Illa, jag mår illa

Jag lever på en säregen diet just nu. Den består huvudsakligen av

Grapefrukt

Granny Smith-äpplen

Apelsin eller blodgrapejuice

Sura vinbär

Rabarber

Och vindruvor.

Det är inte mycket annat jag är sugen på. Jo, sushi ibland. Då avslutar jag med att dricka upp sojan blandad med wasabi. Och ibland när illamåendet tillfälligt försvinner kan jag trycka i mig enorma mängder spagetti och köttfärsås. Men det mesta äcklar mig. Det äcklar mig att laga mat. Det äcklar mig att diska efteråt. Det äcklar mig att tänka på vad jag ska äta. Jag håller på att spy varje gång jag ska ha tandborsten i munnen. Jag håller på att spy när jag ska hosta och jag fick rusa till toaletten i konvulsioner när Jakob visade mig de äckliga saker som fastnat i filtret i tvättmaskinen.

Jag minns inte att jag var så här sjukt illamående med mina andra två barn. Det värsta är att illamåendet inte bara har med mat att göra. Jag börjar förknippa det med vissa outfits, möbleringar och saker i hemmet. När jag och Anna gjorde iordning uteplatsen i somras mådde jag illa. Och hur fin jag än tycker att den är så mår jag illa varje gång jag tänker på den. Ja, jag mår till och med illa när jag ser andras uteplatser som påminner om den. Lastpallar gör mig illamående. Och gula parasoll. Är det inte helt vansinnigt ändå?

Tycker inte bara att illamåendet är värre utan foglossningarna har kommit mycket tidigare precis som myrkrypningarna i benen. För att inte tala om magen som är enorm jämfört med tidigare graviditeter i samma skede. Ni som har fått flera barn – känner ni igen i er i att symptomen blivit värre för varje graviditet? Eller finns det kanske hopp om motsatsen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

170 kommentarer på “Illa, jag mår illa”

 1. Jag känner absolut igen det du skriver. Mådde mest illa med min trea, men det kom och gick. Tur att en får en så fin belöning sen i alla fall. Kram

 2. Men å, stackars!
  Jag mådde bättre andra graviditeten men blev stor som ett hus!! Många fler kilon andra gången. Och ungen som kom ut vägde nästan ett helt kilo mer än nr 1!! Varför kan man ju undra??

 3. Följer! Förknippar också udda saker (bilen, brevlådan), vissa appar (ex tradera, står inte ens ut med att se loggan!) med illamående jag hade från tidig graviditet – hände precis likadant vid förra graviditeten men associationerna försvann tack och lov när illamåendet släppte helt, hoppas det gör det denna gång med 🙂

  1. Min standardfråga “hur många är det?” 😀
   Man blir ju även lite nyfiken på vilken vecka du är i, Clara?

   1. Det tänkte jag också på, tvillingmamma även här. Illamåendet! Vi gifte oss när jag var i v 9, och det var helt omöjligt att välja blommor till brudbuketten för jag höll på att kräkas varje gång jag såg en blomma. Fick blunda och peka. Mår fortfarande illa av att titta på brudbuketten på foton.😂😭 dock lyckligt gift.

 4. Har också varit jätteillamående alla tre gångerna men äntligen börjar det ge med sig och jag slipper äta medicin. Det räckte att jag gick några steg så kräktes jag. Ibland från morgon till kväll låg alldeles stilla i sängen och åt. Har annars haft bra graviditeter förutom illamåendet. Får myrkrypningar ibland och hugger till i ryggen ibland. Längtar efter att få träffa mitt lilla mirakel snart.

 5. Jag kan inte säga så mycket kring om det blir bättre eller sämre. Jag tycker nog min andra graviditet var “värre” men egentligen var det nog inte så stor skillnad mer än att jag hade ett barn sedan tidigare att ta hänsyn till. Jag känner dock igen mig att må illa av saker! Jag mådde illa av hemnet, mina ballerinaskor och en tröja jag köpte samtidigt som ballerinaskorna. En kompis som inte hade varit gravid trodde mig inte men sen när hon blev gravid förstod hon. Så himla konstigt egentligen att bli illamående av saker! Min andra graviditet mådde jag illa av alla mina odlingar och min trädgård ☹ Först nu när min bebis är 4 månader har jag börjat få tillbaka lusten! Men oavsett så ett stort grattis, så spännande med ett litet syskon!

 6. 🤚🏼 Jag känner igen mig!
  Värre och värre för mig – gällande det mesta faktiskt (förutom förlossningarna 🙌🏼).
  För övrigt är min dotter 9 år idag, men kan fortfarande klökas när jag tänker på Ahlgrens bilar lakrits, ja jag tror till och med jag hade kunnat kräkas av den tanken.. All styrka åt dig!

 7. Jag blev länge illamående av blotta tanken på stickning och filmen Vaiana. När jag mådde som.sämst i början av graviditeten låg jag i sängen och tittade på film eller stickade. Det tog nästan ett och ett halvt år innan jag kunde börja sticka igen 😊

 8. Haha, trodde det bara var jag som är galen som förknippar illamåendet med annat än mat… Jag mådde som sämst i vintras och bara tanken på stora mängder snö gör mig illamående nu? Andra exempel är mina varma morgonrockar som jag hade i vintras. Hoppas det går över, annars kommer det bli en jobbig vinter 😛

 9. Åå jag känner igen mig så mycket! När jag väntade min yngsta dotter så hade jag kontoret i ladan hemma på gården. Jag mådde hemskt illa första tiden av graviditeten och jag kunde inte vara inne på kontoret utan att få kräkkänslor. Det knäppa var att jag långt efter att hon fötts kunde få en stark obehagskänsla och illamående av att gå ut till kontoret…. så jobbade hemifrån köksbordet istället. Kroppen kan verkligen ha konstiga saker för sig när den bakar en liten.

 10. Stoet grattis till att ni väntar en liten till! Håll ut vad gäller illamåendet! Du kan alltid be om att få träffa läkare och få medicin som kan lindra det värsta illamåendet (exempelvis lergigan comp). De kommer säkert prata om vitamin b6 och ingefära också men det var inget som funkade för mig tyvärr. Jag har under båda mina graviditeter mått extremt illa (haft Hyperemesis Gravidarum) och varit sjukskriven fram till vecka 24-25 och behövt dropp mellan varven för att orka med samtidigt som jag ätit upp till 5 olika mediciner 3-5 ggr/dag för att klara av illamåendet. Inte kunnat äta i princip något och tappat 16 resp. 11 kg innan illamåendet gett vika (och då har jag vägt ca 70kg innan graviditeten). Kanske kan du få i sig lite soppor, det har känts lättare för mig. Vissa saker förknippar jag extremt mycket med illamående fortfarande, medan andra saker går bra att äta/se/känna/höra igen. Vi väntar på att nr 2 ska kika ut nu i dagarna och sedan kommer vår familj vara komplett! Kram på dig och hoppas att du snart kommer att må bättre och få njuta ordentligt!

 11. Är själv i v 18 med trean och äntligen börjar illamående gå över! Och inte hjälper det fogarna att kroppen är lite äldre, mindre tränad och inte får vila i samma utsträckning som under tidigare graviditeter.
  Håll ut!! Hejar på dig och ber att det ska bli bättre snart med illamåendet.
  /En gravid medsyster

 12. Har fyra barn. Den första graviditeten var värst när det gäller foglossning. Med trean och fyran hade jag inga sådana besvär. Däremot vart jag väldigt stor med fyran. Illamåendet var också värst första gången.

 13. Det blev värre. Och efter tio år har jag fortfarande kvar de tjocka fingrarna som aldrig krympte igen. Vigselringen får bara plats på lillfingret numera.

 14. Mådde mycket illa i början av graviditet på resa till Edinburgh. Tio år senare mår jag fortfarande illa av staden, av lamm (som sprang på vägarna innan vi nådde dit) och av Skottland i allmänhet. Känns rätt orättvist att dra in ett helt land…

  1. Skrattar så jag gråter åt alla roliga illamåenden! Din är bäst, tillsammans med hon som mådde illa av Traderas logga.

   Förlåt för skratt på er bekostnad, men jag försöker skratta med er på något vis.

   Kram till er alla 🙂

   1. Haha jag sitter också här och fnissar för mig själv. Försöker att inte gapskratta (medlidsamt) i kollektivtrafiken.
    Stackars Skottland och stackars er alla som begränsas så!

