Påsken är ett högtid där det finns utrymme att experimentera. Traditionerna är inte lika fasta som till jul och varje år vill jag pröva något nytt. Till årets påskbuffé blir det två goda köttfria alternativ. De passar visserligen utmärkt ihop med både lamm och lax men är också smarriga precis som de är.

En italiensk sallad med svart ris är väldigt gott. Det har en fyllig och nötig smak och eftersom det behåller sin färg även efter kokning är det snyggt i maten. Den här rissalladen funkar som den är eller som tillbehör till lax, lamm eller kyckling.

Saltå kvarns ris är dessutom ett klimatsmartare alternativ. Det odlas i Italien och förutom att det är mer “närodlat” än asiatiskt ris släpper odlingarna ut mindre metangas. Det beror på att risfälten är blötlagda under kortare tid än de är i annan risodling. Metangas är som ni vet en bidragande orsak till växthuseffekten.

Här kommer nu  receptet på den fräscha salladen.

Italiensk rissallad 

Portioner

6 bufféportioner

Tid

ca 40 minuter

Ingredienser

 • Till salladen
 • 3 dl okokt svart ris

 • 4 dl fint riven parmesanost

 • 4 stycken röda paprikor

 • 12 sardeller

 • 1/2 burk avrunna soltorkade tomater

 • 20 cocktailtomater

 • 20 st sugar snaps

 • Till dressingen
 • 3 msk olivolja

 • 2 msk balsamvinäger

 • 1 finriven vitlöksklyfta

 • 1/2 kruka färsk basilika

 • Salt, peppar

Gör så här

 • Koka riset i en stor kastrull med vatten och en nypa salt. Tredubbla vattenmängden som anges på förpackningen. Koka riset tills det blir al dente. Häll sedan av vätskan. Skölj det flera varv med kallvatten och lägg riset i en skål.
 • Dela paprikorna på mitten och kärna ur dem. Lägg med skalet upp på en plåt i ugnen och och droppa över lite olja. Grilla på 250 grader i ca 20 minuter. Ta ut paprikorna och låt dem svalna. Vänd på dem och skrapa bort paprikaköttet ur det brända skalet. Skär paprikaköttet i mindre bitar och lägg ner i riset.
 • Hacka sardellerna. Strimla de soltorkade tomaterna och sugar snapsen. Dela cocktailtomaterna på mitten. Rör ner i riset.
 • Gör dressingen genom att blanda olja, balsamvinäger, vitlök, basilika, salt och peppar. Häll över riset och lägg upp salladen på ett fat.

Italienska risbollar med rött ris är en gudagod rätt. Det röda riset från Saltå Kvarn är ett fullkornsris med nötig smak som har alla nyttigheter bevarade.

Italienska risbollar

Portioner: 12 små eller 6 stora bollar Tid: ca 30 – 40 minuter

Ingredienser

 • Till bollarna
 • 2 dl ris

 • 3 dl riven parmesan

 • 1 ägg

 • 1 kruka persilja

 • salt, peppar

 • Till paneringen
 • 1 ägg

 • 1/2 dl vetemjöl

 • 1/2 dl ströbröd

 • Solrosolja att steka i

Gör så här

 • Koka riset enligt anvisningen på påsen. Skölj inte riset – stärkelsen behövs för att hålla ihop bollarna. Bred ut det kokta riset på en tallrik så att det svalnar. Riv parmesanosten och lägg i en skål. Blanda ner riset tillsammans med ägg, hackad persilja, salt och peppar. Rör ihop smeten och forma till bollar. Rulla dem i vetemjöl och doppa därefter i ett uppvispat ägg och sedan i ströbröd.
 • Hit kan du förbereda bollarna några timmar innan servering.
 • Vid servering: värm upp rikligt med solrosolja i en stekpanna. Lägg ner bollarna och stek/fritera dem så att de blir gyllenbruna runtom. Servera genast. Galet gott!