Tacksamhetsdagboken

När Oprah började sändas på eftermiddagarna i Sverige tittade jag slaviskt. Det kan låta märkligt eftersom att jag gick i mellanstadiet och målgruppen för programmet snarare var amerikanska hemmafruar och äldre damer. Men jag lärde mig så mycket av Oprah! Och mest minns jag ett avsnitt där Oprah pratade om att hon börjat med en ny vana som fullkomligt förändrat hennes liv: Att skriva tacksamhetsdagbok. Att varje dag lista saker hon kände tacksamhet inför.

Eftersom jag var en väldigt lillgammal mellanstadietjej så bestämde jag mig för att göra samma sak. Och det har jag gjort sedan dess. I perioder har jag skrivit ner det, i perioder bara rabblat det för mig själv. Bloggen kan också fungera som en sådan dagbok. För med bloggens hjälp upptäcker jag vackra, bra saker jag vill fotografera och skriva några rader om. Jag läste faktiskt nyligen någon undersökning som visar att folk som fotar av sin mat njuter mer av maten. Det förklarar ju ett och annat.

Jag reflekterar mer över vad som är bra sedan jag börjat stanna upp och dokumentera det. Och blir också gladare och nöjdare. Ett skifte sker när man bestämmer sig för att leta efter källor till tacksamhet istället för källor till irritation. Det må låta floskelfånigt men så är det. (OBS att jag fortfarande ofta är irriterad – och njuter av det – men det får jag berätta om i ett annat inlägg).

Här är saker jag är tacksam över just idag. 

 • Att jag genom Jakob fått lära känna en helt ny släkt som jag tycker så mycket om och där jag alltid känner mig så uppskattad och välkommen. Kan inte föreställa mig mitt liv utan Jakob – men lika lite utan hans familj.
 • Att jag hade kalla makaroner kvar i kylen från igår och att jag snabbt kunde ställa fram dem när Folke började akut-gnälla över att han var hungrig.
 • Att det vräker ner snö utanför fönstret.
 • Att jag fick med mig en burk pepparkakor från Jakobs mormor. Som jag kan doppa till kaffet.
 • Att jag fick förmånen att hjälpa en vän med ett jobb imorse och att hon blev så glad.
 • Att jag har så sköna (visserligen svinfula) powerboots att ha på mig när jag är ute och pulsar i snön.
 • Att min nya favoritklänning från Eljest är så gosig och skön att gå runt i här hemma.
 • Att höra barnen förhandla om leksaker med sina gulliga små röster och märkliga argument.

Vad är du tacksam över idag?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

59 kommentarer på “Tacksamhetsdagboken”

 1. Min lediga vecka som börjar nu och är helt utan planer. Att tvättkorgen för tillfället är tom. Att det finns choklad kvar från julen så jag slipper köpa helggodis.

 2. Jag är innerligt tacksam över att jag skrivit dagbok sedan jag var sju år! Att kunna gå tillbaka till hur lilla Julia tänkte när hon var barn är en fantastisk tillgång! Likaså som att läsa det jag skrev för bara några år sedan. Jag började också skriva i en särskild dagbok för några år sedan där jag skriver tio saker jag är tacksam över varje dag. Det började jag göra i en period i mitt liv där jag blev less på att jag bara skrev negativa saker. Och jag tycker liksom du att jag blivit bättre på att se och upptäcka de små guldkornen i vardagen! Tack! Mvh Julia

 3. Att jag fick fira en fantastisk jul med min mans familj.
  Att mitt vardagsrum är så mysigt med gran och nytt matbord att jag inte vill göra annat än att sitta i soffan och njuta.
  Att jag snart klarat 10 veckor av sjukliga mängder plugg (lämnade just in en av de fem sista uppgifterna).
  Att jag kan sticka.
  Att jag har en bebis i magen som sparkar och stör.

