Hemmet borde ju vara en plats för återhämtning och vila. Men med telefonen blir det ofta tvärtom. Hela världen når in i ens hem – vare sig man vill eller inte. Under en period började jag varje morgon med att scrolla i telefonen och läsa nyheter och pushnotiser. Det var verkligen inte bra för mitt mående. För att starta dagen med att läsa om elände gjorde att den började på mörkast möjliga sätt. Och negativa tankar började snurra i mitt huvud.

Clas Ohlson har startat en kampanj och en sajt för ett mer hälsosamt användande av mobiltelefoner och datorer. På sin sajt ger de tips om bättre skärmvanor, knep för att lättare lägga tekniken åt sidan och istället verkligen vara hemma när du är hemma.  Jag fick flera bra och matnyttiga tips kring sånt jag inte tänkt på. Och här kommer nu mina bästa tips för att lyckas vara hemma när jag verkligen är hemma.

 

  1. För det första tror jag inte det handlar så mycket om tiden framför skärmen så som vad vi gör framför skärmen. Att se någonting tillsammans med sitt barn, spela ett spel ihop eller öva läsning – det är ju faktiskt vettiga aktiviteter att ägna sig åt. Stirra dig inte blind på tiden – vad du gör med tekniken är viktigare.
  2. Sätt telefonen på ljudlöst och lämna den i hallen. Det är så skönt att slippa höra ljudet av den och folk som försöker nå en
  3. Stäng av alla pushnotiser och appar som slukar för mycket av din tid. I perioder har jag till exempel plockat bort Facebook från min telefon för att jag så lätt går in där och slöläser och fastnar trots att jag inte vill.
  4. När jag jobbar kollar jag ständigt mailen men även när jag inte jobbar glider tummen dit i alla fall. Och även om jag skyndar mig att stänga appen så hinner jag höra det där plingandet från inboxen så att jag inte kan låta bli att kolla vad som kommit. Trots att jag inte hade tänkt det. När jag är ledig “gömmer” jag min mailapp längre bak i telefonen så att det tar en stund att få fram den och jag hinner stoppa mig själv och påminna mig om att jag faktiskt inte behöver läsa mailen just då.
  5. Skaffa en hederlig gammaldags radio. I tider när man får välja precis allting själv är det befriande att lyssna på P1 och helt enkelt få ta del av det som står till buds. Istället för att klicka runt och tveka och välja bland alla miljarder grejer man kan ladda hem och lyssna på tvingas man höra på baltisk folkmusik, nyheter på serbokratiska och helgmålsringningen. Oväntat uppfriskande.