass •

Känner du Järnaglass?

Känner du Järnaglass? Det gjorde inte jag förut – men nu gör jag det och är väldigt förtjust! Järnaglass är ett litet företag från Järna utanför Stockholm. De tillverkar hantverksglass sedan 2008 och deras ekotänk genomsyrar hela företaget. Inte nog med att de använder ekologiska råvaror – deras populäraste glassorter har nu döpts om för att spegla deras värderingar. Ett himla finurligt sätt att paketera glass på tycker jag.

På förpackningarna syns uppmaningar som Ta tåget istället (Hallonsorbet), Ge blod det behövs (Mint och chokladglass), Du är lika mycket värd (Vaniljglass) Män ska tjäna lika mycket (Chokladglass) och Våga ha fel (Jordgubbssorbet).

Min absoluta favoritsort är Jordgubbssortbeten – som med fördel kan serveras lite tinad. Den smakar friskt och gott och äkta – som någonting jag hade kunnat göra av egna solmogna jordgubbar.

Glass säljs ju som bekant i volym och inte vikt i affären. Det innebär att många glasstillverkare pumpar in stora mängder luft i sin glass. Men det gör inte Järnaglass – och det märks. För deras paket känns liksom tyngre. Man får mer för pengarna helt enkelt. Men samtidigt får man mindre tillsatser. För till skillnad från andra glassmärken används inte mjölkpulver, emulgeringsmedel, färgämnen eller aromer vilket jag tycker är jättebra.

En riktigt hantverksglass med andra ord! En glassförpackning kostar ca 59 kronor i butik. Testa och lär känna Järnaglass du med!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

54 kommentarer på “Känner du Järnaglass?”

  1. ??
   Jag försökte se om glassen hade något att göra med vidarestiftelsen men kunde inte hitta den skulle ha det så jag kanske ska våga prova den ändå

 1. Såg dem i vår närmsta butik i går för första gången, köpte jordgubbssorbet och chokladglass och dem ska vi smaska på i morgon kväll! Som glassälskare av stora mått ser jag verkligen fram emot att testa ett nytt märke.

 2. Fantastiskt god glass! Väl värt pengarna. I Järna ligger ju också Saltå Kvarns butik och café – absolut värt ett besök. Tänk att en så liten ort kunnat generera två så bra företag! 🙂

 3. Glassen är god – jag har blivit bjuden på den men skulle aldrig köpa den. Jag köper inte heller något från Saltå Kvarn eller något företag som drivs av Antroposoferna. Deras propaganda mot vacciner är skadlig, och att de fortfarande ärar Rudolph Steiners rasistiska läror är skamligy.

  1. Hej Binki! Jag har funderingar kring antroposoferna och deras verksamhet för personer med funktionsnedsättning, vet att de har gruppboenden och daglig verksamhet. Har också hört att Steiners läror var rasistiska, men hittar inte särskilt mycket att läsa om detta. Vår yngsta dotter har en funktionsnedsättning och vi planerar hennes vuxenliv nu, därför undrar jag. Vet du, eller någon annan här, var jag kan få mer info? Har också hört att de har en ganska nedlåtande ton mot personer med funktionsnedsättningar, och att det förekommit regelrätta övergrepp, men vet inte om det stämmer. Hoppas du ursäktar mig och inte tar illa upp Clara, jag har inga synpunkter på glassen, den är säkert jättegod! Köper Weledas hudvårdsprodukter och bönor från Saltå, och har inte ens tänkt på att jag kanske inte borde…

   1. Antroposoferna bemödar sig nuförtiden om att visa upp en positiv människosyn, men alla deras ideér grundas på Rudolph Steiners böcker och föreläsningar, som har en rasideologi som är mycket stötande. Dessutom är deras “medicinska” behandlingar overksamma och kan förvärra sjukdomstillstånd som kräver riktig behandling.

   2. Bättre att bilda sig en egen uppfattning utifrån kunskap och ej från hörsägen, just saying!

    1. Till Cecilia Moriarty: Jag vill bilda mig en egen uppfattning men vet inte var jag ska få objektiv information. Har hört från andra att de är rasistiska, eller i alla fall att Steiner var det, men vet inte alls vad den uppfattningen grundar sig på, därför vill jag ta reda på det om det går. Känner ett par personer med anknytning till Järna, och de förnekar att det är så. Jag är intresserad av deras arkitektur, färger och material, och deras konstnärliga verksamhet, tänkte att det kunde vara något för min dotter, men vill veta mer först, givetvis.