 4. Men å! Jag gör samma sak, också inspirerad av Oprah. Hennes Super Soul Sundays-intervjuer är inte dumma som inspiration till allt möjligt ska jag säga 🙂

 5. Idag är jag tacksam över att ha träffat min makalösa kusin och det senaste tillskottet i familjen, 10 veckor gamla August.
  Att min pappa svänger in till oss, oanmält, på vägen till sin dagliga skidtur.
  Tacksam över att, det jag trodde var magsjuka, inte bröt ut.
  Tack!

 6. Klänningen ser underbar ut Clara. Blir sugen på att beställa men måste ställa den stora viktiga frågan; är den stickig?!

 7. Tacksam över att jag nu på eftermiddagen tog mig i kragen och gick en promenad, efter en mycket stabbig lunch med en alldeles för stor mängd sötsaker efter. Jag hade INGEN lust alls att gå ut. Är tacksam NU att jag gjorde det! Tacksam över att det inte heller var halt ute! Tacksam över att jag nu åter sitter i min sköna fåtölj och läser bloggar i skenet av tända stearinljus!

 8. – att jag inte har ångest som jag hade igår
  – att jag tack vare ångestfriheten kunnat plocka undan, fixat i röran och till och med studerat lite
  – att jag snart ska få äta mat med några familjemedlemmar
  – att jag har dessa familjemedlemmar! De är varken blodsbundna eller ingifta utan bara är är min familj sedan jag var 7 år gammal
  – att mitt barn snart kommer hem så att jag kan pussa och gosa massor

  (- att jag vågar benämna ångest som just ångest, även om alla inte inser att det är verklig, uppätande ångest jag menar)

 9. Att min man hade varken lugninflammation eller blodpropp, att sista arbetsdag gick bättre än förväntat, att allt är ok, att jag kan ha lite ledigt eftersom arbetet tog slut och att livet är faktiskt ganska intressant och många dörrar är öppna.

 10. Jag är tacksam för att jag är född i ett i-land och för alla mina nära och kära. Har blivit bättre på att känna tacksamhet, det är jag också tacksam för 🙂

 11. Tack för tipset, Clara! Tacksamhetsdagbok, vilket långt och härligt ord!
  ”I varje dag finns små hörn, där glädjen bor.”

 12. Tacksam över att hela familjen sov sig gott genom tre timmars båtresa tidigt tidigt imorse. Kan verka som en liten grej men händer nästan aldrig å SÅ skönt! 😊

 13. Att jag är 35 år och bestämmer själv precis hur många lussebullar o knäck jag äter idag. Mums! Och att jag har ben jag kan gå i härlig nysnö med.

 14. Att vi bor i Sverige anno 2017 så att hela familjen är förkyld blir inte värre än just det.

  Att det är galna mängder snö ute, så vi (när vi kryat på oss) kan ut och röja.

  Att grannen gav oss tulpaner igår, jag är en sån som gärna hoppar snabbt från jul till vår.

  Att barnen lär sig så mycket nytt hela tiden och alla spännande samtal man kan ha med dem.

  Att min svärmor kan få vård nu när hon drabbats av cancer. Är väldigt glad över mina svärföräldrar och vill ha kvar mina barns fammo länge till.

  Att min familj har tak över huvudet, mat på bordet och medicin när vi behöver det. Tänker på det varje dag, vilken lyx det är.

 15. Idag är jag tacksam över
  – att jag har två aktiva, spattiga barn som kan leka ute i timmatal utan att tröttna
  – att jag har förmånen att ha en sådan fin svärmor
  – att solen var framme några timmar
  – att jullovet snart är slut (se även punkt 1 😎☺)

 16. Jag är tacksam över en låååång julhelg med min svägerska. Vi har pratat, skrattat och fantiserat om framtiden. Nu dröjer det innan vi ses igen så jag bär med mig minnet av dessa dagar.

  Jättefin klänning, precis min stil. Kan vi få se en bild på dig i den? Hur är storleken?

