Fyra valkompasser och en slutsats

Tack för alla tips och önskemål om inlägg i förra bloggposten! En sak som återkom flera gånger var att jag skulle skriva om politik nu inför valet. Så jag bestämde mig för att göra fyra olika valkompasser för att se var jag hamnade.

I Aftonbladets Valkompass hamnade Vänsterpartiet i toppen. Tätt följt av miljöpartiet och socialdemokraterna. Sist kom SD och KD.

Även i Svts valkompass hamnade Vänsterpartiet först – här med KD och M sist.

I Expressens valkompass kom däremot FI först och Vänsterpartiet förs som trea. L och M kom sist i testet för mig. Kanske ska tilläggas att Fi inte ens fanns med i de andra valtesten.

Jag tycker att Valkompasser är himla bra – men att man förstås gärna ska göra ett par olika så att man får en rättvisande bild av var man står politiskt. Vet man inte så mycket om politik så kan det ju vara svårt att veta var man står i alla frågor. Själv är jag väldigt intresserad av politik och har funderat mycket kring de flesta frågor i testet.

Anledningen till att partierna sorterades in just så här för mig är nog för att jag är väldigt säker på att jag är mot vinster i välfärd. Sverige är ett av få länder i världen som tillåter skattepengar att bli privata företags vinst. Det är förstås helt orimligt och måste upphöras med omedelbart.

Jag är dessutom för att alla kommuner ska tvingas ta emot flyktingar. Jag tycker att vi ska ha ett generöst flyktingmottagande men att alla kommuner ska vara tvungna att ta emot dem. Vi kan inte ha det som i dagsläget – att några få kommuner ska ta emot alla flyktingar.  Ofta är det fattiga kommuner som lotten faller på – ju rikare kommuner desto färre flyktingar tar man emot. Det skapar stark segregation och missnöje i samhället. Sämst i Sverige är kommuner som Kungsbacka, Danderyd, Värmdö. Pinsamt hörni.

Jag är också för att staten ska bidra till byggandet av fler hyrersätter samt fortsätta med hyresreglering. Att införa marknadshyror skulle riskera höjd hyra för många hyresgäster och segregationen mellan rika och fattiga områden skulle öka.

Jag är också väldigt bestämt kring att Sverige INTE ska inte gå med i Nato, och INTE lämna EU. Dessutom prioriterar jag miljöfrågor och jämställdhet högt. Jag gissar att det är vad som gett utslag i valkompassen.

Som en rolig grej avslutade jag med att göra Det Politiska Spelets Valtest. Istället för att svara på frågor om politik och sakfrågor får man svara på vad man gillar för musik, mat, hur ens alkoholvanor är etc. Och baserat på dessa svar så får man reda på vad man troligen röstar på enligt statistiken.

I det här testet blev jag kristdemokrat vilket jag finner väldigt roligt. Särskilt eftersom folk ofta tror att jag är just Kristdemokrat. Men som ni ser i valkompasserna kommer KD nästan alltid sist för mig. Det stämmer väldigt bra in på hur jag känner det. Jag har svårt att se hur KD som parti står för kristna värderingar som solidaritet med svaga – särskilt med tanke på deras syn på invandring och deras flirtande med SD.

För mig som kristen känns Vänsterpartiet som ett rimligare alternativ som ligger mer i linje med min gudstro. Att vi som har mycket ska dela med oss till de som har mindre. Att vi har fått den här jorden att ta hand om och skydda och därför har ett ansvar för natur och djur. Att vi har ett ansvar för att ta emot och välkomna invandrare. Ja, det står till och med i 3 Mos 19:33 Om en in­vand­ra­re slår sig ner i ert land, skall ni in­te förtryc­ka ho­nom. In­vand­ra­ren som bor hos er skall ni be­hand­la som en infödd. Du skall äls­ka ho­nom som dig själv.

Ja. Så såg valkompasserna ut för mig! Har ni gjort någon? Tycker ni att resultatet stämde bra in på er? 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

93 kommentarer på “Fyra valkompasser och en slutsats”

 1. Intressant inlägg!! Dåligt att inte Fi var med i alla valtest tycker jag. Jag tycker också valtest stämt ganska bra på mig vad gäller partierna som kommer etta och tvåa och trea, men inte vilka jag sympatiserar minst med som oftast hamnat i mitten istället för i slutet. Tycker valtest är en bra grej och jag hoppas de inspirerar till att kolla upp de partier som blir störst i ens test mer så man får bättre koll! För det krävs ändå lite mer än ett valtest för att avgöra var ens röst ska gå tycker jag.

  1. Ja visst är det dåligt att Fi inte tas med! Obehagligt också. Vi borde kommentera på det, så att de ändrar.

   1. Varför är det dåligt? Det finns ju tusen partier som inte är med. De har avgränsat till riksdagspartierna.

 2. Hoppas inte folk tar Det politiska spelets test på allvar! Det bygger ju helt på fördomar! Eller ska det föreställa ett skämt? Jag blev också kristdemokrat där, vilket jag tar som en förolämpning! 😉

  1. Haha. Men det bygger inte på fördomar. Det bygger på vad olika politiska sympatisörer statistiskt sett äter, dricker och ser på tv. Dvs – man får utslag som den man statistiskt sett mest liknar om man inte gick på värderingar

  2. Jag blir också ovanligt mycket kristdemokrat och har konstaterat att det beror på att jag inte dricker alkohol. När jag gjort testet igen och valt mer alkohol där har KD tappat många punkter.
   Men roligt test!

 3. Kan också tipsa om partisk.nu för den som vill ha ytterligare en valkompass att prova.
  Respekten för dig Clara ökade ytterligare efter detta inlägg.

