Om att brottas med grisar

Ett önskemål från min läsarundersökning var att återinföra kategorin Dagens Citat. Så det kommer jag göra. Inte varje dag – men då och då. Först ut:

I learned long ago, never to wrestle with a pig. You get dirty, and besides, the pig likes it.  George Bernard Shaw

Detta påminner jag mig ofta om när jag stöter på någon av världens alla grisar. Det är frestande att sänka sig till samma låga nivå och ibland får jag sitta på händerna för att inte provoceras till en brottningsmatch med svinet.

Men så minns jag att den som blir gladast av det är grisen själv. Så jag gör klokast i att låta bli och istället tänka ut en strategi som bättre tjänar mina syften.

Som en bultpistol i trynet.

Givetvis bildligt talat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

47 kommentarer på “Om att brottas med grisar”

 1. Minner meg om noe min farmor brukte å si:
  Den minste ære man kan gi noen er å ikke svare dem. LOVE IT!

 2. Kallar du människor som har olika åsikter än dig, dina läsare som generar pengar, till dig, för grisar?

   1. Jag tänker att det går att tolka så “sitta på händerna” låter som att du vill skriva elaka svar på kommentarer t.ex, men det kan ju vara elaka mail du vill svara på, dåliga affärs-förslag osv men som sagt, det går att associera till bloggen och svar på kommentarer

    1. Men då verkar det ju vettigt att gissa att det snarare handlar om svar på mail i olika sammanhang för det finns ju tusen andra exempel på att hon inte ser sina bloggläsare som grisar…

    2. Jag tolkade det exakt likadant och är fullt övertygad om att det var exakt vad Clara syftade på.

     1. Oj, vad spännande att ni tolkar det som att jag syftar på bloggläsare? Det förvånar mig då jag ofta lyfter mina läsare och skriver hur tacksam och glad jag är för dem. Det här citatet är väldigt välkänt – bland annat använde Hillary Clinton det under valkampanjen och jag tänker på det i sammanhang där jag möts av fulspel av olika slag. När jag utnyttjats av chefer, samarbetspartners eller möts av skitsnack bakom ryggen. Lägger man sig på samma nivå så blir man själv smutsig. Man får helt enkelt tänka ut andra motstrategier där man inte angriper grisen på grisens villkor 🙂

     2. Jag också. Tror att det har att göra med att blogginlägg sällan skrivs i ett vakuum. Alltså, att detta citatet kommer bara några dagar efter det omtalade underkläders-inlägget. Det blev ju en del reaktioner på det, vilket genererade Claras svar-på-tal. Och så detta citatet inte långt efter det. Inte konstigt att man tolkar det som ytterligare ett svar på “kritiken”.

    3. Anna och Sofia!

     Att “sitta på händerna” är ett uttryck som ofta används för att beskriva att man måste hejda sig. Det kan handla om att hejda sig från att tala. Hejda sig från att gå (lämna rummet exempelvis) eller att hejda sig att skratta. Eller kanske hejda sig från att använda just sina händer. Jag skulle säga att ni nog läser in en alltför snäv betydelse i uttrycket.

     Vi kan ta fler exempel.

     Att “sitta i klistret” är ett annat uttryck som vi använder i tal och skrift. Det betyder inte att man sitter i just klister. Ok? Liksom att “sitta på pottkanten” ju inte betyder att du balanserar och vinglar på en pottkant. Eller varför inte, uttrycket “att sitta på två stolar”… är ni med mig?

     Och Anna, nog förstår jag att det gååår att associera till bloggen. Det gör väl det mesta? Om man vill, det vill säga.

  1. Hej Sofia! Du bjöd ärligt talat på eftermiddagens roligaste kommentar. För jag måste ju utgå från att du skojar, visst?

  2. Vilken otrevlig kommentar.
   Det var ju inte det hon skrev. Jag tror att hon har kontakt med andra än sina läsare. Och, för att göra dig lite uppmärksam på verkligheten, så finns det en hel del svin både på nätet och i verkligheten.

