Omsättningsmål kan leda en vilse

Som entreprenör tror jag tror att det är viktigt att sätta omsättningsmål i företaget. Så att man vet vad man ska sikta mot och hur långt ifrån målet man är. Samtidigt är det dåligt att bara ha omsättningsmål. Siffror är oändliga och vet man inte vad man ska ha pengarna till finns det ju ingen poäng med att ha dem. Målen förflyttas hela tiden framåt och risken är att man aldrig blir nöjd. Man kan rent av gå vilse eftersom pengamålen faktiskt motverkar de andra mål man har med sitt företagande.

Jag har funderat väldigt mycket på pengar sista halvåret. Jag har ända sedan 2011 när jag startade mitt företag siktat högre med omsättningen. Men nu känner jag mig ganska nöjd. Mer än så här behöver jag inte omsätta för att ha råd att ta hjälp med det jag vill ha hjälp med (de tråkiga eller svåra bitarna av företagandet som tar bort glädjen) och samtidigt få över lite efteråt. Nu måste jag tänka på vilka andra värden jag vill ha. Vad ska företaget ge mig?

 • Kul! Jag vill hålla på med roliga saker som inte behöver generera pengar. Som att måla och illustrera. Det ger mig så mycket glädje
 • Luftigt! För att jag ska kunna hålla på med roliga saker som inte genererar pengar behöver jag ha ett luftigt schema med lagom arbetsbelastning. Annars finns inget utrymme för sånt. Utmattning är värdelöst och jag vill aldrig hamnar där igen.
 • Resa! Jag vill kunna resa mycket. Jag menar inte nödvändigtvis långt bort utan jag vill kunna ha friheten att spontant vara ledig och åka till en släkting över en långhelg, ta långa sommarlov med barnen och åka till mormors hus osv
 • Världsförbättrande! Arbeta med projekt av mer ideell karaktär – som Yawama eller Unicef.
 • Diversifierat! Kunna utveckla nya kompetenser och färdigheter. Ett jobbmål har alltid varit att få så många olika färger på min palett som möjligt. Helt enkelt för att jag tycker att det är kul. Föreläsa, skriva böcker, fotografera, styla, illustrera, coacha, sitta i styrelser, driva ett klädföretag och hjälpa andra kreatörer att växa. Det är några av sakerna jag gör nu. Men jag vill göra mer olika saker. Vet inte riktigt vad de nya färgerna på paletten ska bli ännu – men jag vill lära mig nya saker på nya områden. Och jag skiter i om det utifrån ser ut att spreta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 kommentarer på “Omsättningsmål kan leda en vilse”

 1. Vilka härliga och inspirerande mål med företagande jämfört med att tjäna så mycket pengar man bara kan. Sådant här går mig sugen på att se om jag kanske också kan? 🙂

 2. Jag tycker fortfarande att du skulle kunna kombinera måleriet med världförbättrande! Kan du inte få ihop ett samarbete med Unicef och sälja några av dina målningar som vykort eller kanske julkort? Du har ju massor av foto från jul och vinter och du målar fint! Jag skulle gärna vilja köpa några sådana kort 😀

  1. Ja, jag håller med Lovisa! Eller skriva böcker med ett djupare syfte än ‘bara’ nöje och t.ex ta upp ämnen som integration, stopp min kropp, genus, utanförskap mm. och illustrera själv. Jag som din vän vet ju hur mycket klokskap du sitter inne på som inte ens når bloggens ljus och nu har du på nåt sätt öppnat upp ytterligare en kanal att sprida budskap i. Och jsg tycker att julkort/vykort eller kanske grattiskort/måbra-kort låter extremt tilltalande.

   Stor kram och hurra för sunda livsvärderingar, vännen!

 3. Så himla bra och inspirerande inlägg, med många kloka tankar! Håller verkligen med dig om att det är viktigt att ha mål och drömmar, men att samtidigt inte missa helheten.

  Pengar är bra att ha, men de är inte allt – och inte nödvändigtvis synonymt med lycka! (Något som fortfarande verkar vara en relativt vanlig missuppfattning.)

  Ha en skön kväll, och tack för allt fint du delar med dig av!

 4. Låter rimligt, jag drev eget en period i livet och saknar det mer än någonting, vara sin egen och bara ha sig själv att bossa över.

