Kritiken mot mig – extra långt podavsnitt!

r036A1182

Ett extra långt avsnitt av En Underbar Pod är ute! Den här gången blir jag hårt pressad av BLOK, Bloggläsarombudskvinnan, som går på djupet med kritiska läsarfrågor till mig.

Varför ger jag inte kritiska läsare rätt någon gång? Vad tänker jag om att läsare är rädda för att skriva kritiska inlägg? Är jag en curlad besserwisser? Ja, du förstår – det här är ett svettigt podavsnitt för mig!

Jag får också avnjuta nybryggt kardemummakaffe, gapskratta åt Ericas risiga pepparkakshus och gotta mig åt hur fint huset blev sen när jag själv visade hur man dekorerar på bästa sätt. Var det någon som sa att jag är en besserwisser? Tyck på playknappen och avgör själv!

Musik: Himlen över Helunda av Olov Antonsson.

En Underbar Pod har blivit nominerad till Svenska Podcastpriset 2016 – skulle bli superglad om du ville rösta på oss!

Pepparkakshus dekorerat med vita minimaränger och florsocker.

Brunt trasigt pepparkakshus som lappats ihop av smält socker.

Kaffebricka med saffranslängt och saffransskorpor i glas, intill står skål med granris och ett brinnande blockljus.

Erica tänder röda ljus i adventsklätt vardagsrum vid inspelning av En Underbar Pod.

Svart kanin som hålls i famnen, kaninen håller sina lurviga bakfötter rakt ut.

Har du missat tidigare avsnitt? Här finns alla avsnitt och annat jag berättat om En Underbar Pod samlat.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

52 kommentarer på “Kritiken mot mig – extra långt podavsnitt!”

 1. Hejja dig! Tycker det är så bra att du säger ifrån. Liknelsen med butiken är ??
  Jag kommer gärna på kafferep!

 2. Ja! Applåderar ☺️
  Tycker visst att man ska få säga ifrån och stå för sin sak. Själv ber jag ofta om ursäkt för att jag finns till, men lär mig mer och mer att vara rak i ryggen. Mycket tack vare starka kvinnliga förebilder som du och andra bloggare.
  Jag håller absolut inte med dig för jämnan, men gillar din blogg skarpt!

 3. Tycker absolut att man ska kunna säga ifrån och även fast jag aldrig fått några otrevliga kommentarer som bloggare, så förstår jag att man blir trött och less till slut.

  1. Det kom jag också hit för att säga! (ska lyssna på podden senare är planen, men har gillat alla avsnitt hittils så vågar nästan berömma det här avsnittet i förväg också :))

   1. Tack Kristina – verkligen roligt att höra!
    Och om Kaninen som du och Cykelkatten skriver om så heter hon alltså Sandy och är en underbar kanin – alla gånger utom när hon äter på våra tapeter 🙂
    Hon lever ett sorts kattliv och går runt lös rätt mycket i lägenheten så man får akta alla sladdar och tappar man en morotsbit på golvet så är den plötsligt inte kvar där längre.

  1. Bästa BySiri,
   det händer att jag inte blir uppringd inför inspelningarna av de olika avsnitten. Tacksam för att också du håller ett öga på detta. Översyn och uppföljning är viktiga verktyg i mitt ämbete.
   På snart återhörande!

 4. Jag tycker det är bra att du ryter ifrån när kommentarerna har för låg nivå, det hade jag också gjort. Och att spela “du är en dålig förälder”-kortet är bland det fulaste man kan göra. Det gör man ju bara för att såra. Siktar man på en så öm punkt, så får man räkna med en snärt tillbaka tycker jag.

