Vikten av att ha bra under

Jag älskar fina kläder – men utan bra underkläder är det svår att få ett fint slutresultat. Hemma tycker jag om att gå omkring utan BH och låta allting fladdra fritt. Men när jag är bland folk – särskilt om jag står på scen och ska föreläsa – då vill jag känna mig stram och trygg. På samma sätt som män ibland uttrycker att de känner sig säkra i kostym, som att de tagit på sig en uniform, känner  jag att jag skyddas av mina underkläder. Att jag kliver i en uniform som ger min kropp stadga.

Vad har jag då för underkläder som åstadkommer detta? Jo jag ÄLSKAR Spanx! Jag använder både Spanx och varianter från Maidenform och billigare alternativ från Lindex. Jag använder dock alltid varianter med ben eftersom underklänningar och underkjolar som formar har en tendens att börja rulla/krypa upp längs benen. Det fina är att de med ben dessutom värmer när man har klänning på vintern. Jag vill också att underkläderna går upp på ryggen och har axelband – annars blir det bara att bli fula veck. Men det är viktigt att de är utskurna i ringningen så att brösten inte plattas till.

Allra underst har jag alltså någon form av shapingplagg. De ersätter trosor om man vill hoppa över det! Utanpå det sätter jag BHn så att den hamnar ovanpå shapingen. Gör jag tvärtom blir det knöliga valkar av bh-bandet. Jag har en BH från Spanx som jag tycker om. Den har runda släta hudfärgade kupor med breda band runt ryggen vilket är både skönt och praktiskt. Utanpå alltihop drar jag strumpbyxor. Jag kör i princip alltid på svarta heltäckande  i 80-120 denier. Swedish Stockings är det bästa märket jag hittills testat! Har jag svarta skor – vilket jag oftast har – tycker jag att det är fint med svarta strumpbyxor. Då hänger allt ihop färgmässigt och då förlängs också benen.

Ska jag vara riktigt fin eller vill ha en getingmidja har jag på mig min oslagbara figurformare från Maidenform. Det är som en slags korsett som drar in och håller på plats och omöjliggör en dålig hållning. När jag tar på mig den känns det som att jag har en rustning. Jag rör mig med självsäkerhet och stram hållning. Särskilt skön kan jag inte påstå att den är så den används främst om jag ska stå på scenen eller vill ha stöd för ryggen.

Vad gäller trosor och bh så har jag aldrig vita underkläder. Jag kör på svart eller hudfärgat. Under ljusa, lätt genomskinliga plagg lyser vitt igenom – då är hudfärgat bäst. Dessutom blir vita underkläder ofta dassiga i färgen när de tvättas. Med hudfärgade underkläder är det inget problem för de är ju liksom dassiga i färgen redan från början!

Jag gillar trosor med superhög midja (till naveln) och som täcker rumpan ordentligt. Tycker att Lindex har bra sådana. Strumpor använder jag sällan eftersom jag nästan alltid har strumpbyxor men om jag använder några ha jag svarta från Gus Ankel eller vita halvstrumpor från Lindex i ljusa gympaskor.

Ja det var det hela!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

199 kommentarer på “Vikten av att ha bra under”

 1. Vilken intressant text och bra tips! Gillar tanken på en rustning och att känna sig trygg, särskilt om man ska stå framför publik.

  Något jag har haft svårt för gällande shapingplagg med ben är att det känns som att de inte andas och därför känner jag mig alltid lite instängd. Är det något du upplever/kommit på något knep för att slippa? Nu kör jag istället lång tight bomulls”klänning” och korta leggings under som en slags shaping light. Plus att det värmer såklart! Ovärderligt på vintern för den som gillar klänning.

  Men ska kanske ta mig ut i shaping-djungeln igen och se vad som hänt sen sist!

 2. Hej! En sak jag undrat över med Spanx är hur omständligt det är att gå på toa. Om man har varianten med axelband alltså. Måste man åla sig ur alla kläder varje gång man måste gå? Ursäkta min konstiga /personliga fråga, men jag springer på toa stup i kvarten 🙂

 3. Jag blir så ledsen när jag läser detta. Trots vad allt och alla säger så vill jag säga; tyck om din kropp! Den är bra, den är stark, den är ditt verktyg. Daller, valkar och dålig hållning är okej.
  Min högsta önskan är att vi kvinnor börjar bli lite snällare mot oss själva. Och att vi tillsammans kan utmana idéer som bygger på att våra kroppar ska förändras och förbättras.
  Det kan låta barnsligt, men jag vill ändå säga det: DU ÄR FIN PRECIS SOM DU ÄR.

  1. Ja jag vet att jag är fin som jag är 😌 jag skulle nog säga att jag är allra finast naken – men det är inte vad det här inlägget handlar om 😉

   1. Men vad handlar det om då? En korsett som är obekväm? Känns inte som nåt du skrivit nånsin förut. Det här är ju ett väldigt dubbelt ämne, visst ska alla känna sej bekväma m sina kroppar men shaping och spanx? Använder några män det? Förbannat om bara vi kvinnor ska känna oss nödgade att klämma in och släta ut fettet. Jag har varit sugen på att köpa en clarity-klänning just för de ser ut att smickra alla kroppar! Nu är frågan: är det pga slimmade underkläder? För några sådana vill jag inte ha.

    1. Jag har ett jobb där jag ibland står på scen och pratar inför folk. Jag använder inte några shapingplagg men jag väljer alltid kläder som jag känner mig trygg och bekväm i. Min man resonerar likadant, kläder som är snygga, passar för tillfället och som han känner sig trygg i. Om Clara känner att det här bidrar till att hon kan fokusera på huvuduppgiften, att tala inför folk, så ser jag inget problem.
     Jag har för övrigt tre Miss Clarity klänningar men inga speciella underkläder. Det funkar utmärkt med vänlig BH, trosor och strumpbyxor.

    2. Korsett är det skönaste som finns. Man har verkligen en rustning på sig. Mitt bästa plagg någonsin. Jag har den gärna, även om det inte finns en man på mils avstånd.

     Det är väl ingen motsättning i att känna sig bekväm med sin kropp och välja en viss typ av kläder. Du väljer ju tröjor och byxor också som du känner dig bekväm i. Varför skulle det vara märkligare att välja en viss typ av underkläder?

  2. Dålig hållning är inte alltid OK… Med flera diskbråck kan jag intyga att dagen blir betydligt trivsammare om ryggen stärks upp o dessa underplagg är faktiskt riktigt avlastande o bra för åtminstone min kropp.

   1. Intressant! Har inga problem med att valkarna syns igenom tyget men har två diskbråck som jag brottas med. Är det något speciellt ”spanxplagg” du skulle rekommendera?

    Med vänlig hälsning,
    Diskbråck kota 4 och 5 😊

  3. Jag håller med om detta. Jag hade helt ärligt ingen aning om att den här sortens shapingplagg existerade, men klickade mig in på länkarna och satt länge och funderade på om jag kanske borde skaffa det, särskilt nu i januari när vikthetsen är som störst… Mina kroppsnojor är inte Claras fel, men efter att ha läst det här inlägget känner jag mig ytterligare lite sämre.

   1. Varför känner du dig sämre av att titta på bilder av shapingplagg? Känner du likadant när du ser volymmousse eller mascara för fetare fransar? Varje dag gör/bär vi ju saker som ändrar på hur våra kroppar ser ut.

    1. Gör det saken bättre då menar du? Att det finns andra saker som förändrar våra utseende.

    2. Det känns sämre för att du adderade ytterligare en sak att tänka på och känna ångest över. Jag känner till att kvinnor fejkar hår och ögonfransar, nu nojar jag även över att fejka lår och midja.

     1. Men allvarligt, blir ni på riktigt ledsna av detta eller försöker ni bara få underbaraclara att må dåligt? Känns mer som det senare tycker jag, och det är inte snällt…

     2. Men på riktigt, det är ingen kritik mot resten av kvinnovärlden..
      Jag blir riktigt sugen att testa spanx, vem vill inte känna att man har rustningen på liksom😉
      Varför känna sig sämre av det som en annan mår bra av? Vi är alla olika och duger precis som vi är men det gör inte att det är fel om jag vill förbättra min egen känsla med smink, undisar, löshår eller whatever. Kram.

   2. Men hur kan du ha missat shapingplagg? Har du aldrig satt en fot i en klädbutik? Nädu, ta ansvar över ditt eget mående och skyll inte din dåliga självkänsla på andra.

   3. Själv tycker jag det är skönt att veta att folk fejkar. Det gör den där hetsen som ni pratar om mycket lättare. För å ena sidan önskar jag att jag var s.k. perfekt, å andra sidan vill jag inte vara fejk. Då känns det bättre att veta att den där lilla midjan är där pga ett underplagg som drar in på rätt ställen. Eller att de där instagram konton med perfekta kroppar egentligen handlar om poser, plagg som är åtstramande på rätt ställen och perfekt ljussättning.

    Jag uppskattar inlägget! Men kommenterade inte förrän jag läste inlägget om att det var mycket arghet i denna kommentarstråden 🙁 så tråkigt. Varför är det Claras fel att ni inte kan vända det till något positivt för er själva utan bara vill se allt dåligt. Vad är det för inställning till saker? Man måste väl kunna se både och? Även om det är något man spontant ogillar måste man väl kunna stanna upp och se något positivt med det?

    1. Precis så känner jag också!
     Visst vore det kul att vara perfekt men å andra sidan skulle jag aldrig kunna tänka mig silikonbröst.t.ex då det är bara fejk. Lösfransar och fillers är inte heller något för mig. Skulle kunna tänka mig lite figurformande kläder möjligtvis, men bäst att visa eländet på en gång. Legat tio ser is what you get liksom..

  4. Jamen! Jag håller också med. Blev också lite ledsen. Särskilt med tanke på att Clara tidigare skrivit så bra om tex hur skönt det är att ha klänning så magen ryms då en ätit.

