Ska jag stoppa fler kommentarer?

Therese Lindgren har bestämt sig för att sluta blogga, en av anledningarna är att hon mår dåligt av de kommentarer hon får.

“Jag förstår att ni är många som tycker att jag är svag som ”ger upp”, svag som påverkas av några få anonyma kommentarer, svag som låter ”de vinna”, men vad vinner jag på att ta den här fighten?”, skriver hon i ett avslutande inlägg.

Oj vad jag förstår henne!

Här om dagen pratade jag med Erica om hur negativa kommentarer påverkar både mig och er som läser bloggen. Vi skulle lagt ut det här samtalet i podden först på tisdag men nu kör vi!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

68 kommentarer på “Ska jag stoppa fler kommentarer?”

 1. Alltså SUCK! Jag blir helt chockad av det ni berättar om bloggläsarna , hur kan de bete sig så?! Och kommentera så?! Om dig och,dina inlägg.
  Tycker absolut att du inte behöver publicera alla kommentarer, däremot är det inte kul heller om allt är guld och rosa skimmer, utan vissa åsikter kan man nog ändå lyfta fram för det är ju bra för oss alla läsare att läsa åsikter från olika håll om saker som man kanske inte tänkt på. Det berikar ju också. Men förstår att det är en svår balansgång.

 2. Jag tänker så här: Att det finns ett kommentarsfält är inget människorätt. Det är bloggerskan som bestämmer om man få kommentera eller inte. Och om det finns möjligheten att kommentera so har den som driver bloggen allt rätt i världen att plocka bort kommentarerer.
  Men att göra det beslutet är inte lätt. Chansen är att antal bloggläsaren kommer bli färre men när man börja må illa av elaka kommentarer so måste man faktiskt dra nödbromsen.

  Och jag har en fråga till Clara: Jag antar att du också är en bloggläsare. Kommentera du också då och då aller gör du det inte alls?

 3. Intressant diskussion. Jag kan inte relatera till just detta, men i mitt jobb som forskare/lärare finns det också stunder där man får mycket feedback (kursutvärderingar, seminarier, peer review etc) som ibland faktiskt är ganska hård och personlig och inte alltid särskilt konstruktiv. Det är det värsta med jobbet, samtidigt som såklart bra och konstruktiv feedback är bland det roligaste. Inte samma sak som när man är offentlig såklart, men tänker att det ofta är så (oundvikligt dubbelt), att alla jobb har sina jobbiga sidor och att man helt enkelt måste ta beslutet själv om det är värt det. Sen kan man ju önska att folk hade lite mer vett i allmänhet, men tycks tyvärr vara en utopi…

 4. Tre saker som jag kom att tänka på när jag lyssnade. Ja vi har yttrandefrihet men vi får inte heller kränka folk vilket jag kan tycka folk är på gränsen till eller gör lite hur som med skydd av internet, två är det verkligen kritik eller rena påhopp? Man kanske ska kunna ta kritik men då ska den ju vara konstruktiv och inte som sagt rena påhopp och slutligen kan man inte även använda Natrual cycles till att planera att bli gravid? Använder inte den själv men det är väl hela grejen, att ha koll på när man är fertil och när man har en säker period för att kunna bli gravid eller undvika att bli det.

 5. Clara! Jag har följt dig sååå otroligt många år (minns julbilagan man fick hemskickad om man postade en tjugolapp!!) och detta var så himla deppigt att höra. Och bestörtande. Jag tycker man kan likna det vid att folk anser sig ha rätt att komma hem till en bara för att säga dumma och taskiga grejer. Helt rimligt att man inte släppar in bråkstakar! Såklart är det givande att ha diskussioner där man inte är överens, men det får väl finnas gränser för vad man ska stå ut med. Det här sättet att prata till människor på internet framstår mer och mer som ett arbetsmiljöproblem. Jag är otroligt nyfiken på er kommande familjemedlem, men förstår mycket väl att du inte vill skriva mer om det just nu. Take care!

 6. Oj, det här hade jag helt missat, den här sjuka reaktionen och följdkommentarer! Mycket ledsen att du drogs med det, och helt rätt att blockera tycker jag. Tycker du är imponerande i hur du uppskattar samtal och debatt, och jag tror inte att någon som verkligen läser dig kan missförstå dig som att du bara skulle släppa igenom en kör av beundrare.

 7. Jag säger skrota kommentarsfältet! Men man kanske kan öppna vid vissa inlägg ifall man vill att nåt ska diskuteras eller frågas om just då?

 8. Ta ingen skit! Tycker absolut att du ska stoppa kommentarer som inte hör hemma i “möblerade rum”.
  Var rädd om dig.

 9. Jag ignorerar alltid elaka kommentarer på min blogg. Det är din blogg välj bort de som suger energi. M.v.h Åsa

 10. Håller helt med- det är ingen ”rättighet” att få skriva vad som helst på en blogg! Du (och andra bloggare) bjuder generöst på delar av era liv. Vill folk diskutera eller fråga får man minsann göra det med artighet, uppriktig nyfikenhet när man visar att man vill veta mer och inga underliggande kritiska tankar. Att diskutera, vända och vrida på olika synvinklar är INTE samma sak som att ohämmat kritisera/uttrycka sig otrevligt osv.