 15. Kan inte svara för hur det blir med fler graviditeter då jag är ca 11 veckor in i min första. Men kände bara hur poletten trillade ner när du säger att du blir illamående av saker! För det är därför jag har haft sånna obehagskänslor för vårt hus. Jag blir alltså illamående av tanken på att vara hemma. Jag flydde till min mamma som bodde i sommarstugan någon vecka för det kändes så mycket bättre, samtidigt som jag hade rå-ångest över att inte vilja vara hemma. Nu är jag dock tillbaka hemma eftersom vardagen och jobbet kallade. Och jag känner mig mer tillfreds hemma också, vilket är tur. Älskar ju vårt hus egentligen!

  1. +1 här alltså! Jag är också gravid första gången och nu i v 12, och har lite känt att jag håller på att bli tokig?! Så skönt att höra att fler har samma känsla. Men alltså, det provocerar mig så att så många rycker på axlarna åt det och säger att det hör till? Jag har inte kunnat fungera ordentligt på två månader och det klassas som helt normalt, nästan lite mysigt liksom att känna av graviditeten?! “Ha knäckebröd i skrivbordslådan om du behöver smyga med graviditeten.” Alltså i mitt tillstånd har det varit ett helt orimligt råd.

   1. Jag känner igen det du säger till 100 %! Det är inte mysigt att känna av graviditeten när man mår så illa 🙁 Men jag tror att det är svårt att förstå det när man inte gått igenom det själv. Hoppas det går över snart för dig!

   2. ”Ha en skorpa bredvid sängen att knapra på om du har morgonillamående” är det sämsta skitrådet jag fått, och dessutom flera gånger om. Vem i hela friden vill äta en torr skorpa i sängen, speciellt när man vaknar med känslan av att vilja spy?
    Med nr 1 kräktes jag VARJE morgon från v6 tills att hon var född. Illamåendet med tvåan var annorlunda och värre under eftermiddag/kväll, men släppte sedan enormt i v16. Nu är jag i v 24 och antar att det här är den sk bästa tiden i graviditeten. Om man räknar bort halsbrännan och den uppblåsta magen då förstås…

 16. Jag mådde minst illa med trean, men foglossningen och myrkrypningarna i benen var värst! Magnesium hjälpte mot myrkrypningarna, men foglossningen satt i ända till slutet. Lite kan jag känna av den i trappor nu 10 dagar efter förlossningen, men jag hoppas att det ger med sig! Det är i alla fall underbart att kunna sova normalt utan en massa kuddar mellan benen nu! Lycka till med resten av graviditeten!

 17. Olika illa med mina 3, värst med sonen som är äldst – då sprang jag i skytteltrafik till toan i 20 veckor. Något lindrigare med båda döttrarna, har någon hemsnickrad teori att det berodde på kön, tror inte det stämmer om jag tar fram min sakliga personlighet 😀
  Jag åt på mig äppelallergi vid första graviditeten, knaprade Granny Smiths som en tok. Vad gäller magen så är nog det olika. Jag har kört mage modell mindre och blygsam viktuppgång p.g.a illamåendet alla 3 gångerna, men 3:an var mycket tyngre att bära. Enligt maken lät det som om jag pratade om underredet på en gammal bil när jag försökte förklara hur det kändes 😂 Men trots alla besvär jag hade gjort om det imorgon för alla mina 3 ❤️ Kram!

  1. Hehe, och min teori är precis tvärtom, att illamåendet kommer med flickor i magen 😉
   Har fött fem. Ettan o femman är flickor och kräktes mest med dem!

 18. Definitivt. Min första graviditet var plättlätt, nästa var jobbig och den tredje var jättejobbig. Foglossning hade jag bara med nummer två och tre, och matpreferenser (salta kex, följt av blåbär med mjölk….) enbart med nummer tre. Dessutom fick jag nästan graviditetsdiabetes, så någon fyra blev det aldrig.
  Beklagar att jag inte kunde komma med en solskenshistoria! 🙂

 19. Kan relatera! Men nr 1 och nr 2 var det mesta under kontroll, nr 2 snäppet tyngre/jobbigare på de flesta plan. Men när nr 3 låg i magen var alla besvär _mer_ samt ett konstant illamående och halsbränna. Jag vet inte om symtomen blir värre eller om min nr 3 var jobbigare pga annat kön? Eller tröttare kropp? Oavsett. Jag gillar inte alls att vara gravid, möjligtvis mellan v 15 och 22, men annars mest transportsträcka..

  Älskar att vi ska få följa med på din/er resa!

 20. Känner inte igen mig i illamående som tilltar för varje barn men absolut i att förknippa saker/dofter så starkt med mående/känslor, att man inte riktigt står ut med dem, eller ens något som påminner om dem.
  Hoppas illamåendet ger med sig! Har du provat vatten med citronskivor, mynta och ingefära?

 21. Jag förstår precis hur du mår. Har fått 3 fantastiska tjejer som idag är 7, 13 och 17 år. Men som jag har mått illa. Då tjejerna är födda vinter/vår så har jag mått som sämst över sommaren tidig höst och då har jag i perioder fått sitta i blåbärsskogen i timmer…timmar…. det värsta var sedan att gå hemåt och passera grannars soptunnor…fyyyy än idag håller jag andan varje gång jag går förbi en soptunna… Men du, ta genast och köp åksjukearmband på apoteket. De hjälper faktiskt och bebisen mår ju toppen då det inte är något läkemedel som ska stoppas i kroppen. Fick utsättningssymptom i somras då jag avslutade antideppresiva för snabbt (jag jag har gjort din och många andras resa där också) då trodde jag att jag var gravid igen, men använde armbanden. Det funkade jättebra. Prova!!! Lycka till och TACK för blogg podd och allt. Kram Maria

 22. 2,5 år efter senaste graviditeten mår jag fortfarande illa när barnen sätter igång en viss sångbok som spelar själv. Så jag förstår det där med uteplatsen, men det är ju tråkigt, för den var så fin!

 23. Åh hoppas du får må bättre snart! Jag mådde likadant med första av två, blev gravid när vi renoverade köket och ja klarade inte av att vistas där överhuvudtaget på flera veckor. Vårt nya vita golv bländade mig verkligen och gjorde mig spyfärdig. Både det och foglosningarna var för min del lättare andra ggn men svårt ändå att va gravid och ta hand om barn (1 1/2 år mellan barnen) .. önskar verkligen du får må bättre snart! ♡

 24. Åh, har varit enormt förskonad för av illamående överlag vilket jag är väldigt tacksam över, men kan ändå känna obehag över tanken på ex. McDonald’s sötpotatispommes, sockerärtorna jag odlade i somras (och som därför inte blev uppätna, tråkigt nog!) och har överlag haft svårt att se bilder och reklam för hamburgare. Allt detta är ju iofs mat, men det är just tanken på det som är värst. Sjukt ändå! Nu går jag in i vecka 14 och mår överlag väldigt bra, har haft en skonsam första tid förutom enorm trötthet där i värsta sommarvärmen.

 25. Ja tyvärr känner jag igen mig, med första barnet mådde jag illa till v 12/14 ngn gång. Som gravid nu andra gången tror jag att jag var i v 18 sista gången jag kräktes. Tyvärr blev även foglossningarna värre denna andra gång och jag är sedan två veckor tillbaka sjukskriven på 50% pga smärtorna 😩, är i v 36 numera.

 26. Jag har inte haft foglossning överhuvudtaget under någon av mina graviditeter men illamåendet var absolut värst tredje gången. Med mina två äldre barn mådde jag illa mellan vecka 7 och vecka 12 och jag kräktes bara några gånger per graviditet. Med trean som är född i mars i år mådde jag illa mellan vecka 6 och vecka 19 och jag kräktes flera gånger om dagen. Tröttheten, järnbristen och den allmänna gravidoron var också värre. Jag blev till och mer sjukskriven på halvtid under några veckor. Men allt gick jättebra och förlossningen var en fantastisk upplevelse. Jag hoppas på en fyra inom ett par år så det jobbiga glömmer man ju ändå ganska fort…

  Styrkekramar och stort grattis till hela familjen – barn är en sådan gåva.