 4. Vill tipsa om Riksdapp, där man får se faktiska förslag från riksdagspartierna, och sedan rösta för eller emot förslaget. Efteråt får du se hur partierna röstat i frågan, och i längden vilka partier (och riksdagsledamöter) du röstar mest likt med!

 5. Bra grej! Många verkar vilsna med vad de ska rösta på nu och den här typen av test kan vara nyttiga då. Jag tror man ska tänka långsiktigt och inte låta sig luras av politiska utspel.

  Clara, de som tror du är KD kanske bara har sett dina receptinlägg?

 6. Vi är flera vänner som alla röstar åt vänster som gjort det Politiska spelets valtest på skoj. De av mina vänner som inte dricker alkohol har alla blivit Kristdemokrater!

 7. Tack Clara!
  Mycket bra inlägg
  Miljöfrågorna är allt för mej – därav blir det miljöpartiet för mej – Fi skulle jag önska var större – jag affirmerar att alla som tänker rösta SD tar en FI lapp istället.

  Från mitt hjärta till ditt – Tack

 8. Du är så vettig Clara! Så härligt att läsa om dina värderingar i det mörka politiska landskapet…

 9. TACK för att du delar dina tankar kring kristen tro och politik! Jag är också kristen och blir så arg över att KD lägger beslag på vår tro och ”kristna värderingar”. Det betyder mycket att någon som är så synlig som du tar ställning och visar att alla kristna inte har samma åsikter. Jag tror att KD’s politik ligger långt från Jesu hjärta, just med tanke på deras alltmer främlingsfientliga och konservativa hållning. Tack för att du visar att vi är många kristna som inte stämmer in på stereotypen/fördomen!

 10. Intressant! Jag är också kristen men sympatiserar inte alls med KD. Hur tänker du pm det att Kommunismen (som V bygger på) grundar sig på tankar som att människan är god och ateism? En god människa klarar ju sig och behöver inte ledning aven gud. Kristendomen, däremot, bygger på att människan inte är god (arvssynden) och behöver en Gud som leder denna.

  1. Jag håller inte med om att Kristendomen bygger på att människan inte är god. Däremot bygger den på en människosyn som innebär att människor felar. Jag tror att de flesta ser att det finns både gott och ont i oss människor. Sedan behöver det ju inte betyda att man är ond bara för att man skadar andra och begår misstag (dvs syndar). Att man känner ett behov av Gud behöver ju inte betyda att vi inte ska tro gott om människor och människors vilja att göra rätt.

 11. Hej,
  Det finns väl en lag (bosättningslag) sedan något år tillbaka som ”tvingar” alla kommuner att hjälpas åt att ta emot nyanlända?🤔

  1. Ja, den började gälla 2016! 🙂 Alla län måste ta emot ex antal nyanlända (tror det är regeringen i samråd med migrationsverket som sätter den siffran) och sedan bestämmer länsstyrelserna hur de personerna ska fördelas ut i kommunerna.

 12. Hur brukar det se ut i stater styrda av en vänsterregering/kommunister? I all synnerhet för troende människor!?! Det är inte så längesedan det sk östblockets kommunism föll och vänsterstyrda stater finns ännu i världen. OM vänsterpolitik/kommunism verkligen fungerade så skulle vi nog sett exempel på detta vid det här laget. Men visst är deras partiprogram delvis förföriskt. Bara det att det aldrig blivit så särskilt vackert när de kommit till makten…Politik är att vilja, lär Olof Palme ha sagt, och vad vill vi…egentligen?Om man reducerar alla sina önskningar, förhoppningar etc inför framtidens samhälle vad finna kvar, vad är det man absolut inte kan kompromissa med om vår värld skall överleva?

  1. Miljön. Den kan vi inte kompromissa med – med en överbefolkad planet om vi vill att barnen ska våga skaffa egna barn när de är runt trettio.
   Att de ska ha en framtid med förutsättningar för liv.
   Nu visar moder jord att det vi skövlat och roffat åt oss i överflöd inte kom gratis.

   Kavla upp ärmarna och kämpa nu – för alla barn. Alla djur, planeten vi bor på. Det är lätt för Det är de så värda.

  2. Bra invändning! Blir alltid lite konfunderad över alla vänster-lovers. Utopi i alla ära men när det kommer till vänsterpolitik (kommunism) på riktigt så finns ju främst bara en historia av hemskheter som sällan lett till något gott för mänskligheten varken fattig eller rik.

  3. Oändligt tröttsamt med detta snack om V och kommunism. Vänster om sossarna betyder inte kommunism.

   1. Håller verkligen med! Inget i vänsterpartiets politik förespråkar ett totalitärt system som det i forna Sovjetunionen.
    Snarare är väl deras politik ungefär vad socialdemokraterna var under Palmes tid när de faktiskt stod mer till vänster. De är ju tydligt för demokrati, frihet och möjlighet att hitta sina egna vägar.

   2. Jo, de vill ju kvotera allt och vill att människor ska leva exakt likadant. Alla ska göra ALLT. Vi ser redan nu hur människor går in i väggen på löpande band och att ekonomin inte blomstrar ens i högkonjunktur tack vare vänsterpolitiken. Jag lockades av det som ung, men ju äldre jag blir har jag förstått att vänster är en ouppnåelig fantasi.
    Står dock fast vid allas lika värde. Men med tanke på hur extremt olika människor är så anser jag att det blir MER orättvisor när alla tvingas in i samma form utan valfrihet.

 13. Kan du förklara varför vi inte ska gå med i Nato och varför vi inte ska lämna EU?

  Om invandraren inte beter sig som en infödd då, utan någon som är här för att utnyttja oss på olika sätt?

  1. Ang Nato: för att vi ska vara militärt alliansfria som land. Ang EU så är dåligt på en rad plan men att lämna är ännu värre (se Storbritannien). För miljöpolitikens skull tror jag att det är bra att vi är med.

