Korsetter och kritik

Jag har under åren fått många frågor om jag kan tipsa om bra underkläder och vilka jag själv använder. Så innan jul skrev jag ihop ett inlägg på temat. Som sedan blev liggande som utkast. För jag förstod att det skulle reta upp folk att jag skriver om att jag ibland använder figurformande underkläder och ibland också midjeformare när jag ska vara extra fin och har en outfit som kräver det.

Men sedan flög fan i mig. För efter några veckors funderade drabbades jag av samma ilska som jag känt när jag börjat träna eller kämpat med viktnedgång och först inte “vågat” skrivit om det. Varför ska jag inte kunna skriva om det här? Män gör vad fan de vill och klär sig i vilka underkläder de vill utan att någon anklagar dem för att vara osunda, svaga eller ytliga. Eller dåliga förebilder (detta ok som läggs på alla kvinnor)

Och för mig har det också känts märkligt att INTE berätta. Gå ner femton kilo i vikt och sedan hävda ”Nej jag har inte gjort någonting för att bli så här” som Blondinbella gör. Eller hymla och låtsas som att jag aaaldrig skulle stoppa något annat under kläderna än det Gud gav mig. Och dessutom är det sådan dubbelmoral – för om folk blir arg på en midjeformare för att den ändrar kroppens form borde de ju i rimlighetens namn bli vansinniga på att jag bär BH som i allra högsta grad ändrar bröstens form.

Jag hatar det här hyckleriet men framförallt hatar jag känslan av att inte få uttrycka min mening. Känslan av att behöva vara falsk för att inte väcka anstöt bland läsarna – och känslan av att vara kringskuren i vad jag skriver om. Det här är MIN BLOGG! Mitt forum för att uttrycka mig! Och har folk sådana problem med vilka underbyxor jag  har på mig kan jag inte ta ansvar för det. (Att jag dessutom faktiskt skrev om att jag gillar högmidjade mormorstrosor och för det mesta bara låter allt fladdra fritt – det verka folk helt missat i moralpaniken).

Visst finns det normer i samhället som är skeva och sjuka – men jag är ju också en kvinna i det här samhället. Jag lever här på samma villkor som alla er andra. Och jag förbehåller mig rätten att klä mig som jag vill och i det jag känner mig trygg i. Och skriva om det på min blogg.

Slutligen avskyr jag den här föreställningen om att kvinnor skulle vara så jag-svaga och sköra att de far illa av att höra vad Underbaraclara eller andra bloggare har på sig. Jag blir faktiskt förolämpad å hela det kvinnliga könets vägar! Herregud – vi är väl klokare och självständigare än så?

Så. Alla dessa tankar övertygade mig om att publicera inlägget trots att jag visste vilken kritik jag skulle få.

Nå väl. Kritiken kom och sedan kom kritiken om att jag svarat på den otrevligt och snäsigt. Och det är må hända sant. Jag har svarat som jag fått frågan. Otrevligt bemöts med otrevligt. Trevligt bemöts med trevligt och tramsigt bemöts med tramsigt. Och vad jag anser om dålig stämning och bloggares ansvar för att vara trevlig när folk är otrevliga – det har jag tidigare skrivit om här.

Nu hotar folk med att sluta läsa bloggen och istället bojkotta allt jag gör. Snälla! Gör det! Friheten är viktigast för mig och just nu begränsar ni den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

299 kommentarer på “Korsetter och kritik”

  1. Ja, och en vanlig BH är rätt problematisk den också, även om vi är betydligt fler som använder dem. Det är liksom helt normaliserat, men även det ett sätt att ändra våra kroppar så att gemene mans uppfattning om hur ett par bröst ser ut inte på långa vägar stämmer med verkligheten.

 1. Heja dig! Fy bubblan, människor reduceras ju till ingenting om de inte får utrycka sina åsikter, berätta om sina val eller vad de värdera i livet. Det finns så mänga ömma tår överallt😊

 2. Clara – go on! Var dig själv! Modiga du! Vi som gillar din blogg gillar ju just det till 100 % och vi är kvar.
  Helt säkert!
  KraM

 3. Heja Clara, huvudet på spiken precis. Eländigt hur vi kvinnor ofta motarbetar oss själva och vårt krav på jämställdhet. Å varför måste en del människor alltid kommentera allt, gärna negativt? Lev livet istället! Att dessutom hota med att sluta läsa bloggen, hur gamla är de?

 4. Heja Clara!! Håller med om allt du skriver. Om “kvinnokämpar” ägnade lika mycket tid åt att stärka kvinnor som de lägger på att kritisera skulle världen vara mycket trevligare.

 5. Jag älskade det inlägget!
  Hade funderat samma morgon över varför det ens görs shape-klänningar när kjolen endå blir som en korv på dem.

  Ditt inlägg var nyanserat, bra och informativt med lagom mycket fakta och tips.

  Varför låtsas som att sköna underkläder inte är lika viktiga som sköna skor eller ett bekvämt mensskydd? Speciellt inte när man står framför folk.

 6. Som vanligt, folk är helt galna och tror att de kan styra över vad någon annan ska uttrycka. Kan inte du från din sida spärra dessa på nåt sätt? Som i alla andra forum… Jag (som ändå bara är en ynka läsare!) blir så illa till mods och får ont i magen av att läsa vissa sanslösa kommentarer. Kan därmed endast föreställa mig hur du måste känna. Hoppas du aldrig slutar vara dig själv och stå för det du tycker. Varenda inlägg är näringsrikt på ett eller annat sätt enligt mig.

  1. Håller med dig i allt.

   Och blir på riktigt rädd av vissa kommentarer.
   Kvinnor är för jävliga mot varandra ofta. Mer för jävliga än vad män är om vi nu ska ta in det också. Personlig erfarenhet vittnar om att det uteslutande är kvinnor som har en åsikt om mig vad gäller kläder utseende osv. Medan män gillar mig oavsett. För i en annan kvinnas ögon får man fan inte va för fin, smal, ha för tajt på sig. Om man inte är lite mullig förstås, då är en kort tajt kjol likamed “you go girl”.
   Kvinnor ska även vara precis så att den andre, betraktande, kvinnan känner sig snyggast. Eller vad fasen det nu handlar om. Uuuuäääh kan bli less för mycket mindre.
   BRA RUTET CLARA!!!

   1. Och så en kommentar om den eviga myten om att kvinnor är så mycket värre än män. Lägg av! Sluta sprida det där bullshitpropagandat!!

    Detta är en blogg som skrivs av en kvinna och läses av nästan enbart kvinnor. GIVETVIS ÄR DET FLEST KVINNOR SOM KOMMENTERAR – såväl positivt som negativt.

    Att män skulle vara bättre är något slags önsketänkande som vissa människor sprider omkring sig. Men ändå så vet alla att det är män som förtrycker kvinnor och barn i nästan alla nationer, kulturer och religioner. Och det patriarkala förtrycket är i allra högsta grad mentalt/psykiskt.

    SÅ LÄGG NER den där woman shamingen!!

    1. Det är inte woman shaming utan ett uttryck för kvinnlig intrasexuell konkurrens, som i sin tur tar sig helt andra uttryck än manlig intrasexuell konkurrens.
     Så ja, när det kommer till detta passivt aggressiva beteende som uppvisas i bla detta kommentarsfält så är det alltså en konkurrensstrategi som kvinnor i högre grad nyttjar mot andra kvinnor, medan män snarare använder våld mot varandra osv.
     Här är tex en artikel https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3826202/
     Wikisidan är oxå bra https://en.m.wikipedia.org/wiki/Female_intrasexual_competition

     1. Tack för tipset! Det är precis de referenser jag letat efter som underlag till min undervisning om kultur och klimat i organisationer.

 7. Jättebra jämförelse med BH:n! Å den är det ju knappast nån som reagerar på att kvinnor använder… 😉

  1. Faaaast…. Jag var tvungen att gå utan BH en vecka pga en tatuering och herregud vad jobbigt det var. Kunde ju knappt ta ett springsteg utan att det gjorde ont överallt. En BH måste ju inte vara pushup och spets, den är ju rätt funktionell med? Jag kände mig verkligen inte fri utan BH.

   1. Jag har en härlig bullmage och om jag inte har en gördeltrosa på mig som håller fast magen känner jag mig heller inte fri. Av samma anledning. Magen skumpar när jag springer till spårvagnen och när jag leker med mina ben. Att ”hålla fast” magen eller låren eller rumpan borde vara lika självklart och accepterat som att ”hålla fast” brösten. Det är ju inte bara av ytliga skäl man vill använda formande underkläder 😊

 8. Håller fullständigt med om att självständighet, kvinnlighet och styrka visar sig genom uppmuntran, respekt och valfrihet. Vi kvinnor behöver inte att män ELLER kvinnor talar om för oss vad vi ska göra eller vad vi inte ska bära. Frihet betyder vad det låter som. Jag väljer själv. En självständig, stark kvinna kan skrämma individer av båda könen eftersom förtryck, makt och kontroll är könlösa men mänskliga beteenden. Troll finns i alla former.

 9. Tror att det har att göra just med att Miss Clarity har marknadsförts som att det är till för fylligare kvinnors kroppar, och att det sedan krockar med bilden av att de trots allt kanske är gjorda för annat. Att märket blev som andra klänningar, så att säga.

  För övrigt tror jag att det går att tjäna på att tydligare beskriva varför man väljer något framför den kritiken som man vet kan komma kring det hela, då tror jag man bäddar för förståelse på lite fler plan.

  1. Precis! Jag var också intresserad av just hur Miss Clarity har framställts. Och det vore fortfarande intressant med ett svar kring det?

   I övrigt har jag inga problem med vilka underkläder Clara eller någon annan väljer att ha eller inte ha på sig. 🙂

  2. Det tror inte jag, för det var exakt samma rabalder efter det där jeans-inlägget som var långt innan MissClarity.

   Varför kan man för övrigt inte producera kläder för kurviga personer samtidigt som man själv själv är eller vill vara smal?

  3. Jag har mer tolkat det som att Miss Clarity finns för ALLA kroppar och storlekar? Och att det är en design som passar kvinnor som vill känns sig fina och färgglada samt att de jobbar mycket med att få till en bra passform?