 4. Oj, vad avancerat! Men vad är funktionen/poängen med den där bodysuiten? Och är det inte bökigt att gå och kissa, då måste du klä av dig alla kläder för att kunna dra ner den…?

   1. Haha, fiffigt – tanken på en sån där pyjamas med bajlucka föresvävade mig, kisspringa var ju en variant 🙂

   2. Tycker den där springan är lite besvärlig…och det är inte roligt när det misslyckas (ja det har hänt). Men nu när jag fått in tekniken går det nästan lika snabbt att få av sig klänningen så jag kan dra ner Spanxen vid ett toalettbesök. 😇 I love shapewear.

 5. Du är alltid fint klädd men den där grå kjolen har den perfekta nyansen. Så vacker! Röda underkläder syns förövrigt inte under vita plagg har jag märkt, om man vill ha annat än hudfärgat under vita plagg.

 6. Jag blir lite förvånad över det här inlägget, speciellt som jag uppfattat som att era egna klänningar ska vara bättre anpassade för kvinnokroppen än mycket annat ute i butik. Och det tyckte jag att de var på mig! ( hade typ inget under när jag provade min hemma..) Lite av vitsen med så mjuka, följsamma trikåklänningar är ju att de ska vara bekväma OCH fina tycker jag. Att få på strumpbyxor känns oftast som nog mycket som sitter åt..;)

  Har du lika mycket under på de fina sommarbilderna när du är barbent? ( förutom strumpbyxor då,alltså..)

 7. Så vacker första bilden var! Så avslappnande att se en människa sitta lugnt med tidningen och en kopp te. Tack.

 8. Känns som att korsetten är på återintågande och det märkliga är att det är vi kvinnor som trånar efter att återigen trycka ihop kroppen i en korsett för att uppleva ”stramhet” och ”stöd” och ”getingmidja”. Ganska sorgligt att vi upplever stärkt självförtroende av att dölja och omforma våra kroppar. Men det sitter kanske så djupt i oss?

   1. Jag förstår inte liknelsen med en bh? En bh ger ju stöd och avlastar rygg och axlar. Sitter den åt och är obekväm på något sätt så är det fel modell och/eller fel storlek. En bra bh känner du inte. Har man liten byst och inget behov av stöd så är det ju en sak, men för mig – och många andra – vore det sjukt obekvämt och begränsande att lämna bh:n. Det är något helt annat än ett plagg som beskrivs som så obekvämt att man bara vill bära det korta stunder. För min del spelar det såklart ingen roll vad någon annan har på sig, om de mår bra i det, utan det är jämförelsen med bh:n jag reagerar på. Det är liksom dålig retorik för det är två helt olika typer av plagg med helt olika funktioner.

 9. Shapingplagg som är lagom hårda kan vara rätt sköna och ge lite stöd i kroppen men jag vill inte använda dem hela tiden. Jag har också mest svarta trosor och för de väldigt få ljusa plagg jag har beiga trosor. Precis som du säger så syns de mindre än vita trosor och jag gillar heller inte att de lätt ser ofräscha ut.

  BH har jag dock svårt att bära längre, de är alla osköna och känns instängda efter 5,5 år av amning i sträck. Jag undrar om det kommer tillbaka senare när den yngre slutat amma och att jag då vill ha vanliga BH men nu har jag bara sådana som är töjbara eller går utan. Det är inte lika snyggt men så får det bli, bekvämlighet kommer först.

  1. hej ville bara säga att min favorit (ammar nu mitt andra barn) är en sån sport-amningsbh. också gelbygel tkr ja är bekvämt…

   1. Vad är en gelbygel och vilka märken är det som har dessa?, har stoora bröst och behöver mycket stöd men tycker att vanliga byglar gör ont iblad…

    1. Jag har också stora bröst och haft svårt med bekväm amningsbh. Ammar nu mitt fjärde barn och satsade från början på en amningssportbh och wow! Fattar inte att det tog mig till fjärde barnet att hitta en. 😅 Lever i dem nu och använder knappt en vanlig ny mer. 😊

     1. Jag tyckte Leonora/Leonore på Twilfit var bra som amningsbehå. Hade upp till H, ändå jag sett i butik som inte är “specialbutik”

 10. Intressant, jag har ibland funderat på vem som använder sådana kläder och när de används. Jag går i stort sett alltid i kjol eller klänning. Trosor och bh under. Kofta och strumpbyxor efter väder -ofta ullstrumpbyxor vintertid.

  1. Det är nog olika vad man föredrar. Jag själv känner mig väldigt obekväm i klänning utan att ha något under, precis som att jag alltid vill ha linne, t-Shirt eller liknande under en blus eller skjorta. Det har inget med utseendet att göra egentligen utan känslan av att ha ett åtsittande plagg närmast huden som värmer. Sen om det formar och döljer ev. underklädes-märken och gör att plagget faller finare ser jag bara som ett plus.

 11. Att ta på sig en rustning kan jag relatera till men jag som ryser vid blotta tanken på strumpbyxor hade fått fullständig panik i din. Så olika man kan vara. Älskar klänningar men hatar tighta bodyshaping produkter. Strumpbyxor ska helst bara sitta så tight att de inte trillar ner kring anklarna när man rör sig.

 12. Själv har jag stora bomulls trosor, tänk riktiga tanttrosor som täcker hela rumpan! 4 par för 60 spänn,håller i en evighet och klarar 90 grader. Kan inte bli bättre!

   1. Ha ha Ullared! Sist va dom slut, men jag fick mig en pratstund med en liten tant som tyckte dessa trosor är bara bäst. Inte snygga alls med väldigt sköna! Tror det finns Engelbrektsboden också.

   2. Sloggi Basic+ Maxi!
    De finnes som 3-pack på f.eks Lindex.
    Men trikset er å IKKE kjøpe sin vanlige størrelse. I stedet for å kjøpe dem i størrelse 38 eller 40, som jeg bruker i andre klær, kjøper jeg størrelse 48.
    Jepp, sitter som et skudd!

  1. Älskar också såna! Hittade liknande på Ica Maxi (Men har köpt de flesta på ullared)

   1. Ja nästa gång du är hos din syster eller nere i södra Sverige på jobb… åk till Gekås, skynda till underklädersavd. och plocka på dig ett stort gäng tanttrosor! 🙂 Köper bara trosor där. Billiga och bekväma!

 13. Eeeh, hudfärgade? Beiga menar du väl. Hudfärg är så mycket mer än den dassiga beigerosa.

  1. Ja men hon utgår väl från sig själv så klart. Och jag är helt övertygad om att du förstår vad hon menar, men du vill förstås skicka en syrlig besserwisser-kommentar. Tråkig attityd! Hade du reagerat likadanr om Clara haft annan hudton?

  2. Självklart menar jag inte beiga utan hudfärgade. Poängen är att de ska ha samma färg som ens hud för att inte lysa igenom plaggen. Är man mörk blir det ju helt fel att rekommendera beiga underkläder eftersom de ändå kommer vara för ljusa för ens hudton.

    1. Fast det handlar om att det som finns i affären under färgen hudfärgad är beige? Inte alla existerande hudfärger. Fortsätt ni sprida vithetsnormen under parollen att jag bara måste näbba emot! Pussoch hej

     1. Ja det vet jag. Och det är fördjävligt. Hudfärgade underkläder borde finnas i hudfärger som matchade alla. Det ändrar dock inte det faktum att jag menade just HUDFÄRGADE kläder och inte beiga. Genom att anta att hudfärgat=beige gör du ju skyldig till precis en sådan tankevurpa

    2. Det där är väl onödigt? Det är ju en viktig fråga som lyfts, måste man kalla det för att “näbba”? Varför inte svara på ett trevligt sätt att det kanske rör sig om ett missförstånd? Varför liksom utgå ifrån att någon bara vill vara jobbig?

   1. Men om en är svart och därför har en hudfärgad (svart) bh så lyser väl den igenom en vit topp precis som på vita personer? 🤔 Eller har jag missuppfattat, beror det på vilken färg huden har? Beige bh under vit tröja borde väl ”gälla” för alla hudtoner om en inte vill att bh-n ska synas?

    1. Nej en vit bh lyser igenom lika mycket på mörk hud som en mörk bh gör på ljus hud.

   2. Jag förstår att det såklart var ens egen hudfärg du menade, men jag reagerade också på formuleringen i och med att det är väldigt känsligt för många som är vana vid att se just den där beigea tonen beskrivas som “hudfärgat”. Det är ju jävligt trist när just den tonen är allt annat än lik ens egen hudfärg. Jag tänker att man kan försöka att vara extra tydlig med vad man menar, så att det inte blir fel. Typ “under vitt är det smart att ha kläder som matcher ens egen hudton så bra som möjligt”. Det som gjorde att det inte blev så här var väl för att texten är skriven i “jag-form”? Då blir det ju en lite styltig och onaturlig formulering, tänker jag. Så… Inte så märkligt att du formulerade dig som du gjorde, tycker jag, men jag tänker också att det är bra att man pratar om detta och att folk reagerar?

 14. Tack för toppen tips! Jag älskar också uniformskänslan som en får av åtsittande underkläder. Jag känner mig omhållen och trygg, handlar inte om att mitt utseende blir annorlunda utan bara en så go’ känsla!

 15. Bra info! Förstår helt känslan av att “rusta sig” inför betydelsefulla möten. Det handlar ju om att sätta tonen för dagen inför sig själv. Jag älskar mina hemma-myskläder, men när jag står inför klass eller inför föräldrar på föräldramöte (är lärare) vill jag “växla upp” mentalt och då är det bra med ritualer som kan handla om vad man tar på sig på morgonen. Tycker det är fint att du delar med dig när du uppenbart har testat runt en del. Tack!