 17. Nästan varje dag är jag tacksam över att mina barn mår bra och att det gå bra för dem. Och att jag har en partner som inte bara uppskattar mig utan även VISAR att han uppskattar mig – att han talar om för mig att jag är vacker och sexig och underbar.

  Och just nu är jag tacksam över att jag haft en underbar jul och att det med största säkerhet kommer att bli ett härligt nyår. Och att mitt hem är rent och städat och fint och att jag kunnat ta ledigt mellan jul och nyår och känner mig så skönt utvilad.

  Min “tacksamhetsdagbok” skriver jag inte ner; det är min aftonbön. Varje kväll tackar jag Gud för allt som är så bra i mitt liv – och som jag inte på något vis har förtjänat, det är bara Guds nåd.

 18. Att jag får möjligheten att skriva av mig lite här i ditt kommentarsfält.

  Att Olivia (min yngsta) och jag fått egentid nu på eftermiddagen och att jag lyckats vas närvarande hela tiden. Jag kan ha vissa problem med det inland då jag lätt far iväg i tanken.

  Att min vän tig med mig på en långpromenad så att jag fick komma ut efter en tids sängliggande.

  Att jag har en underbart fin och förstående man.

  Att jag hade ett fint telefonsamtal med min mamma nyss.

  😊 du har rätt. Jag känner mig lite gladare nu.

  Kram!

 19. OJ, denna var svår men nyttig då jag är på världens ynkel-humör och bara har gnällt hela dagen. Men jag är tacksam över att jag har varit ledig hela dagen och kunnat vila, att hela familjen är samlad och att jag och min man lyckades ha smygsex förut (efter lååååångt uppehåll) när barnen tittade på TV och att jag forfarande är så attraherad av min man trots förkylning, tre ungar och all stress som julen inneburit. Så.

 20. Jag har gjort en liknande grej med pojkvännen nu ett tag som faktiskt är riktigt bra. Varje kväll innan vi ska somna så frågar vi varandra: “Vad var ditt bästa idag?” Då får vi liksom reflektera lite över dagen och försöka hitta något bra även i skitdagar. Även om det vissa dagar bara blir “att den är slut” eller “att komma hem” (Standard svar från pojkvännen de dagar han jobbar). Tänker att man borde kunna göra en sån sak med barn också (har inga själv än)

 21. Tacksam över att ha sovit gott. Lekt ute med barnen. Hälsat på min syster, som länge inte velat prata med mig men som nu blivit trevlig. Har ett varmt hus och ett fat knäck.

 22. I dag er jeg takknemlig for mine nye røde Rudolflester, jule-teen min fra London, Home Alone-filmen, snøen ute, og den nydelige blomsten som naboen vår nettopp kom med på døra. Men aller mest er jeg takknemlig for den fine kjæresten min og verdens beste lille kattepus ♥

 23. Att mina älskade syskonbarn som skulle bowla med oss ikväll krockade med bilen på vägen dit, men att allt gick förhållandevis bra..!

 24. Att jag är så frisk. Jag har inga diagnoser, inga allvarliga smärtor, inget behandlingskrävande tillstånd. Mitt liv har gått sönder på många andra sätt sen min man var otrogen, skilsmässa, oro för framtiden och barnen… oftast gräver jag ner mig i det negativa och tycker också att jag har rätt att göra det. Men jag är i alla fall inte dessutom sjuk! Och det är jag tacksam för.

 25. Tacksam att jag finns fortfarande. Tänker på att jag för ett år sedan avslutade mina cellgiftsbehandling för bröstcancer. Men fortfarande väntade röntgenundersökningar och flera behandlingar med strålning. Efter det har jag ännu mer lärt mig att ta en sak i taget och inte oroa mig så mycket för varken morgondagen eller gårdagen. Jag är fortfarande samma jag. Blir fortfarande arg för skitsaker men jag är ändå en helt annan person. Jag är tacksam att jag lärt mig se livet i små polaroidbilder. Nu är nu. Det kan vara att hämta min dotter i stan efter en festnatt. Men det kan också vara att äta finska pinnar på mammas demensboende. Eller sitta tyst i bilen med min man. Och man är inte död förrän man är död. Så tacksam är jag.

