En gammaldags barnkammare

Förra helgen ägnade jag ju åt att göra en rokad på rummen här uppe. Barnen fick ta över vårt sovrum som lekrum. Det är ett stort, härligt rum med husets bästa utsikt. Och nu tänkte jag visa hur det blev.

Barnsängarna har plockats bort och istället har jag ställt in en gammal järnsäng i sovkammaren. Här får pojkarna sova skavfötters. De har tidigare haft olika rum men sover väldigt gärna ihop.

Har bäddat med gamla handbroderade örngott.

Bredvid järnsängen står en liten fyrtiotalsbyrå för Folkes kläder.

Från sovkammaren ser man ut i lekrummet. Tapeterna på väggarna kommer från Cole&Son och i princip alla möbler är köpta begagnade.

Av en gammal telefonbänk gjorde jag en hylla till dockskåpet. Deras staffli som tidigare mest stått oanvänt i ett hörn har fått komma fram för att kunna användas enklare. Eftersom barnen tycker mycket om att leka djungel har jag placerat ut flera palmer i rummet så att de kan flytta runt dem som de vill och en gammal plåtburk fungerar som kruka.

Bredvid fönstret har jag ett nätt litet bokskåp. Små böcker uppe och stora bakom dörrarna.

Fina ärvda leksaker får sitta lite högre upp för att inte gå sönder i någon vild lek.

Hittade en så gullig affisch på loppis så den fick också komma upp.

Under står en likadan (fast större fyrtiotalsbyrå) än den inne i sovkammaren. Den lilla spisen fick Bertil i ettårspresent och nu används den när de leker café.

Framför fönstret står den kurbitsmålade möbelgrupp jag hittade på Myrorna för många år sedan.

Men det sötaste i barnkammaren är ändå den här lampan (40 eller femtiotal) som min syster hittade på loppis och köpte till mig.

I korgar från Yawama of Sweden gamla sortiment ligger alla gosedjur – och våra nya fina virkade leksaker från Yawama.

Solklara favoriter!

Det är så roligt att inreda barnrum och skönast av allt är att äntligen  kunna hålla lite ordning i resten av huset – nu när barnen har ett eget rum att härja i får de hålla sig där.

Det sista som ska upp nu är ribbstolen, de romerska ringarna och klätterrepet. Ribbstolen ska sitta ovanför  madrassen.

Här finns tält, lektunnlar, en balansbräda och ett bord att pyssla vid. Och hur många kuddar, täcken och madrasser som helst för att kojbyggena ska kunna bli många och stora.

Så skönt att äntligen ha fått ordning lekrummet och samlar allt på ett ställe.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

35 kommentarer på “En gammaldags barnkammare”

  1. Ja, precis som jag skrev vill de sova i samma säng. Nu har de en vuxensäng så nu ryms de utan problem.

   1. Underbart rum de nu fått ❤️ Den enda invändningen jag också har är just sängen. Att barnen har varsin säng i samma rum hindrar dem ju inte att välja att sova tillsammans om de vill, men att vara hänvisad till att det varje kväll måste vara så kan bli jobbigt för barnen och deras relation. Men inget behöver ju vara hugget i sten….det är ju bara att förändra i så fall ❤️

    1. Jag samsov med mina syskon under många år i min uppväxt. Så mysigt och tryggt att få krama sina syskon till söms varje kväll och att läsa böcker för varandra, prata om dagen och berätta hemligheter under täcket!

    2. Som du säger behöver ju inget vara hugget i sten, om något av barnen upplever att det blir trångt gissar jag att han ber om en egen säng? 🙂
     Tycker det verkar supermysigt att ha tryggheten av ett syskon i sängen!

 1. Min mamma och hennes syster sov skavfötters i en 70 cm-säng tills de var 14 och 15,5 år. Båda två har berättat vilken trygghet det var, hur mysigt de hade det och hur tomt det blev när de fick var sin säng. Visst har tiderna förändrats, men frågan är om behovet av närhet och trygghet har förändrats? Så fint att bröderna får sova ihop, och vilka fina rum de har!

