• Annonssamarbete Saltå Kvarn •

Aprikoskonfekt och Fikonstubbar med nougat

aprikoskonfekt med pistagenötter och lemoncurd

För att fira en klimatsmartare jul pratar vi mycket om att minska på mängden paket under julgranen och välja loppis istället för nyproducerat. Men en stor del av de pengar vi lägger på julhandeln är ju faktiskt mat! Och vill man minska sitt klimatavtryck där så gäller det att välja så mycket ekologiskt och närproducerat som möjligt.

Förutom återkommande klassiker som knäck och rocky road vill jag gärna experimentera fram något nytt till gottebordet varje jul. I år blev det två nya godsaker baserade på ekologiska torkade aprikoser och fikon. Jag vet inga som gör så god torkad frukt som Saltå Kvarn. Deras aprikoser har en kolaaktig ton och doftar gott. Aprikoserna är bruna istället för gula, eftersom de är osvavlade. Och därigenom behåller de också smak och doft på ett helt annat sätt. Fikonen odlas i de vackra trakterna kring Izmir västra Turkiet. Där de plockas för hand och sedan torkas i solen. Resultatet blir aromatiska, smakrika och härligt sega fikon.

aprikoskonfekt med pistagenötter och lemoncurd

Det ena godiset jag experimenterade fram blev aprikoskonfekt. Små sötasyrliga aprikos- och lemoncurdbollar, doppade i choklad och rullade i pistagenötter.

aprikoskonfekt med pistagenötter och lemoncurd

Både superfina att titta på och supergoda att glufsa i sig!

fikonstubbar med nougat

Sedan blev det fikonkonfekt med mandelmassa och arrak, doppade i nougat med mörk choklad ringlad ovanpå. Vansinnigt gott! Nu ska ni få recepten på båda godisarna. Först ut är….

aprikoskonfekt med pistagenötter och lemoncurd

Aprikoskonfekt med pistagenötter och lemoncurd (ca 50 st)

Du behöver

300 g torkade aprikoser

1 dl lemon curd

1 dl mandelmjöl

1-2 kryddmått malen ingefära

1 1/2 dl pistagenötter

150 g mörk choklad

Gör så här

Kör aprikoserna i en matberedare tills de blir finfördelade. Tillsätt lemoncurd, mandelmjöl och ingefära. Kör ihop till en smet. Tillsätt eventuellt mer ingefära om du vill ha starkare smak. Finhacka pistagenötterna och rör ner i smeten (men spara lite till dekoration). Forma smeten till bollar. Om de känns för kladdiga kan du tillsätta mer mandelmjöl. Smält chokladen i ett vattenbad. Doppa sedan bollarna i chokladen med hjälp av två gafflar. Lägg upp på ett bakplåtspapper och strö lite pistagenötshack över. Låt stelna. Aprikoskonfekten kan med fördel förvaras i en lufttät låda i frysen.

fikonstubbar med nougat

Fikonstubbar med nougat (ca 40 st)

Du behöver

150 g fikon

300 g mandelmassa

1-2 tsk arraksarom

200 g nougat

50 g mörk choklad (70 % kakaohalt)

Gör så här

Skär bort de hårda små fästena från fikonen. Lägg fikonen i en matberedare och mixa till mindre bitar. Riv mandelmassan och lägg ner i matberedaren. Tillsätt arraksarom och kör ihop allting till en jämn smet. Smaka av och tillsätt eventuellt mer arrak om du vill ha starkare smak. Forma sedan smeten till små stubbar. Smält nougat i ett vattenbad och doppa stubbarna i nougaten med hjälp av två gafflar. Lägg på ett bakplåtspapper och låt stelna. Smält sedan mörk choklad i ett vattenbad och ringla med en tesked över lite choklad på varje bit. Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram till julafton.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

22 kommentarer på “Aprikoskonfekt och Fikonstubbar med nougat”

 1. Hur kan ‘Rocky road’ vara ett klassiskt julgodis? Det är väl ändå i grunden ett hyfsat nutida godis av allmän sort. Åt du det när du var liten? Åt dina föräldrar det?