  Ska man orka göra det man gör så måste man ”se om sitt eget hus”, krävs det att blocka kommentarer så GÖR DET! Jag och många med mig vill ju hemskt gärna läsa alla underbara inlägg du skriver, oavsett om man håller med eller ej. (Men att ej hålla med ger mig ej rätten att uttrycka mig illa och otrevligt).

  Jobbar som lärare och får utstå allt möjligt, men jag tänker aldrig godkänna att folk ser det som sin rätt att uttrycka sig negativt om någon till den personen.

  Sen en fråga (som jag verkligen inte vet vad svaret är) men frågan är hur pass många läsare egentligen, som hade försvunnit om du blockade de värsta kommentatorerna? Och följdfråga, hur pass beroende är din bloggs överlevnad/trovärdighet/inkomstkälla av dessa (kanske fåtal sett till det stora hela??) läsares eventuella frånfall?

  Hade varit häftigt om din blogg blev känd för ännu en sak-bloggen där otrevliga/oförskämda kommentarer ej tillåts!

  Lycka till med allt fortsatt arbete!! 💚

 11. För min del får du Clara gärna ta bort obehagliga kommentarer. Faktum är att jag i perioder helt undviker att läsa kommentarsfältet pga. att jag mår dåligt av att ta del av allt otrevligt och elakt som folk kan skriva. Jag följer din blogg som jag läser typ inredningsmagasin, och där släpper ju redaktioner inte fram all kritik som läsare säkerligen kan skicka till dem. Det som jag däremot gillar med kommentarer är när läsare tipsar varann om saker, då ger det mervärde till bloggen tycker jag. Så gör det som du mår bra av Clara för jag önskar att du kan fortsätta blogga länge länge till! Allt gott!

 12. Ja! tycker jag. Du ska stoppa fler kommentarer, om du frågar mej – och det gjorde du ju 😉
  För det första: Folk som saknar normalt hyfs förtjänar inte att bli publicerade.
  För de andra: Om kommentarsfälten på minsta lilla sätt bidragit till din utmattning är det kanske en sak du behöver göra något åt – till exempel läsa och godkänna kommentarer vid bestämda tider på dagen och inte dygnet runt. Det kan vi leva med.
  Kan dock förstå att det ibland är svårt att veta var du ska dra gränsen för vad du ska slänga ut och vad du ska publicera, av de skäl du talar om här. Har du nån du kan snabb-bolla en sån sak med? Jag menar, ibland behöver man ju höra nån annan säga det där man innerst inne vet…. 🙂
  Tack för en bra blogg som berikat min vardag i många år!

  P.S. Om du nångång på allvar överväger att sluta blogga av samma skäl som Therese Lindgren, kan du då i stället anställa nån som tar första läsningen av kommentarerna när de kommer in och putsar bort den grövsta skiten innan du läser? Det handlar inte om att inte kunna ta kritik, det handlar om arbetshygien. Punkt.

 13. Jag tycker du ska göra precis som du vill och känner för! Du bjuder ju in oss läsare i ditt liv och ditt hem och då tycker jag att man ska uppföra sig som en gäst och inte gå och snoka i skåpen och försöka hitta smuts under mattan – bildlikt talat! Jag uppskattar att du delar med dig av dina åsikter, t ex om politik, för det leder ofta till en bra debatt i kommentarsfältet. Men det är ju sakfrågan som är intressant, jag har svårt att förstå dem som avkräver dig svar om dina livsval i detalj – vi balanserar ju alla mellan olika val så gott vi kan och ingen uppnår total konsekvens eller perfektion. Det härliga är ju när man får höra andras åsikter och det ger en ny insikt för en själv – ”aha, man kan tänka så!”. Så bestäm du vad du tolererar i kommentarsväg – jag litar helt på ditt goda omdöme i din egen blogg!

 14. Jag kommenterar aldrig bloggar så detta blir ett undantag. Jag tycker att det överlag sprider sig en allt hätskare ton i samhället. Jag har rätt att spy min galla! Jag har rätt att hata! Jag har rätt att trampa på dig! Jag har yttrandefrihet! Men vad hände med snällheten? Vad hände med acceptansen över att vi alla inte tycker lika? Detta gäller gammal som ung, man som kvinna, rik som fattig. Ibland sköljer en våg av förtvivlan och uppgivenhet över mig, men jag väljer att skaka av mig den och fortsätta tro på mänskligheten.

 15. Jag vet att det inte är själva tesen jag ”ger mig på” nu, men en enligt mig nog så viktig reflektion…. (obs! Handlar INTE om din graviditet Clara) Att även en oplanerad graviditet kan vara välkommen och att barnet kan vara ack så önskat ändå. En viktig parentes tycker jag.

 16. Det är så märkligt att många tycker sig ha rätt att i kommentatsfält skriva allt de tänker helt ofiltrerat. En intressant jämförelse är om man skulle säga allt som far genom huvudet högt, tex på en större arbetsplats där det finns människor som inte direkt står högst upp på ens topplista… Vi tänker alla dumma, ogenomtänkta och ibland elaka saker men huvuddelen av oss har förhoppningsvis förstånd att inte släppa ut allt.

