Första mötet – Bertil & Folke

Halva nöjet med att vĂ€nta smĂ„tt igen Ă€r ju att fĂ„ ge barnen ett syskon! Deras förvĂ€ntan Ă€r underbar att se. Men hur förbereder man dĂ„ ett barn pĂ„ att hen ska fĂ„ ett smĂ„syskon? Jag Ă€r ju ingen expert sĂ„klart – men sĂ„ hĂ€r har jag gjort och resonerat.

Vi har ganska tidigt i graviditeten berĂ€ttat för barnen om att de ska fĂ„ syskon. Men sjĂ€lva berĂ€ttandet har tvĂ€rtemot vad jag förestĂ€llt mig inte varit nĂ„gon emotionellt övervĂ€ldigande stund. Medan vuxna hurrar och blir glada kan ju barn bli lite “Jaha, ok. Men vad blir det till middag dĂ„?” Det tar ett tag för beskedet att sjunka in för barnet. Det Ă€r helt okej.

BerÀtta inte för mycket och besvara inte frÄgor som barnet inte har stÀllt. Det Àr sÄ lÀtt att man överinformerar och förvirrar. DÀremot kan det vara pÄ sin plats att försÀkra att ingenting kommer vara farligt. Barn kan ju fÄ för sig de mÀrkligaste saker. Som F som var vÀldigt orolig över att drunkna nÀr mitt vatten gÄr. Han sÄg framför sig att han skulle söka skydd pÄ övervÄningen, men först öppna ytterdörrarna sÄ att allt vatten kunde rinna ur huset. HjÀrtskÀrande. SÄ för att intyga att det skulle vara helt ofarligt fick jag visa med en karaff ungefÀr hur mycket vatten som egentligen kommer ur magen.

LĂ„t barnen (om de vill alltsĂ„) ligga och lyssna pĂ„ magen, sjunga för bebisen dĂ€r inne, prata med den osv. Vi har sĂ„ gulliga videos pĂ„ Bertil nĂ€r han som liten pratar med Folke genom naveln. Intyga att “det Ă€r sĂ„ bra att du sjunger och pratar med lillebror för han kommer kĂ€nna igen din röst nĂ€r han kommer ut och minnas allt ni har pratat om…”

LÀs böcker om att fÄ syskon. Finns mÄnga fina bilderböcker som behandlar denna enorma hÀndelse i ett storasyskons liv. PÄ biblioteket kan du fÄ hjÀlp att hitta igen bra titlar.

Jag har haft appen Preglife sedan början av graviditeten och dÀr har jag visat bilder pÄ bebisen för B & F. BerÀttat om fostrets alla stadier och pÄ vilka sÀtt den utvecklats den senaste tiden. Det har varit till bra hjÀlp.

Nu nĂ€r bebisen i magen Ă€r lite större har jag börjat visa bilder pĂ„ prematura barn födda i samma vecka som bebisen befinner sig i (obs inga lĂ€skiga bilder sĂ„klart). Och sĂ„ kan man sĂ€ga “Titta precis sĂ„dĂ€r stor Ă€r ert smĂ„syskon nu”. Det Ă€r sĂ„ mycket lĂ€ttare för barnen att förstĂ„ med riktiga bilder av bebisar.

Vi har inte fokuserat sĂ„ mycket pĂ„ att de ska fĂ„ ett smĂ„syskon som att de ska bli storebrorsor! VĂ„ra barn har varit superpeppade pĂ„ syskon – men jag kan tĂ€nka mig att det hĂ€r Ă€r extra viktigt om barnet inte verkar sĂ„ glad. SĂ€g inte om “Vad kul att du ska fĂ„ ett smĂ„syskon”. Fokusera istĂ€llet pĂ„ hur hĂ€ftigt det Ă€r att barnet ska bli storasyskon! Att den kommer vara vĂ€rldens bĂ€sta storebror eller att bebisen har tur att fĂ„ just henne som storasyster. BerĂ€tta om allt roligt man fĂ„r göra nĂ€r man Ă€r störst.

Och nĂ€r bebisen föds – kom ihĂ„g att syskonen ska fĂ„ presenter. Bebisen bry sig ju inte. Det Ă€r det bara storasyskonen som gör. JĂ€tteviktigt om du hĂ€lsar pĂ„ en familj med en ny liten bebis ocksĂ„ – ta hellre med en gĂ„va till syskonet Ă€n till bebisen!

NÀr Folke föddes hade han med sig egna presenter till Bertil. Ett fint kort och en stor dinosaurie i plast. PÄ kortet stod en hÀlsning frÄn lillebror. Om att han lÀngtat efter Bertil nÀr han lÄg i magen, att han hört nÀr han sjungit och pratat med honom. Att han sÄg fram emot allt roligt de skulle göra tillsammans. Vi har kvar kortet och dinosaurien fortfarande. Och Bertil har inte en enda gÄng ifrÄgasatt om det verkligen var Folke som hade med sig dessa presenter till honom nÀr han föddes. Han har köpt det rakt av. SÄ stark var den dÀr första kÀnslan av att ha fÄtt nÄgot speciellt frÄn sin lillebror!

Barn Ă€r sjĂ€lvupptagna varelser. De Ă€r inte sĂ„ intresserade av vad som hĂ€nder oss vuxna. De vill bara veta hur det pĂ„verkar dem. Till exempel under förlossningen. Vem tar hand om dem under tiden? Hur lĂ€nge? Och vem följer med till BB egentligen? Hur lĂ€nge blir mamma borta pĂ„ sjukhuset och vad hĂ€nder nĂ€r hon kommer hem dĂ€rifrĂ„n? Var ska bebisen sova och hur ofta den kommer vilja Ă€ta? Kommer den skrika jĂ€mt? Och viktigast av allt – kommer den ha sina egna leksaker eller vilja ta alla ens favoritgrejer?

LĂ„t barnen hjĂ€lpa till sĂ„ mycket de vill och förmĂ„r nĂ€r bebisen vĂ€l fötts. Vara med och bada, byta blöjor, hĂ€mta leksaker. Och sĂ„ kan man förstĂ€rka positiva kĂ€nslor och dĂ€rigenom hjĂ€lpa till att knyta banden. Till exempel genom att sĂ€ga “Titta, han slutar grĂ„ta sĂ„ fort du kommer in i rummet. Det Ă€r nog för att han tycker mest om dig av alla i familjen”.

StÀll inte för höga krav pÄ syskonen. De Àr lika smÄ som de var innan det kom en bebis till familjen. Och om man har ett barn som inte tycker att det Àr roligt att kÀnna sig stor och duktig, kanske man ska lÄta hen vara litegrann av en bebis den första tiden. För att kÀnna att trots att det kommit en ny söt liten familjemedlem sÄ Àr hen fortfarande lika söt, liten och viktig för mamma och pappa!

BerĂ€tta för barnet att “SĂ„ hĂ€r gjorde du ocksĂ„ som liten” eller “SĂ„ hĂ€r ofta skrek du ocksĂ„ nĂ€r du var nyfödd” eller “NĂ€r du föddes var det sĂ„Ă„Ă„Ă„ mĂ„nga som kom och ville hĂ€lsa pĂ„ och alla sa att du var vĂ€rldens sötaste bebis”. Det kan minska eventuell avundsjuka över uppmĂ€rksamhet som riktas mot bebisen. Att förklara att de sjĂ€lva faktiskt fick samma uppmĂ€rksamhet nĂ€r de var smĂ„.