 27. Haha, jag glömde skriva det jag skulle komma till (blev avbruten av 9åringen).. Att jag förknippar doften av ahlgrens bilar lakrits med den gången godiset ligger på vårt Ica Maxi så jag mår illa varje gång jag går där samt att jag också associerar ett visst tyg (typ underställs-tyg) med godiset och klarar knappt av att se sånt tyg. Kroppen och knoppen är galen ibland 🙃

 28. Ja, gud vad mycket konstigheter en graviditet kan orsaka. Blev inte illamående av saker, men med mitt andra barn blev jag så oerhört TRÖTT OCH LESS av vissa saker – så pass att jag knappt stod ut med dem. Mjölkpaketens utseende. Internet. Det var som om en mörk blöt filt drogs över mig och energin bara försvann. Ja, och så mådde jag illa i början såklart. Med tvåan satt jag också och sov i sex månader pga halsbränna. Ja fy halsbrännan, den saknar man inte. Känner att jag sitter och blir lite småförbannad över vissa föreställningar om gravida. Vad man ska uthärda. Och så ska man ha glow. Nää, alltså.

 29. Jag gissar att du/ni väntar en flicka. För mig har det varit stor skillnad när jag varit gravid med flicka och när det varit en pojke; jag har mått illa med flickbebis men inte med pojkbebis. Läste också en gång i Vi föräldrar (tror jag det var) att flickfoster/bebisar kan påverka “till illamående” och att det hade med hormoner att göra.
  Hoppas det snart stillar sig!
  Annica

  1. När jag väntade min dotter blev jag galet illamående av det mesta: först starkt luktande mat, tex grillad lax, brrr. När mina kollegor mikrade sina fiskaktiga matlådor flydde jag till toan för att aldrig komma ut, typ….. Stekte min man bacon eller tog hem en hämtpizza låg jag över toaletten och kräktes galla.
   Men sen eskalerade det till att jag gömde mig på övervåningen när min man klippte gräs, hemsk hemsk lukt. Min mans hud och framför allt skäggstubb började utsöndra en lukt frampå kvällarna som jag inte TÅLDE. När min älskade syster kom för att hälsa på kräktes jag nästan på henne pga starkt luktande handkräm.
   Kändes som att jag slutade vara en individ, utan istället förvandlades till en stor, stor och ganska tokig näsa, sniffandes i luften med kräk i mungipan och tårar i ögonen….. det gick över i typ v 28 och det var underbart att sluta hata sin man pga lukt.

  2. Inte säkert , har varit extremt sjuk med mina två pojkgraviditeter , låg inlagd långa långa perioder och mådde inte bra. Medans jag inte var inlagd mer än 2 gånger med min dotter och den graviditeten var enklare rent illamående mässigt.

  3. Det finns ings vetenskapliga belägg för påståendet.

   Detsamma gäller de flesta ”husmorsknep” vad gäller gissa könet. Enligt en stor undersökning (som jag glömt namnet på) jag läste när jag var gravid med första barnet så ger alla typer av pendeln, kinesiska kalendern, magens form mm ungefär 50% rätt. Dvs lika rätt som att bara gissa. Det enda resultatet som stack ut var när de frågat den blivande mamman vad hon trodde att det skulle bli – då hade hon rätt i en majoritet av fallen såvida hon inte föredrog ett visst kön.

   1. Haha nej. Varje gång man får barn är statistiken ca. 50/50. Slumpen har inget”minne” och kan inte veta att Clara har två pojkar sen innan.

    1. Det är korrekt att slumpen inte har något minne, men artikeln (från SCB) stämmer; sannolikheten att Clara väntar en flicka är faktiskt högre än att hon väntar en pojke. Det har med så kallad upprepad sannolikhet att göra. Rent teoretiskt är sannolikheten att få tre barn av samma kön 1/2 x 1/2 x 1/2 dvs 1/8 = 12,5 procent, fyra 1/2 x 1/2 x 1/2 x 1/2 = 1/16 = 6,25 procent osv. Så trots att slumpen inte har något minne är det mest sannolikt att Clara väntar en flicka. Lite mind fuck, men så ligger det till! Slut på folkbildningen.

 30. Är i v. 23 med nr 3. Mår illa, får hjärtat att rusa av en dusch, gå upp till övervåningen eller att lämna barn på fsk och skola inom utsatt tid. Foglossning och ryggont som jag aldrig upplevt innan. Kan bara sitta kortare stunder, sen får jag så ont i ryggen och mår illa. Hade det varit såhär gå g 1 och 2 hade trean aldrig ens blivit påtänkt… 🤢🤕
  Var till Paris halvvägs in i första graviditeten. Har aldrig förstått grejen med Paris där eller efter det…😂

 31. Jag åt en skaldjursplatå i Frankrike när jag var gravid. Har alltid älskat skaldjur och det var gott medan jag åt den. Men jag mådde illa under hela den perioden och efteråt kunde jag inte ens tänka på skaldjur utan att klökas. Det satt i något år, men försvann sedan långsamt och gick helt över. Det finns hopp! Förhoppningsvis kan du utan problem sitta på uteplatsen redan nästa sommar, fast tänk inte så mycket på det nu…

 32. Jag har fått fyra barn. Det enda som var värre fjärde gången var till exempel hemorrojderna. De kom liksom i vecka 5, så fort kroppen kände att den var gravid. 🙈 Annars har jag som en liten bonus gått upp mindre med trean och fyran (en bonus då jag gick upp 30 kg med både ettan och tvåan). Annars tycker jag att gravidkrämporna varit lika illa med alla fyra. Jag har kräkt från vecka 5 till vecka 42 av precis samma absurda anledningar som du beskriver: lukter, syner, tankar, minnen, föreställningar… såå jobbigt och ibland pinsamt. Ibland har jag kräkt utan att veta om något luktar illa eller gott – som om jag inte kan hantera nya dofter alls. Heja dig! Så spännande det är att följa! 💛

 33. Du kanske väntar en liten tjej denna gång? Finns faktiskt vetenskapliga bevis på att svårt grav-illamående är lite vanligare när man väntar en tjej, man tror det är rent hormonellt. Det är ju också mycket vanligare vid tvillingar, men det har du säkert redan kollat 🙂
  Tack och lov blir det ju oftast bättre med tiden. Det som fick mig att klara tillvaron var Lergigan comp, gröna äpplen och babybell-ost. Grattis till graviditeten!
  /snart fullgången med en liten tjej

  1. Stämmer faktiskt! Tjejbebis och tvillinggraviditeter ger generellt mer illamående, men kan ju förstås variera i enskilda fall. Jag har mått aningen mer illa med tjejerna (tre) än med pojken, men verkar varit relativt förskonad total då man läser om andras illamående.

 34. Känner igen mig så mycket från min tredje graviditet i det du skriver. Magen blev snabbt stor, illamåendet var värre och höll i sig längre, liksom foglossningen och tröttheten. Kunde exempelvis inte borsta tänderna. Vill tipsa om att använda barntankräm om du inte redan gör det! Funkade betydligt bättre för mig. Vila en stund varje dag i kombination med dagliga promenader gjorde också att jag mådde bättre. Hoppats det vänder snart!

 35. Det var samma för mig. Värst när jag väntade trean. Jag har två pojkar och en flicka. När jag väntade vår dotter levde jag på grapefrukt 😊.

 36. Väntar just nu mitt första barn så vet inte hur graviditetskrämporna ändras med fler graviditeter. Känner dock väldigt väl igen mig i din lista! Att bara vilja ha sura saker och färsk frukt när jag mår illa. Trycker frukt och har börjat få ont på tungan av allt surt karra jag käkar… Inväntar karies och att illamåendet förhoppningsvis snart går över, och för dig med 🙂

 37. Stackare! Vet hur det känns men för mig visade det sig vara två. 🙂 kan det vara mer än en?

 38. Har bara varit gravid en gång (och fler blir det inte för min del) och mådde orättvist bra på det stora hela taget. Men det där illamåendet i första trimestern, urrk! Som värst mådde jag då vi skulle ha julkonserter med kören jag sjunger i (fick stå med chokladbitar i en mini-grippåse i notmappen och peta i mig då och då) och blir fortfarande lätt illamående av vissa av låtarna/arrangemangen. Hoppas det är borta för din del vad gäller uteplatsen, så du kan njuta av den nästa sommar. Och att värsta illamåendet börjar lätta småningom. Håll ut! Kram!

 39. Jag mådde sämre när ja väntade en tjej 🤔
  Var bara sugen på syrliga friska saker. Hatade mat o sötsaker till vecka 24. Annars är ja sockerråtta. Me grabben hade ja knappt illamående o var bara jättehungrig

 40. Åh fy, lider med dig. Har inga egna erfarenheter av graviditeter att dela med mig av, men jag hoppas du får må bättre snart. Det är så kul att vi får vara med på ett hörn i ditt liv, din blogg är en stor inspirationskälla för mig <3

 41. När jag var gravid med
  vårt andra barn åkte vi till London. Jag mår fortfarande illa vid tanken på London. Och den Byggare Bob-pyjamas som vårt första barn hade på sig då.