 17. Bloggen.

  Tycker att Erika sätter ord på det mycket bra, var gränsen går. Det är ingen rättighet att tala illa om, kränka och spekulera öppet. (Som Clara sa så kan man prata vänner emellan om behovet finns.)
  Kommentarer som är till för att skada är rena trakasserier och mobbning, absolut inte okey!
  Ingen människa ska behöva höra rena elakheter – särskilt inte i det egna forumet.

  Och självklart så kan offentliga personer ta åt sig och bli ledsna och sårade – och arga – likväl som andra människor. Vi får aldrig i vår kommunikation glömma att vi alla är just människor.

 18. Experimentera mera! Gör nåt du aldrig gjort förut (på tal om det du skrev tidigare i höst om att prova nya saker) och stäng av kommentarsfältet! Jag håller med Erica i hennes kloka resonemang, på sin plats att ryta ifrån ibland. Tänk inte att du ska kunna ta vilken kritik som helst, det måste ju vara upp till dig att dra gränsen för vad som är nog. Känns som att människor kan glömma att du (och andra offentliga personer) är vanliga människor med känslor och bättre och sämre dagar. Ta hand om dig, Clara, du verkar vara så härlig, klok, rolig och varm!

 19. Jag tycker verkligen att det kan vara okej att stoppa fler kommentarer som ändå bara är otrevliga/dryga och inte tillför något. Inte bara för din egen skull utan också för dina läsares skull. Det är inte så trevligt med folk som drar ner stämningen i ett kommentarsfält och ständigt söker konflikter. Dem har vi nog av på nätet kan jag tycka.

  Men i första hand handlar ändå detta om att skydda dig. I vilket annat arbete hade det förväntats att du ska acceptera obefogad kritik och dålig attityd? Inget, vad jag kan komma på. Så varför ska en bloggare behöva acceptera det?

  Men att stänga av kommentarsfältet helt röstar jag inte för. Det vore väldigt tråkigt. Och känns lite som kollektivbestraffning isf. För vi andra trivs ju faktiskt här inne och sköter oss för det mesta! 🙂 Vi tycker om det dagliga, vänliga småtjattret!

  /C

  http://fondofhome.blogg.se – en annorlunda lantlivsblogg

 20. Det vore så himla tråkigt om du tog bort möjligheten för oss som läser att kunna kommentera. För det är så vi visar uppskattning för det du skriver. Lika roligt och värdefullt tycker jag det är att läsa andras kommentarer, tips och sånt.

  Däremot kanske du skulle unna dig att blocka fler. Och då veta att du ju har många av dina goda läsare i ryggen för det.

  Det Erica säger om de som kommenterar och liksom låtsas missförstå något och inte alls förstår något av kritiken eller blocken som kommer av det. DE är de mest jävliga. Överlagt alltså. Både töntigt och extremt dåligt beteende.

  Med det sagt!
  Hoppas du vill fortsätta ha öppet fältet för oss att kommentera. Men att stänga ner det, som ett expriment, kör på säger jag.

  Du har världens bästa blogg Clara!!!

 21. Jungrukommenterare här. Nu kommer en alldeles för lång kommentar.

  Jag håller med Erica om att prova stänga av kommentarsfunktionen. Jag har varit inne och läst en del av Cafés bloggar på sistone, och vad jag sett har ingen av dem kommentarer. Som läsare upplever jag det otroligt befriande. Att inte direkt ta del av massa reaktioner på det bloggaren skrivit. Jag har läst din blogg mer regelbundet i ungefär ett år, och måste säga att det är få inlägg som har lyfts av kommentarerna. Alltså att kommentarerna har tillfört något. Tycker kommentarsfälten hos de bloggar jag följer ofta är tröttsamma och pinsamma. Det otroligt översvallande positiva, ofta utan substans precis som de märkligt negativa. (Måste ändå säga att det generellt är lite högre nivå här inne). Vill man absolut nå fram med respons till dig eller en annan åsikt i en sakfråga kan man mejla eller publicera sig på en annan plattform. Då blir tröskeln något högre för reaktion.

  Min uppfattning är att detta med medvetna missförstånd, eller snarare att göra den “sämsta” tolkningen och leta efter fel i det du eller någon annan bloggare skriver har ökat de senaste åren. Ett exempel som tar priset var i kommentarerna under ett fråga-svar-inlägg på Sandra Beijers blogg i februari i år.
  https://sandrabeijer.elle.se/fragor-och-svar-om-klader-utseende-och-sant/. Tycker signaturen “Heelena” kommer med valid points, bland annat: “Ingen förstår ju allt direkt, men att lite på ett barns vis direkt ifrågasätta utan att fundera (och att ifrågasätta på det sätt du gjorde), liksom (som någon annan) mena att en oaktat inte bör uttrycka sig så för att det skulle kunna vara en trigger för vissa; jag förstår inte hur Sandra orkar vara så proffsig hela tiden. […] Världen existerar inte för att hitta sätt att förhålla sig till dig specifikt, utan du arbetar för att förhålla dig till dig specifikt och det du har att arbeta med, och utifrån det också till dig i världen. INTE tvärtom. Det är ditt jobb – förstås ofta också tillsammans med andra i din närhet.” Tänk bara på välvillighetsprincipen som råder i forskarsamhället – den vore det trevligt om vissa bloggkommenterare följde lite mer.

