Planlösningen på vår övervåning är inte ultimat. Vi har för många behov på för dåligt planerad yta. Mitt och Jakobs arbetsrum är till exempel inträngt i en liten vrå. Bertil och Folke i sin tur delar både säng och sovrum för närvarande. Det går fint, men på sikt ska de såklart få egna rum. Och i det allra största rummet har Jakob en yogastudio i kombination med lekrum. Om något år ska vi bygga ett separat hus på gården som kan vara en riktig yogastudio – men tills dess får vi samsas om saligheten. Och det innebär att vi just nu faktiskt inte har något extra rum över till Ulf.

Men började jag tänka. Kunde Ulf kanske flytta in i min garderob? Den är minimal – alltså typ 1 x 1,40 m. Och först kändes det nästan lite hemskt att han skulle sova där som på undantag. Men sedan tänkte jag lite till. Ulf behöver inget lekrum. Han har ju redan ett tillsammmans med brorsorna. Det enda han behöver är en mörk, lugn plats att sova på. Där han inte blir störd av resten av familjen. Klädkammaren är med andra ord helt perfekt. Den ligger dessutom i direkt anslutning till vårt sovrum och har faktiskt mest varit ett utrymme där skräp hopar sig.

Alltså. Garderoben fick bli ett barnrum.

Tada! Smulfens rum. Stort är det inte men fyller sin funktion gör det definitivt.

Golvet i klädkammaren har en sluttande kant på ena kortsidan, så att ställa en säng direkt på golvet är omöjligt. Det enda sättet är att bygga en platå som den kan stå på. Först provade vi att ställa spjälsängen ovanpå platån – men det blev så himla högt. Så istället tog vi loss ena långsidan av spjälsängen och skruvade fast den. Så att platån blev en sängbotten.

Först tänkte jag måla den. Men jag vill inte att han ska ligga och sova i färgångor så jag tror att jag kanske kommer häfta fast ett tyg på den så småningom. Liksom klä in den.

Tapeten på väggen är himla gammal. Jag har fått den av min faster som hade några rullar över. En pysslig natt för cirka åtta år sedan satte jag upp den i min garderob. Och nu är jag extra glad för det för nu gör den barnkammaren så ombonad och mysig.

Så inreder du en gammaldags barnkammare

Skolplanchen är ett loppisfynd och stringhyllan har Jakob hittat i sin mormors ladugård.

Här sover nu Smulfen väldigt gott. Det är tyst och mörkt precis som han föredrar. Och jag är lika nöjd, jag. Som lyckades trolla fram en barnkammare av en gammal garderob. För noll kronor.

Här, här, här och här hittar ni förresten fler bilder på Bertil och Folkes barnrum genom åren.