• Annonssamarbete Clas Ohlson •

Är du verkligen hemma när du är hemma

Hemmet borde ju vara en plats för återhämtning och vila. Men med telefonen blir det ofta tvärtom. Hela världen når in i ens hem – vare sig man vill eller inte. Under en period började jag varje morgon med att scrolla i telefonen och läsa nyheter och pushnotiser. Det var verkligen inte bra för mitt mående. För att starta dagen med att läsa om elände gjorde att den började på mörkast möjliga sätt. Och negativa tankar började snurra i mitt huvud.

Clas Ohlson har startat en kampanj och en sajt för ett mer hälsosamt användande av mobiltelefoner och datorer. På sin sajt ger de tips om bättre skärmvanor, knep för att lättare lägga tekniken åt sidan och istället verkligen vara hemma när du är hemma.  Jag fick flera bra och matnyttiga tips kring sånt jag inte tänkt på. Och här kommer nu mina bästa tips för att lyckas vara hemma när jag verkligen är hemma.

 

 1. För det första tror jag inte det handlar så mycket om tiden framför skärmen så som vad vi gör framför skärmen. Att se någonting tillsammans med sitt barn, spela ett spel ihop eller öva läsning – det är ju faktiskt vettiga aktiviteter att ägna sig åt. Stirra dig inte blind på tiden – vad du gör med tekniken är viktigare.
 2. Sätt telefonen på ljudlöst och lämna den i hallen. Det är så skönt att slippa höra ljudet av den och folk som försöker nå en
 3. Stäng av alla pushnotiser och appar som slukar för mycket av din tid. I perioder har jag till exempel plockat bort Facebook från min telefon för att jag så lätt går in där och slöläser och fastnar trots att jag inte vill.
 4. När jag jobbar kollar jag ständigt mailen men även när jag inte jobbar glider tummen dit i alla fall. Och även om jag skyndar mig att stänga appen så hinner jag höra det där plingandet från inboxen så att jag inte kan låta bli att kolla vad som kommit. Trots att jag inte hade tänkt det. När jag är ledig “gömmer” jag min mailapp längre bak i telefonen så att det tar en stund att få fram den och jag hinner stoppa mig själv och påminna mig om att jag faktiskt inte behöver läsa mailen just då.
 5. Skaffa en hederlig gammaldags radio. I tider när man får välja precis allting själv är det befriande att lyssna på P1 och helt enkelt få ta del av det som står till buds. Istället för att klicka runt och tveka och välja bland alla miljarder grejer man kan ladda hem och lyssna på tvingas man höra på baltisk folkmusik, nyheter på serbokratiska och helgmålsringningen. Oväntat uppfriskande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 kommentarer på “Är du verkligen hemma när du är hemma”

 1. Så himla klokt och bra inlägg! Om en minst sagt viktig fråga.

  Har också avinstallerat vissa appar och stängt av mer eller mindre alla notiserna på telefonen.

  I somras kopplade jag faktiskt ner helt och hållet från sociala medier under en hel månad. Dessutom begränsade jag kraftigt min skärmtid under dessa fyra veckor. Det var verkligen en ögonöppnare och otroligt nyttigt!

  Har skrivit lite om det på min blogg, bland annat detta inlägg: http://www.sandrajunhammar.se/alltid-uppkopplad-nara-en-skarm/

  Ha en fin kväll!

 2. Åh, vad bra tips!

  Jag vill fylla på med ett: Jag har tagit bort de allra flesta apparna från min startskärm och har istället mappen “appar” där. Då tvingas jag söka efter den app jag behöver.

  Kvar har jag en mapp som heter administration för sånt som jag ändå faktiskt vill ha hyfsat tillgängligt. Den flyttar jag runt med jämna mellanrum så att den inte alltid ligger på samma ställe på skärmen. Det gör att jag inte kan förlita mig på muskelminnet för att slentriankolla mail, tex. Har hjälpt mig att bli kvitt från nämen-hur-hamnade-jag-här-scrollandet i >insert valfri app>.

  Det här är en version av det som minimalisterna tipsar om här: http://minimalisterna.se/annorlunda-etablerad-mobilvana/

  1. Så himla smart. Just muskelminnet känns som en bov som gör att man börjar surfa runt och glömma bort tiden

 3. Inte för att jag på minsta sätt i övrigt rekommenderar just detta, men jag råkade bli ficktjuvad på min mobil i somras i ett övrigt förtjusande trevligt Rom.

  I drygt två veckor, innan jag kom tillbaka hem och ett nytt simkort låg på hallbänken och väntade och jag fick överta en äldre avlagd modell av dottern, fick jag vackert klara mig utan allt vad en modern mobil innebär.

