Ett bokpaket kommer lastat

Potatisfestivalen. Många barn är grönsaksvägrare. Kanske är det bara potatis eller på sin höjd en morot – som kan slinka ner.  Men min erfarenhet är att om de själva fått vara med och odla grönsakerna eller laga maten – då blir aptiten desto större!

Nu kan ni tävla om ett fint bokpaket innehållande tre av mina böcker och en pysselboken Gör Det Själv Ja, det är så här det ska kännas! ( totalt värde ca  500 kronor)

 • Odla steg för steg med massor av odlingsprojekt för barn – perfekta för sommarlovet. Som att odla potatis i hink, plantera tomater eller driva upp sin egen vitlök.
 • Barnens Stora Kokbok innehållande goda recept, pedagogiska illustrationer, lättläst text och billiga ingredienser.
 • Gör Det Själv – pyssel tips och tillbehör. Den här boken innehåller listor, mallar, kalendersidor, mönsterpapper och klistermärken. Här får du inspiration till att fortsätta skapa.
 • Glad Sommar som är en bakbok för hela familjen. Enkla, smarriga recept omöjliga att misslyckas med!

För att tävla vill jag ha ditt bästa tips på hur du får barnen att äta mer grönt!

Lämna en kort motivation. Tävlingen pågår till och med den 21a juni. Ev vinstskatt betalas av vinnaren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

142 kommentarer på “Ett bokpaket kommer lastat”

 1. Mitt bästa tips för att få i barnen grönsaker är att riva ner ex. morot i såser, soppor och lasagner så att de inte syns. Ett annat bra tips är att ställa fram skurna grönsaker åå bordet medan jag själv lagar maten, ofta har hela grönsaksfatet blivit tomt innan maten är klar och då har de fått i sig grönsaker redan.

 2. Så bra att få läsa andras råd om detta!

  Förutom det vanliga tipset att alltid ha färdigs grönsaksstavar som kan smaskas på under matlagning/inför maten (då har grönsakerna ju redan ätits upp och måltiden blir utan tjat och kanske slinker någon mer grönskan mer bara av det) och att barnen ska vara med och odla och laga maten är mitt bästa tips bönpasta! Och nu menar jag inte sån där som består av 100% bönor/ärtor utan den sort som kanske består av en tredjedel bönor eller dylikt. Smakar inte så annorlunda men alla gånger ens barn bara vill äta pasta kan en själv pusta ut med tanken att en tredjedel av tallriken var något så proteinrikt som ex bönor från Öland. Mitt bästa lifehack!

  Ser fram emot att läsa andras tips!

 3. Precis som du skrev så tycker jag det funkar bäst om barnen får vara med och känna sig delaktiga. Vi låter vår två och ett halvt åring vara med på en pall i köket och ”sortera” grönsakerna i olika skålar som hon sedan får ställa fram på bordet och plocka själv ifrån.

  Och aldrig tvinga- all mat ska vara positiv, kanske naivt men vår tjej äter massa ”underliga” saker och vi har aldrig tvingat henne. Hon vet att prövar hon att äta får hon säga nejtack sen.

 4. Att vara noga med att alltid servera olika sorter av både frukt och grönt till varje måltid och, så ofta som det bara är möjligt, låta barnen vara med och skära och lägga upp i skålar eller på fat. Det slinker alltid ner något i barnens magar!

 5. Hej! Jag skulle bli jätteglad om jag vann detta då jag äntligen väntar mitt första barn och inreder barnkammaren med fina böcker och annat som passar en liten småtting. Jag måste vara ganska ekonomisk just nu så därför skulle det så klart kännas extra fint att vinna detta kitt!

 6. Åh, jag har många tips, men mitt allra enklaste är också utan tvekan det mest effektiva – ät grönsaker själv! Det finns inget som får min unge så sugen på grönt som när jag glatt hugger in. Oavsett om det är rårivet i fina skålar på bordet, eller uppblandat i grytorna. Jag ser till att det alltid finns med, och när vi äter tillsammas blir det självklar mat för de små också.

 7. Jag brukar skära upp en massa olika grönsaker och lägga på ett stort fat i olika högar (inte blanda dem). Detta ser trevligt ut och barnen brukar plocka åt sig av de flesta grönsakerna då.

  Sedan är ju ett tips att ge dem grönsaker innan middagen då de är som mest hungriga. Mina barn brukar få ärtor i en skål som de tycker är toppen!

 8. Bästa tipset hemma heter “Soppa på en spik”. Allehanda grönsaker kokas i vatten så det knappt täcker tillsammans med lagom mycket ekogrönsaksbuljong och lagom lite sambal œlek. (Oftast brukar “allehanda” innebära en påse jordärtskockor och potatis som ger god smak och gör soppan fyllig, plus vad huset förmår i övrigt: broccoli/basilika/morot/palsternacka/lök av olika slag…) Bästa köksvännen mixerstaven kör sedan soppan till en slät “nästan-puré” som kan rundas av med en skvätt grädde om det råkar finnas hemma. Hinner vi bakar vi scones till. Både barn och vuxna brukar vilja få en extra portion och håller sig mätta länge och väl.

 9. Ställ fram grönsaker på bordet medan maten lagas.

  Mixa stora vita bönor och byt ut 1/3 av mjölet i pannkakssmeten. Lite svårare att steka, men smakar nästan likadant.

 10. Mitt bästa tips är att ha med det från början, som något självklart. Har alla alltid grönsaker på tallriken är det inte konstigare än att äta något annat, och precis som med övrig mat kommer det innebära att alla inte gillar allt, men det blir ändå ingen “grej” av det! Mvh Trebarnsmamma

 11. Att barnen (om man inte odlat själv) får följa med till affären och välja några grönsaker. Sen också att dem får vara med och skölja, skala och skära.
  Rivna morötter i köttfärssås märks ju inte så mycket, så där kan man ju få i dem lite extra:)
  Skulle vara så kul att vinna böckerna.

 12. För att få mina småsyskon att äta grönsaker brukar jag “göra en plan” i sann inbrottstjuvanda och sen smyger vi och gömmer oss och sen smyger lite till, sen pallar vi morötter i mammas land och springer därifrån och gömmer oss och äter upp vårt byte😁

 13. Mitt bästa tips är att inte göra skillnad på grönt och ”mat”. Kanske enkelt för oss som inte äter kött, men allt för ofta upplever jag att grönsaker ses som ett tillbehör snarare än en del av maten. Och ”tillbehör” är liksom enklare att välja bort.

 14. När jag var liten brukade mamma och pappa skära grönsaker och frukter i roliga former, för att sedan lägga upp fint på en tallrik. De olika färgerna och formerna gjorde att det liknande godis, vilket jag tyckte vad kul och åt med glatt med god aptit. Brukade be dem om ”Godistallrik” som jag och min bror kallade dessa grönsaks-/fruktblandningar.

 15. Hej, mitt bästa tips är att göra stavar och bitar av grönsaker som barnen får plocka med. Vi brukar börja med att känna på grönsakerna, prata om dem, färg och form. Plocka upp och kanske slicka på en, tugga och lyssna om dom är krispiga. Det finns alltid ett fat med grönsaker framme.

