Nä, det känns nästan skamligt att säga det, men det måste sägas ändå: skurna pepparkakor är dubbelt så goda som vanliga! Min faster Inger gjorde ofta just den här typen av kakor och bjöd på, så det är ett kärt barndomsminne för mig. Och jag som fort tröttnar på att kavla deg och stansa figurer (men däremot inte på pepparkakssmaken) kan verkligen rekommendera att göra peppisar i den här varianten istället.
Skurna pepparkakor med mandel
Portioner
ca 100 st
Tid
ca 60 minuter
Ingredienser
100 g sötmandel
2 dl strösocker
3 tsk kanel
2 tsk pepparkakskrydda
1 tsk bikarbonat
6 dl vetemjöl
1 dl ljus sirap
200 g rumsvarmt smör.
Gör så här
- Grovhacka sötmandeln och blanda med de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner sirap och mjukt smör. Rör till en jämn deg och rulla sedan till en lång korv. Lägg i frysen i en halvtimme. Sätt ugnen på 175 grader
- Lägg bakplåtspapper på en plåt och skär sedan degen i skivor. Ca 3 mm tjocka. Lägg ut på plåten med lite mellanrum mellan kakorna.
- Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna, förvara sedan svalt och lufttätt.
4 svar
Älskar skurna pepparkakor. Håller med dig.
Himmelskt goda är de <3 Håller med fullt ut om smaken – visst är den bättre 😉
Ett tips för att få dem lövtunna och riktigt knapriga: frys degen i ett par timmar och hyvla skivor med osthyvel. Superenkelt och blir så bra!
Underbara kakor! Brukar förvara degen i kylen inlindade som korvar i folie och grädda efter hand. Super enkelt att skiva upp och grädda en korv vid behov. Extra plus är att få den ljuvliga doften flera gånger😊❣️