Underbara boningar gör entré

Nu är det premiär för en sprillans ny kategori här på bloggen! Nämligen Underbara Boning. Det är namnet på mitt ena instagramkonto med 48 000 följare. Där samlar jag bilder på instagrams vackraste hem. Boningar med en stil jag gillar – där gammalt grejer, mustiga tapeter och spännande färgsättningar regerar. Jag startade det för två år sedan som ett sätt att samla sånt jag gillar – och samtidigt få fler att upptäcka dessa vackra konton och hem. Här på bloggen tänkte jag varje fredag lyfta bilder från kontot med mer konkret inredningsinspiration.

Första temat ut är rutiga golv. Eller snarare trägolv som målats rutiga! De är lekfulla men strama på en och samma gång. De raka linjerna liksom håller ordning på allt romantiskt och oregelbundet runtomkring.

@funbo_prastgard 

Rutiga plankgolv är ju så vackra. Som här hos Funbo Prästgård, där köket fått rutor i grått och vitt. Extra spännande blir det tillsammans med den rutiga tapeten!

@sussijo

Och hur fint är det inte med gula rutor? Här hos Sussijo måste det kännas som att gå på solsken. Notera också att rutorna är på diagonalen. Så att de blir romber på rad. Det gör rummet större och öppnare. Hade rutorna istället varit som på ett schackbräde hade rummet känts mer fyrkantigt och stängt.

@litethus

Hela det här köket är en dröm. De gråblågröna snickerierna, den liggande panelen i trappan. Dörren i beigbrunt och så det rutiga golvet. Man smäller ju av! Varför färgsätter folk inte så här längre? Av bilden att döma verkar de målade rutorna kantas av ett grönmålat fält. Det gör att rutorna känns mer som en stor härlig matta. En kul idé att apa efter.

Jag är väldigt sugen på ett att fixa ett rutigt golv hemma i hallen. Kanske får det bli när vi renoverar den i vår? Eftersom vi har obehandlade (endast linojesåpade) trägolv så behövs knappt något underarbete. Jag tänker i sådana fall måla rutorna med linoljefärg i en kulör som plockar upp tapeternas nyans. Och inte för små rutor – jag vill inte att golvet ska kännas oroligt. Små rutor i mörka färger får det att flimra för ögonen på mig. Jag planerar också att måla varannan ruta och låta resten vara trärena. Det gör att det bättre hänger ihop med anslutande golv som också är trärena.

Vill du måla ditt eget rutiga golv finns flera guider – bland annat här och här! Men jag skulle absolut välja att måla golvet med linoljefärg. Den färgen nöts på ett vackert sätt – och inte i fula flagor.

Kolla in alla vackra grindar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

29 kommentarer på “Underbara boningar gör entré”

  1. Hur menar du då? Att måla trägolv rutiga är något som förekommit åtminstone sedan 1700-talet i Sverige.

   1. Vi har målar vårt brädgolv i köket, rutigt. Med linoljefärg. Det var tålamodsprövande😅men absolut värt det! Älskar det varje dag fast det är snart ett år sedan det målades😀

 1. Hej UC! Likear inte så himla ofta.. Dottern Andrea fick mig att bli nyfiken på dig för några år sedan. Började lite sporadiskt att titta in hos dig, kollar nu in varje dag. Gör mig gott att hänga med dig här inne. Speciellt sista månaden som varit lite tuff.. Gör mig så gott att bli inspirerad av dig, kloka du.. Älskar dina uppeinordbilder å kloka så kloka ord. Lär mig massor av dig, om saker som inte varit så närvarande förut. Din humor gillas oxå.. Typ husvisning 😁. Som sagt, har aldrig befunnit mig på detta forum förut, men nu kände jag att det var lite viktigt att meddela mina tankar, då du har en betydelse för mig som sätts så pris på. Ha det gött med magen dina killar å doggelito/ Cecilia i Göteborg

 2. Kul med ännu mer inredningsinspiration! Jag tycker rutigt golv är riktigt fint, vill ha det i köket någon gång. Kanske rött. Men jag vill nog hellre har rutorna som i ett schackbräde. 🙂

 3. Ett tips på ett instagramkonto som ännu inte är en underbar boning, men kommer att bli det, är Sexmansgarden. När masonitskivorna rivs bort avslöjas underbar pärlspont.

 4. Underbart snyggt med rutiga träplankor! 😀 Och också underbart att du lyfter andra och deras konton! Jag har försökt lyfta andra bloggar i min blogg många gånger, tycker vi behöver bli bättre på det! 🙂

 5. Kul, kul! Extra kul att mitt hus skymtar förbi i översta bilden.

  Jag tror att jag kan ha hört nåt om att det kan bli tvåligt och besvärligt att måla såpade golv. Jag är inte säker, men det kan vara nåt att kolla innan du drar igång. Rutigt i hallen lär hursomhelst bli underbart!

 6. Rutiga trägolv har jag aldrig sett, eller tänkt på att man kan göra – hur fint som helst ja!
  Jag letar inspiration nu när vi äntligen ska bygga eget. Inte riktigt samma grej som gamla hus, eller alls … dock tänkte vi hitta en hel del av inredningen på antikhandlar och auktioner. Så mycket det bara går! Så att stämningen ändå kommer smygande …
  Tack för tips!!

 7. Jag älskar åxå de rutiga golven men funderar på hur de blir på mindre yta, köket i huset vi renoverar är pyttelitet. Bör man göra ganska små rutor? Eller blir det för plottrigt ändå?

   1. He he ,ja tror vi er mange som tenker det er en annen sorts «entré» nu…..ønsker det beste for hele familien!

   2. He he tror det er mange som tenker det er en annen sorts “entré” nu! Ønsker det beste for hele familien!

 8. ÄLSKAR din blogg!! Även om ja inte tycker lika som dig i alla grejer så respekterar jag allt du säger å gör. För du vill liksom aldrig sätta dig på nån! Å sen tycker ja att du är klok, vacker, rolig å ba dig själv! Hejja dig!! Å lycka till med trean!!

  Vill bara tipsa om en kompis instagramkonto. @elfvingården
  Hon har också rutiga trägolv å möblerar om mitt i natten med allehanda loppisfynd! Å klok är hon med!