  Jag har köpt dina böcker i present till syskonbarn, makens syskonbarn och vänners barn, men inga till mina egna barn. Så nu hoppas jag vinna detta paket så dom också får odla, baka och pyssla.
  Vänliga hälsningar
  Sanna

 16. Mina barn älskar min havregrynsgröt gjord på sportgryn, kokad med lite extra salt och krossade linfrön i. Nör den är klar rör jag ner en matsked kokosolja. Sen toppar jag gröten med färska eller frysta bär och banan. Över hela härligheten ringlar jag honung och gröten serveras sen med mjölk.

 17. Jag river ner grönsaker i sånt de redan gillar. Morötter i köttfärssåsen, zucchini i pannkakorna, blomkål i riset, rödbetsblast i , ja allt kan fyllas på med extra grönsaker utan att de petiga barnen märker. Dessutom tar man tillvara på slattar och rester av allt grönt.

 18. När mina syskonbarn är på besök frågar jag inte OM de vill ha grönsaker utan vilken/vilka grönsaker de vill ha till maten! När de får frågan om de vill ha tex spenat, paprika eller tomat brukar de bli så nöjda över att få välja att de glömmer bort alternativet “vill inte ha grönsaker”. Sedan får de hjälpa till att skära upp eller duka fram sin/sina grönsak!

 19. Att servera grönsakerna upplagda som en gubbe på tallriken eller trä dem på ett grillspett. Då blir det skojigt att smaska på!

 20. Hej!
  Efter skola och fritids går jag ofta med mina tre barn till en grönsaksaffär på vägen hemåt där de får shoppa loss!
  Då brukar vi inte hinna till busshållsplatsen innan det mumsas : )
  Så delaktighet och eftermiddagshunger är mitt bästa tips.
  Bea

 21. Om man har möjlighet att skaffa en råsaft-centrifug kan man göra jättegod juice där det är lätt att ha i en massa grönsaker. Barn tycker det är jättespännande att göra juice själva och vill gärna hjälpa till. Det blir dessutom ett koncentrat av nyttigheter, så länge man hittar en bra balans mellan frukt (socker) och grönsaker. Har man inte en råsaft-centrifug kan man kanske göra smoothies där man kan smyga ner tex avokado eller blomkål eller annat grönt som inte märks. Det är också spännande att hjälpa till och gott att dricka!
  Det går också att göra pizzabotten av blomkål. Kan kanske också funka att göra puréead soppa och dekorera den vackert med ätliga blommor eller annat som gör den lite knasig och spännande? Kanske “rita” mönster med creme fraishe av något häftigt, sätta “ögon” och vara lekfull i hur maten presenteras.

 22. Jag har ett extremt kräset barn, men denna smoothie funkar alltid! Stavmixa tills det ser smarrigt ut:
  •Ett stort lass babyspenat
  •Några jordgubbar
  •Någon deciliter naturell youghurt
  •1/2 banan
  •Frysta ”riktiga” blåbär (obs! Viktigaste ingrediensen då de döljer spenatfärgen).
  Klart!

 23. Att alltid smaka även om det är nytt. Inget tvång att fortsätta äta men som sagt, alltid smaka 😀

 24. vi har nog själva ganska mycket grönt på tallriken och jag har gett mina barn alla sorters grönsaker redan från start. odlar även eget som du säger! och ja själv fick alltid vara med som barn, från sådd till skörd. så bästa tipset är väl låt dom va med ( men tvinga ingen förstås) och låt dom gärna härma pappa som jämt går med en morot i mun!;)

 25. Jag är inte bara mamma utan äve specialpedagog… har egn abarn med funktionsvariant, men jobbar även i det dagliga med världens bästa ungar med dyslexi, dyskalkyli, ATS, N
  PF och dine/era böcker vore en sån inspiration!

 26. Hej, alla är nog annorlunda. Men min dotter är fyra och äter det mesta, tippsen är att inte tjata men ha allt på små tallrikar på bordet, det går åt. Dessutom gäller det att hitta dem grönsaker just dit barn gillar. Inte vill alla vuxna ha broccoli heller. Jag retas enormt av vuxna som berättar för min dotter: äsch, nog vill du inte äta äckliga grönsaker? Och tycker att det är satans roligt. Då uppfostrar man barnen till attityden att grönsaker är skit.

 27. Av erfarenhet blir man vis. Mina 5 barn har alla fått grönsaker från 6 månaders ålder. Ingen har protesterat när de blev äldre och kom in i trotsålder. Grönsaker har varit lika naturligt som pannkakan eller spagettin. Jag tror att små barn har en naturlig nyfikenhet för allt som går att äta, kanske ännu mera färgglad mat.

 28. Mina barn är extrema grönsaksvägrare! Har försökt med alla medel och det som funkar bäst är när de inte ser grönsakerna. Typ riven i maten, mixad i smoothie eller det bästa, bakad i en kaka. Det senaste de älskade var en nyttig brownie gjord på svarta bönor. Kakao lurar alla barn!😄

 29. Hej!
  Vi är faktiskt inte så noga med grönsaker här hemma.
  Vissa dagar blir det pasta med skinksås och inga grönsaker.
  Men nästa dag blir det kikärtsgryta med morötter och spenat och massa gott.
  Vissa dagar blir det en sallad med, ja bara grönsaker.
  Sen gör jag ju det vanliga att riva ner grönsaker i “vanlig” mat. Men det gjorde jag redan innan jag fick barn.
  Sen äter vi frukt mellan målen och gör goda smoothie.

 30. Kul tävling! Mina barn som är mycket dinosaurieintresserade har vi fått att äta broccoli och bladspenat genom att kalla dem för dinosaurieträd och dinosaurielöv. Simpelt men kidsen har anammat det helt och äter till varje måltid för att ”bli lika starka som dinosaurier” 🙂

 31. Min motivering för att ge barnen mer motivation till frukt och grönt:

  Smoothie! Alla dar i veckan. Och ALLT slinker ned. 😊

 32. Efter att ha jobbat i köket på en förskola och delat ut mat till ca 50 barn dag ut och dag in så är mitt bästa tips att inte anta något. Om jag antar att barnen inte vill ha ex broccoli så vill de antagligen inte ha det. Men om jag lika självklart lägger en hög på tallriken tillsammans med spagettin så slinker det oftast ner. Många kommer ofta och vill ha mer, det var ju gott! En gång hade jag en tjej som tog om mat fyra gånger och de sista två tog hon bara grönsaker. Avdramatisera och anta att alla vill ha så vill oftast de flesta ha.

 33. Jag blandar ner fint mixad surkål i alla grönsakspuréer som jag ger till min fem månader gamla son i hopp om att det ska göra hans tarmbakterier peppade på grönsaker för resten av livet. Säkert naivt (och kanske inte så mycket till tips..) men det gör mig iaf väldigt glad att se honom äta – och älska – alla grönsker som kommer hans väg i dagsläget.

