Här kommer julpolisen och hon är förbannad

Nä nu måste vi prata om det här bisarra med att folk slänger ut julen i mellandagarna. Det är ORIMLIGT! Jag blir verkligen stressad av människor som går från att snacka julgran till att börja prata krispiga våriga tulpaner över en natt. Herregud! Krispiga tulpaner? Det är ju midvinter! Visa vintern lite respekt. Att prata vår i december är ju som att ta studenten och drömma om hur skönt det ska bli att snart gå i pension. Snacka om att hoppa över det mest väsentliga!

För mig är julen inte bara den härliga adventstiden. Eller de magiska dagarna kring själva julafton. För mig är julen också veckorna efteråt. Detta vakuum i vardagen. Snuttefilten i det mörkaste och kallaste. Firandet pågår till trettondagen, minst. Och pyntet stannar till Tjugondag Knut. Basta.

Att hålla på och påbörja sitt nya liv i mellandagarna, drömma om våren och kasta sig in i jobbtankar. Det är en avancerad form av självbedrägeri. Ja, det är nästan obehagligt när folk så snabbt förkastar det som ägnats veckor av omsorg åt att bygga upp. Som att julfriden är en punkt att stryka på en lång och tråkig lista. Det här vår-ivrandet i december känns som ett tecken på vårt sjuka slit och släng-samhälle. Ut med skiten. Nästa!

Jag undrar i mitt stilla sinne vad har folk så bråttom till? Vad de flyr ifrån? Efter att ha läst allt som finns skrivet om utmattning och återhämtning vet jag att det inte finns en chans att man hinner vila ikapp en hel hösts prestation på två till tre dagar. Försjunka i verkligt lugn och frid. Nej, på sin höjd har man bara börjat komma ner en smula i varv. Vilket i sin tur kan utlösa en stressreaktion av rastlöshet och ofrid. Som kan förväxlas med nystartspepp, men som egentligen bara handlar om flykt. Det är nämligen jobbigt för hjärnan när tempot sänks och man plötsligt kan höra sina egna tankar. Istället för att stå kvar och lyssna är det lättare att sätta igång hjärnan med nya intryck. Men för att verkligen komma ner i varv och bli återhämtad måste man vänta ut den här jobbiga perioden. Genomlida den. För först därefter infinner sig möjligheten till riktig vila! Det är samma logik som under sommarsemestern.

Jag vet att jag framstår som en riktig gnällkärring i det här blogginlägget. Och det är också min mening. Visst får folk göra precis som de vill – men de borde göra precis som jag vill! Det är jag som är julpolisen med svart bälte i firande!  Tyvärr har jag inte mandat att vidta några tvingande åtgärder mot jul-hädare. Så jag får nöja mig med att avfölja och hålla mig borta från deras flöden. Men för min egen del bannlyser jag alla nyttiga och framåtsyftande aktiviteter. Allt jobbtänk, allt rastlöst plockande och all stimuli av hjärnan. Istället ordinerar jag sociala medier-fasta, sällskapsspel och stora mängder sött fika. Det är det enda rimliga i en orimlig värld.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

217 kommentarer på “Här kommer julpolisen och hon är förbannad”

 1. Då säger jag bara ett stort TACK Clara! För det där behövde jag läsa idag. Har jobbat så hårt hela hösten. Orimligt hårt egentligen. Och nu ska jag vara lediga nio dagar över nyår och trettonhelgen och kände mig nästan stressad över denna ocean av tid. Och klart så är det som du skriver – så känns det för att jag flyr från alla jobbiga tankar på allt som försakats. Nu ska jag slöa på riktigt. Tack för det!

  1. Ville också bara gå in och säga tack! Precis vad jag behövde efter en smula dåligt samvete över att ha gått i pyjamas hela dagen och åstadkommit NOLL! Skönt. 🙂

 2. Jag håller helt och fullt med dig i varje ord i ditt inlägg. NU njuter vi av lugnet och tänker att midvinterns mörker är den tid på året då vi ska återhämta oss. Det ger en möjlighet att bara vara hemma och skrota runt utan krav och tider som ska passas. Du gör helt rätt i att ryta ifrån, det gör jag också allt för ofta.
  Klart att julen varar fram till den 14/1🎄

 3. Kul och väldkrivet inlägg! Bara det att, alla bor inte geografiskt just där du bor. Whaaaat?? I söder är det tack och lov inte många veckor kvar till 8 plusgrader, snödroppar och islossning. Därav vårlängtan redan nu. Helt i symbios med klimatet.

  1. Den meteorologiska våren i Skåne inträder väl sällan förrän i mitten eller slutet av februari? Dit är det i alla fall två månader. Och hur som helst så är det ju MELLANDAGARNA just nu! Om julfirandet var avhängigt vädret skulle väl skåningar knappt få fira jul och advent alls med tanke på hur milda höstarna är 😉

   1. Vi hade ju faktiskt snö både lillejulafton och julafton 😂.
    Sitter i Skåne och njuter av att ha tid att virka på min pläd och ska ta en bit resterna av gårdagens kladdkaka fast jag tror att det är onsdag, kanske torsdag. Åh, älskar mellandagarna!

 4. Word. Jag fattar inte grejen. Det blir inte vår bara för att man köper tulpaner och plockar ner adventsljusstaken. Blir galen men tänker stanna i julen fram till trettonhelgen.

 5. Jag både håller med och inte. Jag Ä L S K A R julen men jag älskar också nyår. Jag tar fram min gran första advent för att jag vill njuta hela december men när nyår kommer vill jag storstäda för att starta upp mitt år rent. Jag lämnar kvar stjärnor i fönstret och amaryllisarna får gärna blomma länge till. Och julrosen.

  MEN krispiga tuplaner och vår det är det INTE dags för än. Det får vänta ett bra tag till

  1. Sätta in granen till första advent? Varför? Då hinner man ju tröttna på alla barr redan vid Lucia. Börja istället pynta lite lagom och ta fram adventsljus och stjärna m.m. Sedan njuter man och väntar tills dagarna före julafton. DÅ sätter man in granen och pyntar färdigt!

 6. För mig beror det på hur julen har varit hur fort jag slänger ut den. Alla upplever inte julmys och julefrid och när julfirandet inte blivit särskilt härligt, trevligt , eller avslappnande så vill åtminsone jag få bort den.

  Så jag tog bort det mesta idag- julgardiner och stjärnor får dock vara kvar ett tag till:)

  1. Jag håller med dig!
   Julen kan bli lyckad, helt okej eller så blir den kaos… När julen väl är över och man känner för att lägga den bakom sig så skall man göra det.

 7. Skriver under på allt, även om vi tog ut granen igår… men vi ska sälja huset så det var nödvändigt.

 8. Sommar & Vinter i P1 – Fredrik Lindström

  Tips- julen är nu! Instämmer till fullo. Har man en tro och firar jul är detta ännu mer väsentligt tycker jag i alla fall. Heja julen och dig Clara!

 9. Jag håller med om att det är bra att varva ner och julen kan vara lämplig tid för det. Personligen behöver jag inte julen för att varva ner, jag är bara så utled på den efter att ha badat i krimskrams sedan oktober i alla affärer. För mig är julafton något jag inte ser fram emot, jag är så glad när den är över.
  Men det är en hets i samhället, aĺlt ska gå fort, påskpyntet kommer väl snart fram i butikerna…

  1. Det skönaste är att plocka ner julsakerna! Alla måsten o krav är över för denna gången! Skulle kunna hoppa över julen helt o bara resa bort! Hur kan folk koppla av i dessa stresstider som julen skapar? Helt ofattbart! Jag har stressat runt, släkten förväntar sig det! Tror för varje år att julen skall bli lugn, med tid för film o läsning! Måste nog skapa mina egna traditioner, men då blir nog släktingarna besvikna som inte kan lämna höghuset i Stockholm för landet hos oss i dagarna fyra! Nej… avskyr julen…. om jag ska vara ärlig!

   1. Kära Cathrine! Härmed befriar jag dej ifrån alla andras förväntningar! Man har INTE kommit till jorden för att leva upp till alla andras förväntningar! Det är inte snällt, inte rimligt och inte nyttigt! När jag insåg det för ett antal år sen och tog konsekvenserna av det och gjorde planer som passade oss, blev julen äntligen en god plats att vara på och jag kände att jag var snäll på riktigt! Man kan lära om. Kram på dig!