 16. Vad spännande att få höra om vilka underkläder som används “där ute”! Jag går inte på gym eller liknande, så jag har faktiskt ingen aning om vilka underkläder som är vanliga hos gemene kvinna. Kan vi inte dela med oss lite (jag blir ju så nyfiken!)? Jag börjar:
  Jag använder inte shapingunderkläder, tycker bla det är knepigt med passformen. Men jag kan uppskatta ett par strumpbyxor som klämmer åt lite extra runt midjan.
  Jag tycker om spets, så det finns med på alla BHar och trosor. Jag kör i princip bara trosor som inte avslöjar ränder, så en hel del string. Jag väljer ut dem noga då jag efter många år lärt mig vad som är bekvämt. Tyvärr känns det som att vanliga trosor liksom delar upp skinkan i två, så kan inte ha dem. Mina BHar har nästan alltid en lättare push-up/vaddering för form och stöd. Har inte fastnat för de där minimala triangel/tunt tyg/inga bågar som är poppis nu. Min sambo bryr sig väldigt lite om vilka underkläder jag har (tråkigt..?!), men har haft pojkvänner tidigare som uppskattat det så jag kör ofta på matchande bh/trosor på nästan ren automatik.

  1. Jag använder typ hipstertrosor i bomull. Tycker det är obehagligt att INTE ha behå även hemma, vet inte om det är en vanesak. Känns som ryggen påverkas av att inte ha stöd, men kan vara inbillning eller som sagt vana. Vill ha snälla saker för snippan så string och polyestertrosor går bort till vardags. Har bara strumpbyxor vid speciella tillfällen och sedan jag fått barn har jag klippt sönder de i midjan för jag får ont i magen annars.

   1. Det är en vanesak, förr bar jag också alltid BH men när jag blev gravid med första barnet så gick det bara inte, brösten gjorde för ont och jag fick instängdhetskänsla av dem. Jag kunde använda väldigt stretchiga sport-BH men inga vanliga. När jag använt sådana BH under ett par år började jag gå utan mer och mer och nu känns utan nog som det mest naturliga och BH, även de stretchiga känns onödigt åtsittande.

    1. Intressant! Precis som Martina ovan så har jag alltid BH. Men man kanske får vara beredd på att det kan ändra sig i samband med graviditet mm.

   2. Strumpbyxtips för magar som ogillar strumpbyxor: köper minst en storlek “för stor”, drar upp ordentligt men viker sedan ner kanten så att den sitter på höften i stället för i midjan = betydligt magvänligare. 🙂

  2. Bekväma hipsters eller boxer, helst bomull. Under den vita landstingspyjamasen är det såklart hudfärgade som gäller, annars svarta. BH med lite push (med betoning på lite) och gärna korslagda band så de inte halkar ner i tid och otid. Är för förvirrad för matchning. 😉 Underbart inlägg för övrigt!

 17. Jag svettas bara av att läsa detta!
  Jag klarar inte av kläder som sitter åt för jag blir sååå varm. Sådär så att håret klibbar och svetten rinner. Även om det är mitt i iskalla vintern.

  1. Hej S!

   Tja, få se då. Kan man tänka sig att Clara därmed har blekt beige trosor just nu? Hon är ju som så många andra hyfsat vinterblek just nu. Möjligen kanske trosorna är lite rosigare om sommaren?

   Eller är ditt syfte att försöka tillskriva Clara andra värderingar än de som hon står och ger uttryck för?

   I så fall: skärp dig!

  2. Tänk att du tar dig tid att sitta och googla fram en bild på olika hudfärger när du förmodligen förstår precis vad hon menar.. Suck.

 18. Jag har ett kontorsjobb där jag sitter ner mycket och jag tycker stt det är svårt med någon form av korsett-liknande historia på mig då för jag får ofta ont i magen av dem. Låter som att dina tips framförallt gäller när du ska stå mycket. Har du även tips på underkläder som passar mer stillasittande aktiviteter?

  Själv kör jag mest trosor med osynlig kant och letar efter någon vettig bh som passar kroppen bättre efter att ha fött och ammat två barn. Otroligt svårt. Tycker inget är gjort för mig.

 19. Och jag kör på (herr)kalsonger och en undertröja/linne (med bred axelremmar). Upptäckte för ett tag sedan att herrunderkläder är mer bekväma än kvinnors dito…

 20. usikker på om dette innlegget skal få meg til å føle meg bra eller dårlig ^^ utover det er jeg ikke spes interessert i hofteholdere 🙂 sponset innlegg?

  1. Sluta tramsa. Du vet väl att jag alltid märker ut samarbeten? Är faktiskt JÄVLIGT less på att så fort en bloggare gjort sig omaket att faktiskt sitta och leta upp länkar till inlägg tror folk att det är smygspons.

     1. Det kanske är en “förstagångsläsare”, alla vet inte vem du är eller vad du gör. Kom ner på jorden.

     2. Nej hon är ingen förstagångsläsare. Och endast 0,3 procent av min läsarskara är under arton år. Men även om den siffran varit 100% så hade jag vidhållit min rätt att bära vilka underkläder jag vill och berätta om det på min blogg.

   1. Något jag tycker är tramsigt är att besvara kommentarer ”med samma mynt”.

    Jag förstår att man dagligdags blir oerhört provocerad som bloggare. Men att själv hålla god ton trots eventuell upprepad idioti i kommentarerna är höjden av proffsighet. Alla övriga förhållningssätt är i mina ögon mindre proffsiga.
    Arbetar själv inom vården, vilket givetvis inte går att jämföra alls med att vara bloggare, och man får ta mycket skit och personliga påhopp (och får inte ens en liten tusendel av alla de positiva kommentarer som jag ändå ser förekommer på din blogg, vid sidan om de dumma eller riktigt otrevliga), inte besvarar man dem med samma ton eller ordval. Då befinner jag mig förvisso i min yrkesroll och representerar vården, vilket givetvis är något HELT annat på så många plan. Men tycker ändå att jämförelsen kan ha viss relevans. Kanske mer rimligt att dra paralleller till företag eller magasin(?), i vars forum jag skulle bli lika paff av denna typ av svar. Som läsare blir jag trött på dumma kommentarer – och hur trött man blir som den som gång på gång blir påhoppad kan jag inte sia om – men ännu mer trött blir jag på denna typen av svar från dig Clara som jag förväntar mig så mycket mer av.

    Så tycker jag.

    1. Jaså. Jag arbetar själv inom vården och tycker din jämförelse haltar. Som vårdpersonal befinner jag mig i en maktposition gentemot patienten, som är beroende av min vård och omsorg. Självklart ska jag då ge professionella svar på tal. Dock tycker jag det är viktigt att markera och säga ifrån som vårdpersonal när en patient går över gränsen, det går att göra på ett proffsigt sätt. Hur som helst är relationen mellan Clara och hennes läsare något helt annat. Och jag tycker Claras svar är skitroliga och inte alls särskilt otrevliga. Hon för ner sina läsare på jorden. Personen som kommenterade verkar dessutom inte ta illa vid sig så varför ska du? Av ren principsak? Tramsigt…

   2. Jag blev så himla glad över att det var länkar till de exakta plagg som du menade och inte ngt luddigt allmänt som det annars kan vara när bloggare vill beskriva ngt utan spons.
    Tack!

 21. Intressant att läsa Clara. Och även allas kommentarer. Jag gillar inte bh. Söker ett slags bh linne som fanns förr på Twilfit. Hittar det ingenstans. Alltså en mjuk men ändå formande bh som sitter ihop med ett linne eller underklänning ! VAR finns den!! Hoppas ngn vet!

  1. Vet du – jag tror att COS brukar ha sådana behåar. Har i alla fall sett något liknande där. Mjuka utan byglar och mer som en topp än en BH =)

 22. Intressant inlägg, fick lära mig massor. Även kommentarerna var otroligt lärorika, oj så folk kan haka upp sig på konstiga saker. Själv är jag smal som en sticka, inget att hålla in någonstans, men använder shapingtajts under klänning för att det är så väldigt skönt. Har aldrig tänkt på det som en rustning förut men kan nu absolut hålla med! Heja dig Clara!

 23. Tack för tipsen! Vore roligt att läsa tips om skor till oliks slags kjolar och klänningar, både vinter och sommar. Skulle gärna bära mer klänningar/kjolar men det faller alltid på att jag inte fattar hur jag ska kombinera med skor och strumpbyxor. Misstänker att du har utmärkt koll på det 😊

 24. Vilket intressant inlägg! Jag använder bara vanliga trosor och BH. Vad olika det kan vara med vad man känner sig bekväm i.

 25. Till en nyårsafton köpte jag dyrare formande underklänning än festklänning. Men – jag har aldrig använt den sedan dess pga inte skön, och att komma i den var ett träningspass (men man ska ju inte direkt duscha när man har fått den på sig). Men jag förstår att det kan vara toppenplagg om man uppträder eller fotograferas! Bh är samma modell varje dag sedan jag upptäckte den fantastiska toppen från Walking. Dras över huvudet (banden sitter på plats) och är mjuk hela vägen med lite vaddering för oss som behöver det. Bästa!

 26. Ojdå, och jag som trodde att du, Clara, tyckte om att använda klänning och kjolar (och inte jeans) för att kroppen inte pressades in och stramades åt av dessa plagg – det vill säga på det sätt som dagens moderna jeans håller in och “shape-ar” upp.

  Såklart förändras våra behov och våra åsikter över tid och det är bra att det är så, för det vore trist om allt skulle vara lika för tid och evighet.
  Samtidigt inser jag hur konstiga krav jag har på dig, Clara, när jag nu blir besviken vid insikten att du inte lever som du lär (eller iaf som du lärde).
  En gång i tiden lät det som att var en feministisk handling från din sida att avstå jeans p.g.a modeindustrins kroppshets. Men nu visar det sig att det förmodligen på väldigt många av dina klänningsbilder (även de som är tagna hemma – och inte i ett föreläsningssammanang) sitter något kroppsformande under klänningarna… och jag blir typ ledsen.

