• annonssamarbete locobase •

En mjukare sida

Många saker vill jag gärna ge mina barn i arv – men min besvärliga hy är inte en av dem. Sedan jag var liten har jag haft eksem och några av mina tydligaste barndomsminnen är hur jag ligger och gråter i sängen  medan mamma fläktar mig med en tidning –  för att det svider så mycket när jag smort in mina eksem.

Som vuxen har det lugnat sig lite med eksemen, förutom på mina händer. Under dåliga perioder behöver jag använda receptbelagda krämer, duscha med handskar och undvika att diska och blöta ner händerna. Under bättre perioder när min hud inte bråkar – då går det lättare. Men jag måste ändå hålla efter huden noga och  jag är flitig med att smörja mig med mjukgörande och skyddande salvor. Jag brukar använda Locobase Repair.

Tyvärr verkar det som att i alla fall ett av mina barn har ärvt min knepiga hud för sista veckorna har det dykt upp torreksem. Så nu måste jag börja smörja morgon och kväll för att det ska bli bättre.

Jag har börjat använda Locobase Repair på honom – och det fina är att det inte svider! Fettet går ner i huden och bildar en skyddande barriär och reparerar torr och sprucken hud.

Ett tips om du har känslig hud är att smörja på krämen innan du eller barnen går ut i kylan – för då ger den huden ett extra skydd! Och har du barn som lätt blir torra och röda kring munnen är Locobase Repair ett bra alternativ. För krämen är så snäll att du till och med kan ha den på läpparna!

Jag återkommer med en rapport på hur den funkar när vi har använt den ett tag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

50 kommentarer på “En mjukare sida”

 1. Detta inlägg väckte verkligen ett sovande gammalt barndomsminne till liv 😀

  Nu var det inte jag utan min bror som hade eksem som barn (som tur är har de till största del försvunnit även för honom) och det användes så mycket Locobase i vårt hem att den till och med fick en egen sång 😀

  När det var dags för insmörjning på kvällarna sjöng mamma, och ibland stämde även min bror in
  (på melodi 34:an):
  “Locobasen har vart våran uti många herrans år, Locobasen har vart vår och det har nog satt sina spår”

  Haha låter kanske helt knäppt men det var väl ett sätt att lätta upp den där jobbiga rutinen lite 🙂

 2. Jag har alltid fått info om att man aldrig ska smörja precis innan man går ut i kyla. Kan ha helt omvänd effekt. Speciellt om krämen innehåller vatten och det är minusgrader ute. Bästa tips är att smörja ansiktet på kvällen och inte tvätta av den skyddande barriär som fått sjunkit in under hela natten.

  1. Exakt! Bättre att smörja kvällen innan. Runt munnen på barnen använder jag Ceridal (ren fettkräm dom går att smörja på när som helst). Den är fantastiskt bra till nariga munnar!

  2. Tror det är så att man inte ska smörja med crèmer som innehåller vatten, vilket de flesta gör, innan man går ut i kyla. Vet inte med denna Locobase, men gissar den är helt fettbaserad.

   1. Den har vatten på andraplats i sin innehållsförteckning. Så verkligen inte bra att ha ute i kyla.

    1. Fast jag har en vattenbaserad ansiktskräm. Och smörjer alltid näsa o under ögonen innan utgång i superkalla grader. Jag fryser då och huden fnasar ej! Tror det är värt att prova om man har problem. Alla kan upplev olika i fråga.

 3. Den där verkar vara superbra 🙂 Kan behövas här hemma med då händer verkar vara ett område som blir otroligt torrt så här års.
  Tack för tipset <3

 4. Jag har likadan besvärlig hud och den här krämen är en av de som hjälpt allra bäst!

  Som Marie här ovan skrev ska man vara försiktig med krämer innan man är ute i kallt väder, men har man kläder för så är det ingen fara.
  Då är det värre att som jag i högstadiet ta på täckstift (som det hette då) fläckvis i ansiktet och sen vara i slalombacken… Det är fortfarande köldskador på min kind 17år senare.

 5. Jag kan lugnt säga att den här krämen är helt fantastisk om du jobbar inom vården med, då man måste tvätta sig konstant nu i vinterkräksjukantider, vilket torkar ut händerna enormt. Så en laddning kräm på kvällen, kombinerat med en hudbarriärstärkande kräm mellan varven på jobbet, så slipper jag jag nääästan mina torreksem på händerna om vintern. Lite torr är jag, men det är hundra gånger bättre än stora jack i händerna jag hade förut.

  1. Hej Celina!
   Mina händer är helt söndriga just nu av eksem och jag blev så nyfiken på det du skrev om ”hudbarriärstärkande kräm”. Vill du berätta vad det är och kanske tipsa om någon bra?

