aprikoskonfekt med pistagenötter och lemoncurd

För att fira en klimatsmartare jul pratar vi mycket om att minska på mängden paket under julgranen och välja loppis istället för nyproducerat. Men en stor del av de pengar vi lägger på julhandeln är ju faktiskt mat! Och vill man minska sitt klimatavtryck där så gäller det att välja så mycket ekologiskt och närproducerat som möjligt.

Förutom återkommande klassiker som knäck och rocky road vill jag gärna experimentera fram något nytt till gottebordet varje jul. I år blev det två nya godsaker baserade på ekologiska torkade aprikoser och fikon. Jag vet inga som gör så god torkad frukt som Saltå Kvarn. Deras aprikoser har en kolaaktig ton och doftar gott. Aprikoserna är bruna istället för gula, eftersom de är osvavlade. Och därigenom behåller de också smak och doft på ett helt annat sätt. Fikonen odlas i de vackra trakterna kring Izmir västra Turkiet. Där de plockas för hand och sedan torkas i solen. Resultatet blir aromatiska, smakrika och härligt sega fikon.

aprikoskonfekt med pistagenötter och lemoncurd

Det ena godiset jag experimenterade fram blev aprikoskonfekt. Små sötasyrliga aprikos- och lemoncurdbollar, doppade i choklad och rullade i pistagenötter.

aprikoskonfekt med pistagenötter och lemoncurd

Både superfina att titta på och supergoda att glufsa i sig!

fikonstubbar med nougat

Sedan blev det fikonkonfekt med mandelmassa och arrak, doppade i nougat med mörk choklad ringlad ovanpå. Vansinnigt gott! Nu ska ni få recepten på båda godisarna. Först ut är….

aprikoskonfekt med pistagenötter och lemoncurd

Aprikoskonfekt med pistagenötter och lemoncurd (ca 50 st)

Du behöver

300 g torkade aprikoser

1 dl lemon curd

1 dl mandelmjöl

1-2 kryddmått malen ingefära

1 1/2 dl pistagenötter

150 g mörk choklad

Gör så här

Kör aprikoserna i en matberedare tills de blir finfördelade. Tillsätt lemoncurd, mandelmjöl och ingefära. Kör ihop till en smet. Tillsätt eventuellt mer ingefära om du vill ha starkare smak. Finhacka pistagenötterna och rör ner i smeten (men spara lite till dekoration). Forma smeten till bollar. Om de känns för kladdiga kan du tillsätta mer mandelmjöl. Smält chokladen i ett vattenbad. Doppa sedan bollarna i chokladen med hjälp av två gafflar. Lägg upp på ett bakplåtspapper och strö lite pistagenötshack över. Låt stelna. Aprikoskonfekten kan med fördel förvaras i en lufttät låda i frysen.

fikonstubbar med nougat

Fikonstubbar med nougat (ca 40 st)

Du behöver

150 g fikon

300 g mandelmassa

1-2 tsk arraksarom

200 g nougat

50 g mörk choklad (70 % kakaohalt)

Gör så här

Skär bort de hårda små fästena från fikonen. Lägg fikonen i en matberedare och mixa till mindre bitar. Riv mandelmassan och lägg ner i matberedaren. Tillsätt arraksarom och kör ihop allting till en jämn smet. Smaka av och tillsätt eventuellt mer arrak om du vill ha starkare smak. Forma sedan smeten till små stubbar. Smält nougat i ett vattenbad och doppa stubbarna i nougaten med hjälp av två gafflar. Lägg på ett bakplåtspapper och låt stelna. Smält sedan mörk choklad i ett vattenbad och ringla med en tesked över lite choklad på varje bit. Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram till julafton.