  Jag är absolut inte nån slags zen-människa, som inte känner och tänker massa om det jag läser. Läser ett gäng bloggar. Scrollar Instagram hundra gånger mer än jag skulle vilja. Och blir tokig på massa saker. Och imponeras, inspireras, lär mig. På sin höjd skärmdumpar/ventilerar jag saken som rör upp tankar eller känslor med en eller några vänner i ett stängt forum. Man kan ju se det som objussigt – att jag inte kommenterar. Jag har aldrig tackat dig. Men jag skriver ju inte tack till DN heller, en annan högklassig publikation jag konsumerar mycket. Men precis som DN kan du utnyttja att jag tillsammans med andra skapar en läsarbas som genererar annonsintäkter.

  Sen kanske kommentarer är en del i bloggens DNA och bla bla. Jaja, detta var kvällstanken.

 22. så otroligt tråkigt att kommentarer ska få förstöra en härlig bloggkänsla. jag brukar säga att min blogg är min bästa kompis och det är viktigt att känna så inför ens egna ställe på internet. kanske kan det vara värt att be någon annan moderera kommentarsfältet. har inte lyssnat på podden (än) och om ni diskuterade det…

 23. Jag hörde en stor bloggare (kommer inte ihåg vem) som hade ändrat sin hantering av kommentarerna pga så mycket elakt.
  Hon va tvungen att godkänna alla kommentarer men hade en anställd som gjorde det. De två bestämde tillsammans om riktlinjerna. Bloggaren ville inte ens veta om någonting blev borttaget. Och fick leva lyckligt ovetandes.

  Det kan tyckas verklighetsfrånvänt men jag tyckte det lät som en bra lösning. Det ingår inte i någons jobb att ha någon som ”skriker i en ansikte” hur dum, värdelös och ful en är!

 24. Jag tänker om sådana kommentarer att det är väl bara att ta bort dom. Då slipper någon läsa dom och läsare att besvara dom. Jag är själv ganska förskonad från dumma kommentarer.
  Tyvärr tror jag att en hel del bloggare skriver om ämnen dom vet skall uppröra och dra till sig dumma kommentarer för att på det sättet dra till sig fler läsare, och absolut inte tar bort dom, och att det är någon form av strategi. Tråkigt tycker jag och dom bloggarna brukar jag bara inte läsa längre! Om alla “trollkommentarer” togs bort så skulle trollen inte uppstå på samma sätt. Att svara dom är som att lägga bränsle till brasan. Att jobba med att blocka vissa kommentarer går ju rent tekniskt i en blogg. Det går lägga in ord som inte får användas, adresser som blockas etc. Svårt men jag tror att något måste göras i branschen för troll ger också uppmärksamhet och många bloggare skriver just om det ämnet om och om igen.
  //Berith

 25. Att inte folk kan bete sig..! Upphör aldrig att häpna.. Tycker absolut att det kan va värt att stänga av kommentarerna en tid, eller på vissa inlägg, om det får ”trollen” att tröttna. Läser alltid bloggen men scrollar mer o mer sällan ner till kommenterar för blir ofta bara irriterad och illa till mods. Har helt missat de sjuka inläggen/kommentarerna kring natural cycles och er nya familjemedlem, beklagar djupt att du fått utstå det, och jag hoppas de skäms om de nu hör ert podd-inslag..!

 26. Jag har väldigt stor behållning av kommentarsfältet som läsare så hoppas inte. Men kanske ha någon som rensar bort de som är elaka eller icke konstruktiv kritik?

  Kanske även bolla med andra bloggare, det märks att tex Sandra Beijer och Elsa Billgren kämpar en del med detta med.

 27. Tack för ett bra avsnitt i poden. Viktiga saker ni tar upp, stäng kommentarfältet helt eller sortera de som sprider skit och kränkande, och personlighets påhopp osv mm du vet bäst Clara. Det är din Blog. Heja dig, grattis till bebben, Punkt.

 28. Jag tycker det är väldigt trevligt att kunna kommentera, men ditt mående måste såklart gå före. Skulle det hjälpa att blocka fler? Eller att någon annan skulle gå igenom dem först och ta bort det som är osakligt?

 29. Har inte lyssnat på avsnittet, men utgår ifrån att du sållar bort mycket negativt redan? Det här kommentarsfältet är ju oftast väldigt positivt de gånger jag kollar. Lite olika åsikter kan vara uppfriskande, men rena påhopp finns ingen anledning att publicera. Kanske skulle alla bloggare börja sålla bättre? Så skulle klimatet på internet bli lite uppstädat.

