Jag har för vana att ta med mig en korg eller en påse på mina promenader med hunden – för ofta hittar jag något ätbart att ta rätt på. Det känns som rena skattjakten att gå skogspromenad i september!

Kantareller plockar jag och torkar på tidningspapper. Gott till höstens alla grytor.

Alla former av svampsoppar plockar jag med mig hem och gör svampstuvning utav. I norrland finns inga giftiga soppar (men en och annan som inte är så smaklig – eller lätt giftig om den äts rå). Jag plockar med mig lite av varje hem och hoppas på det bästa.

Sprängticka är en typ av svamp som växer på björkar och som anses vara väldigt hälsosam. Jag plockar och torkar och gör chaga-te utav den. Svampen ingår inte i allemansrätten så du behöver markägarens tillstånd.

Rönnbär tar jag alltid rätt på för att göra gele. Det bästa är att vänta med att plocka tills första frosten slagit till.

De sista blåbären plockar jag i september och kokar sylt av och smaksätter med kardemumma eller vanilj. Burkarnas får sedan stå i mörkt i jordkällaren under vintern.

Lingon är det bär som vi äter allra oftast här hemma. De kan plockas ända fram tills snön lagt sig.