  1. För mig är det ett klassiskt julgodis i den meningen att det ALLTID funnits på jularna jag ordnat själv.

   1. Jag började förra året. Redan en klassiker faktiskt för jag har det på listan i år igen! 😋

 2. Det är ju lite dubbelt att prata om att minska sitt klimatavtryck samtidigt som du ger tips på julgodis innehållandes fikon och aprikoser som inte odlas i Sverige. Vill man minska sitt klimattryck ska man (och jag vet att du redan gör det här!!) välja produkter som inte rest så långt. Typ göra kola och knäck på grädde och smör från nästgårds. Det är ju väldigt väldigt lätt att ha ett helsvenskt julbord om man vill så förstår inte varför man ska slänga in exotisk frukt.

  1. Du har helt rätt att aprikoser och fikon inte är odlade nästgårds. Det är heller inte mandeln i knäcken som du nämner. Det är nämligen INTE så lätt att göra ett julbord där ingenting får komma från utanför Sveriges gränser. Kanelen, ingefäran, kryddpepparn, nejlikorna, apelsinerna…(det finns faktiskt inte ens någon inhemsk saltproduktion i Sverige!!). Jag tror på närproducerat men också på ekologiskt. Och när jag vid ett tillfälle intervjuade Naturskyddsföreningens experter på ämnet poängterade de att ekologiskt kan vara viktigare än närproducerat (helst ska det vara både och) men även om man odlar konventionellt i Sverige så behöver man ofta importera bekämningsmedel och konstgödsel hit vilket gör att produkten visserligen kan vara närproducerad men ändå ha ett högt klimatavtryck.

   1. Man behöver ju dock inte ha mandel i knäcken, men jag förstår din poäng. Tycker bara det blev lite dubbelt när du ger recepten i samma inlägg som där du trycker på klimatavtrycket.

 3. Låter supersmarrigt! Härligt för mig med en glutanintolerant son att båda funkar rakt av, det gjorde mig extra glad 😊 nu ska här ”bakas” (heter det så med julgodis..?)!

 4. Gud vad smarrigt! Men vågar jag mig verkligen på att göra det här? Jag läser bland kommentarerna att rocky road ju varken är ett klassisk julgodis och att fikonen tydligen är från Turkiet (!). Är så orolig att göra fel så att hela julen och miljön går åt fanders! Det känns som om du vill världen och läsarna ont med dessa julmysiga samarbeten.

 5. Nu är jag lite ringrostig i mina kunskaper vad gäller ekologisk mat men det är väl inte strikt bevisat att ekologiskt ger mindre klimatbelastning än oekologisk? I vissa fall borde man säkert kunna resonera att det är tvärtom för att du kanske kan maximera din skörd majs om du använder ex GMO i större utsträckning. Och rent ekonomiskt borde man väl kunna argumentera för att en maximerad skörd är mer klimateffektiv än en som torkar bort?

  Missförstå mig rätt här. Jag älskar ekologiskt och handlar det företrädesvis men jag är för den sakens skull inte säker på att det är bättre för klimatet. Beror ju helt på vad du jämför med.

  Vet att jag kanske framstår som djävulens advokat för att jag ens nämner GMO men i vissa fall har det faktiskt fått ett orättvist dåligt rykte. Ta tex forskningen kring Golden Rice som potentiellt skulle lösa A-vitaminbrist hos barn och rädda över 600 000 liv. (Nu är det visserligen inte huvudsakligen en klimatfråga men ändå.)

 6. Hej!
  Låter jättegott båda två, men har du något tips på nougat som inte innehåller palmolja? Kanske t.om. ekologisk?

  1. Jag fick tips på instagram om märket Da Carla som ska vara vegansk och utan palmolja =)

 7. Tack för en läsvärd blogg!
  Vill bara påminna om att nougat ofta innehåller palmolja. Det ska man försöka undvika om man vill vara klimatsmart. Man får läsa innehållsförteckningarna noga, för det smyger sig in där man minst anar det.
  God jul!

  1. Tack för ett klokt inpass! Man kan byta ut nougaten mot ljus ekologisk mjölkchoklad om man vill också =)

 8. Ett tips om man verkligen vill minska sitt klimatavtryck är att välja bort animalier 🙂 <3

 9. Jag gjorde fikonstubbarna idag. Vilket genialiskt recept! Jag tycker att många julgodis-recept känns så himla likriktade men det här kändes som nåt nytt trots att ingredienserna är klassiskt juliga. Tack så mycket för en ny julfavorit!