   Hur beter sig en infödd menar du? Jag kan tänka på infödda som beter sig på en rad olika sätt. Några är lite som Astrid Lindgren. Andra som Hagamannen. En tredje som Anders Borg.

 14. Förra valet gjorde jag Aftonbladets valkompass (eller om det var expressen, kommer inte ihåg). I det testet blev jag sverigedemokrat vilket jag aldrig skulle få för mig att rösta på. I valet kommer jag rösta på något av allianspartierna. Det spelar ingen roll hur bra politik ett parti har om jag inte kan med partiledaren. Stefan Löfvén till exempel är jag allergisk mot, särskilt hans sätt att föra sig i debatter.
  Sen angående det här med flyktingmottagning. Linköping är en av de mest segregerade städerna och vi bodde i ett område där det var i stort sett bara utländsk kultur. Endast fem barn på hela skolan hade svensk bakgrund. Helt galet! Jag tycker även att så länge det inte finns jobb och bostäder till alla som redan är i Sverige kan vi inte ta emot fler. Samtidigt är det svårt för om jag skulle bli tvungen att fly skulle jag vilja att något land kunde ta emot mig…..

  1. Problemet är väl inte att hjälpa de som de facto flyr för sina liv, från t.ex krig? Det tror jag många tycker är humant och rimligt. Men vad gäller de ekonomiska migranterna? Från en enda småstad i Nigeria kommer 80% av Nigerias båtflyktingar, de har det inte särskilt dåligt i denna stad utan det har blivit en trend att ta sig till Europa, på vägen faller de offer för sexuellt våld/trafficking och misshandel. Afghaner som bott hela sitt liv i Iran, där afghaner inte har hög status, behöver göra militärtjänstgöring etc och har antagligen inte ett så härligt liv med svenska mått mätt, men de lever ju inte under dödshot, även om vissa säkert får tjänstgöra i pågående proxy-krig etc. Forskning visar också att människor tenderar att söka sig till sina egna landsmän i de nya länderna, därför kan själva grunden kring integration ha naturliga svårigheter. Enligt Koranen är det ok för muslimer att ljuga för icke-muslimer etc. Betyder det att det är ok att ljuga om ålder, ID, bidrag etc? Hur många flyktingar är rimligt att ta emot varje år, 25.000? 100.000? 500 000? 1 000 000? Obegränsat? Ska svenskar i framtiden vara i majoritet i Sverige eller är det oviktigt? Även om detta är “obekväma” frågor tror jag att vi behöver diskutera dom.

   1. Blir nyfiken, var i koranen står det att det är okej för muslimer att ljuga för icke muslimer?

    1. Koranen: (16:106) (3:28) (9:3) (66:2) (40:28) (2:225) (3:54)
     Från Haditherna: Sahih Bukhari (84:64-65) -Att ljuga är ok för att besegra en fiende. Med fiende syftas en otrogen dvs. en icke-muslim. Ett axplock. Med detta menar jag inte att alla går runt och ljuger, men att man genom sin religiösa tolkning kan hitta stöd för detta i diverse situationer, t.ex vid fråga om uppehållstillstånd.

   2. Många är väl inte muslimer, utan förtryckta kristna? Står det i bibeln att man ska ljuga om ålder också?

    Och vad är en svensk?
    Själv går jag inte i kyrkan, firar knappt svenska högtider, går aldrig i folkdräkt etc? Är jag svensk? Vad har vi för rätt att stämpla människor?

    Jag må vara naiv men jag tror att ALLA i grund och botten vill kunna bo kvar i sina hemländer men till slut kommer man till en gräns när livet inte längre är ett värdigt liv och då hade även jag (och du) letat efter alternativ. Och med flyktingar så får vi även en liten klick människor som inte vill gör rätt för sig, precis som i vilket genomsvenskt samhälle så kommer vi ALLTID ha människor som väljer att stå utanför våra värdingar och lagar etc. Några av våra värsta terrorister i EU har tyvärr varit genomeuropeiska. Som Anders som dödade många ungdomar på Utöya. Eller den tyska andre piloten som kraschade ett plan i en bergvägg i alperna. Hur hade vi kunnat förutse det?

    Hur har du hjälpt samhället med att intergrera våra nya medborgare, vi har alla ett ansvar och kan inte bara lägga det på våra politiker?

    1. Har svårt för begreppet svenskhet, men ser det mer som en livssyn som finns i västliga demokratier, som har med åsiktsfrihet, tryckfrihet, jämlikhet, icke-korruption etc. att göra, folkdräkter och dylikt är väl bara trams? Tror du att det kan bli problem när människor från länder på nivå 1, som är vana vid mjuka stater, hög grad av korruption, hög grad av våld och sexuellt våld, samt ofta låg utbildning kommer hit och bara smidigt ska smälta in i samhället? Ofta rör det sig om män som betalat åtskilliga tusenlappar, medan de allra fattigaste, dvs kvinnor och barn blir kvar i konfliktzoner med en vardag av sexuellt våld. Det känns ganska meningslöst att namedroppa två icke-muslimer som talande för terrorister, då den stora majoriteten terrorbrott utförs av organisationer med tydlig anknytning till islam, dessa drabbar inte EU i särskilt hög utsträckning utan den fattiga befolkningen i Afrika och Mellanöstern. Jag gjorde ett försök att diskutera sakfrågan, men du vill ta ned det till person-nivå, vilket jag egentligen tycker är ointressant. Men ok, min allra bästa vän är från Mellanöstern, såsom flertalet kompisar, bland annat från Afghanistan och Irak. Mina barn går i en skola med mer än 50% utomeuropeiskt ursprung, deras bästa kompisar är från Somalia och Syrien. Jag jobbar med flertalet människor med utomeuropeiskt ursprung, vi diskuterar ofta politik och integration. Jag har samlat in pengar för pro-bono- operationer i Afrika. Jag har varit ledare för en mulitkulturell grupp i syfte att integrera utländska kvinnor i Sverige. Jag har skrivit artiklar för en utrikespolitisk förening. Vad har du gjort, Ev?

