Man måste leva noggrant

Jag tänker mycket på att ta ansvar för hur jag lever. Jag måste leva noggrant, för jag vet inte hur lång tid jag får. Och om jag en dag blir svårt sjuk så vill jag befinna mig nära det liv jag drömt om. Det liv jag tycker är rätt och riktigt. Inte långt ifrån, bitter över allt jag gått miste om.

Jag har i flera års tid känt mig irriterad så väl höst, vår som vinter. Allt jag drömmer om att göra, enkla saker. Som att ta en riktig långledighet över jul. Besöka mormors hus en längre period på hösten. Ha ett helt ledigt läslov med barnen. Vara hemma fler vårdagar och kunna kratta i trädgården. Men så har livet liksom fyllts på med åtaganden. Och när den härliga majdagen när jag vill vara ledig och hemma infinner sig. Då befinner jag mig istället på resande fot. Till något viktigt möte, en föreläsning, någon intervju eller plåtning. Och så blir jag arg för att det känns som att livet rinner mig ur händerna. Åren bara går utan att jag gör vad jag egentligen vill göra. Arg för att jag inte tar ansvar för att förverkliga det. Jag vet väldigt väl vad jag vill – men om något jobb eller välbetalt uppdrag kommer emellan så kör jag i regel över min egen vilja och tackar ja.

I första fasen efter utmattning var det mest att krishantera. Ta hand om det akuta. Men nu har jag läkt så pass mycket att det finns möjligheten att verkligen på riktigt skapa ett bättre liv. Några saker jag försöker göra annorlunda och som gett resultat:

 • Jag har tackat nej till massa av jobb som innebär resor. Det är bara att inse. Att resa mycket funkar inte för mig. Jag mår bäst av att få vara hemma.
 • Bokat in vistelser hos släkten i god tid. För att kalendern inte ska hinna fyllas på med jobb måste jag börja med att sätta av tid för det viktigaste. Och sedan inte tumma på den tiden.
 • Infört fredagsmys med familjen. Vi har aldrig haft den traditionen medan barnen var små. Ofta har någon av oss varit bortrest på jobb på helgerna. Men nu älskar jag fredagsmyset. En kväll när de får vara uppe sent, vi ser någon film som barnen vill se, poppar popcorn och kryper ner hela familjen i soffan. Svennebanan så det förslår och precis som jag vill ha det.
 • Lägga fokuset på att komma närmare det liv jag vill leva och den människa jag vill vara. Än att komma närmare sånt som andra kan avundas. Som högre omsättning, finare titlar, fler bollar i luften. Jag försöker prioritera det som är mest lönsamt, inte mest prestige. Så att jag får mer ledig tid. Kan vara hemma mer och ha orken att laga vettig mat, bjuda hem vänner och veckostäda med Jakob innan hela hemmet grisat ihop.

Resultatet? Istället från att gå runt och känna mig arg, bitter över mina dåliga beslut och som en kastrull på väg att koka över. Känner jag mig mer lugn, harmonisk och tillfreds med det mesta i vardagen. Förnöjd tror jag visst man kan sammanfatta det som. En väldigt skön känsla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

27 kommentarer på “Man måste leva noggrant”

 1. Förnöjsamhet och tacksamhet är nog de finaste känslor man kan känna! Tycker det förslår rus av lycka till och med!!

 2. SÅ BRA!!! Skrev om detta i en post nedan när någon tyckte att det var ”lätt för dig att njuta av gryningen med alla barnen i sängen” när du slipper stressa till jobbet. Typ. Eller vad hon nu skrev. Då skrev jag: vi har ALLA ett val. Vi är inte offer. Jag tackade precis nej till ett drömjobb för att jag inte vill stressa. De flesta hade sagt ja. Jag sa nej. Och visst kommer jag förlora ekonomiskt på detta. Men jag kommer vinna på det ändå för jag kommer att må bättre och leva enklare utan stress och tryck över bröstet. Kram! ❤️

  1. Mycket sunt!
   Jag har tackat nej till jobb för att det skulle ha kostat för mycket att tacka ja.
   Själsligt. Det finns kostnader som energiförlust, slitage i hjärna och hjärta. Det är viktigt att tänka på att det finns andra värden än rena pengar.