   2. Er du klar over at ditt fulle navn vises med denne kommentaren? Det kan jo føre til at disse slektningene kanskje ikke blir så sugne på landet i julen i og for seg, men…

 10. Jepp gör att inte tala om semlor på juldagen.Här i storstan är det ju tö titt som tätt.Kunde man skulle jag flytta .

 11. Du är BÄST Clara!! Jag älskar att du med din stora plattform säger exakt det jag vill att andra ska höra!

 12. Visst är det underbart att vi är olika. Julen är en icke-grej för mig. För mig är det däremot jätteviktigt att vara ledig i september. Vi har jobbsäsong på sommaren. Att få bryta och njuta av att naturen stänger ner är en härlig känsla. Sen har jag samma känsla i mars/april – då tar jag det lugnt och njuter av vårkänslor. Just nu är det upptrappning och planering inför turistsäsongen 🙂
  Unnar dig en fantastisk härlig jul så länge du vill. Jag tänker njuta av planering och jobb fram till mars.

 13. Väldigt klokt skrivet. Jag slänger ut julen snabbt för att jag inte står ut med jul men det är ju mina känslor. Men det sker inte för att jag ska jaga vidare till nästa sak och nästa utan för att jag ska få vila och ro, det får jag inte förrän allt som påminner om julen är borta. Då börjar min avslappning och återhämtning.

     1. Fem <3 och jag är kristen, men minns Jesus och det han offrade för oss varje dag, min önskejul är I stillhet med min man och våra två flickor, lite julmat och klappar, och mycket tillsammanstid, bara vi.

 14. Jag tänkte samma sak när jag gick runt och myste i mitt lilla kök i morse. Fyllt av varma röda toner, amaryllis, hyacinter, ljusstakar, farmors tomtebonad, tomterad och gamla plåtburkar. Gillade och kommenterade din bild på insta på förmiddagen eller när det nu var. Nyss när jag kollade hade jag två ut med julen inlägg på raken och tänkte skall jag behöva avfölja? Nu känner jag mig betydligt mer trygg i dina rader. Sa även till min man ikväll, först nu kan jag nog börja njuta. December var intensiv av icke självvalda anledningar och så får det bli ibland. Din text har många poänger, inte bara det här med att ha kvar pyntet utan att man bör sluta ha så bråttom att gå vidare. Att våga stanna upp. Önskar dig en fin fortsättning på julen. Nu firar vi vidare till julen skall dansas ut enligt kalendern. 🎄/Jessika/jessikaslillahus

 15. Ibland är det så fruktansvärt märkligt att man måste läsa ett jäkla blogginlägg för att fatta vad det är man lider av…. men tack som tusan för ”din tillåtelse” att ha kvar julen… Det säger ändå så mycket om att man måste välja sitt umgänge.. alltså missförstå mig rätt, jag älskar verkligen mina vänner till evighetens evighet! Men man dras med av deras verklighet och tror att deras verklighet också är min och att jag måste vara som de för att inte vara ”fel”

  Men jag har haft hjärtklappning sedan juldagen när deras rastlösa själar börjar städa bort julen…. jag har ju för tusan precis ställt fram allting!!!? Skall jag plocka bort det som efter en middagsbjudning? Jag orkar inte…. jag skall tänka på detta blogginlägg och andas och dricka lite glögg till och äta en pepparkaka och njuta av julgranen några dagar och veckor till…

 16. Jag har inte hört någon prata om krispiga tulpaner. Däremot prata om nyårslöften och att se fram emot ett nytt år vilket är härligt. Tänk vad mycket nytt att uppleva och hoppas på! Älskar realistiska nyårslöften och tankar om att rensa, fixa och börja på en ny sida både på jobbet och privat. Ser fram emot att komma igång och jobba igen efter två veckors lek och barhäng under jul och nyår.

 17. De flesta verkar inte tänka på att det faktiskt är nu som julen börjat enligt tradition.

  Det julpyntas allt tidigare och vid nyår är julen över. Man vill fira in det nya året med nedpackade julsaker och istället unna sig krispiga tulpaner. Det tycker jag är underbart! Tulpaner är idag inte längre enbart en julblomma.
  En tidsförskjutning helt enkelt som jag tycker är ganska rimlig ändå.

  Jag slår ett slag för att omfamna nya traditioner och leva mer i nuet än att bli allt för nostalgisk och traditionsbunden.

   1. Länge! Smålökar med låga tulpaner såg jag redan som liten i juletid. De var förmodligen billigare än t.ex. julstjärnor och amarllisar och dessutom mer köldtåliga än nämnda julstjärnor. Att driva tulpaner och iskonvaljer (allstå liljekonvaljer på vintern) är inga nya påfund. Så tulpaner kan visst vara julblommor, inget nytt i det. Däremot är det inte helt lätt att få tag på drivna tulpanlökar idag, så då får det väl bli röda snitttulpaner.
    Blommor är ju fantastiskt inne nu när det är så färglöst ute.

   2. @Jenny: jultulpaner har funnits sedan åtminstone 50-60 år tillbaka i tiden, kanske t o m längre.

  1. Men en tidsförskjutning av själva jultiden är väl ändå inte “rimlig”? Det är ju almanackan som styr, och ordet “Trettondedag jul” (6 januari) anger att julen då fortfarande pågår. Det handlar väl inte bara om en mossig tradition, och julen pågår faktiskt inte hela december utan påbörjas med julafton. Fram till dess pågår adventstiden! Skulle man gå all in för tidsförskjutningar kan man ju lika gärna fira påsk i början på februari isåfall (eller slå ihop med sportlovet?) och varför inte midsommarafton och Valborg ihop, så är man av med hela eländet inför semestrarna – en ny tradition, eller??

   1. Exakt vad jag skrev i gruppen ”pysseltips och idéer för hemmet” på Facebook, där jag är med. Otaliga personer där har redan slängt ut eller ska strax slänga ut julen, blir helt matt – den har ju just börjat!
    Jag vill få njuta av allt det vackra jag tagit fram längre, inte känna att bjuder jag hem ngn så kräks de i smyg över mina julsaker och min gran…
    Nej, jag håller på kyrkans rytm – advent är väntan: stjärna, hyacint och ljusstake. Pynta precis dagarna innan jul, granen kläs dagen innan eller på julafton. Så växte jag upp.
    Tror att beställa butikernas konsumtionshets har med detta att göra. Om man har sett pynt i butiken och från oktober förstår jag att man vill “ börja på nytt “ redan på juldagen, vilket ju är helt vansinnigt. Dessutom tänker jag på barnen – skulle jag kasta ut julen mitt på deras jullov? Jag såg en mamma som skrev: ”jag vill få ut granen redan nu men barnen har bett mig att den får stannar en dag till åtminstone”.
    Men snälla nån, vad är det för brådska?

 18. Håller helt med dig! Jag har sett krispiga tulpaner nämnas på Instagram och jag blir så stressad. Man hastar hela tiden, ängsligt, vidare. Varför? Varför längtas det jämt efter det som kommer härnäst? Kan man inte bara njuta av HÄR och NU!?! Tack för en bra text!

 19. W O R D !
  Det är ju nu man bara vill mysa in dig i julmyset man skapat. Känns som att om man städar bort det nu är det ett projekt som man bara bockat av, helt meningslöst. God fortsättning!

 20. Jag älskar det här! 😀 att du liksom överdriver men samtidigt är allvarlig.

  jag vill också vila i julen och ledigheten länge ännu: dricka kaffe med familjen och äta överblivna julpraliner, gå på lugna promenader, åka skrinnsko och äta mat med tjocka släkten. Slöa i soffan och se på många tv-serier. Ah så skönt!

 21. Jag är helt och hållet på din sida! Har precis bäddad med vår andra julpåslakansuppsättning! Frid på vår jord i mellandagarna tack och #knirpknirp-tulpaner kan gott vänta till januari åtminstone.

 22. Jag är helt med dig. Jag kör dock inte tjugonda knut. Eller jo då börjar ett långsamt bortplockande som slutar i typ mars när jag tar ner den vita julstjärnan i köket (åker först när det börjar bli ljust på morgonen).

 23. Håller helt med dig! Får panik av de som slänger ut julgranen på annandagen (eller ännu värre juldagen!). Jag firade inte jul i år, satt ensam och såg allas uppdateringar om julmys med familj och julgranar o julmat och allt jag missade MEN jag gillar ändå mitt julpynt och vill ha kvar det till idag efter nyår. Det blir ju så mörkt utan alla extra lampor och ljusslingor. Sen alla bloggare som började sammanfatta året redan innan julafton? Varför är det så bråttom med allt?? Det gör man väl till det nya året och det är ju en vecka kvar tills dess. Nej allting ska hastas, fram med julen innan Halloween har lämnat hyllorna och så ut med det igen i samma sekund julafton är över. Glad att du röt ifrån!