   3. Linda!
    Jag jobbar på en Läkepedagogiska / antroposofik stiftelse.
    Du får gärna kontakta mig så kan jag förklara för dig mer.
    Jag blir dock skrämd av att de finns rasism inom detta/ eller i Järna. Att “vi” i Järna eller de som jobbar har en dålig syn på människor med funktionsskillnader är helt absurt att du hört. Hör av dig så kan jag berätta mer!

 4. Jag var in på deras hemsida för att kolla återförsäljare och det verkar vara rätt kört att få tag på glassen om man inte bor i Sthlm eller Gbg med omnejd ?

  1. Hej Ellan! Järnaglass finns i butiker i bl. a. Umeå, Härnösand, Gävle, Uppsala, Norrköping, Örebro, Växjö, Malmö. Plus Göteborg och Stockholm. Så kört är det inte. Var finns du i landet? Henrik Cevert, Järnaglass

 5. Köper ingenting därifrån. Vill absolut inte stötta deras livsåskådning. Vad var och en tror på lägger jag mig inte i men de är en direkt fara för hela samhället med sin antivaccinpropaganda. Nej tack till alla företag som antroposoferna står bakom.

 6. Fördelen med att bo på söder i Tjockhult är att vårt lilla Ica har Järnaglass. SMARR! Mina favoriter är Mintchoklad och Lingon. Eller kokos.. man får dock en hal beläggning i munnen efter att ha ätit deras glass. Som att man smort inne i munnen med paraffin.

 7. Håller helt med Lisa, Binki och Ella. Allt som är gjort i Järna får varningsklockorna att ringa och jag skulle heller aldrig köpa något från något företag med koppling till antroposofin. De säljer händelsevis inte homeopatisk glass? Alltså typ en flaska vatten med minne av glass?!

  1. Jag försökte hitta någon koppling mellan vidarestiftelsen och glassen men kunde inte hitta något vid första försöker så det kanske bara är en olycklig slump att glassen tillverkas i det området.

   1. Den har ju heller inget demetermärke utan endast ekologisk märkning vilket innebär att ingredienserna inte är biodynamiskt odlade. Tack och lov.

  2. Jag har jobbat åt en av de bönder som leverar sin mjölk till järnaglass. En ekologisk gård men som inte har någonting med antroposofer att göra, likt de andra gårdar som leverar mjölk dit. Det är en väldigt lustig tanke att en plats ska ha med en viss livsåskådning att göra.

  3. Vad som fick mig att ifrågasätta företaget var adressen på Skillebyholms gård, som är stiftelseägd med uttalad koppling till antroposofin. Givetvis är man som företagare medveten om vilka associationer detta – och varumärken med kopplingar till Järna – kan ge upphov till. Positiva för vissa, neutrala för en del och negativa för andra.

   Nu har ju tack och lov Clara och företagets ägare förtydligat hur det ligger till. Det uppskattar jag!

 8. Men alltså come on! Clara talar om glass o flera av er som kommenterar rör ihop det med antroposofin o felaktiga tolkningar av den. Njut av glassen istället?

 9. Glassen från Järnaglass är verkligen supergod. Jordgubb är min favorit också! Tråkigt bara att så många här verkar haka upp sig på antroposofer bara för att glassen kommer från Järna. Oavsett vad man kan tycka om antroposofi, har det inte slagit er att det bor många människor i Järna och att bara för att man är bosatt där eller driver ett företag där så innebär det inte per automatik att man hejar på Steiner eller låter bli att vaccinera sina barn!? Så snälla, fokusera på att glassen är supergod och stöd människor (i detta fallet engagerade glassmänniskor) som satsar på att göra kvalitativ, ekologisk glass. De ideologiska diskussionerna kan sen föras någon annanstans där de bättre hör hemma.

  1. Så om Nordiska Motståndsrörelsen gjorde jättegod glass och pengarna från försäljningen användes för att sprida deras ideologi så skulle du tycka att det var helt OK också?

   1. Hej Binki! Jag skulle absolut inte köpa glass av Nordiska Motståndsrörelsen, däremot skulle jag gärna köpa god glass av någon som råkade ha sitt företag på samma ort där det bor folk som är med i NM, det är nämligen inte samma sak. Du verkar ju väldigt bestämd och säker på att intäkterna från Järnaglass finansierar antroposofi, var har du fått det ifrån? Jag är absolut inte en anhängare av den antroposofiska läran, jag tycker att det är fruktansvärt att låta bli att vaccinera sina barn och jag tror inte att grönsaker växer bättre för att de planteras i en viss månfas i en åker där någon också grävt ner ett kohorn. Biodynamiska produkter, alltså produkter som framställs enligt den antroposofiska läran Demetercertifieras, de går alltså att känna igen genom en märkning på produkten. Går alltså enkelt att undvika om en vill. Järnaglass är inte Demetercertifierade, för att det inte är ett antroposofiskt företag, det bara finns på samma ort där det också finns sådana företag. Kan också tala om att grundaren varken är antroposof eller rasist, som en av hans före detta elever. Fortsätt gärna argumentera emot vaccinationsmotståndare och rasister, men var helst säker på ett företags ideologi innan du ger dig på det.