 42. Jag mådde extremt illa bägge mina graviditeter. Inte heller bara matrelaterat. När jag var i typ vecka fyra med lillasyster ordnade jag kalas för storasyster och sedan kunde jag inte se något pastellfärgat utan att få kväljningar. Båda gångerna släppte illamåendet först sista veckorna innan förlossningen!
  Rekommenderar varmt lergigan comp. Absolut inte på fastande mage dock. Hoppas du får må bättre snart.

 43. 5 år efter min graviditet mår jag fortfarande illa av Candy Crush saga, introt till sommar i P1 och östgötska 🙂

 44. Ja! Det bara eskalerar för varje gång och besvären varar längre. Full sympati. Min trea var även en fyra på samma gång vilket gjorde det ännu värre. 😀 och då fick jag ändå largigan comp för att klara av illamåendet m m. Tur att det är värt besväret. Stort grattis och lycka till med överlevnaden.

 45. 5 år efter min graviditet mår jag fortfarande illa av Candy Crush saga, introt till sommar i P1 och östgötska!

 46. Jag känner igen mig. Fick foglossning runt v 10 med barn nr 3! Riktigt jobbigt hela graviditeten. Kunde knappt gå..
  illamående har jag också haft mycket av. Lergigan Comp och primperan gjorde så att jag slapp kräkas flera gånger varje dag. Men illamåendet fanns ju kvar!

  Visst är det så att man associerar vissa saker med illamående, en del sitter ju kvar bra allt länge sen! 😅
  Hoppas du får en fin graviditet trots krämpor!

  1. Letgigan Comp! Åh, denna ängel förklädd i ett piller. Ja, DEN nåden när illamåendet äntligen lättade….

 47. Min gissning är att du väntar en flicka! Du kanske redan vet om det är sant eller inte – men min helt ovetenskapliga observation på folk i min närhet (inkl jag själv) är att de flesta mått mycket mer illa när de väntat en dotter, oavsett plats i syskonskaran.
  Jag hoppas det lyckas vända mot slutet för dig åtminstone!

 48. Stackare att må så illa! Jag har fått akupunktur under båda mina graviditeter mot illamåendet och det har fungerat helt fantastiskt bra! En behandling varade i ca tre dagar, så söndagarna var ingen picknick direkt 🙂 Fick behandlingen av sjukgymnast på ordinarie taxa, hur fantastiskt som helst!

 49. Jag mådde också sjukt illa med nummer 3. Gick på akupunktur och ät medicin från vecka 10 till 6:e månaden. Jag mådde inte speciellt illa med de två första graviditeterna; det var pojkar. Graviditet nummer 3 visade sig vara en flicka. Vet inte om illamåendet hade med könet att göra, men det var väldigt olika graviditeter för mig.
  Kämpa på!

 50. Du kanske har en tjej i magen? 🙂 Mitt illamênde gick över när min läkare ( i Frankrike) gav mig recept pâ örtmedicin. Det fungerade jättebra under mina tvâ graviditeter.

 51. Vad jag vet blir inte illamående värre vid senare graviditeter däremot har jag lärt mig att en kvinnas graviditeter kan vara väldigt olika sinsemellan. Själv har jag bara ett barn å jag mådde illa som fasiken fram till vecka 16 ungefär… Det triggades både av miljöer och framförallt blev jag extremt känslig för dofter. Kunde kräkas på hallmattan om jag kom hem efter jobbet och vi hade en otömd soppåse under vasken…Fick Lergigan utskrivet och det hjälpte iaf delvis. Sen insåg jag att illamåendet, för min del, hängde ihop/förvärrades av lågt blodsocker. Fick se till att flera gånger om dagen ha något att knapra på (körde med Kelloggs special K och Marie-kex som jag hade nära till hands i hyllan i mitt arbetsrum :D) Sen åt jag precis som du gärna sura saker – prova rivna, krispiga morötter med mycket pressad citron 🙂 Lycka till med bebis!

 52. Med min andra blev illamåendet så illa att jag fick medicin utskriven. Dessutom höll det i sig heeeeela sabla graviditeten. Hoppas det blir bättre snart för dig! Massa kramar och grattis

 53. När jag mådde illa som gravid lutade jag mig alltid framåt vid tandborstningen, detta för att undvika kväljningar. (Sedan funkade sea-band väldig bra för min del samt saltlakrits. )

 54. Åh jag håller med dig. Väntar tvåan i vecka 8 nu och mår så illa, så illa! Första graviditeten mådde jag så bra! Eller så minns jag inte den första tiden?

 55. Stooor skillnad med trean mer illamående, värre foglossning och mycket större och tröttare (finns bra medicin att få mot illamående – sån livräddare!). Två killar först men nr 3 var en tjej så kanske spelade det in, vem. Stort grattis och kämpa på!

 56. Varmt grattis till graviditeten!
  Jag har tre barn som kommit i ordningen pojke-flicka-pojke. Mådde MEST illa med sista, men LÄNGST illa med mittenbarnet. (Övriga gravidkrämpor har tyvärr blivit värre för varje gång..)
  Ett tips som hjälpte mig mot illamåendet (om du inte redan provat) var 40 mg vitamin B6 (pyridoxin) tre gånger om dagen. Finns receptfritt på apotek. Verkar inte som om alla barnmorskor känner till detta, men det rekommenderas faktiskt i vårdprogrammet: http://www.vardgivarguiden.se/Behandlingsstod/Barnmorskemottagning/Riktlinjer/Hyperemesis/
  Lycka till och hoppas du snart mår bättre!

 57. Jag har burit fyra flickor i min mage och jag känner igen mig i dig att illamåendet blev faktiskt värst med 4:e barnet. Jag kräktes i 9 månader och gick ner 10 kg. Tösen vägde 4,3 kg!!!
  Och jag känner igen mig i att vissa rum o vissa saker o vissa dofter gjorde mig illamående. Vi bytte lägenhet när min första flicka var född. Kunde inte tänka mig att vara kvar i det köket o med det kylskåpet o med den toaletten där jag spytt o spytt o spytt.
  Men illamåendet o hemskheterna rann ut med fostervattnet!
  Kram till dig Clara o jag hoppas att du snaaaaart kommer att må bättre!

 58. Haha ja jag känner igen! Alltså det här att bli illamående av saker som man typ såg på. Jag hade jätte svårt för att titta på bloggar, att vara på nätet överhuvudtaget när jag väntade min 4:a. Jag mådde även illa av att ta på mig mina vinterskor. Med 5:an mådde jag illa av att ens tänka på att borsta tänderna och jag spydde några gånger när jag borsta tänderna. Tack och lov försvann det efter några veckor:) Så jag upplever nog att illamåendet och just illamåendet över vissa saker som man tänkte på eller utförde blev värre för varje graviditet. Däremot har förlossningarna blivit roligare för varje barn.
  Mvh Lina

 59. Stackare! Har också 3 barn och tycker att jag mått ungefär lika dåligt alla gånger, men på olika vis. En graviditet med illamående, en med foglossning och en med uruselt humör. Men däremot har varje graviditet varit fysiskt tyngre än den förra och magen större. Vågar inte skaffa en fyra för då kommer jag rulla fram.

  Det enda som hjälpte när jag var sådär himla illamående var att äta knäckebröd (ursäkta att jag pratar mat nu) innan jag steg upp ur sängen på morgonen. I övrigt fick jag bara i mig äpplen och kiwis – men ut kom en välmående bebis på nästan 4 kilo, så honom gick det åtminstone ingen nöd på. 😉

 60. Jag skulle vilja önska ett inlägg om dina tankar kring antidepressiva och graviditet? Jag äter själv Sertralin och funderar på bebis.

  PS. Visst vet du att grapefrukt och antidepressiva är en dålig kombo? Har jag hört asså… 😊 men du har säkert koll.

  Kram och grattis!