 3. Jaa!! Bra där! Skulle många behöva göra! Så vi slipper översittarna som kör över oss som inte vågar sticka ut näsan….

 4. Never argue with an idiot. First, they drag you down to their level, and then they beat you with experience.
  Det är som att fäkta med florett mot någon som slåss med köttyxa.
  Okända citat som jag läste för längesedan. Fast det du citerar idag är bättre. Sant oavsett, det är inte mödan värt att argumentera med någon som inte kommer att lyssna vad du än säger.

 5. Tror du sätter spiken i trynet för din egna karriär med sådana här utspel. Blir varken sugen på att köpa dina böcker eller annat med din attityd.

  1. Allvarligt? Läsare efterfrågar dagens citat och här kommer ett välkänt sådant – på begäran. Levererat med glimten i ögat. Men det kräver förvisso att man inte tolkar allt bokstavligt (precis som det ju också står för den som inte förstår…). Då blir det förstås genast obehagligt.

   Ooooo… (om det gick skulle jag infoga följande: emoji med kvinna med hand rakt i fejset som ser jättebekymrad ut och undrar hur det står till med läsförståelsen hos folk.)

  2. Jag tror nog Klara har koll på vad hon skriver -eller inte skriver. Det “roliga” är att se hur folk tolkar hennes blogg inlägg. För-( inte för att ställa in mig hos Klara, absolut inte) jag tänkte i samma banor som den förklaring som Klara skrev lite längre ner. Och så tar jag för givet att läsare inser att gillar man inte bloggen, så finns det en avstängningsknapp. Det är , trots allt, hennes blogg.

 6. Älskar att det inte kopplade för mig först utan att jag bara tänkte men varför skulle man brottas med en gris? Och varför skulle grisen gilla det? Ahh okej grisen var en synonym för översittare, got it 🙈🙈

 7. Haha, ja det stämmer ju bra det 🙂

  För övrigt verkar många ha “vaknat på fel sida” in i nya året. Kan inte Clara få ha vilka kläder och använda vilket preventivmedel hon vill utan en massa tråkiga/arga tillrättavisanden? Jag läser ingenstans att hon försöker tvinga på oss att göra likadant.

  Kommer ihåg när du, Clara skrev om att du inte ville sitta på nån piedestal och bad om att få kliva ned. Förstår det! Kram

  1. Ja jag blir trött på det här. Och lite ledsen. Generellt är alltför många är alltför snabba att dra grunda analyser i sociala medier och konskekvensen blir att det piskas upp en onödig stämning. Till vilken nytta då, undrar jag? Ser man ett underhållningsvärde i det? Förmodligen, ja. Vill man bara vinna billiga poänger på andras bekostnad? Lågt i så fall. Tröttsamt är vad det är. Tänk om vi kunde kosta på oss att tolka världen och människor vi möter med ett uns mer välvilja i stället för att vara så vansinnigt snar att döma och betrakta det som sker ur ett mörkt perspektiv. Faktiskt är det genant alltihop. Ute i världen råder krig och helvete. Här i Sverige sitter vi och pillar vi oss i naveln i ett kommentarsfält och funderar över om en bloggare har rätt att själv bestämma över sina preventivmedel, val av underkläder eller om hon verkligen gör rätt i att citera en stor författare. Huvva! Höj blicken en aning. Och – välj att vara juste så ofta det bara går. Jag lovar, livet blir roligare och vackrare. God natt./ Mamma Trött

 8. Jag har ett liknande jag tar till:

  “Don’t argue with idiots. They bring you down to their level and beat you with experience.”

