• annonssamarbete KRAV •

Gör hållbara val!

När jag flyttade hemifrån beslöt jag mig för att bara handla ekologisk och KRAV-märkt mat, när det alternativet finns i butik. Jag tänkte att om jag redan från början vänjer mig vid den kostnaden så kommer det aldrig kännas svårt att välja ekologiskt på grund av ekonomin. Det här var elva år sedan och den principen har jag hållit fast vid. Fast det har blivit betydligt enklare. Utbudet är större och prisskillnaderna mindre.

För er som lyssnar på podden har ni hört om att min klimatångest ökat efter den här varma sommaren. Och att den fått och kommer fortsätta få konsekvenser för svenska bönder. Som Pär och Ebba, som är KRAV-bönder utanför Uppsala. Se och sprid gärna den här filmen. Vi behöver göra alla göra mer hållbara val!

Ibland kan jag känna mig maktlös i miljö och klimatfrågan. Men när jag tänker på  hur många tusen jag lägger på mat i månaden – då ser jag att jag kan påverka. Vart mina pengar hamnar gör skillnad.

Jag är väldigt glad och stolt över att samarbeta med KRAV. För att köpa KRAV-märkta varor är att göra hållbara val. Och jag vill gärna inspirera andra till att ta efter. Idag driver vi själva ett jordbruk och att gå ut och spruta bekämpningsmedel på våra grönsaker, konstgödsla våra åkrar eller mata våra får med något annat än ekologiskt foder skulle kännas fel.

KRAV innebär också att djuren lever ett bra liv, grödorna odlas miljövänligt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, att bonden får en sjystare arbetsmiljö och att maten inte innehåller konstiga tillsatser.

Om du vill börja handla bättre finns det fem typer av varor där det gör stor skillnad att byta till KRAV-märkt. Dessa varor är mejeriprodukter, kött, bananer, potatis och kaffe. Börja där och arbeta dig sedan vidare.

Fler tips finns på krav.se/hallbaraval!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

23 kommentarer på “Gör hållbara val!”

 1. KRAV är en jättebra märkning. Tyvärr måste den allt oftare konkurrera med den inte alls lika starka “EU-ekologiska” märkningen (det ljusgröna lövet, ni vet). Till exempel ICA ställer KRAV-märkta produkter bredvid sina eu-ekologiska “IloveECO”-produkter och även när de inte “råkat” felskylta sin egna som KRAV på hyllkanten (vilket händer alltför ofta!!) så kan de pressa priserna på de EU-ekologiska varorna rejält för att kraven för denna märkning inte alls är lika hårda. Följden har blivit att seriösa aktörer som Kung Markatta och Saltå Kvarn faktiskt har fått mycket mindre hyllplats de senaste åren och att många varor helt har upphört att saluföras, åtminstone på Ica-butikerna i Umeå. Samma kritik gäller Willys, som också jobbar på samma sätt med sina egna EU-ekologiska varor från Garant. Bara Coop håller envist fast vid att försöka KRAV-märka sina varor från det egna märket Änglamarks. Viktigt att veta och lyfta fram, tycker jag!

 2. Vilket fint inlägg och samarbete! Har i princip också uteslutande handlat ekologiskt och/eller krav-märkt sedan jag flyttade hemifrån för typ 8-9 år sen.
  Håller verkligen med om att det är bra att utbudet har ökat och prisskillnaden minskat. Förhoppningsvis får fler möjlighet att köpa schysst mat, fri från bekämpningsmedel då. 💚

 3. Fast vad gäller själva klimatfrågan och torkan som följer med den så är ju inte ekologiska matvaror något som bidrar till minskade koldioxidutsläpp. Se fråga tre.
  https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/fragor-svar-ekologiskt

  Däremot bidrar det ju till massa annat bra, som du också nämner. Men tycker det blir lite konstigt när du vill kränga eko med hjälp av din klimatångest, när just dessa produkter inte kommer hjälpa oss att minska koldioxidutsläppen.

  1. Fast klimatångest handlar för mig inte bara om stigande temperatur – utan lika mycket om halterna av gifter i naturen, nedskräpning och övergödning.