 61. Det låter som att du har en mild variant att hyperemesis gravidarium (extremt gravidillamående). Jag är själv gravid med mitt andra barn nu och har haft en mild variant av HG båda gångerna. Under första trimestrarna har jag knappt kunnat vistas hemma i vårt hus, och framförallt inte i vårat kök pga alla lukter osv. Att borsta tänderna är en verklig utmaning och har varit genom hela graviditeterna. Många som har HG beskriver att symtomen blir starkare för varje graviditet. Om du vill veta mer om HG (tex lämpliga mediciner och andra tips) så kan jag tipsa om facebookgruppen Hyperemesis gravidarium Sverige, samt den amerikanska infosidan helpher.org Kan vara skönt att veta att man inte är ensam, speciellt när alla (inklusive ens barnmorska) tipsat om ingefära och skorpor på nattduksbordet för sjuttioelfte gången 😉

 62. Det blir nog en flicka den här gången, precis sådär hemsk var min graviditet. Hoppas det går över! 🙂

 63. Lajvar hälsokost-förespråkare här: Jag tror att någon typ av B-vitamin (inte folsyra utan någon av de andra) har visat sig kunna dämpa graviditetsillamående (i typ forskning). Minns inte vilken det var. Men ganska billigt sätt att få en placeboeffekt tänker jag… Hoppas det lättar snart med eller utan vitaminer!

 64. För min del har illamåendet varit mycket värre nu under andra graviditeten men foglossningen betydligt bättre! Känner igen det där med att må illa av märkliga grejer, min son älskade Shaun the sheep och ville titta på det varje dag i våras när jag mådde som värst, kan verkligen inte höra den signaturlåten utan att må illa nu!!

 65. Grattis Clara till att ni får uppleva resan med ett litet småsyskon. Men usch och fy för illamående!!! Jag mådde illa i stort sett hela min andra graviditet. Ett tips med tandkrämen är att testa Dentosal som är en tandkräm med salt. Då får man åtminstone lite mindre av det där äckligt sötsliskiga kräkframkallande mintsmaken som sätter sig långt bak i svalget.

 66. Tyvärr inte. När trean låg i magen var den enorm redan från v.10. Var tvungen att berätta på jobbet nästan med en gång. Foglossningen blev ett av mina tidigaste gravsymtom. Men förlossningsmässigt sett var trean den absolut bästa för kroppen visste exakt vad som skulle hända och göras. Heja dog och håll ut!!!! Sen är det bästa med trean att när han väl kom ut så hade han stora brorsor (har samma åldersspann som din) som inre behövde bli små och inte blev avundsjuka utan bara omfamnade sin lillebror och älskade honom direkt.

 67. Hej Clara! Så jobbigt för dig <3 Låter som att barnet trycker på inifrån på den där må-illa-punkten som sitter lite högre upp i magen. Barnet kanske ligger så därinne. Och så förknippar du de där grejerna med illamåendet, inte så konstigt alls. Klassisk betingning? Eller så är det något annat.

  Min tredje graviditet var den lättaste faktiskt. Då var jag trettiotvå år. Så jag tror inte det är ett måste att det blir värre för varje graviditet. All lycka till, hoppas det känns bättre snart!

 68. Ja tyvär. Alla symtom var värre med trean. Och för att inte tala om kära muttis och hur mycket hemskare hon tyckte att tredje graviditeten var😝 Men ungen som kom ut är söt som socker 😍 Känner så igen mig i dig, kämpa❤

 69. Tyvärr blev det värre för mig andra graviditeten. Har förträngt mitt illamående…blä för allt som hade med mat och göra fick mig att må dåligt. Bara att öppna kylskåpet på morgonen så var det kört. Sonen som är 2 stod utanför toaletten och skrattade när jag spydde… Jag spydde på väg till bussen, utanför jobbet. Det höll i sig några månader.

 70. Ååh jag hoppas du får må bättre snart ❤️ Jag har ett tips för myrkrypningar och det är att äta en ordentlig dos magnesium om dagen, det kan hjälpa mot en del graviditetskrämpor, gjorde det iallafall för mig så det kan ju vara bra att testa och hoppas det funkar för fler 🙂

 71. Fattar hangupen på syrligt! Har haft två normala graviditeter och en riktig skitgraviditet med konstant illamående och kräks, kräks, kräks… så nedbrytande! Jag känner med dig!

  Syrligt tips när du behöver omväxling och kolhydrater:

  1. Rostat bröd med lemoncurd eller citronmarinerad

  2. Cornflakes med brämhults apelsinjos (alltså så sjukt gott när man bara vill ha surt!)

  3. Plättar med pressad citron (obs köp färdiga! Gudnåde den som steker hemma!!!)

  4. Grappo du vet den där läsken mormödrar dricker

  Och PS det behöver inte vara en flicka bara för attman mår uselt 😉 icke heller en pojke gör att man är sugen på surt! DS

  Pepp till Dig

 72. Jag har tre barn som kom ganska tätt (2 års mellanrum) så jag är nog inte rätt person att svara på frågan. Kroppen hade nog inte riktigt hämtat sig mellan alla tre graviditeter. 🙂 Men illamåendet och suget efter citrusfrukterna hade jag med båda tjejerna (första och tredje barnet). Foglossning hade jag med båda tjejerna också, inte pojken. Jag blev extremt illamående av lukten av sköljmedel och jag kan fortfarande idag inte känna lukten utan att må riktigt illa (förbluffande många som använder sköljmedel när de tvättar kan jag säga). 🙂
  Med det sagt påstår jag inte att du har en tjej i magen, i mitt fall beror det nog endast på tillfälligheter och hur min kropp mådde generellt under graviditeterna. Men jag upplevde också att symptomen blev lite starkare med tredje barnet. Och det tredje var även mer speciellt att föda, vilket många barnmorskor hade berättat att det kunde bli.
  Stort grattis till er, hela familjen! 🙂 Mitt bästa tips är bara att njuta av tiden, så gott det går 🙂

 73. Hej!

  Akta dig för att äta för mycket rå rabarber! Råkade göra det min första graviditet o slutade med att tungan var avsomnade flera dar o allt smakade sand… Rekommenderas inte!

  Angående foglossningar kan det gå upp o ner, hoppas det inte blir för illa för dig bara för att det kom tidigt.

  1. Avdomnad! Var t o m på akuten för vart rädd att tungan skulle svullna. Doktorn där förstod dock snabbt o refererade till när han åt flera råa rabarber på raken (där ville man ju ställa följdfrågor…) och tappade smaken.

 74. Jag mådde hur bra som helst när jag väntade våra två söner men med trean mådde jag illa i nio månader. Fanns inget mönster i illamåendet, kunde komma som en våg när som helst. I åttonde månaden gav jag upp och testade tabletter mot illamående, det hjälpte! Nackdelen är att man blir galet trött men hellre det. Illamåendet försvann i samma sekund som vår älskade dotter föddes.

 75. Skulle du inte kunna skriva ett inlägg om barnnamn? 🙂 Typ vad du fantiserade om för namn till dina framtida barn när du var liten/yngre, namn du gillar/inte gillar lika mycket, namnförslag du hade till dina söner osv!

 76. Jag har mått exakt som du beskriver i början av min graviditet, och det är min första och jag är 27 år.

  Särskilt det där med att associera vissa helt orelaterade saker till illamående.

  För mig gick det över, och inte alls när det skulle enligt appar och grejer, så jag tror det kan gå över när som helst om man har tur 🙂
  Min moster mådde fruktansvärt illa med sin första unge och sen gradvis mindre och mindre med alla 5 st så hopp finns!

  Prövat prostafen? Hjälpte för mig.

 77. Nej det blir inte värre utan alla graviditeter är olika helt enkelt. Jag var bautastor med tre flickor i rad ( olika graviditeter) och min fjärde tjej föddes nästan normalstor ( gick över tiden 2 v. så lite plus förstås ) och min mage var inte alls så stor. Så skönt.
  Och ja, illamående kan kopplas till de konstigaste saker, skumt det där.. Hoppas det ger med sig snart 🌼

 78. Kan inte du skriva ett inlägg om Melker? Hur han är, hur han mår, hur valde du ras, hur var han som valp, tonåring och vuxen? Har varit nyfiken på honom i flera år och ännu mer nu när jag själv har hund!

 79. Hej och grattis till nr 3!
  Har också tre kids och kan garantera dig ett par gråa hår och mkt glädje men åter till din fråga.
  Jag har haft hyperemesis gravidarum, vilket innebär att jag har mått extremt illa genom alla graviditeter, spytt från dag ett till kejsarsnitten, legat inlagd och fått dropp i långa perioder. Nu med sista blev de hemskt, den här gången så tappade jag synen för jag spräckte blodkärl i ögonen typ. Vidrigt. Det är hemskt och det är vidrigt att vara fast i sin kropp. Men men men. Det är värt det. För jäklar så roligt det är med en trea och hur mysigt är det inte! Världen jobbigaste väg men väldigt mysigt resultat.