  Du predikade en sak, men sedan var verkligheten en annan. Jag trodde att du var löst och ledigt klädd under klänningarna, att du var fri på det sätt som du en gång uttryckte att du inte kunde vara i jeans.
  Jag borde kanske ha förstått att det i realiteten inte funkade, eftersom många av dina klänningsfavoriter har sett ut att kräva ganska smal (åtdragen) midja och välformade (med hjälp av BH) bröst, men man känner sig ändå lite korkad och naiv.

  Obs! Jag menar inte att skälla eller avkräva dig något förebildsansvar egentligen, även om jag märker nu att det nog låter så. Det är mera att jag bara behöver ventilera sin förvåning och förvirring. Du blir ju som en slags vän därute i cyberspace.

   1. Va? Hur skulle världen se ut om vi bara sa snälla saker? 🤔 Världens drivs väl framåt av kritik och diskussioner?

  1. Texten känns inte skriven av en kvinna i 30årsåldern utan en något yngre och mer osäker kvinna. Jag blev förvånad.

   Hej vi gillar alla olika men detta rimmar rätt illa med er klädkollektion.

  2. Kan hålla med ändå. Det känns inte bra att man inte kan få ha sin kropp som den är i de fina klänningarna. Du är fin som du är!

  3. Jag är enig med dig Liv, i förvåningen men också i detta att inte skälla eller förebildsansvaret.
   Jag får ont i magen av formande strumpbyxor så här aldrig testat några mer heltäckande kroppsstrumpor, visste faktiskt inte att det var nåt vi kvinnor i 30-åren använde, nåt jag borde använda? Intressant inlägg, intressant för att det uppenbarligen väckte många känslor och funderingar i kommentarsfältet kommentarsfältet och hos mig. Hade vart ännu mer intressant om du Clara hade följt det upp med funderingar som “hade en man kunnat ta på sig shaping-underkläder och motiverat det med att det känns positivt som en fästning?” Och nästa fundering; “hade jag velat att min dotter skulle ta på sig shaping-underkläder när hon är 15?”
   Min poäng är att underkläder vars huvudsakliga poäng är att få kroppen att vara mer attraktiv för det beskådade ögat på bekostning av bekvämlighet och som inte finns som manlig motsvarighet liknar på gammalt unket kvinnoförtryck.
   Vill avsluta med att jag gillar dig Clara och detta är verkligen inte menat som ett personligt påhopp, vi lever i ett utseendefixerat samhälle och jag ska inte kasta första stenen, med det är ju intressant att diskutera på samhällsnivå…

   1. Anna, du har en poäng med “underkläder vars huvudsakliga poäng är att få kroppen att vara mer attraktiv för det beskådade ögat på bekostning av bekvämlighet och som inte finns som manlig motsvarighet liknar på gammalt unket kvinnoförtryck”.
    Men då tror jag att vi får sortera bort i stort sett alla underkläder utom trosor av boxershorttyp eller kalsongtyp.

    Hade en man kunnat ta på sig underkläder och säga att det känns som en fästning? Jadå, en man kan säga i princip vad som helst och komma undan med det. Sen – så som samhället ser ut kan en kvinna tyvärr behöva en rustning (som det väl står i texten) ibland. Bland män skulle jag själv känna mig oerhört mycket mer utsatt och objektifierad om jag var behålös en i en tunn klänning eller blus än “förpackad” i en behå (som visserligen visar formen av en byst, men inga bröst eller bröstvårtor). Det är väl lite som att “nakenhet är naturligt och ska inte sexualiseras”, men nog fan ser män en sexuell kropp oavsett vilka våra intentioner är. Att amma, bada, vara fri under en klänning. Och med det känner inte jag mig bekväm.

    Nej, jag skulle inte vilja att min femtonåriga dotter bar shapingunderkläder, men det är rätt mycket som jag anser att jag som vuxen kvinna kan göra, men som en femtonåring inte bör göra.

    Men jag håller med dig, det är ett intressant ämne att diskutera.

  4. Vad spelar det för roll vilka underkläder Clara använder? De flesta (kvinnor) i dagens samhälle jobbar hårt på diverse gym för att få en “inre korsett” istället för en yttre (som shaping wear). Hade det känts bättre för dig om Clara alltså hade tränat järnet och gjort 200 situps varje kväll istället?

   Att låtsas som att hållning inte gör ngt för självförtroendet och ha ngn slags tro att det är “finare” att inte ta hjälp av några yttre hjälpmedel (för man ska ju klara av allt själv! Inte bry sig om ngt! Bara vara “lös och ledig”!) är så ignorant, sorgligt och förtryckande att jag inte vet vad.

 27. Men kära läsare, nu får ni tagga ner. Clara beskriver bara vad hon själv tycker är bra och bekvämt att ha på sig för underkläder ibland. Det behöver inte läsas som antifeminism! Smaken är bekant som baken 🙂

  Själv uppskattar jag stödet och känslan som en push-up-bh ger, på samma sätt som det kan kännas rustat med en väst eller kavaj.

 28. Till ni som läser kommentarer. Andingen är viktig. I vila ska magen åka ut och in. Det är inte värt få problem med andingen, vilket jag har fått.

 29. Detta kommentarsfält 😂
  Tack för ett bjussigt inlägg där du delar med dig av dina tips!
  Allt blir politiskt när en kvinna pratar om sin kropp… håll ut.
  Tack för en fin blogg och kram!

  1. Jag antar att du skulle dela dessa tips till en 13årig tjej/dotter? Om inte, knip igen. Clara har en av Sveriges största bloggar och säkerligen kikar en hel del yngre in här också. Det är inte föredömligt.

   1. Clara får ju gärna svara på om hon själv skulle föra över dessa värderingar på sina barn, om de vore döttrar. Att man ska tajtas till, klämmas ihop och pushas upp även om det är obekvämt och t. ex ger problem med andningen som en annan i fältet nämnde. Och varför egentligen?

    1. Med tanke på din kommentar så sluter jag mig till att du själv inte använder bh, smink eller ansiktskräm? Du klipper aldrig håret, rakar benen eller har på dig skor? Eftersom kvinnor inte får göra någonting som förändrar utseendet? Eftersom att det är hetsande och osunt för trettonåriga tjejer att vuxna kvinnor gör det? Är det vad du menar?

     Jag är en vuxen kvinna. Jag har på mig mormorstrosor, stringtrosor i spets, spanx eller herrkalsonger bäst fan jag vill. Och eftersom jag vet att jag har intelligenta läsare med hjärnor så bloggar jag om det också. Och förväntar mig att mina läsare fortsätter ha på sig mormorstrosor, stringtrosor i spets, spanx eller herrkalsonger bäst fan de vill. Men får någon lust att testa strumpyxorna jag rekommenderar eller bh-n jag föredrar så är det underbart! Och upptäcker någon att shapingunderkläder är ett plagg de gillar och som gör deras vardag bättre så hurra för det! Kvinnor är inte dumma i huvudet – de kan tänka själva och fatta kloka beslut kring vad de vill ha på sig och inte. Precis som jag gör.

     1. Jag är helt nöjd med hur jag ser ut, mycket nöjd faktiskt, tack för att du frågar. Tydligen tycks det störa dig om jag inte rakar mig, färgar mitt hår, eller klämmer in mig i diverse åtsittande ställ, är det vad du menar? Du undvek min fråga, skulle du fostra dina döttrar om “vikten av att ha bra under” även om det är obekvämt och kan ge problem med andningen?

     2. Vad du gör med din kropp och hur du klär dig det struntar jag verkligen fullständigt i. Lev som du vill! DU verkar däremot besatt av vad andra kvinnor gör med sina kroppar och snar att moralisera kring det av dina kommentarer att döma.

      Nu sätter jag punkt för den här diskussionen. Men som svar på din fråga: jag kommer uppfostra mina barn att det är okej att klä sig precis som de vill, nu och när de är i tonåren. Experimentera vad gäller kläder, hårfärger och konstiga frisyrer. Utan att moralisera och komma med pekpinnar. Utan att se ner på viljan göra sig fin eller vara intresserad av kläder. Ett bejakande av barnets egna uttryck och fallenheter. Så blev jag och min syster uppfostrade och som ett resultat blev vi kreatörer och konstnärer. Och väldigt trygga i oss själva.

     3. Själv drar jag gränsen för vad som är obekvämt. Obekväma skor = går bort. Obekväma handlingar såsom skönhetsoperationer = går bort. Obekvämt smink som låga fransar eller sådant som är väldigt jobbigt att applicera = går bort. Var och en får förstås dra gränsen där de vill. För mig innebär det att även obekväma underkläder går bort.

      Och jag tycker nog att när det gäller alla typer av skönhetsprodukter så får man som influencer vara beredd att det debatteras. För inflytande hör till yrkesrollen, över barn, ungdomar och vuxna, alla som läser. Och det kommer med ansvar.

      För övrigt, apropå debatt, så var argumentet om att man har skor på sig för att se bra ut det sämsta jag läst på länge. Det är knappast därför man bär skor i första hand, i de allra flesta fall, tänker jag och tittar ut på snön som trillar utanför mitt fönster.

     4. Är du verkligen trygg i dig själv när du använder plagg som ger dig den normativa getingmidjan istället för din naturliga?

     5. Alltså jag gör ju massor av saker för att passa in i en normativ kvinnoroll. Plockar ögonbrynen, rakar benen, klipper håret. Inget av det kan vara en nyhet för mina läsare så jag förstår faktiskt inte varför just mina underkläder väcker sådana reaktioner? Jag tänkte att det var bjussigt och ärligt att berätta istället för att hymla om det! Jag skriver ju också att jag mestadels går runt utan några särskilda underkläder – detta är ju vad jag har när jag ex vis står på scen och föreläser eller gör andra publika jobb så jag förstår faktiskt inte det uppskruvade tonläget. Det är inte som att jag förespråkar att kvinnor ska börja binda sina fötter eller snöra sig tills de svimmar

     6. Nyfiken, hur är skor något som förändrar en kvinnas utseende? Menar du högklackat? Jag känner mig rätt träffad eftersom jag varken rakar benen eller använder smink. Men skor, det har jag ju på mig… Det blir så himla kallt om fötterna annars! Dock aldrig med klackar. Jag vill kunna gå ordentligt 😛

      Älskar dock Swedish Stockings. Äntligen ett par strumpbyxor man kan andas i som inte skär in i magen!

