Giftiga cravings

Gravidcravings har väl alla gravida mer eller mindre. Jag brukar ha cravings efter sura gröna äpplen, citrusfrukter, krokofanter och piggelinglassar. Men sista veckorna har jag drabbats av en lite mer otäck gravidcraving. Förknippad med dofter. Som har samma effekt på mig som kattmynta har på katter. Jag blir liksom “hög” på dofterna och känner ett stort behov av att stoppa det väldoftande i munnen. Problemet är att allt som jag tycker doftar gott är giftigt eller dödligt att äta. Även i vanliga fall tycker jag om flera av dessa dofter. Men nu sista tiden blir jag alltså hög på dem. Har läst på och tydligen kallas den allvarliga formen av detta beteende för Pica och är en slags kompulsiv ätstörning. Men jag har knappast Pica eftersom jag hittills lyckats hålla mig ifrån att agera på mina sjuka cravings. Men det är svårt för det luktar så gott att jag blir alldeles snurrig.

Sånt jag har cravings efter just nu

Stearinljus. Inte tända ljus utan själva ljuset. Stearinet doftar så gott att jag vill gnaga i mig hela ljuset. Har faktiskt provgnagit lite på ett ljus bara för att testa. Men det smakade inte som det luktade så det gick inte

Kolbitar från vedspisen. Den där stunden när jag gör upp eld och det ryker in litegrann. Då får jag en sådan craving efter att stoppa en kolbit i munnen. Det krasande ljuset ihop med rökdoften. Mmmmm…

Terpentin och linolja. Jakob renoverar fönster i källaren och om det inte vore så ohälsosamt för barnet skulle jag kunna bo där nere och bara sitta och inhalera. Får lust att dricka linoljan också. Eller tugga på den om den bara gick att få i fast form.

Nezeril. Blir lycklig av den här doften. Skulle vilja dricka Nezeril. Eller allra helst öppna flaskan och bara tömma innehållet rakt ner i näsborrarna

Bensin. Att tanka bilen är sådan njutning. Vill helst stå och sniffa rakt in i slangen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

49 kommentarer på “Giftiga cravings”

 1. En klen ersättning om det är en kopp bensin du är mest sugen på – men linolja kan du faktiskt dricka! Inte den sorten som används i färg kanske, men i stora matvarubutiker brukar de ha linfröolja på småflaskor. Smakar härke, men det ska visst vara jävulskt nyttigt.

 2. Så mycket märkligt det kan bli med kroppen och knoppen när man är gravid. Jag har en släkting som tyckte att bilavgaser luktade gott. Ibland brukade hon ställa sig i en backe i stadstrafik och andas in, men precis som du förstod hon att det ju inte var bra för barnet. Önskar dig en lätt förlossning när du snart ska klämma ut knyttet.

 3. Haha hög igenkänning!! Dock var jag inte sugen på att äta någon men parkeringshusen/garagen i stan fick täta besök… mmm kan fortfarande komma ihåg hur jag stod och nöjt lääääänge och andades in alla bensinångor🙈🤦🏼‍♀️

 4. Hahah! Tur att du är stark och inte ger efter för dina sug 😉
  Men det där med sura grejer känner jag så väl igen. Var samma för mig. Gröna sura äpplen framförallt! 😀 Mmm…

 5. Haha! Jag var likadan som gravid. Ville hela tiden lukta på starkt lim, bensin och handsprit! Har aldrig spritat händerna så mycket i mitt liv. Satt och sniffade alltså! Hjälp.

 6. Tycker det konstigaste är att man blir så gränslös. Jag drack tex en sån där plastcitron om dagen ett tag, bara halsade ren citronjuice utan att blinka.

 7. Det dar med att ata kol har jag hort talas om. Det beror pa nagon slags brist, tydligen.

  1. Ja, jag tänkte genast på svavelbrist när jag läste om både ljusen och kolet. Påstår inte att jag vet, är verkligen inte kunnig, så bedöm själv Clara om jag bara är kollrig! 😉 Min mamma åt murbruk som gravid med mig. Efteråt visade det sig nog klokt, då hon fått enorm kalkbrist och hennes tänder tog stryk efter förlossningen. Vad kvinnan ska gå igenom alltså för att föda barn till denna värld!