 80. Jag hade hemsk foglossning första graviditeten. Vid andra så började det ännu tidigare. Men gick sedan var tredje vecka på terapeutisk gravidmassage och slapp i princip besvären. Så det kan jag verkligen rekommendera!

  1. Oj, det låter spännande, kan du berätta mer?
   Jag drar mig för att bli gravid igen, hade foglossning med första från v. 18 och sjukskriven från v. 30.

 81. Usch vad jobbigt det låter, lider med dig Clara! För mig har illamåendet blivit mindre med varje graviditet! Är gravid med mitt fjärde barn nu och innan jag såg att det faktiskt är någon därinne på ultraljudet, så var jag rädd att jag inbillat mig den här graviditeten eftersom jag haft sååå lite illamående jämfört med tidigare graviditer! Men det har sjunkit med varje bebis helt klart, mådde allra allra sämst första gången. Däremot minns jag inte att jag varit lika trött de andra gångerna – skulle kunna gå och lägga mig efter att jag nattat barnen vid sju……men det beror kanske på att man redan har tre småttingar….samt en alldeles för varm sommar för att hjärnan ska vara alert…

  Hoppas innerligt att du får må bättre snart – jag kommer ihåg hur det var när jag mådde som sämst. INTE kul nånstans! Vissa saker i matväg har jag fortfarande svårt för, flera år efter att jag hade graviditetsillamående kopplat till det. Kram och lycka till!

 82. Jeg har en baby på 2 og en halv måneder og jeg har nesten traumer etter kvalmen. Det var grusomt! Jeg synes skikkelig synd på deg. Jeg var mye mer kvalm denne gangen enn med førstemann. Visstnok blir man mer kvalm om man venter jente. Det stemte bra for meg. Jeg elsker å strikke, så da jeg ble kvalm strikket jeg for å avlede meg selv. Det endte med at jeg ble kvalm av å tenke på strikking, se strikking, generelt alt som hadde med garn å gjøre. Etter litt tid kom jeg over det, heldigvis😊

 83. Som någon annan skrev, det finns något som heter Hyperemesis Gravidarum vilket är extremt graviditetsillamående. Jag har haft det båda mina graviditeter. Som med mycket annat finns det olika grader av HG oavsett vilken grad man har finns det hjälp att få. Du ska inte behöva må så illa. Prata med din barnmorska och läs på lite här http://www.hyperemesis.org/
  Ta vara på dig!

 84. Hej Clara
  Grattis till tillökningen av famijen. Jag kände mig så som du min fjärde graviditet – då väntade jag tvillingar och magen blev enorm. Levde på knäckebröd och isglass (heter det så?) hälften av gravideten. Hoppas du blir bättre o lycka till.
  Kran, Helena

 85. Nu har jag bara fått två barn, men illa måendet var var värre denna gång. Kan dock förklaras med att jag stressade mycket mer under denna graviditet. Foglossningen var nog ungefär lika och magen detsamma. Så i min värld skulle jag nog inte säga att tesen att allt blir värre för varje barn gäller.

  Tycker mej dock minnas att jag har läst någonstans att åtminstone foglossning faktiskt brukar öka för varje graviditet, så det kanske ändå stämmer för de flesta?

  /C

  http://fondofhome.blogg.se – nyinvigd renoverings-/inredningsblogg

 86. Känner igen mig i det du skriver. Har två barn och mådde absolut sämst med tvåan (flicka). Fungerade hyfsat att ta Postafen mot illamåendet, det tog bort det värsta. Kunde inte laga mat, särskilt inte kött. Det var hemskt att borsta tänderna, främst pga tandkrämen. Jag testade sonens tandkräm med fruktsmak och det gick bättre. Foglossningen kom redan vecka 16 och magen blev jättestor snabbt. Ut kom en liten välskapt flicka i vecka 37 och illamående och foglossning var som bortblåst 😊

 87. Känner igen mig.
  Åt mängder med suchi gari – alltså sån där inlag ingefära som man skall ha till suchi egentligen.. fick reda på efter graviditeten att ingefära skall vara illamående dämpande, kanske därför jag var sugen på det.
  Fick käka Largiplex för att fungera på jobbet.
  Hoppas du inte behöver ha det hela graviditeten iaf.
  Kram

 88. Det har varierat lite. Första graviditeten(pojke) mådde jag så fruktansvärt illa, ända fram till vecka 21-22 någonting. I övrigt mådde jag bra. Andra graviditeten(flicka) mådde jag bara illa fram till v 12 sen gick det över, men fick istället mycket svår foglossning.
  Tredje graviditeten(pojke)så mådde jag så vansinnigt illa igen, åt Lergigan långt in i graviditeten. Lika svår foglossning som med tvåan. Men jag fick mycket bra hjälp mot foglossningen genom att träna i varmbassäng hos sjukgymnasten 🙂

 89. Hej Klara! Grattis till graviditeten! Då jag inte kan bidra till råden för att bli av med illamåendet, tänkte jag istället fråga dig om Melker! Du skrev förut om att ni var tvungen att ta bort de flesta av hans tänder på grund av sjukdom, så jag undrar hur han mår nu? Jag hoppas att ditt illamående går över snart!

 90. När jag var gravid med mitt andra barn mådde jag konstant illa till v 24 ungefär. Jag var också så zombietrött. Jag fick då en järninfusion. Iom att jag blev mindre trött efter det och även började gå upp lite i vikt, vilket jag knappt gjorde i början av graviditeten gick illamåendet sakta bort.

  Angående om Claras bebis är flicka eller pojke, så kan man ju gissa men det finns inget som visar på det ena eller andra. Jag t.ex. har två döttrar och det var bara med nr 2 som jag mådde illa. Med nr 1 mådde jag bara lite illa i v 9. Annars ingenting. Gillade inte citrusfrukt under mina graviditeter. Hade enorma, spetsiga magar (ska visst tyda på pojke) alla sa att jag såg vacker ut (man ska visst inte se vacker ut när man är gravid med flickor eftersom de “tar” mammans skönhet) pendeln över magen visade på pojkar, statistiskt skulle tvån varit en pojke eftersom det redan finns många flickor i familjen (?), min man är ej en stressad typ så hans manliga spermier skulle haft större chans att överleva – eftersom de är känsligare än kvinnliga (?) och därför skulle vi fått pojkar (?) osv osv. Trots alla dessa “sanningar” fick vi två vackra, friska, glada flickor.

 91. Usch va jobbigt det låter! Jag mådde över lag sämre under min andra graviditet jämfört med den första. Var framförallt mycket tröttare.
  Min storasyster mådde sämst under sin tredje graviditet. Känns så otroligt opeppande att skriva…
  Hoppas verkligen att det vänder❤️
  Tycker du är otrolig som ändå orkar med att göra så mycket trots illamående och foglossningar.
  Tänker på dig❣️

 92. Jag känner igen illamåendet pga av annat än mat. När jag väntade mitt andra barn mådde jag illa av vissa kläder mitt äldre barn hade. Gick å spydde när hon hade en speciell pyjamas och en kofta med särskilda färgkombinationer. Jag har även spytt varje dag under hela graviditeterna.
  Foglossning har jag däremot varit förskonad ifrån. Hoppas du kan få bra hjälp.

 93. Jag klarade inte av vissa färger under graviditeten (har tre tjejer), dessutom olika färger under varje graviditet : rött, grönt och starka, blandade färger. Jag fick plocka bort saker hemma och sy nya fotöljöverdrag etc… Tjejen som jag fick efter graviditeten när jag inte klarade av att se starka färger är själv högkänslig…

 94. Graviditet nummer två mådde jag dubbelt så illa som den första. Graviditet nummer två var också dubbel i antal bäbisar. Tvillingar. Jag åt mest rädisor och yoghurt. Efter ungefär fem månader gick det mesta illamåendet över (fyra med den första). Jag hade dock mindre foglossning med tvillingarna trots att jag var enorm (milt sagt). Det finns fortfarande smaker och ljud som gör att jag minns illamåendet väldigt väl trots att det snart är sex år sedan tvillingarna kom till världen. Kämpa på! <3

 95. Ja, det är fascinerande hur vi kan påverkas av graviditeter. Själva har jag fyra barn och mina graviditeter har varit rätt olika på flera sätt men kanske särskilt när det kommer till illamåendet. Värst var det med nummer två då jag under stora delar av den var så sjukt doftkänslig och mådde illa av allt som doftade det minsta. Jobbigt för min man då jag absolut inte klarade av doften av honom!!! Så det var skönt att det under graviditet 3 o 4 blev mindre av just illamående…
  För mig har det inte heller varit så att det blivit tuffare för varje graviditet utan det har skiftat. Som jag minns det i efterhand (minnet kan ju ibland koppla bort det där jobbiga när underverket till slut anlänt och man landat i tillvaron igen) var min första och sista graviditet de enklaste att ta sig igenom även om de såklart också innehöll ett viss mått av illamående, foglossning och trötthet.
  Hoppas illamåendet lägger sig snart för dig så att du kan få njuta utav sista delen av graviditeten, det kan ju vara en magisk tid om man bara får må bra!