  Att stänga kommentarsfältet helt vore trist, det är en del av att ha en “levande” blogg tycker jag! Men om det blir för mycket tråkigt att läsa kanske du kan ha någon annan som grov-städar åt dig, precis som någon skrev tidigare. Så slipper du läsa skiten själv. 😉

 30. Jag tycker att
  A) stäng av kommentarsfunktionen på inlägg som du tror kan provocera
  och/eller
  B) Låt din assistent vara den som godkänner kommentarer och släpper igenom enligt en linje ni i förväg kommit överens om

 31. Tänk såhär också. Alla som lyssnar/läser och som Inte kommenterar.. Oftast är det väl först när man reagerar starkt på något, som man säger ifrån. Så majoriteten av oss som inte kommenterar tycker troligtvis det du gör/säger är bra. Utan att man ger en massa positiv feedback på allt. Tänker jag. Men därför valde jag nu att reagera, för jag blev illa berörd av (som du beskrev) hur klimatet är i olika kommentarsfälten. Stå på dig!

 32. Jag läste kommentarerna efter att ha lyssnat på podden och blev rätt förfärad över folks dumhet (hur jag nu kunde bli det). Jag tycker det är en jäkla skillnad på att få kritik när man uttrycker en åsikt i en fråga och kanske medvetet sticker ut hakan och att få det när man delar med sig av sitt liv. Det är faktiskt helt orimligt att ens behöva hantera idiotkommentarer när man delar med sig av sitt liv. Yttrandefriheten innefattar INTE att säga vad fan som helst på privata plattformar. Jag tycker gott att du kan ta bort en massa mer kommentarer som egentligen bara är påhopp. Varför skulle du inte? Du har all rätt att stå upp för dig själv.

 33. Jag tycker att du har all rätt att bestämma vad som ska publiceras på din plattform.
  Jag tror att vi alla vinner på ett lite snällare samhälle, där vi är trevliga mot varandra. Sen tycker jag det är sunt med lite diskussion och ifrågasättande emellanåt (och gissar att även du Clara gillar det då du skriver en del krönikor som rör runt lite i grytan. ) Det är dock stor skillnad på att argumentera och diskutera och att skriva elakheter, komma med påhopp och att bara kritisera.

  Vore det inte toppen om nån (Erica?) kunde ta över och moderera kommentarsfältet? Tänker att du inte ska behöva läsa alla dumehter/elakheter. <3

 34. Jag har läst din blogg i evigheters evighet och jag läser i stort sett aldrig kommentarerna. Det händer att jag kommenterar själv, men jag ser det som ett sätt att kommunicera direkt med dig. För att peppa och gratta och kanske fråga något. Min skräck är alltid att du ska sluta blogga för att folk är sviniga eller störiga. Så BLOCKA! Hej vilt. Du är ju jättebra på att ta kritik och lyfta frågor som är relevanta, så himla bra på det måste man faktiskt inte vara.
  Dessutom, och här kanske jag är ensam, men ändå: jag trodde att din assistent kollade kommentarerna! Jag tyckte att det lät så himla bra, Clara har skaffat en betrodd person som rensar bort skiten så att hon slipper se den. Varför ska du göra det själv? Även en blockad kommentar har du ju i nuläget läst, då har den redan gjort dig ledsen.
  Jag tror att bra kommentarer gör dig glad och gör bloggandet intressant för dig. Som läsare så bryr jag mig bara om dig och dina texter. Det är kul att kunna kommentera och säga t ex grattis till graviditeten (grattis! <3 ) eftersom man som läsare upplever att man känner dig och därför vill uttrycka sin välvilja. Men då kan man väl för tusan skriva ett mejl.

 35. Egentligen är det enkelt, man ska inte stå ut med något som inte skulle tolereras på en annan arbetsplats. Att sakligt argumentera om sakfrågor ät ok. Men personliga påhopp bör aldrig tolereras. Det är en arbetsmiljöfråga. Iaf om man bloggar proffesionellt.

 36. Jag skulle inte sluta läsa din blogg om du tog bort kommentarerna. Men jag förstår ditt dilemma att det är roligt att få feedback. Kan du inte försöka med att ha vissa öppna och vissa stängda för kommentarer om det är tekniskt möjligt? Vissa inlägg är ju mer diskussionsinlägg och då kan väl kommentarsfältet vara öppet. De som bara vill kommentera elakt kanske tröttnar på att bara kunna göra det på vissa inlägg?

 37. Följ din magkänsla. Vad mår du bäst av? Våga testa att ta bort kommentarsfältet under en månad. Det kanske är en nyttigt både för dig och oss läsare?! Det är ju dina fina texter om ditt liv, härliga bilder, samhällsfunderingar som rör runt i grytan (huvudet) som vi vill läsa och fundera kring. Kommentarena är oavsett sekundära. Ibland väcker du funderingar som jag igentligen behöver vrida och vända på, fundera kring i några veckor innan jag skulle kunna skriva någon vettig och genomtänkt kommentar till. Ibland blir kommentarerna lite snabba, jag skriver ner första spontana tanken efter att ha läst ett inlägg. Jag älskar oavsett din blogg och podden du har ihop med Erica.