  1. Ja, hur har det egentligen blivit så här? Ett fenomen som dykt upp under sista decenniet känns det som, eller i varje fall 2000-talet. Helt obegripligt och vansinnigt.

 24. Ojdå jag som precis tänkte: Nu är julen slut, och drog en lättnadens suck! Ångesten har aldrig runnit av mig fortare.

 25. Hejja dig Clara!
  Tack för ögonöppnaren och för din beskrivning av njutartiden!

  Kram (jublar och gör glädjeakutt)

 26. Haha, bor i södra Halland och blommande (!) violer till trots slänger jag INTE ut julen. Har äntligen hittat min stil vad det gäller julmat, firande och dekoration. Så julen får stanna länge, länge … Mys <3

 27. Jag håller med, julen har ju just börjat, jag ska ha mitt pynt framme tills slutet på januari, hur kan folk bli less på julpynt på 2-3 dagar när de har andra prydnadssaker framme året runt ? jag börjar ta fram mitt i början på november så det får smyga fram och sen i slutet på januari början på februari får det smyga bort.
  Vintern har knappt börjat , vår det får vi ta i maj när det är dags.

 28. Heja dej!! Blir ju massor av stress om allt ska ner redan när det blev färdig i söndags…

 29. Heja!.
  Och jag tänker inte skriva speciellt om julen, utan om hösten och vintern. För vad håller folk i allmänhet på med. Jo, så fort det har blivit “slut” på sommaren och dagarna blir kortare och hösten närmar sig så börjar de leta efter vårteckern. Vårtecken… i oktober och november!??
  Istället för att njuta över att att man får en gå in i den mörka, vilsamma höstmånaden och sedan när december börjar… pynta med ljus och gå julen till mötes.
  I december är det också förhoppningsvis vinter och den sträcker sig ( i norra Sverige) åtminstone ett par månader till.
  Därefter kan man börja leta vårtecken. Tycker jag.
  För den delen tycker jag om när dagarna blir längre och ljusare.
  Men ha inte så förbaskat bråttom…. Njut av den tid som är!

 30. Ikke alle har fri og ikke alle er glade i julen. Våren er jeg enig at den må vente. 😀

 31. Jag som trodde att det bara var här i Danmark där jag bor som julen slutar på juldagen, men det kanske är ett bevis på att jag har varit utlandssvensk länge nu 😂

  Jag tänker tillbaka på julen när jag var barn – många dagar av ledighet, se barnprogram klockan 9 i SVT som visade Narnia (gamla inspelningar?!), huset luktar av hyacinter, äta rester av julmat och julgodis… Visst, mamma och pappa var inte alltid lediga, men det gick bra ändå (nu tänker jag på när vi var skolbarn). Vi byggde pussel och spelade spel, som vi aldrig gjorde annars. Tystnad. Tid att pyssla med sina julklappar, läsa böcker… För mig är det positiva minnen.

  Jag tycker att julen varar i alla fall till trettondagen, brukar själv vilja ta bort grejerna då eller precis efter – grejen är bara att här har alla affärer kört all in på julpynt och god jul sen slutet av oktober… Jag orkar fan inte… Kan man inte vänta till sista veckan i november?

  Ps: ett år när jag var barn hade vi kvar granen till sportlovet! Resten av pyntet togs ner men granen stod så grön och grann i stugan och fick nya friska skott, så vi kunde bara inte klara att slänga ut den 😛

 32. Tack. Jag satt med min mormor ikväll och hon läste i tidningen om att stöka bort julen “,Jaa vad skönt det skall bli att stöka bort julen”. Själv har jag knappt hunnit smälta allt det mysiga och håller gärna julstämning ett tag till, med nyårsfirande däremellan. Julpynt, mycket vila och mys till 13edagen eller helst 20dag knut!

  Heja julen. Heja Clara!

 33. Ja haha det beror på hur man ser på det. För min del städade jag bort julen idag och det passade mig utmärkt. Årets jul var inget vidare för mig, drama med släkt osv. Så ville bara städa bort allt som påminde om det och börja om på ny kula. Har inga barn så kan städa bort det för min och sambons skull. Tror kanske att många som städar bort julen tidigt kanske är besvikna på hur julen blev och känner sig färdiga med den och vill istället fokusera på nyår eller så. Jag känner själv att jag hellre vill förbereda för nyår och byta tillbaks till textilierna innan jul för att få ny fräsch energi. Kram <3

 34. Jag har ingen åsikt om vad andra gör, vi är alla olika och alla kanske inte har en romantisk relation till julen. Personligen tycker jag om att pynta litet med julprydnader strax innan Jul och de får vara framme t.o.m. Trettonhelgen. Då är jag innerligt trött på tomtar och annat glitter. En Jul var vi bortresta till släktingar utomlands och det var härligt. Slapp ifrån allt stök med mat och bakande och bara njöt av annorlunda mat som min svärmor förberett.
  Om man har ledigt i mellandagarna finns väl inget som hindrar att man är lat och njuter av att läsa, umgås och spela spel. Man behöver inte vara duktig flicka/pojke hela tiden. Underbart att slappa i pyjamas halva dagarna och glömma bort vilken dag det är.

  1. Jag kan berätta varför vissa/jag inte vill nått hellre än att bli av med julen. Hade tagit bort den igår om jag orkat, kommer göra det i kväll OM jag orkar… Det är för att slippa påminnelsen och allas tjat om ledighet, dagar i pyjamas och vila då vårt liv ser heeelt annorlunda ut. Ledighet finns inte på kartan utan det är jobb, jobb och jobb som gäller. Känslan att få ut julen och känna att jag överlevt ett år till är obeskrivligt skön.
   Nu är glada julen slut, slut,slut!!!!
   Mvh. trött florist som är vääääldigt klar med jul

   PS unnar alla lediga sin semester men det är inte utan att häxan avundsjuka kommer på besök😊

   1. Jamen du är ju inte ensam. Jag jobbar i vården och är minsann inte ledig, inte min man heller. Det skär lite i hjärtat när barnen vara gå i pyjamas och greja med sina saker och man måste skynda på dem och låna av dem och hasta till jobbet.

 35. For min del handler det mer om å se frem mot at lyset kommer tilbake, enn å kaste seg inn i noe nytt. Jeg er dårlig på vinter og mørketid, får den samme vinterdepresjonen hvert år, og selv om julen – etter 23. – er koselig (før det er det rimelig hektisk med fire barn under 10), så trenger hodet mitt vissheten om at det blir vår igjen snart. Så her forsvinner treet ut den første helgen i januar (da har vi tid), og ethvert som juleblomstene visner, erstattes de med primula og tulipaner og andre farger enn rødt.

 36. Instämmer. Räcker med att solen tittar fram på annandagen så skriker folk efter våren.
  Eller att nu ska vi banta efter all fet julmat….som man antagligen bara åt under 1,5 dygn.
  Jag förstår städandet efter jul men det är mer ett litet rensade. Att fräscha till allt, ruska filtar och kuddar, byta ut till nya hyacinter och fortsätta myset..
  Stressen däremot som är ute i handeln veckan innan jul faller ihop som en punkterad ballong redan på juldagen.
  Vem funderar på att köpa ytterligare en “helgskinka” till trettondagsafton eller ha ett sista julbord till julgransplundringen ihop med Knut?
  Den traditionen är snart helt i träda.
  Synd, för vi som upplevt detta, minns att julen var låång.
  Den flöt nästan ihop med sportlovet.
  Det där du skrev om stressen och vilan/rastlösheten stämmer. Men inte ens under vår sommarsemester kan vi tänka oss att stanna hemma med snuttefilten och varva ner. Nej, boka varenda plan och dra iväg.

  Vi tycker nog att vi är smarta men klimatsmarta är vi inte och inte tänker vi på att utmattningens baksmälla sitter i livet ut heller.

  Tack för din blogg idag.

 37. Jag är ingen stor julälskare pga tidigare erfarenheter åt det negativa hållet runt just juletider. Tycker det är mysigare nu sedan jag fick barn och pyntar och bakar gärna, men att se julpynt i 2-3 veckor räcker för mig. Granen skulle jag gärna bära ut på nyårsdagen (vi tar in den strax efter lucia), men maken vill ha kvar den så länge som möjligt så han får bestämma. Däremot älskar jag nyårsafton och har alltid gjort! Jag blir alldeles pirrig över det nya året med alla planer och drömmar. Jag älskar också att tänka tillbaka på det år som varit och liksom processa det. Jag äskar också vintern och tar gärna fram mitt “vinterpynt” och dit hör absolut snittblommor som tulpaner och annat. Jag anser dock inte att jag är döv inför mina känslor eller eventuell stress – tvärtom. Det är ju nu när julen är över som stressen lägger sig och jag kan andas ny luft igen och koppla av. Vi är alla olika helt enkelt. Är man en julälskare kanske man inte riktigt förstår oss som inte är det. Lite gammal hederlig mentaliseringsförmåga skadar aldrig.

