Ulfs barnkammare

Planlösningen på vår övervåning är inte ultimat. Vi har för många behov på för dåligt planerad yta. Mitt och Jakobs arbetsrum är till exempel inträngt i en liten vrå. Bertil och Folke i sin tur delar både säng och sovrum för närvarande. Det går fint, men på sikt ska de såklart få egna rum. Och i det allra största rummet har Jakob en yogastudio i kombination med lekrum. Om något år ska vi bygga ett separat hus på gården som kan vara en riktig yogastudio – men tills dess får vi samsas om saligheten. Och det innebär att vi just nu faktiskt inte har något extra rum över till Ulf.

Men började jag tänka. Kunde Ulf kanske flytta in i min garderob? Den är minimal – alltså typ 1 x 1,40 m. Och först kändes det nästan lite hemskt att han skulle sova där som på undantag. Men sedan tänkte jag lite till. Ulf behöver inget lekrum. Han har ju redan ett tillsammmans med brorsorna. Det enda han behöver är en mörk, lugn plats att sova på. Där han inte blir störd av resten av familjen. Klädkammaren är med andra ord helt perfekt. Den ligger dessutom i direkt anslutning till vårt sovrum och har faktiskt mest varit ett utrymme där skräp hopar sig.

Alltså. Garderoben fick bli ett barnrum.

Tada! Smulfens rum. Stort är det inte men fyller sin funktion gör det definitivt.

Golvet i klädkammaren har en sluttande kant på ena kortsidan, så att ställa en säng direkt på golvet är omöjligt. Det enda sättet är att bygga en platå som den kan stå på. Först provade vi att ställa spjälsängen ovanpå platån – men det blev så himla högt. Så istället tog vi loss ena långsidan av spjälsängen och skruvade fast den. Så att platån blev en sängbotten.

Först tänkte jag måla den. Men jag vill inte att han ska ligga och sova i färgångor så jag tror att jag kanske kommer häfta fast ett tyg på den så småningom. Liksom klä in den.

Tapeten på väggen är himla gammal. Jag har fått den av min faster som hade några rullar över. En pysslig natt för cirka åtta år sedan satte jag upp den i min garderob. Och nu är jag extra glad för det för nu gör den barnkammaren så ombonad och mysig.

Skolplanchen är ett loppisfynd och stringhyllan har Jakob hittat i sin mormors ladugård.

Här sover nu Smulfen väldigt gott. Det är tyst och mörkt precis som han föredrar. Och jag är lika nöjd, jag. Som lyckades trolla fram en barnkammare av en gammal garderob. För noll kronor.

Här, här, här och här hittar ni förresten fler bilder på Bertil och Folkes barnrum genom åren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

37 kommentarer på “Ulfs barnkammare”

 1. Mysigt! Vårt tredje barn sover också i vår garderob. Den är aningens större (men utan fönster), får plats en växasäng och ett litet sidobord, men inte mycket mera. Men vi tapetserade och gjorde mysigt, det blev perfekt för honom!

 2. Så mysigt det blev. Hoppas han sover gott där ☺️

  Jag kom och tänka på Yawamaofsweden. Varför har ni stängt butiken?

 3. Så smart och mysigt! Skönt att han har eget rum samtidigt som han finns nära om han vaknar på natten, kan jag tänka mig.

 4. Alltså så fint! Har inte några barn själv, men tycker det ser mysigt ut ändå 🙂 Hoppas du får en fortsatt fin dag, besök gärna min lilla blogg om du har lite tid över och vill läsa om psykisk ohälsa i vårt samhälle, bland annat om ätstörningar och ångest. Kram!

 5. Tittade på inlägget om din klädkammare och såg att någon kommenterat att där skulle man ju kunna bo☺️

 6. Otroligt mysigt! Älskar hur du trollat med färger och loppisfynd! Hur har ni löst det med ventilation till ett så litet rum?

 7. Skulle vara kul att få se en planlösning, så man bättre förstår hur alla rum hänger ihop😃

 8. Vår ettochetthalvtåring sover också i en skrubb! Vi bor “fel” på väg någon annanstans i en liten tvåa, och skrubben är vår räddning. Vårt barn är också extremt lättväckt och det hade inte gått att göra på något annat sätt. Ulf får det fint där tror jag!

  1. Jag o mina 3 syskon sov så gott i en gammal kattvind/stor garderob med snedtak o yttepyttigt fönster när vi var hos mormor o morfar. Mysigaste sovet någonsin. Kvinnorna i min familj trollade fram så fina utrymmen och möbler precis som du Clara. Älskart.