 34. Hej!
  Mitt tips är att inte tjata. Servera olika grönsaker/fruktbitar och servera till varje måltid. Gärna i väntan på maten och i mindre skålar med en grönsakssort i varje.
  Men bråka eller tjata inte om mat.

 35. Mitt bästa grönsakstips till den som har en liten bebis är att börja tidigt med massa olika grönsaker, och att inte ge upp. Det kan ta upp till 20 försök innan bebisen tycker om maten.
  För den med större barn är mitt bästa tips att låta barnen hjälpa till med matlagningen och provsmaka direkt från skärbrädan.
  Och glöm inte att äta mycket grönsaker själv!

 36. Bygga figurer på tallriken att knapra på innan maten.

  Till exempel en tomatskiva till huvud, gurkstavar till ben och armar och majskorn till ögon och fingrar/tår. Eller en tusenfoting gjord av gurkskivor och små morotsbitar.

 37. Serverar grönsaker i plockskålar en stund innan övriga maten serveras. På så vis äter mina barn mer grönsaker eftersom de är hungriga och mättas först med olika goda grönsaker!

 38. Jag fyller äggkopp efter äggkopp med frysta ärter eller majs innan maten. Det har blivit en grej för barnen att de alltid äter det sittandes på vår ganska höga kökströskel. På den där tröskeln går det att få i dom lite vad som helst. Som att vara på picknick i deras lilla (stora?) värld!

 39. Vi smyger in fler och fler rent vegetariska rätter av olika slag under veckorna. Faller det inte i smaken så har vi flera skålar med olika grönsaker och bönor eller kikärtor som komplement till både när vi äter vegetariskt som vid animaliska rätter. Vårt fredagsmys består ofta av grönsaker och dip samt olika frukter. Försvinnande gott i soffan.

 40. Helt enkelt att servera dem som de är. Råa. Knapriga. Svalkande. Fulla av smak. Kan inte bli bättre! Jo, om man har odlat dem själv förstås.

 41. Mina barn gillar att få vara med och laga mat. Om de får vara med och skära grönsakerna och göra sallad är de aldrig svårövertalade när det gäller att äta grönsaker. Vi brukar också låta barnen vara med och välja vilka grönsaker de vill ha när vi handlar. Ju mer delaktiga de är desto bättre äter de!

 42. Mitt bästa tips på att få i min trotsiga snart fyraåring grönsaker som hon inte redan gillar är att säga tex “jag kommer att vända mig om nu och du får INTE” äta upp det lilla trädet när jag inte ser”, om broccolin 🙂 Brukar se till att ha smör på för att få till lite salt och god smak och kryddar de flesta av mina övertalningsobjekt med redigt med fantasi. Har funkat hittills och huvudpoängen är alltså fantasi och nyfikenhet.

 43. Hemma hos oss har det aldrig gjorts någon grej av att äta grönsaker, mat som mat liksom och det har gjort att jag alltid har ätit alla möjliga sorters konstigheter som inga av mina kompisar åt frivilligt. Vuxnas attityder bär långt. Sen har vi alltid odlat t.ex. morot, sallat och ärtskidor i trädgården, vilket gör att man kunde gå och nappa åt sig grönsaker när vi var ute och lekte. Små odlingar kan vem som helst ha, under studierna odlade vi potatis i en hink.
  Nu har jag egen familj och jag är mån om att min son ska få vara delaktig i matlagningen och alla möjliga andra projekt vi tar oss an, för så väcks entusiasmen och lärglädjen. Grönsaksskeptiska barn kan man alltid försöka förvilla att äta mer grönsaker genom att blanda ner pureade grönsaker i t.ex. köttfärssmeten.

 44. Lägg upp grönsakerna var för sig utan att blanda – barn brukar föredra om det inte är några tveksamheter kring vad de faktiskt får i munnen och smakar hellre en grönsak i taget än flera tillsammans.

  Ha också gärna grönsaker med olika konsistens, t.ex. en krispig rå och en mjuk stekt, för att öka chansen att alla barn hittar någon de gillar.

  Ät själv glatt av alla grönsakerna utan att göra någon större affär av det!

 45. Vi brukar försöka variera och fortsätta servera grönsaker. Om barnen aldrig blir serverade tex broccoli, är sannolikheten låg att de kommer äta just broccoli. Så fortsätta servera allt! Sen när familjen sitter samlad brukar vi samtidigt ta åt oss, tex broccolin, och lukta, känna, sätta den i munnen, den som vill får spotta ut igen, sen diskuterar vi konsistens och smak. Detta har lockat våra barn, 2, 4 och 6 år gamla, att våga prova nya saker och hittat nya favoriter(nu älskar dom tex råriven vitkål/morotssallad).

 46. En skål med frusna ärtor medan maten lagas, lanseras som grön kulglass!

  Roliga namn på grönsakerna går hem hos oss: Sparvis istället för sparris. Farrötter som morrötter, kronärtsskocka går som blommat, broccoli som gröna träd.

  Bjud de allra finaste bitarna till barnen som sparrisknoppar, de sötaste små potatisarna, yttersta spetsen på moroten, första biten på gurkan.

 47. Skulle ge bort dina fina böcker till mina två syskonbarn om jag vann. Mitt tips är att göra det lite roligt – en glad gubbe av paprikan på mackan eller skära fina former av en melon och lägga upp på fat (lär barnen hur man gör detta också så de kan skapa själva). Ser det kul ut så äter barnen lättare.

 48. Ett tips som jag har är att till mellis göra så att några av grönsakerna och frukterna (till exempel morötter och/eller bananer) blir låtsas-pengar när du skär dem som slantar. Sedan får barnen “köpa” de andra grönsakerna/frukterna genom att betala in “kronorna” i sin munnar som blir kassa-apparater.
  “En gurka och två tomater, tack”
  “Det blir 3 kronor”
  *matar in 3 kronor i form av morots/banan-slantar*
  “Varsågod!”
  *lämnar över de köpta grönsakerna som även dem äts upp*

  Min sexåring och hennes kompisar brukar be om att få leka denna mellanmåls-lek!

 49. Är ju många fina tips som rullar in.
  Hemma hos oss försöker vi också få fram grönsakerna på bordet innan själva middagen är klar. Då hinner en hel del grönsaker slinka ner i magen. Självklart äts det en hel del också om barnen är med och delar och förbereder grönsakerna själv men det är inte alla dagar det passar. Grönsaker fungerar mycket som utfyllnad i vår mat också. Sopporna mixas ofta och vissa rätter får roliga namn bland annat Dinosauriesoppa, Lavasoppa!

 50. Flera grönsaksvägrare har följt med våra barn in i vårt växthus och kommit ut med munnarna fulla med dill och tomat till föräldrarnas stora förvåning. Jag tror att när de själva får välja och inga krav finns blir det plötsligt spännande istället för skrämmande.
  Mitt tips är med andra ord att låta barnen sköta sig själva och varandra ibland. Att låta dem upptäcka på egen hand utan att vi vuxna iaktar och lägger oss i.

