Vadå en idolbild av Mao?

I senaste poddavsnittet nämner jag att jag växt upp i en politiskt djupt röd släkt. En släkting hade till exempel uppe en bild av Mao, den kommunistik politikern och diktator i Kina.

Enligt tidningen Världens historia/Illusterad vetenskap  kan 70 miljoner människor mist livet under hans tid som ledare.

Det är förstås många år sen bilden sattes upp och min släkting levde i en annan politisk tid. Men när Erica lyssnade på det färdiga avsnittet reagerade hon på att vi inte stannade upp en stund vid det här med Mao. Så nu har vi gjort det, och här är ett kort extraklipp där vi pratar mer om frågor du som lyssnare kanske undrar över.

Här hittar du veckans senaste poddavsnitt i sin helhet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 kommentarer på “Vadå en idolbild av Mao?”

 1. Men det är väl massor som är uppväxta på 70-talet som har den där bakgrunden, det var ju tidsandan. Jag har precis läst Guillous 1968 och den är överfylld av Maoister 😀

 2. Min kompis är från Kina och hon säger att “Maos lilla röd” finns i nästan alla kinesiska familjers bokhylla, även i hennes föräldrars hylla i vardagsrummet;).

 3. Och de som levde i Tyskland på 30-talet levde också i en annan politisk tid… Hade porträttet varit på Hitler, hade ursäkten om en annan tid räckt då? Clara kan ju inte stå till svars för sina släktingars politiska åsikter. Men generellt tycker jag att vi inte gjort upp tillräckligt med kommunismen och dess brott mot mänskligheten.

  1. Håller helt med dig Hanna. Tycker det är djupt problematiskt hur man kan anse kommunismens anda försvarbar (med ca 100 miljoner liv på sitt samvete) medan nazismen attackeras från alla håll (givetvis med all rätt) men etnisk rensning är väl lika vidrig oavsett partitillhörighet? Dubbelmoralen vet inga gränser…

 4. Att vara maoist är en grej, en annan är att vara marxist-leninist. Jag har varit kommunist sen jag var 13 år och är det än idag vid 28. Dagens kommunister kan inte stå tills var till vad som gjordes i Kina, som sagt var den en diktatur, ej en kommunistisk stat. De gjorde endast handlingar i kommunismens namn. Läs gärna “Kommunistiska manifestet” för att förstå. Tänk även efter hur många liv kapitalismen i sitt riktiga namn har skördat.

  1. Håller med dig Ella att det är väldigt viktigt att skilja på marxism som i att man grundar sig i Karl Marx teorier (t.ex. kring kapitalismens problem) och de politiska program som senare åberopade marxism. ‘Kommunism’ associeras nog oftast till det senare, då de flesta inte är så väl bevandrade i Marxistisk teori (Marx var en väldigt explicit humanistisk teoretiker som knappast förespråkade varken diktaturer eller folkmord. Därmed inte sagt att han var ofelbar. Han var en människa). Därför får man nog vara väldigt försiktig med termen kommunist, i praktiken, hur mycket man än tar avstånd från Stalin, Mao etc.

   1. Grundtanken med planekonomi är det inget fel på. Väldigt mycket bra och humant att fördela våra resurser jämnlikt. Det verkar dock vara svårt att praktisera detta i verkligheten i ett större samhälle.

    1. Grundtanken med planekonomi är helt vansinning. Det kommer aldrig att komma något bra ur dessa idéer. Dags att vakna upp ur.

     1. Grundtanken med marknadsekonomi är ju också helt vansinnig när man tänker efter (tycker Nina björk förklarar bra!) Men tror samhället är för komplext för att planekonomi ska funka demokratiskt o effektivt. Dock finns det andra alternativ för ett mer rättvist ekomomiskt system! Rekommenderar boken “envisioning real Utopias” av E.O. Wright.

     2. Det har inte fungerat så bra hittills, kanske för att människan vill styra över sitt eget liv?!