   1. Hej, nu va det alls inte mig du bad om svar. Men jag har mycket erfarenhet av att ha handeksem och mycket torra händer i vuxen ålder, jag är 35 år.
    Då jag hade eksem så fick jag kortison av min läkare i kombo med apl Locobase i Karbamid, som mjukgörare. Behandlade några omgångar tills eksemen försvann. Sen dess har jag Acos Miniderm(finns receptfri) Den är en gudagåva. Har aldrig haft trubbel numer. Den är för hela kroppen också om man vill. Och viktigt att vara noga med användningen. Smörja på kvällar, dagar o efter vattenkontakt. Och inte slarva med att ha handskar då det är kallt ute, då narar sig händerna snabbt.
    Den är ett jättebra tips! Och nu när det är -24 där jag bor så känner jag hur den skyddar hela min kropp i håller den mjuk.
    Lycka till om du testar!

  2. Vad är det för hudbarriärskräm du menar? Har själv problem med händerna och önskar tips.

 6. Kan det vara en reaktion på citronsyra som finns i många livsmedel? Citronsyra är tillverkad av svartmögel som kan ge märkliga reaktioner. Cocosolja (ekologisk såklart) är super att smörja med och äta av. Någon sa att om man har eksem slipper man acne. Hoppas det är sant! Kram i kylan.

  1. Förresten har du något tips ang kokosolja. Vill gärna använda det men tycker det är hopplöst att få det att verkligen gå in i huden, det lägger sig utanpå och blir bara fettigt på mig 🙁

   1. Ta hellre en mandelolja eller en ringblomskräm. Helt fantastisk för torr hud. Bivaxet blir som ett skydd för huden och oljan har läkande egenskaper.

   2. Vanlig, ekologisk cocosolja på burk. För mej funkar den jättebra och suger in bra. Kanske du tar för mycket på en gång? Cocosoljan är inflammationshämmande och passar som sagt både ut- och invärtes.

 7. Det går superlätt att göra egen fet salva som inte svider. Smält en del bivax över vattenbad, lägg i lika del (i vikt) kakaosmör och dubbel del kokosolja. Smält allt och häll upp i ren torr burk. Blir ganska hård men smälter fort när man tar en bit i handen. Kan smörjas på direkt innan man går ut i kyla eftersom den inte innehåller vatten. Luktar gott av kakao och kokos dessutom.

 8. Har brukt denne i mange år, mot tørr hud/psoriasis i håndflater og under føttene. Anbefales varmt.

 9. Denna kräm kostar ca 150:- och är inte ett dugg bättre än den billigare varianten, 50:- med samma namn. Har decenniers erfarenhet av krämer och har använt båda.

  1. För mig gör det stor skillnad vilken jag använder, vanliga locobase är alldeles för ofet för att göra nytta på mina händer, i alla fall vintertid. Jag köper den mindre förpackningen och använder den bara kvällar/nätter, då räcker den länge och är absolut värd det högre priset.

 10. Fattar inte riktigt det här med att smörja in skadad hud med paraffinolja som utvinns ur petroleum. .. Hur kan det vara läkande i grunden för huden?

 11. Många skriver här om att man inte ska smörja in innan man går ut pga vatten i hudkrämen. Jag är bara en tänkare här, ingen expert. Men alla hudkrämer torde innehålla vatten. Olika mycket. Tänker att de annars blir som kokosfett, dvs helt hårda. Att det är därför man har vatten i dem. För att gör dem enkla att smörja på och att de torkar fortare. Och för att späda ut billigare varianter antar jag också. Nu rekommenderar Locobase själva att man smörjer deras kräm och låter den torka in ordentligt innan man går ut. När den har gjort det. Kan inte vattnet ha försvunnit/dunstat då? Dessutom innehåller Locobase mindre vatten och mer fett än andra hudkrämer.

  Just svidandet har jag i alla all förstått (om man bortser från allergier och överkänslighet) beror på vad för typ av hudkräm det är. Alltså, vad de _innehåller_. Många hudkrämer innehåller urea/karbamid/mjölksyra (för att göra huden mjuk och “fuktig” om jag fattat rätt)(kanske också för att krämen absorberas snabbare?). Funkar utan problem på lagom torr hud. Men svider på extra torr/narig hud. Eller hud med sår, tex efter man har rakat benen. Jag gillar tex HTH hudkräm, men den innehåller detta och har man torra partier svider den som fan tyvärr. Locobase Repair innehåller inget sånt. Den använder jag på mina torra läppar när det är kallt och torrt ute, tycker den fungerar tusen gånger bättre än alla lypsyl. Behöver inte smörja flera gånger som med lypsyl.