 51. Mina barn petar i sig det mesta i grönsaksväg men att ställa fram grönsakerna innan maten, låta barnen vara med och skära upp och hjälpa till, servera grönsakerna tillsammans med dipp, låta barnen vara med resan i affären och välja vad de vill smaka, det är extra bra tips som jag tycker är mer än användbara.

 52. Bästa tipset: Mixad spenat i potatismoset. Sedan kallar vi det för Dadas (den gröna figuren i babblarna) mos! Väldigt populärt!

  Näst bästa tipset: låta barnen doppa salladsblad och andra grönsaker i någon olja eller vinäger som de gillar!

 53. Ett så enkelt tips (vill egentligen inte ens säga ”tips”) är att äta grönsaker själv, barnen gör (till slut) som vi gör. Jag brukar även ställa fram de grönsaker jag vet att de gillar och ett fat med en mindre poppis grönsak och så pratar vi om att de måste smaka av alla skålar. Ofta slinker det ner en bit av alla skålar 🙂

 54. Mitt bästa tips är att låta barnen traska runt o titta o smaka på det som växer i landen. Våra barn äter bäst där o då när andan faller på och ingen trugar helt enkelt!

 55. Det bästa knepet är att vi själva äter, men extra intressant blir vad som helst om vi stoppar ner det i en glasburk så det får plockas själv eller serverar med underliga bestick som på en smörkniv eller slickepott. Festligt värre!

 56. Äntligen har vi en liten kille här hemma och äntligen har vi ett hus! Vill lära honom allt jag kan om glädjen i att få saker att växa, att laga mat och utmana smaklökarna och drömmer om att få bli den där bulllmamman som gör att han kommer sky hembakt och se köpe som lyx. Precis som jag under min egen uppväxt. Tror vi båda kommer finna inspiration till det i dina böcker

 57. Jag tror att det allra bästa är att börja introducera det gröna så tidigt som möjligt. På så sätt blir det (förhoppningsvis) en naturlig och självklar del av en måltid!

 58. Jag ljuger!!! Helt besinningslöst o utan dåligt samvete 😂 De får morotsbollar/kikärtsbullar i stället för köttbullar. Grönkålsbiffar med röktpaprika det är mammas biffar. Det går så länge det går 😉 MC

 59. De färgglada grönsakerna är där. Eller åtminstone några gurkbitar. Precis bredvid ketchupklicken eller potatismoset. Det är som vanligt bara.

 60. Vi brukar göra goda fruktsmoothies med blåbär, jordgubbar och apelsin mm. Vi lägger även i grönsaker efter säsong: spenat, gröna ärtor eller rödbeta. Blasten av ekomorötter är också fint! Barnen märket inget och det smakar toppen😊

 61. Mina bästa knep är att servera sånt som gillas bäst (tex oliver, gurka, majs). Inte fråga om han vill ha utan att han själv frågar, samt att det står så långt bort så han inte når ”varför får inte jag tomat?” – ”åh jag trodde inte du ville ha” (funkar ibland i alla fall).. Eller att hans pappa äter tex en morot till mellis ”jag vill också ha!”. Lillasyster vill än så länge äta allt vi äter.

 62. PANNKAKOR!! Potatis, kikärtor, morötter, linser, rödbetor, majs är vad vi brukar variera mellan, funkar garanterat med fler saker. Hos oss är det 100% succe varje gång det blir pannkakor, så det kör vi med gott samvete minst en gång i veckan:)

 63. Mitt tips är smoothies! Och att döpa dem till nått spännande. Dinosauriesmoothien är grön & proppad med spenat, grönkål & ärtor, den älskar min annars grönsaksvägrande unge 😉

 64. Mina bästa tips:

  1. Hemma hos oss heter frysta ärtor ”boll-glass” och jag brukar fylla en äggkopp med dessa nyttiga miniglassar som barnen äter innan maten!

  2. Gröna ärtor är också gott till smoothie! Monstersmoothie!

  3. Ha massa gott grönt men blanda inte! Tar man 7 små skålar istället för 1 salladsskål äter barnen mkt mer.

  4. Servera ”busigt” – ger man en HEL gurka eller paprika till en 3-åring tycker de att man är gaaaaaalen och äter som ett ”bus”

  5. Dipp dipp dipp! Man måste ha dipp!

  6. Spätt! Allt på spätt känns roligare

  De fina böckerna skulle andvändas flitigt av mig och mina flickor 6mån, 3 år och 6 år 🙂

 65. Vi säger aldrig grönsaker, utan kallar det helt enkelt ”mat”. För det är ju vad det är!

  Och så är vi inte så pretentiösa med hur ”maten” (enligt vuxna) borde serveras. Kokta wokgrönsaker slinker ned bra mycket bättre än när de är halvhårda och wokade. Och vill 1,5 åringen gnaga på frysta broccolibuketter och storebror gnaga på en sur rabarberstjälk så får de det! Vem är jag att diktera villkoren för hur ”mat” smakar bäst?

 66. Hej! Jag erbjuder morötter, småtomater eller gurka som snacks innan maten. Speciellt krispiga söta morötter i stavar brukar gå hem. Barnen får gärna hjälpa till att skala o dela i bitar, win-win då de gillar att få ansvara för något i köket, är sysselsatta o samtidigt kan ”tjuvsmaka” 😀
  Sen tänker jag som så att det inte spelar så stor roll om de äter ett äpple eller en morot, de får ta frukt om de är mer sugna på det, bara de får i sig nåt grönt.
  Tack för en bra blogg!

 67. När vi nu sjunger potatisens lov – det är potatisen som får mina grönsaksvägrande barn att äta någolunda grönt. Jag gör t.ex broccolisoppa och stavmixar den tillsammans med potatis och grädde!

 68. Vi har tillsammans målat en kostcirkel som hängts upp på kylskåpet och pratat om att det är viktigt att äta av allt. Så fort en ny rätt eller grönsak prövas ritar vi dit den. Min dotter älskar det!

 69. Enklaste sättet att få barnen att äta grönt är att själv göra det! Gör ingen stor grej av det, bara ställ fram ett fat med gurk- och paprikaskivor på matbordet och koka någon grönsak till. Låt barnen prova vad de gillar bäst och låt det vara tillräckligt. Vid mellanmålet, fråga om barnen vill ha äpple eller päron till exempel, utan att tvinga eller villkora. Gör spenatsmoothie med banan och päron/vindruvor så den blir söt. Barnen älskar färgen och smaken. Viktigast är att äta grönsaker själv och att inte göra en stor grej av det!

 70. 1. Gör matstunder till en gemensam och trivsam grej och visa tacksamhet inför all mat.

  2. Prata om olika smakar istäĺlet för gott/äckligt.

  3. Ha bilder i köket på olika grönsaker/frukter (finns exempelvis trämagneter!) så att barnet kan titta på och prata om olika sorter.