 8. Ja det är väl konstigt! Det verkar vara vanligt att vilja sniffa bensin. Jag hade också det när jag var gravid. Samtidigt var jag enormt känslig mot andra dofter och tyckte att det mesta luktade äckligt. Men bensin – det var mumma det! Jisses… 🙂

 9. När jag var sådär en 13-14 år hade jag cravings efter tvål och krita och åt alltså detta!! Jag talade inte om det för någon eftersom jag skämdes – det var ju helt sjukt – och efter ett par år eller så gick det över som tur var.
  Kom och tänka på detta för ett tag sedan och googlade, och fann att det var en ätstörning som kunde uppstå bla om man hade järnbrist till följd av tex celiaki. Och jag fick diagnosen celiaki när jag var 16, så då var den gåtan löst. Men knäppt ändå.

  1. Min son åt tyg, kartong, papper och trä. Han tuggade i sig trämöbler, käkade böcker och handdukar. Vi var oroliga att det var något psykiskt, tvångstankar eller liknande, men det visade sig vara järnbrist till följd av celiaki. Detta (pica) försvann i takt med att tarmen läkte med rätt kost och järntillskott. Märkligt och häftigt ändå.

 10. Jag var helt besatt av tvättmedel i slutet av graviditeten, hade gärna tagit mig en sked! Hittade istället ett mindre giftigt substitut i de blårosa sura flaskformade godisarna😜

 11. Åh, jag vet exakt hur du känner! Jag hade dille på dammet/smutsen på bilen. Var också tvungen att smaka 🤣.

 12. När jag väntade barn höll de på att fälla träd utanför vårt bostadsområde. Nysågad furu. Det luktade såå gott. Dröjde mig kvar när jag var på väg till bussen för det gick inte att bara gå förbi. Kände mig lite galen som stod och drog djupa näsandetag vid högen med de nyfällda stammarna. 🤣

  1. Men åh, nysågat furuträ luktar ju ljuvligt gott! Säger jag som aldrig varit gravid men alltid dragit djupa andetag genom näsan vid färska timmerhögar. 🙂

 13. Sista punkten kan jag relatera till starkt, både som gravid och ickegravid. I samma klass går desinfektionsmedel som används i vården exempelvis.. gravid med samtliga barn har jag varit först ut att tvätta sängar och liknande på jobbet, för att kunna få dra några behagliga andetag.

  Eh. Inser att det verkligen inte är hälsosamt, men oj så gott det är!

 14. Jag sitter här med min dotter som föddes för en vecka sedan. Känner igen mig så väl. Var sugen på krita, stendamm och grus typ. Älskade hur garaget luktade. Ville även äta snö när vi väl fick lite snö i Stockholm men då vi bor centralt så är snön rätt skitig så jag köpte piggelin som substitut istället. Som jag tuggade i mig för det var konsistensen och känslan av snö/is jag ville åt. Kunde vara utan själva päronsmaken. 😊

 15. Själv åt jag sex stora och färska annanasfrukter inom loppet av ett dygn. Jag fick så mycket utslag att jag tvingades uppsöka läkare. Sedan kunde jag för mitt liv inte komma på om jag hade ätit någonting ovanligt när läkaren frågade mig. Jisses vad jag kände mig dum när jag efter ett par minuter kom på, och var tvungen att klämma ur mig, att jag vid närmare eftertanke nog hade ätit en si så där sex annanas. I runda slängar.

  1. Hahahahaha! Den berättelsen i personalens fikarum…
   Ljuvligt sjuka berättelser överlag.

 16. Aaaa bensindoften…!!! Älskar den nu när jag är gravid! Blir som du skriver typ hög på den. Min mormor åt blålera när hon var barn i Finland. När hon sen var gravid så var hon så sjukt sugen på blålera, men det fanns inte att få tag på. Istället gick hon och knaprade murbruk på deras husbyggen, tills morfar sa ifrån på skarpen. Haha!

 17. Doften av bensin och av klor har jag älskat sen jag var barn, men tror inte det blev värre vid graviditeterna. Åt mest galet mycket choklad (en platta om dagen sista 4 veckorna).

 18. Ja det är märkligt att man får så knasiga cravings när man är gravid..:-) Jag har ätit gurkor…alla 6 gånger…knapriga, smala och hårda skulle de vara….och så knaprade jag på isbitar till min mans stora förskräckelse. Min dotter gick igång av lukten på gummi och kunde åka upp och ner i rulltrappan i köpcentret för att bara känna lukten…:-)
  Kram
  Anne-Lie

 19. Ännu en här med doft-cravings under graviditeten. Å som sagt kemiska dofter skulle det va: i topp låg tvättmedel (älskade att gå förbi utblås från gemensamma tvättstugor i hyreshus och när vi va i ”sprit-butik” i Tyskland och alla andra bunkrade vin/sprit så slog jag mig ner i tvättmedels-avd…), bensin (tog ibland en omväg via källaren bara för att få känna doften från motorgräsklipparen), nydiskad diskmaskin (!) och svinto (hade ett tag en liten påse i väskan…) Började fundera över på om det kunde hänga ihop med någon mineral-brist å jo, för min del gjorde det det. Var järnet som dippade och efter ett par veckor med tillskott försvann/minskade mina lukt-cravings..

