Hur du gör den godaste klyftpotatisen

Potatisfestivalen. Klyftpotatis är något jag verkligen gillar att laga. Och visst är det ett gott tillbehör till kött – men vi äter det ofta som själva huvudrätten. Med en dressing gjord på creme fraiche, peppar och mosad fetaost blir det riktigt mättande. Men hur gör man då den bästa klyftpotatisen? Jo här kommer fyra superknep

1.Tänk på att använda en potatissort som är fast och inte mjölig. En mjölig sort blir mjuk inuti, går sönder i långpannan och får inte det där knapriga konsistensen du vill ha. Bra fasta sorter är Asterix och Bintje. Men du behöver inte minnas namnet på den sort du ska ha – kolla bara på påsen i butiken om det är en mjölig eller fast potatis du valt.

2.Behåll skalet på. Jag brukar gnugga potatisen med en borste så att den blir ren och sedan skära den i stavar/tunna klyftor.

3.Lägg den skurna potatisen i ett durkslag och skölj av den med kallt vatten. Då försvinner stärkelsen som gör att potatisen kladdar ihop i ugnen. Lägg sedan potatisen på lite hushållspapper eller i en ren kökshandduk och badda den torr.

4.Häll olja i en långpanna. Raps är att föredra framför olivolja. Strö sedan ut potatisen. Se till att bitarna inte tar i varandra och att alla har kontakt med botten av långpannan. Ringla över lite mer olja och stoppa sedan in i ugnen. Kör på 225 grader i ca 30 minuter eller tills potatisen är klar. Halvvägs i tillagningen kan du ta ut plåten och vända på potatisen med en stekspade så att klyftorna får stekyta runtom. Avsluta med att strö över lite flingsalt. Mums vad gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 kommentarer på “Hur du gör den godaste klyftpotatisen”

  1. Jag gjorde så här igår (och faktiskt även idag, det var uppskattat och mkt gott): Skrubbade färskpotatis, delade i halvor utom de minsta som fick vara hela, sköljde med kallt vatten. I en kopp blandade jag olivolja, flingsalt, timjan, svartpeppar, pressad vitlök och en msk tomatpesto, blanda runt och lägg potatisen i en plastpåse, tillsätt kryddblandningen och knyt ihop påsen, skaka runt potatisarna i påsen och lägg i kylen. När det är det dags att laga mat, värm ugnen och häll ut potatisen på ett ugnsfast fat, ytterligare lite flingsalt på och in i ugnen i 225 grader i ca 30 minuter beoende på ugn. Igår åt vi lax till, idag gjorde jag tzatziki, gigantes och biffar jag gjort på zuccini.

  2. Tack!! Jag har verkligen aldrig lyckats få det att funka med bara olja, eller ens med hälften olja. Det bara bränner. Kör jag bara smör bränner det aldrig. Måste testa att skölja och torka bitarna innan jag tillagar dem, kanske är det där hemligheten ligger!

    1. Ett annat tips är att ta bakplåtspapper under. Då bränner de garanterat inte fast plus att du kan ta hela pappret och lyfta över alla potatisar i en skål. Blir dekorativt med pappret kvar!

  3. Vi brukar koka potatisen i typ 5-10 min innan vi torkar av den och lägger i ugnen med olja, salt och rosmarin. Tycker att den blir mycket knaprig och god då!

  4. Jag gör alltid med bakplåtspapper under och lägger potatisklyftorna sida vid sida efter att de masserats in i olja och salt. Perfekt resultat jämt!

  5. Måste bara tipsa om hur vi gör för att potatisarna inte ska fastna på plåten. Ringla på rapsolja på en kall plåt – sen skjuts in i en varm ugn i 3 min eller så, tills oljan blivit varm. Först nu häller du på potatisen, det fräser till och potatisen får liksom ”yta” direkt. Fastnar aldrig!

  6. Mitt tips när man gör klyftpotatis är att värma plåten först i ugnen med en rejäl klick smör på som får bli gyllenbrun innan man lägger i potatisen, detta gör att den blir nästan som friterad på ytan och knaprig och god 😍

  7. Mitt favvorecept på klyftpotatis är olja, massa vitlök, citron, salt, citronpeppar, timjan och rosmarin. =) Men ska absolut anamma tipsen om att ej få dom att bränna fast. =)