Fredagsbestyr

Här kommer min fredag i bilder. Jag vaknade klockan 06.00 av solen i ögonen och ljudet av Jakob som var uppe och kapade ved med motorsågen. Det var det sista ljud jag hörde vid 23.00 kvällen innan och det första ljudet jag hörde på morgonen. Det är bråda dagar för att kapa veden så att den hinner torka innan midsommar.

Efter att jag legat och dragit mig en stund somnade jag om igen och vaknade 07.40 och insåg att det bara var tjugo minuter tills barnen skulle vara i skolan. Så det var bara att väcka småttingarna och trycka i dem lite snabb frukost innan vi åkte. Istället för att ta vår lådcykel som vi brukar fick vi hoppa in i bilen.

När jag kom tillbaka från förskolelämningen gick jag med hunden och ringde min syster för att stämma av om lite jobb. Sedan surrade jag med Jakob och Albin som var ute och arbetade med traktorn och ställde iordning växthuset för odlingssäsongen!

Längtar tills det är grön djungel här inne igen.

Jag beundrade också all ved som Jakob kapat. Det här ska väl ta oss genom nästa vinter kan jag tro.

Jag förberedde för en blomsterfotografering och sedan passade jag på att plantera om alla mina blommor.

Både övervintrade växter och ett gäng nya fina från Blomsterlandet.

Tillfredsställelsen i att få pyssla om alla stackars växter som klarat sig på sunkig jord och torftig vattning hela vintern.

Istället för lecakulor i botten på krukan brukar jag klippa sönder plastkrukorna som blommorna kommer i.

Bottendelen med dräneringshål lägger jag upp och ner längst ner i krukan. Det skyddar rötterna från att bli stående i vatten. Observera min proffsiga sax med namninskription – bästa pressutskicket från Fiskars.

Det blev grisigt värre när jag planterade om. Men vågade inte riktigt ta ut mina växter och plantera utomhus i kallblåsten.

Mitt i planteringen tog jag kaffepaus, åt chokladkex och lyssnade på min nya favoritpodd Mark & Jonas som jag kissar på mig av skratt när jag hör på. Därefter hoppade jag på lådcykeln och åkte och hämtade barnen. Fint för dem att få vara lediga fyra långa dagar.

Till middag blev det något så ovanligt som kyckling. Vill inte köpa vanlig kyckling på grund av djurhållningen så det blir bara några gånger per år när jag får tag i ekologisk kravmärkt kyckling. Kostar mååånga kronor men då blir också kycklingen den där festmaten man äter sällan och som jag tycker att det är rimligt att den är – istället för vardagsmat.

Vi åt på verandan

Italiensk kycklinggryta med svart ris från Saltå Kvarn som är en favorit. Nötigt och gott!

Barnen hade kramkalas

Och jag och Bertil med. Måste få sitta och snusa på dem någon timme om dagen i alla fall.

Nu ska det blir så skönt med en ledig långhelg. Dock känns det lite sorgligt för Jakob åker till Spanien imorgon på tre veckors jobb. Så då är vi ifrån varandra igen. Får passa på att träffa mycket vänner, bjuda hem kompisar på övernattning och hitta på mysiga egna grejer nu när jag är solokvist. Imorgon kommer i alla fall svärmor ut och hälsar på över dagen så det blir roligt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 kommentarer på “Fredagsbestyr”

 1. Vilka härliga bilder! Ska plantera om mina pelargoner imorgon så jag tackar för tips att använda botten på plastkrukan😊 Hoppas du får en skön helg!

 2. vi slaktar runt 10 tuppar mer eller mindre varje höst som vi har i frysen. blir myxlet kyckling i lergryta! men detta har du kanske lagt ut recept på? annars tages det tacksamt emot! sen undrar jag, manglar du dina gamla trasmattor? eller är dom nya? eller varför ser dom så rena och prydliga ut även om det ligger krukor och jord på?;) tacksam för tips! mvh ebba

 3. Tycker inte ekokyckling är dyrt med ett kilopris på 109 kr kg för hel kyckling (på ca 2 kg) Mycket mat på en hel kyckling ☺ Jämfört med annat kött oc bättre korv med hög kötthalt är det verkligen prisvärt ekokött! Fick häromdagen tag på eko lårfile som också var prisvärd men inte lika billig som hel ekokyckling

  1. Den här kostade 269kr för ett kilo. Men så var det ju file också. Tycker också att det är skillnad på att något kostar mycket pengar respektive att något är dyrt. Det senare antyder att man betalar för mer än man får. Ekokyckling kostar mycket pengar men det inte dyrt när man betänker var man får

 4. Varför måste veden vara torr innan midsommar? Känner mig okunnig hör – har jag missat någon viktig regel?

  1. Läs boken “Ved” av Lars Mytting. Brukar finnas på bibliotek. Mycket trevlig läsning!
   Finns risk för att man blir en vednörd docl 😉

 5. Tittar in här ibland, och blir glad över all värme som finns.
  Tack för tips vid omplantering av växter. Trevlig helg!

 6. Snälla berätta var kan man få tag på kravmärkt kycklingfile??? Bor i Skellefteå och det finns inte att få tag på här.
  Bodde i Linköping förr och där fanns det ett ställe som sålde det, men här uppe hittar jag inget. Vill inte heller köpa vanlig kyckling eftersom hönorna har det som Auschwitch och de små tupparna mals ner bara. Vart är världen på väg undrar jag…..

 7. Du tar så vanvettigt fina bilder! Känns som de…förändrats lite, kan inte sätta fingret på hur. Hursom, ögongodis!

 8. Dina inlägg ger ofta reflektioner, nu bl a dessa: åh vad mina växter behöver planteras om, några av dem skulle gråta om de kunde, och: jag äter nog kyckling flera gånger i veckan. Ganska ofta ute, i en lunchsallad eller så, och då har jag ingen aning om var köttet kommer ifrån. Och så: sovrummet, sovrummet, sovrummet. Drömmigt brukar man säga va?

  1. Åh, just kyckling var nog det första jag skar bort till “äta-ute-vegetarianismen”. Just för att man inte har en aning! Och för att även svensk kyckling har det ganska jävligt.

 9. Vilken härlig fredag! Måste också plantera om alla mina blommor, stackarna de står fortfarande i fjolårets gamla jord!
  Åh vad jag tycker det är bra att du tar upp om djurhållningen för våra kycklingar. Själv äter jag aldrig kyckling (eller min familj) på grund av den helt genomvidriga djurhållningen. Bara av att tänka på det får det och vändas i magen på mig.
  Hoppas ni får en härlig långledighet!
  Kramar Lina

 10. Håller helt med om kycklingen! Det kan alla avvara och det bör man verkligen göra också anser jag, med tanke på den fruktansvärda djurhållningen. Ekologiska alternativ är en annan sak såklart om man har koll på var den kommer ifrån. Tror det är klokt att kött och kyckling får bli den festmat det var förr och att mer grönsaker får komma in i vardagen. Vore bra på många sätt.