 38. Jag köpte röda vackra varma JULtulpaner igår 🙂 Att ställa mitt på bordet så att de får lysa så där juligt mjukt röda och välkomnande. Vita som snö passar också bra in i julpyntet tycker jag.

 39. Grejen är väl att julen inte innebär vila för alla. För en del känns julen som en lång lista med ngt man måste orka för familjens skull. Då man själv helst skulle fira jul utan pynt, julmat, julklappar för att själv kunna njuta av julen och ha ngn julefrid.
  Jag vilar mer i vardag än i fest, så för mig finns det vila i att städa bort festen.

 40. Håller helt med! Vi svenskar har ju en hel förvrängd bild av julen. Den pikar på julafton och sen dör den typ ut. Men julafton är inte ens jul! Afton betyder kvällen innan: alltså kvällen innan jul. Julen pågår från den 25:e december till trettondagen, den 6:e januari, när de tre vice männen kom med gåvorna. Så att köpa tulpaner i mellandagarna är som att koka risgrynsgröt på midsommardagen.

   1. Man får mycket här i världen. Svårt att ha vettiga diskussioner om någonting med det mottot bara. Oavsett, julen är fortfarande i full gång för alla oss som inte bara firar julklappsdagen.

    1. Frågan är väl hur andra människors privata julfiranden ens kan vara en diskussion? Tulpanen har dessutom varit en julblomma sedan minst 60 år tillbaka i tiden.

  1. Det beror väl på varför man firar jul? Jul är ett helt nordiskt ord och det firades jul långt före någon kristen inblandning här i Norr.

 41. Kära julvän! Jag är så med dig. Då jag är en jultoka av rang gottar jag mig på alla sätt av julen men då sociala medier (som även jag är en del av) stressar blir jag tokig. Lussebullsrecept en mass i september och julgransplundring på juldagen. Jag erkänner att jag nu inte tittar så mycket i mina flöden för att faktiskt leva i nuet, i min jul tillsammans med min familj. Förr BÖRJADE julen på julafton och Trettondagen firades stort även den. Nu är det julfirande oktober till 24/12, sedan slut. Jag säger nej och tar mig ett marsipanbröd till och lyssnar på julmusik ända in i kaklet!!!
  Kram!

 42. Håller helt med även om allt slask här får en att längta efter våren. Men den får gärna dröja ett tag till, har fullt upp med jul och nyår nu ju.

 43. Tack! Orimligt var ordet. När jag är trött på vår-och-värme-tjatet (typ andra veckan i januari) brukar jag fråga hur många valborgsmässoaftnar personen stått där vid bålet utan mössa och vantar och inte frusit … Då blir jag klassad som negativ 😀

 44. hahaha! Vilket roligt inläg.
  Märker att folk blir provocerade när man slänger ut granen direkt efter jul. Min man är traditionsbunden och jag tror nog den sidan av familjen skruvar på sig lite då jag tar in gran första advent och slänger ut den direkt efter jul. Måste nog också skriba om detta….

  Man är nog bara olika, ja. Jag firade mina jular i spanien med andra traditioner och julen behöver ju dessutom inte alltid vara förknippade med så härliga saker för många familjer…
  rätt mycket ångest kan jag tror. Så skönt för många att bara kasta ut skiten och göra något de tycker om och mår bra av. Lägga sig i sängen och kika på film, spela familjespel med familj eler dra iväg och träna.
  Julen är helt över för mig nu, hahaha. men jag chillar och har det härligt ändå. Gott Nytt Clara! Ser fram emot att följa dig och dina funderingar under 2019. kram

 45. Alltså jag håller verkligen med! Höll på att storkna när jag såg att Krickelin tog ut sin gran. Hon har ju för f*n till och med en Kungsgatan som barrar avsevärt mindre än en rödgran. Nej usch och fy. Men då är Emma Sundh en bra motpol med sin bruna gran 🙂 Försöker tänka på det när jag blir irriterad. Och ja, självklart får folk göra vad de vill och jag bestämmer inte över det. Men jag blir tjurig ändå.

 46. Julen kan vara alldeles underbar som på dina bilder men den kan även vara gruvsvart ångest.
  Allt beroende på vad man har med sig i sin ryggsäck.

  Beroende på yrke kan jul/mellandagar/nyår innebära mer jobb än vanlig vardag.

  Behöver man dessa dagar för att hinna landa och varva ner då kan man behöva fundera över sitt liv och varför man inte hinner vila annars.

 47. Tycker det är synd att julen blivit någon slags konsumtionsvara den också, till försäljning redan i oktober. Och synd att så många hakar på för att vara ” först med det senaste”. Då går man ju miste om de finaste känslorna – längtan och förväntan. Sedan är det helt ok att inte tycka om julen, men man behöver ju inte fira om man inte vill. Ibland tycker jag det skylls lite väl mycket på någon extern stressfaktor, att man tvingas av omgivningen att göra det ena eller andra. Man måste inte springa på köpcenter. Man måste inte skapa illusioner av det perfekta livet. Man kan skaffa lite ryggrad och göra sina egna val och stå för det. Men firar man julen så firar man den när den faktiskt infaller – inte när handelsinstituten tycker den ska firas! Annars är det inte jul man firar.

 48. Härligt för dig att du vill götta dig i julen. Jag själv som lätt blir deppig av mörkret och att någon i familjen alltid tycks vara sjuk under juletid och hur man än försöker att inte stressa blir det så ändå. finner styrka och motivation att längta till våren och ljuset och det förstår jag inte varför någon skulle vilja ta det ifrån mig.

 49. Jag har reagerat likadant som du Clara, Men alltsammans är en logisk följd av att julen börjar allt tidigare för varje år, Julpyntet kan t o m förekomma i affärerna jämsides med halloween. Många människor tar in julgranen efter första advent och då kan jag förstå att de är trötta på den efter annandagen. För mig varar julen från veckan före julafton till tjugondag knut. Även om alla får göra som de vill då har du en poäng i det du skriver om att vila i det som finns just nu. Även hösten kommer att suddas ut om gran och tomtar tas fram i november. Advent betyder “väntan”.

 50. Hihihihi, jag är en julmarodör!!! Allt åker ut den 27/12. MEN inte fridfullheten för det. Jag är en förberedande julfirare. Slår av på takten 1/12 och spenderar hela december i en juldimma. Själva juldagarna är inte så viktiga för mig, det är de fyra veckorna innan som är julen. Sen skall rasket ut den 27:e, för att bana väg för den konstigaste och härligaste säsongen av alla: Ickemånaderna. Januari-mars. Då vill jag vara fri från allt pynt och leva i grå neutralitet 😌

  1. Haha, håller helt med på detta. Jag jular också järnet hela december och gärna sista veckan i november också. Tycker det är jättemysigt och oftast lugnt och skönt, jag har sällan mkt på jobbet i november. Och sen kan man kasta ut granen i mellandagarna och få rent i vardagsrummet igen. Softa i mellandagarna kan man göra utan gran också. Och tycker också det är rätt gött efter julandet att få leva i den där grå tråkiga vänteperioden innan våren kommer.

 51. Precis så! Höll på att få teet i halsen på julannandagsmorgon när instagrampersoner började kasta ut julen. Alla får göra som de vill, men nä, håll det för er själva om ni hädar julen!

 52. Hmm jag älskar julen men numera börjar ju allt så tidigt. Pynt i butikerna redan innan allahelgona vilket gjort att jag börjar tagga inför jul och förbereda många veckor innan. När julafton väl varit (och mellandagarna) kommer någon sorts urladdning och kanske en liten sorg över att det är klart. Den stora dagen alla förberett för är över och därför tycker jag då det är skönt att städa ut julen och fokusera på vintermyset som kommer sen: grilla korv utomhus, dricka varm choklad, promenader i vintersol och så vidare. Jag börjar alltså inte vårpreppa eller så jag går bara in i en ny fas jag gillar. Har gärna kvar granen till efter nyår också men i år är granen redan stendöd och går inte ens att snudda utan att det rasar barr på golvet så den måste nog ut så man slipper stirra på ett sorgset granskelett på nyårsafton.