 3. Så inspirerande att läsa detta!

  Jag undrar om du har några tips kring just såna här reflektioner. Skriver du ner dina tankar kring denna typen av frågor (innan de blir blogginlägg) för att strukturera upp dom för dig själv eller känner du att du har möjlighet att strukturera dom tillräckligt inom dig?
  Känner jag har svårt att formulera mig förståeligt här, men jag går med många såna här livsfunderingar, men har så svårt att konkretisera ner dom. De blir liksom samma tankar jag tänker om igen men jag får liksom inte dom ur mig så de blir till ett nästa steg.
  Har du några tips? Du är så klok i så mycket! Kram!

  1. Känner igen mig väldigt mycket under du skriver. Jag har haft, och har fortfarande men inte i lika hög grad, så svårt att uttrycka allt vad livsgrubbleri och känslor är. För mig hjälpte det att börja skriva dagbok, för när det väl kommer ner på papper så är det lättare för det att flyta på. Skrivandet tar ibland över en själv och det ostrukturerade kan bli en flödande struktur på pappret. I början är det inte alltid så mycket struktur men det kan en alltid ändra efter hand plus att det kommer mer och mer man vågar bekräfta och uttrycka sina tankar.

   1. Tack för ditt svar! Så fint att det har hjälpt dig med dagboksskrivande. Jag ska också försöka ta tag i det, det är fantastiskt att få ner sina tankar i text. Skrev mycket när jag var yngre och upplevde då inte samma känsla som nu. Det gäller bara att få tiden till skrivande i den hektiska vardagen 🙂

    Tack för dina ord, kanske de blir peppen som behövs för att ta tag i skrivandet igen!

 4. Åh så skönt att höra! Jag unnar dig verkligen all lycka och frid du kan få/ge dig själv. Det kan vara svårt att komma fram till vad man vill för att man själv vill det och vad man vill för att man borde vilja det. Tack för all information, inspiration, glädje och klokskap du sprider!

 5. Så fint att läsa, håller sen flera år tillbaks med en liknande utrensning, det tog lite tid men nu är jag väldigt mycket närmare det där lugnet jag trivs så himla bra i.
  Älskar för övrigt de familjeyogavideos som din man lägger ut på instagram, särskilt de som du sitter och fikar på i bakgrunden..så härligt och avslappnat, vad kan egentligen vara med yogiskt än att fika i lugn och ro.

 6. Tack Clara. Det var precis det här inlägget jag behövde läsa, just nu. Nu ska jag försöka ge blanka fasen i berömmelse och prestige, och prioritera det som får mig att må bra. Tack!

 7. Låter klokt och förnuftigt. Egentligen borde det vara en självklarhet att vi alla lever det liv vi vill leva men tyvärr är det ju inte så. Men ju fler som gör det desto bättre. Sedan kan ju vissa saker som arbete, ekonomin, samhället göra så att vissa saker får vi göra avkall på hur ogärna vi än vill det.
  Ett steg för mig för att få det liv jag önskar är att våga/ta steget till att starta företag igen.

 8. Du skriver så kloka saker! Känner själv att jag så ofta har prioriterat sådant som är bra ur allmänna perspektiv. Inte läsa en skönlitterär bok utan istället läsa något som utvecklar min karriär. Inte lägga tid på sådant som bara är njutning, det måste också finnas en nytta i det. Använda föräldraledighet till att bygga o utveckla gård samt starta café. Nu tänker jag ner o mer tvärt om. Jag har börjat i en kör, inte ett dugg nyttigt mer än att jag mår så himmelens bra av det. Lägga tid på att bara måla. Spendera timmar i skogen med barnen. Jag ska bli ännu bättre på att planera in sådant jag VILL göra.