  4. Servera bönor/ärtor/majs till mellis (som dom är eller i en god röra på macka)

 71. Hej!

  Måste man just alltid äta grönt? Varför inte dricka grönt? Mina barn får grönsaker på bordet som de under varmare perioder delvis odlat själva men de får även dricka grönt. Året runt står jag och mina tre små liv kring vår råsaftcentrifug och pressar olika goda juicer som vi testar och betygsätter. Ett smart sätt att få i barnen det gröna utan att för den delen kompromissa med vitaminerna i allt det nyttiga för de finns ju kvar även i drickat 😊

 72. Innan måltiden medan vi förbereder maten brukar vi ibland ställa en skål med uppskurna grönsaker på bänken. Barnen kommer ju gärna och påtalar att de är hungriga och när de passerar skålen är det lätt hänt att något slinker ner. Precis som om det inte var vår avsikt😉.

  Brukar även ställa fram små skålar med frukt & grönt till måltiderna. Exempelvis en skål med körsbärstomater eller ett fat med melonklyftor. I vår familj är det viktigt att varje grönsak har sin egen skål. Inget får blandas.

 73. ”Tacos”! Dvs. all mat i tacoskal, både mjuka och hårda. Mina barn älskar mjuka, vilket är perfekt. Antingen plockar de själva, och kan då välja vilka grönsaker som ser godast ut (det gäller då att ha flera alternativ) eller så wrappar jag ihop (till den mindre funkar det bäst) och kan då lägga i varsomhelst och han äter glatt bara för att han gillar ”tacos”.

 74. Jag tycker det är viktigt att vara en god förebild och själv äta grönsaker och visa att jag tycker det är gott! Att visa barnen att det finns ett stort utbud av olika grönsaker tror jag är viktigt. Det är trevligt att åka på grönsaksshopping i olika gordsbutiker eller att odla och skörda själva tillsammans – det ökar grönsaksaptiten!!!

 75. Att både riva ner olika grönsaker i maten samt erbjuda olika slags grönsaker till måltiderna tycker jag gör att min lille får i sig en del. Även om vi just nu är i stadiet då väääldigt mycket hamnar på golvet.

 76. Smyg ner rotsaker och grönsaker i maten, t.ex. Riven morot och riven zucchini i köttfärssåsen.

  Att göra grönsaksstavar och dippa är också ett hett tips.

 77. Servera mer grönt, och ät själv!

  Min erfarenhet är att barn äter det mesta om de bara ges möjlighet till det. Mitt främsta tips är alltså att servera grönsaker på middagsbordet. Sedan är det med barn som de flesta människor att alla inte är förtjusta i alla smaker och konsistenser. Mina barn vill inte alls äta råa morötter, varken rivna eller i bit. Kokta morötter, gärna med en klick smör är däremot en favorit. Ett kompletterande tips till att servera grönsaker är alltså att variera anrättningarna. Även om inte barnen vill äta råa morötter så ställer jag ändå ibland fram en skål med morotsstavar, bara för att jag själv gärna knaprar på en bit, eller för att jag inte hann koka dem. Grönsalladen får ibland lite tunna morotsslantar i sig, mest för att det blir lite färg i allt gröna. En dag kommer säkert barnen att äta råa morötter, tills dess går det bra att de inte gör det. De äter så mycket annat som räknas till grönsaker och får en varierad kost.

 78. Mitt bästa tips är att ha ”smaktävlingar” med barnen under middagen. Barnen får tävla i vem som bäst kan beskriva det dom äter – hur känns egentligen en morot i munnen? Vilken är sötast, majskornen eller ärtorna? Är körsbärstomater lena, kalla, hårda? Eftersom barnen både gillar att tävla plus att Rattatouille är favvo-filmen så går det enkelt att få i barnen grönsaker på det här sättet – broccolin och ruccola bara flyger iväg! Dessutom övar vi ordförråd, färger, former och sinnen under tiden!

 79. Oj, vad många bra tips! Mitt bästa sommar tips är att plantera smultron och jordgubbar på hemliga ställen i trädgården som barnen kan hitta och äta. Gärna remonterande sorter. Sedan är det fritt fram att skörda och leka med kryddor, rädisor och annat grönt i vår trädgård. Slinker ner mer än vid matbordet då. Sedan är ärtplättar, morötter i köttfärssås och grönt i bröd alltid smidigt.

 80. Hälsoshots! Ja eller det är ju inte mitt tips utan barnens pappa som i tid och otid försöker lura i hela familjen olika typer av mixade gröna nyttiga blad gömda under någon sötare fruktsmak. Det har resulterat i att två-åringen skriket ”hälsoshots” varje gång han ser ett glas med någon färgad dryck i och fyra-åringen nämner gurkmeja som sin favoritkrydda. Jag själv ber om ett halvt glas som jag pinar i mig och håller god min för barnens skull…det är också en insats!:)

 81. Hemma har vi grönsakskonst! Skivar upp stavar, ringar och kuber av grönsakerna och sen lägger vi ut dem på tallriken till fina motiv!
  Jätteroligt och naturligtvis får man knapra på under skapandet.

 82. Jag brukar se till att fixa iordning lite morots- och gurkstavar och nån mer grönsak och ge till barnen under tiden jag lagar mat. Då är de lite hungriga och äter oftast upp grönsakerna före maten vilket gör att man inte behöver tjata på dem vid själva middagen.

 83. Jag har tre matglada-budord hemma vid matbordet <3 Som funkar utmärkt på grönsaker. På både barn och vuxna 😉
  * Jag äter själv! Mumsar i och lovprisar grönsakerna och hur goda de är.
  * Tillsammans! Barnen får vara med och odla, skala, tvätta, handla, skära itu och plocka fram.
  * Inget tjat! Vill de äta alla morötter innan maten? Varsågod. Ska ärtorna bara ligga på kanten utan att röras? Okej då!
  Utöver det; vi pratar om maten. Diskuterar, skrattar, testar och vågar smaka i varje fall.

 84. Jag har jobbat som fritidspedagog. Ibland tog jag fram skålen med vitkål, ställde den bland barnen, började själv knapra på en bit och sa, ja jag vet inte hur det är med er? Men jag vet att man blir intelligent av av kål så jag tänker då äta! Tjoff sa det så hade jag intelligenta barn runt mig:) Lyssna på knapert intill nån annans öra som äter morot är oxå poppis, beskriva smaker och göra små utmaningar om att våga smaka nåt nytt, bygga bilder på tallriken ( ja man ska leka med mat, vad gör kockarna hela tiden?). Alltid hålla det lustfyllt, aldrig tvång.

 85. Mitt bästa tips för att få barnen att äta mer grönsaker är att ge dem lite grönt ”snacks” i väntan på middagen, till exempel morotsstavar. När de är hungriga slinker det ner vad som helst, men ändå mättar det inte så mycket att det förstör själva måltiden. Kanske sitter de och tittar på barnprogram, eller ännu bättre – hjälper till att laga maten efter egen förmåga. Att få stoppa något i munnen går alltid hem och det tar bort det värsta ”hungrigiväntanpåmaten”-gnället!

 86. Något som har funkat bra för få mina barn att äta grönt är att låta dem äta av grönsakerna under tiden maten lagas, det som är mest populärt är de frysta grönsakerna: gröna ärtor, spenat och broccoli.