  Är själv sjukskriven för utmattning men att jag myst in mig i jul och nu istället vill mysa in mig i vinter gör mig inte alls stressad. Håller dock verkligen med dig om att folk borde bli bättre på att vara i nuet och försöka hitta glädjen i årstiden vi upplever just nu. Sen är det kanske inte konstigt att man får lite vårlängtan när vintern är så mörk och många blir nedstämda av det tänker jag. Men min vårlängtan brukar komma i slutet av februari, det är väl ändå rimligt?

  Ska njuta av lugnet nu hela januari. Jag lovar!

 53. Jaaaaa! Du har så rätt. Vem vill lämna denna underbara julbubbla? Det är ju härligt med jul!

 54. Du är ingen gnällkäring. Du sätter ord på saker och jag håller med dig.
  Själv är jag sambo med Grinchen. Fick han bestämma skulle han inte ha jul alls. Men han låter mig så klart ha jul även om han ogillar det såpass mycket. .. Och jag ska njuta så länge det bara går med julsakerna. Julen är juh kort redan som den är.

 55. Oh vad jag håller med dig! Vill bara skratta åt folk som gastar om vår och tulpaner på nyårsdagen haha herregud 2-3 månader vinter kvar liksom. Älskar vintern och ron det ger efter sommaren. Var tid har sin tid.

 56. Heja, heja jag hänger på (stillsamt och sakta) håller med dig och låter julen vara kvar till tjugondag Knut 😌

 57. Jag bara håller mä! Julgranen kvar till tjugondan minst… Så har det varit på landet förr, så lugnt och fullkomligt stillastående. Då kan man börja tänka egna tankar.

 58. Att du orkar. Det angår inte någon hur man väljer att göra. Sköt ditt hem och gör det som känns rätt o bra för dig så gör andra det som är bra för dem.
  Här firar vi novent, som även det kanske även det är “fel” enligt dig: Elljusstakar o slingor sätts upp efter allhelgonahelgen.
  Ha det bra. Önskar dig ett gott, glatt o bra nytt år

 59. Ha ha, du är så rolig! Julpolis och svart bälte i julfirande! Du är bäst, kram och god fortsättning!

 60. Nja, jag håller väl med om att julen kastas ut alldeles för tidigt! Själv tar jag in granen tidigast två dagar innan jul, och så får den stå kvar till trettondagen ungefär.

  Däremot blir jag mer stressad av alla uppmaningar att koppla av och vara ledig osv under jul. Vi är många som jobbar under jul, mellandagar och nyår – det verkar glömmas helt bort! Därför är julen för mig och många andra en oerhört stressig period med både jobb och sen ska man hinna fira allt också när man väl är hemma under korta stunder… Så mycket dubbla känslor här, för julens budskap vill jag verkligen hinna ta till mig mitt i allt detta. Men alla påbud och måsten skippar jag gärna, både om vila och annat!

 61. Jag älskar det du skriver! Nu låter vi saker och ting ta sin tid och njuter av julen läääääänge!

 62. Mycket bra skrivet! Tendensen numera verkar vara full julutstyrsel till 1 dec och sen ut med allt när det egentligen precis börjar! Här kommer granen aldrig in förrän kvällen före julafton och så åker den ut på tjugondag Knut. 😊👌

 63. Bra Clara!
  Precis min åsikt jag blir tokig på folk som ska ut med julen så fort det bara går. Hos oss är julen kvar till februari.

 64. Tack snälla för detta inlägget, mitt uppe i min egen ”julblues” och vill inte det ska vara över än. Då tänker jag göra precis som du….. jag ska stanna kvar i min julbubbla ett tag till.

  Inte en krispig jävla tulpan så långt ögat kan nå! Här ska doftas på mina små gransamlingar här och där och granen ska få stå och lysa länge till!

  Tack & Kram från en som äääälskar julen! ❤️

 65. Åh tack för detta inlägg! Detta var precis vad jag behövde! Är mitt uppe i min egen ”julblues” och deppar ihop av att det redan är över.

  Då gör jag som du! Inte en krispig jäkla tulpan så långt ögat kan nå. Mina små grankvistsamlingar ska få stå och dofta ett tag till och julgranen ska få stå och lysa länge till.

  Tack från en som äääääälskar julen! ❤️

 66. Hej Clara!
  Håller fullständigt med dig! Förstår inte stressen med att röja bort julen så tidigt! Det är ju nu, efter allt julfirande, man kan njuta av det man pysslat med hela december. Hos mig är ljusstakar och gran kvar till slutet av januari.
  Kram Anne-Lie

 67. Jag HATAR julen, den absolut värsta helgen på hela året. För barnens skull pyntas och julgranas det, men så fort julhelvetet är över ska den ut. Så på annandagen rök allt, och jag får på riktigt en inre frid när all jul är bortplockad. DÅ får jag mitt lugn.

  1. Håller med. Gör det nödvändigaste för barnens skull. Men för mig är julen mest av allt stress och en lång rad kompromisser. Dessutom kostar det pengar. Även om vi gör enklast möjliga val av julklappar och mat.

 68. Kul att DU tycker julen är mys. Kul att DU anser att julen är vila. Kul att DU älskar att baka,pynta ,laga mat, fixa och dona. Själv försöker jag undvika julstressen så gott det går då jag tycker om julen i lagom dos. Dock är det svårt att inte få ångest av julen då världen både på nätet och annars fulkomligt knarkar jul och det börjas långt innan december. Jul, jul, jul och det ska myyyyysas. För alla ska ju bara äääälska julen. Vet många som blir stressade av jul och andra som får ångest av julen. Så att berätta vad som är rätt och fel angående julfirandet och hur man ska slappna av känns ju knepigt då alla har olika förhållningssätt till julen. Jag köper inga vårtulpaner än men jag känner en stor tillfredsställelse när to.tarna städas bort och ja, jag längtar så jag kan storkna till snödroppar och sol. DÅ slappnar jag av när jag känner solens strålar och hör fåglarnas kvitter.

  1. Just det, precis som du skriver: “Dock är det svårt att inte få ångest av julen då världen både på nätet och annars fulkomligt knarkar jul och det börjas långt innan december”. Det är ju det som är fel ( ja, FEL!). Varför börja redan i oktober? Ta det lugnt för sjutton och vem orkar bry sig om vad några instagrammare gör? Man kan faktiskt själv välja att inte ryckas med och bli stressad 🙂 (fast just det verkar många tycka är provocerande att säga – att man har ett val)och vänta med julfirandet till julhelgen. Om alla gjorde som julpolisen Clara så skulle ju ingen tjuvstarta och då skulle alla kunna mysa o ta det lugnt hela helgen! Nä, våga vägra julstressa innan jul!!!

   1. Ja absolut är det delvis ett val man gör huruvida man stressar eller inte (hela samhället är ju snruvat och vi är flockdjur så det är lättare sagt än gjort att undvika kollektivets normer). Och absolut börjas det med julen för tidigt ( för att orka med vintern som min julälskande vän säger). Personligen tycker jag att jag har bra koll på det praktiska. Börjar tidigast med pynt i december för att långsamt trappa upp, lagar väldigt lite mat, köper få genomtänkta julklappar osv. Vi går även till kyrkan (fast vi ej är religösa) på jul då jag vill lära mina barn att julen är en kristen tradition och inte en dag endast till för att coca colatomten ska ge barn plastsaker från toys n rus. Det jag tycker är värst med det hysteriska julknarkandet är att jag får lite sektkänsla av hela julspektaklet. När man SKA njuta och man SKA slappna av och ÄLSKA julen ja då blir jag stressad av julen. Det är väldigt uppenbart att vi har väldigt delade känslor om julen.

    1. “När man SKA njuta och man SKA slappna av och ÄLSKA julen ja då blir jag stressad av julen.”
     Precis så!

 69. Word!
  Alla december-inlägg på instagram klingar nu falska i mina öron då det som var ”så mysigt” för bara någon vecka sen nu ska ut. Första ”ut med julen”-inlägget läste jag redan på annandagen. Själv är det nu jag börjar skörda det som jag stressade över i adventstider, fikar det som bakades, tar ut övertidstimmarna, klär mig i pyjamas och sover motsvarande varje timme i diverse julfester och tillställningar. Och måtte jag få göra det minst en vecka till.

 70. Sååå rätt!!! Håller med fullständigt, men jag BÖRJAR plocka bort julen vid tjugonde knut och sen tar det några veckor…😃
  innan allt är borta.
  Tar fram julsakerna några dagar före jul. Advent är advent och jul är jul!!

