Tycker att det Ă€r trĂ„kigt att du Clara svarar sĂ„ nĂ€svist sĂ„ fort en lĂ€sare har synpunkter/ifrĂ„gasĂ€tter. Det ger ett vĂ€ldigt oproffsigt intryck och jag kan tycka att du har en hel del att lĂ€ra av ex Blondinbella som ALDRIG svarar otrevligt, trots att hon om nĂ„gon verkligen har anledning till det. TyvĂ€rr sĂ€nker dina bitska kommentarer, sĂ„ fort en lĂ€sare inte hĂ„ller med, helhelsintrycket av bloggen. Jag förstĂ„r att du tar illa vid dig, men tĂ€nker att du skulle framstĂ„ som en Ă€nnu bĂ€ttre och proffsigare bloggare om du kunde ”höja dig över” lĂ€sare som du upplever som ifrĂ„gasĂ€ttande”

Fick den hĂ€r kommentaren som jag tycker var bra och vĂ€ldigt intressant att lyfta.  DĂ€rför att liknande frĂ„gor kommer dĂ„ och dĂ„ och handlar om nĂ„got jag lĂ€nge tĂ€nkt pĂ„.  Jag Ă€r vĂ€ldigt förskonad frĂ„n nĂ€that och pĂ„hopp. DĂ€remot fĂ„r jag mĂ„nga ifrĂ„gasĂ€ttande. I regel brukar jag svara i ungefĂ€r samma ton som frĂ„gan stĂ€lls. VĂ€rme möts med vĂ€rme. Men smĂ„sura, menande ifrĂ„gasĂ€ttanden möts med ungefĂ€r samma sak. Ofta blir folk dĂ„ vĂ€ldigt upprörda eftersom de kĂ€nner att jag har en otrevlig ton – trots att jag skriver pĂ„ precis samma sĂ€tt som dem.

Jag vet att det finns en uppfattning om att kvinnliga bloggare ska svara trevligt oavsett vad som skrivs. Denna förvĂ€ntning hör ihop med patriarkatet – dĂ€r kvinnor aldrig förvĂ€ntas skapa dĂ„lig stĂ€mning eller snĂ€sa tillbaka om nĂ„gon Ă€r otrevlig. IstĂ€llet ska kvinnor fungera som ett socialt smörjmedel och skratta Ă„t skĂ€mt (Ă€ven sĂ„dana som gör dem ledsna) och se till att alla mĂ„r bra och Ă€r glada.

Jag upplever att vissa lĂ€sare (inte specifikt hĂ€r utan generellt) tĂ€nker sig bloggens kommentarsfĂ€lt som en  kundtjĂ€nst. Bloggaren Ă€r en slags servicepersonal som ska se till att lĂ€saren alltid fĂ„r rĂ€tt och Ă€r nöjd. Man tĂ€nker att bloggen Ă€r en i raden av de produkter man konsumerar – och att man har rĂ€tt att klaga ifall den inte lever upp till förvĂ€ntningarna. Trots att man till skillnad frĂ„n tröjan frĂ„n H&M eller abonnemanget pĂ„ Netflix inte betalar en krona för att lĂ€sa bloggen.

Och hĂ€r skiljer sig uppfattningen Ă„t. För jag tĂ€nker pĂ„ bloggen mer som ett kafferep. DĂ€r bloggaren Ă€r vĂ€rdinna och bjuder hem folk till sitt vardagsrum. Men att vissa gĂ€ster istĂ€llet för att fika, prata och ha trevligt börjar anmĂ€rka pĂ„ att bullarna Ă€r degiga i mitten, att fönsterna behöver putsas och att vĂ€rdinnan hade en trevligare klĂ€dstil förra Ă„ret. Och lite försĂ„tligt frĂ„gar hur mycket socker vĂ€rdinnan egentligen lĂ„ter sina barn Ă€ta? Egentligen ganska oförargliga kommentarer – men ett oerhört ouppfostrat och otrevligt sĂ€tt att bete sig pĂ„ nĂ€r man Ă€r gĂ€st hos nĂ„gon.

NÀr vi bloggare trÀffas och pratar jobb Àr detta en av de första sakerna vi alla beklagar oss över och kÀnner frustration kring. Tröttsamma, missunnsamma kommentarer. SÀllan rakt ut elaka men ofta med en underton av nÄgonting surt. Samt kravet pÄ att besvara dessa utan att visa dÄligt humör. Man ska vara Malin pÄ SaltkrÄkan. Glittrande glad och ta allt med ett kÀckt humör!

SjÀlv blir jag glad nÀr jag nÄgon enstaka gÄng ser Sandra Beijer, Blondinbella, Ebba von Sydow eller Lady Dahmer svara snÀsigt pÄ en tröttsam kommentar. För jag vet hur ohÀlsosamt mycket energi som kan gÄ Ät att svÀlja sin irritation och pedagogiskt besvara kritik/förolÀmpningar/ifrÄgasÀttanden/försÄtliga frÄgor. Och hur skönt och energibesparande det Àr att faktiskt ibland bara svara som folk frÄgar. VÀgra vara socialt smörjmedel. I feminismens namn vÄga skapa lite dÄlig, obekvÀm stÀmning.

SÄ. PÄ förekommen anledning: jag planerar inte att bli sÄ mycket trevligare Àn sÄ hÀr. Jag tycker att jag Àr alldeles tillrÀckligt tillmötesgÄende.. Men fÄr du ett snÀsigt svar av en bloggare nÄgon gÄng sÄ kan du fundera pÄ hur du sjÀlv kommenterade. Och börja med att utkrÀva vÀnlighet, tÄlamod och gott humör av dig sjÀlv istÀllet för att krÀva det av andra.

Mer om det hÀr hör du löpande i min podcast En Underbar Pod dÀr BLOK, BlogglÀsarombudskvinnan stÀller mig mot vÀggen. Hon stÄr alltid pÄ lyssnarnas sida mot mig.

HÀr Àr ett extra lÄngt podavsnitt som handlar om det hÀr, en del av era kommentarer hÀr under finns med i avsnittet.