aprikoskonfekt med pistagenötter och lemoncurd

För att fira en klimatsmartare jul pratar vi mycket om att minska pÄ mÀngden paket under julgranen och vÀlja loppis istÀllet för nyproducerat. Men en stor del av de pengar vi lÀgger pÄ julhandeln Àr ju faktiskt mat! Och vill man minska sitt klimatavtryck dÀr sÄ gÀller det att vÀlja sÄ mycket ekologiskt och nÀrproducerat som möjligt.

Förutom Äterkommande klassiker som knÀck och rocky road vill jag gÀrna experimentera fram nÄgot nytt till gottebordet varje jul. I Är blev det tvÄ nya godsaker baserade pÄ ekologiska torkade aprikoser och fikon. Jag vet inga som gör sÄ god torkad frukt som SaltÄ Kvarn. Deras aprikoser har en kolaaktig ton och doftar gott. Aprikoserna Àr bruna istÀllet för gula, eftersom de Àr osvavlade. Och dÀrigenom behÄller de ocksÄ smak och doft pÄ ett helt annat sÀtt. Fikonen odlas i de vackra trakterna kring Izmir vÀstra Turkiet. DÀr de plockas för hand och sedan torkas i solen. Resultatet blir aromatiska, smakrika och hÀrligt sega fikon.

aprikoskonfekt med pistagenötter och lemoncurd

Det ena godiset jag experimenterade fram blev aprikoskonfekt. SmÄ sötasyrliga aprikos- och lemoncurdbollar, doppade i choklad och rullade i pistagenötter.

aprikoskonfekt med pistagenötter och lemoncurd

BÄde superfina att titta pÄ och supergoda att glufsa i sig!

fikonstubbar med nougat

Sedan blev det fikonkonfekt med mandelmassa och arrak, doppade i nougat med mörk choklad ringlad ovanpĂ„. Vansinnigt gott! Nu ska ni fĂ„ recepten pĂ„ bĂ„da godisarna. Först ut Ă€r….

aprikoskonfekt med pistagenötter och lemoncurd

Aprikoskonfekt med pistagenötter och lemoncurd (ca 50 st)

Du behöver

300 g torkade aprikoser

1 dl lemon curd

1 dl mandelmjöl

1-2 kryddmÄtt malen ingefÀra

1 1/2 dl pistagenötter

150 g mörk choklad

Gör sÄ hÀr

Kör aprikoserna i en matberedare tills de blir finfördelade. TillsÀtt lemoncurd, mandelmjöl och ingefÀra. Kör ihop till en smet. TillsÀtt eventuellt mer ingefÀra om du vill ha starkare smak. Finhacka pistagenötterna och rör ner i smeten (men spara lite till dekoration). Forma smeten till bollar. Om de kÀnns för kladdiga kan du tillsÀtta mer mandelmjöl. SmÀlt chokladen i ett vattenbad. Doppa sedan bollarna i chokladen med hjÀlp av tvÄ gafflar. LÀgg upp pÄ ett bakplÄtspapper och strö lite pistagenötshack över. LÄt stelna. Aprikoskonfekten kan med fördel förvaras i en lufttÀt lÄda i frysen.

fikonstubbar med nougat

Fikonstubbar med nougat (ca 40 st)

Du behöver

150 g fikon

300 g mandelmassa

1-2 tsk arraksarom

200 g nougat

50 g mörk choklad (70 % kakaohalt)

Gör sÄ hÀr

SkÀr bort de hÄrda smÄ fÀstena frÄn fikonen. LÀgg fikonen i en matberedare och mixa till mindre bitar. Riv mandelmassan och lÀgg ner i matberedaren. TillsÀtt arraksarom och kör ihop allting till en jÀmn smet. Smaka av och tillsÀtt eventuellt mer arrak om du vill ha starkare smak. Forma sedan smeten till smÄ stubbar. SmÀlt nougat i ett vattenbad och doppa stubbarna i nougaten med hjÀlp av tvÄ gafflar. LÀgg pÄ ett bakplÄtspapper och lÄt stelna. SmÀlt sedan mörk choklad i ett vattenbad och ringla med en tesked över lite choklad pÄ varje bit. Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram till julafton.