 71. Hurra för dig! BRA analyserat och rutet! Man blir så sjukt stressad av detta jagande efter…vind/ingenting! Och det har ö h t inget att göra med den goda mysiga vilsamma julen som alla önskat sig. Folk har ju totalt missuppfattat hela helgen! Såklart börjar julen den 21.12 som är Tomasmäss, då julfriden utlystes förr och varar den till Tjugondagknut, då julen kördes ut! Tiden innan är Adventstid!! Långsam förberedelsetid för jul. 😊 Kram på dig, som vågar säja ifrån. PS Jodå, det är ännu ett fritt land vi lever i, tack och lov, och folk får gärna göra precis som de vill…men man måste ju isåfall veta vad man gör! Och SLUTA stressa upp både sig själva och alla andra! Gott nytt år och fortsatt god jultid!! 😍

  1. Tänk, där lärde jag mig något! Hade ingen aning om att det fanns något som hette Tomasmäss, men det låter ju helt rimligt och stämmer precis överens med mina egna tankar om julen. Och att adventstid är just adventstid och inte jul. Jag vill ta det lite försiktigt fram till ett par dagar före jul, sen åker tomtar och gran och julpynt fram – alltså den riktiga julen.
   Klart alla ska få göra som de trivs med, men jag upplever det också som ett enda jagande, och när man väl kommit fram, ja, då ska man jaga vidare efter nästa sak att längta till. Det blir jag stressad av, så jag njuter av julefriden länge än! Skönt ändå att vi är flera!

 72. Mycket bra skrivet Clara. Det är väl bra att vi lever i nuet och njuter av denna tid på året. Varför ska allt forceras fram för att sedan förkastas alltför tidigt. Carpe diem , stressa inte utan lev här och nu.

 73. Tack för att du fick ur dig det jag har tänkt så länge. Det gör mig lika irriterad varje år och tulpanerna sparar jag gärna tills det blir lite ljusare soligare dagar och jag börjar känna längtan till våren. Jag menar vad har man annars kvar att längta till om det blir vår redan i mellandagarna.

 74. Håller med dig fullständigt! Många vill ha vår direkt efter julhelgen! Men hallå vintern då? Den har ju knappt börjat! Jag vill ha vinter! Älskar vinter!! Vill ha en hel vinter! Vill inte vara utan nån årstid, alla har sin charm. Vill njuta av julen oxå, inte bara nåt man checkar av. Blir oxå stressad av att julen ska plockas bort så snabbt! En promenad i vintersol å sen en gofika är en perfekt dag och så kanske en film på det! 😊

 75. Heja dig.
  Känner mig också nästan sugen att ta bort tomtarna och insåg under gårdagen att jag inte alls var utvilad när jag satt mig framför datorn igen på jobbet. Kan inte få ur mig någon text nästan och känns lite dimmigt i huvudet. Allt som skulle göras innan jul för att vara ledig några extra dagar blev verkligen lite för mycket. Fördelen är att jag jobbade så mycket då att det varit två rätt så lugna dagar denna vecka.
  Men ser fram emot några dagar ledigt till.
  Gott nytt år!

 76. Jag älskar vintern och att gå i ide när naturen ligger i träda. Men för mig är inte julen nån vila, och det beror varken på städ-mat-pyssel-eller köpstress. Barnbarnen står för pyntet, klapparna köper jag på mig allt eftersom under året när jag hittar nåt som passar, maten är helt otraditionella och knytis, städar gör jag inte mer ön annars. Men jag gillar inte jul och har aldrig gjort, inte som barn heller. Jag blev nervös och olustig och ville bara att det skulle ta slut. Nu känns det bara tungt och vemodigt och dystert, känner mig kvävd av allt det murriga och röda och dova, tomtarna ser otäcka ut och adventsstjärnan påminner mig om stackars Jesus som så erbarmlig hänger och pinas på korset. Jag grät floder över det som barn, och lovade Gud att han skulle få mina julklappar om han bara hjälpte Jesus ner. Men vintern, åh vad jag njuter! Nu kan jag äntligen börja pynta som jag vill, vitt, ljusgrått, blått, lite skogsgrönt och ett uns mörkrött för värmen. Årstidsbord med snögubbar, enris och domherrar, figurer som åker skridskor och skogens alla djur. Och vila, vila. Läsa, sticka raggsockor, väva bildväv, lyssna på jazz och klassiskt, ta bubbelbad, vara i naturen, rida långritter. Det är vila och vintern. Bäst att njuta innan den eländiga våren kommer och förstör alltihop, och fascinerande att vi alla är olika och hittar vårt eget sätt att ta oss fram i livet! Men hos dig ser det bara bara hemtrevligt ut Clara, hur kan det va sån skillnad? Din jul ser ut som tagen ur sagan, hos mig är den som sagt en enda dystergök.

 77. Så klokt, så jäkla jättebra skrivet!!! TACK!!
  Önskar er en god och fridfull fortsättning på julen!

 78. Detta gör mig VANSINNIG. Varje år. Min jul har ju precis börjat! Det är efter julafton, när allt lugnat ner sig, som jag kan koppla av och njuta i min kokong av milda ljus, hyacintdoft och stillhet. Ska jag slänga ut allting nu när jag just fått det på plats?
  Jag förstår inte varför vi hela tiden ska jaga framåt, framåt och längta efter nästa sak. Visst är det fint att längta och planera och se fram. Men att vara i nuet och stanna upp och njuta är lika viktigt. I alla fall för en del av oss.
  Min jul stannar till trettonhelgen (som ÄR en julhelg, oavsett hur mycket folk släpar in granen till första advent), om granen håller så till tjugonde knut. Mörkret är lika kompakt veckorna efter jul som veckan före. Vår blir det tids nog ändå.

 79. Jag tänker att det är många influensers (och dito-wannabees) som pga spons flyttar in julen tidigare varje år, köpmännen behöver ju få ut sina varor i tid. Och som då även kastar ut julen tidigare pga nästa hög med varor som ska exponeras nu när julen är “över” (samt att granen etc stått där i flera veckor nu). Samma vid påsk och andra högtider tycker jag. Dvs pyntandet börjar tidigare och tidigare. Och då blir geneme man inspirerade och vill göra samma lika. Men de allra flesta låter nog julen vara kvar längre än vad man kan tro, dvs om man inte går efter “instagram-kalendern”.

 80. Hos oss fortsätter julmyset med middagar borta och hemma, släkt och kompishäng, leka med julklapparna, spela spel, äta rester, fika fika fika, se masse julfilmer.

 81. Hmm, ja visst, fast din sanning är ju inte allas sanning. Jag gillar att vila i vardagen och lediga dagar med eller utan julpynt..

 82. Du har säkert lyssnat på Elsas och Sofias podd! Men jag håller helt med dig. Precis som du skriver- det är nu vi borde fira Jul vidare, inte sluta med firandet!

 83. Vet du – precis så är det- att folk flyr… och precis så var det för mig för några år sedan då jag hade med mig det osunda sättet från min barndom. Jag kommer ihåg att jag läste ett liknande inlägg av dig för några år sedan, om att du inte förstod varför folk städade undan allt så fort och att du minsann behöll julen till TjugondagKnut och jag blev sååå provocerad! Samtidigt började mina tankar kring varför jag har så bråttom med att kasta ut julen (som jag dessutom älskar), så bråttom att kasta mig in i nästa projekt och sååå bråttom med att fylla upp varenda dag på jullovet med aktiviteter! Och då insåg jag att jag flydde och att det var dags att ta tag i det och idag står kalendern tom under julledigheten och pyntet kvar till TjugondagKnut. 🙂 Livet är för kort! Tack för det Clara!

 84. Jag håller helt med. Som vi har jagat, i år ska jag verkligen njuta av julen, bara låta allt myset få vara kvar. Vi svenskar behöver det här varma goa som julen innebär så mycket nu när det är så mörkt och kallt. Kan verkligen rekommendera att lyssna på Fredrik Lindströms vinterprat om just julen, tror det är från 2011, man får sig verkligen en tankeställare.
  Kram till dig Clara 🖤

 85. Precis så, ledordet stress….vi hinner F*N inte få in trädgårdsmöblerna förrän julbelysningen ska upp. Granen åker in mär det passar, o ut oxå för den saks skull 😁.
  Med jag tillåter mig att stressas av de krispiga tulpanerna, o DET irriterar mig 😜
  God “romjul” till dig!

 86. Haha. Jag är en av dem som GÄRNA städar ut julen redan den 27 december om jag kan – har dock fått kompromissa me maken om att hålla kvar pyntet till eftee nyår. För mig är det så här: jag taggar julpyntningt som fasiken i november och smygstartar gärna. Går all in julmys. Men när julafton är över är jag rätt trött på det och vill gärna städa ut det röda och gröna till förmån för krispigt nytt år. Vill liksom börja året rent, som någon skrev. Tror jag maxar så mycket tidigt att jag tröttnar fort 😉

  1. Ja problemet uppstår nog för att man börjar för tidigt! Inte konstigt alls om man tröttnar ifall man firat jul sedan i november. Prova med att vänta en annan gång, dra igång lite försiktigt under advent och pynta lagom innan julafton, när julen verkligen börjar, så kanske det känns annorlunda….