  =)

  Kanske måste fundera över vilka mål jag har i framtiden…

 5. Hejsan! Så kul att läsa om dina mål, inspirerabde! Jag driver själv eget sedan 6 år, är ingenjör och jobbar som konsult (så lite annan bransch). Jag startade mitt företag under min fösta föräldraledighet, med målsättningen att kunna styra min egen tid och själv bestämma hur mycket jag vill jobba. Ekonomiska mål är såklart också viktiga, inte minst för att jag ju måste tjäna tillräckligt på de timmar jag jobbar för att kunna ge mig själv friheten att jobba flexibelt och mindre än en normal heltid.

  Ibland måste jag dock påminna mig själv om mina mål, att inte blir ”blind” och bara jaga nya affärer. Så lätt hänt! Men jag vet att jag mår bäst när det är balans, och när jag (precis som du skrev om) har utrymme att ta uppdrag jag brinner för men där jag kanske inte tjänar så mycket. Ska tex hålla en kurs på högskolan i höst, och har fått erbjudande att skriva ett kapitel i en bok inom mitt område. Har fått en riktig nytändning i mitt företagande av detta, trots att det är mina minst lönsamma uppdrag!

 6. De målen tänker jag ta med till mitt jobb. Även som anställd har man friheter, inte minst mentala, och det går att syna rutiner i sömmarna för att möjliggöra förverkligande av annat än direkta ”order”. Tack!

 7. Kanske hjälpa andra som vill starta företag eller samarbete med ex bondinbella el Whalgren el någon annan stor bloggare.

 8. Tack för inspirerande tankar! Jag behöver höra ord som dessa för att fortsätta våga spreta som ny egenföretagare! Min verksamhet är utifrån sett uppdelad i två olika världar. Min brödföda är medicinsk fotvårdsterapeut och sedan har jag min konstärliga verksamhet som jag nu som icke kommunalanställd vill bredda. Och detta genom att spreta mer! Föreställningarna om mig får INTE begränsa! För att våga göra det en brinner för krävs mod. Men det är inte alltid jag känner mig modig. Snarare en hänsynslöshet i alla mina olika intressen. Jag kan inte tänka mig att lägga band på mig. För då brinner lågan ut. Att ha många bollar i luften kan vara sunt! Även om många runtom mig blir rädd att jag ska in i väggen. Men nej, friheten ger mig energi. Självklart kan jag inte gör ALLT jag vill men mycket mer, nu när jag är min egen chef. Jag har länge känt mig splittrad i allt jag vill göra, nu har jag bestämt mig för att se det splittrade som en bredd istället. Det känns mycket roligare så! Mvh Julia

 9. Underbara mål! Jag snor dem 🙂
  Jag såg dig på frukosten idag, och ville så gärna gå fram och säga hej – men ville inte störa. Det jag ville få fram är att jag läst dig i 10 år, alltid gillat det du skriver om olika saker i ditt liv och alltid fullkomligt ÄLSKAT dina “ryt”-inlägg. Du är så modig och står upp för det du tror på!
  (Och så var du jättefin i din vackra klänning!)
  Hälsningarna kommer nu virtuellt istället för på riktigt! 🙂

 10. Så väldigt bra att reflektera över det här som egen. Pengar är ju bäst när de är ett verktyg för att åstadkomma det en vill, om det så är frihet, investeringar eller välgörenhet tex.
  Jag har en summa som jag vill fakturera varje månad för att kunna ta ut en lön men det är liksom mer än så.
  För mig är det egna företagandet en del av min livsdesign och därför vävs mina mål och planer för livet i stort ihop med mitt företagande väldigt mycket. Jag tycker det har funkat riktigt bra och kan verkligen skriva under på det du skriver här i inlägget.

  Jag vill jobba ungefär halvtid sett över året, för att ha just tid att utvecklas bara för att det är kul, för att kunna vara ute i naturen och för att kunna lära mig saker bara för att jag vill.

  Jag har som tre grundpelare jag kollar av mina val mot, tre saker som är väldigt viktiga för att jag ska må bra och det är frihet, natur och utveckling. Jag tror verkligen det ger en kompassriktning och meningsfullhet när man har reflekterat och gör val utifrån det, det har funkat bra för mig!

 11. Tack för att du säger det. Och att du sätter en annan standard, visar en annan väg. Så fint att du har kommit så långt med det du gör. Verkligen starkt jobbat. Gott att du tänker på din hälsa i första hand.