  I övrigt älskar jag dina inlägg med starka åsikter och hoppas det kommer fler. Just den typen av inlägg från ett annat perspektiv skapar ju så intressanta diskussioner. Tycker själv det är uppfriskande att läsa om ämnen från olika vinklar. Vi har ju alla olika erfarenheter, värderingar och tankesätt som gör att vi upplever saker olika. Personliga påhopp är så onödigt och tillför ingenting annat än en känsla av att avsändaren inte har tillräckligt mycket innanför pannbenet för att kunna formulera ett motargument eller inte mår särskilt bra och därför måste trycka ner någon för att må lite bättre. Varför inte förklara istället varför man tycker annorlunda, men med utgång från “jag tycker” istället för “du är”? Det är så mycket bättre!

 5. Ville bara skriva att jag ÄLSKAR En underbar podd. Längtar efter varje avsnitt. Och detta avsnittet var så bra!!! 🙂
  Erika och Clara – ni förgyller tillvaron.

 6. Alltså, tack för en underbar podd. Så underhållande och jag skrattar rakt ut ibland när jag lyssnar på er! Är sjukskriven pga graviditetsbesvär så det är verkligen uppskattat med skratt!

  En sak jag reflekterade över gällande det här med att det kommer syrliga kommentarer och så, det är att varför man alltid nåste säga allt man tänker? Jag kan säga att jag inte håller med dig i allt du skriver, alltid, men det är oftast något som jag konstaterar, men jag har inget behov av att tala om det för dig. Vad jag menar är att i vardagen, på arbete eller med kompisar, så kanske man själv har åsikter kring deras sätt att leva, tänka eller deras åsikter men måste jag alltid påpeka eller säga det? På nätet känns det däremot som att man ska säga ALLTING ALLTID och att man inte alltid förstår att det sitter någon på andra sidan skärmen som faktiskt blir ledsen och sårad.

  Hur som helst är både du och Erica underbara även om vi säkert inte alltid hade varit överens om vi känt varandra på riktigt. Längtar tills nästa poddavsnitt kommer ut!! Kram på er

 7. Tycker man kan likna den typen sv kommentar med att man kommer och fikar gratis hos någon och har mage att bara appråpå utan att det tagits upp klagar på cafeägarens barnuppfostran. Tänk er det scenariot på ett fik. -tack för gratiskaffet men ger du verkligen dina barn så här mycket bullar? Och borde du inte vara hemma med dom istället för att baka? Men ge dom för allt i världen i köpebröd! Alla vet ju hur Mkt socker det innehåller! ?

 8. “Men vaddå, har huset fått vinterkräkan ur skorstenen?”
  “Nä, det är sant…nä, det var en dum idé.”

  Haha, underbart! 🙂

 9. Vilken bra idé med minimaränger. Vad har ni använt för att fästa marängerna på huset?

  1. Hej, jo vi hade alltså vit kristyr på tub. Clara målade ränder av kristyr längs hustaket och sedan fäste vi marängerna i kristyrränderna,

 10. Jag är en sådan där förhatlig stockholmare med rötter norrut och söderut, ja det spretar nog lite åt alla väderstreck. Stockholmare är ju faktiskt en blandning av hela Sverige, ja av hela världen. många av de som sitter i beslutande organ i Stockholm kommer till stor del från byar och mindre orter i Sverige. Så där håller jag inte med dig. Men annars tycker jag att du är klok och vettig och skriver mycket bra och tänkvärda inlägg. Önskar att jag hade varit lika smart när jag var i din ålder, men dubbelt så gammal, så har jag inte blivit dubbelt klokare, inte ens hälften så klok, men jag är glad ändå.
  Kan inte lyssna på eran podd, får inte igånget .

  1. Hej Marianne,
   trist att du inte får ingång podavsnitten. Försöker du lyssna via din telefon eller din dator?

   Om du har en iphone 5 kan det ibland vara svårt att se playknappen när man håller telefonen upprätt. Men om man vinklar den ett kvarts varv, som när man ska ta en liggande bild, brukar bilden av podspelaren på skärmen bli bättre. Ja, det här kanske låter som ett fånigt råd men andra lyssnare med den telefonmodellen hade det problemet i början. De bara vred på telefonen så funkade det.

   1. Jag kan inte heller lyssna tyvärr, försöker via datorn men varken Explorer eller Firefox spelar upp den. Det står bara och laddar på sidan när man trycker play.