 15. Bra att göra valtest. Ännu bättre är om de som saknar politiskt intresse inte röstar, för utan intresse och fakta som grund för svaren säger valkompasserna alldeles för lite.

  Önskar att fler också gick in och granskade alla influencers på allabolag.se (det är gratis!) för att se hur deras utåt sett politiska ställning rimmar med de egna bolagens skatteplanering. Till exempel det här med att vara för ett högt skattetryck men undvika att betala skatt genom att avstå lön och istället ta ut utdelning i bolaget en gång per år. Och spara vinster år efter år. Och som i ditt fall, omsätta över tre miljoner i _ett_ av bolagen och drömma om ”en påse pengar”. Det är som att spotta vanligt fölk med årslön på 300 000 i ansiktet. Och lite som att kasta pärlor åt svin!

  Själv är jag starkt liberal, långt förbi både Vänstern och Liberalerna. Och egen företagare. Och gillar ditt jobb och tycker du gör helt rätt. Men jag har ju inte samma värderingar som du eller någon av dina (vad jag tror är majoriteten) vänsterföljare.

  1. Vad intressant! Jag hade ingen aning om att det bara var låginkomsttagare som fick sympatisera med vänsterns ideologi? Med den logiken är det bara höginkomsttagare som kan vara blå?

   Jag har aldrig hymlat om att jag har en fin omsättning i mitt företag. Den är som sagt enkelt att googla rätt på via allabolag. Och självklart använder jag möjligheten till vinstuttag. Samtidigt som jag kan stötta politiska förslag som gör det dyrare för mig att ta ut vinst i framtiden. Jag har även använt ROT-avdrag. Trots att det inte är något som V stöder (jag har för övrigt aldrig hävdat att jag är vänsterpartist – det här var vad valkompasserna visade).

   Tycker dock att det är märkligt att det alltid är människor till vänster som påstås hyckla med sina värderingar? Jag är nämligen övertygad att även den moderat som är för en privatisering av vården gladeligen använder sig av skattefinansierad sjukvård ibland. Eller att den liberal som är för ett förstatligande av skolan ändå skickar sina barn till en kommunal skola. Och att det finns många som röstat blått och som ändå utnyttjat den vänstergenomförda reformer med gratis glasögon för barn.

   1. Man får vara höginkomsttagare och sympatisera med vänsterns ideologi, men om den ska ha någon som helst tyngd bör man inte vara höginkomsttagare särskilt länge efter att man bestämt sig för den ideologin. Av förklarliga skäl. Det går trots allt att leva efter en ideologi utan att först få till en politisk makt. Tänk att det ska vara så svårt att dela med sig av sina pengar att det krävs politiska beslut för det.

    Kul att du nämner att bara vänsterpersoner utmålas som hycklare. Det håller jag med om och jag tycker att alla kan bli bättre på att peka på hyckleriet åt alla håll. Personligen kan jag inte förstå varken:
    – vänsterpartister som undviker att betala skatt
    – miljökämpande influencers (tex människor som är veganer/odlar egna grönsaker/är emot klimatneutral kärnkraft av princip/handlar second hand ”för miljöns skull” och samtidigt tackar ja till gratis flygresor för att göra reportage och marknadsföra den typen av konsumtion)
    – liberaler som utnyttjar märkliga bidrag som tex bostadsbidrag, starta eget-bidrag
    – sverigedemokrater och egentligen alla riksdagspartier eftersom samtliga vill stoppa invandring i stort sett helt (varför bortses det från detta i alla debatter? Det är så lätt att slänga ur sig ”usch SD vilken skit va” men att vår egen stadsminister för bara några månader sedan uttalade sig på sin Facebook-sida med innebörden ”det är orimligt att jobb i Sverige ska gå till icke-svenskar” och att hela vänsterns idelogi bara fungerar om en liten bestämd grupp utvalda människor får vara med i samhället och inga nya får komma in, är det ingen som verkar reflektera över. Poserande främlingsvänlighet är förmodligen farligare än rasismen själv. För båda leder till samma värdelösa plats – ett Sverige utan invandring. Ursäkta lång avstickare.)

    PS. I en diskussion om etik och moral är det ganska enkelt att beskriva vem som är mest hycklare – den som tycker att man ska betala mindre men ändå betalar minimum och utnyttjar det den betalar för, eller den som tycker att man ska betala mer men ändå tar varje chans att slippa, och utnyttjar det den borde betala för? DS

    1. Hörru. Sluta pika mig nu och tala klarspråk. Ja, jag är en influenser som odlar egna grönsaker. Ja, jag handlar på second hand. Ja jag gör det delvis för att det är bättre för miljön. Mest för att jag gillar gamla grejer. Och jag tror på att vi måste blir självförsörjande till större del för att klara klimatmålen. Och Ja, jag flyger. Flera gånger om året till och med. Men när har jag sagt att jag är perfekt? Att jag gör allting rätt? Jag har aldrig hävdat att jag är ens i närheten av det. Eller orkar försöka på alla områden. Jag gör mer än många och mindre än andra.

     Du däremot – du gör det väldigt lätt för dig. När du lämnar en anonym kommentar men inte ens för en sekund blottar din egen strupe eller visar dina egna tillkortakommande. Som jag är övertygad om att du har men inte delar med dig av. DET om något är hycklande.

     Avslutar med detta inlägg
     https://underbaraclaras.se/2012/03/12/sila-mygg-och-svalja-kameler/

     Tack för mig.