 9. Vad mysigt!

  Som en trevlig version av Harry Potters krypin under trappan. Så som Harry hade bott om hans släktingar hade haft vett att älska honom….

  Urgulligt rum, tack för titten.

 10. Nu vet jag inte hur underredet ser ut till spjälsängen men eftersom du skrev att du hade tagit bort det (?) så ville jag bara säga att tydligen är det viktigt med luftgenomströmning under madrassen, det är därför det är ribbor i madrassbottnar. Läste om en tjej som hade en stängd botten där madrassen hade möglat. Med det sagt så hade vi en spånskiva i botten av vår spjälsäng ett bra tag för att flera spjälor hade gått sönder (usel kvalitet), men om ni ändå har möjlighet att bygga dit spjälor så kanske det är en bra idé. 🙂

 11. Önskar mig ett inlägg med planritning så en får se hur alla era rum egentligen hänger ihop!
  Så lustigt, jag tänkte också riva ut garderober för att göra en liten sovplats 😄 blev ännu mer sugen nu!

 12. Underbart! Men funderar, hur mörklägger du “rummet”? Tänker går ju inte att ha dörrarna stängda i ett så litet utrymme?

 13. SÅ mysigt! Och tänk vad alldeles lagom stort rummet är ur Ulfs perspektiv, till hans lilla kropp menar jag😊!

 14. Hej, ang. tyget. Tänker att gardinspiral måste vara optimalt. Blir lätt att tvätta då!

 15. Så mysigt! Vår minsta sov i en klädkammare tills han var nästan fyra år. När han äntligen fick ett eget rum ville han inte ha det, det var för stort tyckte han. Så det blev hans lekrum men han fortsatte att sova i klädkammaren tills han började skolan.

  Jag tyckte också jättemycket om Bertils och Folkes små rum och blir nyfiken på vad ni använder dem till idag?

 16. Garderoben ❤bästa platsen som finns! Så mysigt. En färdig koja liksom- som man får leka OCH sova i👌

 17. Så fint och gulligt! Vår yngsta dotter hade också sitt rum i en skrubb/garderob när hon var liten. Det var det allra sötaste lilla rum och där fick plats ett litet bord också. Numera har de två äldre barnen flyttat hemifrån och hon har hela övervåningen för sig själv, så hon har blivit kompenserad, kan man säga…

 18. Jag älskade att sova i små utrymmen när jag var liten. Jag hade en gammal skollärarkateder i mitt rum, en sådan med tre väggar, och där under brukade jag bädda åt mig och sova. Det blir så tryggt på något sätt. Jag blir lite avis på Ulf faktiskt, haha! Jättefint krypin!

 19. Fantastiskt! Som många andra skriver så bodde jag i kattvind nått år när jag var i 7årsåldern. Så mysigt minns jag, jag tjatade mig nämligen till att få bo där. Anslutning till föräldrarnas sovrum men ändå eget. Dock var det lite väl bra ventilerat med ett otätat fönster så ganska kallt…Sov som en stock på nätterna med tjockt täcke men på kvällarna drog vi på en cupevärmare en stund. Gud så knas men funkade då 🙂

 20. Min storebror som dessutom heter Ulf sov i klädkammaren under en period när vi växte upp och alla fyra syskonen bodde hemma. Mamma tapetserade fint med orangeprickig tapet därinne.

 21. När jag var liten var jag alltid så avundsjuk på min kompis som bodde i en kattvind i deras gamla trähus. Det var ju som att sova i en koja! Vilken lyx!

  Nu har vi en 4-åring och en 6-åring som delar ett litet rum med våningssäng. Vi har precis börjat planera för att göra om ett stort rum i källaren till ett andra barnrum, men 6-åringen säger att han absolut inte vill ha ett så stort rum. Så vi får se om 4-åringen flyttar dit eller om det blir ett lekrum.

 22. Vi har också haft garderobssovare i omgångar. Tyst och mörkt. Lite dammigt (i vårt fall)

 23. Mysigt!
  Här bor lillebror 2 år också i en garderob (också nr 3..) Något större än Ulfs kryp in men mörkt och svalt. Funkar perfekt!

 24. Vår nummer 3 fick ha sitt rum i hallen ett antal år. Fungerade mycket bra bara det inte kom gäster sent på kvällen.

 25. Så roligt att läsa eftersom vi precis är i färd med att göra om vår klädkammare till vår åttaårings rum. Hon ville så otroligt gärna ha eget rum och eftersom vi bor i en trea och hon också har en bror blev hon överlycklig över idéen att få inreda klädkammaren till sitt rum. Satte fart på oss att rensa men snart så 😀#compact living