  1. Jag tänker att det måste ta mycket kraft och energi för dig Clara att gå igenom alla kommentarer som kommer in i ett flöde som aldrig tar slut. Det kanske vore skönt med en paus från det ett tag;). Då kan du i lugn och ro koncentrera dig på dina egna inlägg. Lägga ditt fokus och din energi där istället. Som sagt, lyssnar man på ett radioprogram eller läser en tidning ger man ingen feedback, men vi slutar inte använda dessa medier.

 38. Så himla bra rutet av Erica! 🙂

  Jag tycker absolut att fler kommentarer ska blockas, både för Claras skull men även för oss läsares skull, vi som gärna vill ha en trevlig stämning när vi “besöker” dig! Och som andra skrivit vore det väl jättebra om en assistent sköter det.

  Men jag vill jättegärna ha kvar kommentarsfältet, ofta blir det spännande diskussioner och ibland jättefina konversationer där läsare stöttar och hjälper varandra. Så härligt att läsa.

  Usch och fy för snokande graviditetsdebatt, den hade jag lyckligtvis missat. (De verkar också ha missat en sak, att även överraskande graviditeter kan vara glädjande besked för föräldrarna. Obs att detta är en allmän reflektion som inte har med Claras barn att göra.)

  Allt gott till er båda!

 39. Ja!!! Håller helt med Ericas strama linje! Läser din blogg och har följt den i 7-8 år och älskar även er pod. Brukar inte läsa kommentarerna, men tycker det är vidrigt med taskiga kommentarerna.

 40. Kort svar: Ja, stoppa fler kommentarer.

  Långt svar: Oavsett vilket yrke man har valt så måste man, inför sig själv och andra, tydliggöra vilket ansvar man har i sitt yrkesliv. Vad faller på mitt bord och vad gör det inte, och sedan bibehålla den gränsdragningen. I mitt tycke så innebär ditt ”ansvar” i ditt yrke att skapa innehåll som du delar med oss som läser, och att skapa en plattform som känns inspirerande och trygg, vilket du gör dag ut och dag in. Det är däremot INTE ditt ansvar att bära runt på andra människors skit som de lämpar över på dig. Varför skulle du behöva göra det? På vilket sätt skulle det höra till ditt jobb?

  Konstruktiva samtal, diskussioner och frågor, absolut- men personangrepp, skitsnack och andra elakheter, absolut inte.

  Jag uppskattar dig och din blogg så otroligt mycket, och även om du skulle ta bort kommentarerna helt skulle jag alltid fortsätta läsa.

 41. Hej! Bra diskussion på podden! Jag läser aldrig kommentarerna på din blogg, eftersom gnället och det ibland väldigt korkade tyckandet förtar den fina känslan & stämningen jag har i kroppen efter att ha läst dina artiklar. Det är ju dina tankar och berättelser jag vill höra, inte folks allmänna åsikter kring det du författat.

  Älskar både blogg & podd & utmattadboken! För Hjälp, jag är också utmattad just nu. Men jag har följt bloggen sedan 6år, läst vartenda inlägg. Å hört vartenda poddavsnitt. Du & Erica känns som ett grymt team! Såsom du och andra av dina vänninor också gör!

  Kram!

 42. Jag hoppas att du hittar en annan lösning än att stänga kommentarsfältet. Kan tycka att många bloggar “dör” en smula dom gjort det. Har faktiskt tänkt på att du verkar ha ett av de bättre kommentarsfälten. Jag har uppskattat den sypraandel koka kommentarer och intresssanta diskussioner som dina kommentatorer bidragit med. Skulle sakna det. Kanske skulle räcka med att blocka troll och ta hjälp att rensa/ stänga enstaka inlägg? Kram

 43. Jag håller helt med dig, Erica! Det är rätt fräckt att låna någon annans kanal för att vara otrevlig mot denna andra. Kommentarerna blir en viktig del av bloggen och självklart är det intressant att se att olika läsare tänker olika. Läser jag ett blogginlägg med bett men som är juste formulerat (som Claras brukar vara) förväntar jag mig visserligen att få läsa kommentarer med avvikande åsikter, men önskar också självklart att sådana kommentarer formuleras på ett lika juste sätt. När det inte fungerar så tycker jag absolut att det är läge att radera och vid behov blockera.

 44. Jag tänker att du kan låta din assistent eller annan klok person gå igenom kommentarerna. Vara ett filter och bara släppa vidare till dig det som ni kommit överens kan vara av vikt. Eftersom det är omöjligt att inte bli påverkad.

  Välj bort all skit som du inte vill publicera. Det är din blogg. Varför ska du vara en anslagstavla för andra att sprida sin skit.

 45. Lady dahmer är rätt skoningslös i sitt kommentarfält mot elakheter, tycker det är ganska befriande att se. Men hon bloggar inte riktigt lika ofta i och för sig så kanske lättare att orka moderera då med.

 46. Skrota kommentarerna ett tag! Jag undviker att läsa dem (på alla bloggar) för att slippa magont. Din plattform, dina regler! Och Bloggbevakning borde bara lägga ner allt de pysslar med.