 87. Tips: Precis som många sagt, grönsaker i plockformat lockar! Ett annat tips är att skära grönsakerna i roliga former, t ex hjärtan och stjärnor med stans. Men det bästa tipset är nog att inte ge upp! Fortsätt att erbjuda, lägg upp lite att smaka av på tallriken men tjata inte.

  Motivation: om jag vinner bokpaketet blir det en present till min blivande femåring som gärna är med och lagar mat, men har en mamma som saknar inspiration.. Hon har sedan innan er bakbok, populär här hemma ! 🙂

 88. Hej!
  Jag brukar göra på två sätt:
  – “gömma” grönsaker/frukt i typ pannkaka eller mosa ner palsernacka, morot m.m. i potatismoset
  Men jag vill egentligen inte gömma grönsaker utan jag vill att det ska vara en naturlig del på tallriken, och då har det funkat bäst att:
  – skära gurka, morot, paprika i stavar och servera var för sig. Även ärtor majs och rädisor m.m. i egna skålar (inget blandas) då brukar barnen plocka och smaka.

  Bästa sättet har varit att låta ett barn göra middag då äter det barnet med god aptit dock är det ingen garanti att de andra barnen äter. 😉

 89. Mina barnbarn äter då jag är på besök eller de besöker mig… Så mitt bästa tips, bjud hem Mormor 🙂

 90. Mitt bästa tips är enkelt: Ge grönsakerna först! Under den där fruktansvärda timmen när barnet är trött efter förskolan, bara skriker och gnäller och allt är en trasa, då är det dags. Parkera ungen vid en skärm och stick till det grönsaker på ett fat. Ofta vinner hungern!

 91. Mitt bästa tips som får barnen att äta mer grönt är att de själva får vara med och hacka grönsaker innan middagen och göra egna grönsaksspett eller stavar, då slinker det ned grönsaker utan att de knappt märket det.

  För någon dag sedan sa dottern nöjt “att det var den godaste glassen hon ätit” om ett spett med egenhackad gul paprika!

 92. Grönsaker går alltid ner här om vi skär till t.ex. gurka till bokstäverna i deras namn. Eller kanske stjärnor eller liknande av äpple 🙂 En vass kniv eller pepparkaksformar är ett bra tillbehör!

 93. Mitt bästa knep är att dressa salladen. Citron, rapsolja, salt, peppar är ofta helt tillräckligt för att lyfta en lite trist sallad. Min son älskar rivna morötter och tunt riven vitkål med den dressingen på. Sen finns det en helt galet god dressing som lyfter nästan all sallad, om en gillar vitlök. Citron, pressad vitlök, några rivna blad av färsk mynta, peppar och flingsalt som får stå och dra en stund. Den är helt magisk på både varma och kalla grönsaker!

 94. Mina barn äter allt grönt som serveras och jag tror att knepet är att:
  -introducera allt grönt direkt från början
  -ska gärna serveras okokta, hela eller i stora bitar och inte blandas ihop
  -inte trugas på eller kopplas ihop med en belöning ifall de äts
  -föräldrarna föregår med gott exempel och äter grönt
  -serveras fram medan maten tillreds så alla kan knapra på dem
  -odla själv och låta barnen vara delaktiga
  -med kinkiga barn så gömmer jag in grönt i maten

 95. 6 åringen äter inga grönsaker till middagen – då ska man ju äta mat liksom! Men hon är ofta väldigt hungrig när man ska till och laga maten, så att ge en skål med skurna grönsaker då är mitt bästa tips.

 96. Vi äter vegetariskt här hemma och det gick så himla bra i början, barnen åt massa grönsaker. Så blev dom 3 år och vägrade allt som inte var pasta!

  Men smoothie älskar dom, så vi brukar slänga i både avokado och spenat utöver jordgubbar och banan och då är det inga problem!

  Som många är inne på så är riva eller mixa ner grönsaker i pastasåsen en bra idé! Vi har också märkt att Falafell går hem och brukar mixa ner rödbeta eller paprika i smeten innan vi steker!

 97. Jag tycker att det bästa sättet att få i baren mer grönt är genom att laga mer “grön” mat. Inte se det gröna som ett tillbehör utan göra det till huvudmaten. Till exempel göra biffar på ärtor eller morötter. Fin färg blir det också 😊 och lite tokigt att äta illgröna eller orangea biffar 😉
  Sen tror jag också på att inte göra en för stor sak av att just äta grönsaker, utan att bara se det som en lika naturlig och självklar del av vad vi äter, som pasta, potatis eller kött.

 98. Mitt bästa tips är att göra något roligt av grönsakerna. Tex en gubbe med morotsnäsa, tomatögon & paprikamun. Eller ett tåg av utskurna paprikor fyllda med tex morotsstavar. Slinker ner faktiskt!

 99. Bästa tipset är att odla grönsakerna själva!! Inget avancerat för barnhänder och sånt som ger tydliga resultat snabbt. Helst färgglada också. Och sen självklart: att de vuxna äter och frossar i grönsaker! Mums!

 100. Mitt bästa tips är att ställa fram stavar på bordet innan maten / när man förbereder maten. Det är alltid någon mage som kurrar lite extra innan allt är klart och att då får plocka lite själv på bordet bland gurkstavar, morotstavar, parika etc, brukar vara uppskattat 🙂 Men också att låta barnen vara med själva i affären och välja. Vilken grönsak vill de ha? Vilken färg på paprikan vill de ha?

 101. Mitt bästa (lite elaka) tips är att när barnen är hungriga så ställer man fram en skål/ett fat med grönsaker som barnen kan peta i sig under tiden som man själv lagar middagen 🙂

 102. Morotsglass! Skär morötter i stavar precis som vanligt, och sedan kallar du det för morotsglassar. Ungarna älskar det 🙂 Serveras med fördel under tiden som middagen lagas.

  Ärtpicknick är också bra. Vanliga gröna ärtor som serveras ur en liten skål på en picknick-filt i köket.

 103. Jag lägger alltid upp snyggt och roligt på tallrikarna: i vår familj äter vi alla fyra “med ögonen” och grönsaker i alla färger har alltid lockat våra barn sen de var små. Det tar inte längre tid att lägga upp snyggt än att stå och steka något vid spisen. Och dessutom, barn gör inte som du säger, de gör som du gör: föregå med gott exempel utan att göra nån sak av det, så blir många barn nyfikna per automatik ☺️

 104. Trä upp grönsaksbitar på grillpinnar – mycket roligare att äta har min pojkar tyckt 😃

 105. Vi mixar ner avocado, morötter, spenat mm i fruktsmoothies. Barnen äter både frukt och grönsaker hur lätt som helst då och måltider blir mer frivilliga gällande grönsakerna.

 106. Massa smör och grädde i grönsaksmoset gör det riktigt gott. Och att få äta själv, så roligt att få sitta och pilla och plocka i sig maten alldeles själv (en middag blev det bara fina gröna ärtor som plockades ur moset). Det här funkar då alltså för vår 9 månaders bebe, hoppas grönsaksförtjusningen håller i sej när hon är 9 år också……

 107. Här har ju kommit hur många bra tips som helst, både nya och bekanta =) ett som jag inte hittat här ännu är:
  Öva på nya grönsaker när de är i SÄSONG, dvs tomat på sommaren, apelsin på vintern, inte tvärtom. Är ens enda tomatupplevelse en vattnig grönvit liten sak i januari, eller ett brunvitt torrt granatäpple i maj, är det inte så konstigt att man vägrar dem i fortsättningen.