 20. Jag känner igen mig, haha! När jag var gravid med mitt andra barn var jag så otroligt sugen på sand. Brukade fantisera om att få slicka på grusvägen mmm. I slutet av graviditeten kunde jag inte låta bli längre utan tog upp lite sand från vägen och åt lite då och då 😂🤮

 21. Åh! Mitt första barn är född i april månad och jag minns ännu LYCKAN när alla ungdomar i kvarteret drog fram mopederna ur vintervilan… 2-taktsbränsle! Kunde även sniffa spritpennor och hänga lite allmänt i svärfars ateljé (terpentin och blöta oljemålningar….)

 22. Knasigt fenomen men tydligen inte helt ovanligt. Jag har en bekant vars syskonbarn fick namnet Pica efter att ha fått sin mor att äta murbruk under graviditeten 😁

  Själv har jag inte haft några cravings alls under mina två graviditeter. Måste säga att jag var lite besviken. Hade förväntat mig att få frossa i lite skumma saker. Åtminstone saltgurka eller nåt. Men nix, inget alls…

 23. Oj! Blir spännande o se om det går över igen som jag antar att andra cravings gör 😉
  Har aldrig förstått mig på det där fantastiska med bensinlukten, jag tycker det luktar oerhört äckligt o blir nästan illamående av lukten! Blir arg om föraren lämnar dörren öppen vid tankning, den som står därute kan väl få sniffa bäst de vill men jag som sitter fast i bilen ska inte behöva drabbas av det. Min mamma var hemskt oförstående inför detta när vi var barn, både hon o brorsan älskade lukten så det var alltid fönsterna ner vid tankning 🙁

 24. Känner igen mig här. Bensin, doften av ett visst rengöringsmedel (städade massor bara därför) samt doften som kommer när man blåser ut stearinljus. Jag brukade tända ljusen, blåsa ut, andas in, tända igen, blåsa ut, andas in. Såååå gott. Och förmodligen inte speciellt nyttigt.

  1. Jag jobbar i butik så jag brukade även roa mig med att sniffa på olika medel. Fanns ett parkettrengöringsmedel som fick det att påriktigt vattnas i munnen på mig. Jag var nästan på vippen att köpa det fast vi inte har parkettgolv.

 25. 😁😁jag syltade på stenar i slutet på min första graviditet. Å älskade mögel doft- sån från källare och gammal jord ..helt galet…

 26. Ha,Ha, Kanner verkligen igen mig,nar jag var gravid ville jag ata sand och jord…Ibland var känslan sa stark att jag inte visste vart jag skulle ta vägen..Letade morötter med mest jord pa och at dom utan att skolja av,det hjälpte med det värsta:)

 27. Hahahaha så himla kul att läsa. Själv har jag nästan varit besviken som gravid pga inte så mycket cravings. Tänkte att det skulle varit en kul grej.

 28. Jag har blivit helt vild och galen under alla mina graviditet av spolarvätska, såpa och myyyyycket löddrande diskmedel på en tvättsvamp. Fick självsprickor pga all handdisk jag ägnade mig åt.

 29. Inlägget och kommentarerna får mig att tänka på eminenta gamla barndomsklassikern till bok – “Hus är gott, sa Oskar”! 😀

 30. Men linolja!! Jag har cravings för det utan att vara gravid. Vi har börjat använda linoljesåpa när vi städar och det är GUDOMLIGT. Livet luktar nu linolja.

 31. Haha. Känner igen.
  Jag hade också cravings. Terpentin, apelsinskal och asfalt, alltså när en asfaltbil åkte förbi gjorde lukten av asfalt att jag bara ville att de skulle stanna så att jag fick ta mig en tugga.
  Jag förstod till slut att jag hade hemska näringsbrister och gifter i kroppen som jag fortfarande inte riktigt har kommit tillrätta med. Har lagt om kosten och håller på och gör hårmineralanalyser för att få ordning på det. Men kroppen tog mycket stryk. Lycka till och ta hand om dig.

 32. Jobbigt. Jag ville äta terpentin, apelsinskal och “färsk” asfalt under min graviditet.
  Jag hade näringsbrister och gifter i kroppen som jag tror orsakade det. Att göra en hårmineralanalys och kolla upp hur det står till i kroppen är ett hett tips.