NÀ, det kÀnns nÀstan skamligt att sÀga det, men det mÄste sÀgas ÀndÄ: skurna pepparkakor Àr dubbelt sÄ goda som vanliga! Min faster Inger gjorde ofta just den hÀr typen av kakor och bjöd pÄ, sÄ det Àr ett kÀrt barndomsminne för mig. Och jag som fort tröttnar pÄ att kavla deg och stansa figurer (men dÀremot inte pÄ pepparkakssmaken) kan verkligen rekommendera att göra peppisar i den hÀr varianten istÀllet.

Skurna pepparkakor med mandel

Portioner

ca 100 st

Tid

ca 60 minuter

Ingredienser

  • 100 g sötmandel

  • 2 dl strösocker

  • 3 tsk kanel

  • 2 tsk pepparkakskrydda

  • 1 tsk bikarbonat

  • 6 dl vetemjöl

  • 1 dl ljus sirap

  • 200 g rumsvarmt smör.

Gör sÄ hÀr

  • Grovhacka sötmandeln och blanda med de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner sirap och mjukt smör. Rör till en jĂ€mn deg och rulla sedan till en lĂ„ng korv. LĂ€gg i frysen i en halvtimme. SĂ€tt ugnen pĂ„ 175 grader
  • LĂ€gg bakplĂ„tspapper pĂ„ en plĂ„t och skĂ€r sedan degen i skivor. Ca 3 mm tjocka. LĂ€gg ut pĂ„ plĂ„ten med lite mellanrum mellan kakorna.
  • GrĂ€dda mitt i ugnen i 8-10 minuter. LĂ„t svalna, förvara sedan svalt och lufttĂ€tt.