 108. Vilket bra pris, älskar böcker!
  Jag försöker få min ibland matvägrande tvååring att ära mer grönt genom att hon får vara med och laga mat, plocka med grönsaker och frukter som finns framme på ett fat. Lite intresse skapar det. Nu säger hon tex. ” jag älskar broccoli” fast hon vägrar smaka. Men jag tänker att det är ett bra steg på vägen 🙂

 109. Jag ger mina pojkar grönsaker att äta före middagen, som en mumsig aptitretare. Gurkstavar, paprikabitar, majs, frysta ärtor(favvisen) eller vad som finns hemma. Då behöver man inte lägga energi på att få dom att äta i samband med maten.
  Jag frågar inte OM dom vill ha utan hur mycket dom vill ha:lite, mellan eller mycket. Vill dom ha 27 ärtor eller 4 gurkstavar, ja då får man ju räkna lite också. Då blir det en kul grej av det! Det ska vara roligt och gott att äta grönt, inte tjat och tråkigheter. Har dom dessutom fått skära upp grönsakerna själva så blir det extra kul! Låt barnen vara med i köket!

 110. Mina tips:
  Låt barnen vara med och laga maten.
  Mixa grönsaker i soppor.
  Gör smoothie med frukt och grönsaker.
  Erbjud alltid tillbehör med flera sorters grönsaker i bitar till lunch och middag.

 111. Mitt bästa tips är att presentera olika spännande grönsaker och frukter genom att barnen först för testa slicka på dem, sen suga på den och tillsist tugga på den – detta tips gäller främst för de barn som visar en viss skeptism mot ny mat! Ibland kan det vara enklare när tröskeln är så låg att en kan få spotta ut utan att det blir en fight!

  Tack för en fin blogg!

 112. Gör små “smoothieshots” och häll i roliga glas. Släng i ex en näve grönkål, avokado eller babyspenat tillsammans med frukt och vips! Så landar alla nyttigheter i den lilla magen.

 113. Att alltid servera grönsakerna lite före maten när barnen är riktigt hungriga, då snacksar de gärna på lite olika grönsaker. Och låt de för all del äta med händerna.

 114. Jag tror att det ligger så mycket i våra gener vad vi äter oavsett hur det serveras. Jag tror att vi upplever mat olika i munnen. Jag är allätare. Jag äter så gott som allt, men vissa husmansrätter har blivit mindre aptitliga med åren, men jag äter ändå och experimenterar med nya maträtter. Min man tycker om bassmaker liksom hans far. Min man smakar på mina experimenterade maträtter och äter, men tycker sällan att det är något att hurra över. Han liksom våra barn behöver några få rätter som de tycker om. Från dag ett med fast föda har våra barn knipit ihop munnen. Till det mesta. Då har jag testat med allt, hemlagat, köpt, mosat, i bitar, grönsaker, utan grönsaker, gröt, fruktpure osv. Utan att de tyckt om någon mat. Så oavsett hur vi gärna vill att våra barn ska äta grönsaker eller annan mat så måste vi inse att vi är olika. Alla barn kommer inte att lära sig äta grönsaker i massor fast vad vi än gör. Jag jobbar på förskola och har 10 års erfarenhet av att jobba i barngrupp. I varje grupp finns det barn som äter allt, det finns inget som smakar illa. I varje barngrupp finns det också barn som behöver ha trygga vanliga smaker där maten vid förskolan blir jobbig att äta för den smakar inte “vanlig”. Vi behöver uppmuntra barn att smaka olika smaker, men vi kan inte tvinga någon att äta. Det bästa sättet är att alltid ha salladsbuffé där barn själva kan välja vilken sort de vill smaka på. Var nöjd med att barnet vågar slicka på en tomat eller kanske bara hålla i en tomat. Om en tid kanske det vågar ta en tugga. I mina egna barns skola tvingas barnen att äta grönsaker. Minst en skiva rödbeta när det serveras, minst en tomatskiva osv. Jag tror inte att det är rätt väg att gå! Min son har så obehag av tomater men måste äta det flera gånger i veckan i skolan liksom.

 115. Ja, jag vill tävla 😀. Mina bästa tips är som följer:
  1. Servera grönsaker skivade före maten, när barnet är som hungrigast. Ställer fram små skålar till lekande barn med gurkstavar, morotsstavar, paprika med mera. De slinker ned utan att det knappt märks.
  2. Skiva grönsaker tunt tunt och pensla med olja och kör i ugnen och kalla för chips- grönkålschips, blomkålschips, osv. Efter några gånger steker jag bara samma grönsak (som nu har smugit in på menyn) och till slut kanske ångkokt. Det handlar nog om att hitta en form som funkar för att introducera den nya gröningen, sedan smyger jag in den i mer nyttiga former.
  3. Med riktigt små barn funkar ofta halvtinade grönsaker ”tex ärtglass” . Om det är lite fruset är det tydligen glass, och det är ju gott….
  4. Servera grönsaker med goda vänner, som ketchup eller bearnaisesås el vad barnet gillar. Vi har tex ätit varma rödbetor med vaniljglass, morotssoppa med popcorn, och andra grönsaker tillsammans med chips eller melon. Det låter galet, men tillsammans med en god vän kan nya grönsaker kännas trygga.

 116. Jag har inga egna barn men älskar att umgås med mina brorsbarn, som jag också vill ge dessa böcker till.
  Vi träffas och äter ofta tillsammans och barnen gillar det mesta frukt och grönt vilket nog beror på att det alltid funnits till alla måltider.
  Men ibland får någon för sig att inte tycka om något. Och då pratar vi ofta om varför hen inte vill äta den grönsaken, vad det är för grönsak och hur hen tror att grönsaken kommit till och växer sig stor. Då blir det oftast lite mer intressant så att man vill smaka och se att det kanske inte var så tokigt trots allt! Är det inte något för hen så tror jag det är bra att låta det vara där och inte tvinga i barnet något så länge de smakar 🙂

 117. Jag har inga egna barn men älskar att umgås med mina brorsbarn, som jag också vill ge dessa böcker till.
  Vi träffas och äter ofta tillsammans och barnen gillar det mesta frukt och grönt vilket nog beror på att det alltid funnits till alla måltider hos alla sina släktingar.
  Men ibland får någon för sig att inte tycka om något. Och då pratar vi ofta om varför hen inte vill äta den grönsaken, vad der är för grönsak och hur hen tror att grönsaken kommit till och växer sig stor. Då blir det oftast lite mer intressant så att man vill smaka och se att det kanske inte var så tokigt trots allt! Är det inte något för hen så tror jag det är bra att låta det vara där och inte tvinga i barnet något så länge de smakar 🙂

 118. Att barnet får vara med och skära upp grönsaker (lagom svåra att skära utifrån barnets ålder), att servera många färgglada grönsaker i varsin separat skål och att som vuxen tydligt visa att grönsaker är gott att äta är mina bästa tips

 119. Min plan är att köra veckans grönsak eller frukt (inte varje vecka pga endast människor) och tanken är att barnen väljer. Tex lök, så ska vi göra nåt, tillsammans med barnen, varje dag med lök, kanske rå i tacos, eller hackad i köttfärssås, eller stekt eller rita på den eller what not. Sen gärna i nån efterrätt eller liknande i slutet av veckan innehållande den aktuella grönsaken eller frukten, kan bli lurigt! Med roligt!