  4. Jag kan hälsa att Miss Clarity passar utmärkt på kurviga kroppar! Har två olika modeller som jag älskar, känner mig så fin i dem! Inte smal, för det är jag inte och det är inget jag strävar efter att vara, Men väldigt vacker! 🙂

 10. Så sjukt att såna här inlägg ska behövas skrivas! Alltså verkligen sjukt. Bra rutet. Tror det var du som skrev en gång att folk får ta ansvar för sina egna känslor. Tänker på det ibland och märker att många har svårt för det.. tråkigt att du ska behöva gå all kritik. Hoppas att de slutar läsa.. Ha en fin kväll 🙂

 11. Bra skrivet! Jag läste dina tips med stor behållning, tack för dem😊! Såg att du fått många kommentarer o läste dem åxå för jag trodde jag skulle samla på mig ännu fler tips…men det var nog något annat jag fick, blev nog rätt förskräckt! Visst har alla rätt till sin åsikt, även du, det måste man kunna respektera utan att bli ofin o elak! Jag tackar åtminstone för tipsen, nya nätsidor som verkade intressanta! Ska kolla vidare…

 12. Så sant!
  Men varför ”attackerar” du en annan offentlig person när du inte själv vill ha påhopp eller kritik? Så onödigt att hoppa på andra. Inte för att jag står bakom hennes ideal mer eller mindre än ditt sätt att leva. Dumt att döma någon i ett inlägg var kontext är att du inte vill bli dömd.
  Inget illa menat.

  1. Som offentlig person tycker jag faktiskt det är bättre att hålla sin viktnedgång för sig själv än att dela med sig av vägningar, bantning osv. Det triggar mycket och sänder ut signaler att vi inte duger som vi är. Alla gör vad som känns bäst för dem med sin egen kropp men det borde hållas privat. Är team Isabella där faktiskt. Undrar varför du kritiserar hennes val samt använder ett namn som hon lagt bakom sig?

   1. Nu sänder ju du signaler att inte Clara duger som hon är… att hon inte får skriva vad hon vill! Vill jag banta, låt mig banta. Vill jag vara fet, låt mig vara fet. Vill jag skriva om det, låt mig skriva om det. Ge självaste fan i det och väx i dig själv istället. Klarar du inte av att höra någon berätta om sitt bantande utan att ta illa vid dig så ligger nog problemet mer hos dig…

 13. Bra skrivet! Det är intressant att vi tar till oss information så olika. När jag själv läste inlägget om underkläder så tänkte jag bara ”vilka bra tips! Ska tänka på det nästa gång jag köper underkläder”
  Starkt av dig att skriva om det trots att du visste att du skulle få kritik❤️

 14. Du är en vuxen människa – och inte minst din egen person – ha på dig vad fan du vill! För det första skriver du ju oerhört sakligt och inte direkt uppmanande eller predikande om att alla ska minsann ha dessa underkläder. Nä, fy för vuxna människor som inte kan ta eget ansvar över information de själva matar in sig med. Vi kan väl, precis som du säger, fatta våra egna beslut!

 15. Det är bra Clara, det är din blogg och din kropp! Och jag blev faktiskt lite inspirerad att köpa nya underkläder och kanske våga nåt roligare att ha på mig någon gång, efter tre barn och ett halvt liv. Så tack för inlägget, det uppskattas!!! Sedan tänker jag att det manliga modet bygger mycket på att kläderna utgör ett pansar mot omvärlden – strama tyger och snitt, och inte hälften så mjukt, avslöjande och skyddslöst som det kvinnliga modet tenderar att vara. Och då är det väl inte mer än RÄTT att kvinnor kan ha lite pansar under kläderna. Nu kom jag igång, men det jag menar mest är tack! Och jag hejar på dig!

 16. Bra rutet💪
  Har upptäckt att de perioder av mitt liv då jag ägnat minst tid åt mitt utseende är de perioder då jag varit som svagast och tyckt minst om mig själv…
  Nu kanske inte alla funkar så i och för sig men jag tycker inte det är ett tecken på svaghet att må bra av att “pynta sig”

 17. Jag måste säga att jag blev jätteglad för inlägget (missade naivt nog dock helt tanken på de trista kommentarerna). Själv använder jag också shapingunderkläder för att det är snyggt, skönt och gör att ovanpåsittandekläder sitter bättre – tex gör de att jag som mjukmagad, magmuskeluttänjd trebarnsmamma kan känna mig bekväm i ganska snäva kjolar och klänningar som jag annars ser nygravid ut i…. Jag jobbar dessutom på universitet där vissa dagar med undervisning och föreläsningar innefattar (känslan av) att stå på scen. För att få rätta powerkänslan då vill jag precis som du känna mig bekväm och snygg och pepp.

 18. Heja dig!! Sluta aldrig att ryta!
  Skrattretande att först frågar läsare vad du har för underkläder och sen blir de förbannade när du berättar. Blir man har över vad en annan kvinna väljer att ha under sina kläder så kanske man bör fundera över sin egna livssituation…

 19. Ser inga problem med det inlägget. Att du ska behöva ta ansvar för hela kvinnnosläktet är bara löjligt. Bra rutet!

 20. Jag älskar dig, för mig så får du skriva vad du vill! Jag tar till mig de jag vill skrollar förbi de som inte internerar mig! Kram underkläderna va inspiriaton för mig!

 21. Ja kära någon. Att ett sånt här inlägg ska behövas? Men du ryter klockrent som vanligt. Skulle vilja ha dig bredvid mig på nästa internationella förhandling som jag deltar i.

 22. Åh vad bra rutet! Bra svar, håller helt med! Jag gillade inlägget om underkläder. Fick bra tips. Ärligt.
  Jag är så trött på alla som skriver tråkiga kommentarer och måste uttrycka att de inte gillar bloggen osv….. Men sluta läs då! Jag fattar inte hur människor tänker…….

  Men jag ville skriva en kommentar för att stötta dig Clara. Brukar inte kommentera annars. Jag fortsätter följa. Älskar det!
  Tack!

 23. Heja dig Clara! Förstår inte varför folk blir så upprörda, trodde snarare folk skulle tycka det var bra att du berättar, då döljer du ju inte heller hur du exempelvis får en viss midja. Du är ju ärlig 🙂 Jag tyckte inlägget var bra och jag tycker du är bra! <3

 24. Om inte vi kvinnor var så sjukt fixerade av att trycka ner varandra hela tiden kanske vi skulle ha tillräckligt med kraft att ge mansgrisarna lite seriöst motstånd.

 25. Du får väl korsetta dig bäst du vill fast det inte riktigt är min grej. Jag kör mest med jeans och tröja som jag gjort sen 70-talet. Jag läste ditt underklädesinlägg med fascination. Det är så intressant att höra vad andra gör och hur andra lever.
  Kram på dig

 26. Hej Clara!
  Tycker det var ett toppen inlägg med bra tips mm.
  Fattar inte hur folk kan reta upp sig på en sån sak, det är väl upp till var och en vad man känner att man behöver för att känna sig bekväm och fin !? Heja dig i alla fall😊!
  Kramar

 27. Men Clara, du har alltid försvarat kvinnokroppen rätt att få vara som den är och sedan totalt vända och nästan uppmuntra kvinnor att pressa sig i , värsta fall rent skadliga plagg- då får man ta att folk funderar över ideal och dylikt. I synnerhet när du säljer klänningar, för kvinnor som “levt “, det låter inte riktigt rätt.

  Och inga skoargument mot mig tack.

  1. Har liknande tankar. (Men det är svårt att veta om den diskussionen hör hemma i kommentarerna på en blogg. Jag vet inte.) Fast jo, det är svårt att inte reagera. Tycker det i allmänhet är en viktigt fråga, vad är vi kvinnor beredda att göra och för vilket syfte?

  2. Precis! En kvinnokropp har rätt att vara som den vill. En kvinna vet att hon själv väljer vad hon klär SIN kropp med. Vad hon VILL klä sig med. Vare sig om det är med eller utan trosor, brösthållare eller midjeformare under sin Miss Clarity klänning eller vilket annat plagg. Toppen va? En kvinnokropp som “levt” vet nog verkligen det också ska du se!

  3. Jag håller med. För mig handlar detta inte om hur man ska/inte ska klä sig som feminist, utan snarare om att stå för en sak ena stunden och en helt annan den andra.

   1. +1
    Jag som har bara följt sidan i 1/2 år trodde att jag fattat varumärket/brandingen UnderbaraClara. Jag har tolkat det som naturnära, hållbart, ekologiskt, jordnära, utifrån både samarbeten och de personliga inläggen. Shaping-plagg faller i min värld ganska långt utanför den brandingen.

    Men så får jag påminna mig om att det är en blogg, och där får man skriva vad man vill. Eller är det ett varumärke som tagit ett snedsteg? Jag satte i alla fall kaffet i halsen.

    1. Men OMG, du borde testa att våga ha två tankar i huvudet samtidigt.

     “Jag har tolkat det som naturnära, hållbart, ekologiskt, jordnära, utifrån både samarbeten och de personliga inläggen. Shaping-plagg faller i min värld ganska långt utanför den brandingen.”

     Vilket jävla pladder.
     Dina citat får tala för sig själv. Löjligt är ordet.

     1. Men fy vilken otrevlig kommentar mot smulan! Det är väl helt relevant att man funderar över en bloggares branding och den känslan man fått av en offentlig person. Det görs ju hela tiden i media. MÅste man försvara Clara med så låg nivå har jag svårt att tro att det finns riktiga argument bakom..

   2. Men när har ni egentligen hört Clara säga att kvinnokroppen ska vara naturlig, man inte ska ändra sitt utseende osv?

    många pratar om MissClarity men jag förstår inte hur klänningar som passar kurviga automatiskt medför budskap om att man SKA vara naturlig? För övrigt hade det ju varit mindre fokus på utseende om mam inte designade några klänningar alls.

    Och poängen med det där sommarpratet är att klänningar inte är mindre tillåtande eller svårburna en jeans, inte att folk borde ha på sig luftiga klänningar.

    Clara är ju alltid sminkad och har skrivit massor om hur hon ser det som kreativt och alltid älskat att ändra och extremitetera med kropp och utseende.

    Jag tror det är ni själva som läst in att Clara står för att man ska vara naturlig. Att debatten upprepar sig och Clara får precis den här kritiken med jämna mellanrum talar för det tycker jag.

 28. ja snälla sluta läsa då? va tråkigt! men bra att höra när du ryter ifrån för det är något som jag är dålig på. som att det är ofint eller att man inte vill trampa tillbaka nån på tårna fastän hen har manglat över en själv.. konstigt egentligen! spännande (vill ja också tillägga) med er bok! har nyligen insett att min obotliga trötthet kanske grundar sig i utmattning från min barndom/tonårsår då jag levde loppan dygnet runt för att ja sörjde att ha blivit lämnad av mina föräldrar bla… för vem bestämmer vad en utmattning ska bero på egentligen? känns som att allt i samhället är så förutbestämt och inskränkt ibland… eh jaja jag tänkte ju egentligen bara skriva en 🤘💪👊💖…….