 9. Tänk vad fint det är att vi är så olika med egna referensramar. Några hajar till på det ena och andra tolkar in nåt tredje.
  Själv tyckte jag texten var rolig och smart fast hajade till vid bultpistol i trynet. Den ges ju i pannan vid grisslakt. Hjärnan hakade upp sig lite där. Och det har ju faktiskt inte det minsta med Clara överhuvudtaget utan handlar om mina referensramar. Önskar fler kunde vara så ödmjuka.
  För övrigt så är det inget citat men världens bästa ordspråk. “Fint ska det vara sa kärringen som fick en mahognyflis i röva”. Ingen aning vad det egentligen står för men det gör ingen annan heller så funkar jämt. 😁

  1. Alltså pratar nu inte om att slakta någon alls hur grisigt de än beter sig utan bara att jag vet hur en använder en bultpistol. Mvh hon som plötsligt lät som en seriemördare…

   1. Hahaha, jag fastnade på precis samma sak! Tänkte ”men jösses, man kan ju inte sätta bultpistolen i trynet, det funkar ju inte! Pannan måste det ju vara!”. 😀
    Fint ändå på nåt vis att nån mer har en referensram som rymmer grisslakt. Tänker att vi blir färre och färre…

    1. Trynet kan också betyda ansiktet, det är i alla fall här Hälsingland (osch säkert på fler ställen än här) ett dialektalt ord för ansiktet. Ungefär som nyllet eller plytet. Så jo, en kan sätta en bultpistol i trynet på grisen.

 10. Håller med dig Susanne!! Och, att skriva att använda “en bultpistol i trynet” på en person som du Clara kallar svin, är ju samma som att säga att du vill “sätta ett skott i pannan” på en person (som du tycker illa om eller behandlar dig illa). Och.. jag vet och kan läsa att det står bildligt talat, men sättet att uttrycka dig på tycker jag är trist att läsa från dig. Mycket trist!! Och nog trodde jag att du hade andra effektiva strategier att ta till än det?? Och jag vet att jag väljer att läsa din blogg eller inte, och from nu är det inte!! Tack för den här tiden!

  1. Å jag tyckte det var jätteroligt skrivet! Tänkte för mig själv att det var det som borde varit dagens citat.

   Mer Clara-humor åt folket!!

 11. Hej Clara!
  Den va bra!
  Tack för din blogg. Har följt dig i snart 10 år tror jag men har nog aldrig skrivit en kommentar förrens nu. Men kände att nu var det dags. Först och främst ett stort tack, tack för att du säger som du tycker även fast vindarna kanske inte blåser åt det hållet just då, tack för att du blottar dig i din mänsklighet, tack för att du garvar på din podd och inte fnissar lite försynt, tack för att du fortsätter att dela med dig även under perioder du mår dåligt. Jag kan göra listan lång.. men framför allt tack för att du för kanske 10 år sedan skrev ett inlägg om att det inte är vi kvinnor som ska ändra våra liv för att kunna leva i ett tryggt samhälle det är samhället som ska ändras. Jag har oftast kämpat själv och i motvind, just då kändes det som jag fick en kompis som jag aldrig träffat. Har under de senaste 10 åren levt många av dom nästan helt utan telefon, dator och tv, på grund av hjärnsjukdom men faktiskt fortsatt att läsa din blogg. Det har hjälpt mig i mitt tillfrisknande. Vi tycker inte alltid lika men jag är intresserad av vad du gör och tycker och jag känner en respekt för dig och det känns härligt. Jag önskar dig allt gott!
  Malin

  1. Så fint att höra Malin! Tack för din varma kärleksfulla kommentar <3 är ledsen att du ska behöva lida av sjukdom men glad att jag får finnas med på ett hörn i din vardag. Önskar DIG allt gott och hälsa och styrka! Kärlek och kram

 12. På tal om något helt annat, har gasoltuben utsett sin vinnare i tävlingen som var vid jul?

 13. Haha, slap dog af, som de sier i DK. Kjære vene, så slitsomt å ha en blogg og måtte svare på en så himla mye selvrettferdige, åndsfattige og oversensitive kommentarer. Bulpistol i trynet. Billedlig talat givetvis:) Haha, love it!!