     7. Jag har hittills aldrig sett ett par skor som inte ändrar fötternas utseende. Inte ens gräsliga five fingers behåller fötternas riktiga form. Om det nu av princip är så förkastligt att förändra kroppens form säger ju logiken att skor också måste vara off limits 😉

     8. Hej, jag håller med dig Clara. Men, efter att ha läst den här tråden ( som jag tycker är intressant ) känner jag mig manad att säga något. Självklart har alla människor rätt att klä sig som de vill, kvinna som man. Och bloggare har rätt att blogga om vad de vill, hur de vill ( förutsatt att det är lagligt ), och folk har rätt att läsa vilka bloggar de vill – såklart. Men, de som läser bloggar har också rätt att reagera om det nu finns ett kommentarfält som är öppet. Precis som du hävdar rätten att göra reklam för figurformande underkläder, har Acne rätten att använda barnmodeller till sina kläder, och HM har rätten att använda retuscherade modeller i sin reklam. Och Cafe kan använda insmorda muskelmän på sina omslag och andra bloggare beskriver hur de opererar sig eller gör andra saker med sina kroppar. Men, människor har rätt att reagera. Såklart blir det speciellt eftersom bloggare marknadsför sig själva och sitt liv. Fotar inredning och sig själv i egendesignade kläder. Såklart att allt blir personligt då. Kritik om hur en bloggare klär sig eller väljer att leva blir ju helt öppet och blir personligt för det handlar om hur en person väljer att göra. Kroppen är ett hett debattämne och bör så vara. på bloggar, i TV, om reklam och i andra sammanhang. Att förvänta sig att läsare inte reagerar när en feminist beskriver vilka figurformande underkläder den andvänder är lite blåögt. Många som dras till bloggare som du Clara kanske både har läst 15 och 30 poäng genusvetenskap och har genomskådat grejen att reklam, massmedia och bloggare påverkar vår tids skönhetsideal – och med det kommer kritiken. Så det är nog bara att gilla läget. Jag gillar att du går mot strömmen och inte är så PK – befriande! Men kritiken får du nog leva med ( om du nu väljer att fortsätta skriva om det du gör ). Se dina läsare som skarpa, samhällskritiska och smarta brudar istället för jobbiga !

   2. Men snälla Tanten. Jag har inget behov av att Clara ska va föredömlig. Hon är en person som skriver en blogg jag gillar att läsa. Och ja, jag skulle gärna tipsa mina 13-åriga döttrar att prova sig fram för att se vilka underkläder som passar dem bäst, utan att värdera deras val.

 30. Jag är inte född under en sten, jag fattar att folk kan bli provocerade av ett sånt här inlägg. Men jag tänker två saker.

  1) För att kläder ska sitta bra krävs rätt underplagg. Jag lärde mig alldeles för sent i livet (i förhållande till de visserligen rätt triviala problem det skapade) att det är väldigt smart att använda underklänning, underkjol och underlinne. Då slipper man att kjolen klistrar sig fast emot strumpbyxorna och kryper uppåt eller fastnar på rumpan, att behåkanten syns genom en tunn blus eller tröja eller hakar upp sig över bysten eller fastnar i glipan mellan dem. Och allt vad det nu kan vara.
  Är det viktigt att kläder sitter bra? Nä, kanske inte om man går hemma i sina mjukisbyxor. Men är man intresserad av kläder, och lägger tid och pengar på kläder som man tycker är fina, antar jag att man också vill att de ska sitta fint och falla bra.
  Är det viktigt att bysten lyfts upp och formas, att magen inte väller ut i veck? Nä, det är det inte heller. Men kanske man vill slippa det när man klär sig till fint? Vill få ut det mesta möjliga av plaggen? Ytligt, men vi människor är ytliga också.

  2) Jag tillhör dem som trivs i plagg som sitter åt lite. Skriver detta i tights och en åtsittande långärmad tröja hemma i soffan, min hemmauniform. Tycker det är bekvämare än saker som fladdrar runt kring kroppen, vet inte varför. Använder också stödstrumpor/stay ups och strumpbyxor med stöd (alltså inte figurformande, pga tendenser till åderbråck som i perioder har gjort ont) och tycker att det är skönt på något vis. Gillar känslan av att “hållas ihop”. Har också alltid gillat att ha ett tajt linne under ett plagg. Och behå som sitter åt. Nu är jag av naturen en spenslig typ som inte har så mycket att forma, så jag har aldrig riktigt intresserat mig för shapingplagg (mer än behå, tycker det är väldigt obekvämt när brösten skumpar och fladdrar runt, det gör ont och de är i vägen). Men när jag läser här så fattar jag poängen. Fattar också parallellen till rustning. Att gå utan underkläder må vara fritt och föredömligt men fasen vad mycket mer utsatt jag känner mig som kvinna då, än om jag har ett lager mellan mig och omvärlden.

  1. Precis så känner jag också kring kläder som sitter åt (sitter också hemma i soffan med träningstajts och tajt linne). Jag känner mig mer bekväm när det inte fladdrar. Även om det inte är mycket som fladdrar på min kropp, inte ens bröst utan bh fladdrar här, så är det så skönt med tajta kläder.

  2. Åh vad jag känner igen mig! Jag upptäckte också underklänning etc så sent! Jag är smal som en pinne men älskar dem ändå! Som du skriver så känner jag mig mer “klädd” och rustingr strålande ord. Lilla platta jag vågar tom ha lite urringning när jag jag kan lite på att ett tajt shaping råkar luta mig framåt. Tack Clara för underbart inlägg! lagg

  1. I tvättpåse, med fintvättmedel och ullprogramm. Har alltid klänning eller kjol på mig och köper i princip endast strumpbyxor från Falke eller Wolford. De kostar en del, men håller betydligt längre än andra märken.

 31. Äsch så mycket tramsiga kommentarer. Jag har aldrig själv provat shapingplagg så vet ingenting om ämnet, men generellt; de flesta av oss gör kanske lite extra om vi ska gå på något betydningsfullt? Det kanske finns olika “nivåer” beroende på om jag ska gå på nobelmiddagen eller ligga hemma i soffan. Jag är själv skogsmulle och trivs bra i min fleecejacka och slitna jeans, men om jag ska på möte eller fest klär jag mig ändå lite finare. Jag vet inte om det också är hemskt?

 32. Ja. Fyrst tenkte eg faktisk: Men uff, må ein gå med shapewear til kvardags no? Men det må ein jo sjølvsagt ikkje. Eg gjer det aldri, for eg likar det absolutt ikkje. Og for meg er komfort topp prioritet. Så eg går med kle som fungerar utan. Og eg går også med Miss Clarity, dei sit fint med ein enkel silkekjole under. Hadde eg forventa at Miss Clarity skulle få meg til å sjå ut som Clara? Nei, faktisk ikkje. Det ville ha vore eit håplaust grunnlag for å kjøpe kle. Og andre må jo prioritere slik som det passar dei. Eg held ingen foredrag, ingen studerar meg i detalj og skriv kommentarar til meg om alt eg gjer feil. I ein heilt annan livssituasjon er det ikkje sikkert min klesstil hadde fungert for meg. Hurra for meg som er så sunn og kan puste med magen? Eg kan love at eg gjer andre ting som ikkje er sunt, og det er også mine eigne val. Dette går bra.

 33. Du har inte möjlighet att ordna någon rabattkod på ovannämnda sidor för oss fattiga studenter? 🙂

 34. Tack Clara för tips och för att du vågar berätta om dina “beauty secrets” som mig veterligen, ingen annan i det offentliga rummet har haft modet att göra i denna tid av flöden med perfekta liv, livsstilar, utseenden o.s.v. Detta inlägg får mig bara att känna mig stärkt och inspirerad av dig – ingen är perfekt och kanske ska man inte vara rädd för att ibland ta till formande underkläder för att känna att man ser så bra ut som man bara kan. Fortsätt som du gör!

 35. Jag har köpt shapingtrosor, höga med ben en gång eftersom vissa kläder passar det mindre bra med degmage i.. Men jag får liksom panik efter ett tag. Får ont i magen eftersom jag sitter ner hela dagarna och märkena på magen är ju inte vackra efteråt. Är dessa som du rekommenderar mycket bättre tror du Clara? Får du aldrig märken eller ont i magen? Isf kan det ju kanske vara värt att prova (en mindre fattig månad).

 36. Nej nu tackar jag för mig i denna blogg, hels inlägget luktar unken kroppssyn men värst av allt är dina svar på kommentarerna. Inte sjutton behöver man svara otrevligt och föraktfullt bara för att man blir utsatt för kritik. Jag är själv lärare, hur tycker du att det skulle vara om jag bemötte barn/föräldrar som råkar vara ”otrevliga” som du gör? Men vad sjutton, jag tjänar ju en hel bråkdel av din lön, JAG behöver ju vara proffesionell. (Och skulle aldrig drömma om att bete mig så här).

  Tjänar pengar gör jag dock på att ha sett din riktiga personlighet, MissClarity klänningen som jag tänkt klicka hem vid löning får stanna kvar på provrummet

  1. Emmis: Vad i hela friden har Claras respektive dina inkomster med saken att göra? Och varför är du så otrevlig här? Är du förresten säker på att du verkligen är trevlig på jobbet? Om du blir så provocerad av vad Clara skriver här, menar jag? Eller tar du kanske ut ditt missnöje med din lön och din arbetssituation på henne? Bara ett par frågor som dyker upp i mitt huvud när jag läser din märkliga kommentar – den verkar sannerligen ihophafsad i vredesmod.