 26. Hej Clara!
  Jag känner igen mig så i dig och ditt behov (som jag tolkat det) av att vara mycket själv och få ha det på “ditt sätt”. Jag undrar om du har några goda råd kring eller bara tips hur du hanterat detta efter att du fått barn? Jag har en snart tre-åring som trotsar något så makalöst och det enda jag vill är typ att ropa tillbaka: jag vill vara ifred! Jag känner att jag just nu inte möter henne alls på det sättet jag önskar att jag kunde.

  1. Ta 20 min efter jobbet bara till dig själv. I tystnad och utan mobil/IRL-möten. Varva ner. Sedan hämtar du på förskolan/åker hem till familjen. Välj dina strider. Det är inte värt att bråka om allt. Kramas istället och skit i vad det nu kan va som ni vill olika. Hejjakram från en som ibland känner samma

  2. Har inga goda råd utan kan bara säga att jag känner igen mig. Särskilt nu på julen blir det många tillfällen då jag känner mig som en dålig mamma för att jag inte orkar umgås med min son med den närvaron jag tycker att han är värd. Ibland verkar det enklare att ha två eller fler barn som kan leka med varandra men mina egna erfarenheter från uppväxten handlar mest om syskonbråk. Oj nu kom jag på att jag är tacksam för mina syskon såhär i vuxen ålder och att idag har jag träffat båda och haft trevligt!

 27. Åh tacksamhetsdagbok är det bästa jag någonsin lärt mig! Har gjort det av och till i flera år och även överfört vanan på maken och då och då vid middagsbordet med hela familjen! Är så väldigt effektivt när en behöver vända inställningen rätt. Idag har jag varit på spa med min svärmor och svägerska – en julklapp från min svåger. Så det är löjligt lätt att vara tacksam idag. Men jag är också tacksam för att min familj visat mig så mycket kärlek under de sista dagarna, för att knuten bakom skulderbladet verkar ha släppt och för att jag har några julgodisar kvar i kylen.

 28. Jag är så tacksam över att jag har så fina vänner.

  Över min fina familj

  Att jag har mat på bordet och tak över huvudet

  Att min fot börjar läka

  Att jag skall börja rida igen

  Gott Nytt År alla på bloggen. Kram.

 29. Att jag fått fira Julhelgen och litet till med hela min familj! Att vi kan unna oss god mat och dryck och att vi är en familj som verkligen uppskattar detta. Finns så mycket mer att vara tacksam övet men nämnde några saker som känns viktiga just nu!☺

 30. Jag är tacksam för att det är lördagsmorgon och jag ligger i sängen, dricker kaffe och läser bloggar. Jag är tacksam för att vår hyresvärd ska komma och laga en trasslande dörr idag. Jag är tacksam för att jag har mina två barn som är fina och goa människor, ett jobb som utmanar mig och som jag växer i och som jag styr mycket själv fast det är i en stor organisation. Jag är tacksam för en bokhylla full med böcker, en frys full med mat och för att 2017 snart är slut. Och för att jag vet att jag har de verktyg, den erfarenhet och kunskap som behövs för att ta itu med 2018.

 31. Jag tror också och märker det i mitt eget liv, att vi/jag mår bra av att leva i tacksamhet. Det är tyvärr ingen självklarhet, men något vi kan öva oss i. Och ju mer vi söker efter saker att vara tacksam över, desto mer och lättare upptäcker vi det. Både i det lilla och det stora.

 32. Åh vad fint! Kan relatera både till Oprah och tacksamhetsdagboken 😉 Jag publicerar vad jag kallar “stjärnögonblick” varje söndag som ett sätt att lägga märke till vad jag är tacksam för, vad som är vackert och att påminna mig om att inte ta för givet det där lilla vackra i livet. Blev så glad av detta inlägg. Tack!