   1. Fast poängen är att jag inte vill det och känner inte heller ett behov av att ändra på mig 🙂 Jag känner verkligen att jag njuter av julen på det sätt vi gör maximalt 🙂 Skönt istället att städa undan pyntet i lagom takt under ledigheten istället för när man börjat jobba 🙂

 87. Fast Clara, vad vet du om vad andra får sin återhämtning av? Vad har det med om en vill ha kvar julgranen eller inte? Det kanske är mer vilsamt för vissa av oss att kasta ut det som bara påminner om ångest och göra rent pyntet för att få verklig återhämtning. Jättefint att du hittat ditt sätt, låt nu oss andra få göra det på vårt sätt.

 88. Håller helt med dig! Blev så irriterad när jag på självaste julafton (!!) fick mail från en klädkedja att “vårens nyheter nu kommit in”, seriöst liksom? Kan inte allt bara få ha sin tid och lugnet få vara i fred.

  1. Samma här. Så nu har jag avregistrerat mig från mail från den kedjan.
   Vårnyheter på julafton. Helt tosigt!

 89. Bara för att man inte vill ha pynt framme halva januari betyder inte att man flyr från ngt

 90. Åh, vad jag håller med! Du sätter ord på vad jag känner varje år. Väldigt bra ord, dessutom 🙂

 91. Jag har suttit och funderat på hur jag ska formulera mig i mina medier för att belysa min frustration men då kom ditt inlägg och löser mitt problem. Bara för mig att länka till dina kloka ord ju! Folk är bannemej inte kloka med all hets! Kram

 92. Håller med till fullo. Varför jäkta på undanplockandet av julen och få väntan på våren att bli ännu längre? Själv njuter jag av julen och framförallt vintern så länge jag kan. Sen när det börjar tina, ljuset börjar återvända och extrabelysning och varm choklad inte längre behövs, då och först då städar jag in våren, pyntar åter mitt hem fast då med de där krispiga tulpanerna och påskens alla kycklingar och gula dukar.

 93. Amen 🙏🏼 Och tack för det! 😊. Långsamheten och njutigheten är helt nödvändig för att senare kunna växla över i ett annat tempo, en annan vardag…

 94. Nu när det är jul vill jag läsa böcker. Så har ni tips? Jag gillar kärleksromaner, men inte typ jojo moyes. Vill ha lite rejälare än det, so hit me!

 95. Vi tänker lika! Jag blev jätteirriterad när jag kom in på mitt favoritkonditori imorse för att köpa mig en lussekatt. De säljer inga lussekatter längre 🙁 de hade slopat allt juligt ur sortimentet och istället tagit in semlor. Vansinne på hög nivå!

 96. Fantastisk text (krönika?) och egentligen har du rätt, tror jag… Men efter nyår vill jag ändå fasa ut det röda och köpa krispiga tulpaner 😁

 97. Endelig, takk! Jeg er så hjertens enig! Det er helt absurd! Bruk og kast! Og fullstendig mangel på tilstedeværelse og å nyte øyeblikket! For et jag!
  Nå er jo endelig tiden for å nyte!

  Hilsen mangeårig stille bloggleser som måtte høre av seg etter 10 år😊

 98. Låt var och en skapa och njuta av sina egna traditioner. Det är just att påpeka och kommentera vad och hur andra gör som skapar stress och bryter ner frid och ro. Allas liv och förutsättningar ser olika ut och det borde respekteras.
  När man läser att det är bra skrivet , eller rutet börjar man undra vad det är frågan om. Julefrid åt alla tycker jag är rimligt, oavsett hur och när det firas. För inte är det väl så att nån går in till grannen och städar ut julen? Peta inte i andras hem. Det är respektlöst. Känner mig så förnöjd med att ha ett eget hem, det räcker för mig att pyssla med.

  1. Oh, den här kommentaren är den bästa av alla! Dig vill jag krama, Karin!
   Låt alla göra som de vill. Traditioner skall inte vara ett ok, utan en glädje. Och vad den enskilde får glädje av är individuellt. Förstår inte hur andra människors julfirande kan väcka så mycket känslor? Gör du som du vill så gör grannen/kollegan/vännen/influencern som hen vill. Din jul blir inte på något sätt sämre av att någon annan firar den på ett annat sätt än du. Dina önskningar och förväntningar på julen är inget annat än dina egna privata önskningar och förväntningar. De är inte på något sätt en allmän lag eller ens ett rättesnöre. Du gör som du vill med din jul så gör andra som de vill med sin jul. Mycket, mycket enkelt.

   1. Tack! Precis så är det. Alla är olika. Dessutom detta med att det skulle ge stress att några vill plocka undan tidigt är ju helt befängt! Det är ju krav och förväntningar som ställer till det. Vi ska leva mer i nuet, men inte i det nu som är viktigt för andra, utan i det nu som är viktigt för oss själva och de man delar sitt liv med.
    Först då finns det en chans till återhämtning och ro i sinnet.

 99. Här skrivs det en Magisteruppsats mitt i julen, mittseminarium har universitetet valt att schemalägga första veckan på året. Folk har ju väldigt olika möjlighet till att ta julledigt och känna julefrid. Som sjuksköterska på sjukhus går det sannerligen inte att ta ledig eller ens bli beviljad semester under jul och nyår. Förlåt för lite bittert inlägg men önskar såå att jag också kunde ha en Underbara-Clara-jul! God fortsättning!

 100. Det är ju NU jag njuter av julen, mat i kylen, julgodis o nötter finns kvar, fortfarande julmysigt hemma. Håller med, tjugodag knut då kan julen börja plockas ned i en lugn takt.

 101. Underbar läsning! Äntligen en som tänker som jag om julen och de efterlängtade mellandagarna, tack!

 102. Själv vill jag ut med skiten innan nyår. Julen ger mig ångest, men härdar för barnens skull.

 103. Håller med dig i mångt och mycket, om att våga stanna upp i vardagen. Men det känns som att du går längre i ditt inlägg än bara julpyntets vara eller icke vara. Att vila från allt jobbtänk när man jobbar precis som vanligt (på sjukhus), och inte har en chans till semester. Då känns det tyvärr svårt att relatera till ditt inlägg…

  1. Min mammma jobbade inom vården och hade knappt några jullov. Men inte hivade hon ut julen för det. Men visst hade hon mer än flesta varit i behov av ledighet från sitt tunga yrke.

 104. Tack Tack Tack du har rösten en viss ”Makt” att påverka vad kommer denna stress ifrån låt varje sak ha sin tid det är inte konstigt att det är så många som inte mår så bra vi måste kunna njuta av nuet

 105. Alla älskar inte julen. Av olika anledningar. Själv har jag svårt att andas hela december. Det kompakta mörkret utanför får jag allt svårare för. Det räcker med att någon säger “Jul” så får jag hjärtklappning. Faktiskt så illa är det. Det enda pynt jag har är en adventsstjärna i köksfönstret och ett gammalt Änglaspel på matbordet. Endast för sonens skull. Vi myser ändå med levande ljus, god mat, dock ingen julmat som ingen av oss tycker om, film, promenader. Men eftersom jag jobbar i vården rullar det på som vanligt, jag fick semester på nåder på julafton, för att sonen inte skulle behöva vara ensam. När jag var liten plockades julen fram natten till självaste julafton, varje vrå skurades och huset var liksom magiskt när man vaknade på julaftonen. Granen, krubban och alla ljusen. Såpdoft och granbarr. Mamman måste ha varit helt slutkörd men ingenting hon visade. Idag pyntar många en månad tidigare och affärerna säljer julsaker från slutet av september. Jag har betydligt lättare att andas då vi kommit över i januari och eftermiddagarna blivit en stund längre, när jag fått plocka bort stjärnan i fönstret och de först tulpanerna ger mig en lyckokänsla. Om jag hade råd skulle jag helst av allt ta sonen och fara bort hela december – till någon varm plats där solen skiner. För att slippa månaden som mörk och tung att ta sig igenom.