 29. Bra skrivet! Jag läste ditt inlägg om underkläder och tyckte att det var intressant. Fattar inte varför vissa måste hitta något negativt i allt.

 30. Bravo! Tycker du gör helt rätt. Jag älskar att du inte låter otrevliga kommentatorer styra dig. Så befriande att följa någon som inte “fjollar” med i de rasande massornas kränkt-psykos. Mvh en läsare

 31. Ha ha gött svarat! Jag tycker det är synd att du känner att det behövs men bra att du står för det så får andra välja vad de vill. Tror man lätt tror att alla är så snygga hela tiden o missar att både filter och diverse annat ser till att fixa det alt att folk avstår massa annat i livet för att se ut så men inte säger det. Själv väljer jag ju bort en del kläder för att det inte funkar fint på mig och det gör nog många. Med ett offentligt jobb hade jag säkert tänkt till och velat se och framför allt känna mig så säker som möjligt. Tack för att du orkar vara mänsklig, är ju ett föredöme om nått…

 32. Så kände jag med när jag läste en del av kommentarerna för det inlägget! Förolämpad! Att kvinnor skulle vara sköra och svaga och inte tåla att en annan kvinna gör något som man själv inte tycker är bekvämt/lämpligt. Tramsigt! Att vi som kvinnor skulle tänka och röra oss som ett fiskstimm 😂

 33. Fortsätt för allt i världen att vara precis just den du är, och fortsätt att uttrycka dig på det sätt som just du gör. Kärlek på dig! <3

 34. Så himla bra skrivet, både det första och det andra inlägget i detta ämne! Tänk vad ngt under kan få folk att gå igång!

 35. Du är ju bara världsbäst, Clara! Håller helt med dig! Inte ska vi lägga nya ok på varandra när det är SÅ mycket bättre med frihet. Att få tycka och säga vad vi vill är ju fortfarande en rättighet i vårt land, särskilt i sin egen blogg. Till alla små gnällpellar: Sluta reta upp er på småsaker! Det finns många mycket större ämnen att bli upprörda av i livet än detta! Jag kan bara citera Alf Henriksson: “Retar du upp dig på ting som är små, är du väl inte större än så”. Stå på dig, Clara! (Det vet jag att du gör 🙂 )
  Karin

 36. Jag är beundrar och är även avundsjuk på att du är säker och väldigt sällan ändrar dig och ber om ursäkt. Att du inte svarar på kritiken totalt diplomatiskt och styrs av ett måste att uppfattas som trevlig. Det om något har väl ungefär varje kvinna något att lära sig av.

 37. Jag tyckte att det var lite skönt att få veta att du använder det. Så slapp jag fundera mer på hur du kan ha så fantastisk figur utan att få valkar vid BHn, något som jag själva tycker är jobbigt att jag har. Nu känns det skönt, för nej jag vill inte använda korsett etc, men nu vet jag att den hjälper dig att se ut så! Jag tycker att det var ett väldigt ärligt inlägg.

 38. En eloge till dig som ryter ifrån! Kvinnor är inga passiva objekt, de har förmåga att tänka självständigt och fatta egna beslut. För somliga kvinnor är det så viktigt att fördöma och trycka ner andra för att de inte gör “rätt” val för sig själva. Det är samma sak när kvinnor väljer att bära slöja, det är så viktigt att tala om för dem att de är förtryckta. Det är sorgligt att det är så för precis som du skriver så begränsar det kvinnors frihet att vara som de är. Samhällsnormer är destruktiva och vi kvinnor bidrar ju till att upprätthålla dem när vi håller på så.

 39. ok nu har jag läst en del av det andra läskiga kommentarsfältet och känner bara- jaa, alla kanske inte är bekväma i en extra rustning men om man tex som jag har burit och fött två barn på två år så kanske det känns bättre att få stöd av nånting istället för att gå med jeans som skär in i mjuk otränad mage eller strumpbyxor som skär in vid navelbråcket tex. . nu säger jag inte att du nödvändigtvis har det utan att smaken är ju som baken.. synd att man inte får yttra det eller ge svar på tal…

 40. BRA RUTET.

  Inlägget om underkläder gav mig en massa inspirationer, jag är en sån som använder för små trosor från hm och ingen bh, däremot 30 dni strumpbyxor med hög midja som jag drar på mig som “kostym”. Förstör ett sånt par i månaden. Det är som att jag har samma underklädesvanor som i högstadiet fast jag nu är en fullvuxen kvinna. Jag ska fan unna mig lite riktiga underkläder och shapers! why the fuck not!!!!!! Men fortfarande ingen bh (har så lätta pattar) 🙂

 41. Bra Clara! Fick gå in och läsa alla kommentarer till det aktuella inlägget, och man baxnar verkligen. Heja dig!

 42. Jättebra! Jag gillar dock inte att du smyger in kritik mot blondinbella mitt i det hela? Varför?

  1. Jag håller med KG, det kändes tråkigt att du i ett inlägg om att respektera kvinnors rätt till sin egna kropp och person samtidigt kritiserar en annan kvinna. För precis som att du inte alltid berättar allt för dina läsare i realtid kan man tänka att samma sak gäller Isabella Löwengrip.

   I övrigt håller jag med dig till 100% och älskar din jävlar anamma! 🙂

 43. Hej Clara, jag älskade inlägget! Det är liksom nåt jag tror många gör, men ingen säger det. Särskilt efter att ha fött barn eller om man är kurvig tycker jag det är grymt om man vill vara lite mer ”streamlined” någon gång, och efter att ha läst ditt inlägg får jag ännu mer lust att våga ha roliga figurnära plagg och köra på med shaping wear om jag känner för det! Ingen shame där!!! <3

 44. Styrkekram till dig från mig Clara ❤️
  Själv läste jag inlägget och funderade inte mer på det utan blev glad för tips och trixs 😉 Nu efter detta inlägg gick jag tillbaka och började läsa kommentarerna oj, oj, oj. Att du ens orkar försöka svar. Kram ❤️

 45. Så jäkla bra! Vi får ha på oss vad fan vi vill och därmed basta!
  Heja dig! Lycka till med både fladdrande och stramande!

 46. Klart du ska få vara dig själv på din blogg, tacksam att du står på dig i det för det är ju det som är det fina med blogg, att komma någon annans tankar nära.
  För övrigt tycker jag du gjorde det tydligt hur du väljer underkläder och varför. Själv känner jag inte likadant men det gör ju inte ditt inlägg sämre, tycker jag, snarare intressantare att läsa. Tack för att du delar med dig även när det blir stormigt.

 47. Jag älskade det inlägget och det gav mig mod att våga prova. Vara modig jag med. För det är du!! Modig! Tack!!

 48. Hej Clara! Jag dör av skratt, hur kan folk bli så provocerade av vilka underkläder du använder? 😂😂😂 Kram från en trogen läsare ❤️ // Elin

 49. Hurra för dig!!!! Fortsätt stå på dig det är ju det som gör din blogg så äkta och som gjort att du är den enda blogg jag följt i många år utan att någonsin tröttna 🙂 Jag förstår inte riktigt problemet hos andra läsare. Gillar man inte ditt inlägg är det väl bara att låta bli att läsa just det. Gillar man inte många av dina inlägg är det helt fritt att sluta läsa din blogg helt. Jag blir inte arg för att bloggar, poddar och andra jag tidigare följt gjort vissa uttalanden och inlägg som jag inte håller med om. Jag väljer bara att sluta intressera mig för dem när jag inser att vi inte har samma åsikter/värderingar och varken hen eller jag behöver bli sur/arg eller vara otrevliga mot varandra för det. Så för allt i världen, fortsätt bara vara precis så ärlig, härlig och genuin som du nu är.

 50. Heja heja!
  Jag blev också förvånad över ditt inlägg om underkläder, men det är så uppfriskande att du vågar vara ärlig med det. Särskilt när du förstår vilken kritik som väntar.
  Tack för ärligheten, och älskar dina svar på vissa kommentarer.
  Fortsätt så!!

 51. Åh hahah! Älskar att du skrev de där inlägget trots att du visste att det skulle bli rabalder, älskar hur du ifrågasätter de vedertagna reglerna kring vad man får och inte får skriva för att vara duktig (vilka knappast är särskilt konsekventa), och älskar FRAMFÖRALLT dina snäsiga svar på snäsiga kommentarer.

  Skriver jag en anklagande kommentar (även om den är saklig och inte innehåller några personangrepp) här är jag helt med på att jag kan få ett snäsigt svar tillbaka. Hallå det är ingen himla myndighet. Precis som när man “problematiserar” en kompis livsstil in i detalj kan man råka få ett svar som är annat än milt, kan man inte ta det kanske man ska undvika att lägga sig i vad andra skriver?

  Heja dig Clara! Jag blir också provocerad ibland men ska man lämna offentliga kommentarer på en blogg kan man väl inte vara hur snarstucken som helst. Varför kräver en del bloggläsare att bloggare ska sitta och svara milt på all kritik….? Näe, klart du ska kunna skriva underkläder eller bantning.

  Sen tror jag bara det är sunt om läsare här inser att det är fixat, styelat och fejlkat med filter underkläder och smink här inne. Inte mår man väl bättre med att jämföra sig med smygfixade människor, som man tror är naturliga, om man nu alls ska jämföra sig.

 52. Har läst din blogg i flera år men aldrig kommenterat men nu var jag tvungen! Bra rytet!!! Håller på dig!

 53. RÄTT, SÅ RÄTT! Som chef och kvinna blir jag så glad när medsystrar sätter ner foten när det är befogat, och här är det ju verkligen befogat! Kramar från en som idag blev kallad ”diktator som pekar med hela handen” när jag påpekade för en (äldre, manlig – givetvis en slump) anställd att han inte får ägna sig åt sina privata studier på arbetstid. The struggle is real.

 54. Otroligt tramsigt att kvinnor alltid ska vara alla till lags och vara förebilder jämt o ständigt. Fy o blä. Skriv om vad 17 du vill, jag gillar att du är just mänsklig o komplex.

 55. Ah, de malande tankarna “kan jag göra si, kan jag skriva så”, och sedan reagera lite i trots och ilska. 🙂 Så himla mänskligt. Vad förväntar sig folk av dig egentligen?
  Hejja Clara, vi är många som förstår dina poänger och läser din blogg för att den är härlig, inte för vi tror att du är någon jäkla helig Maria. Bra rutet.