 96. POSTAFEN!!!! Det var min räddning, innan spydde jag upp till 10ggr/dag, efter högst 1 gång men oftast ingen.

 97. Men huu stackare! Det är en kort period i livet man mår sådär kass, men vad hjälper det, de där veckorna känns ju faen oändliga! Hoppas det släpper snart.
  Det där med att associera “fel” saker till illamående känner jag igen – när jag var gravid 2008 vickade jag på en arbetsplats och spydde flitigt på deras toa på morgnarna. Har varit där hundratals gånger sen dess – och varje gång jag använder toan mår jag illa 🙂 Så knäppt.

 98. Gissar på en flicka denna gång. Mått tokilla med döttrarna men är gravid med en pojke nu och det är en sån skillnad.

 99. Hur knasig är jag som får ett sting av avundsjuka, ha ha! Näe, egentligen inte men det är nåt med att gå i väntans tider och det kan jag nu med snart 5 års perspektiv bara minnas som mysigt. Tiden har den fina egenskapen 😉
  Får jag gissa på att det är en liten dotter som växer där inne? Jag hade ingen som helst craving på citrusfrukter med killarna men helt galen i apelsinjuice när jag väntade dottern. Annars var de tre graviditeterna väldans lika.
  Lycka till med magen. Och tänk på att snart är barnen i majoritet. Det är tufft när det är familjeråd om vad man ska äta till middag eller se för film. Vi vuxna blir nedröstade hela tiden, ha ha!

 100. Åh vad jag blev nervös nu! Jag är gravid med vårt första barn just nu och är så lycklig över att vara i vecka 6 utan att ha mått illa alls hittills. Shit, hoppas det inte kommer! 😮 Det där låter som en hemsk vardag! <3 Stackars dig!

 101. Hu så jobbigt med illamåendet! Jag mår fortfarande illa av havregrynsgröt med blåbär (som var typ det enda jag fick i mig till frukost i några månader med tvåan) & två signaturmelodier till ett par barnprogram som min äldsta alltid kollade på på morgonen när jag mådde som värst. Min yngsta är sju nu.

 102. Testa berocca mot myrkrypningarna! En om dagen, tar några dagar innan det hjälper. I slutet behövs två om dagen.
  Min livräddare under alla tre graviditeter. OKat för mig av både barnmorska och läkare.

 103. Så härligt att läsa om din graviditet tänk att livet ändå går vidare. Är själv i utmattning och har läst er bok som sagt man blir rädd och undrar om det alltid ska vara så här…när tyckte du att det började vända? Ibland är det ok men så åker jag ner i den där gropen igen fast jag knappt gjort något. Har tre barn mer sliten med sista annars ganska lika. Stort lycka till! Kram

 104. Åh vad jag relaterar, stackars dig! Jag mådde illa under hela tredje graviditeten och samtidigt flyttade vi in i ett renoveringsobjekt. Jag började förknippa det snuskiga gamla huset med illamående och hur vi än renoverade trivdes jag aldrig riktigt där. Har flyttat nu men minns fortfarande huset med vämjelse. Sjukt men sant!

 105. Hej Clara! Aah, känner med dig. Vårt tredje barn föddes för 5 dagar sedan och denna graviditet hade det absolut värsta illamåendet av alla tre. Jag kräktes mellan 5-10 gånger per dag till exakt 12 veckan, på dagen! Trodde inte det var sant när jag bara mådde bra sen, kräkningar som bortblåsta. Så det finns hopp fast det absolut inte känns så. Jag fick verkligen ta livet minut för minut för att inte bli vansinnig. “fairy steps”- ett litet steg i taget. Lycka till!!

 106. Med min äldsta så kunde jag till en början endast äta ostsmörgåsar och kaffe som jag åt på samma konditori varje dag.
  I v. 10 började jag kräkas och fortfarande, 18 år senare,
  mår jag fortfarande illa när jag ser detta ställe:-)

  Med tvåan spydde jag i 30 veckor. Men kräktes ingenting med 3 och 4. Däremot fick jag äta medicin för att orka vara vaken och uppe när jag väntade de två sista.
  När jag väntade nummer 3 fick jag foglossningar i v.12. Men när jag väntade nummer 4 så försvann alla symptom efter foglossningar som jag haft med nummer 3. Så graviditeter kan också läka besvär! Lycka till!

 107. Definitivt blir illamåendet och tröttheten värre för varje graviditet. Att man ens beklagade sig första gången! Det är ju skillnad att rodda ett helt familjeliv, och samtidigt orka med en graviditet.

 108. Kääääre tid, så illa jag mått under mina tre graviditeter! Vid den första hade vi precis flyttat till ett nytt hus, vilket tyvärr bums förvandlades till kräkhuset. Jag kunde aldrig förlika mig vid husets dofter (som bara jag kände…) och det slutade så småningom med försäljning. Detta varken tror eller hoppas jag ska drabba dig…
  Lycka till med citrusen och håll ut!
  Lena

 109. Jag förknippar den här tiden, sensommar eller tidig höst, med graviditetsillamående. Har två barn födda på vintern och tidig vår och varje graviditet har jag mått som allra sämst vid den här tiden. Kräktes nonstop och kunde bara få i mig isglass. Mådde iofs illa sen också, men veckorna 10-20 var värst. Aldrig mer!

 110. Åh, jag mådde ”normalilla” de första två graviditeterna som var två pojkar. Men när jag var gravid med trean mådde jag så illa att jag trodde att jag skulle dö. Kan låta dramatiskt men jag kände mig förgiftad. Min barnmorska sa till mig att jag förmodligen var mer känslig mot ”flickhormoner” eftersom trean var en flicka. Jag väntar nu fjärde och är i vecka 7. Jag BÄVAR och hoppas på en pojke haha

 111. Mm kan relatera! Köpte nya, dyyyra solglasögon i våras, i början av graviditeten. Nu vill jag aldrig mer ta på dem eftersom bara tanken gör mig illamående. Synd ju :/

 112. Jag spydde & mådde illa i nio långa månader och det räcker att läsa om hur du mår för att bli illamående. Stackars dig! Men , direkt bebisen var ute släppte illamåendet och jag var så hungrig att det kändes som jag åt ikapp nio månader.

 113. Jahadu… Vad vet man om vad som väntar en vid graniditet och förlossning. Skvatt inget!
  Själv har jag fött fem barn. Barn nr 4 var den besvärligaste att vänta. Kände mig tjock och blev också tjockast vid den graviditeten. Hade vansinnigt ont i ryggen en tid…. men ingen gång har jag kännt något illamående.
  Barn nr 4 vägde mest vid födseln, men gick snabbast att föda och gjorde minst ont.

  Lycka till!

 114. Jag har också två söner först. När jag var gravid med tredje barnet (en flicka) var illamåendet så mycket värre😩. Har som tur var aldrig haft foglossning.

 115. Jag mådde extremt illa med båda barnen. Med barn 1 var jag känsligare för dofter än med tvåan. Doftkänslighet och samtidigt extremt luktsinne var ingen bra kombination. I allafall jag började må illa av min hudkräm body butter olive och även av alla andra som bar olivdoftade hudkrämer. Det var så illa att jag kunde känna av olivdoftande personer på långa vägar och sedan må extremt illa av det.
  Jag hade också en skjorta som jg mådde extra illa av. Det var bara att göra mig av med den trots att den var skitsnygg.

  Med barn två kräktes jag aldrig men jag fick helknasiga kräkreflexer och “ljudet” av kräkning väldigt ofta. Eftersom jag visste att det lerig kom något annat än det kräkäckliga ljudet och själva “hulken”, så slutade jag tillslut att gå på toaletten när jag kände mig illamående. Istället låg jag kvar i ex sängen med min man trots att kräkreflexen slog till, hulkandet kom och även ljuden. Inte så fräscht men jag visste ju att inget skulle komma ut… åsså var jag såååå trött och less. Detta höll på i ca 6 månader.