 2. Magiskt rum! Hela vårt hus är barnens lekyta – lite i samma stil – och det är härligt det med. Något säger mig att jag kommer att sakna stöket och charmen när det inte längre är så.

 3. En del av mig vill bo här o jag är 37! Ska kanske tilläggas att jag älskar att leka och att jag är fritidsfröken som har nära till barnet inom mig. Hade älskat att ha ribbstol, det var det enda jag kunde drömma om som barn. Växte upp i ett riktigt drömhus, gammal prästgård med kattvindar, garderober, extremt många små skrymslen och vrår att leka i. Hade även en trädgård stor som en park med församlingshem, två museer o vedbod på tomten. Nu bor vi i hus med vår son o har det inte lika lyxigt men jag är så glad att vi kunde köpa hus o har en liten trädgård. Blir inspirerad och nostalgisk av din inredning. Hade många gamla fina möbler i mitt barnrum som jag saknar nu.

 4. Men åh så fint det blev! Härligt för dem att ha ett eget rum att leka och härja i. Jag älskar verkligen den lilla lampan😍 Tycker förresten att alla saker är väldigt fina.
  Blir så imponerad av din förmåga att hitta loppisfynd!

 5. Inspiration! Det där med att låta barnen sova ihop är ju en toppengrej! Tack för idén, skulle lösa vår platsbrist om sisådär två år. Älskar tanken på att de är trygga ihop och kan ha systerhemlisar att viska om innan de somnar, som flera skrivit om. Jättefint ju.

 6. Åh vad mysigt det blev! Syrran och jag hade varsitt rum men jag sov inte en end natt i mitt egna rum nästan, inte ens när jag var 16 😉 Dock då i tonåren delade vi inte säng utan då hade vi var sin men innan det delade vi säng och vi älskade det! Som någon annan sa, så himla tryggt och roligt. En kan ligga o berätta historier eller klia varandra på ryggen, om en vaknar upp ifrån en mardröm så behöver en inte känna sig lika rädd, en kan ligga o tjyvskratta långt efter nattning mm mm mm 🙂

  1. Vilket vackert och funktionellt rum på en och samma gång! Något liknande har vi försökt oss på att fixa till våra båda mellankillar på sju och fem år. Problemet är bara att de i alla fall just nu helst leker där vi andra är – på bottenvåningen. I och för sig gör det inte så mycket – i vårt gamla missionshus finns gott om ytor att flänga runt på, men lite synd på det största sovrummet att det inte används mer… Härligt att se dina pojkars fina lekrum i alla fall – hoppas att det kommer till användning i större utsträckning än vårt!

 7. Vilket underbart rum, inspirerande till lek! Måste varit roligt att inreda!
  Tänk, mina tjejer, som är 14 och 19, sover ofta tillsammans, skavfötters, något de har kommit på nu på “äldre” dagar 😉 När inte “äldstingen” har sin pojkvän här förstås 😉

  Kram Gunilla

 8. Jag fick ta över en liknande Jon Blund-lampa efter min pappa. Den hade dock vit nattsärk och röda skor.

 9. Åh vad härligt! Så glada de måste vara över detta rum 🙂 hade velat se någon slags planlösning över det hus, får inte ihop hur alla rum hänger ihop. Alltså, önskeinlägg: planlösning samt bilder på alla rum 😉

 10. Vad fint det blev! Där förstår jag att de måste trivas.
  Jag skulle också mer än gärna ha alla barngrejer i barnens rum, barngrejer har en tendens att ta över hela huset här hemma….

 11. Hjälp! Jag har ett liknande gammalt vaddtäcke. HUR tvättar man det?? Väger ju 20 kg i torrt tillstånd typ. 🙁