 33. Att jag låg i sängen idag till halv tio.
  Att jag fått/velat dona relativt ostört sedan dess.
  Att det kom snö istället för regn idag.

 34. Jag är djupt och innerligt tacksam för min storasyster tillika gudmor till min son, som när vi blev magsjuka dagen efter julafton släppte allt och flyttade in hos oss. Medan jag har legat och kräkts har hon lagat buljong, borstat mitt hår, bytt sängkläder…och utöver mig tagit hand om min 1.5åring till 100%. Alltså. Kommer leva läänge på denna tacksamheten. Hon är såå jäädrans bäst!

  1. Wow! Det blir inte större än så. Jag hade flytt fältet om någon nämnde ordet magsjuka. Så fin syster. 🙂

 35. – Att jag har ett jobb.
  – Att jag får sitta i mitt hem med tända ljus och kura skymning med en kopp kaffe.
  – Att mina barn mår bra och ha vänner.
  – Att hönsen börjat värpa igen och ger hopp om ljuset.
  – Att min man är så glad över att kunna köpa sig en ny cello.

  Tack för att du delar med dig av ditt liv! Gott slut och gott nytt år!

 36. Att mina nära och kära alla är friska och finns.
  Att jag lever med världens bästa partner.
  Att jag kommit förbi min depression och äntligen börjar må bättre, känner mig lättare till sinnes och har energi.
  Att jag har en försörjning och att min ekonomi är god. Inga överdrifter men jag klarar mig och kan spara lite.
  Att jag har roliga saker framför mig.
  Att jag har goda vänner som grannar.

 37. Vilken bra idé! Jag tänker nog relativt ofta på vad jag är tacksam över, men jag har inte provat att skriva ner det. Däremot fotar och bloggar ju jag också och jag håller med om att det verkligen kan hjälpa en att se och ta vara på det som är fint. Att skriva tacksamhetsdagbok låter dock som en himla bra grej, måste se till att börja med det på något vis. Just nu är jag mest tacksam över att jag fått ännu ett år tillsammans med alla nära och kära och att vi alla har varit friska.

 38. Tacksamhet är så underskattat! Jag har en plats där jag alltid känner efter vad jag är tacksam för.
  När jag separerade och flyttade till egen lägenhet fick jag en fin, stor balkong som jag odlade på. Hela sommaren satt jag där varje kväll och njöt och var tacksam över olika saker i mitt liv. Balkongen är fortfarande min tacksamhetsplats, 2,5 år senare. Så, idag är jag tacksam över min balkong och jag längtar till jag kan sitta där igen och fundera.

 39. Att jag fått en älskare som lindrar min ensamhet.
  Att jag har flera nära, fina vänner som ställer upp när det är tungt och som gläds med mig när det går bra.
  Att jag inte är flykting.
  Att jag är så bortskämd materiellt sett och kan köpa allt jag behöver.
  Att jag får så gott som gratis vård.
  Att det är jullov och jag kan sova länge imorgon eftersom jag kl.3.40 ännu inte kommit mig för att lägga mig. 🙂
  Att jag är så priviligerad att dörrar ständigt öppnas för mig på olika sätt och jag får utrymme i det offentliga att uttrycka och påverka.

 40. Att min lilla bebis på tre månader börjat sova ett längre tag om natten, och att stora barnets förkylning inte spritt sig till mig eller bebis! Två fantastiska saker i sin enkelhet som gör stor skillnad i mitt liv.

 41. Tacksam: har fått en förskräcklig feber med alla symptom av lunginflammation annandagen. Kände mig “halvdöd” ett gäng dagar och är tacksam att jag ännu lever. För så känns det. Och att min liten dotter inte fått någon infekt i samma tiden.

 42. Min gård på landet, älskar den
  Att kunna ha hästar, som terapi på 4 ben
  Ledigheten som varit med allt vad den innebar; tupplurer, hönshusbygge, kompiskramar och en jädra massa god mat.