Nä, det känns nästan skamligt att säga det, men det måste sägas ändå: skurna pepparkakor är dubbelt så goda som vanliga! Min faster Inger gjorde ofta just den här typen av kakor och bjöd på, så det är ett kärt barndomsminne för mig. Och jag som fort tröttnar på att kavla deg och stansa figurer (men däremot inte på pepparkakssmaken) kan verkligen rekommendera att göra peppisar i den här varianten istället.

Skurna pepparkakor med mandel

Portioner

ca 100 st

Tid

ca 60 minuter

Ingredienser

  • 100 g sötmandel

  • 2 dl strösocker

  • 3 tsk kanel

  • 2 tsk pepparkakskrydda

  • 1 tsk bikarbonat

  • 6 dl vetemjöl

  • 1 dl ljus sirap

  • 200 g rumsvarmt smör.

Gör så här

  • Grovhacka sötmandeln och blanda med de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner sirap och mjukt smör. Rör till en jämn deg och rulla sedan till en lång korv. Lägg i frysen i en halvtimme. Sätt ugnen på 175 grader
  • Lägg bakplåtspapper på en plåt och skär sedan degen i skivor. Ca 3 mm tjocka. Lägg ut på plåten med lite mellanrum mellan kakorna.
  • Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna, förvara sedan svalt och lufttätt.