 37. Ni kan ju inte vara på riktigt?! Detta här kommentarsfält är underhållning.
  För din skull Clara hoppas att dom som hotar med att sluta läsa gör det. Hur orkar du med alla konstiga läsare? Stäng ner kommentarsfältet. Nu beställer hem 2 snyggingar till klänningar från Ert Märke. Tack för bästa bloggen och bästa svaren på kommentarer

 38. Var köper du dina spanx?? Clara? De verkar bra och du tipsar om det.
  Finns det i Umeå eller i närheten?
  Känns inte motiverat att beställa och som ska fraktas… Anser då jag i alla fall.
  Med tanke på miljön och på att vi måste värna om våra affärer och företag i Sverige och i vår närhet…

 39. Nu får jag väl mig också en släng av sleven, men jag ser heller inte hur att sätta på sig en uttryckligen obekväm korsett bara för att se fin ut, går ihop med de värderingar du verkar förespråka i övrigt. Är genuint nyfiken på hur du tänker? Tycker inte det räcker att ifrågasätta kommentatorns eventuella användning av smink etc för att förklara din hållning. Du har självklart rätt att ha på dig precis vad du vill men eftersom jag (och uppenbarligen många andra) uppfattar dig som en person som förespråkar en sundare syn på utseende och vikt, och att som kvinna slippa att värderas utifrån dessa kriterier, så känns det ju lite bakvänt med ett inlägg om en obekväm korsett som man bara har på sig för att se fin ut? Nej, jag tycker inte att du behöver vara en förebild i precis alla sammanhang, men just att uppmuntra till något som strider mot det som jag har uppfattat som några av dina kärnvärden förstår jag att folk reagerar på.

  1. Men alltså varför går gränsen just vid underkläder?

   jag använder inte smink.

   De flesta verkar lägga tusen och åter tusen kr på smink varje år. Spendera 20 minuter på morgonen och 20 på kvällen med att måla av och måla på, varje dag! Lägger lager av olika sorts fett och färger över hela ansiktet. Kan inte gråta eller bada eller gungga sig i ögonen.

   Var är det typ okontroversiellt? borde jag, som tycker att jag är fin utan smink, läxa upp alla feministiska bloggare som sminkar sig? Clara sminkar sig ju massor vad jag kan se! Hon verkar även ägna massor av möda åt att fixa frisyren, medan jag aldrig färgat håret och rätt ofta inte ens kammar det. Borde jag säga åt Clara att sluta med allt sånt också, eftersom det kan få mig att känna att jag inte duger som jag är? Det finns nämligen INGEN anledning att måla ansiktet med massa smink utom att ändra sitt utseende.

   Personligen tror jag att Clara skulle tycka att jag både dög och var fin utan smink och frisyr och avancerade behåar, men set är lågt hon själv gillar att syssla med.

   Förstår inte varför ni förresten tror att en blogg som till 70 % består av vackra, redigerade foton, heminredning och kläder inte ska handla om yta. Det är och har alltid varit en blogg om yta och jag tror många läsare faktiskt skulle må bra av att inse hur mycket hårt arbete som ligger bakom att då allt att se så tjusigt ut här jämt.

 40. Alltså detta kommentarsfält.
  Vet inte om jag ska skratta eller gråta men fy vilka fullkomligt VIDRIGA NÄTTROLLSKVINNOR många av er är! Som känner ett behov av att läxa upp, att trycka ner, att sätta på plats.
  Clara har inte kommit till denna värld som ett helgon, att predika för vad som är rätt och fel, att leda er genom livet. Att tillfredsställa och hålla med er i allt.

  Ni föder hat. Ni göder hat. Mot Clara. Mot kvinnor.
  Ni är värre än männen.

  Kan En Kvinna Få Leva?!

  1. Men snälla, ta det lugnt. Det är väl ingen här som är hatisk i sina kommentarer (förutom du då, med ditt språkbruk)? Däremot debatteras det, och du får gärna förklara varför det är så fruktansvärt. Jag tror nämligen att även vi kvinnor har förmågan att föra diskussioner, även om vi är oense.

   1. Rebecka: Eh, jo, det är ett antal personer som vänder sig mot och kritiserar Clara som person på ett ganska osakligt sätt. En del inlägg är direkta personangrepp. Skulle verkligen inte klassa allt ovan som nyanserade inlägg i en saklig debatt eller diskussion utan håller med En annan Clara.

   2. Jag finner det obekvämt att kvinnor vill (?) pressa in sina fantastiska kroppar i obekväma “rustningar”, material som inte andas, trycka ihop sina organ och inte kunna äta och andas ordentligt för att vara “fina”. Är det självkänsla och power? Jag personligen bryr mig inte om till vardags vad folk har under sina kläder och tycker det är märkligt på ett flertal plan att göra ett inlägg om det. Vad är syftet om inte en debatt om kvinnoideal, för så fruktansvärt många kan väl inte vara intresserad av en människa har i sin byrålåda. UnderbaraClara har en stor plattform och vi vet alla vad bloggare kallar sig. Om inlägget är skrivet för att påverka kvinnor att tränga in sig in i medeltida korsetter så ser jag det som ett problem.

  2. Men vänta lite nu, har läst alla kommentarer i fältet och bara för att man inte är enig med bloggaren i fråga är detta inte HAT. (Den enda riktigt onödiga kommentaren är i så fall den av den där mobbaren Sven nedan, den finns det ingenting som helst konstruktivt med). Det måste ju vara tillåtet att ifrågasätta och undra över saker en bloggare skriver när det finns ett kommentarsfält och som du säger kan man inte hålla med om alla i allt. Jag håller absolut med om tidigare kommentatorer som menar att spanx rimmar rätt illa med hur märket Miss Clarity framställs, men det betyder inte att jag göder något som helst hat mot Clara.

 41. Vilket bra och intressant inlägg! Med fina bilder som vanligt. (Jag gillade ”sluta tramsa” också, för övrigt 😀 ) Synd att några så gärna läser in en massa neggo, bara. Det står ju tydligt att du helst kör ”hang loose” till vardags men vid föredrag och annat vill klä dig så att det känns bra både för dig och de du ska träffa. (Alla kanske inte uppskattar mjukisbrallor och svängiga boobs under T-shirten på föredragshållaren.) Som vanligt är det ok att män klär sig i ”power suits” men om en kvinna råkar nämna att det gör jag också, då är hon ett dåligt föredöme minsann. Otroligt märkligt också att folk gör kopplingar till ditt klädmärke eller att du inte lever som du lär! Vaddå, i bloggens begynnelse var det ju mest mode och outfits! Och att du är intresserad av t ex smink har du ju skrivit om massor med gånger. Plus att du har ju bara skrivit om hur DU brukar göra. Ingenstans läste jag att du tvingar på dina läsare Spanx mot deras vilja. Jämför med en vanlig veckotidning där rubriker som ”Så kommer du i form till sommaren” är standard.

  Folk är roliga 🙂

 42. Förstår varför Clara vill slå ett slag för spanx……Miss Clarity klänningarna gör ju ju att folk ser ut som korvar, inklusive Clara själv.

 43. Varför inte gå ner ett par kg i stället för att använda spanx? Vilket patriakalt förtryck, könsdiskrimenering. Men killar kanske också använder korsetter för att göra gott intryck? Haha. Personligen har jag inget emot spanx om man trivs i den utrustningen. Jag tycker att du gör rätt i att vara som du är även om din sambo är PT. Skönt att inte behöva vara en skönhetsförebild. Du är verkligen en fotogenisk person. Underbara bilder på underbara Clara!

 44. Hmm, jeg er skeptisk til shapewear. Det er så lett å tenke at jeg “bare” skal bruke Spanx under denne kjolen, for å få en fin finish, men plutselig føler man seg stygg og eksponert om man ikke har det på.

  Jeg har for eksempel aldri brukt sminke fast, men jeg begynte så vidt med litt sminke for snart 2 år siden, fordi jeg syntes det var moro. Nå synes jeg at jeg ser sliten og trøtt ut om jeg ikke har på sminke.

 45. Det är hänsynsfullt och moget att anpassa sin klädsel efter sammanhang och personliga förutsättningar. Detta gäller både kvinnor och män. Claras inlägg ser jag som ett bra exempel på ett sådant synsätt.

 46. Oj vad spännande det var att läsa det här kommentarsfältet och Claras arga och irriterade svar. Det här inlägget handlar ju om hur man “rustar upp” för olika sammanhang, säkert många som gillar. Du kanske kunde skriva ett inlägg om hur du svassar runt hemma i långkallingar med putande mage hej vilt också, för den meningen “Hemma tycker jag om att gå omkring utan BH och låta allting fladdra fritt. ” vill nog många höra mer om! Kanske inget du vill visa dock, men båda fokusena får ju finnas och suget efter det andra verkar ju onekligen stort! 🙂

 47. Jag tycker att du gör fina klänningar, och att det är fantastiskt bra med shaping. Det är väl jättebra om alla får göra som dom vill , förstår inte hur ditt inlägg kunde provocera vissa så väldigt . Tråkigt att många har ett sånt behov av att trycka ner och ta ut sitt eget dåliga självförtroende på andra .