     1. Ber om ursäkt för piken, men jag tänkte framförallt på Elsa Billgren och tjejerna i Trettio plus trevar som diskuterade miljön för två avsnitt sedan. Samma personer kallade även att rösta på socialdemokraterna för att ”lägga en defaultröst”. Önskar att folk kunde rösta blankt istället om de inte bryr sig.

      Eftersom jag föredrar att vara anonym på internet och absolut inte vill lägga ner det jobb som krävs för att bli framgångsrik influencer ville jag passa på att utnyttja ditt kommentarsfält till att bredda med min synvinkel på ett politiskt inlägg.

      Om det känns bättre kan jag berätta att jag har samma miljösyn som du, men ändå flyger till USA en gång per år (då är det kört i alla klimatpåverkantester som går att göra). Jag kör även mycket bil eftersom jag bor 1 mil från närmsta samhälle. Jag är av princip emot barnbidrag till priviligierad medelklass som jag själv. Men jag bränner ändå inte upp pengarna när de kommer eller ger dem till ett bättre behövande barn än min son.

      Det är sådana val som grämer mig när jag grubblar och funderar och resonerar över mitt eget liv såklart. Jag gör så gott jag kan och orkar precis som du. Ser man sig omkring verkar tyvärr de flesta sluta sina funderingar kring miljö och politik när de köpt veckans paket ekologiska ägg och när de lagt sin riksdagsröst på ett socialt accepterat (eller influencerprisat) parti. Det är synd, tycker jag, oavsett om det är Löwengrip eller Lidström som håller i fanan.

      Jag funderar på om det hade varit en bra idé att sluta med ”använd din röst!”-budskap i media och istället säga tvärtom? ”Rösta blankt eller inte alls om du inte orkar lägga ett par timmar av fyra år på att läsa på!” Vad tror du? Nu pratar jag alltså om typ statens reklam för valdeltagande.

 16. Har gjort olika valkompasser och eftersom jag är s.k. pensionär ligger de frågor som berör oss varmt om hjärtat. Finns tyvärr inget parti som värnar om fattiga pensionärer ofta kvinnor på riktigt. Alla gör utspel vilka ofta slutar med en hundralapp mer i plånboken innan skatt, vilket jag ser som ett hån. Alla partier drar ner på äldreboenden och satsar på hemtjänst för det är billigare. De tänker inte på att många gamla sitter i sina lägenheter och kommer inte ut och har ingen att umgås med. Hur mår man då? Många värnar om fattiga människor i andra delar av världen och Sida har mer pengar än de kan handskas med hur vore det om vi satsade lite på våra egna invånare som faktiskt jobbat ihop till vår s.k. välfärd. En bekant som bor i Stockholm är över 90 år och både hör och set dåligt. Hon har hemtjänst och hälften av de som ska hjälpa henne talar så dålig svenska att hon inte förstår dem. Hur tror ni det känns? Detta är hur det är i verkliga livet. Om ett land inte kan ta hand om sina gamla är det något som är fel. Jag vet att många gamla får fin service men det har alla rätt till! Sjukvården är en annan fråga som berör oss alla den fungerar inte heller som den borde. Så mycket skattepengar som betalas in i landstingsskatt borde räcka till att ge oss en bra sjukvård utan en massa köer.
  Nu låter jag som en gnällkärring men jag pekar bara på några saker som måste belysas. Varför har det blivit så här under Sossarnas, miljöpartiets och vänsterns fyra år i makt under en högkonjunktur vi sällan skådat? I min värld finns det inget parti som klarar av att styra vårt fina land med värdighet och förstånd.

 17. Intressant att många som lobbar för ständig ökande invandring från dysfunktionella samhällen, själva bor i villor eller innerstad lååångt från orterna där resultaten visar sig.

  Sedan kan man tycka att de kommuner som där majoriteten röstat mot ökad invandring ska slippa ta emot de som andra röstat hit. När ska du själv öppna ditt hem för bättre behövande, enligt kommunistisk modell?

  1. Intressant att du vet var så många av de som är för invandring bor. Är det ok enligt GDPR?

   Vi har öppnat vårt hem för en bättre behövande och våra barn har fått en extra storebror. Fantastiskt!

  2. Denna kommentaren är så himla tjatig. Nä”alla” gör inte det, SD och andra rasister har alltid sina fästen i småstäder och landsbygd. Själv bor jag på Seved i Malmö och älskar det, älskar att Malmö och min stadsdel är mångkulturell trots att jag bor “mitt ibland dem”. Aldrig råkat ut för något otryggt under mina 10 år här. Klart det finns problem som i alla större städer men kom inte och säg att alla som är för en generös flyktingpolitik aldrig träffar några invandrare. När man har många invandrade vänner som man bryr sig om och hör deras livshistorier är det tvärtom svårt att vara emot flyktingar etc. Fuck SD, De förstör Sverige.

 18. Att inte alls tillåta vinster i välfärden skulle innebära väldigt färre alternativ för den som söker vård-och omsorg. När min pappa var döende i cancer är jag väldigt glad att det fanns privata hemtjänstföretag i vår kommun att välja på. Vi bjöd hem var och en och såg vilka som passade oss bäst. Själv arbetar jag just som undersköterska på den kommunala hemtjänsten och de ville jag absolut INTE skulle få komma hem till oss. Den kommunala vården är ofta mycket fyrkantig medan den privata mer flexibel och anpassar sig efter patientens behov. Visst ska vinsterna i den privata välfärden begränsas men absolut inte förbjudas. Mvh en person som också arbetat inom vården i 10 år.

