Ynkligt gnäll

Idag mår jag inget vidare. Nej faktiskt helt uruselt. Efter senaste dagarnas jobb med mycket fysisk ansträngning (för att vara gravid – inte för att vara en normalt fungerande person) dessutom ute i kylan  – har min gravidkropp gått sönder. Det gör ont i lungorna, i ryggen, i benen och axlarna. Fogarna ilar och värker och det skär som en kniv genom sidan av ryggen när jag försöker vända mig eller gå i trappor.

Igår kväll låg jag bara och snyftade och fick panik av smärtan som inte ens släppte när jag låg ner i fosterställning. Skönt då att ha en sjukgymnast till man. Som bäddade om mig med massor av bolster och kuddar så att varenda del av kroppen skulle vara avlastad från den andra. Låg som ett paket i sängen när jag tillslut somnade. Sov inte så bra men lyckades i alla fall ligga kvar i sängen i tolv timmar.

Förlåt för ynkligt gnäll, men ibland är det det enda som hjälper. Har lyckats jobba undan lite av det mest nödvändiga på förmiddagen – men nu ger jag upp. Har tänt ljus, satt på julmusik och kokat te.

Och plockat fram min samling med gamla jultidningar. Har sparat Lantliv, Gård & Torp och Sköna Hems julnummer sedan åtminstone tio år tillbaka. De går liksom inte ur tiden utan känns lika aktuella varje år. Att plocka fram och bläddra ger en välbehövlig stunds förströelse.

Något vettigare än det här får jag inte gjort resten av den här dagen i alla fall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

36 kommentarer på “Ynkligt gnäll”

 1. Usch vad motigt. Det är helt rimligt att gnälla loss när det känns sådär. Hoppas att kroppen har repat sig lite imorgon!

 2. Stackare vad jobbigt😞men himla bra att din man är sjukgymnast! Man behöver inte få nått vettigt gjort varje dag. Det är okej att sova, fika och toklata sig, både som frisk, sjuk eller gravid. Flera dar i rad dessutom🙂 hoppas du får må bättre snart!

 3. Tycker jag var bra av dig! <3 har du gravidbälte? För foglossningen? För vissa fungerar det ju inte alls, men det får mig att kunna gå. Utan det är jag sängliggande och bara gråter. Så jävla ont! <3

  Hoppas du mår bättre imorgon!

 4. Usch och fy for foglossning. Jag led med bada mina nagot fruktansvart fran v16… Nagot som hjalpte mig med sista, var att lagga en uppblasbar luftmadrass (airbed) ovanpa madrassen och sova pa den. Blas bara upp den halvfull. Nar man lagger sig i den sa sjunker man ner och blir liksom stodd av madrassen runt hela kroppen. Jag sov sa i flera manader.
  Hoppas det blir battre snabbt!

 5. Usch stackare ❤️ hade precis som du vidrig foglossning vid båda mina graviditeter. Så trist att få så ont och nästan inte kunna få till en endaste ställning där det är drägligt. Stor kram och en förhoppning om en bättre kväll och morgondag. ❤️

 6. Jag är gnällig som tusan här hemma, mår illa och är så extremt trött att jag har börjat tro att jag aldrig kommer vara pigg någonsin igen. Är i v. 12 och har varje dag i flera veckor gått raka vägen till sängen efter jobbet (jobbar 50%) och sovit fram till det är dags att hämta på förskolan. Om maken kommer hem efter jobbet går jag och lägger mig direkt efter maten och slumrar lite till, tills det är dags att göra sig i ordning och gå och lägga sig för natten. Missar tid med både barn och man och inte blir värst många hushållssysslor gjorda heller. Vet inte vad det här blev för sympatignäll, men I feel with you ❤

  1. Jag känner så mycket igen mig! Är i vecka 17 nu och det gick faktiskt över för ett tag sedan. Det finns hopp!

 7. Man får gnälla när det är för jobbigt! Har själv en whiplashskada som är fruktansvärt jobbig i perioder. Jag tillåter mig att ha dagar när allt är s**t, när jag inte gör några knop alls på hela dagen, eftersom jag vet att det hjälper mig att klara de andra dagarna utan massa gnäll.

  Och så har jag några vänner jag kan ringa och gnälla av mig på. Som alltid tycker synd om mig. Det hjälper. Mer än man tror!