   1. Ah ok. Intressant, aldrig hört någon som bakar ihop allt på det sättet i sin klimatångest förut. Blir det inte svårare att prioritera vad som känns viktigast att duscha för då? Vad som är akut, vad som kan lösas med befintliga lösningar, vad som kommer att kräva nya, vad som inte görs något åt alls idag, vad som går framåt osv?
    Eller är jag ensam om att försöka sortera i ångesten för att inte bli överväldigad? 🙂

    1. Det kanske blir svårare. Jag vet inte. Jag berättar bara hur jag känner. Och jag tror också att många resonerar som mig – att inte endast utsläpp av växthusgaser är var som ger en klimatångest. Många saker samverkar ju. När vi inte längre kan bada i våra hav pgav algblomningen är det naturligt att fundera dels på ökade temperaturers påverkan på haven -men också över kombinationen med gödslade åkrar som leder till övergödda hav. För att ta ett exempel.

     1. Ok, en slags ohållbarhetsångest liksom. För ja, jättemycket hänger ju ihop och samverkar.
      Tack för svar!

     2. Jag tycker att det är en väldigt komplex fråga och det finns inget rätt eller fel.
      Började handla ekologiskt för 11 år sedan men det senaste året har jag faktiskt minskat. Inte av ekonomiska skäl utan för att jag inte längre är lika övertygad om att ekologiskt alltid är bäst.

      Konventionell odling ger större skördar och vissa forskare menar att om man räknar per producerad mängd mat så bidrar ekologisk odling mer till övergödning eftersom det är svårare att gödsla rätt mängd och det blir lätt övergödning som kommer ut i vattendragen och hamnar i haven. Ett annat sätt att se på det är att ekologisk odling kräver mer åkermark och när skogsmark (mullen binder kväve) omvandlas till åkermark så ökar också kväveutsläppen.

      🙁 Ja… Suck. Inte är det lätt inte.

      När vi har beställt mat via minfarm.se, som har lokalodlad mat, fick jag upp ögonen för problem med KRAV-märkningen. Där kunde man läsa om olika bönder och deras djur- och grönsaksodling. När det gällde just djurhållningen så ville tex den lilla grisbonden inte KRAV-certfiera sin gård och sitt kött. Dels var han tvungen att ha djuren ute året runt och det tyckte han inte var rimligt när det var -30 grader… Och dels kostar KRAV-märkningen honom skjortan. Inget han tjänar igen på de extra pengar miljömärkningen ger honom. Däremot levde grisarna ett gott liv, fritt från antibiotika, gott om utrymme och bra mat. Men det ser man ju tyvärr inte när köttet ligger på hyllan i affären… Då står det svenskt kött och inget mer.

      Jag tänker att om man vill göra något så är kanske ändå det viktigaste att försöka handla lokalt och svenskt i största möjliga mån. Numera köper jag hellre svenskt än ekologiskt från annat land. Men jag tror dessvärre att att det är omöjligt att göra all mat ekologisk på ett hållbart sätt.

     3. Det rätta ordet är nog miljöångest tänker jag! Eftersom det inte bara handlar om en förändring av klimatet utan om hur miljön blir behandlad och hur det påverkar oss. Men man (iallafall jag) fattar ju vad du menar när du skriver klimatångest.

     4. Ja läser man på lite så är inte ekologiskt per automatik bättre för vare sig djur, människa eller miljö. Varför ska man tex välja ekologiska mejeriprodukter när den enda riktiga skillnaden är att dom korna inte fått soja att äta? Och sedan hävda att man ska äta mindre kött och mer sojaprodukter för att vara klimatsmart? Alla borde tänka hållbarhet i det stora hela, istället för att stirra sej blinda på just kravmärkt. Krav är ett vinstdrivande företag, inte en oberoende förening, som många tror.

     5. Jag väljer kravmärkt allra främst för att jag vill att djuren ska få vistas utomhus och få beta/böka och inte bara gå på betongplatta som EU-lövets regler tycker räcker. Ska vi nu äta djur ska de få leva ett så bra liv som möjligt tycker jag. Bekämpningsmedel vill jag också undvika, både för odlarens och min egen skull. Glömmer aldrig när barnen glömde skölja ett päron som inte var ekologiskt och hur det sved i munnen på dem.
      Däremot köper jag inte ekologiskt från långt bort som exempelvis frukt eller kött från Sydamerika. Då väljer jag hellre ett annat alternativ – också det ekologiskt dock :-).

 4. Hej! Lite of topic kanske, men hur håller ni er kål fri från fjärilslarver? Så fint att den står utan nät -min blir uppäten på ett nafs. Har odlingarna en egen blogg där jag kan ställa 100 frågor?
  Till sist, tack för en välskriven, inspirerande och varm blogg!

