Tycker att det är tråkigt att du Clara svarar så näsvist så fort en läsare har synpunkter/ifrågasätter. Det ger ett väldigt oproffsigt intryck och jag kan tycka att du har en hel del att lära av ex Blondinbella som ALDRIG svarar otrevligt, trots att hon om någon verkligen har anledning till det. Tyvärr sänker dina bitska kommentarer, så fort en läsare inte håller med, helhelsintrycket av bloggen. Jag förstår att du tar illa vid dig, men tänker att du skulle framstå som en ännu bättre och proffsigare bloggare om du kunde ”höja dig över” läsare som du upplever som ifrågasättande”

Fick den här kommentaren som jag tycker var bra och väldigt intressant att lyfta.  Därför att liknande frågor kommer då och då och handlar om något jag länge tänkt på.  Jag är väldigt förskonad från näthat och påhopp. Däremot får jag många ifrågasättande. I regel brukar jag svara i ungefär samma ton som frågan ställs. Värme möts med värme. Men småsura, menande ifrågasättanden möts med ungefär samma sak. Ofta blir folk då väldigt upprörda eftersom de känner att jag har en otrevlig ton – trots att jag skriver på precis samma sätt som dem.

Jag vet att det finns en uppfattning om att kvinnliga bloggare ska svara trevligt oavsett vad som skrivs. Denna förväntning hör ihop med patriarkatet – där kvinnor aldrig förväntas skapa dålig stämning eller snäsa tillbaka om någon är otrevlig. Istället ska kvinnor fungera som ett socialt smörjmedel och skratta åt skämt (även sådana som gör dem ledsna) och se till att alla mår bra och är glada.

Jag upplever att vissa läsare (inte specifikt här utan generellt) tänker sig bloggens kommentarsfält som en  kundtjänst. Bloggaren är en slags servicepersonal som ska se till att läsaren alltid får rätt och är nöjd. Man tänker att bloggen är en i raden av de produkter man konsumerar – och att man har rätt att klaga ifall den inte lever upp till förväntningarna. Trots att man till skillnad från tröjan från H&M eller abonnemanget på Netflix inte betalar en krona för att läsa bloggen.

Och här skiljer sig uppfattningen åt. För jag tänker på bloggen mer som ett kafferep. Där bloggaren är värdinna och bjuder hem folk till sitt vardagsrum. Men att vissa gäster istället för att fika, prata och ha trevligt börjar anmärka på att bullarna är degiga i mitten, att fönsterna behöver putsas och att värdinnan hade en trevligare klädstil förra året. Och lite försåtligt frågar hur mycket socker värdinnan egentligen låter sina barn äta? Egentligen ganska oförargliga kommentarer – men ett oerhört ouppfostrat och otrevligt sätt att bete sig på när man är gäst hos någon.

När vi bloggare träffas och pratar jobb är detta en av de första sakerna vi alla beklagar oss över och känner frustration kring. Tröttsamma, missunnsamma kommentarer. Sällan rakt ut elaka men ofta med en underton av någonting surt. Samt kravet på att besvara dessa utan att visa dåligt humör. Man ska vara Malin på Saltkråkan. Glittrande glad och ta allt med ett käckt humör!

Själv blir jag glad när jag någon enstaka gång ser Sandra Beijer, Blondinbella, Ebba von Sydow eller Lady Dahmer svara snäsigt på en tröttsam kommentar. För jag vet hur ohälsosamt mycket energi som kan gå åt att svälja sin irritation och pedagogiskt besvara kritik/förolämpningar/ifrågasättanden/försåtliga frågor. Och hur skönt och energibesparande det är att faktiskt ibland bara svara som folk frågar. Vägra vara socialt smörjmedel. I feminismens namn våga skapa lite dålig, obekväm stämning.

Så. På förekommen anledning: jag planerar inte att bli så mycket trevligare än så här. Jag tycker att jag är alldeles tillräckligt tillmötesgående.. Men får du ett snäsigt svar av en bloggare någon gång så kan du fundera på hur du själv kommenterade. Och börja med att utkräva vänlighet, tålamod och gott humör av dig själv istället för att kräva det av andra.

Mer om det här hör du löpande i min podcast En Underbar Pod där BLOK, Bloggläsarombudskvinnan ställer mig mot väggen. Hon står alltid på lyssnarnas sida mot mig.

Här är ett extra långt podavsnitt som handlar om det här, en del av era kommentarer här under finns med i avsnittet.