När jag flyttade hemifrån beslöt jag mig för att bara handla ekologisk och KRAV-märkt mat, när det alternativet finns i butik. Jag tänkte att om jag redan från början vänjer mig vid den kostnaden så kommer det aldrig kännas svårt att välja ekologiskt på grund av ekonomin. Det här var elva år sedan och den principen har jag hållit fast vid. Fast det har blivit betydligt enklare. Utbudet är större och prisskillnaderna mindre.

För er som lyssnar på podden har ni hört om att min klimatångest ökat efter den här varma sommaren. Och att den fått och kommer fortsätta få konsekvenser för svenska bönder. Som Pär och Ebba, som är KRAV-bönder utanför Uppsala. Se och sprid gärna den här filmen. Vi behöver göra alla göra mer hållbara val!

Ibland kan jag känna mig maktlös i miljö och klimatfrågan. Men när jag tänker på  hur många tusen jag lägger på mat i månaden – då ser jag att jag kan påverka. Vart mina pengar hamnar gör skillnad.

Jag är väldigt glad och stolt över att samarbeta med KRAV. För att köpa KRAV-märkta varor är att göra hållbara val. Och jag vill gärna inspirera andra till att ta efter. Idag driver vi själva ett jordbruk och att gå ut och spruta bekämpningsmedel på våra grönsaker, konstgödsla våra åkrar eller mata våra får med något annat än ekologiskt foder skulle kännas fel.

KRAV innebär också att djuren lever ett bra liv, grödorna odlas miljövänligt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, att bonden får en sjystare arbetsmiljö och att maten inte innehåller konstiga tillsatser.

Om du vill börja handla bättre finns det fem typer av varor där det gör stor skillnad att byta till KRAV-märkt. Dessa varor är mejeriprodukter, kött, bananer, potatis och kaffe. Börja där och arbeta dig sedan vidare.

Fler tips finns på krav.se/hallbaraval!