• Annonssamarbete WWF •

Hjälp UnderbaraClara att rädda haven!

Världsnaturfonden WWF är en organisation som ligger mig varmt om hjärtat. De kämpar för att hejda förstörelsen av naturen och istället bygga en hållbar framtid för allting levande på jorden. En av WWFs viktigaste frågor handlar om jordens lungor – världshaven. För där är läget akut och ett stort problem är överfisket. Ungefär 90 procent av de kommersiella fiskbestånden i haven är fiskade till sin gräns – eller till och med över den.

Dagens fiskeflotta dammsuger haven på fisk och nästan en fjärdedel av all fångst kasseras och dumpas tillbaka i havet, och det mesta dör i onödan. Detta för att fångsten anses vara felaktig, för liten för att sälja eller betraktas som oätlig. Dessutom dör hundratusentals valar, delfiner och tumlare varje år som bifångst i fiskeindustrin. Gamla fiskenät och fiskelinor som lämnats drivande i vattnet är också ett stort problem då de förvandlas till dödsfällor för havslevande djur.

© Nature Picture Library / Alamy Stock Photo

På ynka fyrtio år har så mycket som en tredjedel av det marina livet försvunnit från haven. Detta får inte fortgå. Dör haven, dör vi också.

När jag hör saker som dessa känner jag mig oerhört nedslagen. Men det positiva är att utvecklingen kan vändas. Organisationer som WWF gör en otroligt viktig insats världen över – bland annat genom att bekämpa tjuvfiske, överfiske och genom att införa skyddade zoner där fiske inte är tillåtet och viktiga kustremsor återskapas.

Men allt det här kostar givetvis pengar att genomföra. Och därför har jag startat en insamling till WWF – med målet att få ihop 75 000 kronor. Jag vet att ni läsare är en generös skara som gillar att göra gott så därför utmanar jag er att skänka. Själv skänker jag 10 000 kronor som en grundplåt till insamlingen. Och jag hoppas att ni kan hjälpa till genom att swisha (gå in på insamlingssidan för att swisha) – stort som smått. Varje krona räknas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 kommentarer på “Hjälp UnderbaraClara att rädda haven!”

 1. Har swishat men ser ingen förändring i insamlingsbeloppet. Hoppas det är en kort fördröjning och att pengarna hamnat rätt.

 2. Clara! Om du är den som skänkt 10 000 kr, så är det ingen mer som skänkt pengar för att rädda fler sköldpaddor! Jag skickade genast en liten slant, men alla ni andra måste faktiskt också hjälpa till!

  1. Ånej, jag trodde att det var ett gammalt inlägg! Å, ni är alla förlåtna för att ni inte skänkt pengar tio minuter efter att inlägget kom upp!

 3. Ursäkta min okunskap kring teknik men jag försökte swisha men fattade nog inte riktigt hur jag skulle göra i slutklämmen:( kom upp en sida där de stod ett ordernummer och ett telefonnummer och nu vet jag inte om jag fått iväg mitt bidrag:(

 4. Swishat för mitt barn å nästa generation! Var wwf medlem hela min barndom.

  Många bäckar små kan hjälpa till att rädda ett stort hav!!

  Tack Clara för påminnelsen om detta, för bra samarbetspartner å viktigt inlägg!

 5. Så fantastiskt initiativ och skön känsla att läsa det här efter ett besök på Löwengrips blogg 🙌🌎

 6. Är det bara jag som inte får detta att funka? Har försökt flera gånger men betalningen avbryts. Kan ju vara min mobil som krånglar förstås.

  1. Jag fick samma, slutade med att summan drogs tre gånger då jag försökte igen eftersom det enligt sidan inte funkade….

   1. Kollade kontot nu och såg att summan dragits tre gånger för mig med. Det blev en lite större julklapp till havet än jag hade tänkt mig. Det är havet värt, för all del, men hade jag haft en skral budget hade inte detta varit så kul. Nu har jag ju råd just nu så god jul då wwf.