 48. Vad sorgligt med så många påhopp på Clara, och för den delen indirekt mot alla oss andra kvinnor som ibland tar till grepp som smink eller kläder för att känna oss finare eller passa in i normer och förväntningar. Patriarkalt? Javisst. I drömsamhället kommer vi ha en mycket större mångfald och mindre fokus kring hur kvinnor ska se ut för att anses vackra. Det ser jag fram emot som fasen. Men tills dess kommer åtminstone jag då och då fixa och trixa vid vissa tlilfällen. I mitt fall inte egentligen för att få uppmärksamhet för mitt utseende, utan tvärtom för att slippa det. För jag förstår precis vad Clara menar med att ta på sig en rustning inför t.ex. föreläsningar. Jag har inte formande underkläder, men därenot sminkar jag mig noga när jag till exempel håller kurser. För då vet jag att jag slipper ägna en tanke på hur jag ser ut när jag står där i centrum inför en grupp. Ja, så svag är jag, att om jag står osminkad med ofixad frisyr och kanske i kläder där min lilla putmage som är kvar efter en graviditet pyser över byxkanten – då känner jag mig inte bekväm. Då kommer jag ha lite sämre självförtroende och faktiskt göra ett sämre jobb. Missförstå mig inte – jag varken hatar min kropp eller propagerar för att någon annan bör känna som jag. Ingen blir gladare än jag när jag möter en kvinna som struntar i allt sånt här. Jag önskar jag vore som en kvinnoversion av Leif GW och bara slippa ägna en tanke på frisyren eller på om brallan skär in. Det är tyvärr inte så många förunnat.
  Så, i det patriarkalt riggade, men tyvärr oundvikliga valet mellan att känna mig obekväm och att ta till några knep, då kommer jag fortsatt satsa på knepen. Det är viktigare för mig att kratta manegen för att bekvämt ta plats, än att tvinga mig ställa mig där med skavankerna mitt i strålkastarljuset.

  En del skriver att ni mår dåligt och känner press när Clara berättar att hon har de här underkläderna. Så himla ledsamt! Jag tror jag fattar. Man kan ibland känna att det blir för mycket. Modellbilder i reklam vartän man vänder sig, tio tusen rumpor på instagram och allt vad det är. Man kommer ju inte undan. Själv har jag aldrig känt den typen av press när jag sett bilder av Clara, vare sig jag vetat vad hon haft för underkläder på bilden eller inte (alltså, innan det här inlägget har jag ju aldrig vetat det. Såklart). Jag tycker Clara ser toppen ut. Jättesnygg och sund och stark. För egen del reagerade jag faktiskt lite tvärtom när jag tittade på bilden med midjeformaren. Jag kände inte press att köpa en sån utan snarare lite… lättnad? Liksom aha, det är så de gör, de som har getingmidja. Då kan jag ju verkligen släppa det lilla kompex jag har över att min midja är allt annat än en såndär femtiotalsvariant. 

  Hur man än ser på alltihopa, så kan man vara schysst, det är egentligen mest det jag vill få sagt. Inte klanka på någon som precis som alla andra försöker navigera i den soppa det är att vara kvinna i ett utseendefixerat könssamhälle. 

 49. Bästa trosor vardag/fest: tillförs 2 för 3 hipsters med spetskant i resår.
  Bästa trosor för träning: INGA!

  1. Jag har också köpt dom. VÄLDIGT mjuka i stretchen och inga stumma kanter, så nöjd!! Finns många färger och modeller.

 50. Ha, ha. Och jag har tappat förtroendet för min revisor, han kom klädd i en obekväm och varm kostym mitt i sommaren. Så falskt och ytligt! Or not!

 51. En liten fråga från en beige människa med bra och fin kropp som ändå vill ha shaping. Blir det “elektriskt” med spanx i polyester? Jag blir lätt statisk och klänningarna smiter upp runt benen och det är så irriterande. Bra och informativt inlägg .

 52. Off topic: begreppet “hudfärgat” känns lite förlegat när bh:n du refererar till fanns i en färg; väldigt ljus beige. Det finns uppenbarligen betydligt fler hudfärger.

  1. Med hudfärgat menar jag alltså att man kan välja en BH i samma nyans som ens egen hudfärg. För då lyser den inte igenom. Man får hitta ett märke som gör plagg i fler färger helt enkelt.

   1. Tack för svar, jag förstår hur du menar. Jag tänker att bara genom att skriva ut den meningen du skrev till mig här ovan så kan du bidra till inkludering genom att inte upprätthålla vithetsnormen. I inlägget skriver du just “hudfärgat” och refererar till en bh som är ljust beige, ungefär som att plåster görs i färgen “hudfärgat”. Om du istället t. ex skrivit, en bh i MIN hudfärg så slipper vi reproducera normen om begreppet “hudfärg” som rosabeige. Annars säger du ju i förlängningen: “hudfärg” = ljust beige, och jag förstår att du ju menar att DIN hudfärg = ljustbeige men eftersom vi har en vithetsnorm så blir det lite icke-inkluderande om du förstår hur jag menar. Jag tycker att inlägget är bra i övrigt, frigörande, jag använder själv en massa spanx etc så jag skriver detta i all välmening och inte “bara för att hacka” som jag ser att en del ovan skriver på liknande kommentarer. Det är bara ett perspektiv som jag tycker är viktigt. Allt gott /Marie

 53. Jösses… jag tolkar kvinnokampen genom tiderna, och även nu, som; rätt till din egen kropp, rätt att se ut och klä dig hur du vill utan att NÅGON annan människa, oavsett kön, tar sig rätten att kommentera eller vidröra din kropp utan din tillåtelse.

  Bästa förebilderna för unga tjejer blir vi kvinnor genom att stötta och peppa varandra. Låt dem klä sig precis hur de vill. Det viktigaste måste väl ändå vara att vi fortsätter att kämpa för att dessa tjejer får växa upp i ett tryggare samhälle, där de inte riskerar övergrepp av någon form, och där de kan känna sig fria att vara sig själva? Med eller utan underkläder. I klänning eller byxor. Med eller utan smink.

  En sådan hets över hur vi ska vara som förebilder! Lägg ert fokus på att just vara förebilder själva, genom att klä er och sköta era kroppar som ni själva känner er mest bekväma med, och för hälsosamma diskussioner kring hur vi tjejer/kvinnor beter oss mot varann! För, ärligt talat, ni som hetsar mot underbaraclara nu; är ni själva särskilt bra förebilder genom att kritisera en medsyster för hennes klädval?!

  Lägg ner. Flytta fokuset. Se till er själva innan ni ger er på andra.

 54. Hej Clara! Svårt att låta bli att säga: människor är ibland dumma (och då menar jag dumma som i elaka eller dumma som i korkade). Jag är glad för din blogg. Jag är glad för att du är en fin förebild (ursäkta. Jag tänker att du nog inte vill gå runt och vara “förebild” hela tiden). Jag är glad för att du visar att man kan låta sina barn vara barn utan uppenbara påtryckningar om könstillhörighet (behöver tänka på det ibland när mellansonen drar på sig tyllkjol innan förskolelämningen. Så är det där jag bor, inte helt ok. Sen är det säkert en störd norm som påverkat mig också så jag får tyvärr anstränga mig för att lägga fram både tyllkjol och vanliga byxor för honom att välja på.). Kommentarerna du fått på det här inlägget är ju befängda. Det är så lätt som utomstående att se och jag vet ju inte hur det är att vara känd person men jag gissar att det är svårt att inte ta åt sig. Tips kan ju vara störiga att få men jag vill ändå bara säga: lynnsa på människor du mår bra av att lyssna på, inte på det andra. Någon klok sa till mig en gång att man får välja sitt livs auktoriteter. Att de som förstör inte förtjänar att lyssnas till på samma sätt. Jag kan inte ens förmå mig att förklara varför ditt inlägg inte var konstigt (det har du ju dessutom gjort i kommentarsfältet nu flera gånger ). Ta hand om dig (och bryt ihop när du behöver ). Hälsningar Frida

 55. Alltså, nu får alla hysteriska personer här inne ta en kaviarmacka och lugna ner sig lite.
  Jag har förlorat alla mina former efter två barn men blev efter det här inlägget sugen på att ändå köpa lite shapingplagg. Jag använde sådana förut och de gjorde verkligen under för mig. Känslomässigt alltså. Visst – shapingplagg formar. Trycker in och slätar ut. Det får en onekligen att se lite mer ut som en barbiedocka. Men jag har använt plaggen främst för känslan av kontroll. Att fullständigt svepas in i något stadigt får mig att bli medveten om min kropp på ett annat sätt. En gördel utskriven av en sjukgymnast gör dig mer medveten om musklerna i mellangärdet. På samma sätt tycker jag att shapingplagg fungerar, fast med bonusen att de är bekväma. Man känner helt enkelt kroppen mer där plagget trycker in, vilket bidrar till massa andra bra: Andning, hållning, gester – allt blir mer genomtänkt. Det kan vara otroligt viktigt i situationer när man ska utstråla makt och kontroll. En annan bonus är att man slipper troskanter, valkar vid BH:n och husveck där klänningen samlar sig (för att därmed krypa längre upp längsmed rumpan).

  Avsaknad av hudveck har inget med kvinnliga ideal att göra. Det har med stil att göra. Inte heller män ser snygga ut i plagg som växer in i kroppen, i för korta tröjor eller i dåligt sittande byxor som ger dem myntinkast. Även min man känner sig sexig när han har underkläder han trivs i och som inte klämmer på fel ställen. Det här intresset kan man tycka vad man vill om och är man inte så intresserad av kläder kanske det rentav känns larvigt. Fine.

  Varför skulle EN sak man tycker om vara talande för hela ens person? Just nu ligger jag i mysbyxor som ger mig en rumpa i form av en påse nötter men olika plagg har olika syften så jag stormtrivs ändå eftersom jag skrotar runt hemma och gillar min påse med nötter. Kommer någon oanmäld hem till mig nu, så får hen ta mig och mina nötter och jag skulle inte känna minsta skam. Jag skulle däremot inte ha mina mysbyxor på en föreläsning och det tillskriver jag inte orimliga kvinnoideal utan allmänt hyfs.
  Clara har ju tydligt skrivit att hon inte struttar runt superfixad i högklackat hemma. Precis som att de flesta inte går till jobbet i pyjamas eller sätter på sig mascara för att gå och bajsa.