  Jag köpte för ett tag sedan nya bomullstrosor i grön hipstermodell och varje gång jag använder dem så noterar jag hur fint de klär min rumpa och blir glad. För 7 år sedan gjorde svarta stringtrosor med spets samma sak för mig. Man blir liksom redo att ta sig an dagen och världen. Bara för att min nuvarande stil är mer “helylle” är det minsann ingen skillnad i känslan som plaggen ger mig. Men bedömas annorlunda av andra, jojo, det kan man räkna med.

  Uppskattar för övrigt tipsen på strumpbyxor från någon som faktiskt använder den produkten regelbundet. Är ju nyttig info!

 56. Jag läste och gillade inlägget, tycker det var informativt med massa bra tips- lite känsla av när man lär sig något nytt eller får ett hemligt tips på en tjejkväll.

  Som tipset jag fick när jag var 16 år och skrattade åt först: har du strumpbyxor som glider ner så ta på ett par trosor utanpå så sitter de som en smäck. Älsk på hemliga tips 🙂

  Tänkte inte mer på inlägget förren du skrev detta och gick då tillbaka och läste kommentarerna och blev förvånad över hur mitt i prick du beskrev kommentarernas nivå. Förstår att du blir förbannad!

  Men en annan sak, och det kanske visar vilket svart hjärta jag har, men jag ääääälskar när du snäser tillbaka på dryga kommentarer. Tycker det är klädsamt att ryta till ibland och dina är alltid på så bra nivå så jag känner mig fnittrig inombords. Heja dig Clara!

 57. Oj, reagerade verkligen så många – och på det sättet?

  Jag tyckte det du skrev var bra, intressant och så där ” äkta och rättfram” som du är. Jag slogs inte ens av tanken att det skulle kunna reta folk. Men kanske är det för att jag (som konstnär) är mer okonventionel och verkligen tycker att man inte skall hålla på att döma folk och sätta sig på höga hästar – och hymla med verkligheten?

  Heja dig!

 58. Jag ska aldrig sluta läsa det du skriver, du är så bra, så modig, så smart, så välformulerad och så äkta! Tack, du berikar mitt liv!

 59. Jag vill ha det som är du. Oavsett vad som är PK eller ej. Jag uppskattar din ärlighet och att du delar med dig. Jag hoppas att de som inte klarar av detta hittar andra bloggar att följa. För allas skull. Även deras. Du är bra, precis som du är.

 60. Jag blev lite förvånad när du skrev om korsetten, men mest för att jag känner att jag ligger efter i hur man kan framhäva sina vackrare sidor av kroppen. Och så tänkte jag att människan tar väl på sig vad sjutton hon vill så jag skrev inget alls. Men jag borde ju ha skrivit att ”Fasiken vad bra att fan flög i dig. Bra inlägg och må den kvinna utan bh kasta första stenen.”

 61. Kan inte alla som blir irriterade över att Clara bär korsett ibland (IBLAND!) bara fundera på VARFÖR ni blir irriterade över detta? Alltså på riktigt fundera. Är det för att hon “sviker” er när hon gör något som inte är direkt feministiskt? Måste Clara gå omkring och utföra feministiska handlingar hela tiden? Fatta hur jobbigt det är i en patriarkal värld. Får andra personer ni känner sminka sig, ha klackeskor och raka benen för er eller är det bara Clara som måste låta bli?

  Jag tror att Clara överlever att ibland göra något så patriarkalt som att piffa sig på olika vis utan att bli helt borttappad.

  Heja Clara!

 62. Bra skrivet! Helt galet att man kan gnälla och störas så av underklädestipsen. Sjlv tyckte jag det var jättebra tips, jag har ju några plagg från miss clarity och en hel del från me&i, så jag tyckte det var toppen med tips på vad man har under plagg som är mjuka i nån trikå👌

 63. Heja dej!
  Bra skrivit och håller helt med. Alla gör som de själva vill och borde inte bli så förnärmade av att folk gör olika!

 64. Men oj, vad man är olika! Jag läste med intresse Claras inlägget om underkläder och klickade på varje länk. Men min främsta reaktion var att de underkläderna jag då såg verkade så trista utseendemässigt, så “präktiga” liksom. Jag gillar söta, sexiga underkläder, och går mest in för svart spets – och chokladbrun spets och grönt siden och svart siden med röda broderier och ungefär alla andra färger och mönster utom just hudfärgat, som jag tycker är för trist och osexigt. Jag äger ett tjugotal underklädes-set (=en BH + två-tre par matchande underbyxor) men inget av dem är hudfärgat.

  Att dessa underkläder skulle vara obekväma var en aspekt som aldrig ens slog mig. Dels har jag inga krav på att kläder ska vara bekväma. (Vad är det för roligt med det? Jag vill att kläder ska vara vackra, och är de bara det så kan de gärna få vara ganska obekväma. Det stör mig inte.) Dels tycker jag faktiskt inte att just åtsittande kläder är obekvämt. (Med undantag för en riktig, snörd korsett med stålskenor, som jag använder ibland, vilket verkligen är obekvämt – men rätt sexigt.) Jag tycker att det är mycket mer obehagligt med kläder som sitter löst. Framför allt kjolar som inte sitter åt i midjan blir jag helt galen på, eftersom de då tenderar att inte sitta på plats utan snurra runt. Hemskt! För att inte tala om strumpbyxor som inte sitter åt. Den där krypande känslan när de liksom glider – aaargh! Just därför gillar jag inte Swedish Stockings, som jag tycker är lösa och mjuka och glidande på ett obehagligt sätt. I stället vill jag varmt rekommendera Wolford, som det är bra stuns i och som håller formen.

  Fast jag förstår egentligen inte varför man ska ha strumpbyxor (utom under väldigt korta kjolar) när det finns stay-ups, som är både snyggare och för den delen också skönare – man slipper ett lager över magen och något som eventuellt inte sitter helt rätt i grenen. Men jag bor ju förstås inte i Norrland, utan i södra Skåne, så jag har inget behov av att klä mig varmt. Gissar att det hade varit annorlunda om jag bott i Norrland.

  1. Men min poäng är alltså, vilket egentligen inte framgick i ovanstående kommentar, skriven i en hast, att alla har ju olika utgångspunkter och preferenser, och det finns ingen anledning att hetsa upp sig över det, och framför allt inte att anlägga några moraliska aspekter. Skulle jag klandra Clara för att jag personligen inte tycker att underkläderna hon länkade till var så snygga? Skulle Clara klandra mig för detsamma (allts att jag inte gillade hennes underkläder)? Skulle jag som tycker om sånt som sitter fast och stadigt på kroppen klandra dem som gillar när det sitter löst? Nej, naturligtvis inte, det vore ju absurt, så varför ska då de som vill ha löst sittande kläder klandra Clara för att hon tipsar om formande underkläder? Och dessutom dra fram det moraliska artilleriet? Den som mår bra av vad hon tycker är vackra kläder är varken en bättre eller sämre människa än den som mår bra av vad hon tycker är sköna kläder.

 65. Näni, här ska vi inte föreställa våra kroppar. Klackar, BH, tjocktröja som DÖLJER magen, utsvängda byxor, kavaj, axelvaddar, vid kjol, långa jackor som liksom ska dölja lårens egentliga former… Exempel som dessa vittnar om det oacceptabla hyckleri som kvinnor tvingas in i. Det enda vettiga är tamej fan hudfärgade kroppsstrumpor utan något under – allt annat är rent och skärt kvinnoförtryck. Men varför ser jag er aldrig på stan, kroppsmoralens sanna kämpar?

  1. Jag är på stan jätteofta 🙂
   Du kanske inte ser mig för jag orkar/ids inte göra nåt för att bli sedd. Jag är rätt ful i andras/era ögon. Men i mina ögon är jag en person som jag tycker oerhört mycket om. Men idealsnygg, “strömlinjeformad” och attraktiv är jag inte med alla nackdelar som tillkommer. Däremot känner jag mig oftast fri från att vara en kropp och fri att vara människa.
   Och ändå… känner jag mig ofri, instängd i en kultur, i ett sammanhang där skönhet räknas, där kropp är viktig och där det är din förbannade plikt som kvinna att göra dig själv attraktiv.
   Så väldigt dubbelsidigt det här fulkroppsliga livet är.

   1. Åh, Malin! Du gav mig hopp om världen, denna sorgliga sak anförtrodd åt människor som inte är uppgiften mogen. Men du skriver som om du ser livet på riktigt, i allt sitt vackerfula. Hjältar som du gör att vi kanske, kanske, kanske får en klokare och mjukare värld en dag. All styrka, all värme till dig!

   2. Du TROR att det är din förbannade plikt. Lägg ner o bara va. Använd dig av civilkurage, ta plats eller inte. Lev!
    Skönhet kan hör o häpna verkligen komma inifrån. Du TROR att det är din plikt och gömmer dig bakom den verkar det som. Pladder.

    1. Hej 🙂

     Jag tror inte att det är min plikt. Men jag vet att jag lever i ett samhälle med skönhetsideal som jag vägrar uppfylla och med den vägran följer både för och nackdelar. Det är både oerhört befriande och frustrerande då en hela tiden ska behöva få kommentarer på svettlökar, hårväxt, oklippt huvudhår och kläder som sitter bekvämt men inte snyggt.

     Jag är (till skillnad från korsettbärare) för fler “fula” kroppar i det offentliga rummet, på scener, i parlamentet och i företagstoppar. Det kan jag väl få vara utan att bli beskylld för en brist på liv? Jösses.

 66. Så himla bra rutet! Man ska inte behöva begränsa sig själv av den anledning att någon annan kanske tar illa upp. Då ligger problemet snarare hos den personen än hos sig själv. Jag förstår heller inte den här moralpaniken. Man ska vara si eller så för annars kanske någon annan mår dåligt. Jag kan inte ta ansvar för vad andra känner kring det jag skriver i min blogg (så länge det inte är något riktigt elakt. Eventuell viktminskning eller som i det här fallet underkläder kvalar inte in på det) och det kan inte du heller göra. Fortsätt vara den du är och skriv om det du vill!