    1. Hej Emelie,
     tråkigt att du inte kan höra avsnitten! Jag provkörde nu på morgonen själv i Firefox för att testa och det funkar bra hos mig… hm… om du har problem med annat än podden skulle det kanske vara en idé att testa att byta/ladda ner en annan webbläsare helt enkelt.

    2. jag fick inte heller igång det på min dator via firefox men när jag testade via chrome så funkade det. hoppas att du får det att fungera

  2. Hej,
   Kan inte heller få igång podden från mobilen (Samsung), det enda som kommer är reklamen i början och sen är det tyst länge och väl, sen kommer en reklamsnutt till och sen, ingenting… Trist eftersom jag ofta vill lyssna när jag är ute och går.

   1. Lisa,
    så märkligt och irriterande, jag förstår att du tycker det känns trist!
    Undrar om du lyssnar på andra poddar?
    Om du inte har gjort det redan så kan det gå bättre om du laddar ner en podcastapp till din mobil. Bloggaren Teknifik har tidigare gjort en snabbguide för podlyssnande som du kanske kan ha hjälp av:
    http://teknifik.se/2016/01/lyssna-pa-podcasts-en-introduktion/
    Lycka till!

    1. Hej igen,

     Jodå, jag lyssnar på en massa andra poddar, det är bara er som inte funkar 🙁

 11. Tack för ett härligt avsnitt med ärliga svar!
  Jag tänker att det är så viktigt att bemöta en del av kritiken som kommer men att vi, som du påpekar, faktiskt INTE kan vara alla till lags. Antingen gillar man det vi gör, eller inte!

  Love!

 12. Hej Clara! Jag hörde att ni tog upp det där med ekologiska kor igen i podden och det fick mig att börja fundera på ämnet igen. Därför undrar jag om du kan förklara på vilket sätt ekologiska kor har det bättre? För jag förstår verkligen att ekologiska grisar har det bättre, och ekologiska höns har det verkligen bättre! Men med kor har jag svårare att se skillnaden. Kan du upplysa mig? 🙂

 13. För mig har det varit mycket givande att höra dig Clara resonera kring hur du bemöter kritik. Jag har själv tyckt att en del av dina svar varit lite hårda, men vet också med mig att jag är konflikträdd och ett sådant där “kvinnligt smörjmedel” som du beskrev 🙂 Efter att ha hört och läst om hur du resonerar så håller jag med dig och har till och med blivit lite inspirerad till att inte vara en sådan people pleaser HELA tiden! Men fy vad svårt det är att försöka frigöra sig från den rollen…men är så in i norden trött på att alltid vara den som ska göra alla nöjda och glada och jag har liksom surnat till lite nu.

 14. För mig är du en förebild i hur du står upp för dig själv och att du har integritet. Och inte minst att du står upp på ett sätt som är så självklart. Jag tror tyvärr att det är så ovanligt med kvinnor som tror på sig själva och sina åsikter på ett så ohämmat och oblygt sätt – och att det är därför vissa är obekväma med det. Nej, jag föredrar att se dig som förebild! Bli inspirerad att ta mig själv på allvar och stå upp för det. Just det är den stora dragningskraften med dig, tycker jag!

 15. Förstår dig precis Clara! Det kan vara kul att diskutera åsikter men inte alls lika roligt att bli ifrågasatt hela tiden hur man lever sitt liv utan att man ber om det. Fortsätt stå på dig!

 16. Jag lyssnar på många poddar, när jag diskar, viker tvätt och städar. Men eran pod är helig. Då sätter jag mig själv i vid köksbordet, tänder några ljus och tar fram kaffe och en bulle eller chokladbit. Och bara lyssnar.

 17. Hej Clara och Erika, gud vilket intressant podavsnitt. Tusen tack, jag är fortfarande mitt i lyssningen men blev bara Tvungen att skicka iväg det här på en gång.

