En vanlig vintertorsdag

Eftersom ett önskemål från er läsare är fler inlägg om mina vardagsbestyr så kommer prick ett sådant inlägg här.

Jag vaknade denna torsdagsmorgon av att båda pojkarna kom och kröp ner med mig i sängen. Så mysigt att värma iskalla barnfötter mellan låren. Mysigt och obehagligt på samma gång.

Jag kokade gröt och fick berömd av storögda barn för pyntandet som skett över natten. Man vill ju få litegrann på plats till första advent och det är roligt att se barnens reaktioner. Deras frukost är för övrigt nästan alltid densamma: Havregrynsgröt med stor klick smör och lite hemkokt lingonsylt. Ibland även ett ägg i gröten som rörs ner på slutet. Och en slatt mjölk.

Medan barnen glufsade i sig gjorde jag eld i vedspisen. Det är klart mindre trevlig här hemma när Jakob är borta. Det är vanligtvis han som gör eld på morgonen och även fixar frukost till barnen och lämnar dem på förskolan. När han är hemma kommer jag ner strax innan åtta i morgonrock och tjocksockar och njuter av ett ångande varmt kök och färdigbryggt kaffe.

Efter frukosten var det dags att bege sig till förskolan och skolan. Suddig bild av snölyckliga barn!

Det är så fint den där tiden på morgonen. När himlen är en märklig nyans av gråblå.

När jag lämnat dem åt jag frukost i lugn och ro och läste tidningen. Jag är fortfarande sjuk som sjutton så en stillsam morgon passade mig perfekt.

Ute började snön att vräka ner. Till min glädje –  för nu är byns fina skidspår färdigpreparerade. Så fort jag är frisk ska jag ut och åka!

Efter frukosten, ett par alvedon och en stunds vila under täcket tog jag mig samman och åkte iväg för att hämta ut en materialleverans till ett jobb.

När jag kom hem hade den värsta frossan och febern börjat släppa så då satte jag en rejäl saffransdeg på jäsning. Tanken var att testa mig fram till ett nytt recept på bullfyllning.

Jag tror jag kom någonting bra på spåret idag. Återkommer med receptet!

Förutom bullar blev det en stor adventskrans också. Till på söndag när pappa, min moster och kusin kommer och hälsar på.

Sen blev jag så trött att jag vräkte mig på kökssoffan och vilade i en hel timme.

Unnade mig en flaska julmust också. Dufvenkrooks! Otroligt god – inte för sliskig och med perfekt fluffigt skum. Den köper jag fler gånger.

Sen började det skymma och jag åkte och hämtade barnen på förskolan. Bertil och hans kompisar hade byggt en jättefin snögrotta så den inspekterade vi innan vi åkte hem.

Och tanken var att dokumentera resten av eftermiddagen och kvällen också. Men se det glömde jag helt bort. Förlåt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

28 kommentarer på “En vanlig vintertorsdag”

 1. Vill rekommendera dig att köpa julmust på Systembolaget. Den är alkoholfri, men lagrad på fat. Inte så söt, lite mindre kolsyra och lite mera ”vuxensmak”.
  Krya på dig!

 2. “Sjuk som sjutton”. Och ändå åstadkommer du allt detta Clara. Tänk på dig själv så att du inte hamnar under isen igen. Och tänk även på dina barn och dina läsare. Vilka signaler sänder du ut?

  1. Först trodde jag du menade “och ändå klarade du allt, WOW vilken kraftkvinna!”

   Det är väl ändå inte Claras ansvar, det här med “signaler”.
   Tänkte inte alls på det förutom att jag själv inte fixar mycket under sjukdom – men ibland går det. Läste nyligen krönika (på Dagen) om en pastor, som trots att han var sjuk var tvungen att skjutsa en person till flyget, det verkade ju gå bra.
   Jag tror inte det behöver vara så allvarligt det här.

   🙂

   1. Fast nu har ju Clara skrivit mycket om sin utmattning och som själv sjukskriven i fyra år studsar jag också när hon så snart efter tvingar sig att jobba trots sjukdom och feber. Det låter inte bra.

    1. Fast det var ju inget superbetungande jobb direkt just den dagen… Barnen måste ju få frukost och lämnas och hämtas på skolan oavsett om föräldern är sjuk eller inte. Köra bil och hämta en leverans och baka bullar och fota hemma i sitt eget kök känns ju inte som något superöveransträngande. Åka på tjänsteresa, stå och föreläsa en hel dag eller sitta på möten en hel dag är ju sådär bra om man är sjuk. Men det andra, vila/sova varvat med bullbak, det är något helt annat.

 3. så härligt att få följa med en dag! och vilken härlig tjocktröja Bertil hade på första bilden!

 4. Alltså det här ljuset i Sverige … längtar till vårt hus i Småland!! – julkramar från Danmark

 5. Sista bild!! ljuset är som i Harald Wibergs teckningar i Räven och Tomten, Tomten, Jul i Stallet (Astrid Lindgren) – min barndoms julböcker

 6. Väldigt vackra bilder som du har fotat, både ute och inne. Liten tröst att få se att det finns snö hos er. I Nacka utanför Stockholm är det ruggigt och grått, desto större anledning att tända många ljus och göra det mysigt inomhus.

 7. Alltså, gud vad jag hatar att bo i Göteborg när det är vinter, känner jag när jag ser dina vackra bilder. Snyft.

 8. Så mysigt! Gillar att du jul-pyntat fonten (, heter det så?,) högst upp på sidan också 🙂

 9. Åh, vad jag saknar snön! Så fina bilder. Du sprider verkligen julkänslan. Vart kommer förresten smörbyttan i glas ifrån?
  /Erika

 10. Vem behöver jultidningar när man kan läsa din underbara julinlägg:D!
  Hoppas du kryar på dig snart; inte roligt att vara sjuk årets bästa månad…

 11. en än gång vackra bilder, lugn och lite verklighetsflykt från regn och blåst. tackar för stämningarna du skapar i dina fotografier!