   2. För att föra tillbaka resonemanget till sakfrågan, känner du till vilka ägarna är till detta företag förutom att postadressen (och namnet) är i Järna? Om du vet det och är helt säker på att överskott från verksamheten går till att stödja anti-vaccinkampanjer så kan vi fortsätta diskussionen. Fram tills dess så vill jag återigen påminna om att Järna är en ort (förort till Södertälje…) där det bor många sorters människor (som överallt) och att några nu gör jättegod glass.

 10. Åh så rolig idé med budskapen – det gillas! Lät verkligen som en härlig glass, jag tycker att riktigt bra glass är svår att hitta men denna måste jag testa!

 11. Var och en blir salig på sin tro. Detta är en glassort – inte något som har förmåga att ödelägga världen! Och att folk kan tänka sig äta den men inte betala för den utan passar på hos andra? Sicken skenhelig dubbelmoral! ?

 12. Än en gång dyker det upp ett proffsigt reklaminlägg hos dig, Clara! Tydligt utmärkt, informativt, vackra bilder och väl genomfört! Jag förstår att företag stå på kö för att få jobba med dig, speciellt idag då så många influencers vägrar märka ut reklam. Du är ett gott föredöme och jag gillar att du väljer dina samarbetspartners med omsorg.

 13. Har provat hallonsorbeten, den var jättegod och jag kommer säkert köpa de andra någon gång också.

 14. Hej på er alla bloggläsare. Underbart att inlägg kan engagera – men läs gärna på innan ni smutskastar och tillskriver någon åsikter eller värderingar de inte har. Jag fick en hälsning som jag gärna vill skicka vidare – från Henrik Cevert som startade och driver Järnaglass.

  – Järna som ort verkar röra upp många starka känslor. Järnaglass startade jag hemma i köket 2008 med målet att göra så god glass som möjligt, med ekologiska råvaror och utan tillsatser. Företaget är mitt och har ingen koppling till antroposofi, vaccinering, vård, skola, omsorg eller något annat. Vi är fyra personer som gör glass och sorbet, helt enkelt. Glassen finns i 300 butiker ute i landet vilket känns fantastiskt! Jättekul med de positiva kommentarer ni lämnat om glassen, det är så uppmuntrande! Ha det gott alla därute! Hälsningar Henrik

  1. Lägg gärna till detta som en uppdatering i själva inlägget så blir det ingen som undviker att köpa glassen pga missförstånd.

  2. Vilken rolig och bra idé, att göra egen glass som är ekologisk. Och så himla god dessutom. Du har lyckats!! Modigt och bra gjort.

 15. Hade inte tänkt på det där med att glass säljs i volym. Däremot har jag i många år undrat varför glassen blir som skum när den smälter. . Nu fattar jag! Tack för den ?

 16. Barnsliga kommentarer från människor som anser sig vara vuxna.
  Provar gärna Järnaglassen om jag hittar den i en butik nära mig. Gillar när människor vågar satsa på det naturliga, det gynnar både människor och naturen.

 17. Det låter som jättegoda glassar och det låter som bra produkter. Men… jag stör mig på texterna. Dagens ilandsproblem kanske…..

 18. Åh låter ju riktigt trevligt – kul ide med uppmaningarna!
  Förmodligen så säljs den inte så långt norrut som där jag bor, jag får kolla det.
  Finns en liknande nära där jag bor, den är dock inte ekologisk tyvärr. Men de smaksätter en sort med granskott och en med svartvinbär! Riktigt gott! Till jul har de glass med saffran och pepparkaka!

  Även den lämnar en hinna i munnen som en inte är van vid.

  Men jag hade “järna” velat kunna köpa Järnas glass på grund av deras ekologiska tänk och värderingar. Det verkar som att de skulle behöva lägga till en smak till, med texten, “Kolla upp “fakta” som du fått från VoF, innan du smutskastar ett företag”…

 19. Är det bara jag som inte tycker den är god?! Har bara testat kokos men den kommer att slängas (!) trots att jag älskar glass. Ingen hemma tyckte den var god nog att äta och i frysen behövs plats till annat. Trist och oväntat.