  Clara, du tog upp ett exempel på att bli ifrågasatt i sin föräldra(mamma)roll, tex att folk frågar hur du tänker kring att ge socker till barnen. Just det har jag velat fråga dig! helt enkelt för att Du ofta inspirerar mig och får mig att vända och vrida på hur jag själv tänker.

  Mina barn är snart 3 respektive 5 år. Först var jag lite vag i vad jag tänkte kring socker, sen sket jag fullständigt i det eftersom det kändes som en sån icke-socker-press/trend, jag blev tex lite upprörd när förskolan skrev att de skulle sluta servera sylt och annat som innehåller socker. Nu har jag vänt igen och gör egen sylt av blötlagda nötter, bär och frukt till gröten. Därför har jag tyckt det skulle vara superspännande att få läsa/höra hur du tänker! För du känns, till skillnad från mig, så grundad i dina tankar och beslut. Du håller inte på och ändrar dig hit och dit. Eller?

  Ha det fint! och hälsa Erika, hon är också SÅ fantastisk

  1. Oj så lång jag blev nu. Stort tack Ia! Det var tur att du skrev “nästan” för annars hade jag helt fått hybris 😀
   Det känns roligt att Clara och jag tar fram varandra bästa, sämsta och knäppaste sidor i podden.

 18. Tusen tack för detta fina avsnitt. Skönt att du hittat en väg att markera mot negativa kommentarer! Ha en fin dag!

 19. Jag vill bara säga tack! för att ni idag gav mig dagens enda riktigt ärliga skratt. Idag har det varit…en sån där dag… Och när jag cyklade hem i mörkret med hörlurar i öronen (jag veeet man ska inte cykla med hörlurar men jag sket rent ut sagt i det idag) så hör jag hur Clara med förväntansfulla steg vandrar mot Ericas hem för att beskåda det fantastiska pepparkakshuset, och hur hon sen fullständigt knäcker sig av skratt. Och jag med!! Så tack!! Jag cyklade vidare med en lite lättare känsla i kroppen. Tack för en härlig podd!

 20. Nu har jag lyssnat och använt Chrome. Erika din frågestund med Klara var vass och bra! Inte fjölig alls som min mamma skulle säga, född jämtlänning. Roligt att lyssna till. / Stockholmarn

  1. Marianne, det var roligt att höra! Både att du nu kan lyssna och gillade det du hörde 🙂

 21. Hej! Har just lyssnat på podavsnittet, och alltså nej, din reaktion på den där kommentaren om att sitta vid bordet med barnen var INTE överdriven. Det var en helt idiotisk fråga, i min mening. Om man har det minsta koll på dig så borde man väl veta att du är en högst närvarande mamma som har massor med saker för dig tillsammans med barnen, om det nu måste mätas. Du är väl definitionen av “bullmamma”, så snacka om att leta småfel. Frågan kunde inte tolkas som annat än kritisk, och jag tycker att du gjorde helt rätt i att svara som du gjorde i det fallet. ps: Har inte barn själv så är ingen frånvarande mamma med dåligt samvete som projicerar.

 22. Tack för ett intressant avsnitt!

  Jag har aldrig sett några problem med hur du hanterar kritik. Kanske för att det i min värld är rätt enkelt. Kritik riktar man mot åsikter (“Jag håller inte med dig för att…” eller “Jag drar inte samma slutsats som du eftersom…). Sådan kritik kan också bemötas vettigt, vilket jag tycker du gör bra.

  Däremot kritik riktad mot någon som person – som mamma, vegetarian, kristen osv – är i de allra flesta fall omöjliga att bemöta vettigt. Åtminstone online. Att göra något substantiellt av kritik som kommer från någon en aldrig träffat, som fått en ögonblicksbild genom en blogg men ändå tycker sig ha rätt att dra slutsatser om ens föräldraskap eller vad det kan vara, är som dömt att misslyckas. Kritiken handlar ju inte om dig, utan om den person någon annan målat upp att vara du. Dessutom går ju personen in med inställningen att du gjort något fel – därav kritiken – inte att hen själv har dragit för långtgående slutsatser av nära nog ingen information. Sådan kritik hör hemma i papperskorgen, och jag ser faktiskt ingen som helst anledning till att du ska ägna tid och hövlighet åt att bemöta det.