  1. Ja, du har rätt. Det är karbamiden som kan svida om man har narig eller sårig hud och det är smart att inte använda det på barn oavsett. Har det svidit en gång så är ju många barn obenägna att låta sig smörjas in igen, även om man väljer en annan produkt.

   1. Da min sønn var liten, hadde han ille eksem, og han skrek da vi smurte med karbamidholdig krem…til en hudekspert sa at har man atopisk eksem skal man IKKE ha karbamid. Så vi gikk over til A-derma, krem som inneholder havre og er veldig beroligende på eksem, tørr hud, røde områder. Nå er han 31, har dessverre fortsatt atopisk eksem,men holder det stort sett i sjakk med A-derma. Fås på apoteket.

    1. Jag använder också A-Derma. Fördelen med deras cremer och duschprodukter är att de inte bara bildar en skyddande barriär utan även dämpar klåda och stärker hudens reparationsförmåga. Dessutom håller effekten i 24h så man behöver inte smörja två gånger per dag!

  2. Om du använder bivaxsalvan så är det inte vatten i den. Och bära naturliga ingredienser 😊

 12. Det går att få Locobas Karbamid på recept hos en duktigt hudläkare. Apoteket blandar själv.

 13. Bästa krämen för riktigt nariga händer (och rödsnutna näsor..).
  Det tar ju en stund innan den går in i huden eftersom den är så fet, jag smörjer min tio-årings händer med ett ordentligt lager när han somnat, morgonen efter är händerna mjuka, rekommenderas! Mm, den är lite dyr, men för oss räcker tuben ändå länge, eftersom den är så effektiv behöver man bara köra nångång ibland.

 14. Tänker samma som många andra om att smörja med vattenbaserat innan en går ut i kylan..? Skeptisk. Ok här i söder där vi inte har så kallt, men jag har fått lära mig “nästermometern” alltså – om det är så kallt att snoret fryser till när en hissar in luft genom näsan så är det big no no att smörja med annat än rent fett. Eller är det en myt?

 15. Har hört att Weleda har en kräm utan vatten som är väldigt bra om nån letar efter en sådan… Weleda weather protection…

 16. Så tacksam för detta tips! Lider själv av torrhetseksem som gått i skov sedan barndomen. Har ett på benet nu som dök upp vid min graviditet för 2 år sedan. Störst problem är det att låta bli att klia men en bra kräm som hjälper läkningen har jag haft svårt att hitta. Den här ska jag testa 🙂

 17. Hej! Jag brukar aldrig kommentera, men just detta om eksem gick mig rakt in i hjärtat! Jag hade det som liten och tyvärr har det gått i arv till min son 7 år. Jag blev så berörd av din gråt Clara! Vill dela mitt starkaste eksem-barndomsminne: Hur jag, inne på apoteket, fick prova ut den mjukgörande creme som inte kliade. Det kallar jag fin service!
  Jag minns än idag, att cremen hette Essex, men den finns nog inte längre. Locobase är dock jättebra! Och Miniderm, som används av både sonen och mig. Ta hand om huden i “vintertorkan”!

 18. Har själv eksem sen flera år och använder Locobase repair när jag är som mest ”sårig” pga att den inte svider lika mycket som andra krämer.
  För mig är just Locobase repair jättebra, finns absolut andra bra krämer men problemet för mig är att om krämen svider så drar jag mig för att smörja in mig vilket inte är gynnsamt för mina eksem.

 19. Jag rekommenderar rent ullfett. Det kan man använda innan man går ut eftersom det inte innehåller vatten.

 20. Ett tips att testa som hjälpt mej mot mina eksem på händerna, som är billigt och miljövänligt, smörj med ekologisk rapsolja!
  Jag har en liten skål på diskbänken och smörjer efter köksstök, disk och annat vattenslabb.
  Har nästan aldrig eksem mera!

 21. Min sambo hade exem när vi träffades, han tyckte att diverse vita krämer från Apoteket hjälpte. Men jag stod undrande, för exemen kom ju tillbaka så fort han slutade smörja. Det är väl ändå ett verkligt risigt betyg på ”hjälp”, tyckte jag.
  Så jag bad honom att bara prova att under en period använda snälla produkter, hud och miljövänligt i form av kokosolja och ibland Weledas white mallow eller mandelprodukter för ca 7 år sen. Och att inte duscha onödigt ofta.
  Sen dess är exemen helt borta.
  Även i perioder då han använder tex Barnängens tvål och glömmer smörja alls. Exemen läkte ut när de fick vila från tjocka kemiska krämer. Trots stress och kris av år med en svårt sjuk son och sen tvillingar på det.
  Kanske värt att prova 💕

  1. Så bra att det hjälpte din sambo, men för många funkar dessa “vita krämer” mycket bättre än kokosolja osv. Jag har provat det mesta och tyvärr så blir mina besvär snarare värre av många sk naturliga produkter. Jag kan använda krämer från apoteket tills besvär försvinner och sedan håller det i i månader medan naturliga produkter inte gör något alls och i värsta fall klåda. Det finns sannolikt inte någon färdig mall när det gäller detta. Däremot älskar jag att använda kokosolja blandat med socker som en scrub, det funkar superbra på min hud.