 67. Big like på detta:) Älskar det här inlägget, det är så sant och du har så rätt! Och självklart- din blogg dina villkor.
  Tycker det här med hur man förhåller sig till en blogg man läser är så intressant: vissa läser bloggar man ogillar och häcklar om det de skriver, medan jag (och andra med mig) behandlar forumet (och personen där bakom, hej hej) som en vän alltså genom “att hänga” med de bloggar man gillar, behandla den som en vän och om man drar åt olika håll och inte längre har så mycket gemensamt säger hejdå (istället för att klaga av typen “x skriver för mycket om det och det”). Det är inget tvång att läsa en blogg eller umgås med någon som man inte gillar:)

 68. Väl rutet! Man slutar aldrig att förundrar vad folk blir upprörda över och väljer att lägga sin energi på…

 69. Bra skrivet! Låt folk lämna bloggen, du har säkerligen fått nya anhängare också som inte begränsar.

 70. Jag gillar när det får fladdra fritt 🙂 men mest av allt gillar jag att alla kvinnor får ha på sig vad fan de vill, utan att bli nedtryckta av andra kvinnor för det.

  Heja dig Clara!

 71. Oj, kom det sån kritik!?!
  Jag som läste inlägget (utan kommentarer) och sedan gått och funderat, inspirerats och planerat hur jag skulle kunna utveckla min egna underklädesgarderob.
  Jag vill läsa mer sånt!!
  Bra rutet.

 72. 😄 människor alltså…det kan då klagas på precis allt. Heja heja dig! ⭐️

 73. Hejaheja!
  Löste ditt förra inlägg och tänkte väl typ “jaha vad trevligt” och inte mer med det. Läser det här inlägget och blir riktigt glad över att du ryter ifrån (dessutom på ett riktigt snyggt sätt) och himlar med ögonen över dessa moralidioter. U go girl! Fortsätt göra din grej och världen blir en lite bättre plats för alla. Kram!

 74. Tänkte när jag läste inlägget: ojojoj nu kommer folket rasa. Jag brukar inte kommentera så ofta men jag vill bara säga; att sluta läsa din blogg pga att man blir provocerad av att du berättar vad du har för underkläder?? Du är ju väldigt noga med att framhäva att det framför allt är KÄNSLAN underkläderna ger dig likt när män stramar upp sig i skjorta och slips och kavaj (som väl inte kan vara så himla skönt?). Och att du allra helst låter allt fladdra så att säga. Jag skulle aldrig orka hålla på med med shapingplagg och får klaustrofobi av blotta tanken på spanx (äger inte ens bh med bygel) men jag kan helt och hållet köpa varför de används både för slimmande effekt om man önskar men också för hållning och avlastning!
  Och ärligt talat; har man bara rätt storlek för sin kropp Så tror jag säger att era vackra klänningar passar oavsett man bär spanx eller ej.

  Precis som män bär sin rustning med obekväma kostymer och slips för att signalera makt och självförtroende har vi väl rätt att framhäva oss på det vis vi anser passar oss.

  Heja Clara! Jag slutar iallafall aldrig läsa din blogg vågar jag lova!

 75. Missade kritiken, känns skönt att ah sluppit läsa massa uppretade kommentarer. Gillade det inlägget och gick och småfunderade på det hela dan.

 76. Älskar slutklämmen! SÅ OFTA vill jag svara så till diverse folk i min vardag. Tror jag ska börja. Tack!

 77. Men herregud vad vissa saker provocerar! Jag har så svårt att förstå att just detta och att du tränar kan reta upp folk så. Om man inte klarar av att få sin uppfattning om olika saker utmanad ibland och lägger ett sådant ansvar på dig att bara skriva om sådant de gillar så är det dags för dem att sluta följa dig! Du kan omöjligt anpassa dig efter alla andras önskemål om hur du ska vara eller vad du ska skriva på din blogg. Ska man anpassa sig efter hur andra tycker att man ska vara, säga eller göra så går man sönder. För de där andra tycker ju inte ens likadant! Var dig själv, fortsätt skriva om det du vill, jag läser det jag är intresserad av!

 78. Huff så tøvete folk kan være. Å gå med midjekorsett er vel ikke så annerledes enn å bruke hold-in-strømpebukse??!!? Og hvor mange er det ikke i Norden som bruker det? Takk Clara for at du sier i fra. Og for at du fronter noe som er naturlig. Både at du liker å ha det løst og ledig hjemme, men også at du “må jobbe litt” for å få din smekre look.

 79. Det är så otroligt befriande att läsa det här inlägget där du verkligen står upp för vad du tycker trots kritik osv. Att som kvinna göra det (särskilt offentligt) är inte direkt något jag är van att se tyvärr. Smek medhårs, people pleasing osv i all oändlighet… Såklart man ber om ursäkt om man gjort något galet, men att göra det bara för att inte vara obekväm är alltför vanligt. Du är en förebild för mig där! 💪
  Jag tyckte personligen underklädesripsen var toppen! Så tack för det, lärde mig massa nytt!

 80. Bra att du säger ifrån. Lite onödigt bara att dra in en annan bloggare i det hela. Poängen är väl att vi inte ska vara så dömande och kritiska till varandra? Bättre att stötta och uppmuntra och inse att vi inte vet allt om varandra och därför inte bör dra slutsatser/kritisera. Stå upp för dig själv men trampa inte på andra💛

 81. Oj. Har inte läst på några dagar och läser det här inlägget först. Det enda jag vill kommentera är att du må vara arg på folks kommentarer till något annat inlägg (som jag ej läst än) men hur schyst är det att benämna ”blondinbella” som hymlare i sammanhanget? Oschyst tycker jag! Eftersom jag själv faktiskt utan att ha ”gjort” något aktivt gått ner 10 kg bara på grund av att jag fick barn (hennes vikt gick också neråt efter barn och mer vegetarisk kost) och att äter vegetariskt, men har gjort många år. Varför tror folk att man ljuger bara för att man går ner i vikt utan att träna eller banta? Dåligt påhopp och oförtjänt! Tycker du borde fundera över just den grejen. Resten bryr jag mig inte om 🙂

  1. Isabella gick dessutom ner som mest i vikt under en period som vi i efterhand fått veta har varit väldigt svår för henne. Att en person som mår dåligt, tex på grund av problem i relationen, går ner i vikt ”utan att göra något” är nog ganska vanligt.

   I stort håller jag dock med Clara.

 82. Så bra skrivet som alltid!
  Beundrar dig som verkligen står för det du tycker och alltid skriver så klokt.
  Härligt med en ung kvinna som har så sunda åsikter och. med fötterna på jorden, till skillnad från så många idag.
  Det är det som gör att jag gärna läser din blogg trots att jag är en hel del äldre än du. Fortsätt så!❤️

 83. Heja! Jag gillar när du ryter ifrån, även om jag inte alltid delar din åsikt. I detta fallet gör jag det, eller rättare sagt noterade dina tips och tänkte inte så mycket mer på det.

 84. Hej jag fattar inget snart är det en om dagen som skjuter någon i Sverige o alla andra PROBLEM i samhället o så blir folk så upprörda över vad Klara har för underkläder finns det inga proportioner

 85. Har inte läst de andra kommentarerna men känner lite: vad fan, kan man bara få leva? Det spelar uppenbarligen ingen roll vad du (och i förlängningen också alla andra kvinnor, överallt) gör, för skiten kommer ändå. Ha figursytt, ha inte det, gå utan (ändå?!) – kör bara kör på det som känns skönt, oskönt, bekvämt, obekvämt, sexigt, osexigt, rätt, fel whatevs. Vi gör ändå _alltid fel_ på något sätt. Och nästa nivå: helt jävla OK att bli förbannad på just det, att man alltid gör fel vad man än gör. Vad ska vi annars göra?

  Nu går jag och lägger mig. Orkar inte med att folk ska tycka till om vad du, jag vi, har (eller inte har) UNDER KLÄDERNA.

 86. Jag älskade ditt underklädesinlägg och älskar att du är ärlig med allt från vikt till inredning, bakning och spandex. Det är SÅ befriande och heja dig Clara!

 87. Men Clara. Såklart är det din blogg och du får skriva vad du vill. Men du hintar ju om att du visste att det skulle bli en del uppståndelse av inlägget. Vi som läser din blogg är ju massor med olika människor som tycker och tänker saker. Vill du att ditt kommentarsfält ska vara uteslutande hejarop och att alla ska vara helt strömlinjeformade och tycka precis som du i alla frågor? Om du inte vill ha olika sorters kommentarer på det du skriver får du ju ta bort kommentarsfunktionen.

 88. Jag blev jätteglad när jag läste om underkläderna – för då fattade jag varför en del kan vara så “släta” där det mest korvade sig för mig. Så bjussigt att du skrev om det!
  Sen är det ju så att en del letar ju efter nåt att förfasa och klaga på. Man blir kränkt by Proxy. Kränkt för någon annan (innan den som de menar skulle ha blivit kränkt ens blev det).
  Det borde vara självklart att du får skriva om vad du vill – på din egen sida också! Och jag är glad att skriver så att vi andra får ta del av det.
  Kom ihåg att för varje negativ kommentar så finns det tusentals som älskar det du skriver!

 89. ÅÅÅH HÄRLIGT RUTET!
  Du har rätt i prick vartenda ord, fler som du behövs! Detta får mig bara att vilja följa din blogg ännu mer slaviskt. 😀 Älskar att du inte räds att bli förbannad och ge svar på tal. Ingen vinner på att vi kvinnor går runt och är så jävla PK hela tiden. För att sedan trycka ner varandra medan männen hejar på varandra i vått och torrt.

 90. Jag blev upprörd över det där att du gärna låter allt fladdra fritt! Fattar inte hur man kan gilla det? Känns så sjukt obekvämt när brösten studsar runt. Hela jag hamnar i otakt och jag snubblar och har mig. Har alltid på mig en mjuk topp, även när jag sover. Men trevligt för dig att dina inte är så långa. Har däremot helt skippat bh med byglar pga djävulens påfund.

  Förresten hade jag korsett, på riktigt, hela högstadiet. En sån där scolios-korsett du vet? Stort plaståbäke med massa remmar och spännen. Blev ett par cm längre, smal midja och extremt uppuffade bröst. I skolan retade de mig för att jag var så himla “divig” (det var det värsta man kunde vara i högstadiet på 90-talet). Det var ju inte direkt så att jag VILLE gå runt helt uppsträckt. Jag ville också huka mig runt längs med väggarna med dålig hållning och hoppas att ingen upptäckte mig. Folk. De är knäppa.

 91. You go girl!
  Klart vi ska använda det vi vill. Eller inte använda, upp till var och en. Att det ska vara så svårt.
  Kom ihåg att för varje idiot finns det en hel hop som står bakom dig och rätten att uttrycka sig.