 47. Vet inte om du behöver stänga kommentarsfältet helt, men kanske leja ut arbetet med att moderera kommentarerna? Minns att du nämnt att du har en assistent. Är det något hen kan syssla med tro? Var rädd om dig och din plattform! ❤️

 48. Rensa stenhårt, du bestämmer.

  Är det censur när DN väljer att inte publicera alla de hatbrev som regnar in på redaktionen?

  De enda läsare du förlorar kommer väl bara vara de som går in och letar efter något att haka upp sig på, och sedan kommenterar såpass otrevligt att du tar bort deras kommentar. Jag tror inte att det är någon stor andel. Dessutom, tar du bort Måns kommentar direkt så slipper du säkert kommentarer från Bill och Bull också…

  Vi andra kommer dra en lättnadens suck när det blir en trevligare ton i kommentarsfältet.

  Tack för en inspirerande blogg! Jag tycker som mest om dig när du ryter ifrån. Ta hand om dig och familjen. ❤️

 49. Jag läser ofta kommentarfältet. Jag vill se hur folk har reagerat på det bloggaren (inte bara på den här bloggen alltså) skriver, både positivt och negativt. Dock så måste man ju skumma kommentarerna eftersom de flesta bloggar innehåller 40 procent meningslösa “oj vad du är bra-kommentarer”, 40 procent meningslösa “oj vad du gör fel”-kommentarer men de sista 20 procenten innehåller riktigt intressanta resonemang. Mer här faktiskt än i en del andra mer “ytliga” bloggar.

  Jag blir oerhört provocerad av bloggare som inte tål kritik. Malin Wollin skrev ett inlägg där hon hade en extremt raljerande ton, riktig härskarteknik, gentemot någon. Hennes reaktion på kommentar om detta var ungefär “Stick härifrån om du inte vill läsa”. Synd, för jag gillar hennes blogg men hon sjönk så i min aktning av det.

  Ebba von Sydow blev ju så knäckt av kommentarerna att hon skrev ett helt försvarsinlägg om hur ledsen hon blev (och då var det ändå helt sakliga kommentarer i neutral ton, men de var inte de vanliga gulligull som hon är van att få).

  Isabella Löwengrip har ju ett kommentarsfält som man blir helt matt av, där är inte siffrorna 40-40-20 utan 49-49-2. Så mycket märkliga kommentarer där.

  Vet inte vart jag vill komma men en sak, stänger du av kommentarfältet så dör bloggen, det skulle kännas oerhört platt.

 50. Alltså, det här om Natural Cycles? Dem som inte testat NC borde för fasiken inte ens kommentera. Jag använde först NC för att undvika graviditet, och sedan för att planera en. Appen är fantastisk, beroende på ens livsstil, för att planera graviditet, undvika graviditet eller lära känna sin kropp. Hur man använder det är ju upp till var och en. Det är en grymt bra uppfinning och tack vare den blir min familj större nästa år <3 Tack NC och Underbara Clara som var sista droppen som fick min bägare att rinna över och våga testa.

  Kvinnor är så rädda och tenderar att hata på varandra så sjukt mycket. Så jäkla onödigt. Väx upp, kvinnor! <3 Och tack Clara för att du bloggar.

 51. Jag skrev en kommentar igår morse som svar på AnnaClaras kommentar här ovan. Min kommentar gick till “inväntar granskning”, men den dyker ändå inte upp. Allmän moderering och/eller uppfattades min kommentar som elak på något sätt? Skulle gärna vilja veta.

 52. Blir så förbannad när jag hör det här om och om igen hos olika bloggare. Det är ett jäkla privilegium att vi får följa och ta del av människor liv och va de väljer att dela med sig av. De har verkligen inga skyldigheter att dela med sig av saker och vi har verkligen inget rätt att kräva vad de ska dela med sig av på DERAS plattformar. Vi ska vara glada över att vi får ta del av så mycket vi får ta del av. Förstår mig inte på människor som har behovet av att vara elaka online. Har man inget gott att säga, säg ingenting alls och gillar man inte det som delas så är det ju bara att sluta läsa. Och precis som Clara säger har du all rätt att skapa ditt egna lilla hörn av internet för att säga vad du vill om du nu tycker de är så jäkla kul att sprida elakheter.

  Jag tycker du är fantastisk Clara och du delar så mycket goda insikter, roligheter och saker som är viktigt. Som jag tidigare skrev! Det är ett privilegium att få en liten inblick i din värld!