  1. Hmm, privat vård kan drivas på många olika sätt. En nära anhörig bor på särskilt boende. Tidigare drevs det av Stadsmissionen och fungerade oerhört bra på många plan. Vinster återinvesterades i verksamheten, exempelvis i ett bubbelbad. Numera har Förenade care tagit över (de vann budgivningen med lägst kostnad, typ fattighjonsauktion) och sedan dess har ingen ny personal anställts annat än på provanställning, vilket ger hejdlös personalomsättning. Lyckligtvis finns några från Stadsmissionens personal kvar och ser till att det fungerar.

 19. Hej!

  Som säkert flera påpekat har du råkat byta plats på de första två testen/skärmdumpar.

  Så kul för jag har fått nästan på procenten samma resultat som du – vilka bra värderingar du har! 😉

  Ska dessutom tipsa min kristna mormor om ditt resonemang, tror hon är inne på Kd utan att riktigt känna till deras politik. Synd när folk går för mycket på namnet.

  1. Det kan ju också var så att man tolkar det kristna budskapet olika eller så kan man fråga sig varför kristendomen automatiskt skulle vara vänster? Vad vet du/Clara om konservativa grundvärderingar egentligen?

   1. Alla tolkar vi olika. Jag har inte påstått att “kristendomen är vänster”. Bara att jag pratat om politik med mormor och insett att hon inte står Kd särskilt nära.

 20. Hur ser du på att Vänsterpartiet är ett parti med kommunistiska rötter som stöttat fruktansvärda diktaturer såsom Sovjet, Kambodja (pol pot), Kina under den värsta utrensningen och massdödandet på 70-talet mm?
  Fortfarande har man inte gjort upp med detta arv i min mening. I deras partiprogram (kan tipsa att läsa alla partiers program- ger mycket bättre förståelse än ett test) så står det att man är för civil olydnad- dvs att bryta mot lagar. Lagar är till för att skydda medborgare. I förlängningen vill man förstatliga företag – vilket skulle kapa tusentals jobb. Snälla tänk om. Vänsterpartiet står inte för frihet och jämlikhet utan kontroll från stat.

  1. Som sagt – det här var mitt resultat av fyra valkompasser baserat på vilka frågor jag tycker är viktiga. Inte ett helhjärtat stöd för något särskilt parti. Det finns självklart problematiska saker i Vänsterns kommunistiska rötter – huruvida de “gjort upp med det” ordentligt är jag inte kapabel att svara på. Jag vet dock att de vänsterpartistiska politiker jag känner står långt ifrån någon kommunism.

  2. Vänsterpartiet har tagit avstånd från det sedan länge. Sedan skiljer sig de diktaturer du nämner oerhört mycket från den faktiska kommunismens grundläggande tanke.

 21. Vad bra att du skriver om detta, jag tror starkt på att prata politik och se vad de olika partierna vill, väcka debatt. Jag har tidigare röstat rött/grönt men så har jag bildat familj och tycker att deras familjepolitik inte alls överensstämmer med mina nya insikter/värderingar som förälder. Känner mig vilsen och tycker att KD då har en bra familjepolitik iaf men känner mig främmande får deras övriga blå politik. Hur tänker du kring familjepolitik och val av parti?

 22. Att hjälpa de svagaste borde väl vara det mest humana. Tyvärr är det oftast inte de svagaste som lyckas ta sig till Sverige. Är det 9000 afghanska män som är i stört behov av hjälp? Hur går det för alla flickor/kvinnor i de länderna? Hur ser livet ut för en flicka i Jemen? Vem hjälper dem? Jag tycker resurserna ska användas där de gör störst nytta för så många som möjligt. DET är humant.

 23. Haha, mina resultat blir i princip identiska med dina, OCH jag ansågs också vara kristdemokrat. Är precis som du kristen och KD är ett av de sista partierna jag kan tänka mig att rösta på. Känns bra att fler som är vänster och kristna skriver och berättar om det, för att i bästa fall vrida ner fördomarna en smula.

 24. Så synd bara att Vänsterpartiet vill att vi ska lämna EU. Har fått samma resultat som du när jag gjort valkompasser och har länge allvarligt funderat att rösta på Vänsterpartiet i höst, men kom av mig lite när jag fick reda på var de står i EU-frågan. 🙁

  1. Ja, det tycker jag också är synd. Inte för att jag tycker att EU är så bra – men att gå ur är nog värre. Dock är det ju ingen fråga som de har valt att driva aktivt eller ens verkar ha en chans att kunna genomföra.

 25. HIgh five. Jag tycker också vänsterpartiet känns som det kristna partiet i mångt och mycket. Jesus skulle röstat på dem.

 26. Nej jag tyckte inte det stämde alls. Jag vill t.ex. ha lägre flygskatt och jag blev ändå miljöpartist. Så nja. Tar det med en nypa salt. Eller en näve salt. (Och nej, är inte intresserad av diskussion, ville bara statuera ett exempel)

 27. Bor och jobbar i två olika kommuner med stort flyktingmottagande. En av dessa kommuner är en av landets fattigaste som vänt en ekonomi tack vare invandringen ❤️ Där styr en koalition med Mp och Kd 🧐 som är fantastisk! kommunpolitik och nationella partierna stämmer sällan överens. Kommer rösta på C pga landsbygd, flyktingpolitiken och småföretagande i riksdagsvalet. Kommer rösta på S i mitt kommunval pga fantastiskt kommunalråd.

 28. Jag tycker du är oerhört vettig men blir som vanligt lite ledsen när jag mellan raderna läser att om man är höger bryr man sig inte om människor. Det kan man visst göra, vi tror bara på andra metoder att nå resultat. Ett exempel, privat vård (som ofta också är skattefinansierad men de driver företag på bättre sätt vilket resulterar i vinst) och de vinster som görs i de företagen (som ofta är noterade på börsen) går tillbaka till de flesta i landet i form av att pensionsfonder äger aktier eller att privatpersoner sparar i aktier. Detta gäller inte endast rika utan gynnar alla. Så varför alltid rikta så mycket kritik mot vinster, vinster innebär skatteintäkter och återbäring till ägare som i sin tur kan köpa varor eller tjänster från andra vilket ger oss ett levande land.