 22. Hej Clara! Ville bara flika in här med olika synvinklar iom att jag själv hade atopiskt eksem som barn.
  Paraffin i krämer=lägger som en hinna på huden. Går ej ned och ”arbetar”. Huden lär sig inte heller att skapa sitt eget skydd.
  DOCK, eksem är helvetet själv och på ”min tid” var det, tyvärr, populärt med mycket kortison kräm=förtunnar huden och ”fräter” på hudlagren.
  Däremot så finns ju en gemensam nämnare för atopiskt eksem och det är ju för det mesta orsaken till detta som i mitt fall var husdjur, katt. Eksem är ärftligt eller just ”känslighet” för vissa faktorer. Som nu vuxen besväras jag inte av just eksem men är känslig o hyn, alltså parfymer, tillsatser i krämer, citron syra osv skapar obalans.

  Jag vill bara tipsa, och just detta av egen erfarenhet.
  Jag antar att allt med vatten är sparsamt även hos er men tänk även på om det bildas fukt på annat sätt på drabbade områden. Potatismjöl kan vara behjälpligt. Parfymerade produkter, material, tvättmedel osv är ju även det bov.
  Vid tvätt/dusch, smörj in med olja innan. Tvätta även med olja.

  Slutligen tips om hudräddare:
  -Rent Sheasmör Paradoxa, finns att beställa hos bland annat Organic makers. Är skyddande mot väder/vind, inga tillsatser osv, även naturligt solskydd.
  -Weleda weather cream, ja du har säkert hört talas om. Alltid innan man går ut i kylan.
  -Weleda Calendula kräm, magi för super torra partier.
  -Weleda Skinfood, räddar mina super torra partier nu i iskalla Luleå, kan smörjas över hela kroppen.

  Lycka till!

  1. Använder också Sheasmör Paradoxa från Organic Makers till mig och mina två barn med eksem! Häller även Jojobaolja från samma märke i badvattnet.

   Rena, naturliga produkter är bäst! Har testat igenom Apotekets utbud men landade här tillslut. Känns så mycket bättre i mammahjärtat!

  2. Weleda är hemskt på min hud, ger otrolig klåda och min dotter utan eksemproblem fick utslag av den. Superbra att det funkat för dig men många måste vara hemskt försiktiga med sk naturliga alternativ och har bättre effekt av apotekets alternativ.

   Jag håller med om att det ofta finns en allergisk orsak till eksem men det kan vara väldigt svårt att hitta den och i vissa fall har man många milda reaktioner till olika saker och då går det nästan aldrig att hitta alla och då kan eksemen kvarstå. Med min egen son har jag gett upp att undvika något annat än ägg eftersom det ger en klar reaktion även på andra sätt. Även läkarna stöder att åtminstone smörja och vänta i ett år eller så nu. Många allergier växer tack och lov bort.

 23. Den salvan är den enda som funkar på mina lika trötta, torreksemiga vinterhänder! Locobase på händerna och Avene i ansiktet. Riktigt bra grejer. Inte dyra är de hellre. Hoppas du & sonen gillar lika mkt!

 24. Nån som har tips på vad man kan göra åt Keratosis Pilaris? Röda Knottror på överarmar och kinder?

 25. Jag har också eksem-hud men det var först när jag flyttade till Italien då både en läkare, sen en nutritionist (dietolog?) och en dermatolog sade att jag ska sluta med ägg och mjölkprodukter för proteinet i dem triggar dermatit och eksem. Sedan jag slutade har jag inte haft problem. Jag är alltså inte allergisk mot ägg så det kommer inte upp på vanligt allergiprov men med en dermatologs råd (läs; order) så slutade jag med allt som har mes ägg och mjölk (så det är proteinet i mjölken, har inget med laktos att göra) och har aldrig haft problem sedan. Värt att testa?

 26. Har precis fått höra av våran hudläkare (min son har också eksem) att Locobase kan ge hudirritationer. Vi har istället fått utskrivet Propyless som funkar utmärkt! Man slipper även den där feta känslan efteråt.

 27. Eksem och liknande hudproblem är ett väldigt vanligt symptom på glutenintolerans och/eller mjölkallergi. Om det är mjölkproduktsallergi och man slutar med mjölkprodukter brukar huden bli bättre relativt snabbt. Med gluten tar det 6 till 12 månader.