 92. Efter att ha läst din blogg ett tag kan man förutse reaktionerna hos övriga läsare ganska bra 🙂 Tänkte direkt att det här kommer det bli liv om! Jag gillade inlägget 🙂

 93. Go Clara, go!! Du är så jvla bra! Älskar när du säger till, borde vi alla göra betydligt oftare. Jag projicerar eftersom jag gått och muttrat saker jag vill säga till en bitter kollega (som tar ut det på mig m fl) hela veckan. Var precis som du är <3

  Jag tyckte det var ett intressant inlägg om underkläder för övrigt, vem undrar inte hur andra gör för att åstadkomma sina siluetter liksom.

  Stora kram och ha en fin helg

 94. Jag tycker du är grym så strunta i alla tråkiga kommentarer. Jag blir trött på att alla bra bloggare måste försvara sig och ägna en massa inlägg åt att förklara sig, argumentera etc.

  Jag har själv städat upp i mitt bloggläsande. Tagit bort, slutat läsa, bloggar som stör mig. Som provocerar mig. Istället har jag lagt till sånna som får mig att bli glad och må bra, som du! Mera härliga bloggare som vågar vara sig själva och fler läsare som väljer att läsa det som intresserar dem i stället för tvärt om!

  Kör hårt!

 95. Bra rutet! Så oerhört tråkigt att du får ta så mycket kritik för en så enkel sak. Personligen sparade jag inlägget så att jag lätt kan gå tillbaka till det för framtida inköp. Ska jag nu ha på mig en snygg klänning eller liknande vill jag självklart ha underkläder som gör att jag känner mig bekväm i den. Du är grym som vågade publicera trots att du visste vad som väntade, och du är grym som ryter ifrån!

 96. Intressant att så många reagerar på vad någon annan har på sig under kläderna. Min åsikt är att alla får ha på sig vad sjutton de vill. Shaping eller mormorstorsor eller korsett eller string eller absolut ingenting alls. Vi känner oss alla fina i olika saker, och det gör oss inte på något sätt sämre än någon annan.
  Jag tycker även att det är intressant att fundera på varför det finns en så stor marknad av olika typer av formande plagg riktade till oss kvinnor, varför vi ska få våra kroppar att se ut på ett visst sätt, och varför det smala idealet är så otroligt eftersträvansvärt, men det är en annan diskussion och ingenting du, Clara, behöver problematisera om du inte vill. Ha det gott!

 97. Clara for president! Hands up everybody! Du är dagens Sveriges svar på fröken firman och jag är så glad att du står rakryggad och stark! Heja!

 98. Bra!!! Jag använder definitivt kläder som ett redskap för min inställning. Som frilansare med hemmakontor kan jag gå i pyjamas hela dagen men det funkar inte för mig. När jag behöver en knuff för att komma i jobbstämning klär jag mig som om jag skulle på möte. Och alltid skor på när viktiga telefonsamtal ska ringas. Det blir min rustning. Jag håller mig rakare i ryggen och då känner jag mig starkare mentalt också. En stor skillnad på kostym och klänning är ju också att kostymen har en egen form som man kan gömma sig under. En klänning däremot behöver (ibland) ges en form med rätt underkläder för att den ska komma till sin rätt. Inte konstigare än så. Men framför allt – VI FÅR GÖRA PRECIS HUR VI VILL!!!

 99. Ja, herre jösses vad folk skriver, vad är det med folk? Läste kommentarerna som du fått på inlägget om underkläder, (jättebra inlägg och bra tips där). Men varför ska en del haka upp sig så mycket, du skriver ju vad du tycker om att ha på dig, vad f-n är det som är så provcerande med det? Jag förstår mycket väl att du, när du är ute och föreläser vill se prydlig ut, vem vill inte det? Mycket prat var det även om män och att dom inte skulle tänka så, men vet ni att det finns väldigt många män som bär maggördel under kostymen, bara för att den dyra kostymen ska sitta bättre, det är alltså OK, men inte att kvinnor vill att deras dyra kläder ska sitta bra. Eller hur menar ni som kritiserar Claras inlägg?!
  Ni som inte rakar er eller färgar håret, OK, då trivs ni i det, jag läste ingenstans att ni MÅSTE ha dessa kläder som Clara skrev om, eller har jag missat någon rad i hennes inlägg???
  Jag är helt förvirrad, hur kan ni reta upp er så på ett inlägg!!!
  Heja Clara… jag tycker att du ska få ha på dig precis vad du vill, det är ju ditt liv och din kropp. Det ska väl inte vi som läser din blogg bestämma, eller hur….. inte heller bestämma vad du ska ta upp för ämnen, den som tycker att vi ska bestämma det kan sluta läsa bloggen och läsa någon annans blogg, tex. Blondinbellas, hahaha…..

 100. Heja dig! Alla har rätt till sin åsikt, att uttrycka sig fritt i blogg eller via underkläder eller en dyr klocka på armen eller va f*n det nu kan vara

 101. Jag håller med dig!
  Vad jag däremot inte håller med om som jag läst och hört en del bloggsammanhang på senare tid är “har du inget snällt att säga så säg inget alls” det är verkligen mitt värsta, ska man bara va snäll? Inte kritisk? Inte föra debatt? Tiga still? Nej tala är silver, tiga är bajs. (sprida hat är ju såklart däremot riktigt dynga)

 102. Jag vill bara säga att jag är jätteledsen över att du fått kritik över inlägget om figurformande underkläder. Själv tyckte jag att det innehöll flera bra tips som jag tagit åt mig!

  Ha på dig vad du vill, säg vad du vill och gör vad du vill så länge det inte skadar någon!

  Stå på dig syster – annars gör någon annan det!

  /Hanna

 103. Go Clara go!!

  Jag lufsar ofta runt i mysbyxor och tröjor som mest ger mig utseendet av en säck potatis. Det är skönt, komfortabelt och stärkande på sitt sätt. Men jag tycker också det är roligt att klä upp mig, tänka på hållningen och känna att jag “äger”. Det är också skönt, komfortabelt och stärkande på sitt sätt. Så jag tycker det är HÄRLIGT att läsa att du är som så många andra av oss; lite av varje och både och an mycket. Tack för en bra blogg!

 104. Hejja Dig!!! Jag blev glad för inlägget om underkläder, är född på 70-talet och har inte en mamma som varken sminkat sig eller ‘meckat’ med underkläder. Jag behöver lära mig någonstans ifrån och det här inlägget var en bra lärdom för mig.
  Helvete, ni som gnäller, sluta läsa eller så skaffa er ett liv! Blir så trött!
  Ha en fin helg Clara i stim & stojj på Formex 🙂

 105. Skrev du även detta inlägg i förskott? Bra förutsett i så fall. Tänker mig att du borde bli ganska luttrad och veta ungefär hur inlägg ska tas emot liksom. Måste ju underlätta mycket när du lägger upp en plan över vad du ska skriva om.

  Brukar du förs statistik över inlägg och tar med beaktande över antal kommentarer/visningar/likes/etc? Hade varit superintressant att läsa om. Vet att tex Sandra Beijer har skrivit om hur hon planerar sitt arbete och hade varit roligt att läsa om hur andra gör.

 106. Woop woop! You go girl! Såklart att du ska skriva det Du vill i din blogg. Och sen har ju faktiskt inte folk rätten att tycka till om vad man har eller inte har på sig. Fast det verkar inte alla förstått….

 107. Bra rutet! Jag tycker det är farligt när man inte kan säga eller tycka vad man vill utan att riskera att kränka någon. Det måste vara högt i tak och åsiktsfrihet!

   1. Grejen är väl att de som kommenterar inte kan räkna med att mötas av idel artighet och välvilja hur otrevliga eller illvilliga de än är. Och att de som kommenterar heller inte kan räkna med att få tyst på bloggaren på bloggarens egen blogg. Eller på annat sätt kunna styra bloggaren med sina kommentarer. Man får till och med finna sig i att kanske inte vara välkommen att kommentera på bloggen om man väljer att vara otrevlig mot bloggaren. Ungefär som folk kan betacka sig för besök i sitt hem av sådana som beter sig illa. Däremot står det ju oss alla fritt att inte läsa bloggar som vi inte gillar. Och att skapa egna bloggar där vi kan säga och tycka vad vi vill så länge vi inte bryter mot lagen. Bra va?

 108. Det känns väl ganska mycket som du skrivit tidigare, “Damn you do, damn if you dont”.
  Jag läste inlägget och tänkte “Åh, bra tips där om hudfärgade undisar” och sen tänkte jag “korsett låter obekvämt”, och sen läste jag något annat. Jag tycker du verkar stark som trots allt orkar fortsätta skriva och kämpa för dina åsikter och ståndpunkter! Jag gillar det du skriver och fotar och tycker du gör det bra 🙂

 109. Oi så mange kommentarer du har fått på dette! Leste det opprinnelige innlegget og kommentarene, og jeg tenker at dette er jo din blogg så du må jo få skrive om din virkelighet, vise flere nyanser og sider, som ikke nødvendigvis alle andre må like. Veldig høye krav har leserne på deg til å være et forbilde.

  Til de som har meninger, hvorfor ikke selv starte en blogg eller skriv et debattinnlegg om korsetter som kvinneundertrykkende plagg? Jeg tror ikke feminismen gynnes av [ peke p[ enkeltes handlinger, men heller p[ strukturer. Så viktig å kunne skille sak og person. Og enhver handling av en feminist trenger ikke være feministisk, det blir en veldig tung byrde å bære. Selv går jeg iblant med høyhelte sko, sminke, farger håret og barberer leggene. Forsatt feminist.

  Kram

 110. Jag är själv användare av formande underkläder, och jag älskar det! Om underkläderna har rätt storlek och sitter korrekt är de fantastiska. Hållningen blir utmärkt, jag känner mig GRYM och jag tycker att jag ser lite extra bra ut,- för min skull.

  Sedan är jag rejält överviktig också, så formande underkläder är skönt att ha för att hålla allt på plats. Jag trivs bra med min kropp, tycker att den är fantastisk. Dock är det jobbigt och gör ont när jeansen skaver mot magen, när byxorna är lite för tighta över låren så att sömmarna skaver. Inte för att tala om när jag böjer mig och tröjan lägger sig i en ryggvalk. Med välsittande, formande underkläder blir de sakerna inte längre några problem.

  Så jag är en trogen användare av denna typ av underkläder, trots att det provocerar andra. Komiskt att ens UNDERKLÄDER kan skapa sådana debatter.

  Ang. bhn. Mina små tissar (strl 75F/G) gör hutlöst ont utan bh. SÅ, länge leve denna formande, uppehållande och fantastiska skapelse.

  Till sist, det är din blogg och alla som kommer in för att läsa här får ta del av dina tankar och bilder. Att debattera är kanoners, det är bla så samhället utvecklas. Tänk om alla kunde hålla en god ton och acceptera att inte alla tycker lika..
  Du gör helt rätt i att ryta ifrån när någon skriver illa, och jag är helt på din sida i denna röra.