 116. Har 2 barn så kan inte svara på om det blir värre symptom per graviditet. Bara att mina graviditeter var olika. Första graviditeten mådde jag illa över halva tiden, Spydde varje dag och det här illamåendet var verkligen hemskt. Inte bara för mat, utan även för saker eller för vår stackars oskyldiga hund, mest för att jag fick rasta den och ta rätt med bajspåsar medan jag spydde. Bara jag tittade på hunden mådde jag illa. Men förlossningen var som ett skolboksexempel på hur en förlossning går till. Gick ju lekande lätt jämfört med nr 2.
  Med nr 2 mådde jag TOPPEN hela graviditeten. Inga cravings, inget illamående, inget konstigt alls. Dock fick jag foglossning tidigare med nr 2 än med nr 1. Men förlossningen var gräslig. Spydde nonstop från första värken till krystvärkarna och när hon var ute.

 117. Usch vad jag lider med dig. Min son är fyra månader och jag blir fortfarande illamående när jag öppnar lådan med långärmade tröjor och känner doften av det tvättmedel vi använde när jag var i första trimestern.
  Jag minns att alla, precis alla dofter var ungefär lika jobbiga som nagellack under den värsta tiden. Jag tycker inte om att titta på bilder som jag tog under den perioden för jag minns illamåendet.

 118. Åh känner så igen mig, när jag var gravid med mitt första barn så jobbade jag i en butik där vi spelade musik från en viss artist, i flera år mådde jag sen illa när jag hörde artisten sjunga på radion, det har gått 7 år nu och äntligen börjar det släppa. Haha.

 119. Ja jag mådde sådär illa med tredje barnet, de 2 första var pojkar och den tredje blev en flicka.
  Den flickan har nu en egen liten flicka, hon mådde fruktansvärt illa under sin graviditet när hon väntade mitt barnbarn. ❤️

 120. Haha – exakt så. Var gravid i vintras & våras & mådde extremt illa v 7-18. Kan fortfarande inte se vissa färger, instagramfilter, lyssna på vissa berättarröster på storytel (!) eller tänka på nåt som har med jul att göra. Visste inte att det var så för fler 😀

 121. Jag känner igen det där med illamående kopplat till vissa platser! Var i Thailand i v 10 med vår nr 1, och hade sett såå mycket fram emot resan och den goda thailändska maten. Men nu när jag tänker på Thailand är det bara illamående som är associationen och jag har absolut ingen lust att åka dit igen! Kanske lika bra för miljön 😉

 122. Jag upplevde exakt samma med min första och hittills enda graviditet. Jag mådde illa av nya och syntetiska saker, den där lite kemiska doften som finns i butiker som säljer nya saker. Kunde inte gå in i en butik och var tvungen att ge bort ert par nya skor som jag precis köpt till min kompisar att jag mådde illa så fort jg tänkte på dom. Mådde också extra illa när jag var på jobbet pga mycket nytt och fräscht. Det gick dock över efter ett par månader, men oviljan till nya saker satt i vilket fick mig att börja köpa nästan allt second hand vilket jag är väldigt glad för!

 123. Ja illamåendet blev värre för varje graviditet för mig. Och tröttheten också. Har 4 barn och när jag väntade den sista fick jag ha på mig sk sea bands som trycker på akupunktur punkt på handlederna. Kunde inte ens ta av mig dem i duschen så illa mådde jag. Banden tog bort det värsta av illamåendet men inte allt. Små frekventa mål mat hjälpte, ingefära och gröna äpplen var toppen!

 124. Så som du beskriver att du mår nu, så mådde jag mina två första graviditeter. Det visade sig vara flickor. När jag väntade trean, mådde jag bara illa i början av graviditeten, foglossningen kom senare och blev aldrig lika besvärlig, hela graviditeten kändes lättare. Läkaren sa ”det är en pojke denna gång ska du se, inte samma hormoner i omlopp”. Han hade rätt, det var en pojke. Vet inte om det kan vara samma för dig, en tjej denna gång?

 125. Prova magnesiumspray mot myrkrypningarna.
  Funkar toppen för mig med restless legs.
  Det kommer troligtvis sticka och klia en del i början, men försök hålla ut i 20 min så att kroppen hinner ta upp det. Sedan kan du (om du vill) skölja av det.

 126. Likadant vid alla mina tre graviditeter=( I sommar skulle jag måla staketet, med samma sorts färg som jag målade huset med när jag var gravid för sista gången… Jag mådde så illa, innan jag minns kopplingen och då är mina minstingar och tvillingar 7,5 år gamla…. Jag har varit gravid med pojke, flicka och pojke, flicka samtidigt och lika illamående… Första graviditeten överlevde jag genom att alltid suga på en Vicksblå, andra kräktes jag av bara tanken… Jag och mina barn överlevde på kexchoklad fram till vecka 20. Ibland är vägen inte så kul fast målet helt underbart, kram=)

 127. Grattis!
  Ja att man fortare blir större för varje barn stämde för mig, tom barnmorskan tittade på mig och undrade hur många det var med trean😀 (det var en)
  Däremot har jag mått myyyycket sämre när jag väntat flickorna än med sonen så det kan vara en förklaring. Håll ut💕

 128. Känner igen din lista😊, när jag väntade fjärde sonen började jag gråta om vi inte hade Grape Tonic och grapefrukt hemma😊, hoppas att illamåendet med tillhörande besvär upphör snart💜!

 129. Tipsar om magnesium för myrkrypningarna!!! Fungerar klockrent på mig. + att det har en lite rogivande effekt så jag tar en tabl innan jag ska lägga mig varje kväll.

 130. Jag har aldrig varit gravid men under en ytterst stressig period i mitt liv led jag av svårt illamående (bland annat) och även vid PMS har jag ibland ett illamående. Precis som för dig Clara och flera andra, så hjälper sura/syrliga saker som gröna äpplen, Grape tonic dricka, citron, sura godisar. Kändes skönt att få en bekräftelse av dig och bland kommentarerna att detta inte är ovanligt, jag har känt mig ensam om att lindra med surt/syrligt och folk brukar se oförstående på mig. Fick ju dessutom tips om fler här.

  För mig var det något av en chock att läsa bland kommentarerna vilket fruktansvärt illamående många upplever under graviditeter, hade ingen aning!
  (Hade så klart hört om illamående, mest morgonillamående, men visste inte att så många har så allvarliga och långvariga problem.)
  Känner med er, 💕minns min stressiga period med fruktansvärt illamående och kväljningar med fasa. Jag hade också problem med att borsta tänderna, äta vissa saker lång tid efteråt.

  Att det är så pass vanligt att mammor förknippar saker, platser, dofter och upplevelser med illamående de haft så att de börjar må riktigt illa vid påminnelse, hade jag heller ingen aning om. Men låter ju rimligt då upplevelser sätter sig i kroppen, den har ett otroligt kom håg. Som med Pavlos hundar. (Fast istället för att dregla av förväntan på god mat så får de kväljningar.)

 131. Varje gång jag var tvungen att handla mat åt i 4,e graviditet … så var frysdiskarna min räddning , ner med huvudet varje gång en parfymerad person gick förbi , varje gång någon luktade svett , varje gång någon luktade rök …. Det gick inte längre de sista två månaderna för att jag ” som barnmorskan sa hade en rymlig femma ” kan fortfarande inte äta ost eller annat som jag minns lukt ifrån ( ungen är 14 ) …. Halleluja att det kom en gullunge från detta <3

 132. Jag mådde så där illa trots att det var första gången jag var gravid. Vissa kläder gjorde mig illamående och en massa konstiga saker. Jag kräktes varje dag hela graviditeten. Men det är ju väldigt ovanligt att det blir så. Jag blev illamående av att tvätta håret. Och av att ha för skitigt hår… haha! Ja du hör ju. Det som räddade mig var citronvatten som var riktigt surt. En halv citron till ett stort glas med is i.

 133. Jag tänker direkt att det är en flicka du väntar. Vet inte om det är sant men läste att hormonerna påverkar på ett annat sätt när man väntar en flicka. Min mamma mådde galet illa under graviditeten med mig, så pass illa att hon sedan inte ville ha fler barn. Det höll i sig under hela graviditeten. Jag har tre barn och med Samuel och Alexander mådde jag illa i början och till och från under resten av graviditeten. Med Ida däremot mådde jag verkligen fruktansvärt dåligt. Ville inte äta men var tvungen att äta för att inte kräkas och illamåendet höll i sig hela graviditeten.