 5. Håller med! Gjorde samma sak. Skrev lite om våra tankar om mat i lördags. Vi handlar nästan enbart krav och ekologiskt, finns det inte väljer vi närodlat. Finns det inte det behöver vi det antagligen inte… man är så bortskämd numera med saker man tänker att man “behöver”… 😉 Typ chokladkakor. Behöver man verkligen choklad? Eller vill man ha det… många gånger handlar man det man vill ha och inte det man behöver.

 6. Försöker i så stor utsträckning som möjligt att handla krav och ekologisk mat samt från Reko-ring. Men visst ibland, som idag när jag köpte grape, blir det undantag. Bara man gör så gott man kan tycker jag och inte struntar i det helt så är det bra.

 7. I Sverige og i Danmark er utvalget (og prisnivået)av økologisk mat så himla mye bedre enn her i Norge. Jeg tror det dels bunner i at vi er vant med å betale ganske lite for mat (i forhold til inntekt og til andre vare-priser), og at vi har et romantisert bilde av den norske bonden som ren og miljøvennlig. (Og mange norske bønder ER det, det nå ikke glemmes). Heldigvis har ting begynt å endre seg litt de siste årene, og det er nå også lettere å finne spisesteder som serverer vegetarisk/vegansk mat, det var helt håpløst selv i Oslo for bare noen veldig få år siden. Vi er vant til å være mye i København, og jeg er helt misunnelig på hyller på hyller med økologisk mat og andre produkter. Bare å stå på og jobbe for endring her,også. Bra innlegg, Clara. Jeg synes man må gjøre alle de gode og miljøvennlige valg man klarer,selv om man ikke er perfekt på alle områder.

 8. Är så kluven till Krav…som konsument tycker jag att det är bra, jag behöver inte ta reda på så mycket om produkten om jag vet att den är krav-märkt (jag vet ju vilka krav den ska leva upp till).

  Men som uppfödare med egen restaurang blir det knepigare. Många regler är bra, väldigt vettiga, men andra är helt åt skogen. Till exempel har vi grisar, och det är förmodligen vida känt att dessa bökar. Det vill säga, de vänder upp och ner på allt de kommer över. Dock kräver krav att grisarna alltid ska ha tillgång till bete, alltså gräsklädd mark, i sina hagar. Det är mer eller mindre omöjligt för oss med väldigt mjuk och jordig mark, för grisarna vänder genast upp och ner på den!

  Det ihop med flera andra märkliga regler + den rejält tilltagna kostnaden som krav tar ut för sina certifieringar har fått oss att backa och inte kravcertifiera oss. Därmed inte sagt att vi inte lever upp – och ibland överträffar – de flesta utav kravs regler.

  Hur resonerar ni med Marstorps Mat, är ni kravcertifierade eller kör ni också på utan? Tycker att det är knepigt när man som producent liksom står på båda sidorna.

 9. Ja så bra! Vi är så många ändå! Vad tror du är de viktigaste ovh säkert mest obekväma politiska beslutet som måste fattas för en hållbar värld! Du är ju så klok 🙂

 10. Toppen att du lyfter detta viktiga ämne! Bra diskussioner i kommentarerna också. Jag tycker att ekologiskt ska vara det självklara valet när det finns svenska varor att välja på. Annars kan det finnas anledning att snarare välja svenskt närodlat än t ex argentinska ekoäpplen. Dock stämmer det inte att KRAV alltid ger mindre skördar. På vår gård skördar vi ofta mer än våra konventionella granngårdar. Och vi kör då lika mycket maskiner som de, inte mer. Det stora frågan är hur jordbruket ska ställa om till fossilfritt. Här krävs det att det blir enklare att välja rätt, inte som nu -dyrare och svårare.

  På tal om en annan sak som rör klimatångest, det finns ett bra initiativ som jag såg i går. Kolla in http://www.jagstannarpajorden.se.

  Tack för en bra blogg!

  /Johanna, KRAV-bonde och trogen läsare

 11. Jag förstår inte varför vi inte kan ha en oberoende ekologisk märkning som är gratis för producenten (jag förstår att det finns administration som kostar osv men det borde kunna lösas på annat sätt). Mina föräldrar är biodlare och de skulle få höja priset orimligt mycket om de skulle gå med i KRAV. Honungen är ekologisk och skulle klara KRAVS krav, men det blir en alldeles för hög summa att lägga för dem. Man ska vara medveten om det som konsument tycker jag, att det inte är säkert att allt ekologiskt är KRAV-märkt. Och det är ju synd, nu handlar det mer om vilka producenter som har möjlighet att investera i denna märkning, än att hjälpa kunderna välja rätt.