 111. Ja jisses! En slutar aldrig förvåna sig över alla lättkränkta människor! Bra att du säger ifrån!

 112. Jag tycker vi ska slänga begreppet formande underkläder och istället säga stödjande underkläder. För mig är det det det främst handlar om. Att de ska stödja upp mig kropp. Att de formar den är inte väsentligt. Skullevi säga stödjande underkläder istället skulle shamingen kring att vi vill ”förändra och förbättra” våra utseenden också försvinna.

  Heja dig Clara! Vi älskar ju dig just för att du är du. Klart du ska klä dig i precis vad du vill.

 113. Som kurvig tvåbarnsmor förstår jag exakt vad Clara menar med shapewear. Finns inte något tunnare plagg som inte känns bättre med någon form av shapewear. Däremot lallar jag gärna runt bh lös ensam hemma. Känns dock varken bekvämt eller vettigt att gå ut så.
  Tackar för konsumentupplysningen och tips där till fint.
  Att ha synpunkter på en annan kvinnas underklädsval är bara inskränkt och kvinnofientligt.
  Hoppas verkligen att du aldrig slutar ryta Clara. Det är just den äktheten som är den största behållningen med din blogg tycker jag. Just det där att du inte kompromissar med det du tycker är viktigt. Stå på dig!

 114. Jag är helt på din sida Clara. Du är så klok och stark. Fortsätt med allt du gör så får väl dem som inte gillar det hitta ngt nytt att roas och inspireras av.

 115. Älskar att du är så brutalt ärlig <3 Fortsätt att vara den du är – vi som följer dig gör det av just den anledningen <3 Massa kärlek!

 116. Bästa, bästa, bästa Clara! Jag personligen blir ju fasen glad av att läsa att du har gått ner eller upp, tränat eller inte, använder eller inte använder underkläder. Det speglar liksom livet och livets faser. Och din blogg, du skriver precis vad du vill. Läsa är ju ett fritt val!!

 117. Det är väl ganska tramsigt att man 2018 inte ska få ha vad man vill på sig utan en massa fördömande åsikter och kommentarer om både det ena och det andra. Kan man inte bara få vara… livet är fullt av besvärligheter ändå. Jag har både stor byst och mage och hatar att vara utan bh och höga trosor. Känns allmänt olustigt och nästan ont utan, sen får väl alla andra ha precis vad de själva vill 🙂

 118. Heja dig!
  Fortsätt att skriva om stort och smått, oavsett hur ”korrekt” åsikten eller ämnet är. Det är det som gör din blogg genuin och intressant.
  HIGH FIVE och trevlig helg 🙂

 119. Tack Clara för att du ryter ifrån!
  Jag tycker att det är toppen med tips för att få min numera lite saggiga kropp att se snyggare ut. Jag tycker inte att mina valkar och volanger behöver sticka ut när jag tar på en vacker klänning. Det för stör helhets intrycket för mig, vad andra tycker skiter jag högaktningsfullt i numera. Tack Clara för råd och tips! Guld värt för mig!

 120. Hej Clara

  Är så fascinerad över hur stark reaktionerna kan bli på vad du väljer att klä dig i. Hur kan det väcka sådana känslor.? Man må få välja precis som man önskar(om det inte skadar någon eller något) så är det helt upp till var å en. Tror de flesta av oss väljer något som vi tycker lyfter oss, något vi känner oss vackra i, något som stärker oss. Precis som du skrev så handlar det ju inte bara om kläder utan hår, smink etc. Vem ska ha rätt att dra gränsen för vad?

  Bra att du skriver så bra:) hälsningar

  Vivi

 121. Jag tyckte det var fina underkläder du skrev om! Och som Bh-hatare kanske jag ska testa märket du rekommenderade, kanske det är nåt för mig! Kram och tack för en fin blogg!
  Malin.

 122. Hejja dig! Jag har tänkt på ditt inlägg om underkläder och tänkt varför i hela frisens namn jag inte har mer täckande underkläder. Jag är frusen, tycker att allt skär in, tappar konstant BH-banden och håller på och drar i trosorna. Varför har jag inte större, mjukare, mer täckande underkläder som inte drar sig så fort man böjer sig fram?! Ditt underklädersinlägg har fått mig att tänka och det är bra! Morr på folk som tror sig vara rätt, bäst och störst, folk som stör sig på minsta lilla och blir kränkta av ett myggbett.

  Inte nog med att du skrev om dina underkläder utan du delar med dig av din utmattning och dina motgångar i livet på ett personligt och relaterbart sätt. Det är bland annat tack vare dig som jag vågar säga vad jag vill, vågar känna och vågar överväga hjälp. Sluta inte vara du, du får mig att tänka!

 123. Heja heja! Stå på dig, passar det inte somliga kan de gott läsa en annan blogg, för vi andra uppskattar din precis som den är <3

 124. Men, herregud, vad ointressant!
  Ja, inte dina inlägg, menar jag inte, men att så otroligt många har något att invända om vad andra väljer att ha på sig.
  Läser dina inlägg, men inte alltid kommentarerna.
  Nu läste jag en gnäll-Maja och det räckte.
  Jag känner mig plötsligt lite självupptagen.
  Tycker det är kul att lyssna på folk som tycker något om sin klädsel och bryr mig om min egen i högsta grad, men att klanka ner på andra för sin egen osäkerhets skull.
  Gäsp!
  Frihet att klä sig som man önskar!

 125. Åh vad jag håller med! Blir så förbannad på allt hyckleri så jag håller på att kräkas. Kikar ibland på Sofi Fahrmans blogg men blir så satans provocerad när det bara visas upp bilder från ett subtilt perfekt liv med “många bollar luften” swishandes mellan storstäder, butiksinvigningar och alperna i skitdyra märkesutstyrslar (och däremellan ska hon lämna sitt barn på förskolan. Herregud så körigt). Nej tack, det vill jag inte se mer.

  Så- heja Dig för att du visar upp hur DIN verklighet ser ut och för att du berättar hur DINA tankar går kring olika saker och ting. Stor och varmt tack!

 126. Oj då! Visste inte att folk reagerar så. Jag tyckte det var riktigt intressant och lärorikt att läsa! Din blogg är en av de få jag tar mig tid och vill läsa. Fortsätt alltid vara den du är: ärlig, omtänksam, kreativ och lite knäpp 🙂 OBS! Knäpp är en komplimang i mitt ordförrå!

 127. Oj då! Visste inte att folk reagerar så. Så onödigt! Jag tyckte det var riktigt intressant och lärorikt att läsa! Din blogg är en av de få jag tar mig tid och vill läsa. Fortsätt alltid vara den du är: ärlig, omtänksam, kreativ och lite knäpp 🙂 OBS! Knäpp är en komplimang i mitt ordförråd!

 128. Så bra skrivet! (både detta inlägg och underklädestipsen). Tänkte inte kommentera när så många redan gjort det, men lite pepp ķan man ju inte få för mycket av 🙂

 129. Funderingar: yes alla får tycka som dom vill vilket betyder att både Clara samt läsare måste få tycka till?
  Vilket ibland betyder att folk tycker olika, det måste vara ok från båda hållen?
  Att trolla är inte samma sak som att tycka annorlunda, eller?
  En behöver väl inte gå till personangrepp? (åt något håll?)
  OBS, försvarar absolut inte de som skriver nedriga saker, men är kommentarsfunktionen enbart till för hyllningar?

  Kläder kan påverka hur en mår, varför gör vissa plagg att vi känner oss tryggare i dem än andra plagg?
  Påverkar normer?
  Är det olika från person till person?
  Har människor rätt att bestämma vad någon annan skall/bör ha / inte ha på sig?
  Är alla människor bekväma med att ex. stå på scen? osv..

  Själv tänkte jag mest på att shapingplagg är som kroppsstrumpor och att det vore så otroligt besvärligt för en sån som jag eftersom jag har liten blåsa och blir kissnödig typ JÄMT. Extra ofta när jag är nervös!

 130. Heja dig Clara! Du är så klok, det är himla fint hur dina argument och tankar kring feminism och livet i stort får mig att tänka till och ifrågasätta. Tack!

 131. Varför ska du alltid skriva nedvärderande om Isabella L. Det är även en härskarteknik du använder dig av när du skriver ”blondinbella” trots att du mycket väl vet att hon har lämnat det namnet bakom sig av en anledning. Låg nivå!

 132. Tänk vad mycket starkare vi kvinnor vore om vi gav tusan i att leta fel hos varandra, kan inte låta bli att undra vad man får ut av skriva nedlåtande kommentarer på olika forum. Man har självklart rätt att ha en egen åsikt men innan man skickar iväg sin kommentar så läs igenom det man skrivet och reflektera i hur kommentaren tas emot av mottagaren. Jag brukar alltid tänka att skulle jag våga säga min kommentar till personen om vi stöd öga mot öga på gatan, är svaret nej då är det bara att göra om.

 133. Hurra för bra svar! Stå på dig Clara, precis som du gör! Jag är en cool, smart feminist som läste det där inslaget med stort intresse och kände mig super-inspirerad av det. Du är min Oprah… 🙂

 134. Heja dig! Både första inlägget och detta. Jag har också olika varianter av powerplagg som känns bra (tex bygelbehå, snäva 50-talsklänningar med hög midja mm), men efter två föräldraledigheter iförd uniformen långkalsong + Lindex amningslinne har jag blivit så bekväm! Kastar av mig jobbkläder när jag kommer hem och vill inte ha nåt som sitter åt nånstans…

 135. Tack för detta – så vettigt och bra! Varför skall folk skuldbelägga dig för att de kopplar ihop formande underkläder med dåligt självförtroende? Det var inte som att du skrev att det var det enda rätta eller att det var fult att låta allt hänga fritt, du delgav ju bara hur du brukar göra för att må bra och vara bekväm/känna dig fin! folk skall väl ge fan i att ha åsikter om det? Blev faktiskt ordentligt provocerad av vissa kommentarer på det där inlägget. Om vi kvinnor känner att vi inte vågar ha på oss saker som är “fejk” för att det strider mot bilden av den frigjorda kvinnan som älskar sin kropp, hur frigjorda är vi då egentligen?? Så länge det är för vår egen skull är det precis lika rimligt som att visa kroppens naturliga former. Tack Clara för att du vågar säga ifrån, det behövs ibland. Kram!