 9. Så klokt och bra skrivit!
  TACK för de orden!
  Kram och trevlig helg från Nina i Malmö!🍁

 10. Tack Clara!
  Du är så ung(jämfört med mig haha) och redan så klok. Jag blir lugn av att läsa dina rader. Jag är mer på den plats jag vill vara nu än tidigare men skulle vilja vara mer ledig. Jag drömmer om att jobba hemma och dricka kaffe framför brasan när familjen har åkt till skola och jobb. M e n sedan blir jag ändå pigg och glad av att träffa kollegor. En mix är kanske bäst för mig.
  Kram🍁

 11. Så kloke og fine betraktninger! Du er en inspirasjon.

  Vil også takke deg for at du delte så åpent når du begynte med antidepressiva etter utmattningen. For noen uker siden foreslo legen min at jeg skulle prøve antidep og det kjentes så mye tryggere å prøve etter å ha hørt dine erfaringer!
  Jeg er fremdeles grovt utmattet/sjuk og tenkte at angsten og vonde tanker (som har kommet de siste månedene) var en naturlig del av det hele som jeg måtte håndtere helt selv. Men kjente også at det ble altfor mye for ett menneske. Takket være antidep kjenner jeg meg foreløpig mye klarere i hodet, mindre håpløshet/redsel og mer initiativ til å gjøre noe ut av dagen med de få kreftene jeg har. Hurra! Har tro på at det vil gjøre at kroppen min får hvilt seg bedre. Ha en god dag, gode deg <3

 12. Tack Clara!
  Att läsa dina inlägg ger lugn. Sådan kontrast mot all hets och ångest som andra bloggar bjuder på. Du är grym!! Stor kram

 13. Kloka Clara!
  Du har jobbat upp ett bra varumärke, företag och ekonomi som du kan vara jättestolt över. Så nu har du möjlighet att styra det i den riktning du önskar och som passar dig och familjen.
  Gör det!
  Livskvalité kan inte köpas för pengar.
  Livskvalité kan bara skapas med tid❤️
  Heja på😍
  Kram Anna

 14. Tack för att du skriver detta. Jag har också landat mer och mer i att det är så jag vill ha det, och att jag behöver planera in relationerna före prestationerna. Pengar behöver jag för att överleva, men inte mer än så. Tacksam att du använder den här platsen till den här typen av texter, som ju är livsviktiga.

 15. Vad härligt! Blir så glad när jag hör om personer som faktiskt följer sitt hjärta (ja, klyshigt, men det hjälps inte!), även om det istället skulle vara lättare eller mer lönsamt eller whatever att köra på som man alltid gjort. Det är sannerligen värt mycket att få känna förnöjsamhet!

  Jag hoppas också kunna närma mig det liv jag helst vill leva. Tyvärr handlar det ju så löjligt ofta om det ekonomiska… Antar att hemligheten är att vara förnöjsam med det man har, samtidigt som man får försöka sträva efter att göra det bättre. Vet inte om mina ord blir begripliga nu, men… ja 😛

 16. Jag arbetar som sjuksköterska i i kommunal hemsjukvård, mitt arbete är givande, insiktsfullt OCH krävande…. jag funderar och reflekterar väldigt mycket, mitt arbete innbär en närhet till livets skörbarhet, jag arbetar med människor där livets självklarhet vänts från en dag till en annan, så Clara du är klok som tar till vara på livets guldkorn! Min nötesten är att jag går och har livets skörbarhet i halsgropen mest hela tiden och ibland trots att jag har ett oerhört givande arbete bara önskade att jag visste hälften av det jag vet och typ arbetade med siffror istället❤️

 17. Tack för ett fint inlägg. Liksom många andra har kommenterat så är det bra att få läsa ett nedskrivet resonemang, mina egna tankar flyger ofta bara runt.