 7. Har inte Swish men vill bidra. Det går inte att sätta in på ett konto “som vanligt”?

 8. Bästa du gjort! Jag har länge varit förvånad/förbannad över frånvaron av klimatfrågor hos bloggare, poddare och andra influensers. Klimatförändringar är det viktigaste samhällsproblem som vi människor står inför. Självklart finns det många viktiga problem som påverkar oss men inga andra frågor spelar någon roll när vi nu går mot en säker undergång i och med den globala uppvärmningen. Nu när metangas har börjat sippra ut från den sibiriska tundran så ser det riktigt, riktigt mörkt ut. Hav som är överfyllda med plast är också en viktig fråga, därför är det fantastiskt bra att du som når ut till så många människor skriver om detta och bidrar till en positiv förändring.

  1. Jag håller med dig. Jag kan inte förstå varför inte alla; tv, tidningar, bloggare och medmänniskor pratar/skriver om detta hela tiden. Vi håller på att utrota oss själva med vi bryr oss inte. Inte på riktigt iaf..
   Mycket bra insamling och initiativ Clara! Hejja dig!!

 9. Hej,

  Bra insamling!

  Tips bara är att förtydliga hur man gör själva swish-betalningen….det kommer upp ett mobilnummer som jag då fattade som att man skulle swisha till och försökte göra det flera gånger och höll på ge upp när det inte gick, tills jag insåg att man ska ta bort det numret och fylla i sitt eget. Inte helt självklart 🙂

 10. Tack! Jag har väntat på att att du ska skriva något om alla miljöproblem , önska fler “större” profiler kunde göra detsamma. Tack snälla, nu måste vi rädda det vi har fördärvat 💜

 11. Så bra initiativ Clara! I vår familj har vi som jultradition att vi alltid ger en klapp till välgörenhet. Vi har med det på listan, precis som julklapparna till barnen, mormor och så vidare så att det inte glöms bort. Förutom att pengarna gör betydligt mer nytta än på vårt bankkonto tycker jag att det är ett fint sätt att prata med barnen om läget i världen på ett lite mer konstruktivt sätt än att bara berätta för dem att en massa saker är åt skogen. Nej, alla har det inte bra – men tillsammans kan vi göra något åt det. Förra året blev det Unicef men i år har vi ännu inte bestämt vart pengarna ska gå. Ska nämna din fina WWF-kampanj i familjerådet.

 12. Bra initiativ! Har inte swish så jag får sätta in på ett bankgiro istället.
  Vad glad jag blir när jag läser att andra också önskar att fler poddare/bloggare/influencers pratar om miljön! Många bara totalblundar för det ämnet och tar istället mot spons från typ SAS. Det vore jättekul att höra ett poddavsnitt om miljö! Är ni miljövänliga av er? Har ni några knep för att bli mer miljövänliga i vardagen? Hur tänker ni kring flygresor? Att höra mer om Claras odling vore också intressant. Ni brukar ju alltid göra något i programmen också, en maträtt av en kylskåpsrensning kanske!
  Mvh
  Emma

 13. Jättebra initiativ! Jag har verkligen längtat efter att ”influencers” uppmärksammar den akuta klimatkrisen och miljöhotet. Dock undrar jag hur du personligen motiverar dina egna flygresor de senaste åren? Flyget är en av de absolut största miljöbovarna och något som vi kommer att behöva ändra inställning kring för att uppnå klimatmålet.

   1. Jag kan inte motivera det. Vad kan vi svenskar egentligen motivera med vår livsstil? Vi gör ett alldeles för stort klimatavtryck – varenda en av oss. Skulle vi minska det så som vi behöver skulle vi få gå tillbaka till femtiotalets levnadsstandard . Något som min familj till stora delar gör genom att bo på landet, odla vår egen mat och framställa ekologisk mat som vi säljer, ha en småskalig köttproduktion och konsumera begagnade grejer i stor utsträckning. Arbeta hemifrån osv. Men alla dessa insatser räcker såklart inte. Ändå tycker jag att vi gör med än de flesta och är stolt över det vi ändå gör 🙂

    1. På en av mina kurser om miljö på högskolan läste vi om att det kommersiella flyget står för ca 3% av världens mimjöförstöring..medans köttkonsumtionen (inkl odling av foder,transporter,metangas-fisar från korna,paketering etc) står för hela 13%av miljöförstöringen. Så vill man verkligen göra en insats så bli vegeratian/vegan:)

    2. Tack för att du svarade! Det är så klart en svår fråga. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Du inspirerar på massvis av sätt genom din livsstil.