  Inga mail, inga sms, ingen koll på kalendern, inga sociala medier, ingen inloggning på banken och inga telefonsamtal. Ganska nyttigt. Inget jag hade valt självmant men onekligen en nyttig påminnelse om ett beroende jag annars hade fortsatt ignorera.

  1. hahaha, oj. Förstår att det ändå var lite skönt mitt i allt. Min bästis blev också av med sin telefon i somras. Skönt för henne men mindre skönt för oss som försökte kommunicera med henne =)

 4. Jag har äntligen skaffat en sms-och-ringa-mobil! Så skönt. Sitter såklart fortfarande klistrad framför datorskärmen på kvällarna men är iaf mer närvarande när jag vaknar, äter frukost, är ute på stan, är med min dotter på lekplatsen, på fikarasten etc etc 🙂

  1. Smart! Tänker köpa väckarklocka av samma anledning. Slippa ha telefonen i sovrummet. Men en sms och ringa mobil lät också som en bra lösning

 5. Jag använder ju telefonen som ett arbetsredskap, men då jag har haft ett telefonnummer väldigt länge som är etablerat med föräldrar, skola och kompisar (både mina och barnen) så har jag två telefoner.
  Så jobbtelefonen ligger oftast i handväskan och är på ljudlöst när jag kommer hem på kvällen vilket gör att om det är någon som söker mig så vet jag att det är privat och blir inte störd på samma sätt när den privata telefonen ringer som jobbmobilen.

  Ibland håller jag koll på jobbmobilen men det är när det är något speciellt som att jag vet att vi gör förändringar eller jag väntar besked från chefen eller någon kollega som sitter i en annan tidszon.

  Men jag föredrar också att använda datorn när jag ska surfa, kolla facebook osv så det är sällan jag använder telefonen till det. Samma med mail och kalender, det blir så plottrigt i telefonen. Det finns 3 appar som jag använder på telefonen lite mer: Instagram, Twitter och Snapchat. Efter dessa så är faktiskt bankappen eller mobiloperatörens app bland de mest använda.

  Sen har jag ett tips till, ha inte telefonen i sovrummet. Skaffa en annan väckarklocka, då riskerar man inte att kolla på telefonen precis innan man somnar eller att ta den det första man gör på morgonen.

  1. I somras började jag överväga att skaffa mig en jobbteleon. Eller snarare en privat telefon. Låta den här som alla ändå ringer till jämt vara till jobbet. Och så skaffa en ny som jag bara ger några få numret till. Så kan man börja ha jobbtelefonen avstängd oftare – eller bestämma att man har telefontider för den men fortfarande bli nådd av kompisar och familj.

 6. Nyheter på serbrokroatiska är nog historia nu, men det är förvisso något vilsamt i att höra någon tala utan att begripa ett dyft. Finska eller samiska nyheter fungerar också bra. Det är något vilsamt i att lyssna melodierna i olika språk.

 7. Vilka bra tips både i inlägget och kommentarsfältet!!

  Jag har hittat en fiffig inställning på min nyköpta mobil där man kan installera en stoppfunktion, ex har jag lagt in att mellan kl 8-15 så stoppar den alla sms, påminnelser, messenger och allt annat som poppar upp på startskärmen så jag är tvungen att varje gång öppna upp telefon för att se om det har hänt något, det går inte längre att se notiser på startskärmen. Har också stängt av mer eller mindre alla notiser från Facebook – så fruktansvärt skönt! Ett tag i våras så slutade jag helt att gå in på Fb också.

  Tacka Clara, ska nog ha en till vända utan Fb och lägga mobilen i köket på nätterna istället för nattduksbordet <3

  1. Så smart! Får jag fråga om det är en android eller iphone? Har inte sett den funktionen på min telefon

 8. Vilket bra inlägg! Jag har en mediafri stund varje morgon. Sitter med morgonmyset och brukar ägna mig åt något som gör mig glad. Jag har ett par bloggar om inredning som jag tycker är jättemysiga att gå in och kika på, eller slå på ett avsnitt om trädgårdsarbete eller dylikt på Netflix medan jag vaknar till. Är det väder sätter jag mig med en inredningstidning på trappan eller ute i trädgården. Ingen telefon.

  Jag har bara pusch-notiser från mejlen och instagram. Jag har inte facebook-appen alls och har inga notiser på messenger. Alltid ljudet avstängt. När jag jobbar har jag telefonen i närheten, annars ligger den ofta kvar i hallen eller vid sängen. Jag har den ofta med mig för jag lyssnar mycket på ljudbok. Det tycker jag är så mysigt.