  1. Woaaah jag insåg precis att jag skrev att avsaknad av hudveck handlade om stil – och så menade jag inte! Skrev fel. Jag menade veck i kläderna, förstås!

 56. Varför verkar så många tro att shaping bara är något som kvinnor använder för att se smala ut?
  Jag är överviktig och kurvig. Väljer gärna shaping för att hålla fast allt för jag tycker att det är bekvämt när jag liksom hålls ihop av det stadigare tyget, men inte för att jag tror att det kan trolla bort kilon. Jag väljer dessutom shapingplagg som just formar, inte döljer, kurvorna.

  Ta miss Clarity som exempel; har jag inte shaping under min klänning så fastnar den på min kropp och hänger upp sig i BH eller trosor, strumpbyxekanter eller valkar, på lårput eller rumpa. Trist på en sån fin klänning att den *på just min kropp* bara faller som vackrast när jag precis satt på mig den och inte rört mig en millimeter. Har jag shaping – i min storlek, inget hysteriskt korvskinn som kräver ett gympapass att få på – så faller klänningen supervackert över alla mina kurvor, valkar, kärlekshandtag, postgravidmage osv utan att fastna i “skarvarna” mellan alla olika kurvor.

  Shapingunderkläder är bara en smart vidareutveckling av den klassiska underklänningen. Inget att brusa upp för.

  (Ett tips förresten är att shaping med lite ben är helt fenomenalt om man på sommaren är en sån som får skavsår mellan låren när det är varmt ute. Välj en större storlek så det blir lite luftigare, shapingmaterialet håller sig ändå på plats utan att det åker upp när man går.)

  1. Jag är som du kurvig och använder just sådana byxor på sommaren för att undvika skav. Det funkar ok men tyvärr är det ofta svettigt och inte alls bekvämt, men bättre än lårskav som gör helvetiskt ont.

   Däremot inser jag att hur fina mönster och stora storlekar klänningar som t ex Miss Clarity än kommer i; de kommer aldrig sitta snyggt på mig om jag inte har en korsettliknande lösning eller ”hel-Spanx”. Och jag är trots mina valkar inte så sugen på det. Stretchmaterial och omlottmodeller anses ju passa så bra på kurviga, men jag håller inte med. De framhäver alla valkar jag har och dessutom drar jag åt kring midjan?
   Så därför har jag valt bort dem, även om jag fått höra att de är precis min stil. Det stämmer ju dock inte, för de passar inte mig. Det gör dock mycket annat, välsydda kläder, ofta vintage, utan stretch sitter hur bra som helst.
   Jag tycker Clara har all rätt i världen att berätta om vilka underkläder hon har, uppenbarligen vill många veta, och jag tycker att den som vill gå i korsett ska göra det, men jag vet inte varför vi (och då menar jag alla kvinnor) envisas med att ha kläder som inte riktigt passar?

   1. Vill förtydliga till Mia G ovan att mitt inlägg inte specifikt gällde dig, jag hade din diskussion som utgångspunkt för min.

    Jag är övertygad om att du och många andra ser fab ut i Miss Clarity!

 57. Tycker det kan vara värt att påpeka i denna tråd att det även finns män som använder formande underkläder, som t.ex shape wear t-shirts. Säkert flera än man tror.

 58. alltså, så många ruttna kommentarer, orkar ej.. tack för att du är så informativ och bjussar på bra tips! heja! <3

 59. TACK för att du vågar skriva om det vi har under också. 🙂 Bort med skammen för att man vill jämna ut lite volanger under klänningen ibland. Puss och kram!

 60. För det första: det är Claras blogg: hon skriver vad hon vill. Passar inte det som står där så är det bara att sluta läsa bloggen.
  För det andra: vill hon ha shaping eller korsett eller annat: så är det hennes val. Känns det skönt så har det väl inte att göra med om det sitter under hennes eget märke, tant Ullas hemsydda klänningar, butiksmärken eller second hand. Känns det skönt så fine. Förstår inte varför det ska bli sånt ramaskri? Man kan visst tycka att det är helt ok att vara naturligt kvinnlig och ändå ha shaping på sig. Själv tar jag av mig BH o “kontors kläderna” när jag kommer hem, drar på mig mysbyxor o drar en skön tröja över mig. SÅ himla skönt! Inte är jag nån Tyra Banks i kroppen . Inte alls. Men det kan kännas som en må bra grej att ha fina kläder/under/smink på sig på jobbet/ fest eller bara för att….. Det gör det för mig, men är jag ledig så har jag inte ens mascara på mig. Inte alltid på jobbet heller. Men det är mitt val.

  Och faktum är att jag ska banne mig kolla in sådana där shapings- kanske kan vara nåt som jag vill ha/trivs i. Tack Clara för en jordnära, kritisk, humoristisk, djup, “trams” och just en underbara Clara blogg.

 61. Tyvärr kommer jag inte ihåg var jag läste det, “de flesta kvinnor klär och fixar till sig för andra kvinnor och inte för män.” Just för att de största och värsta kritikerna är just kvinnor angående kvinnors utseende. Varför får Clara inte vara den hon är och känner för dagen? Förebild för andra, varför? Man vet att flickor utseendehets kommer från mammor som sitter klankar ner på sitt utseende, kropp, andra kvinnors och allra helst nedvärdera kvinnor som inte faller i deras egen norm. Om man nu inte tycker att Clara är en föreblid för minderåriga eller kvinnor som inte kan tänka själv borde förmyndaren ta och sätta ned foten och säga att Claras blogg inte är lämplig för dem. Det är förmyndarens jobb att ha koll på minderårigas influers. Inte influernas.
  Jag uppfattar de kommentarer som handlar om att Clara borde ta ansvar etc etc är personer som inte kan ta ansvar över sitt eget liv utan måste ha andra som gör det åt dem, där av ilskan över bl a denna text för nu kan de inte längre låtsas vara vuxna de måste ta ställning och stå på egna ben nu när de aldrig tänkt en egen tanke själv bara följt med strömmen men visade sig vara fel ström för dem. Tänk om din blogg fanns när jag var i din ålder, så mkt jag hade kunnat göra då. Är inte försent men ska bra få till det med allt annat.
  Tack för att din blogg finns
  Ps kolla tryptofan ang trötthet och stopthethyroidmadness. Ds

 62. Tack för ett bra inlägg! Jag tycker precis som du att tajta underkläder känns lite som en rustning, liksom betryggande på något sätt. Jag tycker att det är roligt med underkläder, men det är knappast för min mans skull som jag lägger tid på det – han tycker mest att de är ivägen och omständiga i tvätten!

 63. Ja vad gör vi inte för att se “naturlig” ut?
  Var och en gör som den vill, det är bara så synd att utseendet är så himla viktigt för självkänslan att det ofta överspeglar budskapet. Att förmedla något som är så intressant att man inte tänker på utseendet är en gåva som få besitter.
  Vi kan fortsätta klämma, lyfta och strama som kvinnor gjort i alla tider samtidigt som vi intalar oss att vi gör det för vårt eget välbefinnande.
  Skönheten ligger alltid i betraktarens ögon:)

 64. Clara!
  Du är bra, det här är ditt forum, fritt fram att skriva om vad du önskar likväl som det är fritt fram för mig att gå in här & läsa.
  Tack för en riktigt bra blogg!
  Mvh Malin

 65. … var ju såklart tvungen att gå tillbaka och läsa kommentarer kring det här inlägget.

  Jag blir så fascinerad.

  Tänk om kommentarerna bestått i en diskussion kring VARFÖR detta inlägg är så upprörande. Varför känner vi såhär starkt kring ett inlägg om kropp+kläder+kontroll av kropp med kläder. Det provocerar ju så. Åt alla håll. Varför?

  För att vi har en högljudd debatt kring feminism idag, i Sverige just nu. Antar jag. För att vi lever i ett patriarkat som styrt/styr hur alla ser på kvinnokroppen. Och just nu motsättningen mellan dessa. Antar jag.

  Tänk vad fantastiskt det varit om kommentarer här istället kanaliserats till STRUKTUREN. Att det är ju ett jävla helvetes skit att vi blir så himla upprörda kring vad en männcha har_på_sig! Vad är det för en jävla struktur!? Egentligen. Det är ju sämst att jag som skriver kommentar blir upprörd! Jag borde inte blir upprörd! Jag borde få slippa det! Jag ska banne mig jobba mer för att slippa blir upprörd över vad andra människor har på sina kroppar. Hur gör jag det!?

  Jag tror att det arbetssättet snabbare hjälper kvinnor (och män) att kanske känna sig starka utan att bära “klädrustningar” i framtiden (om det är dit man vill nå). Eller framtida acceptans att vissa kvinnor (och män) känner sig fina i t.ex. korsett. Då korsett i framtiden bara är ett plagg till en kropp. Och inte ett förtryck.

  Eller, kanske är bäst att bara tala om vad som är fel i en svensk kvinnas inlägg på internet, en dag i januari 2018. Vad vet jag? 🙂

 66. Blir helt mörkrädd av att läsa många av kommentarerna här inne. Så elaka och orättvisa, som om man VILL missuppfatta och försöka vrida allt till det värsta. Ta illa upp så mycket man bara kan och lägga allt ansvar för samhällets utseendefixering på Clara. På riktigt??

  Varför klaga på en av de mest förnuftiga som finns i bloggvärlden, när det finns tusentals andra influencer som lever så mycket “värre”? (Om det nu är värre. Varför skulle det vara något hemskt att som kvinna vilja vara lite extra fin ibland? Och vad som är fint och inte är väl helt upp till var och en att avgöra?) Varför reta upp sig på några underkläder? Som ni alla själva ändå bär ungefär dagligen (jag syftar på t.ex. bh). Det om något är väl dubbelmoral?

  Kram och pepp till dig, Clara! <3 Det är tufft att förväntas vara alla till lags.