 106. Håller med! Stör mig extremt på de som börjar för tidigt och sen tar bort allt på annandan, borde va förbjudet 😬

 107. Jag tänker att julen har så olika betydelse för olika människor. Jag kommer från en skilsmässofamilj och alla högtider har alltid varit stökiga, röriga och fulla av ångest för oss barn. Min bästa vän hade en alkoholiserad pappa och grät sig igenom jularna. Familjebundna högtider är underbart för vissa och fruktansvärt för andra

 108. BRA CLARA!
  JAG STÖR MIG EXTREMT MYCKET PÅ ALLA SOM BÖRJAR JULEN OCH SEN HAR TRÖTTNAT INNAN JULEN ÄR ÖVER OCH VILL PLOCKA BORT ALLT REDAN INNAN NYÅR. HOS OSS ÄR JULEN KVAR TILL SLUTET AV JANUARI.

  GÖRAN

 109. Idag åkte min gran ut. Jätteskönt. Jag har inte ett jobb som ger mig stress. Mitt jobb ger mig kreativitet, lugn, inre ro och trygghet. Sociala, krampaktiga tillställningar med hög “pliktkänsla” däremot – DET ger mig stress. Som julen. Den blev fin ändå. Men jag skulle inte beskriva det som “julfrid” eller “Lugn”. Nä, snarare jonglerande och komplicerad. Nu är det över. Det är skönt. Jag längtar till mitt jobb och min vardag igen – och mitt lugn.

 110. Tack ❤️ från djupet av mitt hjärta!

  Mår så dåligt när jag hör om folk som kastar bort julen redan i mellandagarna. Det är ju på julafton julen börjar och sedan vara den länge, i alla fall hemma hos oss och vi bor inte i Norrland, men det är ändå långt till våren. Dessa dagar med jullugn är så otroligt härliga och som den sanna julälskaren jag är så är det alltid med ett visst vemod julen städas undan efter Tjugondedag jul och inte en dag tidigare.

  Tack för ett mycket bra inlägg!!!

 111. Jag håller med om att vi människor behöver ta det lugnt oftare och vara i nuet och inte alltid snegla framåt. Sedan är det ju inte alltid juletid är rätt tid för det, som flera påpekat så är inte alla lediga utan många jobbar på som vanligt eller kanske ännu mer hektiskt som inom handeln t.ex.

  Jag gillar att njuta av hela december och en bit in i januari som jul. Men vill inte varken att den börjar tidigare eller hänger kvar efter 20:e knut – allt har sin tid.

  Kan ändå förstå dem som av olika anledningar inte har positiva minnen av julen och vill bli av med den snabbt. Tur att det är valfritt. Tänker att Clara nog mest menar att det är vansinnigt att hasta och stressa vidare då det görs utan tanke bakom och medvetet val.

  God fortsättning och gott nytt år!

 112. För mig får alla göra som de vill, här plockar vi ner julpyntet första veckan i januari. vi börjar pynta första december, är trött på julpyntet. Det som får hänga kvar är julstjärnorna i fönstret, resten åker ner i kartongerna. Skönt att julen är över för den här gången, kanske man man vila lite inför kommande året.

 113. Har stor respekt för att alla inte gillar julen eller estetiken kring den. Men däremot är det konstigt att alla så slaviskt följer traditioner som de inte gillar. Varför bemöda sig med att ta in en julgran och pynta den för att sedan slänga ut den två dagar senare. Eller varför byta gardiner, och sätta upp pynt som du inte tycker om eller står ut med att se längre än två veckor. Det skulle aldrig vara värt allt jobb med julstöket om jag inte gillade det. Jag tycker inte om julmat så den biten struntar jag i. jag tycker heller inte jätteförtjust i tomtar. Men jag älskar ljusslingor och adventsstjärnor och när jag väl bemödat mig med att ta fram dem så får de gärna vara framme tills det blir mörkt igen. Hejja alla som firar jul på sitt sätt och vågar skapa egna traditioner som faktiskt betyder något för dem.

 114. Så klokt skrivet. Jag vill och behöver vila. Har svårt för att gå ned i varv. Så frestande att inte lyssna inåt utan börja plocka med något, till exempel nyårsstäda. Men det jag behöver är att stanna i det som är nu. Jag älskar ju julen och vill egentligen behålla den så länge som möjligt. Så jag ska stå emot det rastlösa denna gång…

 115. Yes! Håller så med dig och röt också till om folk som skulle sätta upp nya mål och strategier för det nya året redan på juldagen! Vila skrek jag! Som är sjukskriven igen för att jag inte lyssnat på min kropp efter hjärnskakning för fyra år sedan och kört på alltför hårt. Tack för bra blogg!

 116. TACK FÖR ATT DU LYFTER DETTA I OFFENTLIGHETEN!! Har ärligt läst i flödet: ”känns verkligen ljusare nu!” ”Känns riktigt vårigt” ”köpte en bukett krispiga tulpaner”
  Jag har sett bedrövligheter som avklädda granar, tulpaner och nystartsinlägg. Blir så oerhört jävla provocerad. Det ÄR becksvart ute och kommer vara fram tills mars. Allt annat är en lögn.

 117. Jeg elsker romjula. Da jeg var lita, var det da jeg leste alle de nye bøkene som jeg hadde fått i julegave. Nå bruker jeg romjula til å lese julefortellinger, stelle i stand koselige julefrokoster- og lunsjer og til å leke med sønnen min. Pynten skal stå til i hvert fall 5. januar.

 118. Älskar fortfarande detta inlägg! Det fanns en tid när jag hörde till de där kasta-ut-julen-efter-julafton-typerna, men då var jag också, även om jag inte förstod det då ännu, utmattad. Skynda, skynda, hitta något bättre…
  Idag vet jag ju, att det bästa är dagarna efter jul ♡ Mer jul åt folket!

 119. Fasen Clara… Jag vill se dig i Riksdagen, besluta om nya lagar. På riktigt. TACK 😁

 120. Ha, ha, väl rutet Clara! Jag brukar ju inte kommentera särskilt ofta längre med nu måste jag ju lägga mig i. Nu brann det till så att säga. I min lagbok om jul står tydligt att en ska älska advent och jul i december – hela december. Men dagen efter nyår ska ALLT VÄCK! Inte en tomte innan 1 december igen (för nåde den som tjuvstartar).

 121. Håller SÅ MED! Blir galen på folk som tar fram julgranen INNAN advent för att sedan kasta ut den på juldagen…!! egentligen bryr jag mig inte ett skit om vad andra gör, men det är just hetsen som du skriver om, fasiken julen har knappt börjat och man ska ut med den o börja jobba, träna bort julmaten osv.. äh! Folk.

  God fortsättning på er!

 122. Fast, alla är inte lediga hela julen? Jag använder annandagen till att plocka bort julen och storstäda. Har inte så mycket annan tid att göra det på? Det hade varit fantastiskt med ett långt och härligt lov där jag verkligen får njuta av julen men så ser det ju inte ut för alla?

 123. Även om det är ett gammalt inlägg så är det mer aktuellt än nånsin. Man hade ju kunnat hoppas att det skulle ha blivit bättre på det här året.
  För att folk alltid är på väg någon annanstans, aldrig i nuet utan längtar alltid till något annat. I det här fallet årstiderna men kan åberopas vid andra tillfällen också.

 124. Åhh Tack!
  Jag kan bara hålla med. Idag hann jag äntligen pynta färdigt granen. Det finns en underliggande samhällsångest som jag fick klämma mig förbi idag.

 125. TACK! Precis så här känner jag!!!!!! Folk får fan ta och djupandas och bara luuuuugna sig!!!!!🎄❤

 126. Hurra vilket bra inlägg🤗Håller med till 100 procent och reflekterat över stressen alla har med att slänga ut julen istället för att chilla🎅 Kram💕

 127. Så kloka ord och det behövs i en tid som denna! Du förklarar det så bra, mår illa av alla mellandagsrea mail som fyller inkorgen och hetsar till mer och mer. Aldrig får det bara räcka utan man ska alltid stressas vidare och till något annat. Tack för att du visar andra värden i livet.

 128. Bra skrivet. Vart har tålamodet tagit vägen av idag. Det är bara pang på nästa, hela tiden. Kan det ha å göra med att affärerna börjar skylta så tidigt med allt numera, då jag växte upp och var barn (1961-)så började affärerna julskylta först till advent.. Nu är det ju redan i Oktober… Men för mej börjar julen med advent – då julpyntar jag, och allt står framme till tjugondagknut, litet beroendes på när den infaller. Det kan bli någon dag före – eller efter också. Äkta julgran har vi inte mera, pga utrymmesbrist, annars sålänge vi hade det (innan vi flyttade till lägenhet) så tog vi in den nån dag före julafton o den var inne tills julen dansade ut. Dethär inlägget borde behöva delas på facebook i en grupp som heter “jag som älskar julen”… Tycker en och annan har brått med att slänga ut den redan 😁