 136. Det er din blogg – du velger hva du vil skrive om. Du er en god kvinnelig rollemodell synes jeg!

 137. Vart har det gamla uttrycket “lev och låt leva” tagit vägen? Sign/60-årig kvinna och feminist som blir förskräckt över oförsonligheten kvinnor emellan.

 138. Kan det inte helt enkelt bottna i att varumärket ibland är lite spretigt hos vissa bloggare? Alltså, om jag läser Svenska Dagbladet så förväntar jag mig att de skriver negativt om vänsterpolitik, tvärtom om jag läser ETC. Inget att bli upprörd över om jag valt att öppna tidningen. Isabella L, som exempel, har inte i sitt personliga varumärke framställt sig som jordnära eller särskilt feministisk osv, så hennes målgrupp tycker troligen inte att sånt är viktigt. Medan de som läser här är vana vid ett visst innehåll/budskap och om nåt avviker för mycket från det så reagerar folk negativt. Det handlar inte om att alla måste vara perfekta förebilder, det handlar nog mer om en förväntan att det ska vara konsekvent i en och samma blogg.

 139. Du ska veta att för mig så var inlägget inspirerande och en ögonöppnare med tips hur jag kan förbättra min egen underklädesgarderob. Det togs emot som ett systerligt eller moderligt tips, tack!

 140. Jag ÄLSKADE inlägget! Jag letar ständigt efter bättre underkläder och ditt inlägg var till stor hjälp! Du är en fantastisk förebild och jag är tacksam för att du är så ärlig!

 141. Fantastiskt formulerat!!! Åt pipsvängen med att anpassa sig efter allt och alla. Jag drar paralleller till politiken. Om inte alla befann sig så mycket i mittfåran skulle inte SD få några (förbaskade) röster. Väl rutet Clara!

 142. Tusan, ingen ska väl bry sig vad man har för underkläder. Om jag vill ha korsett, stay Up, och string. Eller om jag vill ha sport bh och boxertroser. Eller ha urtvättade trosor och ingen bh . Tusan folk välj det som ni tycker känns bäst för er.

 143. Heja Clara! Stå på dig. Din åsikt är Din och den ska du få uttrycka på Din blogg utan att bli hackad på på det viset! För övrigt två mycket bra inlägg – det om underkläderna och det här! Även om vi har helt olika underklädessmak. 😉

 144. Jag saknar mest lite analys kring VARFÖR man väljer att ha på sig en korsett. För sin egen skull – för att man vill vara fin? Jag köper inte det. I så fall en gigantisk slump att så många kvinnor väljer och gör exakt samma saker för att se fina ut. Som om att vi går igenom livet utan att påverkas av vår omgivning, och vad som förväntas av oss!

  Vi ska inte hymla med vad vi gör för att se bättre ut, och vi ska inte heller hymla om att det kan vara skitsvårt att stå emot normer. Man behöver inte vara svag eller viljelös för att tycka det är jobbigt. Jag skulle inte ha lust att gå till badhuset utan att raka benen, ändå ser jag inte mig själv som svag. Och som offentlig, eller halvoffentlig person kan man få oerhört mycket hat för att gå emot normer. (t ex Arvida Byström som modellade för skor med orakade ben).

  Just därför tycker jag det är tråkigt när man inte drar tankegången vidare, utan bara säger “jag har på mig vad JAG vill”. Ja, klart att du har, men är din vilja verkligen helt opåverkad av andras? Nej det är den inte.

  För mig hade det funkat bättre med ett ärligt erkännande – ja, jag känner mig finare i korsett, världen ser ut såhär och som kvinna blir man bekräftad på sin kropp och sitt utseende, och det sitter lite för djupt för att jag bara ska kunna ignorera det. Även om ens kroppsform inte BORDE spela roll så gör den det fortfarande.

  Men hey, det ÄR ju din blogg och givetvis får du skriva vad du vill. Förhoppningsvis får man som läsare också reagera på det, så länge det är i en respektfull ton. 🙂

 145. Men HEJA DIG! Att du vet att idiotitjafset ska komma och ändå kör på är så stort & så starkt och något som jag tänker är så mycket du. Det är därför (bland annat) som du & din blogg är fantastisk & underbar & som gör att jag alltid avslutar varje dag (och har gjort i 5 år nu) med att läsa ditt dagens inlägg. Älskade Clara, kör på! Du är bäst.

 146. Hmm, svårt. Tycker du gjorde rätt som skrev om det, förstår helt ditt resonemang och ilska över att du tvekade. Däremot tycker jag själva grejen är sorglig. Tror några andra skrivit om det också. Önskar så att vi slutade dölja saker. Alltså allt! Från kroppar till perfekta liv och relationer. Jag är SÅ trött på det. Jag tillhör den miniskara som aldrig använder smink, det har nästan blivit ett statement från min sida. Därför blir jag mest lite ledsen av grejen .. att du känner att du behöver det, även om jag förstår det. Bra ändå att du gjorde som du kände och bra att du ryter ifrån. Mina känslor till trots så tror jag säkert att andra tex kanske tycker det är skönt att höra det motsatta – att faktiskt du också använder underkläder som rättar till lite och stärker dig.

 147. Milde himmel! Kära nån! OM man nu faktiskt är sååå liten att man far i taket av andra människors underkläder så…jaa, vad kan man säga om sådant? Bra att du står på dig, river i från och är …du! Låt dem som vill…vad exakt vill de egentligen, antingen lever man som som “slav” under den ena eller andra normen tycks det. Ty det är en krävande norm att INTE ha “figurformande” underkläder också. Hela tiden är det något som skall följas/uppfyllas för att man skall vara “rätt”, med eller utan korsetten på så verkar det för många handla om att uppfylla en norm. Man behöver inte hålla på och förmana och läxa upp varandra vuxna människor emellan. Vi är alla olika och borde ge oss själva och varandra friheten att skriva, tala och tänka som det passar oss själva. (Och, ja, bära vilka underkläder vi har lust med…)Lev och låt leva vetja!

 148. Älskade både detta inlägg och det om underkläder. Jag tycker du Clara är så klok och bra!

  Att dessa inlägg ens ska behöva skrivas, men tydligen. Det finns så mycket pepp och glada utrop bland kommentarerna men jag dröjer mig kvar och fastnar vid de kritiska (för det måste man ju tåla), mellan raderna elaka och hatiska kommentarerna. Är glad att inte jag driver en blogg, hade blivit så ledsen av allt som alla kvinnor (kvinnor!!) här skriver.
  Jag håller inte alltid med det Clara skriver, men har faktiskt aldrig känt behov för att kritisera eller slå på fingrarna för det. Varför gör folk det? Det enda svaret jag kommer få antar jag är något trams om ”konstruktiv kritik”, ”föra diskussion” och ”att som förebild/offentlig person ska man ta ansvar/visa hänsyn” men det är sånt skitsnack.
  Ni jag pratar om, är ni såna här i verkliga livet också eller är det mest gömda bakom skärmen?

  1. Uppfattar du också min kommentar, eller Thereses kommentar (två inlägg ovanför ditt) som “kritik” och “slå på fingrarna”? För i så fall vill jag gärna förklara hur jag tänker.

   Jag tycker alltså inte det är fel eller dåligt att använda korsett och skriva om det. Jag tycker det är sorgligt att vi har ett samhälle där kvinnor behöver tukta sina kroppar för att känna sig fina. Och jag tycker det är tråkigt att man inte drar analysen längre än till “jag gör det för min egen skull”.

   Den diskussionen tycker jag är intressant att föra, men jag är inte intresserad av att såra någon, och ibland kan det bli fel när man diskuterar under ett sådant här blogginlägg, för det blir personligt fast det är tänkt som en allmän diskussion.

 149. postar samma kommentar här som hos Bloggkommentatorerna.
  Asså herregud…NÄR..jag frågar NÄR!?? ska folk dels sluta vara så lättkränkt och lättstötta och när ska folk bara sluta att liksom tillämpa sina egna moraliska kompass, värderingar och “vad de anser sig vara den rätta vägen” på andra och sen bli förbannade på att andra just inte lever upp till dessa förväntningar de aldrig ens påstått sig eller utgett sig för att tillhöra och införvänta?
  När ska folk bara sluta ta allt så jäkla personligt vad gäller utseende, kropp och mat/träning?

  Och håller fullständigt med BK och dig Clara här att jag ser hellre/respekterar mer att folk bara liksom ärligt säger att fasen jag vill ner i vikt/bli smal/så trivs/så härer det jag än linda in det i snack om “bra ämnesomsättning” har inte gjort nånting/ jag vill bli stark (oj gick ner 20 kilo på kuppen).
  Fasen man kan vara en jävligt bra förebild och feministisk förkämpe och ändå ha egna ideal och trivselstadier.

 150. Måste man sänka en annan kvinna (i detta fallet BB, som du dessutom inte ens känner) för att få fram poängen? ”Hej jag är god för jag gör si och så TILL SKILLNAD FRÅN DEN OCH DEN”. Kan du inte ba vara god… som du är?

  1. Blondinbella får kritik för att hon INTE berättar. Jag får kritik för att jag berättar. Inlägget var ingen känga till henne utan ett sätt att visa på att kvinnor fan aldrig kan göra rätt

 151. Jag tyckte om ditt inlägg om underkläder Clara – jätteglad över tipsen! – uppfattade det som att du ärligt och öppenhjärtligt berättade hur du gör och varför. Utan att säga att det finns nåt rätt eller fel. Och gjorde det för att många frågat efter det.

  De människor som tror att någons åsikt som är annorlunda än ens egen är ett hot, de människorna kommer alltid att finnas. Deras inställning går nog inte att ändra och det är deras problem och de får ta ansvar för sina osäkra känslor. Jag önskar bara att de gjorde det också och inte spydde galla över oliktänkande.

  Jag håller inte med dig om allt du skriver Clara, men det förväntar jag mig inte heller att göra. Vi människor är och bör förbli olika. Och behandla varandra med respekt ändå, väldigt ledsamt med de som fördömer och beter sig illa.

  Liksom andra kommenterat så kan man visst diskutera olika sätt att tänka så länge man gör klart att det endast är en åsikt och framför den med respekt och inte fördömande. Så länge vi inte skadar någon annan (eller för den delen oss själva) så lev och låt leva. Så enkelt men ändå för vissa så svårt.

 152. Jag brukar inte kommentera på blogginlägg men har läst din blogg i flera år och jag älskar att följa dig och ditt liv! Jag vill bara säga att jag verkligen uppskattade ditt inlägg om underkläder! Jag har en ganska kurvig kropp med stor byst och rumpa och vet vilka under rätt underkläder kan göra! Så det var toppen med dina tips!