• Annonssamarbete WWF •

Få stopp på soppan

© Simon Pierce

Jag kan känna en ilning av skräck när jag simmar i varma hav. Jag tänker förstås på hajarna – för efter att ha sett Hajen i allt för ung ålder är jag livrädd för dem. Men egentligen vet jag ju att det är hajarna som borde frukta människor. Varje år fiskas hundra miljoner  hajar upp  ur haven – och många av dem blir till hajfenssoppa.

© Jeff Rotman / naturepl.com

Ofta skärs fenorna av den levande hajen som sedan dumpas i havet och dör. Ungefär en tredjedel av havens alla hajarter är hotade på grund av överfiske. Om hajarna försvinner skulle det vara en katastrof som skulle påverka hela havets ekosystem.

© Paul Hilton

Hajfensfiske är lukrativt och oftast sker det illegalt som en del i organiserad brottslighet. Eftersom straffen är låga och risken att åka dit liten kan man tjäna stora pengar. Men trenden går att vända. WWFs arbete ger resultat.  Fyra hajarter har fått ökat skydd så handeln med hajfenor kommer förhoppningsvis att begränsas.

Jag stöttar WWF – bland annat för att de arbetar med att få stopp på den hemska hajslakten och det olagliga fisket. Hajarna behövs i våra hav.

Innan jul startade jag en insamling till WWF till förmån för världshaven. Målet var att få in 75 000 kronor och jag sköt själv till 10 000 kronor.  Och jag blir så stolt när jag går in och ser alla läsare som bidragit och lämnat hälsningar. Just nu är vi uppe i 56 555 kronor och jag hoppas att vi tillsammans ska nå mitt insamlingsmål

Jag skulle bli så glad om ni ville bidra! Se gärna WWFs film här nedan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarer på “Få stopp på soppan”

  1. Det funkar inte för mig att ge, vet inte om det är mobilen eller programmet det är fel på. Jag klickade ge med Swish, men när den borde få upp rutan ”Vill du öppna appen Swish?” så byter den ut Swish mot min app Tidegärden, med tidebön. Haha, helknäppt. Men trist, för jag kan inte ge.
    Tänkte att det kanske gäller fler och därför kan vara är relevant.