 8. Åh stackare! Foglossning är inget vidare! Har oxå haft ont av det under alla mina sex graviditeter. Läskig känsla när det liksom smäller till i fogarna när man rör sig och man vet inte vad som är bäst…..vila eller röra sig….Skönt att din man pysslar om dig i alla fall!
  Kram

 9. I dag lyssnade jag på er podd om förlossningar och kände så väl igen din känsla. Min första var fruktansvärd, andra var bra och för er och ett halvt år sedan föddes mitt tredje och sista barn, den här gången med kejsarsnitt. Den sista var en stor lättnad för mig, tyckte det var otroligt mycket bättre med planerat snitt (han låg med rumpan först), men jag har fortfarande lätt ångest när jag tänker på min första. Ville bara skicka en lycka-till-kram till dig!

 10. Jag vet inte om du vill ha några tips, och din man har säkert redan tipsat om glidlakan, men om inte så kan det vara värt att kolla upp. Sömn och vila har blivit nästan som vanligt igen för mig efter att jag fått hem glidlakan för min foglossning. Hoppas det vänder för dig!

 11. Nej, inget vidare! Hoppas att du kan hitta nån position som är lite avslappnande. Det är jobbigt när det gör ont (är själv både mamma och sjukgymnast och har känt smärtan) 😑 all sympati till dig!

 12. För ett år sedan var jag där. Ont överallt. Men nyttja att du har en sjukgymnast till man. Sätter han akupunkturnålar, de hjälpte mig först under min foglossning men gjorde de i slutet sju reor värre.

  Eftersom du haft foglossning under tidigare graviditeter så antar jag att du fått glidlakan eller glidtub vi sjukvården. Annars rekommenderar jag det. De gör skillnaden att kunna röra sig litet i sängen.

 13. Vet du, jag tycker att man har RÄTT att gnälla lite som gravid. För det ÄR jobbigt! Snarare blir jag provocerad av gravida som bara ska tjoa om hur superfantastiskt det är hela tiden. Jag gillar att kunna läsa om hur det är PÅ RIKTIGT. Tack! <3

 14. Klart att du ska gnälla av dig, det är inte kul att vara gravid alltså, vad ni andra än säger. Älskar barnen jag fått men skulle gärna hoppat över graviditeten 😝 hoppas du mår bättre snart. Kram

 15. Graviditeter är så hiskligt orättivisa! Hur kan en del ha foglossning så de inte kan röra sig i 8 månader, medan andra inte ens känner sig stela? Hur kan en del spy oavbrutet och andra inte må illa alls? Eller det är väl inte så konstigt i sig kanske, men det blir så skevt när man sen ska pressa in alla dessa totalt olika upplevelser i samma idé om hur det är att vara gravid, och när i graviditeten som är rimlig tid att dra ner på arbetet.

  1. Ja verkligen! Hatar när folk säger “graviditet är ingen sjukdom” , det är ju som ett lotteri med extremt stora skillnader i hur det påverkar hälsan och hur nedsatt man blir under graviditeten.

 16. Åh, jag vill bo i ditt kök. Det är så superfint! Det påminner mig om mitt barndomshem. Och en sån där lampa bara! Gnäll på bäst du behöver, vi är ett gäng som vet hur det känns! Kram!

 17. Stackare dig som har det så jobbigt! Det kan nog vara svårt att förstå för alla som inte har haft alla dessa besvär under graviditeten, eller ingen i sin närhet som har haft det. Det är bra att du gnäller! Hur många gånger har man inte hört: graviditet är ingen sjukdom! Nä nä. Det är ingen tebjudning heller.

  1. Gillar det du skrev, särskilt att det inte är nån tebjudning heller. 👍 Har inga barn men har förstått hur olika upplevelserna kan vara, liksom vid pms och vid mens.

 18. Åh Clara, det låter hemskt! 💔 Har hört poddavsnittet om graviditeterna, modigt att du vill berätta om dem – fy tusan vilka hemska bemötanden men också så fint det du berättade om läkaren som verkligen såg och brydde sig om dig, det som gör dig rörd ännu, 💕 Lycka till med denna graviditet och förlossning.

 19. Jag är så imponerad av alla människor som vågar vara gravida!
  Vi är samma årgång, 86or, och under ett år när jag var 20 ville jag ha barn, sen försvann den längtan.
  Jag upplever att mödravården är så sjukt eftersatt, att förlossningen är underbemannad, smärtan och stressen av graviditet och förlossning samt extremt läskigt (och äckligt) att ha något som lever inuti och av den gravida människan. Att sen ta ansvar för en människa för resten av ens liv, det är så himla himla modigt!