 23. ..”asså..jag köper inte riktigt det där”..(Claras svar till Blok)
  Allt det här handlar om självbild, för att tycka om andra människor så måste man tycka om sig själv..

  Läser en annan blogg där faktiskt ödmjukheten går som en röd tråd i inlägget.
  “så tacksam att jag har er och att vi kan ha en sån fin kommunikation med varandra. Jag ser sällan fula kommentarer varken riktade mot mig eller pajkastning er läsare emellan här inne. Ni är verkligen guldläsare, ni får absolut högsta betyg av mig…” Starwomen blogg

  Trevlig advent och tack för just detta poddavsnitt.

  1. Och med detta vill du säga? Att Clara är otacksam? Eller att hon ska börja dalta bara för att en annan bloggare (kanske inte ett dugg provokativ) inte får så många elaka kommentarer?

   Helt klart handlar det om självbild. Läsarens självbild, som tar sig rätten att döma en människa dem inte känner utefter några rader på internet och ett par bilder. Som tar sig rätten att skriva vassa, syrliga pikar utan annat mål än att förminska bloggaren och känna sig som en bättre människa för valen man själv gör. Självbild. Himla viktigt.

 24. Tack för raka svar i podden! Jag blir så glad att du verkar så kompromisslös Clara. Jag kan verkligen inte fatta att en del verkar tycka att man ska bemöta snipiga kommentarer på ett konstruktivt sätt. Alltså konstruktiv kommentar = konstruktivt svar? Det borde vara grundläggande bloggläsarvett! Att insinuera att någon är en dålig förälder pga. gud vet vad är inte en konstruktiv kommentar. Är man på riktigt orolig över någons föräldraskap så kan man ringa socialen. Är det inte allvarligt nog att ringa socialen? Då kan man hålla den åsikten för sig själv. Eller går dessa människor fram till fikande barnfamiljer på stan och antyder att socker kanske inte är det bästa att föda upp sin avkomma på? Det har jag svårt att tro. Och efter att ha läst din blogg i minst 8 år så är min uppfattning att väldigt många syrliga kommentarer är uppbyggda på just det här sättet; insinuerande, ibland förtäckta som komplimanger, och det finns inget konstruktivt sätt att bemöta en sån kommentar på.

  Här kommer en kommentarskrivarskola för dig som inte fattar skillnaden på en okonstruktiv och en konstruktiv kommentar:
  1. Vill man ha ett konstruktivt svar kan man börja med att läsa sin kommentar två gånger och fundera över om det man vill säga går fram. I skrift kan man gott kosta på sig att vara lite extra tydlig, eftersom man inte har samma möjligheter att uttrycka sig med tonfall och gester, som man har i verkliga livet.

  2.. Vill man ha en seriös diskussion om till exempel barn och socker så behöver man inte inleda sin kommentar med “Det verkar som att dina barn äter väldigt mycket socker. Jag som går på den här och den här dieten och ger inte mina barn nåååågot socker aaaaalls undrar lite hur du tänker om det…” osv. Här antyder man flera saker:
  – Att Claras barn äter mycket socker pga. lite bilder man sett i bloggen.
  – Att det är dåligt pga. ens på egen hand valda diet som man härmed antyder är den rätta och mest korrekta för alla människor.

  3. Man kan skriva såhär istället:
  “Jag funderar på det här med barn och socker. Det finns så många olika sätt att tänka kring det och jag vet inte vad jag ska tro. Hur resonerar du kring detta?”.
  En öppen fråga, som inte nämner varken Claras eller bloggläsarens barn, som inte antyder att det ena är bättre än det andra och som inte försöker visa sig förmer.

  Enkelt va?