  Jag mår bäst av att undvika Facebook, även om det blivit bättre sedan jag gick in och aktivt stängde av aviseringar från vissa människor. Nu får jag mest upp saker i mitt flöde som jag verkligen är intresserad av. Men jag kollar det ju bara på datorn, så fastnar jag blir det ofta med saker som har med jobbet att göra. Instagram följer jag bara fotografer och inredningsprofiler, så flödet är alltid fullt av saker som får mig att må bra. Men jag kikar bara ett par gånger om dagen. Twitter har jag, men jag går bara in om jag är jättearg över något och behöver twittra av mig. Vilket händer ca 1 gång om år. Annars är jag aldrig inne där alls. Det gör mig ju bara irriterad… så jag känner att jag har mitt datoranvändande och mobilberoende under bra kontroll. Det är så skönt. Tycker det är så otrevligt att sitta med mobilen framme när man är bland andra människor.

 9. Håller med om det där med radion! Det nya är ju att välja ut program, både TV, radio och annat som man ska se eller lyssna på och det har ju såklart sina fördelar men då “ramlar man inte på” något som är oväntat intressant och egentligen ligger utanför ens intressesfär. Det är uppfriskande som du säger. I vår familj tycker vi också det är trevligt att samlas runt ett TV-program en viss tid en viss kväll i veckan även om man kan se det närsomhelst. (Om man missar är det så klart jättebra att det går att se i efterhand). Vi är kanske lite gammalmodiga.

 10. Enda ljuden jag har på är SMS och telefonsignalen. Det är typ bara familjen som kontaktar mig så och de är jag okej med att de “alltid” når mig. Dessutom har jag hittat ljud som inte alla andra har, jag reagerar alltså inte alls på andras notiser eller så för jag är inte van vid de ljuden.

  Mitt bästa var faktiskt när jag avinstallerade stegräknaren. För helt plötsligt gör det inget om jag lämnar telefonen hemma när jag gå på promenad med hundarna för den ska ändå inte logga mina steg. Skönt.

 11. Viktig fråga! Jag tog bort Facebook för flera år sedan och är fortfarande nöjd med det beslutet även om jag missar en del grejer. Har inte instagram heller vilket känns skönt. Däremot läser jag bloggar som tex din och kan gå in flera gånger/dag för att se om det kommit nya inlägg. Borde lugna ner mig med det haha 🙂 Har märkt att jag känner mig helt vilsen utan mobilen om jag tex väntar på bussen. Är så van att ha nått att göra/titta på, att bara stå rätt upp och ner och vänta känns jättekonstigt

 12. Klokt inlägg! Jag använder sällan mobilen. Jag är faktiskt så “bra” på att ta pauser från mobilen att jag på allvar glömmer bort den. Däremot sitter jag mycket vid datorn och skriver och arbetar. Kanske inte så vettigt det… dålig förebild för mina barn kanske, men det är ju mitt jobb och jag upplever inte själv att det är något stressande över det. Men det kan man ju fundera lite mer över…

  /C

  http://fondofhome.blogg.se – nyinvigd renoverings-/inredningsblogg

 13. Jag har ett tips! Det gäller egentligen mest för dator, men är ett bra sätt att komma åt slöscrollande på Facebook. Jag har installerat ett plug in program i webbläsaren på min jobbdator som blockerar facebookfeeden, dvs att när jag logga in på Facebook ser jag bara menyerna och kan inte scrolla. Den tar alltså bort nyhetsflödet helt. Istället har jag ställt in att jag får notiser i Facebook när det händer något i en grupp jag är intresserad av. Bra när man måste använda Facebook i jobbet men inte vill fastna/bli distraherad. Jag använder Chrome och programmet heter News Feed Eradicator.

  1. Det här hade jag ingen aning om ens fans! Sjukt smart. Jag får en del jobbmail via FB så jag behöver gå in där men fastnar istället i feeden. Suck

 14. Mitt “tips” är att ibland bara vara ensam med tankarna. På bussen, i väntrummet, vid frisören… Man måste inte ta fram telefonen varenda ledig sekund.
  Visst att det kanske inte är distraherande om man bara gör det som tidsfördriv när man väntar på något, men för många verkar det vara så otroligt tvångsmässigt att genast ta fram telefonen. Det är lite läskigt att vi inte längre bara kan sitta tio minuter och fundera.

 15. Det här med väljandet.
  Jag kan bli TOKIG av att sitta och scrolla på Netflix, HBO, svtplay osv. Jag blir TOKIG av att jag och min partner när vi är hemma tillsammans ska välja “något att titta på” och till slut hamnar på något vi ändå inte vill se. VARFÖR ska vi titta på saker hela tiden?!

  Nej, tack vet jag ettan och tvåan, eller radion som skvalar och man behöver aldrig välja: Ena minuten något lagom intressant och nästa minut något väldigt intressant jag aldrig valt själv.

  När jag var utmattad och ledsen fanns det en stor tröst i att bara sätta på TV:n och där var något skval jag inte valt själv, en tröst och en trygghet i att någon annan hade valt.