  1. Det är inte alltid vinsterna i privat vård beror på effektivitet utan, tyvärr, på bedräglig fakturering. Senast jag läste om sådana misstankar gällde det en vårdcentral i Angered. Så nej, vinster i välfärden är en kran som dränerar samhället på pengar. Jag vill att den kranen stängs.

 29. Nej, valkompassen var katastrof. Det parti jag minst gillar blev min favorit.
  Jag skämdes men hade svarat ärligt. Kommer hur som helst ALDRIG att rösta på SD.
  Valkompassen har många frågetecken!

 30. Har gjort några. Resultatet stämmer visserligen hyfsat med vart jag ligger men tycker det är väldigt lite fokus på miljö och ännu mindre på natur i valkompasserna.

  Och har jättesvårt att hitta info om olika partier när det kommer till de mer lokala valen!

  1. Åh men då kan jag tipsa om att SVT har en valkompass också för kommun och landstingsval

 31. Har alltid röstat på samma. I dag är ju sd enormt stora. Så det blåser extrema högervindar i detta land,.

 32. Aww snäll människa du verkar vara. 🌿😘 Framför allt mycket klok ock klipsk. Insåg jag efter att ha hört ditt sommarprat ganska nyss.
  Du verkar resonera mycket! Och framförallt känns du så oförstörd. Du faller inte för samhällets förväntningar av hur man ska vara. Du står på dig när dina övertygelser har kritiserats.
  Du o ditt hus i skogen har hållt dig vid sitt sinnes fulla bruk!
  Grattis. Vi andra söker vidare inom oss. 😆

 33. Hamnar alltid på Sd. Passar ju bra eftersom det är de jag röstar på.
  V, S och Mp delar jag inte åsikter med alls. Har också ett horn i sidan till C.

 34. Amen på det, Clara, jag tänker precis som du kring KD och V. Men få kristna har svårt att tänka så, har jag märkt..

  1. Har inte KD till och med slutat nämna/prata om sin ”kristenhet”?
   De borde byta namn!

 35. Jag arbetar på en mycket väl fungerande friskola som självklart måste ta ut vinst. Inte för att placera i lyxiga bolag och för att toppar skall tjäna mer pengar utan helt enkelt för att de ska ha om någon skola får färre elever , nya skolor skall startas upp och förstås ha en back-up om något skulle hända. Kommunala skolor kan alltid ta av skatten-omfördela-eller till och med gå minus om det går illa. Retoriken som används kring ”vinster i välfärden” är oerhört generaliserande och drar allt och alla över en kam. Jag antar att du Clara som företagare också funderar över och tar ut vinster för senare investeringar osv utan att du tänker att du skall ”lura/ suga ut” dina köpare/läsare. Självklart måste en viss vinst vara nödvändig.

  1. Om det är det fungerande skolbolag jag tänker på, Sveriges största, så lär de inte bli utan barn då köerna till dessa skolor är enorma, tusentals barn står i den sedan åratal. Så fort någon byter skola (för det händer hela tiden), så tar de in nya elever, även mitt i terminerna. Lärarlönerna är minst 4000 kr lägre än för kommunala skolor, fasta tjänster ganska få eftersom de snabbt gör sig av med folk de inte gillar eller när tillfälliga anställningar inte kan förlängas längre utan att de måste anställa på riktigt. Då är det bättre att göra sig av med dessa och satsa på nya tillfälligt anställda. De flesta lärare är mycket unga och/eller från andra länder som inte förväntar sig några direkta rättigheter. För eleverna är det dock en bra och ordningsam skola ska sägas. Vill inte framstå som osaklig och orättvis.

 36. Har nu gjort alla fyra testen, och känner mig faktiskt ganska nöjd med resultatet. Det framgår nämligen ganska tydligt i alla test “vart jag står”, och “vart jag inte står”. Alla test visar dessutom ungefär desamma.

  Nu gäller det bara att klura vidare vad man väl ska rösta på när det blir dags.

  Aftonbladets valkompass:
  Miljöpartiet 67%
  Vänsterpartiet 63%
  Socialdemokraterna 60%

  Svts valkompass:
  Miljöpartiet 66%
  Socialdemokraterna 58%
  Vänsterpartiet 57%

  Expressens valkompass:
  Miljöpartiet 77%
  Vänsterpartiet 68%
  Socialdemokraterna 67%

  Det Politiska Spelets Valtest:
  Vänsterpartiet

 37. Har också gjort dem, men inte den sista! Så den var jag tvungen att prova! Den satte mig som miljöpartist, en aning vänsterpartist, men allt annat låg jag minus på, haha! Så kul!

  Jag har nästan exakt samma siffror som du, vilket är lite kul. Vänsterpartiet och miljöpartiet är i topp följt av sossarna. Synd att FI inte är med i några! Jag passar (föga förvånande) in bäst där i det test där det är med. Och det stämmer bra in på mig. Jag är till vänster men är osäker på vilket parti jag passar bäst in med. Älskar dock Löven. Tycker det är fantastiskt att äntligen ha en manlig stadsminister som vågar visa känslor. Next up, a woman! Dags att stryka unkna fördomar och kasta ut de grå gubbarna med stela leenden och orosrynkor i pannan.