 53. För mig låter det självklart att blocka det du inte vill ha på din blogg. Varför i hela friden ska du ta emot det du inte vill ha? Jag är gammal nog att vara mor till dig, och ibland har jag tänkt att det kanske är jag som är gammal och mossig och en riktig surtant. Men jag tycker faktiskt inte det, och det gör mig glad att ni som är yngre också reagerar och biter ifrån. Ska man ta emot skit och vara nöjd med det bara för att man är i en yngre generation? På fullt allvar häpnar jag över alla fruktansvärda oförskämdheter, elakheter och direkta övergrepp som förekommer på nätet, och jag är ändå inte särskilt lättchockad eller pryd av mig. Men det får väl finnas gränser! Jag är något så förbannat trött på alla “rättigheter” som folk anser sig ha, alla dessa näsor som sticks ut och alla trutar som gapar värre än skitnödiga måsar. Rättigheter – VEM har rätt att gå in till någon annan, oftast en vilt främmande människa, och spy galla och rent av ofreda, och kalla det rättigheter? Vart är vi på väg? Det finns något som kallas hemfridsbrott, i lagens mening gäller det förvisso inte på en blogg men jag tycker det är en helt relevant jämförelse. Yttrandefrihet innebär inte att man får säga vad som helst var som helst. Det innebär inte att man får kränka en annans heder. Och redan detta att det måste finnas lagar för detta är illa nog. Finns det ingen inbyggd känsla för respekt kvar? Jag säger inte att jag aldrig gör och säger fel, tyvärr har jag också en del på minuskontot. men, som sagt, det må finnas gränser. Och ni som hade mage att kommentera Claras graviditet har ta mig fan gått långt över den gränsen, har ni ingen skam i kroppen? Hur understår ni er? Inte nog med att det är ett övergrepp, enligt mig, att ge sig på en gravid kvinna, in i det allra mest privata och intima, och över huvud taget tänka tanken på huruvida barnet är “planerat” eller inte. Att man använt ett preventivmedel betyder väl inte att man måste använda det resten av livet? Hur bra preventivmedlet än är kan man upplysningsvis sluta använda det för att man VILL få ett barn till. Slog er aldrig den tanken, eftersom ni nu alls tänkte kring detta? Menar ni att Clara skulle gått ut offentligt och berättat att hon nu slutar med preventivmedlet för att de vill få ett barn till? Ska ni följa med in i sovrummet också, för säkerhets skull? Och om det nu faktiskt inte blivit ett barn till, trots att de ville, hur tror ni det skulle kännas? Clara, all min medkänsla till dig. Det är, på ren svenska, för jävligt. Jag förstår om du stänger av kommentarsfältet ett tag, det vore intressant. Men synd. Och skam – åt dem som orsakar det. Släng ut dem som bär sig illa åt med huvudet före, vi ska inte acceptera våld i någon form. jag anser faktiskt att det du blev utsatt för nu är en form av våld, övergrepp. Det är inte ok. Släng ut dem utan förklaring. De har presenterat sig själva. Nu önskar jag dig lugn och ro, och så fantastiskt roligt att ni har en ny liten på väg! Tack för alla underbara bilder, jag njuter av dem och ser dem som ett vilorum att stanna i en stund!

 54. Åh vad intressant!! Detta poddavsnitt gav mig mycket mer förståelse för dig och din situation, Clara. Blev så himla ledsen av att höra om alla vidrigheter du fick efter att du annonserade din graviditet, och att du blev osugen på att skriva mer om det. Vi är många som är så glada för er skull och som ser fram emot att följa er väg till trebarns-familj, om du vill låta oss följa med! Stor kram!

 55. Hej! Norsk tv har testat en grej för att få bort de drygaste kommentarerna: de avslutar varje artikel med tre frågor på texten. Svarar en rätt på dessa så kommer en vidare till kommentarsfältet. Det verkar ha gjort att de flesta spy-ur-sig kommentarerna faller bort. Kanske nåt att testa?

 56. Äntligen!
  Erica, du uttrycker det jag har tänkt så länge.
  Så många som har förlorat sina spärrar, som ALLTID hävdar att de måste få tycka om allt och alla och ALDRIG funderar över om det är lämpligt eller inte.
  Tack för att ni gjorde detta inlägget!
  Kram till er båda.

 57. TACK för alla kloka kommentarer och all imput. Det här ska jag ta med mig och får nu råg i ryggen för framtiden <3 kram

 58. Så himla bra sagt Erica! Du är grym! Man kan inte bara bajsa ut vad som helst man måste ju ALLTID fundera på om man gör någon ledsen eller inte. Clara jag tycker du ska stoppa kommentarer som bara är elaka dumma och onödiga.

 59. Ja! Stoppa fler kommentarer! Det är din plattform för tusan! Dels för din hälsas skull, men om det dessutom kommit upp i en läsarundersökning att läsare blir påverkade av den negativa stämningen. Censurera mera!

 60. Att säga vad man tycker måste alla jobba med hela tiden. Man får säga vad man vill, men man har inte rätt att såra eller göra någon ledsen. Då får man hålla den kommentaren för sig själv. Vet inte hur många gånger jag säger det till mina barn och till mina elever i skolan. Det är, precis som att jobba med mobbing i slolan, även jätteviktigt att jobba med det bland vuxna. Det kanske är så att vuxna som mobbar andra vuxna inte fått höra eller jobba med det när de gick i skolan.
  Jag tycker också det är oerhört viktigt att de vuxna som förstår att elaka eller ogenomtänkta kommentarer inte är ok, säger till om det. Både på nätet och i verkliga livet, på sin arbetsplats, för sin kompis, för “busungarna på stan” eller bara den som sitter med skorna på tågsätet. Precis så som Erica beskrev hennes utmaning med att våga säga till en tredje gång i avsnittet om mod. Vi behöver stå upp för varandra, då blir vi starkare tillsammans.