 120. Åh många bra tips i kommentarerna. Jag blandar i mycket gröna blad i smoothies, river ner olika sorters rotsaker i köttfärs, biffar och korvstroganoff. Ställer fram grönsaksstavar så det finns under dagen, innan maten och som mellis. Försöker göra roliga former av grönsakerna, inte samma hela tiden. Blandar även i rotsaker i matbrödet. 👍🏻

 121. Vi brukar ställa fram grönsaker i små skålar och inte göra så stor sak av det, då kommer oftast de små fingrarna fram till slut.
  Mixar i linser och/eller kikärtor i pannkakssmet.
  Försöker göra mycket grönsaksbiffar och grönsakspajer och berättar vad det är i medans vi äter.
  Peka och i viss mån känna på de olika grönsakerna i matbutiken och sonen får välja något som han vill smaka på (efter vi köpt det och kommit hem då såklart 🙂

 122. Använd fantasin och skär grönsakerna i roliga former, döp dem till olika tokiga saker typ trollgodis (gurka) bobbobollar (tomater) osv. Lek fram ätandet. När fantasin och orken tryter, mixa i smoothie, riv ner i mat och klappa sig själv på axeln för att man gör så gott man kan, och pussa på barnen för de gör så gott de kan,❤️

 123. Döper om grönsakerna. Vi äter t.ex. aldrig broccoli hemma, däremot en himla massa muskelträd. Och vi spänner musklerna ordentligt och riktigt ser hur de växer under middagens gång. Numer ber femåringen om pasta med muskelträdsås.

 124. Tacos! Man väljer själv grönsaker och rätten går att äta med händerna om man vill – bra barnkombo:)

 125. Det allra enklaste sättet att faktiskt göra grönsakerna godare på riktigt, är att blanda dem med lite smör och salt. Och sen presenterar man dem som ”smörmorötter”, ”smörbroccoli”, ”smörrödbetor” osv istället för ”kokta morötter”, som ju inte låter lika gott. Mina ungar äter enorma mängder så fort det är en klick smör på vad som helst ungefär 🙂 Dessutom ökar samtidigt upptaget av de fettlösliga vitaminerna.

 126. Vilken rolig ide till tävling, så bra att få ta del av andras tips.

  Som så många andra funkar det bra för oss att ställa fram lite grönsaker innan middagen i väntan på att det ska lagas klart. Vår tvååring får också vara med och uppmuntras känna och lukta på allt vi tillagar. Frågar hur löken luktar, hur moroten känns.

  Plockvänliga bitar och små grönsaker är också en hit, lättare att få ner och roligare att leka med.

  Till sist försöker vi också att inte värdera grönsaker. Tomater, ärtor och gurka är favoriter. Äter hon dom är det toppen! Vågar hon smaka nya grönsaker är det såklart också bra, men vi säger att hon är modig som provar även om hon bara smakar på dom och spottar ut. Tänker att hon så småningom börjar äta mer och mer 🙂

 127. Det enda i grönsaksväg som jag lyckas med att få i dottern är finrivna morötter i såväl pannkakssmeten som köttfärssåsen (dock oftast vegofärs hos oss)

  Jag försöker verkligen med alla tänkbara smarta tips, men hittills är det bara detta som funkar. Lite extra jobbigt eftersom jag själv är vegetarian…

 128. Mitt bästa tips för att få barnen att äta grönt är att sätta fram ett fat med skurna, råa grönsaker. Grönsaker i mat är mina barn inte så mycket för, men när det ligger uppskuret och rått äter de gärna de flesta grönsaker, så mycket att vi ibland måste stoppa dem, så att det äter av den riktiga maten också och inte äter sig mätta på grönsaker.

 129. Jag river ner grönsaker i pannkakan och i smoothies. Då lutar jag i dem grönsaker. Men jag vill ju att de ska äta också. Det som funkar bra här hemma är att börja med grönsakerna under tiden maten lagas.
  Vi odlar mycket hemma och då är det lätt att få barnen att gå ut och hämta en grönsak de vill äta till middag.

 130. Smyger in grönt i maten konstant. Gurkstavar/morotsstavar innan middag är enkelt.
  Kokta röda linser i plättar/pannkakorna syns inte alls och bra sätt att få i sig mer protein. 😉
  Bönpasta och andra saker är också enkla sätt. Det bästa är att vi går till en butik eller bönders marknad med större utbud av ovanliga sorters grönsaker och testar en ny sort varje månad som sonen får välja. Att vara delaktig i maten och att skapa något tillsammans gör under för aptiten. Detta gör det mer spännande och man testar något man aldrig testat innan.

  Vi älskar dina böcker lånat från biblioteket men skulle vilja ha dom hemma så att det blir bättre möjligheter att upptäcka och göra nya roliga saker ihop som familj.

 131. Bästa tipset här du får
  Av ett barn på fyra år:

  För att jag ska äta grönt
  Är det faktiskt ganska lönt
  Att jag själv får välja
  Vilken grönsak jag ska svälja
  Redan i affären vill jag leta
  Hittar morot, gurka, beta
  Hemma får jag skala, skära
  Mer om grönsaker får jag lära

  Nu har jag fått ”blodad tand”
  För i vårt egna trädgårdsland
  Känner jag att det smakar gott
  När vi skördar det vi sått

 132. Vi brukar göra grönkål och kirskålschips. Egen pesto som barnen är med att lagat. Med pasta brukar det alltid gå ner.
  Färska grönsaker sådär en halvtimme innan maten är klassiskt.
  Sen tror jag absolut att barnens egna pallkragar med morötter och spenat där de fritt går och plockar hela sommaren gör sitt.

 133. Hej! Jag låter mina barn (8 och 6 år) själva göra sallad- välja grönsaker/frukter, skära i bitar och välja skål, blanda runt. Brukar bli väldigt spännande- tex morotssallad med äpple, pressad citrus och färsk basilika- jättegod sallad som mina ungar gjorde helt själva 🙂 De åt med god aptit och dessutom fick jag hjälp i köket- winwin. Hälsningar Jenny

 134. Hej! Skickade nyss men osäker på om det kom fram… Mina barn brukar få rota i kylen och trädgården och själva få välja sallad till maten- experimentera fram smaker som är goda. Jag vägleder dem lite på vägen. Holger och Maj är 8 resp 6 år gamla och de lyckas trolla fram goda smaker- vad sägs om tex riven morot med äpple, pressad citron och färsk basilika? Gott! Det tyckte barnen med:-)