 38. Roligt men frustrerande med politiska inlägg. Jag är själv aktiv moderat och fast förankrad i mina liberala värderingar så vi står långt ifrån varandra ideologiskt. Jag delar dock dina intressen för medmänsklighet, loppisfynd, fina rum och miljö. Har följt din blogg under många, många år och gillar både den och dina klänningar. För mig är det viktigt att fortsätta följa och ta del av människor med annan idelogisk övertygelse än jag själv. Det ger mig perspektiv och möjlighet att ständigt ompröva mina värderingar, dessutom utmanar det mina tankar och jag tror det är viktigt att inte fastna i tankar av gamal vana eller för att det är enklast att tycka som man alltid gjort eller som dom man har närmast.
  Själv skulle jag inte vilja vara utan möjligheten att välja skola åt mina barn, vårdcentral för mig själv eller hemtjänstutförare till min morfar och tycker att det är alla tiders när både företag och offentliga verksamheter går med vinst. Nato tycker jag är svårare men har landat i att jag är för ett medlemskap (i den frågan är jag dock påverkbar) och EU behöver oss och vi behöver dom men vi behöver också jobba på vår relation.

 39. Tack Clara för att du vågar berätta vad du tänker och våga dela med dig. Och kanske sprida kloka tankar vidare

 40. Bibelcitatet du refererar till är skrivet i en annan tid, i en annan context. Man refererar till det israeliska folket och fortsättningen säger ”tänk på när ni själva var främlingar i Egypten”. Man ska självklart vara respektfull mot alla människor, men det gäller åt båda håll. Det har tyvärr kommit mycket ondska med den massiva invandringen som du inte ser från din idylliska tillvaro. Kanske du skulle ha en annan syn om du bodde här i Biskopsgården i Göteborg. Jag tycker också att vi ska dela med oss och hjälpa människor i nöd, men inte genom att urskiljningslöst släppa in och försörja människor som vill bo ivårt land. Det finns smartare sätt att vara human på. Jag tror barnen till invandrare från kulturer som skiljer sig enormt från vår, mår ganska dåligt av ”multikulti”. Bra inlägg Clara, dialogen är viktig.

 41. Det som är märkligt med vinster i välfärd är att debatten bara gäller där kvinnor äntligen blivit chefer, dvs inom vård och omsorgssektorn där vinsten dessutom i regel är väldigt liten och ofta tagit uppemot 10 år att kunna nå i verksamheten.
  Det är få som nämner att Skanska (mansdominerat) ska få göra vinst när de bygger vägar för våra skattepengar eller byggföretag när de bygger dessa hyresrätter för våra skattepengar. Tycker debatten är extremt märklig från en “feministisk regering”. I synnerhet när kvalitén hos de vårdcentraler som startats av kvinnliga läkare och sjuksköterskor är bättre än en landstingsdriven vårdcentral.
  Varför får manliga företagare göra vinst på våra skattepengar men inte kvinnliga som dessutom drivs av att göra det bättre för människor?

  Sedan vet jag inte en enda kristdemokrat som flirtat med SD, alla tar starkt avstånd från deras värderingar pga de är milslångt från KDs (är själv kristdemokrat). Likaså upplever jag KD som väldigt flyktingpositiva, även om man absolut prioriterar familjeåterförening före t.ex de 9000 afghanska män utan asylskäl. KD ville hellre återförena mammor och systrar med deras övriga familj här.

 42. Haha! I det politiska spelets test blev jag liberal när jag valde att jag helst dricker öl (lager). När jag la till vitt vin blev jag istället Feministiskt initiativ 😆Ändrade inga andra frågor utan la bara till just det, hahaha!

 43. Instämmer med de som sagt vad bra med politik här som inlägg – tack för det – i valtider och när det känns som ovanligt stora värderingar står på spel i vårt land. Upplever också faktiskt att det blir färre samtal om det alltså valet än vad jag tror jag skulle önska, i olika sammanhang. Och värt lyfta här för din blogg är just engagerade och samhällsrelaterad på så många olika sätt. Även om jag håller med den som skrev att hm, blir lätt så förenklade diskussioner och argument. Som om det handlade om en sakfråga när det egentligen är mycket komplext. Och det blir lätt kategoriskt, som exemplet vinster i välfärden som diskuterats. Varför är det inte OK bara sådär (som i bra för vårt samhälle) med vinster på detta område? Är det så enkelt? Det är ju centrala verksamheter så om de behöver fungera så pass bra att de går med vinst betyder väl det att den som tar del av dem får en bra vård, eller skoltid? Är inte det det mest värdefulla? Hur vi tar hand om oss i och miljön och det kring vårt samhälle?

  Jag har länge röstat på Liberalerna men tycker det känns än mer relevant i dagens samhälle än tidigare. Uppfattar dem som vårt kanske mänskligaste parti. Som styrs av ideer om frihet och respekt för individen – alla – och alltid står upp för de utsatta, minoriteter, och verkligen andas jämlikhet. Ex var vem du vill, du ska få bestämma över din egen kropp (aborträtten grundsten i liberalt samhälle, barnäktenskap kan inte stödjas), i ett välfärdssamhälle som vårt och som bygger på liberala värderingar kan vi inte backa från den assistans som funnits i decennier för behövande barn så de kan bo med sina föräldrar, alla barn ska få möjlighet att göra en klassresa och skolan är där du får de första förutsättningarna. Jag tycker också att Liberalerna står upp nödvändigt tydligt mot rasism och alla splittringar vi upplever nu och förstår att för att kunna påverka världsutvecklingen gällande kanske främst miljö och färre konflikter så behöver vi samarbeta med andra länder och att EU är ovärderligt för det. Förutom att vara ett europeiskt fredsprojekt. framtidenarliberal säger jag av ovan och många fler skäl. Hoppas vi nu får till något så pass stabilt och positivt politiskt att vi kan utveckla Sverige åt det fina håll som din blogg andas Clara på olika sätt. Det måste vi