 25. Jag blir faktiskt lite upprörd över att (du) Clara inte förstår att dina blogginlägg när du är mamma, fru, vanlig människa ger dig pengar! Att du bara skulle få lön av dina Kungsörnen eller Panduruinlägg är ju inte sant. För skulle du BARA pyssla och baka under sponsrade inlägg så skulle du inte få vara krönikör i Expressen eller sälja massvis av böcker. Det är de där vardagsinläggen som lockar läsare och som I SIN TUR genererar en inkomst till dig. Konstigt att det inte är en självklarhet. Med det sagt… läser din blogg varje dag och har gjort i flera år. Tycker att inspirerar på sååå många sätt! Men i just den här frågan förstår jag inte ditt resonemang.

  1. Men seriöst? Klart att Clara förstår att antal läsare ger henne pengar. Hörde du inte inlägget eller spelar du dum? Det är de fåtal griniga läsare hon inte behöver välkomna och dalta med. För siffrorna är tillräckligt bra och det finns en marknad som räcker gott och väl till försörjning med de människor som respekterar henne och följer henne för att hon just vågar ta bladet för munnen, är otroligt kreativ och spännande. Ni som tjurar kan läsa andra bloggar. Det tjänar Clara mer pengar på. för då blir hon gladare, mer kreativ och andra, glada kreativa kan inspireras ännu mer och ännu fler hittar hit. Ditt resonemang är som att en damklädesbutik skulle börja sälja stereos för att de manliga kunderna ska bli intresserade av att gå in. Griniga, omogna och inskränkta bloggläsare är inte Claras publik, lika lite som män är målgruppen för en butik med damkläder. Dem är välkomna in om dem vill, men innehållet där kommer ALDRIG att vara riktad åt dem.

   1. Förlåt för tonen här, men jäklarr vad arg jag blev när det första jag ser är kritik mot att det “inte är sant” vad gäller någon annans yrke. Clara vet bäst vad som lett till vad i hennes karriär.

 26. Vad det är härligt när du biter ifrån! Jag är lite less på bloggare som inte vågar säga ifrån för att förlora läsare och/eller annonsörer. Och jag är ännu mer less på alla läsare som tror att en blogg är en statlig inrättning där alla har rätt att ställa krav. Fortsätt! Du blir bara bättre och bättre! Och jag blir så glad när du tar plats och gör något av den platsen! ?

 27. BRA!! Ta ingen skit, Clara! Folk spelar alltid oskyldiga, speciellt den där Sara eller vad hon nu hette, när dem pikar. Det är bra att du svarar som dem förtjänar och att det biter extra eftersom du hört liknande så mycket. Dina bett kan tillslut lära folk att hålla tungan rätt emot. Om folk inte vågar kommentera är det ju deras kommentarer det är fel på, inte ditt humör. Om dem vet att dem vill säga något du inte kommer gilla att höra så bör dem verkligen fundera på om dem alls bör skriva det. och om dem vill väcka debatt så håller man trevlig ton ändå. Finns inget värre än att dölja elakheter bakom leenden och smilisar. “Åh, vad fin du har blivit… du passar bra i några extra kilon” VA??! Varför ens kommentera någons vikt alls? Ibland tror folk att bara för att en blogg är offentlig, så är det fritt fram att beté sig som ett fyllo på en krog och tycka att det är personalens ansvar att kasta ut en eller vägra servera en när man inte kan beté sig längre…

  TACK för en underbar blogg. Tack för alla Clara ryter ifrån. Jag håller självklart inte alltid med dig, men jag respekterar dig som bloggare och kvinnorättskämpe ofantligt mycket.

 28. Du kan visst det tänka om, en gång för flera år sedan tyckte du att alla kunde välja att leva sitt liv, som du gjorde. Då tyckte jag att alla har faktiskt inte den möjligheten av olika skäl och det höll du med om då, så minsann kan du hålla med om kritik :-).
  Jag har följt dig länge och du är faktiskt den enda blogg jag följer, tycker det är vilsamt och roligt och du har ju börjat kläcka ur dig en massa vettiga grejer nu också 🙂